Politiek nieuws


Plaatsing  
 
03-04-2018  

CDA staat intern onder druk

 

ALMELO – Het was zelfs in eigen kring wel gehoopt, maar niet echt verwacht: de raadsfractie van het CDA in Almelo behoudt zes zetels en is daarenboven net als vier jaar geleden de grootste partij in de gemeenteraad van de stad.

Lees verder in
De Roskam

 
04-04-2018  

Links vormt één blok in collegeformering

 

ALMELO – Het was te verwachten de blokvorming, na de minimalisering van Links bij de verkiezingen voor de Almelose gemeenteraad.
De PvdA en de SP halveerden en GroenLinks ging mee in de landelijke tendens met een zeteltje meer zodat alle drie fracties op de linkervleugel nu uit 2 personen bestaat. Voeg Leefbaar Almelo toe en je vormt een blok van zeven zetels dat nodig is om een werkbare meerderheid van 19 zetels in de Almelose gemeenteraad te verkrijgen samen met het CDA en de VVD.
Op de linkerflank wil men dus wel een coalitie van zes partijen maar of ‘leader’ CDA en het nagenoeg even grote VVD dat met ieder zes zetels ook willen ten aanzien van een nipt groter Links blok?
Direct na de uitslag werden Lokaal Almelo Samen en de ChristenUnie al getipt als coalitiepartners. Vier partijen die samen eveneens 19 zetels tellen in een coalitie en naar verwachting van velen wat steviger in hun schoenen staan dan het nu gevormde ‘blok op Links’.
Het ‘blok’ wil meer invloed bij de onderhandelingen en praat donderdagavond met één mond tijdens de bijeenkomst met de informateurs Hans Esmeijer (CDA) en Henk Jan Meijer (VVD). Volgens het ‘linkse blok’ moet er meer aandacht komen voor armoedebestrijding in het Almelose, iets wat de PvdA en de SP als coalitiepartners in de afgelopen bestuursperiode niet al te best is gelukt.

 
14-04-2018  

CDA/VVD/LAS koerst op college met CU

Langius (CU) kan verhuiswagen reserveren
 

ALMELO – Zoals een enkeling al tijdens de uitslagavond van de gemeenteraadsverkiezing suggereerde, lijken het CDA (6), de VVD (6) en Lokaal Almelo Samen (LAS)(5) te koersen op een coalitie met de ChristenUnie (2).
In een dergelijke coalitie vormen CDA/VVD/LAS het ‘motorblok’ met 17 zetels en zorgt de ChristenUnie voor een meerderheid van 19 zetels tegenover 16 zetels in de oppositie. Het in allerijl opgetuigde blok op Links bestaande uit PvdA (2), de SP (2), GroenLinks (2) en Leefbaar Almelo (1) lijkt daarmee mis geschoten te hebben. VVD-voorman Jemy Pauwels zegt in Tubantia namelijk dat de ChristenUnie, gelet op de afgelopen bestuursperiode, een logische aanvulling lijkt. Nog stelliger is LAS-voorman Gijs Stork die openlijk zijn voorkeur uitspreekt voor een nieuwe bestuursperiode voor Alex Langius als wethouder voor de ChristenUnie. Langius kwam ruim twee jaar geleden uit Assen om het college te completeren na het tussentijds aftreden van Jan van Marle (CDA) en  Claudio Bruggink (D66).
De uitgesproken voorkeur voor de ChristenUnie met Langius als kandidaat-wethouder komt partijleider Wouter Teeuw wel goed uit. ‘Dat is mooi om te horen. Wij gaan bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg’, laat Teeuw door Tubantia optekenen. Als het programmatisch allemaal lukt in de oriënterende coalitiebesprekingen onder leiding van de informateurs Hans Esmeijer (CDA) en Henk Jan Meijer (VVD), kan de komende week de aanbeveling voor een coalitie CDA/VVD/LAS/CU volgen. Mocht dat college door de informateurs officieel worden aangekondigd, kan Alex Langius de verhuiswagen al vast reserveren!  

 
20-04-2018  

Blokkade voor Ten Seldam als wethouder

 

ALMELO - Aan het wethouderschap van CDA-politica Ten Seldam in Almelo komt na vier jaar een einde omdat een verlenging ervan de vorming van een nieuwe coalitie in de weg zou staan....
Lees verder in De Roskam

Archief
Terug naar vorige pagina