Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-06-2015  

Open dag eerste fase nieuwbouw Eugeria

 

ALMELO – De nieuwbouw van verpleeghuis Eugeria omvat alle gebouwen op de hoek van de Vriezenveenseweg/Ootmarsumsestraat. Door de nieuwbouw komt de hoofdingang te liggen aan de Roskamstraat en vandaag was het Open Dag om de eerste fase van vernieuwing te bekijken.

In totaal zal het toekomstige Eugeria plek bieden aan 156 bewoners inhoudende 36 plaatsen voor ouderen met dementie, 36 plaatsen voor ouderen met psychiatrische problematiek en 60 plaatsen voor mensen met lichamelijke beperkingen. Het totaal van 156 wordt bereikt met 24 revalidatiekamers met behandelfaciliteiten.

De nieuwbouw van de tweede fase betreft het gedeelte langs de Ootmarsumsestraat en gaat binnenkort van start.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (33 foto's)...

 
01-06-2015  

Pleinconcert Koornmarkt kent natte start

 

ALMELO – Duistere wolken en bakken met water teisterden voor aanvang van het Pleinconcert de binnenstad van Almelo maar toen het Pleinconcert op de Koornmarkt als onderdeel van de Almelose Lentedagen alsnog van start ging brak het zonnetje door en vermaakten de toeschouwers zich uitstekend met optredens van de Big Basement Band, het Almelo's Jeugd Harmonie Orkest en het Clarinet Choir Calamus. Later op de dag waren er concerten van het Twents Jeugd Symphonie Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso met soliste Meike van der Veer.
Tussendoor begeleide pianist en bandleader Cor Bakker een aantal jonge talenten. Maud Nieuwenhuis werd tot winnaar gekozen en pakte daarmee de prijs van 250 euro.
Vanwege de weersverwachtingen voor zondag besloten de organisatoren van de Almelose Lentedagen een streep te zetten door het onderdeel Picknick at the Park.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (31 foto's)...

 
05-06-2015  

Geen TV-reclame meer voor Almelo

 

ALMELO – De nog jonge stichting Almelo Promotie stopt met TV-reclame om de stad te promoten. Aanleiding de korting van 175.000 euro op de jaarlijkse subsidie van de gemeente. De stad staat er financieel zo slecht voor dat het de opbrengst van de toeristenbelasting grotendeels nodig heeft voor de algemene middelen waardoor Almelo Promotie in 2016 nog 75.000 euro rest van de eerdere 250.000 euro die de toeristenbelasting jaarlijks oplevert.
Het budget voor evenementen blijft wel op peil maar kan anders verdeeld worden zoals enkele organisatoren van evenementen dit jaar al hebben gemerkt.

 
06-06-2015  

Website was tijdelijk onbereikbaar

 

ALMELO/AMSTERDAM – Voor het eerst in haar bestaan heeft AlmeloNieuws.nl te maken gekregen met een flinke webstoring. Een menselijke fout in het datacentrum te Amsterdam zorgde er voor dat de website van AlmeloNieuws.nl vrijdag na 12.00 uur meerdere uren uit de lucht was. De fout betrof ook websites van het Almelo’s Weekblad, Almelose Ruiterdagen, Twents Hippisch Centrum, TubbigNieuws.nl en enkele tientallen andere sites in de regio Twente.
Dankzij goede automatische back-ups van de eigen servers van Sunshine It in Vriezenveen, die in het Amsterdamse datacenter staan, konden de websites in de loop van de dag zonder data-verlies weer handmatig online worden gezet. Wel zijn emails gezonden aan betrokken sites gedurende de storingsuren niet aangekomen. In de kopregels van oudere artikelen kan het voorkomen dat leestekens zijn verdwenen en er vraagtekentjes voor in de plaats staan.

 
06-06-2015  

Matches Slingerbeurs naar nieuw record

 

ALMELO – Of het aan de opening met een gongslag van de Slingerbeurs door Oud- Almeloër en 3FM-DJ Michiel Veenstra heeft gelegen? In ieder geval beleefde de vijfde Slingerbeurs een record van 136 matches van bedrijven met verenigingen en/of organisaties die hulp in diverse vorm goed kunnen gebruiken. Voorzitter Hennie Ganseman van stichting De Slinger toonde zich derhalve na afloop van de beurs in het Atrium van het ROC-gebouw aan de Wierdensestraat dan ook een tevreden man. Toch bleven er nog zo’n 10 aanbiedingen van ondernemers op de plank liggen. Groei van het aantal matches is dus ook volgend jaar weer mogelijk.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (50 foto's)...

 
06-06-2015  

Smeltkroes Rembrandt Fiësta

 

ALMELO – Het hoofddoel van Rembrandt Fiësta is het samenbrengen van inwoners van Almelo met diverse culturele achtergronden en daar is de organisatie weer prima in geslaagd. Muziek, dans, klederdrachten, lekkere hapjes volgens landswijze bereidt en dat vergezeld van een zomerse dag. Het was dus goed toeven op het gemeentelijk evenemententerrein aan de Rembrandtlaan waar de Rembrandtschildertjes, in hun taferelen, vorm gaven aan de Almelose smeltkroes. Desondanks viel de commerciële horeca-omzet wat tegen en dat is een tendens van de laatste jaren die zorgen baart voor de toekomst.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (134 foto's)...

 
09-06-2015  

Geen Havendagen in 2015 door liggeldheffing

 

ALMELO – De organisatie van de Almelose Havendagen ziet dit jaar af van het organiseren van de havendagen. Reden is de heffing van liggeld door de gemeente Almelo die dit jaar ook voor de deelnemers aan de havendagen geldt. Voorgaande jaren werden deze deelnemers vrijgesteld en de nu verplichte heffing is de eigenaren van het varend erfgoed in het verkeerde keelgat geschoten.
De organiserende stichting heeft niet de middelen om de gemeentelijke belastingheffing te betalen en ziet nu helemaal af van het organiseren van de Almelose Havendagen 2015 omdat tjalken, bakdekkruisers, skutsjes en slepers nu eenmaal niet gemist kunnen worden op een dergelijk nautisch evenement.

Alternatief “Almeleau”
Het alternatief dat de stichting wel gaat organiseren is “Almeleau”, een zomers evenement dat de stad toch als ‘waterstad’ op de kaart moet zetten. Veel muziek en andere attracties aan de waterkant in de binnenstad. Aan het programma wordt nog volop gesleuteld.
De stichting heeft tevens de hoop dat het overleg met de gemeente leidt tot een stevig fundament voor de komende jaren.

 
10-06-2015  

Duthler Almelo wordt HoutBrox

 

ALMELO - Modeketen Duthler is al een tijdje bezig haar winkels om te bouwen tot HoutBrox-formule of Purdey-formule. Voor de vestiging van Duthler aan de Galerij in Almelo wordt dat de HoutBrox-formule. De ombouw moet in de komende zomer vorm krijgen en elders gingen 17 winkels al eerder op de schop.
De Brova-groep in Schijndel ziet als eigenaar van de winkelformules geen toekomst meer op de huidige locatie van Duthler aan de Marktstraat in Hengelo en is daar een volledige opheffingsuitverkoop gestart. Voor het personeel is ontslag aangevraagd, hetgeen betekent dat men op korte termijn geen perspectief ziet op een andere locatie in het centrum van Hengelo.
HoutBrox en Purdey zetten ook flink in op verkoop van schoenen, dames- heren- en kindermode via de webshop.

 
11-06-2015  

Profronde haalt ‘dikke banden racers´ uit de klas

 

ALMELO – Om de deelname door kinderen aan de ‘dikke banden race’ tijdens de jaarlijkse Profronde te promoten, gaat de organiserende stichting naar alle basisscholen in Almelo met een kort en flitsend filmpje voor het digibord over de Dikke Banden Race.
De Rabo Dikke Banden Race werd twee jaar geleden geïntroduceerd door de Profronde Almelo, om van het wielerevenement een echt familiefeest te maken en om (wieler)sport onder kinderen te promoten. In het eerste jaar deden 70 kinderen mee, vorig jaar waren het al meer dan 100. De Profronde hoopt met een kort filmpje over de twee voorgaande edities nog meer deelnemertjes te krijgen voor de derde Rabo Dikke Banden Race op vrijdag 28 augustus.
Wachten tot men het filmpje De Dikke Banden Race the movie pas in het nieuwe schooljaar ziet, kan wel eens kort dag zijn voor de opgave!
Kinderen van 7 tot en met 12 jaar (basisschoolleeftijd) kunnen zich vanaf nu tot een dag voor de Profronde (donderdag 27 augustus) aanmelden voor de Rabo Dikke Banden Race op www.profrondealmelo.nl

 
12-06-2015  

Haringparty levert 28.000 op voor Gravenruiters


Ligbed op paardenruggen rond het THC Almelo
 

ALMELO – De jaarlijkse Almelose Haringparty heeft dit jaar 28.000 euro opgebracht. Het geld dat donderdag op het terras van restaurant Kreta bij elkaar werd ‘geslagen’ door veilingmeester Jan Smit, is bestemd voor de Gravenruiters voor gehandicapten.
Grote wens van de Gravenruiters is het bouwen van een eigen overdekte manege met stallen, dit ondanks dat er bij naaste buur Twents Hippisch Centrum (THC) aan de Bosrand nog capaciteit is. Daar was men vroeger ook gevestigd en de Gravenruiters werd zelfs opgericht door de achterban van de landelijke rijvereniging De Looleeruiters. Onenigheid over de agendavoering veroorzaakte echter het vertrek van de Gravenruiters naar de huidige tentlocatie aan de Plesmanweg.
Daar moet men wijken voor de toekomstige aanpassing met de aansluiting van de burgemeester Schneiderssingel. Wekelijks echter, maken de Gravenruiters rondom het THC nog wel de rondjes met liggend vervoer op de rug van een paard voor gehandicapten.

 
12-06-2015  

Uitbreiding op til Kees Smit Tuinmeubelen


De vestiging van Kees Smit Tuinmeubelen langs de A1 bij Amersfoort.
 

ALMELO – Na de realisatie van een tweede vestiging langs de A1 bij Amersfoort gaat Kees Smit Tuinmeubelen in Almelo fors uitbreiden. De showroom op de zichtlocatie langs de H.R. Holstlaan wordt twee keer zo groot en krijgt aan de buitenzijde hetzelfde aanzien dan in Amersfoort. Het bedrijf won de laatste jaren herhaaldelijk prestigieuze prijzen voor de tuinmeubelhandel en wil die voorsprong behouden. Ook won men onlangs de Magento Community-award samen met telemarketeer Adwise voor de webshop van Kees Smit Tuinmeubelen.

Kees Smit Tuinmeubelen heeft op het industrieterrein Twentepoort Oost een groot centraal magazijn en afhaalpunt van 15.000 m2. Ook is daar de eigen fotostudio gevestigd die de foto’s verzorgd voor de eigen webshop. De showroom aan de Ambachtstraat wordt straks 9.000 m2.
 

 
12-06-2015  

Netwerken is Haringhappen bij Bolk Transport


Directieleden Bolk Transport en CTT met grondlegger Henk Bolk.
v.l.n.r.: Joop Savenije, Henk Bolk, André Pluimers en Gerco Linthorst.
 

ALMELO – Rond de tijd van de nieuwe haring zijn er alom haringparty’s in den lande waar ondernemers en bestuurders elkaar treffen. Allemaal belangrijk voor de contacten want ondernemers willen vooruit en hebben daarbij bestuurders op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau nodig om voorwaarde scheppend beleid rond te krijgen. Neem in de transportsector de binnenhavensamenwerking van gemeenten in Twente onder de noemer Port of Twente. Één gebundeld havenbeheer van de gemeenten die langs het Twentekanaal liggen met als doelstelling om van Twente de derde logistieke hotspot van Nederland te maken. Het moet leiden tot € 1,5 miljard nieuwe toegevoegde waarde en 13.000 nieuwe arbeidsplaatsen in 2020.
Het ontwikkelen van Port of Twente is nu definitief meldde André Pluimers, directeur Bolk Transport, tijdens het 21e Haringhappen van Bolk Transport en CTT Hengelo. Daarmee is vergaande samenwerking met de Rotterdamse haven verzekert voor het uitbouwen van Synchromodale oplossingen voor transportland Twente. Goede verbindingen via weg, water en spoor zijn daarin van belang net zoals de containeroverslag door CTT in Hengelo en XL Businesspark Twente in Almelo en de spoorterminal net over de grens bij Bad Bentheim.
Pluimers vertelde nog iets dat tegenwoordig opmerkelijk genoemd kan worden; ‘Bij Bolk Transport en CTT zijn we één familie. Een familie waarin het belang van het bedrijf en de werknemers synchroon lopen. Minder onzekerheid over de toekomst betekend dat werknemers meer presteren en wij als werkgever dat waarderen met vaste banen.’ Pluimers sprak ook over de oplopende economie die bij Bolk Transport en CTT duidelijk te merken is. ‘Onze investeringen in materieel, de opslaghal in Hengelo bij CTT, de spoorterminal in Bentheim en de investeringen in de CTT-vestiging in de Rotterdamse haven beginnen hun vruchten af te werpen. Dat laatste is ook Shell opgevallen waardoor we Shell nu ook tot onze opdrachtgevers kunnen rekenen.’
Kortom bij Bolk Transport en CTT (Bolk / Nijhof Wassink) ziet men de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Het was koren op de molen voor VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra en oud- minister Ivo Opstelten die eveneens haring hapten bij Bolk net zoals Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, CdK Ank Bijleveld, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, Eerste Kamerleden Frank de Grave en Menno Knip en tal van burgemeesters en wethouders van Twentse gemeenten. Zelfs Peter den Oudsten, nu burgemeester in Groningen, wilde niet wegblijven bij Bolk waar hij al vaker haring hapte als burgemeester van Enschede.

Grondlegger Henk Bolk die zijn bedrijven acht jaar geleden overdroeg aan het driemanschap André Pluimers, Joop Savenije (beiden Bolk Transport) en Gerco Linthorst (CTT) is de grote motor achter die ontwikkelingen en ‘meester’ in het leggen van netwerken. Bolk gaf aan dat hij geen enkele spijt had, dat het drietal nu de bedrijven in handen heeft. Als president-commissaris is Bolk nog volop betrokken ondanks dat hij naar eigen zeggen nog maar halve weken werkt (altijd nog 40 uur). Als netwerker gaf Bolk dan ook nog even demonstratie door Halbe Zijlstra te vragen waarom hij wat laat was en tegelijk de vraag stelde of het niet tijd werd om de A1 te verbreden.
Voor Zijlstra was het de eerste keer dat hij het ‘Haringhappen’ bij Bolk bezocht. Veel had hij er al over gehoord in het Haagse waar men massaal graag op de uitnodiging ingaat van Bolk. Het prikkelde hem tot de uitspraak; ‘Wie niet in de telefoon van Henk Bolk staat, hoort eigenlijk niet in de Haagse politiek thuis’.
Zo’n uitspraak betekent in feite dat ‘Haringhappen bij Bolk’ in 21 jaar is uitgegroeid tot het netwerk van Twente voor goede contacten met de Haagse overheid. De capaciteitsvergroting van het Twentekanaal onderstreept dat nog eens. En de bredere A1? Dat zit ongetwijfeld al in de pen!

Fotoreportage: Jan Bril

Het zakelijke 'Haringhappen' van Bolk Transport / CTT wordt een dag later traditioneel gevolgd door de 'Familiedag' met alle medewerkers en naaste familie. Tal van artiesten traden op waaronder als 'kraker' Dannie Christian. Kijk naar de reportage van Coen Mulder.

Fotoreportage (97 foto's)...

 
13-06-2015  

All Mellow 7 is ongedwongen genieten

 

ALMELO – De Almelose straatmuzikant Henk Lammers is niet alleen de motor achter het alternatieve podium Paco Plumtrek maar doet zo in zijn tochten door Europa ook voldoende contacten op om van het Straatmuziekfestival All Mellow een succes te maken.
Één kilometer muziek door de binnenstad van Almelo met bands als De Kift, Awkward I en Csókolom, The Beggars Clan, the Bottleneck Rockers, Freilach (klezmer), Mad Tea Party (jazz) en The Given Horse en uit Almelo het Jeugdorkest Wilhelmina, Whatever en This Is How We Rock met als uitsmijter een band als Crawfish Fiësta later op de middag op het Amaliaplein.
Genoeg om duizenden bezoekers in de binnenstad te laten genieten en ook genoeg om robot HitchBOT nieuwsgierig te maken om bij All Mellow 7 te gaan kijken.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (55 foto's)...

 
13-06-2015  

Canadese robot HitchBOT op bezoek in Almelo

 

ALMELO – De maand juni is de maand dat de Canadese robot HitchBOT uit Ontario een bezoek brengt aan Nederland om cultuur te snuiven en alle ditjes en datjes op te slaan in zijn geheugen. Zaterdag deed hij Almelo aan na eerder al in Enschede, Diepenheim, Ambt Delden, Ootmarsum en natuurlijk ook Amsterdam te hebben bezocht om diverse evenementen te bekijken. 
Eerder al zwierf HitchBOT door Duitse steden als Keulen, Hamburg, München en Berlijn en ook in thuisland Canada werd al zo’n 10.000 km afgelegd.

Lees meer over HitchBOT.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (9 foto's)...

 
14-06-2015  

Wijkfestival Schelfhorst met vele Culturen

 

ALMELO – Net zoals Rembrandt Fiësta kent ook het wijkfestival op de Schelfhorst een multi- cultureel karakter. Genoten werd van vele hapjes uit Antilliaanse, Aziatische en Mediterrane huiskeukens waarbij de liederen van de Schellevissen en de Oostvaarders over het wijkplein bij wijkcentrum De Schelf schalden.
Fotograaf Jan Bril maakte bijgaande reportage voor een terugblik voor hen die het hebben gemist.

Fotoreportage (112 foto's)...

 
15-06-2015  

Tweede plan zonnepark in Almelo gesneuveld

 

ALMELO – Er komt geen 20 ha groot zonnepark naast het industriegebied Turfkade in Almelo. Het bedrijf ‘Stap in de zon’ trok de stekker uit het plan om middels zonnepanelen energie op te wekken.
Eerder dit jaar besloot de gemeente Almelo geen medewerking te verlenen aan een groot zonnepark op het XL Businesspark bij Bornerbroek. Dat plan bleek toen niet haalbaar en zou te langdurig beslag leggen op toekomstige ontwikkelingen op het XL Businesspark.

De gemeente Wierden startte onlangs een onderzoek om een zonnepark binnen de gemeentegrenzen te realiseren. Daarover zijn nog geen concrete gegevens beschikbaar.

<<  In de buurt van het Duitse stadje Senftenberg staat een van de grootste zonneparken ter wereld. De realisatie door het Britse Unlimited Energy en ontwikkelaar Saferay vond mede plaats door crowdfunding. Het park bij Senftenberg heeft een totale capaciteit van 166 megawatt, goed voor het gebruik van 25.000 gezinnen.

Het Volendamse bedrijf Alleco Energy Group ontwikkelt een plan om een zonnepark met 24.000 zonnepanelen te laten verrijzen bij Purmerend. Ook hier is crowdfunding mogelijk voor particulieren door 5.000 euro te investeren. Dat levert ca. 400 tot 500 euro aan jaarlijkse besparing op voor de deelnemers.

 
15-06-2015  

Auto Haarlemse burgemeester in vlammen op

 

HAARLEM/ALMELO – De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders is vannacht ruw gewekt omdat zijn auto in brand stond. De geparkeerde auto stond aan het Diaconessenplein en brandde geheel uit ondanks dat de brandweer snel ter plekke was. Brandstichting is vermoedelijk de oorzaak van de brand. De politie geeft geen informatie of de auto mogelijk een specifiek doelwit. Burgemeester Schneiders heeft aangifte gedaan en een verklaring afgelegd.

Bernt Schneiders groeide in Almelo op als zoon van wijlen burgemeester Frits Schneiders die van 1970 tot 1988 het bestuur van de stad voorzat. Zoon Bernt werd in 2006 burgemeester van Haarlem en was dat voordien van Landsmeer en Heemskerk.
 

 
19-06-2015  

Kara Systems sluit megacontract in Oekraïne

 

ALMELO – Als alles volgens plan verloopt, sluit het Almelose Kara Energie Systems maandag een megacontract in Oekraïne voor het leveren van boilersystemen voor een nieuwe energiefabriek bij de stad Browory. De fabriek verwerkt biomassa voor de productie van biobrandstof die weer moet worden verbrand voor de productie van elektriciteit. Met de boilersystemen van Kara kan de verbranding van biobrandstof die elektriciteit leveren. De fabriek in Browory heeft al afnemerscontracten voor 900 megawatt stroom. De licentieovereenkomst brengt KARA een percentage van het aantal verkochte megawatts gedurende 20 jaar.
Eerder leverde Kara in de Oekraïne al een warmwaterboiler voor een producent van houten vloeren. Kara Energy Systems bestaat meer dan 100 jaar en exporteert wereldwijd en behoort tot de Reinders Groep.

< Een KARA-stoomketel van 25 bar.

 
19-06-2015  

Opening Idylle en Groene Loper in Almelo N/O

 

ALMELO – Ydille Noord Oost en de Groene Loper is een initiatief van de nog weinige bewoners die de villawijk met grote woonkavels benoorden Almelo kent. De crisis is een van de oorzaken waarom nog maar weinig werd gebouwd rond het bijbehorende park en dat zette de huidige bewoners aan het denken. De oplossing was de nog niet verkochte kavels te laten onderhouden door grazende schapen sinds 2012, hetgeen een vervolg kreeg in de nieuwe wijk in wording bezuiden de Ootmarsumsestraat. Op kleinere schaal werden ook natuurprojectjes gestart zoals het poten van aardappelen, groente en fruit en het planten van 20.000 bloembollen, waarvan de bewoners hun vruchten kunnen plukken. De initiatieven van de bewoners trokken de aandacht van o.a. de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenstichting die zijn gaan participeren volgens de landelijke Ydille-formule. Sinds dit jaar zijn ook de provincie Overijssel, Landschap Overijssel en IVN participant onder de noemer De Groene Loper om meer stadslandbouw te kunnen realiseren met diversiteit van gewassen onder ecologisch beheer.
Ir. Godelieve Wijffels, directeur van Natuur en Milieu Overijssel zou vandaag de Groene Loper door de totaal 80 ha. omvattende toekomstige villawijk van Almelo openen, maar haar taak werd waargenomen door karin Wagenaar van Landschap Overijssel.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (46 foto's)...

 
19-06-2015  

Kim Schurink Profronde Miss 2014

 

ALMELO – Het Hengelose fotomodel Kim Schurink (27) fungeert op vrijdag 28 augustus als Profronde Miss 2014. De Beauty Queen heeft veel ervaring in publieke optredens en de Rondemiss zelf, hoopt als event-organisator veel op te steken van het grootste wieler- en familie-evenement in de regio. Het wielrennen is haar niet vreemd, haar vader was een begeesterd amateurwielrenner en ze stond ook regelmatig langs het parcours bij wedstrijden van haar nicht Hanneke en neef Tom Schurink. Ook oud- profrenner en huidig ploegleider Rudi Kemna is familie en wel een achterneef.
Zelf houdt ze het liever bij paardrijden en ze kan dus deze weken haar hart ophalen bij de Almelose Ruiterdagen en het CSI Twente.
Op jeugdige leeftijd deed Kim Schurink al mee aan Miss verkiezingen en dat bleef uiteindelijk niet onopgemerkt. In 2011 won ze de titel Queen of the Benelux en eindigde vervolgens op een eervolle tweede plek bij de Queen of de World verkiezing in Berlijn.
Als freelance werkt ze voor gerenommeerde bureaus zoals o.a. Emef en ze is tevens actief als organisator van de ‘Miss Beauty of Overijssel’ waarvan de winnares is geplaatst voor de finale van de ‘Miss Beauty of the Netherlands’ verkiezing. Naast Profronde Miss 2014 komt ze dus ook graag in de keuken kijken van de organisatie voor het opdoen van bagage voor haar eigen events.

 
20-06-2015  

Brocante wasdag rond 't Wevershuisje

 

ALMELO – Bij de uit het begin van de 16e eeuw stammende stadsboerderij ’t Wevershuisje en het Kerkplein werd zaterdag i.s.m. de nabijgelegen De Zoete Bezigheid een brocante wasdag georganiseerd. De vrijwilligsters van ’t Wevershuisje lieten zien hoe vroeger de was met de hand werd geschrobd en De Zoete Bezigheid verzorgde de koffie en thee met zelfgebakken taart om het ‘gesnuffel’ op de kramen met brocante goederen te veraangenamen. Shantykoor 'De Schellevissen' zongen in boeren kledij de liedjes van toen en fotograaf Jan Bril nam een kijkje voor de bijgaande reportage.
 

Fotoreportage (54 foto's)...

 
21-06-2015  

Feest in Salzbergen 150 jaar spoor naar Almelo

 

SALZBERGEN (D) – In het Duitse Salzbergen werd dit weekend met een Holland Markt uitbundig gevierd dat er 150 jaar geleden een spoorverbinding met Almelo in gebruik werd genomen. De verbinding van 59 km moest kolen aanvoeren voor de textielfabrieken in de stad en dat was destijds een dagreis.
De vergunning voor de aanleg dateert uit 1861 maar de samenwerkingsovereenkomst in 1864 van bracht het plan van NV Spoorweg Maatschappij Almelo-Salzbergen en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen in een stroomversnelling. Het werkkapitaal bedroeg 21 miljoen Hollandse guldens, een vermogen in die tijd.
De officiële opening door minister Thorbecke volgde in 1895 waardoor de industrialisatie en mechanisatie van de textiel in Almelo en Twente grote vormen aannam. De periode van kolen en stoom duurde echter maar kort door elektrificatie.
In Salzbergen desondanks wel reden voor een groots herdenkingsfeest maar kennelijk nauwelijks voor Almelo dat slechts een tentoonstelling wijdt aan de spoorverbinding in het Stadsmuseum van 15 oktober 2015 tot en met 13 februari 2016.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-06-2015  

Almelose tijdcapsule in Stadsmuseum

 

ALMELO – In het Stadsmuseum wordt momenteel de Almelose tijdcapsule tentoongesteld waaraan leerlingen van diverse middelbare scholen hebben meegewerkt aan de inhoud.De tijdcapsule geeft een digitaal beeld anno 2014 onder de titel ‘Dit is zóóó 2014‘ en wordt op 3 juli a.s. om 14.00 uur precies begraven in de tuin van het Stadsmuseum. Pas in 2030 wordt de capsule weer uitgegraven voor een terugblik naar 2014.
Het initiatief voor de tijdcapsule is van IJver filmeducatie en is aangemeld bij de International Time Capsule Society in Atlanta. Deze Amerikaanse instelling houdt een databank bij van alle tijdcapsules in de wereld.

De onderwerpen in de capsule:
Bomen en beschermde dieren
Enzo Knol en andere bloggers
Het idee van duurzame energie
Netflix, het kijken van tv on demand
Downloaden van muziek
Selfies maken
Het Almelose of het Twentse accent
De Vietnamese loempiakraam op de markt
Echte winkels in Almelo in plaats van alleen maar webwinkels
De zorg voor mensen
Social media, zoals Facebook
Hardstyle muziek
De musical van Katoen en nu
Heracles
Vespa, rijden op een scooter
Vuurwerk afsteken tijdens oudjaar
Smartphones
Zwarte Piet
McDonalds, het eten van fastfood
Uitgaan in Almelo
Het beschikken over voldoende geld
Het spelen van games

 
23-06-2015  

ZorgPlus investeert in Alzheimer woonvoorziening

 

ALMELO – ZorgPlus Twente gaat miljoenen euro’s investeren in de huisvesting voor patiënten met Alzheimer. In Almelo en Haaksbergen wil ZorgPlus-directeur Jan Torny tehuizen realiseren voor zorg op maat voor ongeveer 25 patiënten. In Almelo betreft het een investering van zo’n 4,5 miljoen euro. De plek is nog onbekend maar volgens Torny zijn er meerdere locaties in beeld en lopen de besprekingen met de gemeente Almelo voorspoedig.
Torny die zijn kapitaal verdiende met de oprichting en verkoop van kraamzorgorganisaties en thuiszorgorganisatie TSN maakte met ZorgPlus Twente opnieuw expansie door een naar 10 miljoen euro verdubbelde omzet in 2014.
Momenteel verbouwt ZorgPlus Twente de voormalige kantoorlocatie van TenCate aan de Egbert Gorterstraat tot nieuw onderkomen van de eigen kantoororganisatie. Voorheen was dat gevestigd in een bedrijfspand op het Bedrijvenpark Twente.

 
25-06-2015  

Zeer drukke Braderie Sluitersveld.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (98 foto's)...

 
25-06-2015  

Madison gaat naar XL Businesspark Twente


Ontwerp: EVE Architecten - Nijverdal
 

ALMELO – Er komt beweging op het XL Businesspark Twente in Almelo. Na eerder deze week de overeenkomst met VDR Vastgoed voor het ontwikkelen van een groot logistiek centrum, is nu de vestiging aangekondigd van tuinkussenproducent Madison. Het familiebedrijf is aan de Einsteinstraat (bedrijvenpark Bornsestraat) volkomen uit haar jasje gegroeid en heeft het onafgebouwde project van ADA Autodemontage gekocht van de schuldeisers. Het ADA-pand naast Vivochem werd nooit geheel afgebouwd en wordt volledig gesloopt. De ADA-kavel omvat 10.000 m2 waarop Madison haar distributiecentrum en kantoor vestigt op de zichtlocatie langs de A35 en de Pastoor Ossestraat. Ook de nog vrij liggende strook grond aan de achterzijde is aan Madison verkocht.
De productie van tuinkussens vindt grotendeels in Polen plaats en het is nog even overwogen het gehele bedrijf daar te vestigen. Het familiebedrijf geeft er echter de voorkeur aan om thuis te blijven in Almelo en daar is wethouder van economische zaken Jan van Marle zeer content mee vanwege de werkgelegenheid.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-06-2015  

Nieuwe moskee in Bellevistagebied


De nieuwe Moskee komt wat zuidelijker te liggen.
 

ALMELO – De bestaande Moskee Yunus Emre in het Bellavistagebied aan De Kreek langs de Wierdensestraat wordt vervangen door een grotere. De moslimgemeenschap in Almelo is dermate gegroeid dat de eerste moskee die in Nederland nieuw gebouwd werd, te klein is geworden. Vooral het parkeren is een crime. In overleg met de gemeente Almelo is de keuze gevallen op het braakliggende terrein aan de Bellavistastraat achter de Gereformeerde Kerk langs de Almelose Aa en de Nieuwe Sligtestraat.
Het Almelose college van B&W wil medewerking verlenen en heeft daarvoor een ontwerpbestemmingsplan voorbereid. Daarin is vastgelegd dat de nieuwe moskee een hoogte mag hebben van 14 meter. De minaretten mogen maximaal 30 meter hoog worden met een doorsnee van 3 meter. De capaciteit van de moskee bedraagt 600 personen op een terrein van 5.832 m2 waar tevens 120 parkeerplaatsen worden gerealiseerd. De oude moskee aan De Kreek blijft waarschijnlijk in gebruik als gemeenschapsruimte maar verliest de status als moskee.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-06-2015  

De Kubus verkoopt fruitijs voor kinderboerderij

 

ALMELO – De kinderen van groep 2b van Obs De Kubus aan de Hoornbladstraat hebben zich de afgelopen weken ingezet voor de kinderboerderij Beeklust. Met dank aan Witgoedspecialist Van Kuyk die een diepvrieskist beschikbaar stelde, verkochten de kinderen twee weken lang fruitijsjes. Met de afzet ging het prima en ook een paar sponsoren deden nog een duit in het zakje. Vrijdag jl werd de opbrengst door de kinderen van De Kubus overhandigd aan de medewerkers van de kinderboerderij.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-06-2015  

Kleurrijke objecten in het Wevershuisje.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (17 foto's)...

 
27-06-2015  

Culivent Award 2015 voor restaurant Tibbe


De Gastvrij Award was voor het team van Kampkuiper
 

ALMELO – De winnaar van de Culivent Bolscher Award 2015 is geworden de brigade van restaurant Tibbe uit de Mariaparochie. Restaurateur Bram Van den Bosch kreeg met o.a. zijn teamleden Jari Timmerhuis en Marissa Masselink de hoogste waardering van de jury. Cateraar Brood & Spelen uit Almelo werd winnaar van de Culivent Creatief Award 2015 en restaurant Kampkuiper uit Harbrinkhoek scoorde weer hoog door het winnen van de Culivent Gastvrij Award 2015.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (33 foto's)...

 
28-06-2015  

Kunstmarkt in het Beeklustpark.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (92 foto's)...

 
29-06-2015  

Gevarieerd muziekprogramma bij Kunstmarkt.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (49 foto's)...

 
29-06-2015  

Hitte noopt tot aanpassing ruiterdagen

 

ALMELO – Met ingang van woensdag gaat de organisatie van de Almelose Ruiterdagen het dagprogramma aanpassen vanwege de verwachtte hitte. Het 49e hippische megafestijn probeert de heetste uren van de dag te mijden door het programma vroeger in de ochtend te laten starten en ’s avonds wat later te eindigen. Bovendien is met behulp van waterbedrijf Vitens gezorgd voor extra punten voor drinkwater op het 5 ha grote terrein bij het Twents Hippisch Centrum. Ook is de capaciteit van de paardendouche vergroot en zijn grote ventilatoren aangebracht voor vele honderden paarden in de stallen . De organisatie geeft deelnemers en publiek bovendien het advies om voldoende water te drinken. Grooms wordt gewezen op de extra waterpunten om de paarden te laten drinken.
Meer info: www.almelose-ruiterdagen.nl
 

Archief
Terug naar vorige pagina