Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-01-2020  

Bevolking Twente groeit

 

ALMELO – De gemeente Almelo groeide qua inwoners al een aantal jaren op rij, maar in 2019 vlakte de groei iets af naar +0,4 procent of liever gezegd Hengelo en Enschede maakten een inhaalslag met groeicijfers van respectievelijk + 0,7 en + 0,6 procent.
In harde cijfers groeide het aantal inwoners in Almelo met 256 inwoners terwijl dat in Hengelo en Enschede opeenvolgend 525 en 953 personen bedroeg.  De gemeente Borne was de afgelopen jaren de gemeente met de hoogste procentuele groei maar vindt zich in 2019 terug op de derde plek achter Hengelo en Enschede en in aantal 120 personen.
Ook de gemeenten Hellendoorn (+125), Dinkelland (+ 123), Wierden (+62), Hof van Twente (+53), Haaksbergen (+49), en Losser (+44) groeiden nog licht terwijl Oldenzaal het met een marginale groei van 3 inwoners moest doen. De hoogste groei zit dus vooral in de Stedenband Almelo, Borne, Hengelo en Enschede met een totaal van + 1.854 inwoners van totaal + 2.152.
In de andere Twentse gemeenten daalde het aantal inwoners volgens de gegevens van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).  Rijssen-Holten is met -0,3 procent de grootste daler, 123 in getal, ondanks een plus van 0,2 procent qua geboorte ten opzichte van sterfte, zijnde het grootste overschot van alle Twentse gemeenten. Ook Twenterand en Tubbergen telden krimp met respectievelijk 24 en 11 inwoners minder.

Landelijk is het aantal inwoners gegroeid naar + 17,4 miljoen inwoners dankzij een licht geboorteoverschot (+ 30.000) en migratie. De helft van de migratie bestaat uit ruim 50.000 nieuwe inwoners uit Europese landen.

 
22-01-2020  

Pentas switcht naar Groene Stroom

Wethouder wil meer bedrijven met zonpanelen
 

ALMELO - “We zijn weer een stapje verder op de weg naar een duurzame toekomst.” Dat zei de Almelose wethouder Eugène van Mierlo woensdag bij de opening van het zonnepanelenpark bij het bedrijf Pentas Moulding. Samen met zijn collega Arjen Maathuis verrichtte hij de opening.

Voorbeeld voor meer bedrijven
Het is de ambitie van de gemeente Almelo om in 2050 klimaatneutraal te zijn. ,,Dat is natuurlijk niet alleen een opdracht voor de overheid, maar voor heel Almelo, inclusief het bedrijfsleven. Als stadsbestuurder ben ik ongelofelijk blij met dit initiatief van Pentas Moulding”, aldus Van Mierlo. Hij hoopte dat veel Almelose bedrijven het goede voorbeeld gaan volgen. ,,Laten we zoveel mogelijk daken volleggen met zonnepanelen. Want alles wat op het dak ligt, hoeft niet in de weilanden. We staan samen voor een grote en urgente opgave, een duurzame samenleving creëren voor onszelf én de generaties na ons.”

Door gezamenlijk de stekker in het stopcontact te steken, werden maar liefst 1660 zonnepanelen op het dak van Pentas Moulding in werking gezet. De energie die hiermee wordt opgewekt, gebruikt Pentas Moulding voor het eigen bedrijf. De energie die in de weekenden wordt opgewekt, gaat terug naar het net. ,,We zijn als kartrekker zeker bereid andere ondernemers bij te praten over de voordelen van zonnepanelen”, zei Marthijn Koorn, commercieel en financieel manager van Pentas Moulding.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-01-2020  

Elsevier: Pius X College VMBO is Superschool


Een trotse directeur Pieter van Schilt voor zijn school
 

ALMELO - Het Pius X College, locatie Catharina van Renneslaan, is door het opinieweekblad Elsevier uitgeroepen tot een van de 25 Superscholen in Nederland. Het Pius X is de enige school in Twente die het predicaat Superschool mag dragen. Het team docenten van het Pius X College is onmiddellijk door de directie getrakteerd. “Want het is hun prestatie. Zonder super gemotiveerde leerkrachten was dit niet gelukt.”

Elsevier Magazine dook voor een onderzoek naar de prestaties van scholen in het hele land in een berg cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Het verzamelde gegevens over een periode van drie jaar en onderzocht de scores op de vier belangrijkste terreinen. Er is gekeken naar de positie van leerlingen in het derde jaar ten opzichte van het advies van de basisschool (zitten de leerlingen hoger of lager dan het advies uit groep acht?), de onderwijssnelheid (blijven leerlingen veel of weinig zitten), het succes in de bovenbouw en slagingspercentages (Pius X scoorde ook al eens 100% bij de eindexamens).

“We zijn er apetrots op”, is de reactie van directeur P. van Schilt van het Pius X College, locatie van Renneslaan. “We wisten dat we het heel goed doen. De resultaten van de onderwijsinspectie zijn openbaar en die kijken we natuurlijk na. We weten ook dat we met onze opleiding vmbo-basis heel dicht tegen de scores van een Superschool aanzitten. Maar weten dat je de zaken goed op orde hebt, of deze resultaten in een overzicht zien, is wat anders. Dit is prachtig.” Van Schilt schrijft het behalen van het predicaat Superschool geheel en al toe aan zijn team van leerkrachten. “Alleen docenten die intrinsiek heel gemotiveerd zijn, halen het allerbeste uit de leerlingen. Ze zijn echt fantastisch.”

OPEN HUIS: 'Toekomst voor vakmensen'
Superschool Pius X College, locatie Catharina van Renneslaan, houdt nog een ‘last minute’ Open Huis voor leerlingen uit groep 8. Zij kunnen met hun ouders/verzorgers op woensdag 26 februari tussen 14.30 – 16.30 uur kijken of het Pius X College onder het motto 'Toekomst voor de vakman en vakvrouw' ook iets voor hen is.

 
23-01-2020  

Almelo's Sociaal Wijkteam wint vakjuryprijs 2020

Vakjury roemt lef en durf van Iris Agterbosch en Mirte Koopman
 

ALMELO - Het Almelose wijkteam bestaande uit Iris Agterbosch en Mirte Koopman is winnaar geworden van de vakjuryprijs voor ‘Uitvoerder van het Jaar 2020’. Deze landelijke prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het A&O fonds aan een uitvoerder in het sociaal domein. In hun juryrapport schrijft de jury dat zij de drive en het enthousiasme van beide medewerkers van de wijkteams waarderen. Ook geeft de jury aan dat Iris en Mirte met veel lef en durf de grenzen van het sociaal domein hebben overstegen.

Almelo startte in 2018 met een proef met wijkteams in twee wijken. Inwoners kunnen in hun eigen buurt terecht met vragen over bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, schulden, (jeugd)zorg of een uitkering. De pilot, waar de Uitvoerders van het Jaar 2020 een grote rol in hadden, bleek zo succesvol dat de gemeente vanaf maart op zes locaties in de stad herkenbare inlooppunten opent voor inwoners.

Oplossing vaak dichterbij dan iemand denkt
Het wijkteam bestaat uit medewerkers van de gemeente en maatschappelijk werk. Zij luisteren, bekijken iemands persoonlijke situatie en gaan samen met de inwoner op zoek naar een oplossing. In veel gevallen is die dichterbij dan iemand denkt. Een duwtje in de goede richting is al genoeg. Soms is het wat ingewikkelder. In die gevallen krijgt iemand langer ruggensteun van een begeleider of coach. Die als dat nodig is bovendien contact kan leggen met andere instanties.

Beter geholpen
Uit de evaluatie blijkt dat door meer preventief en integraal te werken inwoners beter kunnen worden geholpen. Om die reden komen er Inwoners met complexe problematieken voelen zich beter gehoord en begrepen. Wethouder Van Mierlo van Zorg: “Inwoners vinden het bovendien een grote meerwaarde dat zij hun verhaal maar één keer hoeven te doen.” Ook medewerkers van de gemeente zijn positief over de aanpak.

Jury
De jury van de prijs werd gevormd door de directeur en een bestuurder van het A & O Fonds, de uitvoerder van het jaar 2019 en de directeur Speciale Projecten van het ministerie van VWS. De vakjury beoordeelt op bevlogenheid, uitmuntend contact met inwoners, inspirator van collega’s en het promoten van het vakmanschap van de uitvoerder. De winnaars namen het in de finale op tegen Karin Lambregtse uit gemeente Krimpenerwaard en Sanne Eggen uit de gemeente Brunssum. De finalisten zijn allemaal uitvoerders in het Sociaal Domein en zijn genomineerd vanwege hun passie, en het feit dat ze net even een stapje harder lopen en zeer bedreven zijn. Collega’s konden mensen uit hun organisatie voordragen voor de titel.

A&O fonds
De Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds (A&O fonds) Gemeenten is in 1993 door de sociale partners in de gemeentelijke sector opgericht.  A&O fonds Gemeenten is partner van gemeenten bij organisatievraagstukken en de persoonlijke ontwikkeling van gemeentemedewerkers.

 
24-01-2020  

Parkeren met Pay by Phone in Almelo

 

Automobilisten in Almelo kunnen nu nog makkelijker hun parkeersessies op afstand betalen, verlengen en beëindigen.

Mobiele parkeerbetaaldienst PayByPhone is namelijk in 117 Nederlandse plaatsen gelanceerd – de volledige lijst vindt u hier. PayByPhone biedt de volgende voordelen ten opzichte van andere aanbieders:


Eenvoudig aanmelden

  • Veilig en transparent betalen
  • Gepersonaliseerde app
  • ‘Stop’-functie zodat automobilisten nooit te veel hoeven te betalen
  • Aflooptijdsmelding om verlengen nog makkelijker te maken


PayByPhone heeft wereldwijd al 30+ miljoen gebruikers en wordt elke maand meer dan 350.000 keer gedownload. Hieronder vind u het volledige persbericht en een hoge-resolutie foto kunt u via deze Dropbox link downloaden. 

 

PayByPhone arriveert eindelijk in Nederland

24 januari 2020  De wereldleider in mobiele parkeerbetaaldiensten, reeds in 12 landen actief, is gelanceerd in Nederland. Automobilisten kunnen de langverwachte app vanaf nu gebruiken om parkeersessies op afstand te betalen, te verlengen en te beëindigen in 117 Nederlandse steden.

PayByPhone versterkt haar positie binnen Europa door de app in een nieuw land te lanceren! Twee maanden na de lancering in België is de PayByPhone-app, die wereldwijd 30 miljoen gebruikers en 180.000 vijfsterrenbeoordelingen heeft, nu beschikbaar in 117 Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden en Breda. 

Zeker. Zorgeloos.
Nederlandse automobilisten zijn al bekend met mobiel betalen voor het parkeren. Echter, met PayByPhone wordt parkeren en mobiel betalen nog makkelijker: eenvoudig aanmelden, veilig en transparant betalen, personalisering van de app die is afgestemd op de stad en de garantie dat het bedrag nooit hoger is dan verwacht dankzij de 'stop'-functie en een melding die de gebruiker herinnert aan het aflopen van de parkeertijd.

De gebruiker is niet gebonden aan een abonnement: er wordt betaald per handeling, zonder verborgen kosten. Dit levert een eenvoudige, compleet nieuwe, en stressvrije ervaring op.

Philippe Lerouge, medeoprichter van PayByPhone en CEO van West-Europa, licht toe: "PayByPhone biedt Nederlandse automobilisten een nieuw gevoel van vrijheid en een wezenlijke verandering. De app is prettig in het gebruik, omdat er geen uitgebreide inschrijvingsprocedure is en inschrijven zelfs niet verplicht is. Daarnaast wordt er per transactie betaald in plaats van voor een abonnement. PayByPhone biedt ook voordelen op geografisch gebied, omdat de app in veel Europese landen kan worden gebruikt. Ideaal tijdens het reizen".

117 steden in één keer 
Dankzij de implementatie in samenwerking met het SHPV via het platform NPR (Nationaal Parkeer Register) profiteert PayByPhone van een landelijke dekking in meer dan 117 steden. De betreffende steden worden vermeld in deze lijst: paybyphone.com/nl/nl/onze-steden.

Nederlandse en buitenlandse automobilisten kunnen dus gemakkelijk parkeren in de meeste Nederlandse steden waar betaald parkeren geldt. Dit maakt de app tot een nieuwe must-have.

Gemakkelijk parkeren in Europa
PayByPhone, dat dit jaar haar 10e verjaardag viert, is nu beschikbaar in meer dan 1000 steden verspreid over 13 Europese landen.

Met de app kunnen gebruikers in 3 klikken op afstand betalen voor het parkeren en hun parkeertijd aanpassen (verlengen/beëindigen), zodat ze nooit te veel betalen. De app bevat veel functionaliteiten die de ervaring nog plezieriger maken: herinneringen aan het einde van de parkeertijd om vergeten onmogelijk te maken, een interactieve plattegrond om de tarieven te raadplegen en een plekje te vinden, de mogelijkheid om meerdere voertuigen en betaalkaarten toe te voegen, herinneringsmeldingen via de Apple Watch en nog veel meer. Ontdek het door de app te downloaden!

Met de lancering in Nederland is PayByPhone de belangrijkste parkeerbetaaloplossing voor Europese automobilisten geworden.

Ga voor meer informatie naar www.paybyphone.com.


Over PayByPhone

PayByPhone, pionier in mobiele parkeerbetaaldiensten, maakt het dagelijks leven van automobilisten gemakkelijker door hen in staat te stellen parkeersessies snel en gemakkelijk te betalen via hun mobiele telefoon, internet of voice response. Sinds PayByPhone in 2009 werd opgericht in Frankrijk, is het bedrijf voortdurend blijven groeien. Tegenwoordig telt het meer dan 30 miljoen gebruikers in 1000 steden wereldwijd (Genève, Parijs, Brussel, San Francisco, Miami, Londen, Boston, Seattle…) en wordt de app elke maand meer dan 350.000 keer gedownload


PayByPhone beschikt over de PCI-DSS-certificering, zodat klanten kunnen rekenen op een veilige betaling. PayByPhone is een onderdeel van Volkswagen Financial Services AG.  

www.paybyphone.com

 

Archief
Terug naar vorige pagina