02-03-2019

Heracles verliest van de VAR

Twee penalties en rode kaart helpen Advocaat

ALMELO – Zo’n 11.000 toeschouwers beleefden zaterdagavond tijdens de wedstrijd Heracles Almelo tegen Fc Utrecht een vreemd avondje voetbal. De veel bekritiseerde VAR speelde hierbij een hoofdrol. Zo werd Jesper Drost alsnog op een rode kaart getrakteerd terwijl het spel al veel verder was gevorderd door met name het in balbezit zijnde Fc Utrecht. Het was Heracles dat de bal over de zijlijn plaatste voor een blessurebehandeling van Klaiber, een blessure die volgens de VAR het gevolg was van het met een gestrekt been inkomen door Drost. Al met al vier minuten duurde het geheel terwijl het publiek onwetend maar in de wachtstand stond.
Hetzelfde gebeurde in de tweede helft. Fc Utrecht kreeg een penalty na inbreuk van de VAR terwijl zowel op de tribunes, alsook de spelers op het veld en vanaf de reservebank geen ophef bestond toen scheidsrechter Bax eerst liet doorspelen. Met Bax als leidsman was het arbitrale trio toch al de hele wedstrijd onder de maat en werd langs de zijlijn pas met de vlag de ingooi-richting bepaald nadat Bax dit al had gedaan. Het tekent de toenemende onzekerheid van van de wedstrijdleiding na invoering van de VAR. Als kijkspel heeft het voetbal ingeboet voor de bezoekers van de stadions. Een scenario dat nog wel eens negatieve gevolgen kan hebben voor de toeschouwersaantallen, want pas in de samenvatting op TV kan de voetballiefhebber zien of de VAR al dan niet terecht ingreep, want ook hier houdt het commentaar van voetbalanalisten niet op. ‘De VAR maakt voetbal eerlijker’, zeggen voorstanders. Dat het spelletje minder aantrekkelijk wordt voor het publiek, lijkt nu ook wel zo’n beetje duidelijk te worden!

Dan de wedstrijd. Aan niets was te merken dat Heracles Almelo na drie winstpartijen op rij in een ‘flow’ ook naaste concurrent Fc Utrecht aan de zegekar wilde binden. De Heraclieden begonnen slap terwijl de defensie van Fc Utrecht ook de nodige onzekerheid uitstraalde.

Na een kleine 10 minuten dan de eerste score van de avond. De defensie van Heracles keek toe hoe Kramer de corner koppend verlengde en van de Streek half de bal missend, deze toch in het doel van Blaswich zag verdwijnen (0-1).

Heracles besefte dat er harder gewerkt moest worden en verhoogde de druk voorwaarts via Kuwas en Peterson die met een goed diagonaal schot Utrecht-doelman Jensen tot een uiterste inspanning dwong. Utrecht werd defensief onzekerder en joeg zelfs de bal al eens hoog de tribune in. Even later dan de eerste VAR waarna Drost met rood afdroop.

Bij een volgende aanval en voorzet dan de ‘clash’ tussen verdediger Janssen en Peterson die koppend elkaars schedels testten. Janssen kon worden opgelapt, maar Peterson kon naar de kant met een gebroken neus zoals later bleek.

Na rust opnieuw een slapende defensie bij Heracles. Uit een cornersituatie kon de mee opgekomen Janssen vrij inkoppen (0-2).
Verrassend dan toch hoe Heracles de aansluittreffer bewerkstelligde. Kuwas bereikte over ver de langs de lijn opgestoomde Czyborra die zijn directe tegenstander omspeelde en vervolgens op maat spits Dalmau bediende tussen twee Utrechtse verdedigers in. Doelman Jensen zag de onbereikbare kopbal in het net eindigen (1-2).

Het volk ging er voor zitten. Zou het dan toch? Vooral Czyborra had lucht voor twee maar gaf met zijn aanvalsdrift ook directe tegenstander Kerk meer ruimte. Ruimte die werd benut want Kerk was veel sneller dan van der Buys en schoot onberispelijk in (1-3).
Even later leek Dalmau opnieuw onderweg naar een aansluittreffer. Een klein duwtje voorkwaqm erger en Bax negeerde het evenals de VAR.
De 1-4 kwam vanaf de stip. Of het een terechte was? Zelfs trainer Wormuth, altijd de rust zelve, was woedend richting de vierde leidsman. Gustafson maakte echter geen fout.
Even later dan wel de VAR, waarna Bazoer zijn rentree vanaf de stip kon bekronen en beide teams stuivertje wisselden op de ranglijst.

Heracles Almelo - FC Utrecht 1-5
(0-1)
0-1 Van de Streek (9), 0-2 Willem Janssen (50), 1-2 Dalmau (60), 1-3 Kerk (65),1-4 Gustafson (79/strafschop), 1-5 Bazoer (86/strafschop)
Scheidsrechter: Bax
geel: Dalmau, Breukers (op scherp)
rood: Drost (Heracles/44)
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Merkel, Drost, Duarte; Kuwas, Dalmau (Van de Water/87), Peterson (Dos Santos/45+5).
FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Janssen, Letschert, Gavory; Van Overeem, Gustafson, Van de Streek (Emanuelson/86); Kerk (Venema/86), Kramer, Boussaid.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

10-03-2019

Emmen in slotfase naast 10 Heraclieden

Breukers nog voor rust bestraft met 2 keer geel

EMMEN – Heracles Almelo heeft vanmiddag in en tegen Emmen genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel. Met Van Nieff voor de geschorste Jesper Drost in de basis en eveneens Peterson met zijn gebroken neus ‘verpakt’ in een masker, begon Heracles aan de al vooraf ingeschatte zware klus. De Drentse debutant in de eredivisie heeft zich doen gelden als een ploeg die niet van wijken weet en strijdend doorgaat tot het laatste eindsignaal.  Heracles-doelman Blaswich kon dus meteen aan de bak na het beginsignaal van scheidsrechter Mulder want Emmen-leider Jansen testte hem meteen vanuit een vrije trap.
Emmen koerste vol op winst met een Heracles dat vooraf door trainer Wormuth al duidelijk was gemaakt dat er hard gewerkt moest worden voor de punten. Met een aanvallend Emmen koos Heracles dus voor de buitenkansjes en met succes. Bij een corner door Kuwas, kopte de mee opgekomen Rossmann geplaatst door op spits Dalmau die koppend afrondde tot 0-1 en daarmee zijn teller op 12 zettend.
Emmen liet zich niet van de wijs brengen en bleef jagen op de gelijkmaker maar Heracles verdedigde goed en had ook nog Blaswich op de doellijn staan. Lukic en Arias zogen hun kopballen gestopt en Cavlan schoot naast zodat Heracles ‘ongeschonden’ de rust leek te halen. Dat nu bleek teveel hoop, want aanvoerder Breukers kreeg vlak voor rust twee keer geel en dus rood.

Na de pauze wist Heracles dat de ‘nul’ essentieel was om Fc Utrecht op de ranglijst te passeren. Emmenaar Cavlan had niet die intentie maar schoot vrij in het zijnet. Ook De Leeuw verzuimde waarvoor hij uit de USA was gehaald want Blaswich kon zijn inzet nog net voor de doellijn stoppen. Aanvallend kwam Heracles er met een man minder nauwelijks nog aan te pas en ook de sneeuwbui maakte het verdedigen nog een extra lastig omdat de bal verdedigend nauwelijks weg te werken was in een aanvalspatroon. Peterson liep wel en veel, maar de sneeuw hinderde hem nog eens extra met het gezichtsmasker. Zo liet hij na afloop weten het nog nooit zo koud te hebben gehad omdat de sneeuw achter het masker bleef zitten en bevroor.
De Heraclieden leken ongeschonden het eindsignaal te halen, maar met nog vijf minuten op de klok kwam dan toch de gelijkmaker via de voor Lukic ingevallen Braken die Blaswich koppend wist te verschalken. De laatste speelminuten waren vooral hectisch want Emmen wilde meer en ook Heracles zocht nog de aanval voor de volle buit. Jansen zag dat Blaswich opnieuw een doelpoging van hem onschadelijk maakte en ook niet de ‘mazzel’ had toen Van Hintum buiten bereik van Blaswich tegen de eigen doelpaal kopte. Het bleef dus bij een puntendeling ondanks dat de Heraclieden rum de helft van de wedstrijd met een man minder speelden.

Zaterdag 16 maart om 19.45 uur ontvangt Heracles Almelo het Arnhemse Vitesse dat eveneens strijdt voor Europees voetbal. De wedstrijd staat onder leiding van Björn Kuipers. De Arnhemmers staan 4 punten voor in de ranglijst en wonnen de eerste wedstrijd in het Gelredoom met 4-0 evenals de bekerwedstrijd in Almelo met 0-2. Dat Heracles denkt aan een revange lijkt duidelijk.

FC Emmen - Heracles Almelo 1-1 (0-1)
0-1 Dalmau (17), 1-1 Braken (85)

Scheidsrechter:  S. Mulder

geel: Merkel (Heracles), Jansen en  Lukic (Fc Emmen)
rood: Breukers (Heracles)(44/2x geel)

FC Emmen: Scherpen; Bijl, Veendorp (Bannink/76), Lukic (Braken/64), Bakker, Cavlan; De Leeuw, Ben Moussa (Slagveer/83), Chacon, Jansen; Arias.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Van Nieff (Droste/46), Merkel; Kuwas (Van Hintum/64), Dalmau, Peterson.

16-03-2019

Vitesse beter maar Heracles wint

ALMELO – De Almeloërs hebben geen goede staat van dienst tegen het Arnhemse Vitesse. Onlangs werd nog verloren in de bekerstrijd en ook in het Gelredome was Heracles eerder kansloos. Maar de Heraclieden staan zevende en spelen onbevangen voor mogelijk een plek in de nacompetitie om Europees voetbal. Bovendien zijn alle remmen er af bij de Spaanse spits Adrian Dalmau die stormende hand zich opwerkt in de topscorerslijst.
Hij was het die na amper vijf minuten koppend zijn team op voorsprong zette uit een voorzet op maat van de met een neuskap spelende Peterson.   Aan de andere kant had Vitesse-speler Clark het moeilijk tegen de balvaardige en snelle Kuwas en dat bleek later in de wedstrijd doorslaggevend.
Vitesse heeft de betere spelers en speelde als zodanig naar een snelle gelijkmaker via Foor die eveneens koppend afrondde toen een door Blaswich afgeslagen corner bleef ‘hangen’. (1-1)
Even dreigden de Arnhemmers de Almeloërs onder de voet te lopen maar telkens was er een reddend been of doelman Blaswich die echter tot grote schrik opeens Dauda vlak voor zich zag opduiken. Diens schot echter ging onbegrijpelijk naast het doel tot opluchting van het goedgevulde Polman Stadion.

Weer Dalmau
Het waren de Heraclieden die opnieuw op voorsprong kwamen. Kuwas gaf een vrije trap de goede richting en Dalmau was er opnieuw als de kippen bij om wederom de bal in het net achter de Arnhemse doelman Eduardo te koppen en daarmee zijn veertiende treffer voor Heracles. (2-1)

Geel, geel, rood

Vitesse raakte als team niet in paniek maar Clark werd wel te fel in zijn acties. Hield scheidsrechter Kuipers het bij zijn eerste overtreding nog bij een waarschuwing, daarna volgen al snel twee keer geel bij het afstoppen van Kuwas en dus met rood naar de kleedkamer. Even leek Heracles heersend maar Vitesse toonde veerkracht door nog voor rust langszij te komen. Bero mocht vanaf de stip aanleggen na ingrijpen van de VAR die wel de te hoog opgeheven elleboog van Peterson de bal zag beroeren bij een Arnhemse doelpoging. Het bleek achteraf de enige treffer via de voet. (2-2)

Vitesse wilde niet verliezen en toog na rust ook met een mannetje minder ten aanval via Serrero en vooral de uitblinkende Ødegaard. De van Real Madrid gehuurde Noorse middenvelder is al weken op dreef en bleef Vitesse richting het doel van Blaswich stuwen.
Met het inbrengen van Duarte probeerde trainer Wormuth van de Heraclieden de bal meer in de ploeg te houden en zo nu en dan snel voorwaarts te trekken om Vitesse nog eens te verschalken. Na een half uurtje in de tweede helft leidde dat tot succes. De mee opgestoomde Wout Droste liet vanaf de zijlijn een voorzet los uit een afgeslagen corner die de eveneens mee opgekomen centrale verdediger Van der Buys koppend afrondde tot opnieuw een voorsprong (3-2) voor de Heraclieden.
Vitesse trainer Leonid Slutskiy had al Dauda geofferd voor Büttner maar ook Foor en de minder op dreef zijnde Linssen mochten plaatsmaken voor verse krachten. Echter al het geijsbeer van Slutskiy op de vierkante meter en het sleurende werk van Ødegaard, mochten niet baten omdat er telkens wel een Almelo’s been het doel van Blaswich afschermde.

Van Slutskiy complimenten over de afwerking van kansen door Heracles en voor zijn team dat niet opgaf. Over de rode kaart de opmerking dat de scheidsrechter beslist. Wormuth erkende dat hij toch wel een beetje jaloers was  op Slutskiy vanwege het hebben van Ødegaard in het team van Vitesse dat hij een topploeg noemde.
Heracles staat in punten nu één puntje achter Vitesse en Fc Utrecht maar vier punten los van runner up Fc Groningen. De eerstvolgende ontmoetingen tegen De Graafschap (30 maart - Vijverberg 19.45 uur), Willem II (2 april 19.45 uur thuis) en NAC (6 april 20.45 uur thuis) zijn dus cruciaal voor het bereiken van de nacompetitie. Daarna wachten duels tegen Feyenoord uit, Heerenveen thuis, AZ uit  en PSV uit. De laatste van het seizoen is thuis tegen Excelsior.

Heracles Almelo - Vitesse 3-2 (2-2)
1-0 Dalmau (5), 1-1 Foor (7), 2-1 Dalmau (26), 2-2 Bero (45+3/strafschop), 3-2 Van den Buijs (61)

Scheidsrechter: Björn Kuipers

geel: Peterson (Heracles - op scherp), Büttner (Vitesse)
rood: Clarke (Vitesse/39/2xgeel)

Heracles Almelo: Blaswich; Droste, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Konings (Duarte/63), Merkel; Kuwas, Dalmau (Dos Santos/90), Peterson.
Vitesse: Eduardo; Karavaev, Doekhi, Van der Werff, Clark; Ødegaard, Serero, Bero, Foor (Buitink/63); Dauda (Büttner/43), Linssen (Gong/80).

30-03-2019

Heracles verslaat in vijf minuten de 'Superboeren'

Matchwinner Lerin Duarte had een heel fraai schot in huis

DOETINCHEM – Heracles Almelo had vanavond een lastig avondje tegen De Graafschap op de Vijverberg in Doetinchem. De ‘superboeren’ verkeren al enkele weken in een flow en leken hard op weg de degradatiezone te verlaten, maar in vijf minuten keerde Heracles de opgelopen achterstand om in een zege door twee supergoals van Kuwas en matchwinner Duarte.

Heracles begon zwak op de Vijverberg waar De Graafschap vol gas gaf om zich verder uit de nesten te werken. Burgzorg testte als eerste Heracles-doelman Blaswich terwijl de Achterhoekers Heracles compleet overdonderden. Pas na een kwartier een eerste kans voor de Heraclieden via Peterson maar deze schoot recht in de handen van Graafschap-goalie Bertrams.
Vet en Narsingh probeerden het voor De Graafschap maar misten zuiverheid. Het was El Jebli die Benschop de gelegenheid gaf om Blaswich het nakijken te geven waarna de gehele Vijverberg stond te trillen (1-0).
In de heksenketel bleef Blaswich overeind en voorkwam even later dat Benschop opnieuw juichend naar de middenstip kon rennen en de doelman zag El Jebli tegen de rust ook nog net over het Almelose doel schieten. Heracles stelde er weinig aanvallends tegenover, zij het dat een afstandsschot van Van Hintum door een Achterhoeks been tot corner werd verwerkt.

Ook na rust bleef De Graafschap de aanvallende ploeg. Wederom Burgzorg zorgde naar binnenkomend voor gevaar maar zijn schot belandde buiten bereik van Blaswich op de paal. Na dik en uur dan de domper voor de ‘superboeren’. Kuwas nam uit het niets een slecht verwerkte bal op de rechter slof en tekende daarmee voor de fraaie gelijkmaker (1-1). Een paar minuten later dan de echte domper voor de Achterhoekers. Duarte nam een half weggewerkte bal goed aan en nam deze vol op de wreef waarbij de hele defensie van de Graafschap, doelman Bertrams incluis, het nakijken had. (1-2)

Heracles, niet in haar beste doen, gaf die voorsprong niet meer uit handen ondanks een verre pegel van El Jebli die nog wel de bovenkant van de lat scheerde van het doel van Blaswich. De punten gingen derhalve mee naar Almelo. "Wegwezen, niet teveel zeiken en lullen over deze wedstrijd", was het nuchtere commentaar van Brandley Kuwas na afloop.
Heracles zette met deze overwinning een belangrijke stap richting de ‘Play Offs’ voor internationaal voetbal mede omdat Vitesse punten liet liggen tegen ADO.
Dinsdag a.s. kan Heracles een volgende stap zetten door achtervolger Willem II van zich af te houden. De wedstrijd in het Polmanstadion begint om 19.45 uur.

De Graafschap - Heracles Almelo 1-2 (1-0)
1-0 Benschop (16), 1-1 Kuwas (66), 1-2 Duarte (70)
Scheidsrechter: Higler
geel: Straalman, Van den Buijs, El Jebli, Peterson (geschorst)
De Graafschap: Bertrams; Owusu (Olijve/83), Straalman, Van de Pavert, Tutuarima; Vet (Bahoui/74), El Jebli, Matusiwa; Narsingh (Van Mieghem/74), Benschop, Burgzorg.
Heracles Almelo: Blaswich; Droste (Breukers/61), Rossmann, Van den Buijs, Van Hintum; Osman, Duarte, Van Nieff (Konings/46); Kuwas (Van der Water/87), Dalmau, Peterson.