Nederlandse emigranten voor inscheping op de ss Volendam voor de reis naar Canada.
|
|
De gevestigde orde in het bestuurlijke bastion van ons land kijkt al jaren hoe het de Kieswet kan ‘bijsturen’. Feit is dat lokale partijen in de gemeenten samen landelijk het grootst zijn en dat zie je terug in gemeenteraden waar de vroegere bolwerken van CDA, PvdA en toch ook de VVD alleen maar invloed inboeten en maar al te vaak een lokale partij nodig hebben om een coalitie te vormen. Soms zelfs mogen ze alleen maar aanschuiven bij lokalo’s die de grootste zijn geworden.
Dat doet zeer bij de bestuurspartijen van weleer die ook landelijk een ‘verschrompeling’ ondergaan omdat het volk mort en meer en meer uit protest en soms uit overtuiging bijvoorbeeld de PVV van Wilders aanhangen of ‘figuren’ als Baudet, of kiezen voor ‘one issue’ bewegingen.
Al dat gaat vaak ook ten koste bij het verdelen van banen zoals ministers, staatssecretarissen, CdK’s , gedeputeerden en burgemeestersbenoemingen uit de traditionele garde.
Creatieve geesten kijken dan of de Kieswet en de bijbehorende voorschriften kunnen worden opgerekt dan wel aangepast. Zo is het vizier gericht op de lokale partijen om hun sponsors te openbaren. Lokale partijen die geen financiële bijdrage krijgen van het Rijk zoals de 'oude garde' van landelijke partijen wel en veel ook.
De aanleiding wordt nu gevonden bij het gemeentebestuur van Den Haag waar twee wethouders onder politieke druk moesten aftreden vanwege vermeende omkoping en een onderzoek daartoe. Een wettelijk bewijs is er nog niet, laat staan een gerechtelijke uitspraak!
Feit is wel dat het kabinet Rutte III na de Eerste Kamer nu ook geen meerderheid meer heeft in de Tweede Kamer ondanks een vierpartijencoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dan is het op de tenen lopen om meerderheden te smeden bij besluitvorming. Lastig, maar niet onmogelijk.
Nu heeft de gevestigde orde bedacht dat het goed zou zijn om Nederlanders elders op de wereld mee te laten stemmen over de samenstelling van de Eerste Kamer. De Nederlandse immigrant in andere landen kent immers de ‘oude bestuursgarde’ uit herinnering beter dan de nieuw opkomende partijen. Dat dit zo is, blijkt procentueel uit verkiezingen voor de Tweede Kamer waar dat al wel jaren de gewoonte is. Diegenen die het eigen land verlieten voor een toekomst elders, moeten volgens de gedachte de ‘oude bestuursgarde’ helpen om ‘in het zadel’ te kunnen blijven zitten. Het wordt niet hard op gezegd, maar het is wel zo!
Hoe dat vorm gegeven moet worden in de getrapte verkiezing voor de Eerste Kamer, is nu in onderzoek en waar de Raad van State zich over mag buigen.
Als de angst regeert…
'Fijnslijper'
<< Religie was vaak een sturende factor bij emigratie van nederlanders naar elders op de wereld.
|