Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-10-2008  

Schoolzwemtournooi vindt geen doorgang.

 

ALMELO - Het onder voorbehoud aangekondigde schoolzwemtournooi in sport & recreatiecentrum Het Sportpark gaat niet door. De perikelen in het zwembad betreffende de onveiligheid van de ondiepe baden op het sport- en recreatiecentrum Het Sportpark zorgt voor onvoldoende ruimte/capaciteit om honderden leerlingen/begeleiders, ouders et cetera te ontvangen en het toernooi uit te voeren. Z&PC De Veene heeft nu al aangegeven volgend schooljaar haar vrijwilligers weer in te willen/kunnen zetten voor de uitvoering van het schooltoernooi. Als de problemen bij Het Sportpark zijn opgelost, wordt deze zwemactiviteit opnieuw opgenomen in de planning van schoolsporttoernooien 2009 – 2010.

 
01-10-2008  

Aangifte tegen leerlingen Het Noordik

 

ALMELO - Scholengemeenschap Het Noordik heeft vier leerlingen geschorst. Eerder deze week waren de jongens al opgepakt wegens pesten en bedreigen van medeleerlingen.
Enkele ouders hebben hiervan aangifte gedaan. Volgens een woordvoerder gaat het om jongens in de leeftijd van zestien jaar gaat. De leerlingen zitten op de locatie Catharina van Rennesselaan in Almelo. De school zoekt samen met de leerplichtambtenaar en de ouders van zowel de daders als de slachtoffers naar een oplossing.

 
02-10-2008  

Pooksbelten vanmorgen ontruimd.

 

ALMELO - De gemeente Almelo heeft donderdagmorgen de voormalige camping Pooksbelten laten ontruimen door een deurwaarder. De ontruiming werd mogelijk door een vonnis van voorzieningenrechter K. Haarhuis. Deze bepaalde gistermiddag dat de drie laatste permanente bewoners van de camping van het terrein kunnen worden verwijderd. Het gaat om een alleenstaande man en een stelletje, die niet akkoord gingen met een vergoeding van € 3000,00. De drie bewoners probeerden vergeefs bij de rechter om uitstel te verkrijgen. De politie die de deurwaarder vergezelde, hoefde niet in actie te komen omdat de laatste bewoners 'vrijwillig' vertrokken uit hun bewoning voordat die werd verzegeld. De gemeente Almelo wil de opstallen zo snel moglijk ruimen en het terrein opschonen. Het ontwikkelingsplan voor De Pooksbelten voorziet in een nieuwe camping, bungalows en een wellnesscentrum.

< Pooksbelten, is geschiedenis.  > Kijk naar de rapportage RTV Oost

 
02-10-2008  

Afsluiting asfalteren Ootmarsumsestraat

 

ALMELO - Van vrijdag 3 oktober 18.00 uur tot zaterdag 4 oktober 18.00 uur wordt de Ootmarsumsestraat afgesloten wegens asfalteringswerkzaamheden. Ook op dinsdag 7 oktober is verkeershinder te verwachten wegens de werkzaamheden. Het verkeer wordt tussen 09.00 uur en 16.00 uur wisselend over één rijbaan geleid middels een mobiele verkeersregelinstallatie. Ook is er een omleidingsroute aangegeven.

 
02-10-2008  

Met Abel op ontdekkingstocht in Rumerslanden

 

ALMELO - Wethouder Kuiper gaf vanmiddag in wijkcentrum De Trefhoek het startsein voor de ondekkingstocht 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.' Met Abel - een handcomputer - en historische kaarten en foto's konden de aanwezigen vervolgens op onderzoekstocht door de wijk Rumerslanden. Tijdens de tocht werd men op speelse wijze geattendeerd op bijzondere gebouwen en historische achtergronden van bepaalde plekken in de wijk. De tocht krijgt nog navolging in de Ossenkoppelerhoek en het geheel werd ontwikkeld door Het Oversticht en het Kunst Educatie Platform Almelo KEPA.   

< Wethouder Bert Kuiper gaf het startsein

Fotoreportage (10 foto's)...

 
04-10-2008  

Kamerlid Timmer (PvdA) bezocht Aadorp

 

AADORP - Het Hengelose Tweede Kamerlid Anja Timmer (PvdA) bracht vrijdagmiddag een werkbezoek aan Aadorp en het ontwikkelingsgebied Waterrijk. Wethouder Bert Kuiper informeerde haar tijdens een rondrit door het gebied over de plannen die Almelo heeft. Ook werd ze door de leden van Dorpsbelangen Aadorp in 't Aahoes uitvoerig bijgepraat over de mogelijke problemen die daardoor voor de dorpskern Aadorp kunnen ontstaan. Eveneens bracht het kamerlid een bezoek aan Daltonschool De Kei in Aadorp.

 
04-10-2008  

Eindredacteur AlmeloNieuws.nl treedt terug

 

ALMELO - Eindredacteur Dick Dooren van AlmeloNieuws.nl is om gezondheidsredenen gestopt met zijn werkzaamheden. Het team vam vrijwillige redacteuren en fotografen was al eerder geïnformeerd, maar zet de werkzaamheden voort. De eindverantwoording voor AlmeloNieuws.nl blijft bij het stichtingsbestuur. In de rubriek Gastcolumn schrijft Dick  meer  betreffende zijn persoonlijke beweegredenen. De vrijwilligers van AlmeloNieuws.nl wensen hem een spoedig herstel toe.

 
04-10-2008  

Speciale aanpak taalachterstand peuters

 

ALMELO - De gemeente Almelo maakt speciaal beleid voor de aanpak van taalachterstand bij peuters. Gebleken is dat zowel bij allochtone als autochtone peuters nogal eens taalachterstand voorkomt die de kinderen teveel remt in hun ontwikkeling. Het programma kent twee sporen. De kwaliteit van personeel in de peuterzalen moet omhoog maar ook het aantal kinderen dat gebruik maakt van de voorschoolse educatie. Dat laatste heeft vaak te maken met sociale omstandigheden van de ouders. Daarom wordt het deelnemen aan de voorschoolse educatie gratis voor gezinnen met kinderen die tot 21.000 euro bruto per jaar verdienen. Voor ouders met een hoger inkomen wordt alleen het derde en vierde dagdeel gratis en krijgt men voor het eerste en tweede dagdeel een inkomensafhankelijk vergoeding. Ook wil de gemeente voorschoolse educatie aanbieden in kinderdagverblijven. Voor het programma tot 2012 ontvangt de gemeente van het rijk 1,8 miljoen euro.

 
04-10-2008  

B&W handhaaft dwangsom sloper Kolenbrander

 

BORNERBROEK - Het Almelose college van B&W persisteert in de opgelegde dwangsom aan sloperij Kolenbrander in Bornerbroek. Daarmee volgt het college het advies van de bezwaarschriftcommissie Onderzoek & Advies. Kolenbrander moet zijn illegale puinbrekeractiviteiten aan de Pepershaar beëindigen.

 
04-10-2008  

Almelose Voetbalfederatie heeft nieuw bestuur

 

ALMELO - In een algemene ledenvergadering van de Federatie Almelose Voetbalverenigingen is een compleet nieuw dagelijks bestuur gekozen. Voorzitter werd Henk Kikkert (sv Rietvogels), penningmeester Wim Meuleman (sv Rietvogels) en secretaris Linda Mahler (geen voetbalachtergrond). De nieuwe bestuurders hebben geen functies meer bij hun club.

 
05-10-2008  

Krachtige dualisering in vragenhalfuurtje

 

ALMELO - Het college van B&W krijgt dinsdag een zware avond tijdens het vragenhalfuurtje. Zo heeft de VVD hernieuwd vragen over de verloedering van het P&R terrein bij het station en over de budgetten voor wijkinitiatieven die het college alleen maar in de achterstandswijken wil inzetten en niet in het Paradijs. Ook de PvdA zet krachtig dualiserend in over het plan van de eigen wethouder Kuiper over het oprichten van een Talentenfabriek als altenatief voor het gesneuvelde Poppodium. Verder heeft de fractie vragen over de kritiek van allochtone ouderen over het functioneren van Scoop en wil de fractie de mening van het college horen over de plannen van staatssecretaris Aboutaleb over de schuldhulpverlening. Ook stelt de PvdA vragen over het aflopende contract betreffende het beheer van het Beeklustpark en voelt de fractie CDA-wethouder Sjoers aan de tand over zijn publieke zorgen over het krimpende investeringsklimaat van projectontwikkelaars. Dat kan nooit allemaal in een half uurtje beantwoord worden, zeker niet als ook de andere fracties dit voorbeeld volgen en zich nog gaan roeren. Lees alles onder Politiek Almelo.

 
05-10-2008  

Brandpreventieweken in teken rookmelders


 

ALMELO - Elk jaar worden de Brandpreventieweken georganiseerd door verschillende instellingen die zich bezighouden met (brand)veiligheid.  Rookmelders redden levens en daarom heeft de brandweer allerlei activiteiten georganiseerd.  Zo was er zaterdag op de Koornmarkt een tent ingericht waarin een kinderpop werd verstopt die binnen 1 minuut gered moest worden.  Zo konden mensen een idee krijgen hoe het voelt om bij brand in een rokerige ruimte de weg te vinden.  Mensen die deelnamen aan de proef kregen een gratis brandmelder.

 
05-10-2008  

Kinderboekenweek aktiviteiten

 

ALMELO - Het thema van de Kinderboekenweek is poëzie onder het motto ZINNENVERZINZIN. De kinderboeken week startte al op 1 oktober maar zaterdag was het de dag.  In boekhandel Hilarius Broekhuis konden kinderen hun eigen gedichtje schrijven en die vervolgens op een kussensloop zetten.  In de centrale bibliotheek konden kinderen met verfstempels hun eigen gedicht op een a3 formaat papier zetten.  De Almelose illustrator Floris Stoffelma gaf een workshop gedichten drukken voor alle leeftijden, daarna was er tijd voor een poëziepannenkoek.  Zaterdagavond was het de beurt aan de 10-tot 14 jarigen.  "Hoe overleef ik...." schrijfster Francine Oomen en illustratrice Annet Schaap waren naar Almelo gekomen om de aanwezige kinderen survival tips te geven.  Na afloop konden de kinderen chillen met muziek en een drankje.

 

   

Fotoreportage (18 foto's)...

 
05-10-2008  

Benefietconcert Marinierskapel in aula ROC

 

ALMELO - De Stichting Help Oost Europa organiseerde een uniek benefietconcert met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine uit Rotterdam.  Het orkest treedt zelden op in onze regio, maar wilde voor deze organisatie een uitzondering maken.  Het concert vond zaterdagavond plaats in de aula van het ROC van Twente aan de Wierdensestraat 65. Voor de pauze speelde de Marinierskapel licht klassieke muziek en na de pauze heeft men het publiek laten genieten van het populaire genre met meer swing.  Veelzijdigheid gecombineerd met gevoel voor stijl en presentatie gaven het optreden een eigentijds karakter.  De Marinierskapel is een militair harmonieorkest bestaande uit 54 musici die allen het conservatorium met goed gevolg doorlopen hebben.  Het concert trok ruim 500 bezoekers.

 


Audio: muziekfragment 1e deel voor de pauze

 
05-10-2008  

Middeleeuwen herleefden op de Almelose markt

 

ALMELO - De markt ging het afgelopen weekend terug naar de tijd van de Middeleeuwen.  De historische kanten van de markt waren zichtbaar in kleding en talrijke activiteiten, zoals die in de middeleeuwen op de markt plaatsvonden.  De historische groep Pagus Viriditas was naar de Almelose centrummarkt gekomen met een waagmeester, een canselier, een valkenier, Barbara Da Mare - de weduwe van de barbier en met Jacoba van Beieren, om de Middeleeuwse historie te laten herleven.  De marktkooplui die normaliter de weekmarkt bevolken waren ook in historische kledij gestoken en hun kramen waren eveneens aangepast. De marktprijs werd dit jaar gewonnen door ‘De vrolijke pompoen’ van koopman Michel Jolink.  De prijs werd in ontvangst genomen door Carola Ekkel, werkzaam als koopvrouw in de kraam van Ekkel die gespecialiseerd is in groenten en fruit.  De envelop met inhoud had een waarde van € 200,--

Fotoreportage (25 foto's)...

 
07-10-2008  

VVD-kamerleden actief in Twente

  ALMELO - De Tweede Kamerleden Kamp en Teeven (VVD) waren maandag op tournee in Twente. Allereerst in Oldenzaal, aansluitend in Almelo en s'avond in een politiek café te Hengelo. In Almelo was Henk Kamp er trots op dat hij in het 'voorprogramma' van ex-crimefighter Teeven stond en beide kennen elkaar al van hun vroegere carrière bij de FIOD. Kamp begon zijn praatje voor de aanwezige VVD'ers met de actualiteit van de problemen in de financiële wereld. De actuele beursdaling van deze dag noemde Kamp ongekend en hij legde de schuld bij de twijfelachtige bankproducten waarbij ze elkaar bij de neus namen als een der belangrijkste oorzaken. "Ik sta met open mond te kijken wat er allemaal gebeurd," zei Kamp. Ook vond hij het een historische fout dat minister Bos vorig jaar een gesprek tussen Rijkman Groenink (ABNamro) met de minister-president blokkeerde toen Fortis had aangekondigd de bank te willen overnemen. Hij steunde wel de nationalisering van Fortis Nederland.
Lees verder...

 
07-10-2008  

Werkzaamheden spoor Twente

  ALMELO - In opdracht van ProRail werken het komend weekend diverse aannemers aan het spoor in Twente. De werkzaamheden vinden zowel overdag als ‘s nacht plaats. Hierdoor is er vanaf vrijdag 10 oktober 23:00 uur tot en met maandag 13 oktober 05:00 uur geen treinverkeer mogelijk tussen Almelo-Hengelo-Enschede en Hengelo-Oldenzaal-Bad Bentheim. Er worden bussen ingezet. Door het combineren van de diverse spoorwerkzaamheden in één weekend probeert ProRail de overlast voor zowel het treinverkeer als de omgeving te beperken.

ALMELO
Start plaatsen ADOB Rietstraat Almelo
Begin december wordt de overweg Rietstraat in Almelo beveiligd met dubbele overwegbomen, een zogenaamde ADOB-installatie (Automatische Dubbele Overweg Bomen). Het plaatsen van een ADOB hoort bij het totale maatregelenpakket in het kader van Almelo Verdiept om de veiligheid op alle overwegen in en om Almelo te vergroten.
Lees verder...

 
08-10-2008  

Ongeval met brand A35 veroorzaakte fileleed.

 

ALMELO - Door een ongeval op de de A35 is vanmorgen een vrachtwagen in brand geraakt, die daarbij geheel uitbrandde. De enorme rookontwikkeling noodzaakte de autoriteiten tot het tijdelijk afsluiten van de A35. In beide richtingen ontstonden daardoor enorme files die inmiddels zijn opgelost. 

 
08-10-2008  

Vragenuurtje Raadsvergadering 7 oktober

  AMELO - Uit de Raadsvergadering van dinsdag 7 oktober. De voor 10 oktober geplande start van de bouw van Fortezza in Almelo is uitgesteld. Ontwikkelaar Van der Looy wil volgens wethouder Sjoers eerst de vergunning afwachten. Deze is nog in procedure bij de provincie. Er waren nog enkele zaken die de bouw vertragen maar daar gaf de wethouder geen duidelijk antwoord op, wel werd duidelijk hoe de loop van het bouwverkeer zal verlopen.
Lees verder...


Audio: Vraag PvdA en GL: Talentenfabriek
Audio: Vraag PvdA: Kreditcrisis
Audio: Vraag VVD: Parkeerplaats bij station
Audio: Vraag SP: Pooksbelten
Audio: Vraag SP: Wijkcentrum binnenstad
Audio: Vraag CDA: Bouw Fortezza

 
08-10-2008  

Opening Woonvorm Weijdehof

  ALMELO - Reggeland Zorg opent donderdag 16 oktober officieel de nieuwe kleinschalige woonvorm Weidehof aan de Schietspoel in Almelo. Het nieuwe complex geeft plaats aan 30 verpleeghuisbewoners en biedt 11 erzorgingshuisappartementen. De bewoners wonen er in woongroepen van maximaal 6 personen.
Lees verder...

 
08-10-2008  

Kamervragen over ontruiming Pooksbelten?

 

ALMELO - Voor de gemeente Almelo dreigt opnieuw een gang naar de rechter in de ontruimingszaak van de voormalige camping De Pooksbelten. Drie voormalige bewoners van de Pooksbelten hebben aangifte gedaan tegen de gemeente Almelo wegens het voortijdig ruimen. De voormalige bewoners stellen dat de gemeente niet heeft voldaan aan de voorwaarden bij een eerder vonnis omdat niet iedereen per 1 oktober kon beschikken over de tegemoetkoming van 3000 euro. Ook werden schulden in mindering gebracht, waarover de rechter had uitgesproken dat deze vorderingen in deze procedure buiten beschouwing gelaten dienden te worden. Het aantal aangiften kan oplopen tot tien zo meldt woordvoerder Peeper namens de actievoerders. De lokale SP denkt dat de Tweede Kamerfractie van de SP over deze affaire kamervragen gaat stellen.

< Ook een sleep-inn protest bracht de gemeente niet op andere gedachten.

 
08-10-2008  

Breed onderzoek vergunningverlening Almelo

 

ALMELO - De gemeenteraad van Almelo neemt het zogenoemde 'Feitenrelaas' betreffende de vergunningenstrijd voor restaurant De Rechter voor kennisgeving aan. Onlangs bepaalde de Rechtbank dat dit 'Feitenrelaas' onderdeel wordt van het strafdossier van verdachte O. die eerder deze zomer wethouder Kuiper en vier ambtenaren gijzelde. Ook bepaalde de Rechtbank dat het Openbaar Ministerie een proces-verbaal diende op te stellen over alle contacten die het O.M. heeft gehad met de gemeente over deze gijzelingszaak en het 'Feitenrelaas'. Burgemeester Knip drong juist aan op een behandeling van het 'Feitenrelaas' door de gemeenteraad. Dat standpunt werd in een besloten vergadering door de fractievoorzitters en het presidium van de gemeenteraad besproken. 

Nu laat de gemeenteraad weten een breed  onderzoek te willen, hoe de gemeente het totale proces van aanvraag- en vergunningverlening in de praktijk brengt en niet op basis van één incident. Het formuleren van een onderzoeksopdracht wil de gemeenteraad voortvarend aanpakken om zo inhoud te geven aan kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad, zo laat voorzitter Henk Stapper (PvdA) namens het raadspresidium in een persbericht weten.

Bij een gedegen onderzoek kan het dan niet anders, dat ook de gang van zaken in de affaire rondom de vergunningenstrijd van Restaurant De Rechter tegen het licht gehouden dient te worden.

Een van de ergernissen in het vergunningensysteem, de gebruikersvergunning, komt per 1 november a.s. te vervallen. Zie artikel onder Twents Nieuws. 

 
08-10-2008  

Één briesje blaast lantaarnpalen omver

 

ALMELO - De lantaarnpalen aan de Kolthofsingel verkeren in een desolate toestand. Volgens bewoner G. aan de Kolthofsingel heeft hij de gemeente herhaaldelijk op de hoogte gesteld, dat de straatverlichtingsmasten ter hoogte van de atletiekbaan op omvallen staan, maar er nog steeds niets is gebeurd. De omwonenden vragen zich af of de gemeente soms wacht of een automobilist mogelijk de palen één voor één omver rijdt zodat ze in rekening gebracht kunnen worden. Bewoner G. denkt echter dat de kans van omvallen bij een stevig briesje groter is en er mogelijk ook nog slachtoffers vallen. Wie is ook al weer de wethouder van lantaarnpalen? 

 
09-10-2008  

Kerkelanden kleurt rood in "Leefbaar'ometer"

 

ALMELO - 'Volgens de vandaag gepresenteerde "Leefbaar'ometer" van minister Vogelaar - wonen, wijken, integratie - is de wijk Kerkelanden te Almelo in Overijssel de slechtste wijk om in te leven. In de "Leefbaar'ometer" wordt gekeken naar voorzieningen in de wijk, werkloosheid, criminaliteit en schooluitval. De wijk werd door Vogelaar niet opgenomen in de zogenoemde 'prachtwijken' waarvoor extra geld beschikbaar werd gesteld om achterstanden in te halen. De 'prachtwijken' Riverenwijk-Deventer en Velve Lindenhof-Enschede wel, maar deze wijken kleurden niet rood in het onderzoek. De conclusie over de Kerkelanden is toch een beetje vreemd als men ziet hoeveel bijvoorbeeld woningstichting Beter Wonen in de laatste jaren al heeft geïnvesteerd in de Kerkelanden. 

 
09-10-2008  

Almeloërs debatteren via debatmobiel


 

ALMELO - Tot zaterdag 11 oktober peilt de Gemeente Almelo de meningen over een nieuwe multifunctionele welzijnsaccommodatie in de binnenstad.  De Gemeente Almelo onderzoekt de haalbaarheid van een multifunctionele welzijnsaccommodatie en van zogeheten buurtkamers in de binnenstad.  Een multifunctionele welzijnsaccommodatie is een verzameling van wijk- en stedelijke voorzieningen voor verschillende groepen, zoals binnenstadsbewoners, jongeren en gehandicapten.  In buurtkamers kunnen bewoners elkaar ontmoeten en bijvoorbeeld koffie drinken.  In plaats van de gebruikelijke inspraakavonden zet Almelo, als eerste Gemeente in het oosten van het land, nu de debatmobiel en de debatmobielbrommer in.  In die voertuigen zitten computers waarmee enquêtes worden gehouden met voorbijgangers.  Aan sommigen wordt ook gevraagd mee te werken aan een camera-interview.  Wethouder Theo Schouten was vanmorgen op de Almelose centrummarkt aanwezig om marktbezoekers aan te sporen mee te doen.

 
09-10-2008  

ROC Bouw verrast chronisch zieke kinderen


 

ALMELO - Op woensdag 8 oktober hadden studenten van de bouwopleidingen Almelo/Rijssen van het ROC van Twente een verrassing voor een aantal chronisch zieke kinderen tussen de vier en tien jaar met een uitje naar ’t Giga Konijnenhol in Beerze.  Ieder jaar ontvangen zo’n 200 studenten van het MBO College voor Bouw, Infra & Interieur van het ROC van Twente hun diploma.  Alle hierbij betrokken organisaties (ROC, OCT Rijssen, VVBA en RCB Almelo) grijpen deze gelegenheid graag aan om iets te doen voor de samenleving. Vanwege het succes van vorig jaar is ook dit jaar gekozen voor het ondergrondse speelparadijs ’t Giga Konijnenhol.  Met name het plezier en enthousiasme van de kinderen is zo belangrijk, omdat ze voor het grootste deel van hun prille leven in het ziekenhuis hebben doorgebracht.  Volgens Rob Hazelhoff, als docent van het ROC van Twente betrokken bij de organisatie van deze middag, is het goed erbij stil te staan dat het niet vanzelfsprekend is dat jongeren een diploma kunnen behalen. Veel kinderen komen daar wellicht niet aan toe vanwege een lichamelijke of verstandelijke handicap.  De gediplomeerde studenten willen daarom op deze manier iets betekenen voor kinderen die het minder goed hebben.

 
09-10-2008  

Oorkonde KHN voor restaurateur Ben Wispels

bron: De Roskam
 

BORNERBROEK - Wispels Horeca te Bornerbroek - Restaurant 't Maatveld - was vorige maand 25 jaar lid van Koninklijk Horeca Nederland. Om die reden heeft Koninklijk Horeca Nederland hem vandaag verrast met een oorkonde voor een kwart eeuw lidmaatschap.
Aangesloten zijn bij dé brancheorganisatie voor horecaondernemers is een garantie voor kwaliteit, zo wordt meegedeeld. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat ondernemers meer winst maken wanneer zij zich actief inzetten op het gebied van hun personeel, het analyseren van de concurrenten, hun leveranciers, hun omgeving, innovatie én wanneer zij lid zijn van een brancheorganisatie.
De locatie van Wispels Horeca wordt uniek genoemd. “Gelegen in een buitengebied, maar ook dicht bij de grote stad en goed bereikbaar. Bij Wispels Horeca kan men terecht voor feesten, partijen en catering. Ook voor zakelijke bijeenkomsten zijn alle voorzieningen aanwezig. De heer Wispels is een enthousiaste ondernemer die plezier heeft in zijn werk en ook altijd klaar staat voor zijn personeel.”

 
09-10-2008  

Grafzerken 't Groenedael hersteld

 

ALMELO - Donderdag organiseerde de Gemeente Almelo een informatiebijeenkomst naar aanleiding van de vernielingen op de begraafplaats ’t Groenedael van zondagnacht 21 september 2008, waarbij 67 grafstenen omver werden getrokken. Van bijna alle graven die beschadigd waren is een nabestaande gevonden. Na de ontvangst in uitvaartcentrum Vredehof, werd er gesproken door wethouder Schouten en de beheerder van de begraafplaats, de heer T. Homan. Op de bijeenkomst waren 35 nabestaanden. Na afloop van de bijeenkomst gingen de nabestaanden naar de begraafplaats om de herstelde graven te bezoeken. Als over 2 á 3 weken de coniferenhagen worden geplant zijn de herstelwerkzaamheden afgerond.

 
10-10-2008  

Status Masterplan wordt betwijfeld

  ALMELO - Volgens Juridisch Adviesbureau JEEJAR heeft het door de gemeenteraad van Almelo aangenomen Masterplan geen enkele status op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Dat zou door ambtenaren van de gemeente zijn gezegd tijdens de inspraakavond over het bestemmingsplan Almelo Noord en ook zijn vastgelegd in de notulen van die avond.
Lees verder...

 
11-10-2008  

OM maakt zaak van hulp zelfdoding bij Eugeria

 

ALMELO - Het Openbaar Ministerie van de rechtbank Almelo gaat de voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) vervolgen voor hulp bij zelfdoding op 24 november 2007 van mevrouw Co de Jong (80) uit Almelo. De vrouw werd verzorgd in het verpleeghuis Eugeria in Almelo en leed onder meer aan de ziekte van Parkinson. Mevrouw de Jong maakte vorig jaar in het bijzijn van voorzitter S. van de SVL en haar kinderen een einde aan haar leven. De artsen van Eugeria weigerden alle medewerking en waren niet op de hoogte. Ook de Almelose burgemeester Drs. M.A.J. Knip kwam door deze zaak in het nieuws omdat hij op persoonlijke titel een brief stuurde aan de directie van het verpleeghuis met het verzoek nog eens goed naar het verzoek om zelfdoding van mevrouw de Jong te kijken. De burgemeester is sympathisant van de SVL. De kinderen van mevrouw de Jong worden niet vervolgd. Lees meer in TC Tubantia.

 
11-10-2008  

Steun voor museum hedendaagse kunst

 

ALMELO - De plannen van de stichting Indigo voor het oprichten van een museum voor hedendaagse kunst in Almelo krijgt vastere vormen. De stichting Helicon is in goed overleg bereid te participeren om tot een dergelijk museum te komen. Voorzitter Kamst, in het dagelijkse leven directeur van de woningstichting St. Joseph, maakte dit bekend tijdens de forumavond in Kunsthal Hof88. Naast Helicon en St. Joseph is ook het ROC van Twente mogelijk tot participatie bereid, zo zei Harm Jan Wibbens, lid van de raad van bestuur van het ROC. De organisaties zien mogelijkheden in het Indiëcomplex aan de Sluiskade, omdat ook de eigenaar eventueel bereid is mee te denken. Wethouder Kuiper (cultuur) reageerde enthousiast, maar benadrukte dat het voorlopig nog een particulier initiatief is.

 
11-10-2008  

Wijkmarkt in en om de Schöppe

 

ALMELO - Vandaag was er in en om de Schöppe aan de Hoornbladstraat een wijkmarkt.  Om 10.00 uur werd het startsein gegeven door wijkwethouder Mieke Kuik-Verweg.  Het doel van de markt was een presentatie te geven van activiteiten die in stadsdeel ZuidOost - De Riet/Nieuwland - plaatsvinden.  Op deze manier wilde de organisatie wijkbewoners meer betrekken bij wijkzaken en hun aandeel in de wijkactiviteiten vergroten.  Zo kon men op de wijkmarkt kennismaken met verenigingen, activiteiten en organisaties die zich in de wijk bevinden. Verder was er voor de kinderen een ballenbak om in te spelen, trad het Almelo's Stedelijk orkest op, was er hondendressuur, een optreden van de Country Line-Dancers en konden kinderen foto's laten maken op de politiemotor.  Deze wijkmarkt werdt georganiseerd door het wijkcentrum De Schöppe, WijkServicePunt ZuidOost en wijkcommissie ZuidOost.  De publieke belangstelling was groot. 

Fotoreportage (15 foto's)...

 
11-10-2008  

Veiligheid spoorovergangen wordt verbeterd


 

ALMELO - Begin december wordt de spoorovergang in de Rietstraat beveiligd met dubbele overwegbomen, een zogenaamde ADOB-installatie (Automatische Dubbele Overweg Bomen).  Het plaatsen van een ADOB hoort bij het totale maatregelenpakket in het kader van Almelo Verdiept om de veiligheid op alle overwegen in en om Almelo te vergroten.  Zaterdag vonden hiervoor voorbereidende werkzaamheden plaats.  Het is onder meer nodig om een bovenleidingportaal te verplaatsen. De werkzaamheden van vandaag betrof het plaatsen van sokkels voor de nieuwe portalen. Dit heeft tot gevolg dat de spoorovergang aan de Rietstraat is afgesloten voor al het verkeer tot zondagmiddag 16:00 uur.  De Gemeente Almelo heeft omleidingroutes aangegeven.  Ter hoogte van de toeritten naar de verdiepte spoorbak bij de Joost van den Vondelstraat en de Bellavistastraat zijn vandaag ook damwanden, die  tussen het hulpspoor en de verdiepte bak waren aangebracht, verwijderd.

 
12-10-2008  

Op paddenstoelenexursie met het IVN

 

ALMELO - De IVN afdeling Almelo hield vandaag een paddenstoelenexcursie.  Tegen 14.00 uur waren er zo'n 30 mensen komen opdagen en dit was boven verwachting. Ook AlmeloNieuws-fotograaf Patrick wilde wel wat bijleren en maakte de mooie plaatjes.  Onder leiding van Henri en Laura werden de mensen in 2 groepen verdeeld.  Een groep van zo'n 10 volwassene ging met Henri mee en zo'n 10 kinderen met ouders gingen met Laura op onderzoek uit.  De kinderen hadden ieder een klein spiegeltje meegenomen om de onderkant van de paddenstoel goed te kunnen bestuderen.  De kinderen waren echt geïnteresseerd alleen werden sommige paddenstoelen aangezien voor aardappels.  Even later leidde dit al tot verhalen dat er een boswachter rond liep met een kapotte aardappelzak.  Het was een geslaagde en leerzame middag voor zowel de ouders als de kinderen als onze fotograaf.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
12-10-2008  

Oost meets East met Nel Westerlaken

 

ALMELO - Vandaag was Nell Westerlaken  te gast in de bibliotheek van Almelo.  Westerlaken werkt sinds 21 jaar als redacteur voor de Volkskrant en maakt lange reportages en interviews voor Volkskrant Magazine.  Vandaag gaf ze een inleiding over haar net verschenen boek  "Het paviljoen van meneer Mofid: reportages uit de Palestijnse gebieden".  De inspiratie voor dit boek haalde ze uit haar reis die ze door de Palestijnse gebieden gemaakt heeft.  Dit boek bestaat uit boeiende reisverslagen, gebundeld over het dagelijkse leven van Palestijnen in Jeruzalem, de Palestijnse gebieden en Libanon.  Zij besteedt uitgebreid aandacht aan het moeizame leven onder bezetting of in een vluchtelingenkamp.  Er waren ongeveer 20 belangstellenden.

 
12-10-2008  

Lof voor trotse winnaars kookwedstrijd op de markt

 

ALMELO - Frank van Loo en Daan Nijkamp waren zaterdag de teamwinnaars van de kookwedstrijd door leerlingen van de horeca-opleiding van het ROC van Twente op de Almelose markt. De tweede prijs ging naar het koppel Alexander Stremmelaar en Kay Stevense en de derde prijs naar Vincent Croce en Chantal Keizer. Bij de tweede wedstrijd in successie kregen zes koppels eerst een kwartier om op de markt de ingrediënten te kopen en twee uur om de gerechten te bereiden. Thea Kroese (RTV Oost kok) en keukenmanager Gerard Kooiker, voorzitter van de Twentse Alliantie van Ambachtelijke koks vormden de jury en vonden de prestaties goed tot zeer goed en hadden ook oog voor het getoonde lef van de kookkoppels om onder de ogen van het marktpubliek hun creaties te koken en ontwerpen. Het ligt in de bedoeling dat de kookwedstrijd een jaarlijks karakter krijgt.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
13-10-2008  

Heracles wil uitbreiding stadion

 

ALMELO - Heracles Almelo gaat serieus werk maken van uitbreiding van het Polmanstadion. De club wil het liefst naar een accommodatie van 14.000 tot 15.000 plaatsen. Omdat die extra capaciteit niet in de huidige structuur mogelijk is, ontkomt de club er niet aan om de voetbalarena in Almelo een kwartslag te draaien. In dat geval zal amateurclub ON, dat naast het Polman Stadion speelt, uitgekocht moet worden. "We ontkomen er dan niet aan om eigendommen van derden uit te kopen", zegt William Pingen, directeur van Stichting Stadion Heracles Almelo. "We komen op het terrein van ON. De gemeente zal erin meemoeten om ook voor hen een passende oplossing te bedenken.
"Het liefst beginnen we hier zo spoedig mogelijk mee", gaf algemeen directeur Nico-Jan Hoogma vervolgens aan. Het Heracles bestuur beseft de risico’s. Volgens Hoogma kan Heracles zonder een uitbreiding van het stadion niet uitgroeien tot een stabiele Eredivisionist De gemeente is nog niet zover dat ze heeft besloten om hier financieel aan bij te dragen maar de hoop bestaat bij Heracles dat ook de gemeente Almelo de volledige medewerking zal verlenen.

< Even draaien?

 
14-10-2008  

'Cryptische brief' Cogas zorgde voor verwarring

  ALMELO - Maandagavond keek de programmaraad KTMO terug naar een rumoerig 2008; Het jaar waarin zij veel kritiek kreeg te verwerken van Cogas Kabel en Almelose bezwaarmakers. De vergadering werd aangegrepen om de werkwijze te evalueren en eventueel bij te stellen.
Lees verder...

 
14-10-2008  

Loos alarm na ontruiming NS-station

 

ALMELO - Het treinverkeer op de lijn Enschede - Almelo heeft vanmorgen een uur stil gelegen na het aantreffen van een pakketje van onbekende herkomst. Om 11.37 uur werd het pakket je aangetroffen op het perron en uit voorzorg werd het treinverkeer stil gelegd en het station ontruimd. Nadat de brandweer was gearriveerd en de 'bomverkenner' van het Twentse politiekorps het verdachte pakketje had aanschouwd, was de conclusie dat het loos alarm betrof. Over de inhoud van het pakketje doet de politie geen mededelingen, maar men onderzoekt nog wel de herkomst van het onbeheerde pakketje. Kijk naar reportage RTV Oost.

<Treinverkeer was even niet mogelijk.

 
14-10-2008  

ROC wil meer samenwerking met gemeente

 

ALMELO - Tijdens de informatieve raadsbijeenkomst dinsdagavond, discussieerde de directie van het ROC van Twente Almelo met de Almelose raadsleden over toekomstperspectieven en samenwerking. Aan de orde kwamen de opleidingen en mogelijke uitbreidingen, stageplaatsen in relatie met het bedrijfsleven en cursussen die de onderwijsinstelling aanbied zoals inburgeringcursussen cursussen voor risicogroepen en basisopleidingen als voortraject naar vakgerichte opleidingen. In dat verband sprak men ook over de aanbestedingstrajecten en risico's die dit mogelijk met zich meebrengt voor krimp in de opleidingsmogelijkheden indien dergelijke opleidingen voor het ROC verloren gaan. Vooral in de zorg niveau 1 en technische vakken is er meer behoefte aan leerlingen waarop het bedrijfsleven ook zit te wachten. Het ROC zet jaarlijks 3500 leerlingen uit op een stageplek.  Audio: een impressie van de discussie.


Audio: Vraag D66
Audio: Vraag PvdA 1
Audio: Vraag Pvda 2
Audio: Vraag CDA

 
15-10-2008  

VMBO Erasmus wint Onderwijsprijs Overijssel

 

ALMELO - De afdeling VMBO van de openbare scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Erasmus uit Almelo won dinsdagavond in Zwolle de Onderwijsprijs van Overijssel. Wethouder Kuiper en directie togen daarom dan ook naar Zwolle om de prijs in ontvangst te nemen. Het Erasmus won de prijs omdat de school dankzij het organiseren van circusvoorstellingen er in slaagt om sociaal zwakkere leerlingen langer op school te houden en zo de uitval weet te verminderen. Het Erasmus afdeling VMBO is door het winnen van de prijs automatisch genomineerd voor de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs. Bij het basisonderwijs won de Prins Mauritsschool uit Staphorst. Het bekend maken van de landelijke winnaars volgt op 18 maart 2009 te Amsterdam in de Beurs van Berlage.

 
16-10-2008  

Almelo leest mee met Nijntje voor Cuzco in Peru

 

ALMELO - Afgelopen zaterdag is het startschot gegeven voor de actie “Almelo leest mee met Nijntje”. Bekend is gemaakt dat er een bibliotheek in Cuzco in Peru wordt geadopteerd als er 1000 exemplaren van het speciaal door Dick Bruna geschreven boek Lees mee met Nijntje worden verkocht. Cuzco ligt in het Andesgebergte in het Zuidoosten van Peru. Deze stad telt ongeveer 300.000 inwoners met erg veel straatkinderen. Voor deze kinderen wordt straks een bibliotheek geopend. De actie Lees mee met Nijntje is landelijk en wordt georganiseerd door Z@ppelin in samenwerking met de stichting Biblionef en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Het boek kost € 10,- en dit bedrag komt volledig ten goede aan het project. Het is te koop in alle bibliotheekvestigingen. Met Sinterklaas en Kerst in aantocht een leuk cadeau.

De bibliotheek is ook nog op zoek naar mensen die zich als ambassadeur willen inzetten om namens de bibliotheek het boek te gaan verkopen. Dus denkt u op school, uw werk, een serviceclub of een andere manier boekjes te kunnen verkopen, meldt u zich dan aan bij Anke van Hoek of Paula de Haan. De actie loopt tot en met het eind van dit jaar.

Voor nadere informatie: Bibliotheek Almelo, Tel. 0546 – 822005 Anke van Hoek – avanhoek@bibliotheekalmelo.nl  Paula de Haan – pdehaan@bibliotheekalmelo.nl  

 
17-10-2008  

Gemeente verliest weer bestuursgeding

bron: TC Tubantia
 

ALMELO - De gemeente Almelo moet handhavend optreden tegen de tijdelijke bouwwerken, die de firma Hendrie Oude Wesselink zonder bouwvergunning heeft geplaatst op het terrein van het toekomstige Groenpark Elhorsterveld tussen Almelo en Zenderen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Almelo bepaald in het bestuurlijk kort geding dat buurtbewoner R. Raamsteeboers aanspande tegen de gemeente Almelo.

 
17-10-2008  

Hazelnoten en 'muizenissen'

 

ALMELO - De hiernaast afgebeelde foto kreeg de redactie van AlmeloNieuws.nl van Hendry Bosch. Adept voor eekhoorntjes had Hendry de nodige hazelnoten verzameld en in de schuur opgeslagen om deze in de komende wintertijd te kunnen voeren aan de eekhoorntjes. Echter Hendry's gehele eekhoorntjeswintervoorraad (scrabble) werd in Hendry's schuur opgevreten door de muizen. De muizenfamilie had zorgvuldig een opening in de hazelnoten geknaagd en de inhoud opgepeuzeld. Dat is toch om 'muizenissen' van te krijgen.

 
17-10-2008  

Anker advocaat in euthanasiezaak Eugeria

 

ALMELO - In de euthanasiezaak Eugeria gaat strafpleiter Anker van advocatenkantoor Anker & Anker te Leeuwarden de verdediging voeren van de Maastrichtse voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven. De voorzitter wordt door het Openbaar Ministerie vervolgt voor zijn aandeel in de euthanasie van de aan Parkinson lijdende vrouw. Een euthanasie die door de arts van verpleeghuis Eugeria werd geweigerd. De kinderen van de vrouw riepen daarna de hulp in van de stichting en deden eveneens een smeekbede aan burgemeester Menno Knip om bemiddeling. Burgemeester Knip is sympathisant van de stichting.

Het OM wil de zaak op 11 november a.s. voor de rechter brengen, maar de bekende strafpleiter zegt dat hij meer tijd nodig heeft om zich gedegen te kunnen voorbereiden en verzoekt de rechtbank om uitstel.

 
17-10-2008  

Stalkster 'met pistool' ingesloten

 

ALMELO - Als man ben je in je woonbuurt ook niet meer altijd zeker voor de avances van het vrouwelijk schoon. De politie hield namelijk vrijdag een 39 jarige vrouw aan voor het 'stalken' van een mannelijke buurtgenoot. De Almelose vrouw die kennelijk al te nadrukkelijk haar avances kenbaar maakte, beschikte ook over een vuurwapenvergunning en die werd door haar acties richting haar buutgenoot uit voorzorg door de politie ingetrokken en het wapen in beslag genomen. De kennelijk 'smoorverliefde' vrouw werd ingesloten en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De moraal van dit verhaal; "Mannen hoedt u voor de buurvrouw met een pistool."

Wat vrouwen ook wel eens met pistolen doen. Lees verder... 

 
17-10-2008  

Ontheffingsweigering voor bezwarencommissie

 

ALMELO - De gemeente Almelo ligt nogal eens onder vuur betreffende het al dan niet verlenen van vergunningen of ontheffingen in de horeca. Vorige week diende het bezwaar van mevrouw Okci-Erdem bij de bezwaarschriftencommissie tegen de weigering van het college van B&W om haar een ontheffing te verlenen op Koninginnedag voor het verkopen van zwakalcoholische versnaperingen op het Waagplein. Lees verder...

<Voor de toenmalige Rechter was geen terrasactiviteiten op Koninginnedag.

 
18-10-2008  

Bar Restaurant 'Eindelijk' gesloten (rectificatie)

 

ALMELO - Bar-restaurant 'Eindelijk' heeft zijn deuren gesloten. Op 30 april jl. opende Bar-restaurant 'Eindelijk' in het pand dat als horecabedrijf ooit begon onder de naam Hotel Centraal op de hoek van de Kerkstraat.  Een locatie met een lang horeca-verleden. In de jaren '70 onder de  naam 'De Ossekop' en later als 'De Stadsherberg' kende het tientallen jaren een bloeiend bestaan. Na de eeuwwisseling kwam er de klad in en probeerden meerdere exploitanten in het pand weer een bloeiend bestaan op te bouwen. Ondanks de toch prominente locatie schijnt dat niet te lukken en zo sloot ook 'Eindelijk' deze week  haar deuren. Het pand dat eigendom is van Voskamp Vastgoed, is verhuurd aan Heineken Vastgoed die het doorverhuurde aan Participatiemaatschappij Horeca Nederland BV dat tot het konglomoraat van de Almelose horeca-tycoon Jan Torny behoort. Sinds juli 2006 liep dat huurcontract af, maar de inventaris bleef eigendom van de Participatiemaatschappij en werd door de laatste exploitant op aflossingsbasis overgenomen. De aflossing verliep echter niet naar wens zodat 'de stekker' er uit werd getrokken en de inventaris via de deurwaarder werd opgehaald. Heineken Vastgoed dat contractueel borg staat voor de huur, zal daarom op zoek moeten naar een nieuwe huurder.

 
18-10-2008  

Bockbiertocht langs de kroegen

 

ALMELO - Het is weer Bockbiertijd en dat was te merken in de Almelose horeca. Donderdag werd er een trektocht georganiseerd langs de horecabedrijven in de binnenstad om de diverse soorten bockbier achterover te slaan. Een bijkomend voordeeltje heeft dat 'hoppen' van kroegje naar kroegje ook nog, want ijdens de wandeling kon er natuurlijk volop 'gelurkt' worden aan een sigaar of sigaret. De anti-rookwet van het kabinet zorgt namelijk niet voor vrolijke gezichten bij de vaderlandse kasteleins en het verzet wordt groter en groter.

Fotoreportage (11 foto's)...

 
18-10-2008  

Creëren van een moment en een toekomst

 

ALMELO - In samenwerking met de AKI (kunstacademie Artez-Enschede) heeft het Torentje uit de eindexamenpresentaties van 2008 een selectie gemaakt en de Duitse kunstenaar Christoph Both-Asmus (1984 Bad Soden-Salmuenster) de ruimte van het Torentje aangeboden hier een installatie te realiseren. Op dit moment volgt hij een opleiding aan het Sandberginstituut te Amsterdam.  Een van de opvallendste kenmerken van de manier van werken van Christoph Both-Asmus is de verrassende en krachtige wijze van de opstelling en het gebruik van het materiaal voor de installatie.  Het gebruik van de ruimte is gedurfd en het beeld is niet alleen fysiek maar ook mentaal aanwezig. Voor zijn werk gebruikt hij een veelheid aan middelen zoals foto’s, video’s, performances, acties, tekeningen en verder ook ongebruikelijke materialen. Hiermee zoekt hij het avontuur waarvan het gewenste resultaat utopisch is.  Of zoals hij zelf zegt: “Reality / the actual moment is Utopia".  Zijn werk gaat over het creëren van een moment, het creëren van een toekomst.  Tijdens de opening zaterdagmiddag verzorgde I’m DJ’s (Steven Auth) de muziek en Kevin Immanuel de inleiding. 

 


Audio: Gedeelte uit de inleiding door kevin Emanuel

Fotoreportage (12 foto's)...

 
19-10-2008  

Hilariteit op de Koornmarkt


CDA'er Henk Slettenhaar 'gevangen' in ijs
 

ALMELO - Dat de waterschapsverkiezing er aan zit te komen was zaterdag goed te merken op de Koornmarkt.
Het promotieteam van Waterschap Dinkel & Regge had alles uit de kast gehaald om de komende bestuursverkiezing van het waterschap onder de aandacht van de burgerij te brengen. Dat is belangrijk, want het waterschap regelt alles op watergebied dat voor de burgers van belang is en 'meepraten' via het door de mensen zelf gekozen bestuur is dan ook een democratische grondslag.

Pinguïns deelden folders uit, een informatiestand gaf antwoord op vragen, een blok ijs zorgde voor leuke foto's en men kon raden hoe lang het zou duren voordat het blok smelt en een heuse 'kluunbaan' à la de Elfstedentocht zorgde voor de nodige hilariteit en applaus voor de dapperen die op de 'ijzers' de strijd aandurfden.

Fotoreportage (27 foto's)...

 
19-10-2008  

Mediakunst en beeldend theater "Zintuigen"

 

ALMELO - Zaterdagavond was er locatietheater in en om de Kunstwerkplaats aan de Vissedijk te Almelo.  Lokatietheater is een theatersoort die we kennen van bijvoorbeeld de Dogtroep.  Na straattheater en de theaterroute is er in Almelo dus nu ook het fenomeen locatietheater.  Het locatietheater had het karakter van een theatertocht met als thema de Zintuigen.  Tijdens de theatertocht ging de bezoeker een exclusieve reis tegemoet, een beleving die al de zintuigen beproefden.  De bezoeker werd uitgedaagd een belangrijk onderdeel te worden van bijzondere belevingen en ging niet alleen passief maar juist ook actief deelnemen.  Met "ZINtuigen" werden diepere betekenissen duidelijk.  Men liet zich daarbij inspireren door de volgende stellingen: -Zintuig als horen, zien, proeven, ruiken en voelen , -Zin als zingeving, -Tuig als werktuig, -Tuig als stuurmiddel. Deelnemers waren Stichting Roest uit Oldenzaal, Stichting Nieuwe Twentse Kunst uit Almelo, Stichting de Kunstwerkplaats uit Almelo, enige leden van de theatergroep Lunatics en Kunstemakers uit Hengelo. Per voostelling konden 25 bezoekers mee, er waren 4 voorstellingen. Later op de avond was er een afterparty.

Fotoreportage (26 foto's)...

 
19-10-2008  

Nederland Leest: met Annejet van Zijl

 

ALMELO - Van vrijdag 17 oktober tot en met vrijdag 14 november vindt de derde editie plaats van de campagne Nederland Leest. Dit jaar leest heel Nederland Twee vrouwen van Harry Mulisch.  Voor volwassen leden van de bibliotheek ligt een exemplaar klaar. Annejet van der Zijl schreef de Lofrede op Twee vrouwen van Harry Mulisch dit jaar. Hella S. Haasse (2006) en Jan Siebelink (2007) gingen haar als lofredenaars voor. Annejet van der Zijl las Twee vrouwen voor de eerste keer in de jaren zeventig, toen het op de leeslijst van haar middelbare school stond en ze nog geen idee had dat ze ooit zelf schrijfster zou worden. Na studies in Amsterdam en Londen werkte ze tien jaar in de journalistiek, om in 1998 te debuteren met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte schrijvers- en kunstenaarskolonie.  Annejet werd bekend met Anna de veel geprezen biografie over Annie M.G. Schmidt die in 2002 verscheen, gevolgd door Sonny Boy dat inmiddels is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle boeken op het gebied van de literaire non-fictie. Momenteel werkt Annejet van der Zijl aan een biografie over Prins Bernhard.  Journalist John Heijmans interviewde vanmiddag  Annejet in de Meridiaan.  Er waren ongeveer 30 belangstellenden en boekhandel Hilarius was aanwezig met de boeken van Annejet van der Zijl.

 
20-10-2008  

Meten gemeenten met twee maten?

 

ALMELO - Volgens juridisch bureau JEEJAR wordt er in Nederland door gemeenten teveel met twee maten gemeten. Op de website jeejar.nl worden een aantal Almelose voorbeelden aan de kaak gesteld. De conclusie van jeejar.nl is dat de gemeenteraad onthutsend in gebreke blijft. Lees het artikel...

 
20-10-2008  

Newland Country Dancers in de prijzen

 

DALFSEN - In het weekend van 17-18-19 oktober werd in Dalfsen de Nederlandse Kampioenschappen gehouden. Aan dit kampioenschap namen 11 leden van de Newland country dancers deel. Ze hebben ook op deze wedstrijd weer goede resultaten behaald. Alex Plas 1e overall in line, Alicia 2e overall in line en 3e in renegade, Rowena Zomer 2e overall in line, Sebastiaan 3e overall in line, Marianne Bekke 3e overall in line, Wendy Groot- Hemming 4e overall in line, Kelly Kalkhaar 5e overall in line.
Ook zijn er voor de individuele dansen een aantal prijzen in de wacht gesleept. ondermeer door, Kimberly Wiegman, Nathalie Heithuis, Samantha Kiffen, Bianca Schonewille. Elke danser die mee heeft gedaan heeft een prijs gewonnen. Alle winnaars van harte gefeliciteerd met jullie behaalde resultaten. De Newland country dancers zullen zich nu voor gaan bereiden voor de Belgische kampioenschappen die zullen worden gehouden in het weekend 5-6-7 december te Mill.

 
22-10-2008  

Bloedbank Almelo zoekt 400 donoren

 

ALMELO - Bloedbank Sanquin is in Almelo is op zoek naar 400 donoren blijkt uit een brief aan meerdere huishoudens. Momenteel telt de bloedbank 1600 donoren. Een keer per twee weken neemt de bloedbank bloed af in het Rode Kruisgebouw aan de Hofkampstraat. Info via tel. 0800-7100 en via de website 

 
22-10-2008  

Neem de ring! Wegwerkzaamheden Schoolstraat


 

ALMELO - Wegwerkzaamheden aan de Schoolstraat leiden tot medio februari 2009 tot eenrichtingsverkeer richting binnenstad.  Inkomend verkeer, vanaf de snelweg en de H.R. Holstlaan kan tot half februari 2009 wel gewoon de stad in en de spoorkruising Schoolstraat - Violierstraat passeren.  Maar de stad uit, richting snelweg of Almelo Zuid, zal autoverkeer gebruik moeten maken van de ringwegen.  Er zijn omleidingen via de Wierdensestraat en de Van Rechteren Limpurgsingel- Nijreessingel.  Het gaat bij de werkzaamheden om onder meer de aanpassing van twee kruispunten en een betere inrichting van de Schoolstraat.  Na aanleg van het Verdiept spoor en de aanpassing van de wegen heeft Almelo straks een snelle en veiliger zuidelijke stadsentree en een goed bereikbare binnenstad. Het is een belangrijk project in het kader van het Masterplan Almelo.  Na februari 2009 volgt nog een volledige afsluiting van de overgang voor alle verkeer.  Dan moet namelijk de spoorovergang worden vernieuwd en diagonaal worden aangebracht. Zie ook de informatie van de gemeente.

 
22-10-2008  

Positief advies bezwaarschrift Partycentrum Aylin

bron: TC Tubantia

vlnr Mevr Groenewold, mevr H.ter Avest en de heer Eshuis
 

ALMELO -  Volgens de gemeente Almelo beschikt het partycentrum niet over de benodigde vergunningen. Onderneemster H. ter Avest houdt in de ruimte boven haar speelpaleis Turkse avonden, Hollandse concerten en andere feesten. De gemeente wil daar een stokje voor steken. Volgens juridisch adviseur J. Eshuis van Aylin vallen de horeca-activiteiten onder het overgangsrecht, omdat de vorige gebruiker van het pand ook grootschalige horeca mocht onderbrengen op de bovenverdieping. Daarin geeft de bezwaarschriftencommissie Eshuis gelijk. Het onderscheid tussen de begane grond en de eerste verdieping is de commissie niet duidelijk. Horeca activiteiten zijn dus toegestaan. De bezwaarschriftencommissie vindt verder dat het bestemmingsplan niet duidelijk maakt wat wel en niet mag. Er is bijvoorbeeld geen definitie van de functie ‘kinderspeelparadijs’ opgenomen, waardoor niet duidelijk is ‘in welke mate de functie horeca is toegestaan’. Bovendien is er in 2002 een vergunning verleend, ook voor horeca. In 2006 gebeurde dat opnieuw. Het college van B en W heeft nog geen besluit genomen over het advies van de bezwaarschriftencommissie.

 
22-10-2008  

Gemeente Almelo vernieuwt Amaliaplein

 

ALMELO - De Gemeente Almelo gaat het Amaliaplein nog voor de opening van bioscoop die daar wordt gebouwd helemaal nieuw inrichten. Er komt volop ruimte voor terrassen, de route naar de ingang van de bioscoop wordt op een bijzondere manier gemarkeerd en er worden weer bomen geplant. Het ontwerp is gemaakt in overleg met de eigenaar van de bioscoop. Uitgangspunt is dat het plein een eigen identiteit krijgt. Het aangrenzende deel van de Grotestraat Zuid wordt aangesloten op het Amaliaplein.
Verlevendigd
Het Amaliaplein komt op dezelfde hoogte als de Grotestraat Zuid, dus er ligt geen stoeprand. De begrenzing vormt een veertig centimeter brede band van Belgisch natuursteen. Het plein zelf krijgt donkerrode klinkers. Een spel van natuurstenen lijnen geeft de grens aan van de terrassen en leidt naar de ingang van de bioscoop. Die looplijn wordt verlevendigd met LED-lampjes in de natuurstenen banden. Verder komen er vier lichtmasten, zoals ze ook staan op het Stadhuisplein.
Honingbomen
Er komen twee bomen terug op het plein. Dat zijn honingbomen die worden geplant in twee stalen boomroosters die speciaal zijn ontworpen voor het Amaliaplein. De herinrichting van het Amaliaplein kost in totaal 340.000 euro en zal grotendeels in november worden uitgevoerd. De opening van de bioscoop is gepland voor december.

 
23-10-2008  

Geen geld voor Pleinconcert?

 

ALMELO - De Provincie Overijssel wil geen subsidie geven voor het Pleinconcert op de Koornmarkt. Wethouder Kuiper van Cultuur betreurt het besluit van de provincie. Het Pleinconcert voldoet volgens de wethouder aan een behoefte om klassieke muziek aantrekkelijk te maken voor jongeren. Bij het laatste concert trad Cor Bakker op. Het is onduidelijk of het Pleinconcert 2009 nog wel door kan gaan. De mogelijk bestaat dat de gemeente nog eens opnieuw naar de subsidieaanvraag gaat kijken

Het laatste Pleinconcert? Archieffoto Juni 2008

 
23-10-2008  

Joodse Begraafplaats beklad met leuzen

 

ALMELO - Werd Almelo vorige maand opgeschrikt door grove vernielingen op de Algemene Begraafplaats, nu was het raak bij de Joodse Begraafplaats pal tegenover het politiebureau. Één of meerdere vandalen vonden het nodig om de muur van de begraafplaats met spuitbussen van de nodige opschriften te voorzien. Heeft u de dader(s) in het vizier gehad, meldt dat dan bij de politie (of AlmeloNieuws.nl), zodat de 'spuitgasten' niet alleen een flinke douw krijgen maar een flinke straf, want van andermans laatste rustplaats blijf je af!   

De leuzen zijn inmiddels overschilderd.

 
23-10-2008  

Gronddepot Aadijk dicht na rechtzaak

 

ALMELO - Het gronddepot aan de Aadijk dat door de gemeente illegaal in gebruik was genomen, wordt in mei 2009 definitief gesloten zo meldt de gemeente. Milieuadviseur Marcel Middelkamp procedeerde met zijn stichting Ruimtelijke Ordening en Milieu al jaren tegen de gemeente en de bestuursrechter gaf hem gelijk wat betreft het onwettige gebruik en gelastte sluiting. Wel loopt er nog een beroep van de gemeente tegen die uitspraak. De met Europees geld aangelegde grondbank op 100 meter afstand leidt al jaren een noodlijdend bestaan.

 
24-10-2008  

Almelo ontvangt gasten uit Preston (GB)Mr. John Swindells, burgemeester van Preston
 

ALMELO - Tijdens een buitengewone raadsvergadering vandaag in de raadszaal van het Stadhuis, werd stilgestaan bij zestig jaar vriendschapsbanden met partnerstad Preston in Engeland. Vanwege het jubileum is een delegatie uit Preston van 23 tot 27 oktober te gast in Almelo om deel te nemen aan een gevarieerd jubileumsprogramma. Er waren toespraken van burgemeester Drs. M.A..J. Knip en van zijn collega mr. J.Swindells, 'Mayor of Preston'. Ook werd een brief voorgelezen van de verhinderde Engelse ambassadeur Linn Parker en wethouder van Broekhoven hield een presentatie over op gezamenlijke leest geschoeide vernieuwingsprojecten à la Preston en de Almelose binnenstad.

Opvallend was het lage aantal aanwezige raadsleden uit Almelo, dat slechts 5 bedroeg van de 35 raadsleden die Almelo telt. Fractievoorzitter Gerrit van Woudenbergh (VVD) liet per email aan de voorzitter van het Almelose Preston Comite (Cc. collega's) weten niet aanwezig te zullen zijn bij het afscheidsdiner bij restaurant De Oude Molen in Reutum, omdat hij van mening is dat de Almelose horeca genoeg te bieden heeft. Expliciet vermeldde hij ook dat het hem niet ging om zijn dochter die in de Almelose horeca haar brood verdient. Van Woudenbergh was ook niet aanwezig bij de bijzondere raadsvergadering.

Aansluitend aan de bijzondere raadsvergadering was er voor de Engelse gasten en genodigden een lunchbuffet.  De dit jaar 60 jaar bestaande officiële vriendschapsbanden met partnerstad Preston wordt uitgebreid in beide steden gevierd. Eerder dit jaar in april werden de jubileumfeesten gestart met allerlei activiteiten in Preston waarbij een Almelose delegatie was vertegenwoordigd. Zie voor Almelose programma: www.jumelage-almelo.nl 

 
24-10-2008  

Twenteborg net niet de beste

 

ALMELO - Het Centrum voor Geriatrische Traumatologie van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo is genomineerd voor de titel Zorgonderneming van het jaar. In de laatste beoordeling van de vijf genomineerden, viel het Almelose centrum af omdat het niet privaat genoeg was. De afdeling in het Twenteborgziekenhuis werd ruim een half jaar geleden geopend voor de behandeling van ouderen met een botbreuk. Uit de resterende drie genomineerden - Oogzorgnetwerk, Kinderwijkteam Goes en Dermatologisch Centrum Isala Zwolle - wordt op 28 oktober a.s. de winnaar bekend gemaakt.

 
24-10-2008  

Eerste Hobby 50plus markt op de Riet

 

ALMELO - De Activiteitencommissie van Scoop Ouderen, organiseerde dit jaar voor het eerst voor alle ouderen in Almelo een Hobbydag 50plus in Dienstencentrum De Riet aan de Plompstraat 6. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur demonstreerden verschillende vijftigplussers hun eigen hobby’s, zoals: olieverfschilderen, aquarelleren, weven, spinnen, kantklossen, boetseren, sieraden maken, kaarten maken, quilten, bloemschikken, koersballen, biljarten, darten en nog veel meer. Op deze eerste hobbydag konden de deelnemers hun hobby laten zien aan andere liefhebbers en nieuwe ideeën opdoen. Na een rustige ochtend was het s'middags een gezellige drukte.

Fotoreportage (15 foto's)...

 
24-10-2008  

Expo Rembrandtschildertjes in nieuwe Elisakerk

  ALMELO - Tot 7 november a.s. is er in de nieuwe Elisakerk aan de Rembrandtlaan dagelijks van 09.00 uur tot 12.00 uur een expositie te bekijken van schilderijen gemaakt door 30 Rembrandtschildertjes. De expositie werd vrijdagmiddag geopend door de 'Mayor of Preston' Mr. John Swindells en zijn Almelose collega burgemeester Menno Knip. Aan de expositie werkten 30 leerlingen van Almelose basisscholen mee.
Lees verder...

Fotoreportage (12 foto's)...

 
24-10-2008  

Jubelfeest bij FNV Bouw Almelo-Wierden

  BORNERBROEK - De FNV Bouwafdeling Almelo-Wierden huldigde onlangs in restaurant 't Maatveld 25 leden, vanwege het langdurig lidmaatschap.
Lees verder...

 
25-10-2008  

Expositie 'hangjongeren' bij Paco Plumtrek

 

ALMELO - Hangjongeren kunnen heus wel meer dan bij de glasbak hangen en voorbijgangers intimideren. Sommigen houden zich bijvoorbeeld bezig met kunst. Underground podium Paco Plumtrek aan de Bornerbroeksestraat houdt vanaf vrijdag een expositie van het werk van vier hangjongeren en één niet-hangjongere. Volgens secretaris Tom Weel heerst er namelijk een veel te negatief beeld van hangjongeren. "Wij willen laten zien dat ze ook iets positiefs kunnen doen." Het idee komt van zijn dochter. "Elske is één van de hangjongeren", geeft de secretaris toe. "Ze hangen altijd in het Hagenpark. Ze zag eens kunst bij ons hangen en vroeg: kan ik niet eens wat ophangen? Van het één kwam het ander." Uiteindelijk leverden Elske, Martijn Cobet, Sommie Liu, Koen Stegehuis en niet hangjongere Layla Sittrop samen zo'n vijfentwintig werken in. Na vrijdag kan de expositie tijdens concerten worden bezichtigd. De expositie werd vrijdagavond officieel geopend met een performance van kunstenaar Dennis Zanoni.  Zaterdagavond 25 oktober is er een optreden van Martin Korthuis. Zaal open 20.00 uur, entree € 10,-.


Audio: Performance Dennis Zanoni

Fotoreportage (16 foto's)...

 
25-10-2008  

Wijkhuizen blijven voorlopig 'droog' staan

bron: TC Tubantia
 

ALMELO - Wethouder Theo Schouten is ontstemd over het feit dat de provincie nog steeds geen drank- en horecavergunning heeft afgegeven voor Almelose wijkcentra. De wijkgebouwen - het gaat om de wijkaccommodaties Eninver, de Schelf, de Schöppe, de Smorre, Mölnwiek en Goossenmaat - zijn sinds juli drooggelegd, omdat de gemeente na de overname van het beheer van de accommodaties vergeten was de vergunning goed te regelen. Lees verder in TC Tubantia.

Lees ook de reactie van de voorzitter van de in staat van faillissement verkerende stichting wijkcentrum De Schelf.

 
26-10-2008  

Nacht van de Nacht excursie


 

ALMELO - De Nacht van de Nacht werd voor de vierde keer gehouden. Natuur en Milieu Overijssel en de Provinciale Milieufederaties vroegen hiermee aandacht voor de schoonheid en het nut van de donkere nacht. Zij willen dat gemeenten en bedrijven permanent beleid gaan voeren om lichtvervuiling tegen te gaan. In Almelo liepen gisteravond 35 geïnteresseerden onder leiding van een IVN gids mee met een nachtwandeling vanaf de Gravenallee en genoten van de stilte en de duisternis. Op 25 oktober is het laatste kwartier alweer voorbij en was het vlak voor de nieuwe maan, deze nacht was dus een echte nacht. Landelijk hebben zo’n 15000 mensen meegedaan aan een activiteit in het kader van de Nacht van de Nacht.

 
26-10-2008  

Geen vervolg Almelo House tijdens kermis

bron: TC Tubantia
 

ALMELO - Het 'Almelo House', dat in september een plekje vond naast de Almelose kermis, komt niet terug. "Tenminste niet in dezelfde gedaante", zegt Daan van de Nouweland van het Amsterdamse organisatiebureau D&C Entertainment. "Het was het gewoon niet.
Ja, we zijn financieel flink op onze bek gegaan."
Lees verder in TC Tubantia.

 
27-10-2008  

Hoorzitting prov. Ombudsman over 'De Rechter'


Archieffoto april 2008
 

ALMELO/ZWOLLE - De Provinciale Ombudsman gaat een hoorzitting houden over de toegepaste bestuursdwang bij de ontruiming van het terras van restaurant 'De Rechter', dat meldt juridisch adviseur J. Eshuis op zijn website jeejar.nl 

Pikant detail in deze zaak is, dat in het in opdracht van het college van B&W opgestelde 'Feitenrelaas' geen sprake is van uitgevoerde bestuursdwang. In opgevraagde officiële stukken staat het tegendeel beweert juridisch adviseur Eshuis. De Provinciale Ombudsman wil er kennelijk het zijne van weten en wil betrokkenen gaan horen. 

 
29-10-2008  

Greenpeace tegen uitbreiding Urenco

 

ALMELO - Greenpeace Nederland maakte dinsdag bij de Raad van State bezwaar tegen de vergunning voor uitbreiding van uraniumverrijker Urenco in Almelo. De vergunningen waren al verleend door de ministeries van VROM, Economische Zaken en Sociale Zaken. Greempeace betoogde dat door de uitbreiding meer kernafval vrijkomt en dat mogelijk ook de grens naar Rusland dicht gaat om het radioactief restafval te verwerken. Urenco zegt voorlopig te kunnen bufferen door het restafval naar de kerncentrale in Borsele te transporteren. De uitspraak inzake het bezwaar wordt over zes weken verwacht.  

 
29-10-2008  

Pastoor Ossestraat twee dagen afgesloten

 

ALMELO - De Pastoor Ossestraat net ten zuiden van de A35 wordt op 3- en 4 november van ’s morgens 7 uur tot 19 uur afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Tijdens deze afsluiting kunnen fietsers en bromfietsers wel gebruik maken van van de straat.. De reden van deze afsluiting is de bouw van een viaduct over de Pastoor Ossestraat.

 
29-10-2008  

Basisschool de Beemd onder verscherpt toezicht

 

ALMELO - De onderwijsinspectie heeft basisschool de Beemd, locatie 't Groenendal in Almelo onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de inspectie beheersen leerlingen in groep 8 de lesstof onvoldoende. Dat zou komen doordat de leerkrachten niet goed inspelen op de niveauverschillen in de klas. De school die valt onder het openbaar basisonderwijs OPOA, krijgt twee jaar de tijd om de problemen aan te pakken. Lukt dit niet, dan kan de onderwijsinspectie de school sluiten. Ouders van de leerlingen zijn dinsdagavond geinformeerd over de problemen op de school.

 
29-10-2008  

RABO coöperatiefonds doet schenking aan AKC

 

ALMELO - Rabobank Noorwest Twente schenkt AKC/Ermasport € 3.000 voor aanschaf van een elektronisch scorebord. Jaarlijks stelt de Rabobank een bedrag ter beschikking voor haar coöperatiefonds. Sport, maatschappelijke en sociale instellingen kunnen een aanvraag indienen op basis waarvan de Rabobank een selectie maakt van die aanvragen die voldoen aan de doelstellingen van het fonds. 
AKC heeft dit jaar een aanvraag ingediend voor de investeringen in een nieuw elektronisch scorebord. De kersverse deelnemer aan de Lotto Korfballeague was erg verheugd met de toezegging van de Rabobank.
Dinsdag, 28 oktober 2008, werd in het Cogas gebouw in Almelo door de directeur van de Rabobank Noordwest Twente de cheque aan AKC overhandigd. Namens AKC nam voorzitter Martin Kroeskop de cheque in ontvangst. Met het nieuwe scorebord weet AKC weer een doelstelling naar verdere professionalisering van de club te realiseren.

 
30-10-2008  

Winststijging Kon. Ten Cate 30% in 2008

 

ALMELO - Het in Almelo gevestigde Koninklijke Ten Cate producent van kunststofvezels verwacht over het gehele jaar een winsstijging van maar liefst 30%. Ook de winst in het derde kwartaal nam toe ten opzichte van een jaar eerder in Almelo. Vooral weefsels voor de defensie-industrie en kunstgras zet het concern in de lift. De nettowinst voor bijzondere posten kwam in het derde kwartaal uit op 15 miljoen euro, 22 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg met 32 procent tot 25,8 miljoen euro en de omzet nam met 16 procent toe tot 269,6 miljoen euro.
TenCate heeft nauwelijks last van de kredietcrisis en mogelijk economische neergang, maar houdt er door de „uitzonderlijke” economische situatie wel rekening mee dat investeringsbudgetten zullen afnemen en dat vooral industriële markten de komende tijd terughoudend kunnen zijn. „Het effect op de omzet over 2008 lijkt echter beperkt”, aldus het bedrijf. 

 
31-10-2008  

Politie zoekt getuigen overval cafetaria

  ALMELO - Op een cafetaria aan de Violierstraat in Almelo werd donderdag 30 oktober door een persoon een overval gepleegd.
Lees verder...

 
31-10-2008  

Bornerbroek krijgt weer een café

 

BORNERBROEK - Café Eef in Bornerbroek krijgt een doorstart onder de naam Het Café. Anne Lohuis (20) wordt de nieuwe uitbaatster daarbij geholpen door vader en moeder Gerard en Annelies Lohuis. De restaurantfunctie komt te vervallen en het wordt weer een bruin café met zaal voor bruiloften, partijen en vergaderingen. Het wachten is op de vergunning van de gemeente Almelo bevestigde moeder Lohuis. De exploitatie van Het Café aan de Entersestraat 2 te Bornerbroek komt daarmee weer in handen van het voormalige Annink-Lohuis, die geen geluk hadden met de laatste huurders-exploitanten. 

 
31-10-2008  

Hoofdprijs verloting Preston Jumelage

 

ALMELO - De hoofdprijs van de verloting gehouden in de Havenpassage ter gelegenheid van de 60 jarige vriendschapsbanden met partnerstad Preston is nog niet afgehaald. De grote onbekende met het door notaris Dinand ter Braak getrokken nummer 9 kan zich telefonisch melden via Tel. nr. 0546-860596 De andere prijzen vielen op: 16 - 67 - 109 - 145 - 433 - 456 - 662 - en 871

 
31-10-2008  

Ambtenaar bedreigt, man opgesloten

 

ALMELO - Vorige week heeft een 37-jarige man een ambtenaar in het stadhuis van Almelo bedreigt, zoals eerst nu bekend is geworden. De ambtenaar (31) deed daarop aangifte, waarna de politie de verdachte woensdag heeft aangehouden en opgesloten in afwachting van verder onderzoek en mogelijke voorgeleiding.

 
31-10-2008  

Gemeente dreigt met dwangsom

 

ALMELO - De gemeente Almelo heeft transportondernemer Elzinga aan de Grote Bavenkelsweg gedreigt met een dwangsom van 6000 euro per twee weken. Aanleiding zijn klachten van een buurman over de ronkende koelwagens en nachtelijke activiteiten bij Elzinga. Ook moet Elzinga een bodemonderzoek laten verrichten en een keuring voor een vloeistofdichte vloer laten verrichten. De dwangsom kan oplopen tot 30.000 euro, maar Elzinga tekent bezwaar aan.

Archief
Terug naar vorige pagina