De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-01-2011  

Nederland krijgt tweede wettig betaalmiddel

 

DEN HAAG - Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is met ingang van het nieuwe jaar de Amerikaanse dollar het betaalmiddel. De drie eilanden zijn sinds 10 oktober jl. bijzondere gemeenten van Nederland.
Op de eilanden wordt de voorkeur gegeven aan de Amerikaanse dollar boven de euro. Dat heeft vooral te maken met het aantal toeristen uit de VS. In de winkels kan nog tot februari 2011 met de Antilliaanse gulden worden afgerekend. Door het invoeren van de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel zijn er in het Koninkrijk der Nederlanden nu twee valuta waarmee kan worden betaald.
De invoering van de Amerikaanse dollar als betaalmiddel roept de vraag op of bijvoorbeeld de gemeente Ameland ook de dollar kan gaan invoeren?

 
13-01-2011  

Beroep asiel in buitenland afwachten

 

DEN HAAG - Asielzoekers die beroep aantekenen tegen de afwijzing van een herhaalde asielaanvraag mogen de uitspraak van de rechter in de praktijk niet meer in Nederland afwachten. Dat schrijft minister Leers (Immigratie en Asiel) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dit geldt voor asielzoekers waarvan de tweede of opvolgende asielaanvraag door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) is afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn.
Lees meer.

 
19-01-2011  

In China bouwt men in 6 dagen een hotel

 

ALMELO – Dat China hard op weg is om de Westerse wereld in te halen, blijkt wel uit het filmpje dat we na enig gesurf ontdekten. Een hotel bouwen van 15 verdiepingen in de Chinese stad Changsa, daar draait men de hand niet voor om. Zes dagen en nachten werden benodigd om het ‘Ark Hotel’ gebruiksklaar te bouwen vanaf het fundament. In totaal 136 uur een gigantische logistieke operatie om de stalen constructie en de prefab betondelen in 46 uur neer te zetten die een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter kan weerstaan. De afbouw duurde nog eens 90 uur, maar toen kon wel de eerste hotelgast worden ontvangen en was zelfs de tuin ingericht.

 
25-01-2011  

Kabinet wil verjaring zwaar misdrijf afschaffen

 

DEN HAAG – Minister Ivo Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aangekondigd met twee wetsvoorstellen te komen waarin staat dat de verjaringstermijn voor zware misdrijven waarvoor een langere straf dan 12 jaar staat, zullen worden afgeschaft. Ook t.a.v. zedenmisdrijven met kinderen wil de minister de verjaring afschaffen. Tot nu toe geldt er alleen geen verjaring voor misdrijven met levenslange gevangenisstraf.

Verder wordt de verjaringstermijn verlengd van misdrijven met een gevangenisstraf van acht jaar of meer. Die termijn wordt 20 jaar, in plaats van de huidige 12 jaar. Hieronder vallen onder meer zware mishandeling en diefstal met geweld.

Om de rechten van slachtoffers en nabestaanden te verbeteren wil Opstelten de termijn voor het indienen van schadeclaims afschaffen. Straks kunnen slachtoffers en nabestaanden van zware delicten tot in lengte van jaren een schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld bij letsel of overlijden door een misdrijf. Nu vervalt de termijn daarvoor na vijf jaar.

De minister heeft zijn voorstellen inmiddels naar diverse instanties verstuurd voor advies.
 

Archief
Terug naar vorige pagina