De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
27-04-2017  

Israël en Turkije bombarderen Syrië


Historische foto B24
 

Tel Aviv/Ankara - Naast de coalitie o.l.v. de Amerikanen en zelfstandig Rusland, bemoeien ook Israël en Turkije zich daadwerkelijk met de burgeroorlog in Syrië. Israël heeft nu een bombardement uitgevoerd op een wapenopslag in de buurt van het vliegveld van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens Israël betreft het een depot met wapens uit Iran die bestemt zijn voor Hezbollah. De terreurgroep vergroot haar invloed in Libanon en de Palestijnse gebieden en pleegt aanslagen in Israël.

Over de bombardementen door Turkije ontstaat steeds meer wrevel bij de Amerikaanse coalitie. De Turkse bombardementen in Syrië en Irak richten zich op Koerdische strijdgroepen die zij aan zij met de coalitie IS bestrijden. Amerika is boos omdat de Turken de coalitie niet vooraf gewaarschuwd hebben. Op sommige gebombardeerde plekken waren Amerikaanse militairen dicht in de buurt om de Koerden te trainen en te adviseren in de gezamenlijke strijd tegen IS. De Turkse leider Erdogan vreest echter dat de Koerden teveel macht en kracht krijgen en een toekomstige bedreiging voor Turkije kunnen worden. In het huidige Turkije wonen ook veel Koerden die zich onderdrukt voelen. Erdogan liet na de coupepoging duizenden burgers oppakken en zette ook Koerdische politici in het gevang.
Ook de Russen bekritiseren de Turkse bombardementen. Door de ontwikkelingen wordt het Syrische luchtruim een soort tombola vol met militaire vliegtuigen zonder coördinatie.

Archief
Terug naar vorige pagina