Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
09-02-2023  

Trein naar Berlijn gaat in 2024 Almelo voorbij


Duitse intercity Berlijn-Amsterdam met Nederlandse loc is in 2024 passé. DB neemt dan de Spaanse Talgo in gebruik die op beide netspanningen kan rijden.
 

ALMELO - Met ingang van 2024 stopt de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn niet meer in Almelo.
Al langer is NS en Deutsche Bahn in overleg met elkaar het traject met een reisduur van 30 minuten in te korten, gelet op de vele 'randstadklachten' betreffende de tijdsduur.
Al eerder werd aangekondigd dat Deutsche Bahn met ingang van 2024 de nieuwe Talgo in gebruik gaat nemen, zodat een locwissel in Bentheim (D) overbodig wordt. Door de stop in Almelo ook te cancelen kan nog een beetje extra tijdwinst gemaakt worden.
Hengelo blijft de Twentse opstap in beide richtingen en Deventer blijft als tweede provinciale stop gehandhaafd. Deventer wordt door veel reizigers uit de regio Arnhem en Nijmegen gebruikt als opstap richting Berlijn.

Voor reizigers uit Twente naar Leeuwarden vice versa wordt de treinverbing ook beter. In de zomer wordt het antwoord verwacht op de ingediende adviesaanvraag om de verbinding Zwolle/Lelystad/Leeuwarden te optimaliseren met een tijdwinst van 25 minuten.
Vanuit Twente moet men dan eerst met Blauwnet reizen tussen Enschede en Zwolle.Dit besluit valt pas na de zomer.

 
10-02-2023  

Noodfonds energiekosten gestart

 

DEN HAAG - Hogere lonen en hogere uitkeringenten ten spijt, is voor de lagere inkomens niet voldoende om rond te komen.Inflatie zoals forse prijsstijgingen voor levensonderhoud en energie levert de minima de nodige hoofdbrekens op.
Reden voor het Rijk om samen met de energieleveranciers een tijdelijk noodfonds in het leven te roepen. Het fonds ging eergisteren van start.Lagere kwetsbare inkomensgroepen tot 200 procent van hetsociaal minimum inkomen kunnen hier een beroep op doen.
De bijdrage uit het tijdelijke noodfonds 2023 voor een eenpersoons huishouden bedraagt maximaal 2.980 euro en voor meerpersoonshuishoudens 3.794 euro.
Een punt van kritiek is er ook ten aanzien van de aanvraag van het noodfonds. Dat kan namelijk alleen digitaal en daar hebben veel digibeten problemen mee. Bovendien zijn er nog principiële weigeraars van de DiGid-code. Die invoering is niet wettelijk verplicht en het Rijk zou dus ook moeten voldoen aan een schriftelijke aanvraag.
Denkt u in aanmerking te komen - u moet wel bijvoorbeeld eerst zorgtoeslag en/of andere toeslagen hebben verkregen -  test het gratis op: www.geldfit.nl/test/.
Aanmelden moet u zelf doen en kan op geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie/ hier kunt u ook meer informatie vinden over het noodfonds.


Gemeenteloket energie voor ondernemers
Ondernemers in Almelo die moeite hebben met het betalen van de energierekening, kunnen ondersteuning aanvragen via het gemeentelijk loket www.almelo.nl/steunfonds

<< Bij Almelo Sociaal kan men u ook helpen in het 'sociale woud' van vragen.

 
10-02-2023  

Oude pand Van Goinga uitgebrand

Politie trof ongedeerde persoon aan
 

ALMELO – Een fikse brand heeft vanmiddag het oude pand aan de Oude Veemarkt van de vroegere apotheek Van Goinga, in de as gelegd. De apotheek zelf zit al jaren onder de naam Service Apotheek De Kolk in het gelijknamige medisch centrum iets verderop in de Bornerbroeksestraat.

De politie trof na het alarm rond 15.00 uur een onbekende persoon aan in het pand. Deze bleek ongedeerd. Het leegstaande pand heeft geen woonvergunning , dus het is de vraag wat deze persoon daar deed. De politie ontfermde zich derhalve over de aangetroffene.

De felle brand ging met veel rook gepaard en was van verre al waar te nemen. Met veel inzet kreeg de brandweer het vuur vrij snel onder controle. Ook wordt nog onderzocht hoe de brand is ontstaan.

Het pand, dat als verloren beschouwd kan worden, ligt pal naast een braakliggend terrein dat door woningstichting Beter Wonen ontwikkeld wordt. Ook de nabije Kolkschool wordt getransformeerd in een modern appartementengebouw, waarbij de historische gevel wordt gespaard.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
12-02-2023  

Corona nekt bijna het Theaterhotel

Cultuursubsidie al jaren een koopje voor gemeente
 

ALMELO – In alle verkiezingsperiodes sinds jaren steggelen politici over de jaarlijkse cultuurbijdrage aan het Theaterhotel. ‘Dat heeft zo’n rijk concern niet nodig’ of platweg ‘Van der Valk hef geld zat’. Kreten op basis van uitspraken van Almelose burgers voor stemmengewin zonder feitenkennis.

In 1971 realiseerde de gemeente Almelo schouwburg De Hagen, een metamorfose van de bestaande oude sociëteit aan de Grotestraat met extra een heuse theaterzaal en toen volgens kenners geroemd om de akoestische kwaliteit.
Eind jaren ’80 liep het jaarlijkse tekort flink op naar zo’n 2,4 miljoen Hollandse guldens. Grote zorgen destijds voor wijlen wethouder Gerrit Stuivenberg (PvdA). Onderzoek van het Rotterdamse bureau Kolpron leerde dat privatisering van de schouwburg kansen bood het tekort op de exploitatie van De Hagen sterk en structureel te verminderen.  
Het vroegere Postiljon Motel wilde een te hoge jaarlijkse bijdrage. Door een faillissement van de Almelose patatfabriek Tijhof kwam Van der Valk in beeld. Stuivenberg wilde de werkgelegenheid behouden en voerde overleg met Ad van der Valk van de bekende horecaketen met de Toekan. En passant werd op advies van de voorzitter van de Almelose horeca ook het Kolpron-rapport op tafel gelegd. De interesse was gewekt en binnen 10 dagen lag een principeakkoord  op tafel. Van der Valk kocht de schouwburg voor één gulden onder voorwaarde dat ook 25 miljoen guldens in de bouw van een hotel zou worden geïnvesteerd en tevens de Herensociëteit zou worden gehuisvest en zo geschiedde. Groei van werkgelegenheid in de stad die zich omhoog moest vechten uit een textielverleden maar ook betekende het de start van stadsvernieuwingsprojecten als De Hagenborch, de Passage en het inmiddels weer gesloopte Versland aan de Markt.  
Om in guldens te blijven halveerde sinds de start van het Theaterhotel de gemeentelijke cultuurbijdrage structureel van 2,4 naar zo’n 1,2 miljoen. Door de jaren heen een besparing van inmiddels een slordige 36 miljoen guldens zonder index.

Corona blijkt anno nu een grote impact te hebben gehad in de bedrijfsvoering. Geen voorstellingen en omzet, nauwelijks hotelgasten en wel hoge kosten in de afgelopen jaren. Kun je dan als gemeente nog verwachten dat de exploitanten van het Theaterhotel jaarlijks een slordige 6 euroton blijven bijdragen aan het cultuurprogramma?  
De gemeente zal dus wat moeten als het als stad een cultuurprogramma wil blijven bieden aan burgers en buitenlui. Bijvoorbeeld het indexeren van de jaarlijkse cultuurbijdrage. Een lening voor het moderniseren van het theater. Op zich niet zo vreemd, want wijlen Gerrit Stuivenberg had destijds al een toezegging gedaan dat bij het investeren in puur het theater, de gemeente dat met open vizier zou bekijken. De gemeente deed dat al eens bij het vernieuwen van de ‘trek’ waarmee decors gehesen worden.
Dus gemeenteraad geen ‘bla, bla’ maar serieus kijken voor een mogelijke oplossing van dit probleem dat de exploitant niet te verwijten valt!

Archief
Terug naar vorige pagina