Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-11-2013  

Leeuwen´s vierde fotoboek over Almelo

 

ALMELO – Het is het dertiende fotoboek in totaal dat de Almelose kunstenaar en publicist Peter Leeuwen heeft uitgebracht en het vierde over Almelo. Steden als Nijmegen, Arnhem, Zwolle en nog veel meer passeerden de revue. Allemaal historische boekwerken die inzicht geven over het dagelijkse openbare leven van toen en een blik waarbij menig stedeling uit al die steden zich afvraagt waarom er zoveel mooie panden in de loop der tijd werden geofferd aan de vooruitgang.
Lees verder…
 

Fotoreportage (7 foto's)...

 
01-11-2013  

Sociaal Congres: 'Wat brengt de toekomst!'

 

ALMELO – Het congres van de Almelose koepelorganisatie Almelo Sociaal werd donderdag druk bezocht. Onderwerpen die ter sprake kwamen waren de veranderende regels en de gevolgen voor de minima.
Duidelijk is dat de overheidsregels voortdurend onderhevig zijn aan krimpende regels en budget. Zelfredzaamheid is het adagium van het kabinet Rutte-Asscher voor de burger anno 2013 en pas als dat niet meer gaat blijft er uiteindelijk nog een kleiner sociaal vangnet over. Genoeg voer dus voor de ruim 100 aanwezigen in de Burgerzaal van het Almelose stadhuis om onder leiding van uitgever en journalist Han Pape in debat te gaan.
Het ‘werkveld’ van vrijwilligersorganisaties om cliënten in het sociale domein te ondersteunen werden en worden krapper en ook gemeenten draaien de subsidiekraan steeds verder dicht om deze organisaties te faciliteren. Wethouder van sociale zaken Mieke Kuik-Verweg werd dan ook danig aan de tand gevoeld en ook vertegenwoordigers van de provincie Overijssel hadden niet overal een antwoord op.
Duidelijk werd dat het ‘speelveld’ verandert waarop bijvoorbeeld de koepelorganisatie Almelo Sociaal actief is. Welzijnsorganisaties, Zorgaanbieders, Woningstichtingen, Kerken, Vrijwilligersorganisaties als Almelo Sociaal en gemeenten zijn steeds meer op elkaar aangewezen om het groeiend aantal gezinnen en individuen in penibele situaties en hand toe te steken. Het aantal daklozen is groeiende evenals het aantal huisuitzettingen en ook het aantal mensen dat geen premies meer betaald voor het ziekenfonds. Kortom o.l.v. ‘Den Haag’ worden de problemen groter en moet er steeds meer gebuffeld worden om burgers niet door het ijs te laten zakken. Duidelijk werd ook dat alle instanties er de burger op wijzen om niet te laat hulp te vragen.
Een duidelijk beeld dat dankzij organisator Almelo Sociaal nog maar eens goed voor het voetlicht kwam. Almelo Sociaal kon dit congres bekostigen omdat het dit jaar werd beloond met de ‘Cliënt in beeld’ Trofee 2013 en het bijbehorende bedrag van 2500,00 euro er voor inzette om de beleidsmakers nog maar eens met de neus op de feiten te drukken!

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (17 foto's)...

 
02-11-2013  

Politie zet Pool 'illegaal' op trein naar Berlijn


Enkele reis Berlijn Hauptbahnhof voor een actieprijs 39 euro, maar hoe verder platzak naar huis? Een winkeldiefstal in Berlijn kan een fikse vertraging opleveren!
 

ALMELO – De politie in Almelo heeft vrijdag in Hengelo een Pool op de trein gezet naar Berlijn. De man zat vast in het arrestantencentrum in Borne voor een winkeldiefstal waarvan hij er inmiddels 66 had gepleegd. De Pool kwam ruim een jaar geleden naar Almelo om er te werken in een fabriek maar werd na een half jaar ontslagen. Sindsdien had hij geen middelen van bestaan en hield zich in leven middels winkeldiefstallen. Hij had aangegeven wel naar huis te willen.
Het ‘politiebudget’ reikte niet verder dan een treinkaartje tot Berlijn. Reden voor ‘Hermandad’ de ‘illegale’ uitzetting op Facebook te zetten met een oproep aan de burgers voor sponsoring om dit vaker te kunnen doen.
De korpsleiding nam inmiddels publiekelijk afstand van de publicitaire actie van de politie in Almelo en het CDA wil de actie dinsdag bespreken in de Tweede Kamer. De Bond van Wetsovertreders heeft de zaak voorgelegd aan de Nationale Ombudsman die al heeft aangekondigd met vele vragen te zitten en in ieder geval de publicatie van het filmpje over de 'uitzetting' op Facebook afkeurd.

 
03-11-2013  

Dief neemt as overledenen mee

 

ALMELO – Naar eerst nu bekend geworden, heeft een dief op zondag 27 oktober bij een inbraak aan de Rohofstraat naast juwelen ook de as van de overleden grootvader van gedupeerde D. Kroezen meegenomen. De gedupeerde plaatste een emotioneel bericht op De Weekkrant.

 
04-11-2013  

Bornerbroeker bij ‘Dieka´ mishandeld

 

MARKELO/BORNERBROEK – Een 21-jarige bezoeker van Dancing Dieka in Markelo is in de nacht van zaterdag op zondag zwaar mishandeld op de parkeerplaats van de horecagelegenheid. De Bornerbroeker leverde volgens getuigen commentaar op het gedrag van een persoon die zich misdroeg en werd vervolgens in elkaar getimmerd, waarna de dader er per auto vandoor ging. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft het voorval in onderzoek.

 
05-11-2013  

Wubbo Ockels bank geplaats in Grotestraat Z.

 

ALMELO – Vanmiddag is op het vernieuwde brugdek over de Almelose Aa in de Grotestraat Zuid, de futuristische Wubbo Ockels bank geplaatst. Dit als eerbetoon aan de op 28 maart 1946 in Almelo geboren eerste Nederlander die als astronaut de ruimte in ging.

De futuristische bank van duurzaam hout en roestvrij staal bevat tientallen lichtpuntjes die middels glasvezeltechniek in de bank zijn verwerkt. De benodigde energie wordt via de zonnecellen in de spaceshuttle-achtige neus zijn geplaatst. Aan de achterzijde bevinden zich drie interactieve ‘thrusters’ als de uitlaten van de motoren van een spaceshuttle. Deze gaan branden wanneer iemand aan de slinger draait van een weggewerkte dynamo en zo stroom opwekt. Door afwisselend hard en zacht te draaien veranderen de kleuren van het licht in de ‘thrusters’. De Wubbo Ockels bank is in principe vandalismebestendig gebouwd, voor zover dat mogelijk is.

Producent van de Wubbo Ockels bank is 'Dynteq, De Productontwikkelaars' uit Enschede. Het is nog niet bekend wanneer Wubbo Ockels de naar hem vernoemde bank officieel in gebruik gaat nemen. Ockels werkte aan het project mee onder voorwaarde dat zijn geboortestad reclame zal maken voor het futuristische ‘Superbus’ project van de hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. De elektrisch aangedreven luxe bus van de toekomst kan 23 passagiers vervoeren met een snelheid van boven de 250 km per uur.

Het zuiltje dat dezelfde plek eerst sierde met het gestolen bronzen ‘Zittend Boertje’ van kunstenaar Hendrik Chabot (1894-1949) is opgeslagen op de gemeentewerf. Het 'Zittend Boertje' werd ooit geschonken door het warenhuisconcern V&D ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwbouw aan de Wierdensestraat.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (6 foto's)...

 
05-11-2013  

Rabobank NT steunt 9 projecten in Almelo

 

ALMELO - Maandagavond 4 november ontvingen in het Dorpshuis te Bruinehaar negen verenigingen en stichtingen uit Almelo een cheque uit het Rabobank Projectenfonds van Rabobank Noord Twente, voor een totaalbedrag van € 17.000,-.

Het Rabobank Projectenfonds keert twee keer per jaar bedragen uit aan lokale organisaties en verenigingen, die een maatschappelijk of cultureel doel nastreven. De selectiecommissie (bestaande uit zes leden uit de ledenraad van de bank) heeft de aanvragen over de tweede helft van 2013 verdeeld over 24 projecten. Zij moesten een keuze maken uit 51 aanvragen.

In Almelo werden de volgende verenigingen/ stichtingen met een cheque verblijd: Oogstgroep Almelo, Elisa Parochie, Zorgcentrum Buurstede, Stichting De Klup Twente, Stichting Windkorenmolen ‘De Hoop’, Operette en musicalvereniging Servus, Alzheimercafé Almelo, ATV De Molenhoek en Voetbalvereniging ASV’57.

Aanvragen voor het eerste halfjaar van 2014 dienen voor 1 april 2014 bij Rabobank Noord Twente binnen te zijn. Het aanvraagformulier is te vinden op www.rabobank.nl/noordtwente
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
05-11-2013  

Cogas, Loohuis Groep en Sint in Zakelijk Almelo

  ALMELO – In de bijeenkomst van Zakelijk Almelo in het Theaterhotel op 4 november waren Michiel Kirch (algemeen directeur Cogas) en Ben Kuipers (directeur Loohuis Installatiegroep) te gast. Zij werden bevraagd door Martin Steenbeeke over hun toekomstvisie. Columnist was Corrie Steenbergen, raadsgriffier te Almelo. De onderdelen werden aan elkaar gepraat door Coen Heldeweg, editor IR & corporate communication van Koninklijke Ten Cate NV.

Bijna twee weken voor hij daadwerkelijk voet aan Almelose wal zet, verscheen zowaar de goedheiligman nog ten tonele. Hij betuigde zijn steun aan de actie 'Weet waar je koopt' en gaf de aanwezigen een aantal adviezen op basis van zijn jarenlange ervaring als ondernemer.

Cogas houdt zich bezig met het aanleggen en onderhouden van infrastructuur voor gas- en elektriciteit in Oost Nederland en met de (glasvezel)infrastructuur van het kabelnetwerk – de verglazing van het distributiegebied waar het al coax heeft liggen. Het bedrijf investeert in heel Nederland in de toepassing van duurzame energievoorziening. Cogas is een relatief bescheiden speler met een goede staat van dienstverlening. Door die bescheiden omvang kun je wel sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt.
Ook al was Cogas in 2007 nog een andere mening toegedaan, glasvezel speelt ontegenzeggelijk een belangrijke rol. Onder meer door de groei van sociale media ‘exploderen´ de volumes. De huidige capaciteit van de infrastructuur is daarvoor straks ontoereikend.
Inmiddels zijn 20.000 aansluitingen gerealiseerd. Volgend jaar zijn dat er 40.000 en daarna de rest. Een aantal huishoudens in het gebied wordt evenwel ‘verglaasd´ door Reggefiber. Het woord ‘oorlog´ wil directeur Michiel Kirch in dit verband niet horen. ‘Je moet de bewoner overtuigen van je dienst en je product. Uiteraard kom je elkaar dan tegen.´ Er zijn pogingen geweest om de krachten te bundelen, maar die sneefden.
Overigens ‘moet´ de bewoner niets. Aan hem is de keus of en wanneer hij overstapt op glasvezel. ‘Dat was een sterk punt in onze communicatie. Je hoeft bij ons niet eerst een abonnement af te sluiten.´
Of de splitsing binnen de energiemarkt in een netbeheerder en een energieleverancier een goede beslissing is geweest? ‘Het was een wettelijke verplichting. Wie het weet mag het zeggen. Leveringsactiviteiten hebben in elk geval te maken met de inkoop van energie. Dat is een handelsmarkt. Dat past niet bij ons bedrijf.´
Beide partijen zouden veel meer de handen ineen moeten slaan, vindt Michiel Kirch.
Op energiegebied is sprake van een gestage decentrale ontwikkeling. Breedband gaat hier een belangrijke rol in spelen. Daar moet je op inspelen en ‘over de keten heen kijken. We moeten uit de knutselsfeer. Dit is een serieuze ontwikkeling. We moeten de initiatieven nu verbinden en samen een stap naar voren zetten´.
Wat is het perspectief van de energiemarkt? Gaan we naar Almelo als smart city? Een stad waar de investeringen in kapitaal en infrastructuur voor communicatie bijdragen aan duurzame economische groei en een betere kwaliteit van leven? Met een efficiënt gebruik van grondstoffen en een geïntegreerde dienstverlening aan bewoners? Het is een reële ontwikkeling. Daar hoort een goed beheer van het energie- en glasvezelnetwerk bij. ‘Niets doen is kannibaliseren op de toekomst.´

Cogas is initiatiefnemer van Het Groene Oosten, de nieuwe tv-serie op RTV Oost. De achtdelige programmareeks behandelt verschillende thema´s inzake duurzame ontwikkelingen en innovatieve projecten in Overijssel.
Lees verder...

Fotoreportage (18 foto's)...

 
06-11-2013  

Synagoge Kerkplein wordt TMZ-steunpunt

  ALMELO – De voormalige synagoge aan het Kerkplein in Almelo wordt het steunpunt en de nieuwe ontmoetingsplek voor cliënten van zorginstelling TriviumMeulenbeltZorg (TMZ). De synagoge werd ruim een jaar geleden aan de gemeente Almelo verkocht conform de contractuele afspraken. De gekrompen Joodse gemeente in Almelo kon het onderkomen niet langer financieren.

De locatie wordt de thuisbasis van het wijkteam dat in de binnenstad van Almelo actief is en omvat ook een dagactiviteitencentrum.
De voormalige synagoge blijft haar rol als ontmoetingsplek behouden. “Hier zijn we erg trots op”, vertelt Fred Schrander, verantwoordelijk voor de thuiszorg en zorgsteunpunten van TMZ. “Onze cliënten zijn er elke dag welkom en kunnen vanwege de ligging optimaal gebruik maken van alle voorzieningen die de binnenstad van Almelo te bieden heeft. De locatie heeft daarnaast een inloopfunctie. Buurtbewoners kunnen er - ook zonder indicatie - binnenlopen voor gezelligheid, advies en ondersteuning. Hierdoor ontstaat er een hechte band en kunnen we onze verbinding met de maatschappij verder versterken. We nodigen iedereen uit om binnenkort eens binnen te lopen. Een kop koffie staat altijd klaar.”

Dat wordt dan wel na de officiële ingebruikneming op dinsdag 12 november a.s. wanneer ook de nieuwe naam van het ontmoetingscentrum wordt geopenbaard.
Lees verder...

 
07-11-2013  

Grootste veiling ooit van kavels en huizen

 

ALMELO – Projectontwikkelaar Megahome in Almelo verkeert in dermate grote financiële problemen dat er maar liefst 24 huizen en 206 bouwkavels gedwongen worden geveild. Megahome (Mega NPB) verwierf zich sinds de vestiging in Almelo bouwgrond in gemeenten als Almelo, Borne, Hengelo, Wierden, Balkbrug, IJhorst, Rouveen, Emmen en Emmeloord. Eerder werd op last van financier Rabobank al een gedwongen verkoop van 100 kavels aangekondigd maar dat ging toen niet door. Dat schijnt volgens DTZ Zadelhoff deze keer niet aan de orde te zijn. Er kan mogelijk geboden worden op de gehele aangeboden portefeuille of op losse delen zoals kavels en woningen.
Megahome houdt verder de lippen stijf op elkaar. Eigenaar en Quote-miljonair Willy Welles had vroeger een klein aannemersbedrijfje in Emmeloord, begin er Mega NPB in 1991 en kwam naar Almelo ten tijde dat ook ex- burgemeester Menno Knip de overstap maakte van Emmeloord naar Almelo. Welles sloot destijds een overeenkomst met de investeerderspoot Roty van het bouwconcern Roosdom-Tijhuis uit Rijssen. Samen kochten zij her en der bouwlocaties op in den lande maar enige jaren geleden werd die samenwerking beëindigd en maakte Welles zijn bedrijf Megahome groot.
Ontwikkelaar en autocoureur Willy Welles kwam ook onlangs nog in het nieuws in de gedrukte versie van het Twentse magazine De Roskam. Daarin werd onthuld dat Welles zichzelf en zijn familie kort geleden een dividend van 18 miljoen euro had toegekend terwijl de Rabobank al zeer stevig aan de deur rammelde. Ook toen reageerde de inwoner van Zenderen niet op het artikel.
Welles speelde jaren geleden ook een rol bij het wegkopen van de bloemenkiosk van Ruud Sinnema op de Koornmarkt. Die kiosk moest weg van de gemeente Almelo ondanks dat de locatie nog maar enkele jaren eerder door de gemeente aan Sinnema verkocht was. Welles kocht de kiosk en verkocht het later inclusief grond weer aan de gemeente. Het laatste jaar bekoelde de verhouding tussen gemeente en Megahome van Welles. De ontwikkelaar nam ondanks contractuele verplichtingen bouwkavels niet af van de gemeente, waarna de gemeente Megahome onlangs sommeerde zich aan die verplichting te houden.

 
07-11-2013  

Raad maakt begroting 2014 milder

 

ALMELO – Het college van B&W heeft in haar begrotingsvoorstel voor het jaar 2014 op een aantal punten toch bakzeil moeten halen. Vooral voor de minima moet het college nog voor 1 januari a.s. een oplossing bedenken voor de rioolbelasting. Deze werd dit jaar voor het eerst belast via de pandeigenaren en niet meer via de huurders. Woningstichtingen St. Joseph en Aws Beter Wonen zagen daardoor flinke kosten op zich afkomen en wilden dit via een aparte nota bij de huurders in rekening brengen. Ook bij de minima die voorheen altijd vrijstelling konden vragen van de rioolheffing. Samen met beide woningstichtingen hoopt het college een oplossing te bereiken waarbij mogelijk een meevaller opdoemt voor de huurders over 2013.
Ook het afschaffen van de subsidie voor de R.K. Begraafplaatsen in Almelo en Bornerbroek gaat niet door. Zij krijgen respectievelijk 16.000 euro en 750 euro in 2014. Een vergelijk deed zich voor met de Joodse Begraafplaats die wel subsidie zou blijven ontvangen omdat de Joodse gemeenschap te klein is geworden om het onderhoud zelf te kunnen blijven bekostigen.
De jumelage-comités Iserlohn en Preston zijn ook blij. Ook daarvoor blijft er subsidie beschikbaar. Samen met het Denizli Comité moet men het beschikbare bedrag van ruim 10.000 euro delen. Het college wilde alleen nog geld uittrekken voor de jumelage met Denizli in Turkije.
De gebruikers van de accommodaties voor de Molukse, Spaans/Italiaanse en Turkse verenigingen krijgen de gelegenheid om hun gemeentelijke huuraccommodaties zelf te gaan onderhouden. Wel wordt de geplande bezuiniging van 70.000 euro gehandhaafd.
In de Haghoek kan de burgerij zich verheugen over het subsidiebedrag van 24.000 euro om buurtcentrum Erve Noordik open te houden. Sluiting zou anders waarschijnlijk het alternatief zijn.
Tot slot peurde de gemeenteraad ook nog 30.000 euro uit de kas van de wethouder van financiën voor het buitengebied, nadat eerder al 31.000 euro was gekort.
Uiteindelijk werd de op onderdelen gewijzigde begroting aangenomen met 23 stemmen voor en 11 tegen.

Een pyrrusoverwinning was er voor het onafhankelijke liberale raadslid Isra Abdullatif met een zeer breed gesteunde motie t.a.v. de arbeidsverhouding bij de nieuwbouw van het stadhuis. Het college moet zich volgens de motie harder inspannen om bij die bouw meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te laten meewerken als stage- of werkervaringsplek.
Nu zijn er met de aanbesteding wel afspraken gemaakt dat ook Almelose bouwvakkers en leerlingen er aan het werk konden, maar op de bouwplaats is het legertje betonijzervlechters bijvoorbeeld louter Tsjechisch.

 
07-11-2013  

Boessenkool wint Energiek Award 2013


Een trotse directeur Eelco Osse van machinefabriek Boessenkool met de Energiek Award 2013 dat een hologram bevat waarbij wel een stekker en stopcontact nodig is om het effect te zien.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Tijdens het jaarlijkse symposium Energiek Almelo werd de Energiek Almelo Award 2013 uitgereikt aan de 111 jaar (de 110 werd groots gevierd) oude Machinefabriek Boessenkool. Een trotse directeur Eelco Osse ontving de prestigieuze award uit handen van dagvoorzitter Hans Hammink. Osse kreeg de Award voor excellent innovatief en maatschappelijk ondernemen. In een paar jaar tijd groeide Machinefabriek Boessenkool aan de Turfkade 2 keer uit haar jas. In 2011 werd een grote nieuwe productiehal in gebruik genomen en 1 november jl. ging de vlag in top voor de tweede nieuwbouw in 3 jaar tijd. In de in aanbouw zijnde hal kan men gigantische werkstukken produceren tot lengtes van 50 meter en gewichten tot 120 ton, bij een hijshoogte tot 13,5 meter. De specialist in techniek van formaat heeft een groeiend aantal klanten en orders voor metaalbewerking projecten met bijzonder hoge nauwkeurigheidseisen.
Internationaal werkende bedrijven in de offshore, olie en gas winning, en bijvoorbeeld organisaties die werken met bijzondere test- en meetapparatuur komen in toenemende mate naar Machinefabriek Boessenkool voor hun specialistische apparatuur en vakmanschap en daar is men bij Energiek Almelo zeer trots op.

Ruim 300 ondernemers woonden het symposium bij in de Beethovenzaal van het Theaterhotel Almelo. Naast alle lof voor directeur Osse van machinefabriek Boessenkool was er ook veel applaus voor de twee andere genomineerden, Vivochem en ACtronics.

Vivochem is een voorraadhoudende distributeur van chemicaliën, gevestigd op het XL Businesspark Twente in Almelo en gespecialiseerd in opslag, handling en distributie van chemische producten. Het van oorsprong Almelose Vivochem maakt sinds enkele jaren onderdeel uit van de Duitse Büfa Groep.

ACtronics is ontwikkelaar en producent in Automotive Componenten voor de auto-industrie. Het maakt meer dan 200 producten waarbij meet- en regelapparatuur een belangrijke plek inneemt. ACtronics heeft in Almelo 76 medewerkers en wereldwijd totaal 120 over 7 landen. Het levert automotive componenten in 19 landen.

Rond de Energiek Award werd tijdens het symposium flink gedebatteerd over hoe de winkel van de toekomst er uit ziet en wat dat betekend voor de winkelharten in steden. Uitdagend in deze gastspreker Paul Nijhof die het postorderbedrijf Wehkamp honderd procent transformeerde tot onlineshop en binnen Europe nog zeven onlineshops in grootte voor zich moet dulden. Eerder deze week maakte Wehkamp bekend dat het in Zwolle het grootste geautomatiseerde verzendhuis van de wereld gaat bouwen. Vanaf de ‘zeepkist’ schetste Nijhof, ondanks de sterk groeiende internetverkoop, een beeld hoe een aantrekkelijke winkelstad er uit kan zien. Het is dus tijd om te vernieuwen en actief te ondernemen kan de conclusie zijn van dit debat.

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld haakte in een humoristische uitgesproken column aan onder de titel ‘Wie is er bang voor de muis?’

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (34 foto's)...

 
07-11-2013  

Actie ‘Witte voetjes´ om inbraak te voorkomen

 

ALMELO – De politie in Almelo heeft woensdag i.s.m. met de gemeente Almelo en de woningstichting in een woonwijk een schouw gehouden waar woningen inbraak gevoelig zijn. De politie liet daarbij zogenaamde ‘witte voetjes’ achter op plekken waar ramen of deuren niet waren afgesloten en waar bewoners niet thuis waren.
Tijdens de schouw werden woningen en schuurtjes gecontroleerd op inbraakgevoeligheid. Hierbij bleek regelmatig, dat men woningen niet goed had afgesloten. Ramen stonden open en deuren waren niet afgesloten. Bij een aantal woningen belden de agenten aan om de bewoners op het inbraakrisico te wijzen en preventietips te geven.
Lees verder…
 

 
08-11-2013  

AlmeloNieuws.nl scoort 7.500.000 pageviews

 

ALMELO – Gisterenavond heeft AlmeloNieuws.nl het aantal van 7.500.000 pageviews overschreden. Lezers uit Almelo uiteraard maar ook veel uit het hele land en de rest van de wereld. Het totale bezoekersaantal nadert de 3.000.000 maar de onbetwiste topdag blijft 16 juni 2008 toen Almelo even wereldnieuws werd.
Van de overheden onder de kijkers scoort de gemeente Almelo het hoogst via twee IP-adressen maar ook de andere Twentse gemeente en de provincie Overijssel zijn trouwe bezoekers net zoals het ministerie van justitie.
Topgemeenten van waaruit eveneens veel gekeken worden zijn studentensteden als Groningen, Utrecht, Amsterdam en Tilburg. Kortom men weet AlmeloNieuws.nl steeds meer te vinden!

 
08-11-2013  

Nationaal Schoolontbijt één groot feest

 

ALMELO - Het Nationaal Schoolontbijt in Almelo was ook dit jaar weer uitermate geslaagd. Ontving woensdag al burgemeester Jon Hermans een groep basisschoolscholieren in de Burgerzaal voor een gezamenlijk ontbijt, de kinderen van de basisscholen De Wierde (1 en 2) en De Rank kregen een ontbijt voorgeschoteld op het ROC van Twente. In het Atrium at men gezamenlijk aan lange tafels met diverse soorten brood met hartig beleg maar ook wat zoet en fruit. Dit mede dank de COOP Super aan de Apollolaan.

In totaal werden in deze 11e week van Het Nationaal Schoolontbijt ruim 650.000 kinderen getrakteerd op een ontbijt, verdeeld over zo’n 3500 basisscholen in heel Nederland. Met de landelijke ontbijtweek wordt jaarlijks aangetoond hoe belangrijk en gezond het is om ’s ochtends te ontbijten. Veel kinderen slaan het ontbijt over en dat bevorderd niet de gezondheid maar ook niet de studieresultaten.

Deelnemen aan het Nationale Schoolontbijt kostte per kind een symbolisch bedrag van 25 eurocent. De opbrengst ging dit jaar naar War Child en Bake for Life, een hulpproject voor jonggehandicapten in derde wereldlanden. Liefst 120 COOP Supers in Nederland droegen bij door producten te schenken voor het Nationaal Schoolontbijt.
 

 
08-11-2013  

Heracles beticht college te verzaken !

 

ALMELO – De plannenmakers voor een nieuw voetbalstadion zijn niet welkom bij het provinciebestuur. Heracles Almelo wilde in Zwolle het onderzoeksrapport van Ecorys bespreken. Maar de inhoud van het rapport wil Heracles Almelo nog niet delen met de gemeenteraad. Het college van B&W wil alleen kennis nemen van de inhoud indien ook de gemeenteraad het rapport kan inzien. Zie daar de patstelling die is ontstaan.
Lees verder…
 

 
09-11-2013  

Open dag bij eerste Twentse club voor E-games

 

ALMELO - Tactix e-sportclub in Almelo is de eerste Twentse vereniging voor jonge gamers en e-sporters. Tactix is aangesloten bij de landelijke e-sportbond en gaat met eigen teams mee doen aan gametoernooien en wedstrijden tegen andere verenigingen in binnen- en buitenland. Zondag hield de jonge vereniging een Open Dag in het hagelnieuwe Fun Ie Fit Centrum in Almelo bij stichting De Klub waar Tactix de thuishaven heeft. De Open Dag werd druk bezocht en er werd volop geëxpirementeerd door de belangstellenden.
Tactix gaat haar teams in drie verschillende leeftijdscategorieën onderbrengen met ieder een eigen naam: 8 – 12 jarigen (de Toons), 12 – 16 jarigen (de Woots) en 16 jaar en ouder (de Grinders). De drie groepen trainen strikt gescheiden van elkaar op verschillende tijdstippen.

Fotoreportage: Jan Bril


Info: TacTix E-games club

Fotoreportage (32 foto's)...

 
10-11-2013  

Kunstmarkt in wijkcentrum De Schelf

 

ALMELO - De jaarlijkse kuinstmarkt in Wijkcentrum De Schelf kon zch op deze druilerige dag verheugen op een behoorlijke publieke belangstelling.
Fotograaf Jan Bril maakte bijgaande fotoreportage.

Fotoreportage (60 foto's)...

 
10-11-2013  

Duivenhok uitgebrand aan de Wierdensestraat

 

ALMELO - In Almelo heeft vanmiddag korte tijd brand gewoed aan de Wierdensestraat. Een duivenhok achterin een tuin ging in vlammen op. Het duivenhok is als gevolg van de brand ingestort. Volgens de eigenaar zaten er 13 duiven in en zijn die allemaal omgekomen. Ook over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid. Door de ligging is er geen gevaar geweest voor omliggende woningen. Wel hebben naast gelegen schuren lichte schade op gelopen

Fotoreportage Patrick Weegink

 
10-11-2013  

Waterschap tegen ontwikkeling Indiëterrein

 

ALMELO - Waterschap Regge en Dinkel (fusiewaterschap Vechtstromen) maakt bezwaar tegen de ontwikkeling van woningbouw op het voormalige Indië0cpmplex van Koninklijke Ten Cate.
Eigenaar Ter Steege Vastgoed uit Rijssen is in een ver gevorderd stadium om op het grotendeels gesloopte perceel zo’n 340 woningen te ontwikkelen naast bedrijven met dienstwoningen langs de Kolthofsingel.
De gemeente is deels gevorderd met de aanleg van een deel van de Burgemeester Schneiderssingel tussen het stationsgebied en de Kolthofsingel en is daar zoals gepland in 2015 mee klaar.
Het waterschap maakt nu bezwaar i.v.m. de aanwezigheid van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op de hoek Kolthofsingel – Plesmanweg. De installatie brengt hooguit een dag per jaar stank voort maar het waterschap vindt dat er geen sprake kan zijn van een goed woon- en leefklimaat. Of dat voor de andere omwonenden en werkenden sinds jaren ook geldt?

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-11-2013  

Valpartijen door gladheid op Twentse fietssnelweg

 

ALMELO – De fietsbrug over het verdiepte spoor in Almelo blijkt bij vorst een ‘fietsenkiller’ te zijn. Na de nachtvorst van afgelopen nacht zijn er in het ochtendgloren namelijk op het houten wegdek maar liefst negen valpartijen voorgekomen van fietsers.
Dat meldde wijkagent Buis via Twitter. Buis waarschuwt dus fietsers om vooral op brugdekken en viaducten in de vroege ochtendschemer goed uit te kijken, want voordat u het in de gaten hebt, is enkele reis ZGT, zo aan de orde.

< Foto: @wijkagentbuis

 
11-11-2013  

Sit In van advocatuur bij de rechtbank Almelo

 

ALMELO – De advocatuur in Nederland is boos op de bezuinigingsvoorstellen van voormalig ‘confrère’ Fred Teeven. De staatssecretaris van justitie wil fors korten op de sociale advocatuur en dat wordt door de ‘vakbroeders’ niet gepikt. Volgens de actievoerders wordt door de minimalisering van de rijksbijdrage het burgers met een ‘kleine knip’ onmogelijk gemaakt hun recht te halen in zowel civiel-rechterlijke zin als in procedures tegen de overheid. Dat laatste is ook de zorg van de Nationale Ombudsman Brenninkmeijer die al vaker pittige uitspraken deed tegen de overheid.
Indirect liggen ook gemeenten onder vuur. Maar al te vaak procederen deze in het oneindige door tegen burgers die hun recht proberen te halen. Zo is de gemeente Almelo momenteel in meer dan 45 gerechtelijke procedures verwikkeld, zo bleek onlangs uit raadsvragen. Omdat overheden maar door kunnen procederen met gemeenschapsgeld, haken burgers lopende de procedures vaak af of beginnen er zelfs al niet meer aan.
Volgens de advocatuur is het al ‘vijf voor twaalf’ en als de Tweede Kamer en Eerste Kamer het plan van staatssecretaris Teeven ondersteunen is het volgens hen te laat dat burgers hun recht nog kunnen ‘bevechten’.
Bij de rechtbank in Almelo werd uit protest een ‘Sit In’ georganiseerd waardoor een viertal zaken niet doorgingen. Zeer dringende zittingen vonden wel doorgang. Ook elders in Nederland voerde de advocatuur actie.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (12 foto's)...

 
11-11-2013  

Stichting Veurbrook door zonder wijkcentrum

 

ALMELO – De stichting ’t Veurbrook, dat ruim 40 jaar het wijkcentrum in de Ossenkoppelerhoek/Beeklust exploiteerde, gaat door met het ondersteunen van wijkactiviteiten. Dat meldt de stichting op haar nieuwe website. Het bestuur heeft met leedwezen vastgesteld dat de oude website is gehackt en heeft daarom een nieuwe website met betere beveiliging onder www.veurbrook.info Ook het emailadres is gewijzigd in: bestuur@veurbrook.info

Het bestuur van stichting ’t Veurbrook maakt tevens bekend dat de banden met het wijkcentrum aan de Jan Tooropstraat volledig zijn doorgesneden door de gemeente. In augustus jl. kreeg de stichting gelijk bij de commissie van Onderzoek & Advies, waardoor de gemeente alsnog de resterende subsidie overmaakte maar het betekende tevens dat de stichting niet meer in het wijkcentrum activiteiten kan ontplooien. Het wijkcentrum krijgt ook een andere naam omdat de rechten bij de stichting liggen. Het vergrootte wijkcentrum wordt pas in januari 2014 geopend, ruim vijf maanden later dan beoogd. Nieuwe exploitant wordt Accres Almelo BV een volledige dochter van Accres Apeldoorn waarvan de gemeente Apeldoorn alle aandelen bezit. Het personeel wordt ingehuurd via Soweco en zowel profit als non profitorganisaties kunnen er ruimtes huren. Dat geldt ook voor de andere vijf wijkcentra die Accres beheerd. Naast een fikse subsidie van 230.000,00 euro per jaar voor het wijkcentrum aan de Jan Tooropstraat, krijgt Accres ook nog een nieuwe inventaris ter beschikking van de gemeente Almelo. Met gemeenschapsgeld gaat Accres dus volledig de concurrentie aan met de bedrijfsmatige horeca op het moment dat de nieuwe horeca-vergunning op de agenda staat van de gemeenteraad en de horeca onwetend is over de toekomstige ontwikkelingen.
De subsidie voor Accress en het zesde wijkcentrum dat Accress gaat exploiteren, staat ook nog eens in schril contrast met de subsidie van 28.000 euro die stichting ’t Veurbrook jaarlijks ontving. Een verschil in constructie en financiering die in onderzoek is bij de klachtencommissie van de Europese Unie inzake ongeoorloofde overheidssteun. Volgens juridisch adviesbureau JEEJAR neemt de commissie dit zeer serieus en heeft de klachtencommissie vanuit Brussel inmiddels vragen gesteld bij de gemeente Almelo.

 
11-11-2013  

Van Woudenbergh plant bomen buitengebied


Wethouder Gerrit van Woudenbergh plant bomen in buitengebied.
Foto: Coen Mulder
  ALMELO – Wethouder Gerrit van Woudenbergh gaf maandag het startzijn voor de start van het ontwikkelen van het Streekeigen huis en erf binnen de gemeentegrenzen van Almelo. Hij deed dat door het planten van een boom op het erf van de familie Elzink. In totaal worden in het buitengebied van Almelo ruim 75 bomen geplant en ook nog eens een halve kilometer haag. Aan het project werken 18 grondeigenaren mee.
Een prachtig voorbeeld is te zien aan de Bornsestraat. Aan weerszijden van de weg worden fruitboomgaarden aangeplant en ook nog eens bijna 150 meter nieuwe haag. Zes wintereiken maken het erf compleet en vooral typisch Almeloos. Heel wat Almeloërs zullen trouwens in de toekomst gaan genieten van hun eigen fruit, want in totaal worden de komende weken meer dan 50 fruitbomen geleverd.
Lees verder...

 
11-11-2013  

Politie zoekt eigenaar zwarte schapen

 

ALMELO – De politie in Almelo is op zoek naar de eigenaar van twee zwarte schapen. De grazers werden maandagmiddag onbeheerd aangetroffen op de Wierdensestraat. Dat meldde de politie in Almelo via Twitter.
De eigenaar kan zich dus melden.

< Politiefoto op Twitter

Naschrift:
De eigenaar las het bericht op internet en heeft inmiddels zijn 'zwarte schaapjes' opgehaald bij het politiebureau waar ze tijdelijk waren opgeborgen in het 'hooligan hok'.
 

 
12-11-2013  

TMZ opent thuiszorgsteunpunt aan het Kerkplein

 

ALMELO – Voorzitter Peter Weda van de Raad van Bestuur van Trivium Meulenbeld Zorg (TMZ) heeft dinsdag samen met de vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Almelo, het steunpunt van TMZ Thuiszorg voor de binnenstad geopend. Daarvoor vond men onderdak in de voormalige Joodse synagoge aan het Kerkplein.  De synagoge werd verkocht omdat de kleine Joodse gemeenschap de kosten niet meer kon opbrengen.

Zorgsteunpunt
Het zorgsteunpunt aan het Kerkplein wordt een ontmoetingsplek voor ouderen. Oudere bewoners van Almelo zijn welkom om deel te nemen aan diverse activiteiten, zoals geheugentraining, een cursus internet, bloemschikken of koken. Daarnaast wordt er informatie gegeven over de zorg en kunnen bezoekers er al hun zorgvragen stellen. Het nieuwe zorgsteunpunt krijgt daarnaast een dagactiviteitencentrum en wordt de thuisbasis van het wijkteam van TMZ dat in de binnenstad van Almelo actief is. Het authentieke karakter van de synagoge blijft behouden. De ingemetselde ornamenten van de synagoge blijven het pand ook in de toekomst sieren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (45 foto's)...

 
13-11-2013  

Loohuis-Meulenbeld sluit deal met Heracles

 

ALMELO - Loohuis-Meulenbeld Installatietechnieken b.v. in Almelo zal de technische installaties in het Polman Stadion van Heracles Almelo gaan onderhouden. Naast het verzorgen van periodiek onderhoud en veiligheidsinspecties van de technische installaties zal men tevens het stand-by zijn met een technisch team ten tijde van wedstrijden zodat in geval van calamiteiten snel gehandeld kan worden.
Loohuis Installatietechniek uit Fleringen nam onlangs de failliete boedel van de Meulenbeld Groep in Almelo over. Het familiebedrijf werd gesticht in 1953 en telt vestigingen in Fleringen (hoofdvestiging), Almelo, Apeldoorn, Enschede, Hardenberg, Heeten, Hengelo, Raalte en Zwolle. Ook heeft men een vestiging in het Duitse Rheine. Het bedrijf heeft 450 werknemers.

<< Directeur Ben Kuipers (links) en bestuurslid commerciële zaken Rob Toussaint van Heracles Almelo.

 
14-11-2013  

Almelose Ter Stal op koopjesjacht bij Henk.nl

 

ALMELO – Textielwinkelketen Ter Stal uit Almelo is een van de overnamekandidaten voor het failliete Henk.nl een vergelijkbare winkelketen in Noord en Midden Nederland. Henk.nl is een doorstart van de eerder dit jaar failliet verklaarde textielwinkelketen Henk van Hoor. Het concern had 200 winkels en maakte met 63 een doorstart. Ook toen al werd Ter Stal genoemd als mogelijke koper, maar daar kwam het toen niet van.
Ter Stal meldde zich deze keer wel bij de curator van het failliete Henk.nl, zo meldde RTV Oost. Of Ter Stal kandidaat is voor alle 63 winkels of een deel, zal uit de onderhandelingen moeten blijken. Eigenaar Niek Gloudemans verkondigde dat de over te nemen winkels wel moeten bijdragen in de winst en verwachtte dat op korte termijn uitsluitsel gegeven kan worden of er überhaupt een deal komt.
Gloudemans werd eerder deze week voor het eerst door Quote 500 getipt op de “Baby Quote”, zoals Gloudemans dat noemt, met een bezit van 26 miljoen euro. Fashion House Ter Stal heeft 200 winkels in Nederland.

<< Niek Gloudemans (midden) na het tekenen van een sponsorovereenkomst met Heracles Almelo.

(archieffoto)

 
14-11-2013  

Haalt De Boodschappenmand de kerst?

 

ALMELO – Het door Nolda Schepers in 1994 gestarte boodschappenproject ‘De Boodschappenmand’ in Almelo gaat mogelijk ten onder aan haar eigen succes. De Boodschappenmand is gericht op Almeloërs waar professionele hulpverleners de nood soms zo hoog aantreffen dat er ingegrepen moet worden. Door deze mensen tijdelijk te ondersteunen met de nodige basisboodschappen, kan het (gezins)leven normaal doordraaien en hoeft men zich hierover enige tijd geen zorgen te maken. Op dit moment worden zo’n 60 adressen per week bezocht waar de nodige boodschappen worden bezorgd door de vrijwilligers. Dit is veel, heel veel adressen. Maar de financiële bodem is in zicht. ‘Echt in zicht’, stelt coördinator Nolda Schepers, ‘we hebben ondersteuning nodig. Wij vragen mede-Almeloërs ons te helpen, te ondersteunen met een kleine donatie. Ieder beetje helpt. De kerst is in zicht. We probeerden altijd een kerstpakket te geven aan alle adressen in ons bestand. Ik heb er een héél hard hoofd in dit jaar’.
De Boodschappenmand behoedt mensen er op deze manier voor om bijvoorbeeld niet verder in de schulden te geraken, wat de situatie zou kunnen verergeren.

Wie financieel wil helpen: Bankrekeningnummer 10.21.59.254 t.n.v. Stichting De Boodschappenmand te Almelo.
Meer info: www.boodschappenmandalmelo.com 

 
14-11-2013  

Genomineerden Stadsprijs 2013 bekend

  ALMELO - De Stichting Almelose Ruiterdagen, Stichting De Almeloopers en Stichting De Klup zijn genomineerd voor de Stadsprijs Almelo 2013. Dat heeft de jury onder voorzitterschap van Mr. Ger Vermeulen vandaag bekend gemaakt. Burgemeester Hermans-Vloedbeld maakt op vrijdagmiddag 13 december in de bibliotheek aan Het Baken bekend wie zich winnaar mag noemen van de Stadsprijs Almelo 2013.

Maar liefst 300 mensen droegen negentig verschillende kandidaten aan voor de Stadsprijs Almelo 2013. De commissie Stadsprijs Almelo beoordeelde alle inzendingen en selecteerde daaruit drie genomineerden. De Stadsprijs Almelo bestaat sinds 1997 en wordt eens in de twee jaar uitgereikt.
Lees verder...

 
14-11-2013  

Iserlohner Brauerei staat op omvallen

 

ISERLOHN (D) – Veel Almeloërs kennen het biertje uit de Duitse partnerstad Iserlohn. De ‘Privatbrauerei’ Iserlohner Pilsner verkeert in zwaar weer en heeft surseance van betaling aangevraagd. Een toezegging van de bank om met een kapitaalsinjectie het bedrijf weer financieel gezond te maken, werd op het laatste moment ingetrokken. Het tekort van de brouwerij bedraagt zo'n 2 miljoen euro. Door de surseance hoopt de bedrijfsleiding tijd te winnen om andere investeerders aan te trekken om een doorstart te maken. Eerder dit jaar nam de brouwerij uit partnerstad Iserlohn nog een afvullijn voor flessenbier over in Wesel. De brouwerij brouwde in 1901 haar eerste bier en was een initiatief van de burgers uit Iserlohn. In de loop der jaren wisselde het eigendom meerdere keren met succesvolle periodes en mindere periodes. In 2003 kwam de burgerij weer in actie om de brouwerij te redden.

 
15-11-2013  

Vloertegel Outlet van Geesteren naar Almelo

 

ALMELO - Vloertegel Outlet uit Geesteren heeft haar activiteiten verlegd van Geesteren naar Almelo. De Outlet in vloer- en wandtegels biedt haar ruime assortiment aan tegen absolute bodemprijzen waar particulier en professionele tegelzetter alleen maar blij van worden. Alle tegels zijn 1e keus, klasse 5 gecertificeerd en uit grote voorraad (80.000m2) leverbaar.
Vloertegel Outlet is gevestigd op het Bedrijvenpark Twente 164- hal 5.
Daarnaast is tevens een voorraadhoudende vestiging geopend in Haarlem en zijn op meerdere locaties door het land bij Doe het Zelf bedrijven showroomkasten geplaatst onder de formule Easytegels.nl Orders voor 12.00 uur worden nog de volgende dag geleverd!

 
15-11-2013  

Iserlohner burgemeester zit ambtsperiode uit

 

ISERLOHN (D) – Burgemeester Dr. Peter Paul Ahrens van partnerstad Iserlohn, blijft aan tot het eind van zijn ambtstijd. Ahrens had het recht om tussentijds af te treden per 19 juni 2014 wanneer de gemeenteraadsverkiezing in Iserlohn zal plaatsvinden. Nu Ahrens de gemeenteraad heeft laten weten aan te blijven tot 13 september 2015, zal er in 2014 dus geen burgemeestersverkiezing zijn. Ahrens werd op 30 augustus 2009 gekozen tot burgemeester en is lid van de SPD.

 
15-11-2013  

Onrust over mega-varkensstal in Waterrijk

 

ALMELO/TWENTERAND – Soms komt het nieuws via de buurgemeente. In de gemeente Twenterand wordt namelijk gevreesd dat in het ontwikkelingsgebied ‘Waterrijk’ van buurgemeente Almelo een proefopstelling komt van een zogenoemde ‘integraded pork chain’ met maar liefst 85.000 varkens op een terrein van 19 à 20 hectare. Twenterand bevocht eerder de komst van megastallen in de buurtschap Fortwijk waar onder andere varkensfokker Schuttert uit Ommen een megastal wilde vestigen.
Lees verder…
 

 
16-11-2013  

Brusche Elektro behaalt BREEAM-certificaat

 

ALMELO – Het elektrotechnische bedrijf Brusche in Almelo heeft afgelopen week de certificering van BREEAM-NL behaald. Het certificaat staat borg voor vooruitstrevendheid op het gebied van duurzaamheid en de toepassing van duurzame technieken en werkmethodieken bij de uitvoering van haar elektrotechnische projecten in de nieuwbouw. Doel van de certificering is bijvoorbeeld klimaat-neutraal bouwen zoals ook gebeurd bij de nieuwbouw van het stadhuis met een 4-sterren kwalificatie, het op een na hoogste dat mogelijk is.

Bij Brusche werken meer dan 75 mensen die werkzaam zijn in o.a.:
Elektrotechniek (energievoorziening, zwakstroominstallaties, data-installaties, etc.)
Panelenbouw (schakelkasten e.d.)
Domotica KNX (gebouwenautomatisering)
Duurzame technieken (zonnepanelen, energiezuinige verlichting)
Industriële Automatisering (proces- & productieautomatisering, machinebesturing, etc.)
Beveilgingssystemen (brandmeld installaties, camera beveilgiing, alarmsystemen, etc.)
Beheer en inspectie (waaronder NEN 3140, MJOP volgens NEN 2767, etc.)
Service en onderhoud (24 uur/7 daagse storingsdienst, preventief & inspectief onderhoud, etc.)

 
16-11-2013  

De Almelose Albert Cuyp valt onder slopershamer

 

ALMELO – Het flatgebouw aan de Albert Cuypstraat stond al enige tijd leeg en was ook al grotendeels gestript in opdracht van woningstichting Beter Wonen. Als dan de firma Kamphuis verschijnt met de ‘sloopkogel’, kan het zomaar zijn dat een gebouw dat er ’s morgens nog staat, ’s avonds al grotendeels in puin geslagen is.
Op de plek moeten op termijn nieuwe huizen worden gebouwd, maar voordat het zover is, krijgt het tijdelijk een andere bestemming. Door omwonenden werd o.a. al gesuggereerd om er een omheinde speelplek voor honden voor te maken. In o.a. Rotterdam is gebleken dat een dergelijke invulling ook een hele sociale bedoening is voor de wijkbewoners die normaliter elkaar nauwelijks nog groeten. Een andere suggestie was een speelplek voor kinderen. Maar voor zover bekend heeft Aws Beter Wonen nog geen besluit genomen.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
16-11-2013  

Massaal welkom voor Sint en Zwarte Pieten

 

ALMELO – Aan het aantal kinderen en ouders af te meten, heeft de Sint in Almelo heel wat schoentjes te vullen. Duizenden kinderen togen met ouders en/of oma en opa naar de Cityhaven en het Stadhuisplein om Sinterklaas en zijn meer dan honderd Zwarte Pietermannen welkom te heten.
Fleur Klapdeur en Bram Boterham ( bij de Haven) en Klaas Kluns en Annet Kroket (Stadhuisplein) hadden de ‘meute’ al opgewarmd met luid schallende eigentijdse sinterklaasliedjes voordat de Sint en zijn gevolg arriveerde, dus de sfeer zat er goed in.

Minder goed was dat het geval bij de fotografen op het bordes van het stadhuis. De ‘tamboer maître’ van het organiserend comité had ter elfder ure bedacht dat de fotografen (voor het eerst in de historie) een hesje moesten dragen. De onwetende ‘paparazzi’ konden echter nergens een hesje krijgen en een overijverige stadswachter greep dus de fotografen bij de jas om ze tegen te houden, met gescheld over en weer tot gevolg. Ook de verbaasde stadhuisbodes en twee andere comitéleden wisten van niets en een van de comitéleden werd zelfs door een andere ‘stadswachter’ tegen gehouden ondanks zijn badge als comitélid. ‘Een hesje is een hesje, nietwaar? Nee, geen voorbeeld van doordachte besluitvorming en handhaving. Bovendien gaat daar feitelijk de burgemeester over en niet de ‘tamboer maître’ die zich vorig jaar had geërgerd aan ouders die de traptreden betraden om hun kroost te 'kieken'!

De kinderen hadden er gelukkig geen last van en gingen maar al te graag op de foto bij de fotografen die zich niet lieten weerhouden om hun werk te doen. Ook de nietwetende burgemeester en de Sint en zijn gevolg hadden alleen maar oog voor de ’kids’ en verder nog een druk programma te gaan. Of de Sint ook bij de ‘stadswachters’ langs gaat om wat door de schoorsteen te werpen, kan echter betwijfeld worden, want de Piet met het ‘grote boek’ ziet alles en noteert alles. Zelfs dat De Grenzen en de Haven NZ een dik uur na aankomst nog met hekken voor het verkeer waren afgesloten!
'Ook organiseren is een kunst en daar heb ik een organiseer-Piet voor', fluisterde de Sint tegen een fotograaf, voordat hij met zijn gevolg verder de stad in trok.

Fotoreportage: Jan Bril

^^De ene deelt uit en de andere pakt af...^^


Fotoreportage (122 foto's)...

 
16-11-2013  

KLPD en belasting slaan grote slag in Almelo

 

ALMELO – Het ‘donkere dagen offensief’ - in Almelo - door de KLPD, Belastingdienst en de plaatselijke ‘Hermandad’ heeft vrijdag een aardige ‘buit’ opgeleverd. Aan achterstallige belasting werd bijna 40.000 euro geïnd en aan openstaande boetes een bedrag van 6.000 euro. In totaal werden 50 auto’s in beslag genomen waarvan er zeker 10 openbaar worden verkocht en de andere alleen weer kunnen worden opgehaald indien openstaande belastingaanslagen alsnog worden betaald. Bovendien zijn twee mannen opgepakt en in de ‘nor’ gezet omdat zij beiden nog ‘goed’ zijn voor ruim 12.000 euro aan openstaande boetes.
Ook aan ‘kleingeld’ wordt op termijn nog het e.e.a. geïncasseerd. Twintig automobilisten werden namelijk bekeurd voor zaken als het niet kunnen tonen van een rijbewijs en/of autopapieren, rijden met gladde banden, rijden door rood licht, ondeugdelijke voertuigverlichting, softdrugs, een verboden mes en het hebben van een spuitbus traangas.
Gezamenlijk werd er door de samenwerkende overheidsdiensten 100 man- vrouwkracht ingezet. Het ‘donkere dagen offensief’ wordt in heel Nederland gehouden en kan zomaar ook weer ter plaatse herhaald worden.


Totaaloverzicht landelijk acties grensgebied 16-11-2013

 
17-11-2013  

Automobilist ontsnapt aan politie

 

RIJSSEN/ALMELO – Bij een politiecontrole in het kader van het ‘donkere dagen offensief’ aan de Veeneslagen te Rijssen wist een automobilist de controle te ontwijken door er als een ‘haas’ vandoor te gaan. Bij Almelo raakte de achtervolgende politie het spoor bijster, zodat de ‘vluchteling’ niet aangehouden kon worden. 

 
18-11-2013  

Reis per motor van Bali – Almelo voltooid


Gerard Elferink wordt door zijn vader welkom geheten.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Amper twee jaar nadat de Almeloër Gerard Elferink naar Bali vertrok voor een ‘laid back live’, is hij weer terug in Almelo. De duikschool op Bali werd verkocht omdat hij uiteindelijk geen toestemming kreeg van de Indonesische autoriteiten om op Bali te blijven wonen.
Om toch zijn avontuur op speciale wijze te eindigen, kwam al snel de gedachte om de terugreis naar ‘hometown’ Almelo per motorfiets te doen. Daarvoor werd een Honda aangeschaft met 125 cc motor en begin augustus begon Elferink (55) aan zijn avontuur. Van Bali naar Java en Sumatra en dan de oversteek naar Maleisië. Daar bleek uiteindelijk dat hij geen doorreisvergunning kreeg voor een aantal landen zoals o.a. Pakistan en zo werd het vliegtuig gepakt naar Turkije om van daar verder te gaan op de motor. In Turkije nog een heel avontuur waarbij hij werd opgelicht, maar de oud ICT’er bij de politie blufte er bij de plaatselijke ‘Hermandad’ behoorlijk op los en kreeg het voor elkaar dat de daders alsnog werden ontboden op het bureau om hem zijn geld terug te geven. In Israël werd gepauzeerd bij familie, waarna de reis verder ging door de Balkan richting Duitsland, om maandag in de namiddag aan te komen bij zijn stamkroeg ’t Hookhoes, waar familie en vrienden hem opwachtte.
Op zijn Reislogger schreef Elferink al zijn avonturen die hij onderweg beleefde op en plaatste hij honderden foto’s.

 
19-11-2013  

Riwald Recycling lijkt verlost van procedures

 

ZWOLLE/ALMELO – Met twee uitspraken vorige week van de Raad van State te Zwolle lijkt Riwald Recycling aan de Buitenhaven te Almelo eindelijk verlost van alle vergunningsperikelen. Juridisch milieuadviseur Marcel Middelkamp uit Almelo trad eerst aan tegen de ontwikkeling namens Riwalds ‘buur’ en sloopbedrijf Sonder BV. Toen deze uiteindelijk enkele uitspraken ten gunste van Riwald Recycling op zijn bureau zag belanden, haakte deze af, waarna de gebroeders Huzink uiteindelijk de grond en opstallen van Sonder BV kochten om daar een moderne opslag van RVS-materialen te bouwen.
Middelkamp is er echter de man niet naar, om zomaar af te haken en vond enkele honderden meters verderop aan de andere zijde van de Wierdenstraat aan de Schuilenburglaan een nieuwe ‘belanghebbende’ en spande ook de Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer uit Nijmegen voor zijn karretje.
Hoewel het Nijmeegse clubje milieuactivisten in een eerdere uitspraak van de bestuursrechter in Almelo deels wel ontvankelijk werd verklaart, maakte de Raad van State daar nu korte metten mee inzake de procedure over de bouw van de meest ultramoderne metaalgranulator van Europa. Ook het bezwaar t.a.v. het bestemmingsplan werd niet ontvankelijk verklaart. Het miljoenen euro’s kostende apparaat hamert namelijk niet zoals een shredder bij buurman RMA die puin verkorrelt, maar snijdt metalen in granulaat en scheidt de metaalkorrels op soortelijk gewicht waardoor het volgens de Raad van State terecht door de gemeente Almelo en de bestuursrechter in Almelo als een afvalscheidingsinstallatie is aangemerkt.
De procedures sleepten zich al voort sinds 2005, maar de omgevingsvergunning die door de gemeente Almelo in 2012 is verleend, is door de recente RvS-uitspraken nu definitief geworden, maar of juridisch adviseur Middelkamp het daar nu bij laat zitten? Mogelijk zal het verschil van inzicht over shredder of granulator nog op een ander 'podium' worden uitgevochten.

Lees ook:
13-11-2013 Uitspraak RvS 76560
13-11-2013 Uitspraak RVS 76561
05-01-2012 ‘Vergunning voor metaalkraker Riwald
20-07-2011 ‘Groen licht voor schrootshredder Riwald
05-02-2011 ‘De bouwstop voor Riwald Recycling’ (commentaar)
05-02-2012 ‘Bouwstop voor Riwald recycling
09-01-2009 ‘Provincie blundert bij vergunning Riwald

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-11-2013  

Start aanleg Waterboulevard

 

ALMELO – Wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh en provinciaal gedeputeerde Bert Boerman hebben dinsdagmiddag officieel het startsein gegeven voor de eerste fase van de aanleg van de Waterboulevard. Daartoe werd met een kraan, de bomenrij langs de Haven NZ verwijderd.
Met de aanleg van de Waterboulevard wordt het kanaaltracé, dat in de jaren ’60 werd gedempt met klapzand uit de hoge es pal achter de kerk in de Mariaparochie, weer uitgegraven. In de eerste fase tot de vijver bij de voormalige portiersloge van het toenmalige textielconcern Van Heek Scholco (nu restaurant Kreta) en in de tweede fase tot het marktplein bij café restaurant Nielz, waar uiteindelijk een havenkom moet ontstaan.
De kosten van de aanleg van de Waterboulevard zijn begroot op ruim 16 miljoen euro. De aanleg van de Waterboulevard wordt door het provinciebestuur en de gemeente beschouwd als een duurzame investering in de kwaliteit van de Almelose binnenstad.

Na de ‘opknapbeurt’ van het Waagplein, wordt ook de openbare ruimte langs de Almelose Aa tegenover Café België opgeknapt. De provincie Overijssel draagt in principe de helft van de totale kosten met een ‘bevroren’ toezegging van 8,9 miljoen euro.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (32 foto's)...

 
19-11-2013  

Uitleg toekomst Dienstencentrum De Riet


Uitleg door Egbert Wessels van Aveleijn.
Aveleijn is nog in overleg met Beter Wonen over de aanstaande verbouwing.
Na onderling akkoord, kan de bouwvergunning worden aangevraagd.
De planning van de verbouwing ligt in het voorjaar van 2014.
 

ALMELO – In een bomvol dienstencentrum De Riet aan de Plompstraat werd dinsdagmiddag uitleg gegeven over de gebruikerstoekomst en verbouwing van het dienstencentrum. De nieuwe hoofdhuurder Aveleijn gaat het dienstencentrum intern verbouwen en aanpassen naar eigen behoefte en stelt ruimte beschikbaar voor ouderenactiviteiten van Scoop Welzijn. Scoop wilde die activiteiten spreiden naar diverse wijkcentra terwijl de senioren juist actief wilden blijven in Dienstencentrum De Riet als vertrouwde stek.
Het leidde tot een verzetsgroep van senioren die hun belangen bevochten bij de gemeente als subsidiegever aan Scoop, woningstichting Beter Wonen als pandeigenaar en bij de nieuwe hoofdhuurder Aveleijn. Uiteindelijk deed beter Wonen water bij de wijn betreffende de huurprijs en trok de gemeenteraad een deel van de beoogde bezuiniging op Scoop Ouderen in, waardoor de meeste activiteiten voor ouderen in het dienstencentrum kunnen worden gehandhaafd. Wel moeten de activiteiten gedurende de verbouwing tijdelijk uitwijken naar andere accommodaties. Het ligt in de lijn van de verwachting dat dit o.a. gebeurt in wijkcentrum De Schöppe aan de Hoornbladstraat maar er wordt ook gekeken naar een tijdelijk onderkomen in het clubgebouw van Sv DRC 2012 aan de Rietstraat.
De verzetsgroep van ouderen, heeft zich inmiddels getransformeerd tot een groep van belangenbehartigers, mede ook omdat men nog weinig vertrouwen heeft voor de toekomst in dienstencentrum De Riet.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (9 foto's)...

 
20-11-2013  

Raad van State blokkeert voortgang Hornbach

 

ALMELO – De gemeente Almelo loopt tegen een forse vertraging op voor het voornemen van Hornbach zich te vestigen op de voormalige locatie van de Van Rhijn MEAO aan de Bornerbroeksestraat. De Raad van State zette gisteren het plan op ‘hold’ omdat eerst de bodemprocedure over de wijziging van het bestemmingsplan moet worden doorlopen.
Aanleiding tot dat besluit is de zienswijze van ‘noabers’ en van concurrent Gamma.
Lees de uitspraak in voorlopige voorziening.

 
20-11-2013  

Pius X College ten strijde op NK Debatteren


Ook in Almelo wordt jaarlijks gestreden om de debaters-titel. Hier een archieffoto van Freek Buitenweg van de juryleden Sabine Uitslag en Marieke Kral, die de Almelose scholierentitel in 2009 opeiste. Tijdens deze debaters-wedstrijd in 2010 in de raadszaal ging het tussen scholieren en Almelose raadsleden.
  ALMELO - Vrijdag 22 november start het NK Debatteren voor Scholieren 2013/2014, een van de grootste scholierencompetities van Nederland. Uit het hele land reizen debatteams van middelbare scholen naar Hilversum om met elkaar de verbale strijd aan te gaan tijdens de 1e voorronde. Er doen 105 scholen uit heel Nederland mee, waaronder het Pius X College uit Almelo. De leerlingen debatteren over actuele maatschappelijke thema´s, zoals ons immigratiebeleid en de vrijheidsopvatting in de digitale wereld. Het kampioenschap wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, SNS REAAL Fonds, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en 1V Jongerenpanel. Gastlocatie is het Comenius College in Hilversum.
Lees verder...

 
21-11-2013  

Gouden Gazelle 2013 voor Almelose Buurtzorg

 

ALMELO – De Almelose thuiszorgorganisatie Buurtzorg heet de Gouden Gazelle 2013 van het Financieel Dagblad gewonnen. Buurtzorg organiseert de thuiszorg in kleine vaste teams en is daarmee inmiddels zo succesvol dat het overal in het land wordt gekopieerd door kleinere organisaties. Buurtzorg is onder thuiszorgwerkers bovendien razend populair en ontvangt maandelijks 400 open sollicitaties, waarvan er gemiddeld zo’n 150 worden aangenomen. Inmiddels is buurtzorg dan ook uitgegroeid tot een organisatie van 8.000 werknemers. Bovendien houdt initiatiefnemer Jos de Blok de organisatie scherp door thematisch nieuwe loten aan het concern toe te voegen zoals Buurtzorg Jong voor jeugdzorg, Buurtzorg T voor therapie van psychiatrische patiënten, Buurtzorg Hospice voor terminale zorg en wordt geëxperimenteerd met Buurtzorg Pension voor tijdelijke opvang wanneer de mantelzorger zelf ziek is. Het concern is eveneens al actief op de Amerikaanse en Zweedse markt om daar de specifieke kenmerken van Buurtzorg in thuiszorgsituaties uit te zetten met daar reeds opererende organisaties die de visie van Buurtzorg willen overnemen. De visie van De Blok valt dan ook op in de wereld en brengt hem inmiddels met lezingen over de hele wereld zoals onlangs nog in Zuid Korea. De groei sinds de start in 2006 is dan ook opmerkelijk en reden voor het FD om de Gazelle Award van snelst groeiende onderneming 2013 toe te kennen. Buurtzorg werd bovendien in 2011 al uitverkoren tot beste werkgever van Nederland en kreeg deze titel onlangs ook dit jaar opnieuw.

 
22-11-2013  

Thuishulp doet noodoproep voor hondje patiënt

 

ALMELO – Op de Facebookpagina van het Almelo’s Weekblad doet thuiszorghulp Marion een noodkreet voor buurtgenoten van de 91-jarige heer Beelen, die in een aanleunwoning woont van Huize De Hofkamp. De heer Beelen is slecht ter been en kan niet altijd op tijd zijn 13-jarige hondje Chica uitlaten waardoor het hondje wel eens zijn ontlasting in de gang van het gebouw achterlaat. Omdat ‘huisgenoten’ in de Hofkamp daarover klagen, heeft woningstichting St. Joseph de bejaarde en slecht ter been zijnde bewoner gesommeerd om per 1 december a.s. ander onderdak te regelen voor het hondje. Thuiszorghulp Marion hoopt dat door de oproep zich vrijwilligers uit de wijk zullen melden om hondje Chica uit te laten. Het zit de bejaarde Beelen namelijk zo hoog, dat hij zelfs overweegt om het beestje te laten inslapen.

 
22-11-2013  

Nomen Nescio start hulpactie kerstpakketten

 

ALMELO – De stichting Nomen Nescio is gestart met de jaarlijkse kerstpakkettenactie voor Almelose burgers in nood. De stichting rekruteert vrijwilligers van de Almelose serviceclubs om enige honderden kerstpakketten samen te stellen, die o.a. via de stichting De Boodschappenmand worden verdeeld onder Almelose gezinnen die dringend behoefte hebben aan een bescheiden ondersteuning, om tijdens de Kerst ook eens een klein beetje extra te hebben.
Daarvoor worden bedrijven en andere gulle gevers benaderd om een ‘duit’ bij te dragen, zodat zoveel mogelijk gezinnen geholpen kunnen worden.
Vorig jaar stelde Nomen Nescio 200 pakketten samen, maar dit jaar is het aantal gezinnen in nood wel gestegen. Dus men hoopt dat iedereen die een bijdrage kan missen, zich opgeeft.

Een informatiebrief en een opgaveformulier zijn toegevoegd bij dit bericht. 


Informatiebrief
Sponsorformulier

 
23-11-2013  

Almelose CSG Noordik VMBO-B in nationale top

 

ALMELO - CSG Het Noordik, locatie Van Renneslaan (vmbo-b) behoort samen met het Bonhoeffer College (vmbo-g/t, vmbo-b) Enschede en De Thorbecke Scholengemeenschap uit Zwolle (vwo, havo, vmbo-k, vmbo-b) tot de drie middelbare scholen die van onderzoeker en onderwijssocioloog Jaap Dronkers een rapportcijfer 10 behaalden in dit nationale onderzoek.
Al zestien jaar beoordeelt onderwijssocioloog Dronkers alle middelbare scholen in Nederland met een cijfer op een schaal van 1 tot en met 10. Opvallend dit jaar, is volgens de Volkskrant, het aantal goede scholen in achterstandswijken.

Klik hier voor de allebesten en slechtsten in het nationale overzicht van De Volkskrant.

Klik
hier voor alle scholen in Almelo.

 
24-11-2013  

Univé beloont plan Westelijke Groene Long

 

ALMELO - De Vereniging Westelijke Groene Long Almelo (WGL) heeft donderdag in de Grolsch Veste te Enschede een bedrag van 2.500 euro gekregen van verzekeraar Univé voor groene initiatieven die de vereniging wil nemen.
De gift wordt gebruikt voor o.a. het plaatsen van een paar eikenhouten zitbanken, een hoge zit voor een ooievaarsnest en nestkasten voor steenuilen.
De WGL wil met deze initiatieven de Westelijke groene long rond de De Bellinckhof extra attractief maken voor wandelaars en fietsers. Univé oost stelde in 2011 het fonds in werking en stimuleert organisaties met een maximum bedrag van 2.500 euro uit het Univé-jaarbudget van 30.000 euro.

 
24-11-2013  

Geurig gebakken brood op Kerstfair Erve Pezie

 

ALMELO – Al van verre was de mobiele ambachtelijke oven van ambachtelijke bakker Brandhof Bijzonder Brood, uit Dwingelo te ruiken. Erve Pezie pakte het dan ook grootser aan dan ooit nu er eindelijk een evenementenvergunning is vergeven door de gemeente Almelo.
De Kerstfair bood de bezoekers tal van bijzonderheden voor de naderende kerst en de fair ademde bovendien het buitengevoel met aandacht voor de jacht, klanken van de hoornblazers en heerlijke geuren van wildproducten en snacks die te kust en te keur werden aangeboden om te proeven.
Daarnaast tal van stands voor de decoratie van huis en tuin in de kerstperiode en natuurlijk prachtig aardewerk voor op de tafel. Bovendien voor de rustieke momenten uiteraard ook tal van boeken om even stilletjes alle drukte rond kerst ‘af te laten glijden’.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (36 foto's)...

 
24-11-2013  

APKV Het Oosten pakt prijzen op jubileumshow

 

VROOMSHOOP - Leden van de Almelose kleindierenvereniging APKV Het Oosten hebben afgelopen weekeinde drie hoofdprijzen gewonnen op de jubileumshow van Nut en Sport in Vroomshoop. Aan de show waren bijna negenhonderd dieren ingezonden door kleindierliefhebbers uit de hele regio.
Harold Asbreuk uit Albergen won de prijs voor het fraaiste konijn van de show met een dier van het ras Belgische haas, Henk Snijders kreeg de prijs voor de fraaiste sierduif met een Hollandse kropper, terwijl Lianne Voortman een oorkonde en een bokaal ontving, als prijzen voor het mooiste konijn van een jeugdlid. Haar vader, Dennis Voortman uit Almelo, viel eveneens in de prijzen, onder meer door het winnen van de prijs voor het fraaiste konijn van de show, op-één-na. De ‘Voortmannen’ deden mee met konijnen van het ras tan.
De keurmeesters op de show van het 75-jarige Nut en Sport Vroomshoop waren onder de indruk van de kwaliteiten van de dieren van Asbreuk en Snijders. Zowel het konijn als de sierduif ontving het hoogste predikaat Uitmuntend.

<< Ook andere leden van APKV Het Oosten behaalden prijzen op de tentoonstelling. Opvallend was daarbij het Hollands hoenkriel van Benno Schurink. De hen was in Vroomshoop de fraaiste van alle ingezonden Hollandse hoenkrielen. Met dezelfde kip behaalde de Almelose fokker recent op een show in Duitsland het Europese kampioenschap.

Meer uitslagen en foto’s op: www.apkvhetoosten.nl
 

 
24-11-2013  

Publiek bewondert VDL-bussen van Syntus

 

ALMELO – Per 8 december a.s. neemt Syntus het openbaar personenvervoer per bus in Twente over van Connexxion. Reden voor Syntus om in Almelo, Enschede en Haaksbergen bussen neer te zetten om kennis te maken met het nieuwe VDL materieel dat Syntus laat rijden. Uiteraard ook met onderdelen die bij VDL Enebling Machinery in Almelo zijn gemaakt. VDL produceert bussen in Heerenveen en Roeselare (B).
De bussen in Twents rood met uiteraard het Twentse Ros uitgedost, hebben alle een elektrische rolstoelplank en stopcontacten om laptops of telefoons aan te sluiten, zodat er onderweg ook nog gewerkt kan worden.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (9 foto's)...

 
24-11-2013  

De Prinsenstraat in oude tijden

 

ALMELO – Op de Facebookpagina Ons Almelo staat de hiernaast afgebeelde fotocollage met de vraag waar dit allemaal was. Kort en goed is het de Prinsenstraat (Van Grotestraat naar Holtjesstraat/Tuinstraat) met als vreemde eend in de bijt op de panoramafoto Café De Klomp in het vroegere Schalderoi. Op de foto linksboven de pandjes tegenover Café De Klomp die plaats moesten maken voor de seniorenwoningen achter het huidige café Nielz aan de Markt.

De foto’s rechtsboven en linksonder zijn nagenoeg identiek en kijken langs de voormalige manufacturenfabriek van Bendien (Oxford Kleding). Het puntdak op de achtergrond is het pand van de huidige lijstenmakerij Wierbos in de Tuinstraat. Op de foto rechtsonder de Prinsenstraat vanuit de Tuinstraat gezien. Haast niet waarneembaar aan de linkerzijde het café Het Vat van de famile Weselink.

Op de kleurenfoto uit 1974 is het witte pandje op het eind later herbouwd en een kwartslag gedraaid als architectenbureau. Met het pand van het Stadsmuseum aan de Korte Prinsenstraat, het enige dat in dit stukje Almelo behouden is gebleven. Ook is de achteringang van verfgroothandel Hermelink te zien. Het pand liep door tot in de Grotestraat waar Hermelink een winkel had in verf en behang.

De meeste panden in de Prinsenstraat, Korte Prinsenstraat en het verderop in de binnenstad gelegen Schalderoi (achter  Café Nielz aan de Markt) waren bouwvalling en een aantal zelfs onbewoonbaar verklaard. Het werd in de midjaren '70 allemaal gesloopt tegelijkertijd met de sloop van Bendien, om plaats te maken voor binnenstedelijke woningbouw en de bouw van het binnenkort te vervangen stadhuis dat werd ontworpen door de bekende architect J.J.P. Oud.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-11-2013  

Ook MAD houdt van dieren


Stichtingsvoorzitter Rob Snijder overhandigt het bloemetje van de maand aan het team van MAD.
 

ALMELO – De stichting ‘Help nieuw dierenasiel Almelo’ heeft het bloemetje van de maand uitgereikt aan Studio MAD (Media Art Design) . Studio MAD is een Film, Animatie & Ontwerp Studio. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van video producties, 2D/3D animaties, grafisch werk en websites voor uiteenlopende soorten klanten en voor elk soort budget. MAD verenigt een 12-tal creatieve geesten in zich die al de nodige spraakmakende bedrijfsfilms, tv-commercials, animaties, grafisch ontwerp, promotiefilms & websites op hun naam heeft staan.
Het bloemetje van de maand heeft MAD te danken aan de belangelose medewerking om voor de stichting ‘Help nieuw dierenasiel Almelo’ een wenste te ontwerpen. MAD onderschrijft daarmee het belang van een goed dierenasiel in de regio Almelo dat aan alle eisen van heden ten dage moet voldoen.
De stichting die louter geld inzamelt, en toezeggingen van bedrijven voor goederen in natura, om een dergelijk nieuwe dierenopvang te realiseren, timmert al een paar jaar aan de weg en heeft meerdere grote toezeggingen van bedrijven ontvangen. Toch blijft ook geld noodzakelijk om op termijn een dierenasiel en de dierenambulance gezamenlijk in een nieuw te bouwen dierenopvang te kunnen onderbrengen. Giften groot of klein blijven daarom welkom. Een bijdrage kunt u storten op bankrekening: 49.32.17.991 o.v.v. Donatie dierenzorgcentrum Almelo. De stichting heeft een ANBI-erkenning.
Kijk voor meer informatie hier.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (4 foto's)...

 
27-11-2013  

Taxi Luttikhuis neemt Taxi Centrale Almelo over

 

ALMELO/LOSSER – Taxi Luttikhuis uit Losser heeft de taxi en personenvervoer activiteiten van de Taxi Centrale Almelo overgenomen. Taxi Almelo heeft z’n 100 voertuigen en werd in 1983 opgericht door de familie Rikkert. Het bedrijf verricht o.a. groepsvervoer, ziekenvervoer, rouw- en trouwvervoer en taxivervoer.
Donderdag werd het personeel ingelicht, dat eveneens wordt overgenomen door Taxi Luttikhuis. Niet in de overname zit het Koeriersvervoer, pakketbezorging op maat, van het concern. De familie Rikkert blijft dat zelfstandig uitvoeren vanuit de locatie aan de Planthofsweg.
Er bestond al langer een samenwerking tussen beide bedrijven, zoals het samen voeren van een personeelspool.

 
27-11-2013  

TBS voor hameraanslag op ambtenaar

 

ALMELO – De 42-jarige man die in februari in het stadhuis van Almelo een ambtenaar ernstig verwondde met een klauwhamer, is door de rechtbank veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. Volgens de uitspraak heeft de schizofrene man zijn daad gepleegd in psychotische toestand. De verdachte moet ook een schadevergoeding van 14.000 euro betalen aan het slachtoffer die een hersenkneuzing en schedelbreuk opliep.

 
27-11-2013  

75-jarige gepakt met hennepkwekerij

 

ALMELO – De politie heeft een hennepkwekerij ontmanteld bij een 75-jarige man aan de Goossenmaatsweg. De stroom werd illegaal afgetapt en er werden 125 hennepplanten in beslag genomen. Na het opmaken van een proces-verbaal kon de bejaarde man huiswaarts keren.

 
27-11-2013  

Everhard Jans overleden op 72 jarige leeftijd


Dr. Everhard Jans ten tijde van het openen van een expositie over het werk van zijn vader architect Jan Jans in het Stadsmuseum Almelo. - foto: Omroep Almelo
 

LOCHEM/ALMELO - Stomverbaasd waren ze in Twente. Gaat Everhard Jans verhuizen? Verlaat hij zijn geboortegrond? Dat kan toch niet! Maar ja, het kon dus wel. De geboortige Almeloër werkte ruim 20 jaar bij het Van Deinse Instituut waar hij zich bezig hield met de Twentse streekcultuur, maar na zijn pensionering verliet hij Almelo om in Lochem te gaan wonen. Een van de redenen was de teloorgang van de natuur in Twente zoals bijvoorbeeld bij Bornerbroek waar het plan voor een XL Businesspark hem veel verdriet deed. De andere was dat zijn echtgenote graag weer naar haar geboortegrond wilde verhuizen.
Everhard Jans, zoon van de bekende architect Jan Jans, studeerde op jonge leeftijd aan de AKI, werkte als illustrator en glazenier en ging op latere leeftijd kunstgeschiedenis studeren in Groningen en later in Münster waar hij promoveerde in 1983 op “Burgerhausformen zwischen IJssel und Ems”. Het gaf tevens zijn belangstelling weer in streekgebonden woontypen en streektalen en trad daarmee gedeeltelijk in de voetsporen van zijn vader, de bekende architect Jan Jans.
Dr. Everhard Jans was in 1975 medeoprichter van de Kreenk vuur de Twentse Sproak. Hij schreef tevens meerdere boeken over streekgebonden historische boerderijen, karakteristieke hooibergen en gevel- en stiepeltekens.

 
28-11-2013  

Acht bruggen krijgen transportbeperking

 

ALMELO – Acht bruggen in Almelo worden beperkt voor zware transporten. Eerder al gaf Rijkswaterstaat aan dat meerdere bruggen over het Twentekanaal niet meer voldoen aan de huidige eisen. Uit nader onderzoek door de gemeente Almelo is tevens gebleken dat van de 24 bruggen en viaducten in de stedelijke bebouwing en binnen de gemeentegrens er 8 beperkt moeten worden in de aslast.
De vervanging zal over een reeks van jaren plaatsvinden en zolang blijven de bruggen beperkt voor zwaardere transporten. De 8 bruggen worden van waarschuwingsborden voorzien zodat chauffeurs verantwoordelijk worden voor eventuele schade. De handhaving is in handen van de politie maar die kan natuurlijk niet overal zijn.

 
28-11-2013  

Rumoer over problemen voor hulpverleners


Nolda Schepers ziet de bodem in zicht voor de Boodschappenmand.
 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek ging donderdag o.a. over hulpverleners van de Boodschappenmand en de Voedselbank die in de problemen geraken omdat het aantal Almeloërs dat moet aankloppen om een wekelijks voedselpakket maar blijft stijgen. Ook de basisscholen worden daarbij steeds meer ingeschakeld om één product via de ouders en één product betaald uit zakgeld bij te dragen zo meldt initiatiefneemsters Marion Weerink maandag in het Almelo’s Weekblad. De leerkracht van De Weijer, ziet met lede ogen het stijgend aantal burgers in de problemen aan en dat niet alleen omdat men niet met geld kan omgaan, maar vooral ook door ontslag dat menigeen treft. De Voedselbank gaat daarom bij de winkels van Albert Heijn in Almelo en bij de Plusmarkt in Tubbergen voedseldonaties van winkelklanten inzamelen.
In Rumoer was ook aandacht voor de Sinterklaasgedichten van Gerard Haverkort en werd de aanstaande voettocht naar Santiago de Compostella door oud- journalist Albert Holterman belicht. Rechter Bloebaum vertelde over zijn aanstaande aanwezigheid bij het Koninkrijkconcert in Den Haag n.a.v. 200 jaar Staat der Nederlanden. Bloebaum is een der 50 uitverkoren Overijsselse gasten.

U kunt steunen via:
bankrekening 14.89.76.697 t.n.v. Stichting Voedselbank Almelo.
bankrekening 10.21.59.254 t.n.v. Stichting De Boodschappenmand.


Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (14 foto's)...

 
29-11-2013  

Hoogste punt TMZ Het Weggeler

  ALMELO – De bouw van Zorgcentrum Het Weggeler langs de Nijreesingel, heeft vandaag zijn hoogste punt bereikt. Reden voor een feestje en ‘pannenbier´ voor de bouwvakkers.
TMZ-bestuursvoorzitter Peter Weeda ontving de genodigden en maakte hen duidelijk dat de bouw van het zorgcentrum al medio volgend jaar door 80 cliënten bewoont kan worden in 28 tweekamerappartementen voor lichamelijk beperkte patiënten en 52 eenkamerappartementen voor dementerende ouderen. Het Weggeler wordt een duurzaam en sfeervol onderkomen met tevens voorzieningen voor de wijk. "Ik ben blij dat wij destijds deze keuze hebben gemaakt, want het niveau voor onze zorgpatiënten wordt top", zei Weeda in zijn speech.

Koert Terhürne, directielid Dura Vermeer Hengelo, roemde de snelle bouw, waarbij de timmerman in zijn ogen de ‘rode draad´ is op de werkvloer, de meedenker die mede bepaald hoe de teams van Dura Vermeer en onderaannemers met elkaar werken.
“Het organiseren van dit feestje heeft bijna meer tijd gekost dan de totale bouw tot nu toe. We zijn in april begonnen en de appartementen zitten feitelijk al in de afbouwfase. De gezamenlijke ruimtes en de ruimtes voor voorzieningen, zijn nog niet zover, maar de ‘kachel' brand aan het begin van deze winterperiode. Een pluim voor de installateur! (Löwik Installatietechniek, Almelo – red.) Een pluim ook voor alle teams die een juiste aanpak hebben gekozen, zodat na amper 220 werkbare dagen (april 2014) Het Weggeler kan worden opgeleverd", aldus Terhürne.
Lees verder...

Fotoreportage (11 foto's)...

 
30-11-2013  

Holtmann publiceert boek Wierdensestraat

 

ALMELO – De Almelose amateurhistoricus Hans Holtmann heeft een een fotoboek uitgebracht over het ontstaan van de Wierdensestraat sinds 1829 met foto’s wat er allemaal stond en nog staat.
Een belangrijk moment was de bouw van het gerechtsgebouw in 1846 en de navolgende jaren waarin steeds meer in westelijke richting herenhuizen en stadsvilla’s werden gerealiseerd. Als oorspronkelijke woonstraat van de gegoede lui, veranderde het karakter na de Tweede Wereldoorlog toen veel van die grote villa’s en herenhuizen het onderkomen werd van kantoren.
De bouw van de verkeerstunnel en het ‘rechtdoor trekken’ van de Wierdensestraat naar de Hofstraat als verbinding naar de inmiddels gerealiseerde Van Rechteren Limpurgsingel, veranderde het centrumgedeelte van de Wierdensestraat opmerkelijk, omdat veel karakteristieke panden moesten worden gesloopt. De slinger om het voormalige politiebureau en huidige verslavingsopvang was echter noodzakelijk omdat schenker Breuning Ten Cate in de schenkingsakte had opgenomen dat het pand een publiekelijk doel diende te behouden.
Holtmann is zeer actief voor de stichting Historische Kring Almelo en het Historisch Informatiepunt in de Almelose bibliotheek. Holtmann heeft al meer boeken op zijn naam staan. Het boekje over de Wierdensestraat is verkrijgbaar in de boekhandel.

Archief
Terug naar vorige pagina