|
|
ENSCHEDE – Met nog een paar dagen te gaan dit jaar voor het eventueel opzeggen van uw huidige zorgpolis, ‘rollebollen’ zorgverzekeraar Menzis en het Enschedese MST-ziekenhuis nog met elkaar over de contractvoorwaarden van 2020 en eventuele latere jaren. Bij de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo is er ten aanzien van de grootste zorgverzekeraar in Twente, dat Menzis is, meer rust. Daar werd vorig jaar een vierjarige overeenkomst afgesproken over het maximale aantal handelingen. Tussen Menzis en MST Enschede liep dit jaar de overeenkomst af en dat zorgt voor stevige onderhandelingen. Wat het MST betreft, bestaat er dus nog geen zekerheid of patiënten die verzekerd zijn via Menzis dan wel ‘dochters’ Anderzorg, Azivo, HEMA en PMA, volgend jaar wel in het Enschedese ziekenhuis terecht kunnen. Hoewel wel de intentie bestaat er samen uit te komen.
Aanleiding tot dit ‘rollebollen’ is de druk van verzekeraars op ziekenhuisdirecties de kosten in de hand te houden door behandelingsplafonds vast te leggen. Door deze ‘dwang’ komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat ziekenhuizen patiënten weigeren van verzekeraars wiens plafond is bereikt. Patiënten moeten daardoor steeds vaker verder van huis voor planbare noodzakelijke zorgverlening. Bij noodgevallen telt die ‘stop’ niet en betalen de ziekenhuizen de kosten uit eigen zak. Menzis is niet blij dat het ‘gerollebol’ met MST is uitgelekt en vreest nu dat Twentse verzekerden eerder op zoek zullen gaan naar een andere verzekeraar. Dat kan tot 31 januari 2020, mits de lopende verzekering op tijd per 31 december 2019 is opgezegd! |
|
|
ALMELO – Stadsbank Oost Nederland mag van de Rechtbank Overijssel tot 1 maart volgend jaar geen nieuwe cliënten aannemen. De Stadsbank Oost Nederland is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek dat bewindvoering uitvoert voor cliënten met problematische schulden in opdracht van de aangesloten gemeenten.
Reden waarom Stadsbank Oost Nederland geen nieuwe cliënten mag aannemen, is een gebrek aan deugdelijke verslaglegging van individuele dossiers van bewindvoering voor 26 cliënten op een totaal van 1218. Tot 1 maart krijgt de Stadsbank nu de tijd om orde op zaken te stellen, maar het is wel een smet op het blazoen van de bestuurders, uit de kringen van wethouders van Sociale Zaken van de aangesloten gemeenten. De Enschedese wethouder Arjan Kampman is de bestuursvoorzitter van het samenwerkingsverband en wil nu een snelle analyse om deze aan de verschillende gemeenteraden te kunnen voorleggen. Ook is de directie op het matje geroepen.
Naast Stadsbank Oost Nederland werden door de rechter ook nog 14 commerciële bewindvoerders in de wachtkamer gezet omdat zij eveneens onzorgvuldig waren in de dossierverslagen. Rechters leggen bewindvoering op bij problematische schulden, maar controleren ook steeds strenger aangestelde bewindvoerders omdat er in de afgelopen jaren nogal kaf onder het koren schuil ging, waar de cliënten de dupe van werden. |