Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-08-2014  

Containers in de fik bij winkelcentrum De Gors

 

ALMELO – Afgelopen nacht zijn 3 containers voor het inzamelen van plastic door brand verwoest bij winkelcentrum De Gors in de wijk Windmolenbroek. De gealarmeerde brandweer kon het overslaan van de brand naar een vierde container voorkomen.

< Foto: T. Honderslo

 

 
03-08-2014  

Armoede groeit en groeit in Almelo

 

ALMELO – In Almelo moeten 5.442 huishoudens rond komen van een minimum. Dat is een stijging van 841 huishoudens in vier jaar tijd. De stijging was het hoogst bij huishoudens waarvan de ouders tussen de 40 en 65 jaar zitten. In totaal heeft 17 procent (één op de zes huishoudens) het niet breed. Oververtegenwoordigd zijn eenoudergezinnen, 65-plussers en gezinnen van allochtone afkomst. Vooral het stijgende aantal langdurige minima (meerdere jaren) is opmerkelijk. Een en ander blijkt uit de gemeentelijke Armoedemonitor, zo publiceert Tubantia.

 
04-08-2014  

Almelose huizenmarkt trekt aan

 

ALMELO – Volgens de Trendmonitor van de gemeente Almelo trekt de lokale huizenmarkt aan. Te koop staande huizen staan gemiddeld 42 dagen korter in de aanbieding dan in 2013. Ook de vraagprijs is gemiddeld 5.000 euro hoger terwijl het aanbod stabiel blijft.

Het economisch herstel is tweeledig. Zo maakte luchtvaart-toeleverancier Aeronamic in Almelo in korte tijd twee enorme orders bekend voor o.a. de Joint Strike Fighter van Lockheed Martin en de Airbus A350 die in november het luchtruim zal kiezen. Aeronamic zal in de komende zes jaar de personeelsbehoefte zien groeien tot boven de 200. Het hoogwaardige technologiebedrijf ziet tot 2020 de omzet verdubbelen van 38 naar 76 miljoen euro. Er zal in de komende jaren vooral behoefte zijn aan werktuigbouwkundigen en elektrotechnici op HBO en MBO-niveau maar ook aan assemblagemedewerkers. De orders staan garant voor volgorders en bieden twee generaties werk.

Minder gaat het met de middenstand. Ook dit jaar steeg de leegstand in winkels en kantoorruimtes. Toch is er een kentering waarneembaar in het aantal werkzoekenden. In 2013 steeg dat aantal nog flink, maar in het eerste halfjaar van 2014 is dat gestabiliseerd. Wel gaat de langdurige werkloosheid haar tol eisen. Veel WW’ers zijn door de aflopende WW gedwongen overgestapt op een bijstandsuitkering. Een stijging van 11 procent.

 
06-08-2014  

Promo voor Rabo Dikke Banden Race

Extra veiligheid rond Reclamekaravaan
  ALMELO – De organisatie van Profronde Almelo is begonnen met een groot publiciteitsoffensief voor de tweede editie van de Rabo Dikke Banden Race. Er worden posters en flyers verspreid, basisscholen krijgen mail en er worden handige inschrijfkaarten uitgedeeld. De eerste kaarten gingen van de hand tijdens Huttenland (foto). De organisatie hoopt op wel 150 wielrenners tussen de zeven en dertien jaar.

De Rabo Dikke Banden Race is één van de onderdelen van de Profronde Almelo op vrijdag 29 augustus. De wedstrijd is op het parcours van de profrenners, maar wordt voor de jeugd een klein beetje ingekort. Er wordt in leeftijdsgroepen tegen elkaar gefietst, bij voldoende deelname ook in de categorieën meisjes en jongens.
Lees verder...

 
07-08-2014  

Grote brand bij Emergo Hout

 

ALMELO – In de afgelopen nacht woede een hevige brand in opgeslagen producten van houtconstructieproducent Emergo aan de Slachthuiskade. De brandweer, die om 00.45 uur werd gealarmeerd, dacht aanvankelijk aan een bermbrand. Bij het arriveren werd geconstateerd dat het brand in voor verzending opgeslagen prefab-elementen ging en moest al snel worden opgeschaald naar grote brand omdat de vuurzee dreigde over te slaan op de bedrijfspanden van Emergo. Die liepen wel enige schade op, maar belemmert de productie niet. Het nablussen van de houtstapel vergde enige uren. Emergo heeft vestigingen in Stadskanaal, Almelo en Wormerveer.

Tegelijkertijd brandde enkele honderden meters verderop aan de Lelyweg een auto uit bij een autohandel. De eigenaar, net terug van vakantie, zei tegen RTV Oost dat er sprake is van brandstichting. Dat kon volgens hem niet anders, omdat hij altijd de accu loskoppeld.
De politie kan dat nog niet bevestigen maar start wel een onderzoek.

< Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)

 
07-08-2014  

Vrijwilligers draaien warm voor Stadsmusical

 

ALMELO – De stadsmusical ‘Van Katoen en Nu’ beeld het verhaal uit van 100 jaar Stad en Ambt Almelo waarin de opkomst en ondergang van de textielindustrie wordt uitgebeeld met al zijn facetten voor de Almelose samenleving. Het script werd geschreven door Dick van de Heuvel, Laurens ten Den en Jan Tekstra en de muziek is van Jan Tekstra en Floris Verbeij.
Naast de professionals worden veel figuranten ingezet tijdens de voorstellingen, die hoe kan het anders, worden gegeven op het laatste restantje historie van de textielindustrie, het Indië-complex. Nog een heel klein stukje is als magazijn in gebruik door TenCate dat inmiddels al lang geen textielconcern meer is maar producent van hoogwaardige technische kunststofvezels met toepassingen in de sport, luchtvaartindustrie en defensie.

De hoofdrol is voor Janke Dekker. Zij personifieert Almelo in een door haar familie georganiseerd tuinfeest vanwege haar 100-jarige verjaardag. De actrice uit o.a. de film Covergirl en de remake van De Lift van regisseur Dick Maas ‘Down’, heeft een zijdelinkse binding met Almelo als echtgenote van TV-presentator Tom Egbers die zijn liefde voor Heracles Almelo nooit onder stoelen of banken steekt, de club waar hij in zijn jeugd ook een balletje trapte.
Zo komt ook ‘De Zwarte Meteoor’ Steve Mokone voor in de musical, een icoon als zwarte voetballer bij de Almelose club in de late jaren ‘50.
Naast een cast van zeven professionele artiesten en tien bijzonder goede amateurs, doen er ook zeker zo’n 150 Almelose zangers, zangeressen en figuranten mee aan de stadsmusical die mede dankzij een gezamenlijke borgstelling van 50.000 euro door de gemeente en het eveneens 100-jarige Aws Beter Wonen gehouden kan worden.
Van 10 t/m 20 september is het dus spektakel op het Indië-complex. Kaarten vanaf 25 euro kunt u reserveren via de ticketservice van het Theaterhotel dat belangeloos meewerkt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (26 foto's)...

 
07-08-2014  

Omstanders pakken Almelose winkeldief

 

GEESTEREN/ALMELO – Diefstal van een fles drank werd een 23-jarige Almeloër donderdag in Geesteren noodlottig. Bij het verlaten van de supermarkt werd hij door een medewerker van de Plusmarkt aangesproken maar de dader sloeg op de vlucht richting de Geermanstraat in Geesteren.
De supermarktmedewerker en een politieman in vrije tijd die net boodschappen had gedaan, achtervolgden hem en konden de dief op de Veldstegge met behulp van omstanders overmeesteren. Na de komst van geüniformeerde agenten eindigde zijn strooptocht in het arrestantencentrum in Borne.

 
10-08-2014  

Zolderbrand door zonnebank aan de Sperwer

 

ALMELO – Een defecte zonnebank was zondagmiddag de oorzaak van een zolderbrand in een huis aan de Sperwer in de wijk Windmolenbroek. De zonnebank gaf een fikse knal en vloog in brand. De bewoner, die zich net wilde laten bruinen, wist zich in veiligheid te brengen en waarschuwde de brandweer, die met behulp van een hoogwerker de brand snel onder controle had.

Fotoreportage: Patrick Weegink (klik hier)

 

 
12-08-2014  

Gaslucht ‘bevrijdt´ arrestanten De Karelskamp

 

ALMELO – Een doordringende gaslucht was vanmorgen de aanleiding om de penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo te ontruimen. De gevangenen werden ‘gelucht’ op de binnenplaats en de gevangenbewaarders verzamelden zich op de parkeerplaats.
Metingen toonden later aan dat het geen gaslek betrof maar mogelijk stankoverlast wegens werkzaamheden aan de riolering bij naaste buur VDL Enabling Technologies aan de Bornsestraat in Almelo.

 
14-08-2014  

Alle hutten van Huttenland in de fik

 

ALMELO – Weken was de Almelose jeugd bezig om te zagen en te timmeren aan hun Huttenland, de meest succesvolle vakantie-activiteit die Almelo voor de jeugd kent. Dit jaar was de leidraad ‘space’, maar daar gaven de meesten toch hun eigen invulling aan.
Gisteravond kwam er traditiegetrouw een eind aan het bouwen middels de inzet van een ‘grijper’ die alle bouwwerken vakkundig sloopte om er de brandstapel mee te voeden. De term ‘sloophuttenfeest’ was dan ook van toepassing. Voordat wethouder Irene ten Seldam de prijzen mocht uitreiken van deze vakantie-activiteit en mocht assisteren bij het in de ‘hens’ steken van de berg hout. Onder leiding van Love2Move werd nog eerst wat aan fitness gedaan en kon de jeugd ook nog genieten van een versnapering. ‘Verbranden’ moet namelijk, ook de overtollige calorieën!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (200 foto's)...

 
14-08-2014  

Stadsherberg in andere handen

 

ALMELO – De Stadsherberg op de hoek van de Kerkstraat en de City Promenade gaat na een fikse opknapbeurt weer haar deuren openen. Het vroegere Hotel Centraal wordt geëxploiteerd door Leo en Hetty Verberg. Rotterdammers van origine maar de laatste 12 jaar waren zij actief met twee horecabedrijven in Zuid Spanje. Wie nu De Stadsherberg weer eens binnen stapt, ziet dat het donkere interieur plaats heeft gemaakt voor frisse tinten. Een mooi opstart om van het pleintje bij Talamini iets te maken.

< Een foto uit de oude doos van het vroegere Hotel Centraal dat vele jaren door de familie Brouwer werd geëxploiteerd en in late jaren '60 ook nog succesvol was als Bar De Ossekop onder beheer van de familie Van Osch.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-08-2014  

Twee Almeloërs rampvlucht MH17 geïndentificeerd

 

ALMELO – De Oud- Almelose Karlijn Keijzer en de eveneens uit Almelo komende Wiwik (Pris) Rangin zijn geïdentificeerd als slachtoffer uit rampvlucht MH17.
Vader Freek Keijzer maakte het bericht over Karlijn bekend via Facebook. "Ons meisje is gevonden. Haar lichaam was nog redelijk intact", schreef Keijzer mede namens zijn echtgenote. De studente wordt binnenkort samen met haar vriend Laurens in besloten kring begraven.

De uit Indonesië afkomstige Wiwik (Pris) Rangin , wonende en werkende in Almelo, is eveneens geïdentificeerd. Ook zij ging op vakantie en kwam net zoals alle 298 inzittenden om het leven. Haar in Wierden wonende ex- echtgenoot heeft zich sindsdien over hun gezamenlijke dochter ontfermd en zij kunnen haar binnenkort in Wierden begraven.
In totaal zijn nu 127 slachtoffers geïdentificeerd, waarvan 47 Nederlanders. De Almelose Wiwik (Pris) Rangin had de Indonesische nationaliteit.

De gemeente Almelo besloot eerder deze week dat het condoleanceregister van rampvlucht MH17 een week langer blijft liggen in de hal van het stadhuis van Almelo. Het lag in de bedoeling om vrijdag jl. al het register te sluiten, maar de gemeente wil de mogelijkheid om de deelneming te betuigen met de nabestaanden met een week verruimen vanwege de vakantieperiode van Almeloërs die nog niet in de gelegenheid zijn geweest om het register te tekenen.

 
16-08-2014  

Rechter maakt gehakt van weigering gemeente


Hennie ter Avest van Kinderspelparadijs Dolle Pret

Archieffoto: Freek Buitenweg
 

ZWOLLE/ALMELO – De bestuursrechter in Zwolle heeft gehakt gemaakt van de weigering van de gemeente Almelo om exploitante Ter Avest van Kinderspelparadijs Dolle Pret inzage te geven in de afhandeling van een opgelegde dwangsom aan Toon Kolenbrander Sloopwerken te Bornerbroek. Ter Avest vroeg daarom en deed daarbij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ter Avest leeft in onmin met de gemeente Almelo vanwege een aan haar opgelegde dwangsom van 50.000 euro en bijkomende kosten van zo’n 17.000 euro. Dolle Pret betaalde wel de 50.000 euro maar niet de bijkomende kosten. In die kosten zaten o.a. bijscholingskosten van de door de gemeente ingehuurde stadsadvocaat van kantoor Damsté.
Ter Avest kreeg die dwangsommen wegens de exploitatieactiviteiten in de bovenzaal van Dolle Pret die in strijd waren met het bestemmingsplan. De gemeente veranderde het bestemmingsplan ondanks dat Ter Avest al een vergunning bezat, maar stelde haar daar niet van op de hoogte. Een bezwaar kwam derhalve te laat. De gemeenteraad ‘repareerde’ dat jaren later waardoor Ter Avest de bovenzaal alsnog mag exploiteren, maar de opeenvolgende colleges van B&W hielden vast aan het innen van de dwangsom en de bijkomende kosten.

Ook de milieuaffaire Kolenbrander sleepte zich jaren voort. Ter Avest wil daarom weten of de gemeente Almelo in de zaak Kolenbrander eenzelfde beleid heeft gevoerd inzake de afhandeling en inning van dwangsom en kosten. Zij heeft gegronde vermoedens dat dit niet zo is en schakelde daarom juridisch adviesbureau JEEJAR in.

Ter Avest maakte de zaak eerst aanhangig bij de onafhankelijke commissie van advies van de gemeente Almelo maar kreeg slechts gedeeltelijk inzage, zijnde de brieven van de gemeente d.d. 13 maart 2008 en 30 januari 2009 aan Kolenbrander. De eerste was de aankondiging van de dwangsom en de tweede brief, de verbeurdverklaring.
Over de daadwerkelijke betalingen gaf het Almelose college van B&W geen inzage, omdat dit de privacy van Kolenbrander zou aantasten.

De bestuursrechter in Zwolle veegt nu de vloer aan met de weigering van de gemeente en veroordeelde de gemeente tot het openbaar maken van de brieven van de gemeente Almelo aan Ter Avest. Daaruit zou moeten blijken wat er door Kolenbrander aan de gemeente is betaald.
De bestuursrechter veroordeelde de gemeente Almelo ook tot de kosten van het geding, zijnde 1.461 euro plus 328 euro aan griffiekosten.

Lees ook:
Dolle Pret op matje bij demissioniare wethouder

Vragen van LAS over dwangsom Dolle Pret zoek
Dolle Pret met ondertoon in Raad Almelo

Red.: Het dossier van deze onverkwikkelijke bestuurlijke affaire is te groot om alle eerdere publicaties hier te melden.

 
18-08-2014  

PVA: Drie gezinnen terroriseren de buurt

  ALMELO – Raadslid Harry de Olde (PVA) wil dat gemeente, politie en woningstichting St. Joseph ingrijpen tegen drie gezinnen die de buurt terroriseren. In de straten Drakensteyn, Sypesteyn, Wickenburg en Zuilenburg in de Almelose wijk Schelfhorst is intimidatie en bedreiging schering en inslag.
Lees verder...

 
21-08-2014  

Sloop van brug in de Nachtegaalstraat

 

ALMELO - De betonnen brug in de Nachtegaalstraat over de Almelose Aa wordt momenteel gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe brug.
De oude brug uit 1954 werd in december vorig jaar gesloten voor alle gemotoriseerde verkeer wegens de desolate toestand voor de brug. De gemeente Almelo beloofde toen nog wel om enkele maanden later een noodbrug aan te leggen, maar daar werd later van af gezien i.v.m. de hoge kosten die dat met zich mee zou brengen.
Volgens eerdere planning moet de nieuwe brug eind dit jaar in gebruik worden genomen.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
22-08-2014  

Personeel blust beginnende brand ROC Almelo

 

ALMELO – Een storing in de technische installatie op het dak van het ROC van Twente aan de Parallelweg in Almelo veroorzaakte vrijdagochtend een beginnende brand in de luchtinstallatie die door het eigen personeel kon worden bedwongen.
Voor de gealarmeerde brandweer was er niet al te veel meer te doen. Wel ontstond er lichte rook- en waterschade op de derde en vierde verdieping van het gebouw.
De circa 60 personen, die in het gebouw aanwezig waren, konden volgens het draaiboek van het ontruimingsplan, het gebouw veilig verlaten. De technische recherche van de brandweer onderzoekt de oorzaak van de beginnende brand.
Een vrije dag voor de leerlingen zit er niet in. Maandag kan de school gewoon in gebruik worden genomen.

< Een kiekje vanaf de JAVAtoren. een lichte rookontwikkeling op het dak van het ROC-gebouw is waarneembaar. Op de voorgrond het rijksbelastingkantoor dat leeg komt te staan door een reorganisatie. Rechts van het spoor, is de aanleg van Stationsplein West volop begonnen.
Foto: Patrick Weegink

 
23-08-2014  

Klein Montmartre in Almelo

 

ALMELO - De Peinturisten hielden zaterdag de negende aflevering van hun jaarlijkse evenement Klein Montmartre, op het plein voor de Grote Kerk. De Franse muziek onderstreepte het karakter van de openluchtexpositie à la Montmartre. Onderwijl werd er gekrijt en geschilderd, want de kijkers moeten wel ervaren hoe de kunstenaars hun werk maken.
Naaste buur 't Wevershuisje had de deuren ook geopend en hield marktdag van allerlei natuurvriendelijke producten.
AlmeloNieuws-fotograaf Jan Bril toog al vroeg op pad voor bijgaand fotoverslag.
 

Fotoreportage (39 foto's)...

 
23-08-2014  

Brand in leegstaande flat Maardijk

 

ALMELO - In een leegstaand flatgebouw aan de Maardijk, hoek Jan Steenstraat in Almelo, heeft de brandweer zaterdagavond rond 19.30 uur een brand moeten blussen. De brand ging gepaard met veel rook, die in de verre omgeving zichtbaar was. Na drie kwartier was de brandweer het vuur in de met huisraad volgepakte kelderbox meester en kon worden begonnen met het nablussen. Ook inspecteerde de brandweer het gehele woonblok dat op de nominatie staat om te worden afgebroken.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)
 

 
24-08-2014  

Smashing Sunday trekt 400 deelnemers

 

ALMELO – Vierhonderd kuub zand was er voor nodig om van het marktplein één grote zandvlakte te maken voor het strandvolleybaltoernooi ‘Smashing Sunday’. Zaterdag na de marktdag was het aan- en afrijden voor de kippers die het zand vervoerden. Zondagmorgen was de organisatie er klaar voor om de 400 deelnemers te laten starten in zo’n 80 teams op meerdere niveaus. Een heerlijke morgen met veel zon, maar in de namiddag ook enkele regenbuien. De organisatie is het gewend, want er zat al eens een jaar tussen dat alles moest worden afgelast vanwege de overvloed aan water. Nu was dat niet het geval en konden alle wedstrijden worden afgewerkt, tot blijdschap van ‘kartrekker’ Frans Bertus van de organisatie van ‘Smashing Sunday’.

 
24-08-2014  

Folklore rond Beeklustpark

 

ALMELO – Bij de Stadsboerderij was er zondag het traditionele oogstfeest en in het Beeklustpark klonk het gezang van de Shantykoren. Een middagje waarin heel wat Almeloërs zich vermaakten door te kijken naar het oogsten van de rogge en te laven aan de natuurzuivere producten en de muziek.
Voor shantykoor De Oostvaarders uit Almelo was het wederom een optreden om op terug te kijken in het jaar waarin men 10 jaar als koor bestaat.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (49 foto's)...

 
25-08-2014  

Jasper Luft naar EuroSkills in Lille (Fr)

  ALMELO - Een half jaar nadat hij als leerling van het ROC van Twente (locatie: De Sumpel Almelo) Nederlands kampioen timmeren werd, prepareert VVBA-leerling timmerman Jasper Luft zich nu op de grote EuroSkills. Het evenement vindt begin oktober plaats in Lille, Frankrijk. Jasper is één van de 32 leden van het Team Nederland en wordt door kenners tot de grote favorieten gerekend.
EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen. De internationale wedstrijden worden om de twee jaar gehouden en er doen honderden studenten aan mee. Er zijn zes vakterreinen waarop de landenteams uitkomen: transport en logistiek, constructie en bouwtechnologie, informatie en communicatietechnologie, maak/ en ontwikkeltechnologie, creativiteit, kunst en mode en sociale en persoonlijke vaardigheden.
Lees verder...

 
27-08-2014  

Wordt de Watertoren een woonhuis?

 

ALMELO – Het Almelose college van B&W wil meewerken aan het verzoek van eigenaar Timmerhuis Onroerend Goed B.V. om van de watertoren aan de Reggestraat één woonhuis te maken. Het rijksmonument staat al vele jaren leeg nadat het zijn functie verloor. Het betonnen bouwwerk uit 1926, naar een kopie van de inmiddels gesloopte watertoren in Velsen uit 1916, dreigt te verloederen.

Het ontwerp van architect G. Halbertsma en de ingenieur J. Buining heeft in de top een betonnen reservoir met een inhoud van 750 kubieke meter. Om het rijksmonument niet in verval te laten geraken, wil Timmerhuis Onroerend Goed B.V. in samenspraak met rijksmonumenten het karakteristieke gebouw van 38.1 meter hoog aanpassen en voor bewoning geschikt maken, dit onder voorbehoud dat ook de gemeenteraad akkoord gaat. Een architectonische ingreep is dan wel nodig. Zo moeten de vensteropeningen in de schacht van de toren worden aangepast. Voor het plan is wel een bestemmingsplanwijziging nodig.

 
27-08-2014  

stAP ruziet met de gemeente

 

ALMELO – De vorming van de nieuwe stichting Almelo Promotie gaat sinds de start al met ‘geruzie’ gepaard met de gemeente. De stichting krijgt jaarlijks een ‘zak’ met geld om Almelo in de picture te zetten en is tevens de subsidieverdeler voor de organisaties van evenementen in de stad.
In het verleden oordeelde de gemeente zelf over de subsidieaanvragen. Onduidelijkheid bestaat er echter over de in het verleden verrichtte hand-en spandiensten van de gemeente aan organisatoren, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van dranghekken e.d. Dat ging meestal kosteloos, maar de gemeente wil sinds de privatisering van Almelo Promotie, centen ontvangen voor de hand- en spandiensten en dat gaat weer ten koste van de uit te keren subsidies aan organisatoren.
Omdat in het verleden die hulp in natura nimmer is omschreven, worden organisatoren van evenementen die al langer bestaan, opgezadeld met flinke extra kosten. Dat werkt volgens Almelo Promotie nadelig voor die organisatoren en gaat ook ten koste van de stadspromotie. Het gesteggel duurt inmiddels al twee jaar.

 
28-08-2014  

Laatste kans Rabo Projectenfonds oude stijl

  ALMELO – Rabobank Noord Twente biedt organisaties en verenigingen een laatste kans op ondersteuning in projecten volgens de oude stijl. In aanmerking komen verenigingen, instellingen, organisaties en clubs die een maatschappelijk of cultureel doel nastreven. Verenigingen die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning ontvangen in november bericht. Heeft uw vereniging dit jaar een project dat wel financiële steun kan gebruiken? Dien dan vóór 1 oktober uw aanvraag in bij Rabobank Noord Twente.
Lees verder...

 
28-08-2014  

Bert Barends 40 jaar in dienst bij SW B.V. Almelo

 

ALMELO - Bert Barends (57) is allround onderhoudsvakman bij SW B.V. in Almelo. En dat op de kop af 40 jaar. Op vrijdag 22 augustus stond hij samen met zijn collega's stil bij dit heuglijke feit. Nietsvermoedend stond hij de bedrijfsbus, die hij normaal gesproken altijd zelf mee naar huis neemt, de donderdag ervoor af aan een collega, die 'even een wasdroger moest ophalen' die hij op internet had gekocht. De volgende ochtend trof Barends de hele auto van binnen en van buiten uitbundig versierd aan. Op de locatie in Schelfhorst, waar hij met een aantal collega's groot onderhoud uitvoert aan zo'n 200 woningen voor woningstichting St. Joseph Almelo, wacht hem een versierde keet en een 8-tal collega's die hem daar warm onthalen. De feestelijkheden houden de hele dag aan. Tussen de middag wordt hij gefêteerd op een uitgebreid buffet met alles erop en eraan op het hoofdkantoor in Almelo en spreekt regiodirecteur Gert Kampherbeek hem toe.
Uit elk woord van zijn speech komt naar voren dat Bert altijd op een positieve manier in zijn werk staat en dat hij een vriendelijk karakter heeft. Dat hij gewaardeerd wordt als een fanatieke en toch 'warme' vakman. Iemand die zijn collega's iets kan leren, maar die er ook open voor staat om zelf te leren en te blijven meegroeien in zijn vak. Bert verkent eerst altijd rustig de zaak als er aan een nieuw werk wordt begonnen. 'Dat grondige voorwerk zorgt ervoor dat het verdere proces altijd op rolletjes loopt,' benadrukt Bert zijn parool. Ook de veelzijdigheid van Barends is een aspect waar Kampherbeek de nadruk op legt. Bert is van alle markten thuis en op zulke mensen drijft de SW Groep, omdat het een totaal onderhoudsbedrijf is. Ondanks het feit dat de markt de afgelopen jaren flink onder druk stond, heeft men de mensen aan het werk weten te houden.
Bert Barends begon na de LTS, op 15-jarige leeftijd, als leerling-schilder bij een schildersbedrijf in Amsterdam. Toen hij 17 was verhuisde hij met zijn ouders naar Almelo en kon hij direct aan de slag bij SW dat toen nog de SchildersWacht heette. Na 40 jaar is hij een aardig ingeburgerde Tukker geworden, al is er een ding waarin hij zijn roots niet verraadt en dat is Ajax. 'Natuurlijk is Heracles ook een club om rekening mee te houden, maar ik heb van jongs af een echt Ajax-hart', zegt Barends. Dat Bert misschien wel zijn 50-jarig jubileum gaat halen bij SW, doet hem alleen maar deugd. 'In november 2013 werd ik getroffen door een hartinfarct, waarvan ik inmiddels ben hersteld. Maar de betrokkenheid bij mij en mijn familie en het 'wij-gevoel', benadrukken de collegiale werksfeer bij SW. Dus wat dat aangaat hou ik het best nog 10 jaar vol'. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-08-2014  

Dikke bandenrace een voorafje

 

ALMELO – De dameskoers vooraf aan de Profronde Almelo ligt al weer enkele jaren achter ons. Geen Marianne Vos of de oud- Almelose Kirsten Wild die vechten om de zege maar de Rabobank Dikke Bandenrace voor ‘kids’. Het promoot wel het wielrennen bij de jeugd, maar spaart ook in de knip.
Liefst 75 jongens en meisjes scheurden door de binnenstad, luidt aangemoedigd door de ouders en andere kijklustigen. Een opwarmertje voor het echte werk van de profs later op de avond.
In de oudste leeftijdscategorie (11/12 jaar) won Pim Bakker. Bij de 8/9 jarigen was Henk van de Bos de snelste jonge en Nathaly Oogink het snelste meisje. In de jongste categorie (6/7 jaar) won Quinten Gilde bij de jongens en Linde Hofstede bij de ‘grieten’.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (80 foto's)...

 
30-08-2014  

Achtervolging eindigt in politiecel

 

ALMELO – Na een wilde achtervolging door de stad, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige automobilist door de politie in de kraag gevat en opgesloten in het arrestantencentrum in Borne.
De man reed onder invloed, zonder rijbewijs en onverzekerd rond en negeerde een stopteken van de politie in de Willem de Clerqstraat. Daarop werd de achtervolging ingezet via de Bornerbroeksestraat, Violierstraat en Gagelstraat waar een buurtbewoner nog trachtte hem tot stoppen te dwingen door een kinderfietsje op de auto te gooien. In de Anjelierstraat verloor de man de macht over het stuur en kwam tegen een hek tot stilstand, waarna hij er te voet vandoor ging. Het verstoppen achter een afvalcontainer aan de Dotterbloemstraat was eveneens niet succesvol, zodat hij in de boeien kon worden geslagen.
De politie roept getuigen op om het proces-verbaal volledig te maken. Dit kan via 0900-8844. Liever anoniem? 0800-7000.

 
30-08-2014  

Profronde kan niet zonder reclame

 

ALMELO – De Profronde is al 32 jaar het grootste volksfeest in de stad. Gangmaker van het eerste uur was Harrie Nijhuis die enkele jaren geleden als laatste van de beginners het stokje overgaf aan nieuwe bestuurders. Hand en spandiensten verricht hij nog wel achter de schermen. De contacten van Nijhuis met sponsoren zijn ongekend en zonder sponsors geen Profronde. Dat zal ook het in grote getale opgekomen publiek begrijpen. Maar ook ziet men maar al te graag de reclamekaravaan voorbij komen om het ‘strooigoed’ in te zamelen. Winnaar Tom Veelers, Bram Tankink. Lieuwe Westra en de Italiaan Paolini waren de trekpleisters van deze ronde die meer bekende renners nodig heeft om het evenement ook sportief in het gareel te houden. Daarom ook deze fotoreportage van fotograaf Jan Bril om de sponsors een veer op de hoed te steken!

Fotoreportage (149 foto's)...

 
31-08-2014  

Almeloër naakt aangehouden in Hoogeveen

 

HOOGEVEEN/ALMELO – Een 31-jarige Almeloër is vannacht aangehouden in Hoogeveen. De man werd na een melding door de politie naaktlopend aangetroffen in de Hoogeveense sterrenbuurt. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

 
31-08-2014  

Honden zwemmen in Het Sportpark

 

ALMELO - Met nog een zomers weekje voor de boeg, is het buitenbad van zwembad Het Sportpark toch gesloten. De seizoensluiting is traditioneel voorbehouden aan hondenbezitters die hun viervoeters een rondje mogen laten zwemmen. Overigens wel voor de laatste keer. De extra kosten die het zwemmen van honden op de slotdag van het buitenbad kost, wordt het Sportbedrijf Almelo te gortig. Bovendien kan al het water zo het riool in en niet worden hergebruikt. De bijgaande fotoreportage is dus de laatste.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (29 foto's)...

 
31-08-2014  

Scouting Doe Dag bij J.F. Kennedy Groep

 

ALMELO - Aan De Bosrand hield de Scoutinggroep J.F. Kennedy haar jaarlijkse Scouting Doe Dag om kinderen zoal te laten zien wat scouting inhoudt en welke avonturen men zoal kan beleven.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.

Fotoreportage (44 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina