Politiek nieuws


Plaatsing  
 
07-05-2013  

Zembla toont onzinnige gemeentelijke driften


Almere Poort, Sport en Leisure: De man van de geheime contracten, wethouder Ari Duivesteijn - midden, zit inmiddels hoog en droog in de Eerste Kamer.
 

Onder de titel ‘Luchtkastelen in de polder’ toonden de onderzoeksjournalisten van Zembla nog maar weer eens de gemeentelijke bebouwingsdrift die veel gemeenten in financiële problemen heeft gebracht. Een tiental jaren is er door gemeenten massaal grond aangekocht om fraaie plannen te verwezenlijken van 'ongetemde' woningbouw, luxe bedrijventerreinen en mega-sportprojecten. De gemeenten dus op de stoel van projectontwikkelaars met als resultaat toenemende leegstand van winkels en kantoorgebouwen en grote negatieve financiële gevolgen. Bedrijventerreinen komen niet van de grond, steeds meer kantoren staan leeg en dat met een zeepbel van 20 miljard euro nationaal en prestigieuze projecten zoals Almere Poort met een topsportaccommodatie dat er al staat hebben winkels nodig om het te financieren, waardoor de bestaande winkelcentra worden leeggezogen en wegkwijnen in armoede.
De burger betaald vervogens het gelag door sluiting van wijk- en buurtcentra en het veel duurder maken van voorzieningen en schrappen van minimabeleid. In de getoonde voorbeelden o.a. Breda en Almere. Je zou er ook de naam Almelo voor kunnen invullen. Kijk hoe Almere Poort werd gelanceerd met voorzieningen in sport en leisure maar feitelijk vanaf het begin er al een geheim contract bestond tussen de gemeente en de ontwikkelaar waarin stond dat feitelijk alle detailhandel er mogelijk was en de binnenstad van Almere bewust in de waagschaal werd gezet ondanks een geheim rapport dat de omzet in het centrum met 24 miljoen zou gaan dalen. Een faillissement van de ontwikkelaar voorkwam dat alles er al zou staan, maar de gemeente wil het desondanks doorzetten om de 13 miljoen euro voor de grond te kunnen incasseren.
Was de gemeenteraad van Almelo niet meermaals in Almere om te bekijken hoe het moest? Staat in de intentieverklaring van de bouwers met de toepasselijke naam 'Build to win' van een nieuwe voetbaltempel niet dezelfde eis?
Bekijk hier de reportage van Zembla.

 
17-05-2013  

Verbazing over opheffing buslijn 27 (De Riet)


Oud- Almeloër Bas van den Toren en Gerard Oosterlaar scoorden in 1995 de nummer 1 hit ‘Het Busje Komt Zo´. Voor de bewoners van De Riet kan een dikke streep door dat Komt Zo.

 

ALMELO – Voor velen komt de aangekondigde opheffing van buslijn 27 (De Riet) als een donderslag bij heldere hemel, maar al in de zomer van 2012 publiceerde AlmeloNieuws.nl dit voornemen, omdat de chauffeurs van Connexxion toen al op de hoogte waren en daar destijds openlijk over spraken. De opheffing van lijn 27 zou toen al met het college van B&W zijn afgestemd.
Dat voornemen is niet besproken met de wijkcommissie ZuidOost blijkt uit het schrijven van voorzitter H. Webbink. Dat roept de vraag op of het college van B&W wijkcommissies wel als serieuze partners ziet.

De brief van voorzitter Webbink:

Met verbazing hebben wij kennisgenomen van het besluit om buslijn per december te laten vervallen.
Ondanks de lage bezetting van passagiers is het openbaarvervoer voor de bewoners van de Riet van groot belang.
De voorzieningen in de wijk is al niet groot en is men vaak aangewezen aan het Centrum .
Het belang van vooral ouderen in de wijk deze groep bewoners zal nog uitgebreid worden met de komst van appartementen in de Rietmavo.
Een aantal nieuwe bussen niet aan te schaffen zou de kosten kunnen drukken maar laat wel buslijn 27 in het belang van de Rietbewoners gewoon rijden.

Voorzitter Wijkcommissie zuidoost
H. Webbink

 
17-05-2013  

Behoudt Dienstencentrum De Riet twijfelachtig

 

ALMELO – Het gesprek van vrijdagmiddag tussen wethouder Mieke Kuik-Verweg (PvdA) en het actiecomité tot behoudt van het openhouden van Dienstencentrum De Riet, heeft niet tot euforische gevoelens geleid bij de actievoerders.
Woningstichting Beter Wonen nam haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door zich bereid te verklaren om de huurprijs met 15 procent te verlagen, maar dat biedt onvoldoende soelaas om de bezuinigingstaak van 60.000 euro te halen. Het financiële gat bedraagt nog 20.000 euro om de activiteiten voor ouderen in het Dienstencentrum De Riet gedeeltelijk te kunnen handhaven.
Het dienstencentrum was het eerste activiteitencentrum voor ouderen in Almelo en begon ooit met een stadskeuken en tal van activiteiten voor senioren. Het voelt voor de betrokken ouderen daarom ook als een soort ‘huiskamer’ waarmee grote emotionele bindingen bestaan. Veel betrokkenen hebben al eerder gezegd niet meer naar activiteiten te gaan die zoals worden beoogd worden verspreid over meerdere wijkcentra.
De wethouder verkondigde dat zij gehouden is aan de bezuinigingstaakstelling van de gemeenteraad. De keuze waarop moet worden bezuinigd, ligt echter wel op haar bordje en dat van SCOOP Welzijn. Al in september 2012 bestond daarover tussen de wethouder en SCOOP overeenstemming. Achtergrond daarbij is tevens de verpachting van de exploitatie van Almelose wijkcentra. Wethouder Kuik wil dus feitelijk niet anders gelet ook op de juridische procedures tussen het bestuur van ’t Veurbrook en de gemeente. Het stichtingsbestuur kreeg eerder deze week formeel de sleutel van het verbouwde Veurbrook terug en mag nog enkele maanden de exploitatie voeren. ‘Men moest voldoen aan de datum van oplevering, maar het was nog een grote chaos en ook stonden de bouwhekken nog om het pand, zodat wij niet naar binnen konden’, vertelde bestuurder Hennie Nijhuis tegen AlmeloNieuws.nl
Het wordt dus tijd dat de gemeenteraad zich uitspreekt over het gevoerde welzijnsbeleid!

 
22-05-2013  

Brandrood !

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO – Het weghalen van de Galloways in het hondenuitlaatgebied langs het Lateraalkanaal leverde jaren strijd op in de gemeenteraad. Toch drukte het college van B&W door, mede ook omdat wethouder Anja Timmer de kleine bezuiniging handig in verband bracht met de weekendopenstelling van de Stadsboerderij Beeklust.
Wat in de discussie niet ter tafel kwam, is dat bij het gratis weiden van het oude ras Brandrode runderen ook de vrije uitloop van het hondenuitlaatgebied ter ziele ging en honden nu moeten worden aangelijnd.
Of de hondenbezitters in de Schelfhorst dat Timmer in dank afnemen?
Heeft de gemeenteraad zitten slapen?
En dat om 10.000 euro.
De hondenbelasting levert vele eurotonnen op. Dat geld gaat grotendeels in de algemene middelen om de rente op de schuldenberg te kunnen betalen. ALA-voorman Gijs Stork stelde terecht vragen of die belastingheffing nog wel kon na de uitspraak van de Rechtbank Den Bosch dat heffing en uitgaven van hondenbelasting in verhouding moeten staan.
Het Almelose college van B&W heeft daar maling aan zo reageerde het eerder deze week op de vragen van Stork.
Toch kent ook Almelo het principe van kostendekkende heffing bij het ophalen van huishoudelijk afval.
De hondenbezitter wordt als ‘melkkoe’ gebruikt.

Het is zo 19 maart 2014!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (7 foto's)...

 
29-05-2013  

Ds. A. de Vries leest gemeente les over ouderenbeleid

  ALMELO – Emeritus predikant Aafko de Vries las woensdagmiddag de gemeente Almelo aardig de les t.a.v. het ouderenbeleid en de dreigende sluiting van Dienstencentrum De Riet. De Hellendoorner vergeleek ook de Almelose situatie met soortgelijke problemen in Hellendoorn en Hardenberg en stelde vast dat gemeenten zich niet dienstbaar opstellen t.a.v. de burgers.
Aanleiding van de bijeenkomst is dat Scoop Ouderen de activiteiten voor ouderen wil spreiden over diverse wijkcentra zodat Scoop de opgelegde bezuiniging kan wegpoetsen met sluiting van Dienstencentrum De Riet. Verhuurder AWS Beter Wonen deed weliswaar water bij de wijn en vond ook een medehuurder in welzijnsorganisatie Aveleijn, maar het gat blijft 20.000 euro op jaarbasis. Dat nu willen de actievoerders laten dichten door de gemeenteraad. De volksvertegenwoordigers waren echter slechts mondjesmaat aanwezig. Alleen de SP, Leefbaar Almelo, PvdA, D66 en PVA waren vertegenwoordigd. Van het college van B&W nam niemand de moeite aanwezig te zijn. Ook niet verantwoordelijk wethouder Mieke Kuik-Verweg (PvdA). Ook Scoop Welzijn liet het deze middag afweten!
Lees verder...

Fotoreportage (15 foto's)...

 
31-05-2013  

Nieuwe poging voetbalstadion in binnenstad


Winkelend publiek kan ook de trainingen bekijken.
Grootste probleem is 3000 (gratis) parkeerplaatsen nu aan het grondwerk voor de bouw van en nieuw stadhuis is begonnen.
 

ALMELO – De projectontwikkelaars Urban Interest en Fresh Vastgoed hebben hun krachten gebundeld om een nieuw voetbalstadion voor Heracles Almelo te realiseren in de binnenstad. Urban Interest heeft grote belangen in de binnenstad en Fresh Vastgoed ziet zich geconfronteerd met tegenslagen voor de ontwikkeling van Almelo Nouveau aan de Nijreesingel/Bornsestraat.
Het idee werd enkele maanden geleden al gelanceerd door Urban Interest, dat zich flink verzet tegen de plannen om aan de Weezebeeksingel zo’n 30.000 m2 detailhandel toe te staan om de bouw van een nieuw stadion überhaupt mogelijk te maken.
Het college van B&W keek destijds wel even naar het idee van Urban Interest maar stopte het al snel in de diepste lade. Nu Urban Interest en Fresh Vastgoed de krachten hebben gebundeld en ook Heracles Almelo het idee niet meer vierkant afwijst. Zal het gemeentebestuur zich opnieuw moeten buigen over het conceptplan dat ook een plan B inhoudt voor ontwikkeling geconcentreerd aan de Weezebeeksingel. Vooral Fresh Vastgoed wil haar opgebouwde rechten van Almelo Nouveau mogelijk elders realiseren.
Bureau Hypercube heeft zich namens Heracles Almelo bereidt getoond om mee te praten. Wel blijft daarbij de voorkeur uitgaan voor plan B dat beter aansluit bij de bestaande plannen van Heracles Almelo.

< Het conceptplan volgens ZZDP Architecten Amsterdam


Brief aan de gemeenteraad
Mail namens Heracles Almelo

Archief
Terug naar vorige pagina