Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-12-2015  

Present dreigt gemeente te stoppen met wijkzorg

 

ALMELO – De Almelose tak van de stichting Present is al enkele jaren actief in de wijken om bewoners die een helpende hand nodig hebben omdat men dit zelf niet meer kan, te helpen bij onderhoud van de tuin of woonhuis en of andere diensten. Present zet daarvoor tal van vrijwilligers in en wil die noodzakelijke activiteiten meer stevigheid geven.
Daarvoor ging het bestuur van de stichting onder voorzitterschap van oud- CU-raadslid Jan Veenstra in overleg met de gemeente. Sinds maart volgend gesprekken met beleidsambtenaren en twee wethouders om een bedrag van 25.000 euro los te weken om de projecten te kunnen uitvoeren. Present werkt samen met o.a. de woningbouwverenigingen en maatschappelijke organisaties en weet ook het bedrijfsleven te bereiken voor steun in natura of geld maar met de gemeente boterde het overleg niet zoals uit uitgesproken waardering opgemaakt kon worden. Gedurende acht maanden werd Present niet geïnformeerd hoe de gemeente vorderde om tot een geschikte vorm te komen. Ook op emails reageerde de gemeente inhoudelijk niet in de afgelopen maanden.

Tot plotsklaps uit het stadhuis na acht maanden een voorstel tot experiment in het jaar 2016 volgde om te bezien hoe de effecten van de inzet van Present gewaardeerd kan worden. De regie ligt dan volledig bij de gemeente dat via wijkteams naar verwachting zo’n 30 projecten wil aandragen. Voor elk uitgevoerd project ontvangt Present dan een vergoeding van 500 euro. Over de jaren na 2016 spreekt het gemeentebestuur zich niet uit.

Present Almelo vind het ongepast dat ze niet eerder is geïnformeerd dat het door Present aangedragen voorstel niet zou worden gehonoreerd. Maar ook dat alle risico’s nu bij Present Almelo worden neergelegd en de gemeente zelf geen enkele verantwoordelijkheid neemt.
Het bestuur van Present betwijfeld sterk of er wel 30 projecten worden aangedragen en is van mening dat dit aantal alleen gekozen is om op een bedrag van 15.000 euro uit te komen.
Present gaat er juist prat op dat het in de afgelopen jaren met de inzet van 900 vrijwilligers tal van projecten heeft uitgevoerd i.s.m. maatschappelijke organisaties en woningbouwverenigingen en dat het ook een bedrag van 24.000 euro sponsoring uit de markt heeft weten te halen en stelt dat de gemeente toch ook een taak heeft om continuïteit te bewerkstelligen.

Het bestuur is dus boos omdat de gemeente na twee jaar inzet van honderden maatschappelijk betrokken vrijwilligers, niet meer wil dan een experiment op projectbasis. Reden genoeg voor voorzitter Veenstra en de zijnen om de gemeente de wacht aan te zeggen dat Present desnoods in Almelo het bijltje er bij neer gooit om haar maatschappelijke inzet te richten op andere gemeenten. Het stichtingsbestuur doet daarom een klemmend beroep op de gemeenteraad om alsnog 25.000 euro vrij te maken om na 1 januari 2016 ook in Almelo klemmende maatschappelijke problemen te kunnen oplossen.

 
04-12-2015  

Zorgstudenten ROC in actie voor KNGF

 

ALMELO - Donderdag 3 december was de kick-off van de actie waarbij 60 eerstejaarsstudenten van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn zich gaan inzetten om plastic doppen in te zamelen voor KNGF Geleidehonden. ROC van Twente aan de Wierdensestraat 65 in Almelo wordt daarmee als eerste ROC een officieel inzamelpunt. Het geld dat de recycling van de doppen oplevert komt geheel ten goede aan de opleiding van blindengeleidehonden.

Tijdens hun stage en toekomstige beroep komen de studenten met veel doelgroepen in aanraking, ook met mensen die slechtziend of blind zijn. Om hier meer inzicht in te krijgen, gaf Bianca Stokkingreef van het KNGF een presentatie over hoe het is om te leven met een visuele beperking. Zij sprak uit eigen ervaring en liet zien wat haar hond Monty voor haar betekent om zelfstandig te kunnen functioneren. De studenten waren onder de indruk van haar verhaal en werden daardoor nog enthousiaster om te helpen bij het inzamelen van plastic doppen.

De studenten, die van nature heel betrokken en hulpvaardig zijn, hebben samen met docenten ervoor gezorgd dat hun ROC-locatie aan de Wierdensestraat in Almelo een officieel inzamelpunt wordt voor plastic doppen. Samen met Bianca Stokkingreef onthulden zij 3 december het deponeerpunt als officiële start van de actie waarvan de studenten ambassadeurs zijn. Zowel medewerkers als studenten, maar ook inwoners van Almelo en omgeving kunnen voortaan hier hun plastic doppen droppen. Er is ca. 20.000 kilo aan doppen nodig om een geleidehond een basistraining te geven.

Meer info over de actie
Iedereen heeft ze thuis: plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflessen of zuivelpakken. KNGF Geleidehonden roept mensen op deze niet weg te gooien, maar in te leveren! Door doppen te sparen ontlast men het milieu én steunen zij KNGF Geleidehonden. De ingezamelde doppen leveren namelijk geld op bij recyclebedrijven. Deze opbrengst gaat geheel naar de opleiding van de geleidehonden.
Meedoen aan de doppenactie is heel simpel: de doppen even schoonspoelen, in een plastic (vuilnis)zak opsparen en naar het inzamelpunt brengen bij ROC van Twente aan de Wierdensestraat 65 in Almelo (ma-vrij van 08.00 tot 18.00 uur).
Meer informatie op www.geleidehond.nl/doppen

 
04-12-2015  

Kerstactie DE-punten Lions van start


In 2014 bracht de actie maar liefst 2000 pakken koffie op voor de voedselbank in Almelo
 

ALMELO - De decembermaand, met Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling is bij uitstek een maand van feestelijkheid en gezelligheid, maar zeker ook van saamhorigheid en verbondenheid. In deze sferen gunnen we onszelf en elkaar iets extra’s: cadeautjes, lekker eten en drinken bij bijzondere en intieme momenten. In de pakketten van de voedselbank mag daarom de koffie niet ontbreken.
Met meer dan 6.500 vrijwilligers van circa 125 Lionsclubs en Voedselbanken in Nederland zullen we deze DE-waardepunten inzamelen en bij Douwe Egberts verzilveren voor koffie. Douwe Egberts ondersteunt deze landelijke actie weer van harte en heeft wederom aangegeven de totale opbrengst te zullen verhogen.

Inzamelpunten in Almelo en regio:
Almeloord Dierenkliniek, Bornsestraat 102, 7607 KT (tevens postadres)
Goud- en Edelsmederij Bloem, Doelenstraat 2
PLUS supermarkt Eskerplein 11
Theaterhotel Almelo, Schouwburgplein 1
Theater Hof 88, Elisabethhof 4
TKC Almelo, Hospitaalweg 2
Voedselbank, Bornerbroeksestraat 162/Arendsboerweg
ZGT Twente, afdeling Dialyse 0.16, Zilvermeeuw 1
In Wierden:
Diergeneeskundig Centrum Twente, Almelosestraat 46
In Harbrinkhoek:
Dierenartsen Markgraven, Almeloseweg 169

Kijk ook eens op de website: www.lionshelpen.nl.

 
04-12-2015  

Parkeren Sluitersveld met extra voordeel

 

ALMELO – Terwijl de winkeliers in het centrum van Almelo de aangekondigde verhoging van het parkeertarief vrezen met als gevolg dalende omzetten en nog meer leegstand, steken de collega’s op ’t Sluitersveld daarmee de draak door op 'De Winkelstraat van Almelo' parkeerbonnen uit te delen met een gratis koopwaarde van 1 euro.

De winkeliers op ’t Veld noemen het een ludieke actie om de negatieve berichtgeving over de stad een positievere lading te geven middels creativiteit en humor maar of dit in goede aarde valt bij de collega’s in het centrum?

Feit is dat het ondernemerschap in de binnenstad het al jaren moeilijk heeft door teruglopende bezoekersaantallen terwijl het ondernemerschap rond wijkwinkelcentra bloeit als nooit tevoren.

Het verschil: In de binnenstad moet de consument steeds meer betalen om te parkeren voordat men kan shoppen en dat hoeft bij de wijkwinkelcentra niet!

Het MKB, de overkoepelende organisatie van het Midden- en Klein Bedrijf, steunt niet voor niets de winkeliers in de binnenstad in hun strijd tegen een uurtarief van 2,50 euro!

 
06-12-2015  

Brand Steenweg geeft brandweer veel werk

 

ALMELO – Een brand aan de Steenweg op het industrieterrein Buitenhaven heeft de brandweer zondag veel werk bezorgd. Aanleiding een smeulende brand in fijngemalen isolatiemateriaal van een recyclingbedrijf.
Om goed toegang te krijgen tot de silo van 6 meter hoog met een omvang van 8x8 meter, moest de brandweer de roldeuren van de loods forceren zodat de silo geleegd kon worden in containers om deze vervolgens buiten de hal vol te laten lopen met water. Het water werd met assistentie van de brandweer Wierden aangevoerd vanuit het nabijgelegen Twentekanaal. Een karwei dat inclusief het nablussen heel wat uren vergde en ook heel wat rook- en stankoverlast gaf.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)
 

 
06-12-2015  

Vier kandidaten voor koop stadhuis van Oud

 

ALMELO – Er hebben zich vier kandidaten gemeld voor de koop van het leegstaande oude stadhuis van Almelo, meldt Tc Tubantia.
Volgens het bericht willen twee kandidaten het ontwerp van architect Oud opknappen en hergebruiken en willen de andere kandidaten het gebouw slopen om er iets nieuws te bouwen. Aan wie of wat het geminimaliseerde college de voorkeur geeft, blijft nog onder de pet maar zal binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Tegen de sloop bestaat in ieder geval verzet van de Erven Oud en belangenorganisaties van historisch erfgoed.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-12-2015  

Pro Erasmus rent voor stichting Geef het door

 

ALMELO - De leerlingen van PRO Erasmus aan de Horstlaan hebben zich donderdag ingezet voor de stichting ‘Geef het door’ dat mensen in stille armoede alsnog een fijne kerst bezorgt. De leerlingen Esley Meulenbroek en Kaleigh Boxem wisten medeleerlingen en leerkrachten te overtuigen om zich in te zetten middels een sponsorloop. In de sportzaal van de school werden dus heel wat rondjes gelopen om een bedrag van 248,60 euro bij elkaar te sprokkelen. Het geldbedrag wordt besteed aan voedselpakketten.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-12-2015  

Heracles geeft gewonnen stadsprijs weg

 

ALMELO – Heracles Almelo werd vrijdagmiddag met haar maatschappelijke activiteiten tot winnaar van de Stadsprijs 2015 uitgeroepen, tot vreugde van  commercieel directeur Rob Toussaint. Naast de eredivisionist waren ook genomineerd de Stichting Paco Plumtrek, organisator van kleine concerten en muziekfestivals en de EZRA Foundation dat zich inzet voor minima met o.a. haar kledingwinkel.
Burgemeester Jon Hermans overhandigde de cheque van 3.000 euro, de oorkonde en het bijbehorende sculptuur.
Ontvanger Rob Toussaint had echter een verrassing in petto namens de club. Het bedrag werd  fifty fifty geschonken aan de beide mede-genomineerden.

< Foto: gemeente Almelo

 
12-12-2015  

Vastenactie ´t Noordik is een knaller

  ALMELO - Van vrijdag op zaterdagnacht hebben ruim 300 leerlingen van het Noordik 24 uur gevast voor het goede doel. De opbrengst van de actie was geweldig! De leerlingen hebben met elkaar €21.497,95 opgehaald en dit bedrag zal verdeeld worden over drie goede doelen. De leerlingen verbleven in de lokalen en in de aula van de school zijn er de hele nacht activiteiten.
Lees verder...

 
13-12-2015  

Kerstmarkt in Beeklust en op De Riet

 

ALMELO – Zaterdag werd de traditionele kerstmarkt gehouden bij de Stadsboerderij Beeklust hetgeen een drukke bedoening was.
Een dag later was er een kerstmarkt op De Riet. Deze keer niet bij het wijkcentrum, maar op de parkeerplaats van sportvereniging DRC bij station De Riet. Wethouder Cornelissen opende de markt en viswijvenkoor De Schellevissen gaven een concert.
Fotograaf Ben Konings nam op beide markten een kijkje.

 

Fotoreportage (113 foto's)...

 
14-12-2015  

Burgemeester Hermans is opnieuw beëdigd

 

ZWOLLE/ALMELO - Ze was al een tijdje burgemeester van Almelo, maar formeel zit haar eerste bestuursperiode er op als eerste burger van Almelo, toch blijft burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld nog een tijdje als waarnemer in functie tot een andere kandidaat wordt benoemd.
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten heeft Jon Hermans daarom vanmiddag in het provinciehuis in Zwolle opnieuw beëdigt, nu als waarnemend burgemeester.
Hermans had eerder te kennen gegeven niet voor een volle tweede periode te willen gaan.

 
14-12-2015  

Glazen Cafe levert Bornerbroek 14.000 euro op

 

BORNERBROEK - Het Glazen Café Bornerbroek heeft dit jaar 14.060, 32 euro opgeleverd voor lokale goede doelen waaronder de muziekvereniging, de voetbalclub, het Kulturhus en de stichting die het onderhoud aan de plaatselijke AED’s verzorgt.
De Dj’s Sander Zwijnenberg, Peter Bolscher, Rene Stamsnijder en Kevin Brandwacht hebben voor dat door sponsors gedoneerde geld vier dagen hongerend in het Glazen Café doorgebracht.
Vooral de veiling zaterdagavond was een schot in de roos om de geldsom met maar liefst 6.721 euro op te schroeven.

 
15-12-2015  

Almelo onder preventief toezicht provincie

 

ZWOLLE/ALMELO -De gemeente Almelo komt onder preventief financieel toezicht van de Provincie Overijssel. Reden is dat het tekort op het eigen vermogen niet binnen de wettelijke termijn van vier jaar kan worden hersteld. In de begroting voor 2016 is een herstelplan opgenomen, waarin aannemelijk wordt gemaakt dat de financiële positie binnen zes jaar op orde wordt gebracht. Daarom kunnen reguliere uitgaven en investeringen die in de begroting staan, gewoon worden uitgevoerd. Almelo houdt daarmee regie over de eigen financiën.

De provincie heeft de wettelijke taak om toezicht te houden op de gemeentefinanciën. Het college van Gedeputeerde Staten bepaalt elk jaar welke toezichtsvorm geldt voor de nieuwe gemeentelijke begroting. Er zijn twee toezichtsvormen: repressief (regulier) en preventief. Deze laatste vorm wordt opgelegd wanneer de begroting en/of de meerjarenraming van een gemeente niet op orde zijn. De provincie vraagt in dat geval de gemeente een herstelplan te maken. Vanwege de actieve rol van de gemeente om de financiële positie van Almelo te verbeteren, wordt de aangenomen begroting als zo’n herstelplan gezien.

Gedeputeerde voor financieel toezicht Monique van Haaf: “We zien dat gemeenten worstelen met de grondproblematiek. Gemeente Almelo heeft de regie genomen door in een vroegtijdig stadium contact te zoeken met de provincie Overijssel. De gemeente en provincie hebben met het herstelplan hiervoor ingestemd. Dit leidt tot maatwerk in de manier waarop de provincie preventief toezicht uitvoert. En het kan gemeenten wellicht inspireren om op een dergelijke wijze het initiatief te nemen.” Volgens wethouder financiën Irene ten Seldam komt het toezicht niet onverwacht. “Maar”, zegt ze, “omdat de provincie onze begroting als herstelplan ziet kunnen we deze ongewijzigd uitvoeren, dus inclusief de investeringen die daarin staan voor bijvoorbeeld binnenstad en de collectieve ziektekostenverzekering.”

 
15-12-2015  

Longarts Kees Witsenburg (98) overleden

 

OOTMARSUM/ALMELO - Oud- longarts Kees Witsenburg is vrijdag in Ootmarsum overleden. De geboortige Amsterdammer woonde vele jaren in Almelo en was als arts actief in het vroegere Prinses Irene Ziekenhuis en het fusieziekenhuis Twenteborg (nu ZGT). Ook was Witsenburg gedurende 25 jaar actief als bezielend voorzitter van de stichting Stadsherstel Almelo dat karaktervolle panden voor de stad wil behouden.

 
16-12-2015  

Meer kerstpakketten van Nomen Nescio

 

ALMELO – Al een reeks van jaren zorgt de stichting Nomen Nescio er voor dat de stichting De Boodschappenmand tegen kerst voedselpakketten kan uitdelen aan Almelose gezinnen die het niet zo breed hebben en elk jaar worden het er meer.

“Dit jaar komen we uit op 240 voedselpakketten met een extra feestelijk tintje vanwege kerst en daarbij ook nog voor een bedrag van 100 euro aan waardebonnen. Nomen Nescio (NN) is daarbij afhankelijk van giften uit het bedrijfsleven”, vertelt NN-voorzitter Gerrit van Woudenbergh die ook bijzonder blij is met de vrijwillige inzet van leden van Almelose serviceclubs om de pakketten in te pakken. Uiteraard met dank aan Soweco waar een hal beschikbaar werd gesteld.
Dat de pakketten op de goede plek komen is voor voorzitter Van Woudenbergh ook een zekerheid. “De ontvangers werden geselecteerd door o.a. de gemeentelijke sociale dienst, de diaconie van de hervormde kerk en de stichting Boodschappenmand.”

Fotoreportage (9 foto's)...

 
16-12-2015  

Raad van State houdt twijfels over komst Hornbach

  ALMELO – De Raad van State is vandaag nog niet overtuigd van de mening van het Almelose college van B&W dat de komst van Hornbach voorziet in een regionale behoefte. Hornbach wil zich vestigen op een steenworp afstand van de Woonboulevard in Almelo waar concurrenten Gamma en Praxis naast elkaar gevestigd zijn. Beide doe het zelf zaken vrezen de komst van Hornbach en stellen dat minstens een van de twee zal ‘omvallen´ indien Hornbach groen licht krijgt.
Eerder al gaf de Raad van State de gemeente de opdracht om een aantal punten af te zekeren zoals bijvoorbeeld het voorkomen van een verdiepingsvloer in het nog te bouwen pand zodat niet achteraf het aantal m2 verkoopoppervlakte kan worden uitgebreid en ook moest de gemeente wat omgevingszaken beter afstemmen en de regionale behoefte beter aantonen.
Gelet op de nog bestaande twijfels bij de Raad van State – men overwoog zelfs de zitting af te breken en opnieuw uit te stellen – is de gemeente Almelo daar nog niet in geslaagd. De uitspraak wordt over enkele maanden verwacht.
Lees verder...

 
17-12-2015  

Marianne van de Steeg nieuwe directeur stAP

 

ALMELO - Marianne van de Steeg wordt per 1 januari 2016 de nieuwe directeur van Stichting Almelo Promotie. Zij volgt Evy Goessen op die bijna drie jaar in functie was bij de stichting Almelo Promotie.
 
De afgelopen jaren was Van de Steeg in Almelo onder andere betrokken bij de Stadsmusical Van Katoen en Nu, de opening nieuwe stadhuis, de Twentse Lente dagen en Magica. In 2013 nam Van de Steeg, na 20 jaar, afscheid van de Muziekschool Twente waar ze de laatste jaren verantwoordelijk was voor de Enschedese vestiging in het Nationaal Muziekkwartier.

Marianne van de Steeg ziet deze functie als een uitdaging waarbij ze verder kan 'weven' aan de stad waar ze is opgegroeid en al jaren woont.

Voorzitter van het bestuur, Jan van Schilt, geeft aan dat het bestuur Marianne van de Steeg met overtuiging en enthousiasme benoemt. Zij is ervaren en heeft bewezen zowel extern en intern te kunnen samenwerken en verbinden. Zij zal voortbouwen en Stichting Almelo Promotie stevig verankeren in de stad en regio.

 
17-12-2015  

Geen steun voor TSN, Asito scoort MT Top 100


Nederland sterker en socialer ???
 

ALMELO – Bij Asito in Almelo weet men niet of men moet juichen of huilen. Het moederbedrijf van de in moeilijkheden verkerende thuiszorgorganisatie TSN, scoort een derde plek in de MT Top 100 van uitgever Management Team. Asito met ruim 10.000 werknemers is daarmee de beste dienstverlener in 2015.

Negatiever is het gevoel bij dochter TSN waar de banen van ruim 12.000 medewerkers in de thuiszorg op de tocht staan. De bewindvoerders Daniëls en Van de Hel schreven een brandbrief naar het parlement om de belangen van cliënten en medewerkers te helpen veilig te stellen maar staatssecretaris Van Rijn (PvdA) geeft geen krimp en stelt dat het private TSN de financiële problemen zelf moet oplossen. Bij TSN wordt dit jaar een verlies verwacht van 10 miljoen euro. Een verlies dat ook vorig jaar al werd geleden.

De problemen bij TSN staan niet op zichzelf maar geldt de gehele sector. Van Rijn onderkende dat, door voor volgende jaren honderden miljoenen euro’s extra in het vooruitzicht te stellen. Dat lost echter het probleem van TSN niet op. Van Rijn deed wel een oproep aan gemeenten om de zorgnota’s met spoed te betalen om zo het salaris voor december veilig te stellen.
Mocht TSN omvallen, moeten volgens Van Rijn andere zorgaanbieders de cliënten overnemen. Deze zitten echter met hetzelfde probleem van te lage betalingen door de gemeentelijke opdrachtgevers. Eerder dit jaar deed Van Rijn een greep in de gemeentelijke zorgkas om problemen bij de PGB op te lossen.
Vooralsnog kan een meerderheid van de Tweede Kamer de opstelling van Van Rijn billijken.

 
18-12-2015  

Beter Wonen maakt Rietmavo tot Riethuys

 

ALMELO – De eerste bouwhekken staan voor de voormalige Rietmavo aan de Violierstraat om er een appartementengebouw van te maken met 32 appartementen voor sociale verhuur. De huurprijs varieert van 600 tot 700 euro per maand en komt dus in aanmerking voor huursubsidie als uw inkomen tenminste niet te hoog is.
Nu nog wordt u door woningstichting Beter Wonen met een spandoek ‘Fijne Feestdagen’ gewenst maar na die feestdagen gaat Akor Bouw uit Rijssen, dat ook het stadion van Heracles Almelo verbouwde, volop aan de slag.

Duizenden Almeloërs volgden in het karakteristieke gebouw hun middelbare opleiding en hebben dus veel herinneringen aan het gebouw en hun schooltijd. Met enige regelmaat worden ook nog reünies georganiseerd en voor hen is het goed te weten dat het gebouw een groot deel van haar karakter behoud en dus een opmerkelijk gezichtsbepalend punt blijft op Tuindorp De Riet.
Even was er in het begin van dit decennium ook onrust in de woonomgeving omdat het toenmalig college van B&W de voormalige Rietmavo voor een 'mats-prijs' wilde verkopen voor de vestiging van een Islamitisch internaat. Daar kwam het niet van, want de toenmalige directie van Beter Wonen maakte ‘oorlog’ omdat het andere plannen had die beter pasten in de te renoveren woonomgeving en ook omdat men al eens eerder door de gemeente was dwars gezeten met renovatieplannen op de Kerkelanden waar de gemeente huurders uit winkelpanden weglokte om een groter deel van de wijk te laten slopen dan Beter Wonen wilde. De woningstichting reageerde met nieuwe huurders tegen aantrekkelijke verhuurprijzen om de 'georganiseerde' leegstand ongedaan te maken.
Het was de fractie BBA die een extra raadsvergadering bij elkaar riep om het toenmalige college van B&W tot een ander inzicht te laten komen, hetgeen met behulp van een raadsmeerderheid lukte. Beter Wonen werd de uiteindelijke koper tegen een marktconforme prijs maar kreeg achteraf wel te maken met de wereldwijde financiële crisis zodat duurdere plannen met een wijkfunctie voor de Rietmavo niet doorgingen. Na jaren stilstand, gaat de verbouw tot woonappartementen nu eindelijk van start.

Meer info klik hier

 
18-12-2015  

Kop van Zuid gaat voor Boxing Day

 

ALMELO - De ondernemers van de Kop van Zuid slaan tijdens de koopzondag op 27 december a.s. de handen in een voor een nieuwe traditie: Boxing Day. Een ‘post-Christmas’-uitverkoop met kortingen op vele artikelen oplopend tot 50%!

In Engeland bestaat geen tweede kerstdag, maar vieren ze in plaats daarvan de dag na kerst: Boxing Day. In vroegere tijden de dag waarop de 'Landlords' en werkgevers hun personeel een kerstkist (box) met praktische goederen meegaven als beloning voor het voorbije werkjaar, zoiets als een kerstpakket. Tegenwoordig is het in Engeland een belangrijke dag voor sportevenementen én het begin van de uitverkoopperiode na Kerst. 

Boxing Day is in Engeland al jaren een succes en daarmee een erg belangrijke dag voor ondernemers. De winkeliers van de Kop van Zuid zien in hun variant van Boxing Day een goede kans om hun klanten te laten profiteren van mooie kortingen en op deze manier voor extra reuring te zorgen in hun deel van de Grotestraat. Kom dus op zondag 27 december, na twee dure kerstdagen, een koopje scoren en laat je verrassen door de winkels van de Kop van Zuid. De winkels zijn deze dag van 12:00 uur tot 17:00 uur geopend.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-12-2015  

stAP heeft nieuwe directeur en nieuw logo

 

ALMELO – Je ziet het vaker bij instellingen. De ene directeur is nog niet weg of de nieuwe heeft al een nieuw logo laten ontwerpen om de frisse wind kenbaar te maken.
Almelo kreeg net een beetje landelijke naam met de deels geleende versie van Herman Finkers ‘Almelo altijd wat te doen’ of het wordt al weer vervangen door wat anders waarin de hoogdravende zin staat ‘wij brengen Almelo samen’.
Dat van Finkers is toch…

 
18-12-2015  

Kerstman bezoekt Dr. Herderschêeschool

 

ALMELO – Voor de kinderen van de Dr. Herderschêeschool aan de Schapendijk was het donderdag feest. Santa Claus was met zijn assistente vanaf de poolcirkel komen vliegen om de kinderen een leuke kerstmiddag te bezorgen. Voor een vuurkorfje was gezorgd, maar sneeuw werd node gemist. Noaber Henk Bolk maakte de foto van dit tafereeltje.
 

 
18-12-2015  

Alsnog doorstart van Eringa Mode

 

ALMELO – Voor Eringa Mode aan de Oranjestraat is op de valreep toch nog een koper gevonden. Eigenaresse Marjan Elbrink wilde de zaak eind dit jaar sluiten nadat haar man Roel eerder dit jaar was overleden. Roel was niet alleen haar levenspartner maar ook haar zakenmaatje en samen begonnen zij ruim 42 jaar geleden aan het avontuur Eringa Mode dat in de loop der jaren grote naamsbekendheid opbouwde in de verre regio.
Wat eerder niet voor denkbaar werd gehouden, wordt Eringa Mode nu alsnog overgenomen door medewerkster Ingrid Rijssemus. Haar collega’s van weleer komen bij haar in dienst zij het dat twee van hen inmiddels elders emplooi hebben gevonden.
Voor Marjan Elbrink is de overname een hele opluchting, want met pijn in het hart had ze eerder besloten dat het genoeg was geweest en bijvoorbeeld niet tot haar zeventigste nog in de zaak wilde staan maar wilde genieten van wat het leven nog te bieden heeft.

 
19-12-2015  

Nieuwjaarsfeest en gratis concert voor Almeloërs

 

ALMELO – Het inluiden van het nieuwe jaar krijgt in Almelo vorm door een Nieuwjaarsfestival met zang, dans, muziek en theater in de hal van het nieuwe stadhuis. Waarnemend burgemeester Jon Hermans zal nog wel de traditionele nieuwjaarstoespraak houden. Het festival op zaterdag 2 januari begint om 16.00 uur.

Nieuwjaarsconcert
<< In het Theaterhotel wordt de burgers op dinsdag 14 januari een gratis toegankelijk Nieuwjaarsconcert door het Orkest van het Oosten aangeboden. Vanaf 20:00 uur zwiert Het Orkest van het Oosten het nieuwe jaar in met weelderige Strauss-walsen en andere Weense klassiekers. Dirigent en vioolsolist Guy Braunstein zorgt bovendien voor virtuoos vuurwerk en romantische rustpunten in dit tintelende programma, met onder andere de Havanaise van Saint-Saëns.
Almeloërs kunnen via de website van Theaterhotel Almelo (www.theaterhotel.nl/nieuwjaarsconcert) gratis concertkaartjes (maximaal 4 kaarten per persoon) reserveren.
Het gratis Nieuwjaarsconcert wordt mogelijk gemaakt door URENCO.

 
19-12-2015  

Wintermarkt met ijs, muziek en sprookje

 

ALMELO – Alleen de temperatuur werkte niet mee tijdens de Wintermarkt in Hartje Almelo. Geen sneeuw dus maar wel fraaie kersttaferelen m.m.v. Blaasorkest Wilhelmina en Dweilorkest Loat Goan.
In de tent op de Koornmarkt werden speciaal voor kinderen mooie verhalen voorgelezen over Sneeuwkoningin Elsa uit het eeuwige winterse land ‘Frozen’ en de poging deze eeuwige doemenis te doorbreken.
Dit terwijl kettingzaagkunstenaar Hans Nijmeijer zich buiten in het zweet werkte om van een klomp ijs een waar kunstwerk te maken.
Op zondag volgt dan nog het bekende ‘Rondje Noord’ in Charles Dickens stijl met als centraal punt de Doelenstraat.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (67 foto's)...

 
20-12-2015  

Jubileumboek en fietsendieven bij Heracles


Op 242 pagina's wordt de promotie en 10 jaar eredivisie op rij beschreven met tekstbijdragen van journalist Gijs Eijsink, Adrie Tieman en Albert Vondeling, de bedenker van het boek.

Te koop in de fanshops van Heracles Almelo voor € 14,95 en een fantastisch cadeau voor onder de kerstboom voor de echte fans van de club of de liefhebber van voetbal in het algemeen.
 

ALMELO – In de voetbaltempel van Heracles Almelo was zaterdagavond vooraf aan de wedstrijd tegen FC Groningen de presentatie van het jubileumboek 10 jaar Eredivisie 2004-2014, een overzichtelijk boek met interessante verhalen, interviews en veel foto’s naar idee en concept van de Almeloër Albert Vondeling.
Heracles had er speciaal Kwame Quansah voor over laten komen uit Engeland, want de Ghanese oud- international maakte tot de zomer van 2014 al die jaren mee. Quansah vertrok toen met een wee gemoed en had nog graag wat langer willen blijven voetballen voor de club maar Heracles wilde verjongen en bood geen nieuw contract aan maar wel en afscheidswedstrijd waarin al zijn maatjes uit die jaren aanwezig waren.
Voorzitter Jan Smit overhandigde hem het eerste officiële exemplaar evenals de huidige directeur Nico-Jan Hoogma en de Almeloër Mark Looms die in 2004 evenals Quansah mede aan de basis stonden van de promotie naar de reredivisie.
Het boek ’Heracles 10 jaar eredivisie 2004-2014’ is voor € 14,95 te koop in de Fanshop’s van de club.

Fietsendieven
Terwijl de boekpresentatie en de wedstrijd tegen Groningen in het stadion plaatsvonden, wist naast de Heraclieden in het stadion (2-1) ook de plaatselijke ‘Hermandad’ te scoren buiten het stadion. Vijf fietsendieven werden in de kladden gegrepen en afgevoerd naar het arrestantencomplex in Borne.
Al vaker werden na wedstrijden fietsen vermist en dat was voldoende aanleiding om gericht naar ‘heterdaadjes’ te kijken en dat met succes, net zoals de Heraclieden die hun vierde plek in de eerste helft van de competitie veilig stelden met 30 winstpunten waardoor de bonusbetaling voor winstpunten in de tweede helft van de competitie nu omhoog gaat! 

Contracten
Tijdens de winterstop zal het bestuur van Heracles Almelo ook met spelers aan de tafel moeten wiens contract in de zomer van 2016 afloopt. Wout Weghorst is een van hen. De bijna twee meter lange spits staat volgens verhalen in de wandelgangen in de belangstelling van Cardiff City en werd tegen FC Groningen niet opgesteld. Volgens de bookmakers is zijn transferwaarde een miljoen euro en dat zou in de zomer van 2016 zomaar de poort uit kunnen lopen indien Heracles hem in de winterstop niet voor een acceptabel bedrag verkoopt.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (12 foto's)...

 
20-12-2015  

Kerstsfeer in het Doelengebied

 

ALMELO – Het Doelengebied is zo’n beetje de kern van de kerstfestiviteiten in het Rondje Noord. De Dickens-achtige stijl geeft daarbij wat extra karakter en geniet daarom al jaren wat extra aandacht van het publiek dat zich kon laven aan glühwein en warme chocolademelk.
Op de Koornmarkt was kettingzaagkunstenaar Hans Nijmeijer weer in de weer om drie blokken ijs te vormen tot kunstwerken uit de Disneyfilm ‘Frozen’.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (119 foto's)...

 
20-12-2015  

Santarun brengt 250 kerstmannen op de been

 

ALMELO – Zo’n 250 kerstmannen (en vrouwen) namen deel aan de tweede Santarun voor het goede doel. De opbrengst van de sponsorloop over rondjes van 3 km door Amelo is bestemd voor het Jeugdfonds dat kinderen uit minimagezinnen laat sporten of deelnemen aan muziekles e.d. Geen kerstpak was deze keer geen nood want de organiserende Rotaryclubs in Almelo boden de kerstpakken te koop aan en dat leverde een aardige duit op. Het resultaat blijft nog even onder de pet maar zal waarschijnlijk meer zijn dan het resultaat van vorig jaar toen het 2.000 euro bedroeg.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (80 foto's)...

 
22-12-2015  

Relaxen doet Mark Rutte in Twente

 

ALMELO – Na een drukke week met een zwaar debat over de Teeven-deal en het overnemen van de voorzittershamer van de Europese Unie wil ook minister-president Mark Rutte wel wat ontspannen om even afstand te nemen van zijn zware taak in landsbelang. Dan zoeft zijn automobiel al gauw van Den Haag naar Almelo waar partijvriend Henk Bolk altijd tijd voor hem heeft maar hem toch ook altijd weer aan het Twentse belang herinnerd zoals een verbreding van de A1 als de route naar Oost Europa, de capaciteitsvergroting van de Twentekanalen  en natuurlijk de verbinding tussen Zwolle en Twente die over de weg nog steeds een ‘karrepad’ is en met de trein nog altijd langzaam dieselt. Al dat is in gang gezet in het belang van de transportwereld en dat van de ondernemers in Twente. De nuchtere kijk van een Tukker bevalt Rutte dus wel.

Maar Rutte heeft ook oog voor de mens. Zo staat hij nog regelmatig voor de klas in een Haagse school en kwam hij, wanneer de agenda het maar enigszins toeliet, ook met regelmaat bij onze inmiddels overleden fotograaf Freek Buitenweg aan, om te bezien hoe het hem verging in zijn strijd tegen de spier en zenuwziekte ALS. Nu kwam Mark Rutte met een grote bos bloemen om echtgenote Ria een hart onder de riem te steken na het verlies van Freek, want ook zij had het de afgelopen jaren zwaar als mantelzorger in deze niet te winnen strijd.

En natuurlijk werd er ook nog even gelounged voordat huiswaarts werd gereden en wel aan het Amaliaplein bij club restaurant lounge Ibiza waar de jonge ondernemers Bastiaan Loohuis en Dion Bottenberg de pollepel zwaaien.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-12-2015  

Lichtjestocht Beeklustpark.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (59 foto's)...

 
26-12-2015  

Levende kerststal Mariaparochie.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (34 foto's)...

 
27-12-2015  

Thuiskomstfeestje bij Bolk Transport

 

ALMELO – De chauffeurs van Bolk Transport uit Almelo zitten normaler wijze op de bok tijdens hun transporten door geheel Europa en dan lukt het vaak niet om in het weekend thuis te zijn. Maar met Kerst wordt geprobeerd zoveel mogelijk chauffeurs naar huis te halen en dat kan zijn in Almelo of elders bij andere Bolk-vestigingen in Nederland en Europa.
De trucks worden dan aan de Plesmanweg keurig in het gelid opgesteld en dat trekt wel de aandacht van de passanten. Vandaag, 3e kerstdag,  kon men al dat fraais zelfs van dichtbij bekijken want bij Bolk was er een speciale middag voor het personeel en familie met glühwein, warme chocomel, Kerststol, een springkussen voor de kids en live-optredens met een groot truckersgehalte zoals o.a. Hessel Wijkstra, Johnny Enter, Arjan Veneman en Johnny Bolk.
Menig passant nam dus de gelegenheid waar om even de poort binnen te lopen om een kijkje te nemen en vooral te genieten van al die fraaie ‘dikke’ Volvo’s maar ook de nieuwe M.A.N. TGS voor het lange afstandstransport en de Mercedes Actros SLT, goed voor een transportlading van zo’n 250 ton aan gewicht. Het comfort straalt er van af met die ruime cabines en dat mag ook wel als je de gehele week van huis bent en de truck ook je huiskamer is. Van de gehele Bolk truckvloot van ruim 160 trucks stonden er 72 thuis in het gelid in Almelo maar moesten de opleggers bij bevriende bedrijven in de buurt gestald worden omdat alle voertuigen tegelijk thuis, al lang niet meer kan bij Bolk Transport aan de Plesmanweg.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (34 foto's)...

 
29-12-2015  

Kerstdiner voor daklozen in het stadhuis

 

ALMELO – Het idee voor een kerstdiner voor daklozen kwam van Humanitas Onder Dak, Jumbo leverde de ingrediënten en de koks van het Theaterhotel maakten er een echt kerstdiner van in het nieuwe stadhuis van Almelo.

Burgemeester Jon Hermans zwaaide 3e kerstdag de deuren open van het huis voor de stad om de dakloze burgers aan te laten zitten aan het ‘Diner For The Homeless’ en liep met heel wat vrijwillige helpers van Tactus, Humanitas, politiemensen en gemeenteambtenaren rond, om de gasten van een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht te voorzien.
Muziek was er ook met dj Arjan Boelsma en de zangers Rene Bosch en Maikel Dokter waardoor het een plezierige bijeenkomst werd zonder wanklank en dus voor herhaling vatbaar.
 

 
30-12-2015  

Diervriendelijke knalpauze heeft landelijk effect

 

ALMELO – De actie van de Almelose dierenarts Herman ter Keurs om op te roepen tot een uurtje pauze tijdens het afschieten van vuurwerk op Oudejaarsavond, heeft onverwacht grote landelijke belangstelling gekregen.
‘Eigenlijk was de actie bedoeld voor in de omliggende wijken. Maar na plaatsing in Tc Tubantia, aandacht op TV Oost en publicaties in zowel het AD als de Telegraaf volgden ook nog berichtgevingen op Radio 1 en op TV in het programma Hart van Nederland’, meldt Ter Keurs op zijn website.
Ter Keurs zoekt daarom mensen (instanties) die zijn initiatief de komende jaren landelijk een vervolg willen geven.

Almelo steunt oproep
De gemeente Almelo ondersteunt alsnog de oproep van Ter Keurs op Oudejaarsavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur een pauze in te gelasten bij het ontsteken van vuurwerk. Eerder gaf de gemeente te kennen dat voor haar geen taak was weggelegd nadat GroenLinks de oproep van Ter Keurs als verzoek om steun bij het college van B&W had neergelegd.
Huisdieren zoals honden en katten, kunnen volgens dierenarts Ter Keurs tijdens de vuurwerkpauze nog even worden gelucht zonder stress op te lopen.
Overigens het aanzetten van de radio met muziek thuis, kan de schrikreacties van huisdieren verminderen waardoor deels ook onnodige stress wordt verminderd en ook dierenartsen hebben natuurlijk de nodige tips en hulpmiddelen.

Archief
Terug naar vorige pagina