Politiek nieuws


Plaatsing  
 
02-03-2014  

Almelo in Top 10 met aantal partijen

 

ALMELO – Slechts in Amsterdam (27), Den Haag (19), Arnhem (18) en Eindhoven, Rotterdam, Lelystad en Utrecht (17) doen meer partijen mee dan in Almelo (16) met de komende gemeenteraadsverkiezing op 19 maart a.s.
Nagenoeg in heel Nederland is het aantal lokale partijen groeiende, blijkt uit onderzoek van de NOS. Ook de ouderen zijn landelijk weer in opmars via OPA (Ouderen Politiek Actief) dat in 32 gemeenten meedoet. In Almelo zag men af van een eigen lijst en maakte het afspraken via PVA. Daar komt bij dat de AOV in Almelo feitelijk nooit weg is geweest en zich al eerder aansloot bij ALA. Oud- AOV-raadslid Jan v.d. Groep staat bij ALA op plek 7 van de kandidatenlijst.
Zie NOS-overzicht.
 

 
03-03-2014  

Andela voor steun vliegveld Twente

 

ALMELO – Zaterdag stond het toch maar in Tc Tubantia. De Almelose wethouder Johan Andela (VVD) is voor financiële steun aan de ontwikkeling van de luchthaven Twente. De VVD’er heeft in Twente nog acht medestanders onder het totaal van 113 partijen die op 19 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Goed voor de ontwikkeling van Twente”, volgens Andela die dus vindt dat heel Twente kan profiteren van het vliegveld. Nu ligt Münster dichtbij en daar zijn juist het aantal passagiers gedaald en worden de financiële resultaten in rood geschreven. Bovendien verbieden Europese regels overheidssteun. Voor Andela en vier andere liberale broeders in Twente doet dat er allemaal niet toe.
Toch benieuwd welke politieke partij in Almelo het raadsbesluit van jaren geleden dat geen financiële steun wordt verleend, eens boven tafel haalt!

 
04-03-2014  

PvdA’er Paul Tang bezoekt Almelo

 

ALMELO - Paul Tang, lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid bij de Europese verkiezingen op 22 mei a.s., bezoekt vanmiddag Almelo om de lokale kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezing op 19 maart a.s. een handje te helpen bij de campagne. “Wij gaan zij aan zij, deur na deur ons verhaal vertellen over hoe we Nederland sterker en socialer maken. Hoe wij lokaal kiezen voor de menselijke maat, voor zorg dichtbij, voor de kwetsbaren in onze samenleving”, riep Tang onlangs op het PvdA congres. Als Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder kwam hij in 2009 minder goed in de publiciteit door het ‘lekken’ van de Rijksbegroting aan RTL voor Prinsjesdag. Het woordvoerderschap werd hem toen tijdelijk ontnomen.
 

 
05-03-2014  

B&W besluiten d.d. 4 maart 2014

 


B&W besluitenlijst d.d. 4 maart 2014

 
06-03-2014  

Almelose politici bij WNL op Radio 1

 

ALMELO – De raadsleden Irene ten Seldam (CDA) en Jan Hammink (ex PvdA en nu Almelooooo) mogen zaterdagmiddag om 15.00 uur bij WNL aan presentatrice Kristel van Eijk uitleggen wat er allemaal fout gaat in de Almelose gemeenteraad met 14 fracties, waarvan 6 éénmansfracties. Uiteraard gaat het ook over voor en nadelen van lokale partijen en partijen met een landelijke koepel.

 
07-03-2014  

Rumoer over slopen of niet slopen

 

ALMELO - Volgens wethouder Gerrit van Woudenbergh mag de Kloosterhofflat geheel tegen de vlakte om andere ontwikkelingen rond het marktplein niet in de weg te staan. Ruim baan dus voor projectontwikkelaar Urban Interest van Quote-miljonair Harry Hilders. Tijdens het Rumoerdebat trokken vooral ALA en SP fel van leer maar ook BBA ziet nut en noodzaak niet in om de flat te  slopen. Van Woudenbergh reageerde op welbekende laconieke wijze op de kritiek van ALA-voorman en raadsnestor Gijs Stork.  Van Woudenbergh kreeg steun via coalitiepartners CDA en PvdA met de opmerking dat het nooit goed is; "Zegt de wethouder niets, dan informeert hij de raad niet. Onthult hij plannen, praat ie voor zijn beurt."
De Kloosterhoff is deel van Aws Beter Wonen en deels van de gemeente Almelo. Met de aantekening dat de gemeente Almelo nog steeds de koopsom schuldig is aan Aws Beter Wonen dat wel maandelijks een schadecompensatie ontvangt.

Luister hieronder naar een fragment uit Rumoer dat in zijn geheel zondag om 17.00 uur wordt uitgezonden op AAFM en beschikbaar is via
www.aafm.nl/rumoer.

 
08-03-2014  

Kandidaat-wethouders die niet in de raad willen

 

ALMELO – Van Anja Timmer (PvdA) was al bekend dat zij geen raadslid wil worden indien haar partij niet in de nieuwe coalitie komt en zij dus niet opnieuw wethouder kan worden. Pas onlangs verhuisde ze ‘op papier’ van Hengelo naar Almelo waar ze voor de gelegenheid een appartementje huurt. Vast en zeker heeft ze ook een ontbindend huurcontract, indien het voornemen zo wordt geopenbaard.

In Tc Tubantia maakte wethouder Johan Andela (VVD) bekend dat ook hij afziet van een raadszetel indien hij niet opnieuw op het pluche beland. “Dan ga ik een andere baan zoeken”, zei Andela tegen de krant. Voordien was Andela locatiedirecteur bij het ROC van Twente. Ook hij zal dus vermoedelijk een terugkeerregeling hebben.

Maar hoe zit dat nu met wethouder Jan van Marle? Hij verving tussentijds Reinier van Broekhoven en heeft er op 19 maart bij de verkiezingen anderhalve periode opzitten. Veel te weinig voor een vol wethouderspensioen, want dat duurt minsten 12 jaar op een rij of 16 jaar met een onderbreking. Zou accountant van professie Jan van Marle dan ook op zoek gaan naar een echte baan indien het CDA uit de boot valt bij de coalitieonderhandelingen?

Voor de andere zittende wethouders geldt deze problematiek niet. Gerrit van Woudenbergh gaat van zijn pensioen genieten en Mieke Kuik-Verweg is nog wel genegen om koffie te komen schenken tijdens het wekelijkse persuurtje op woensdagmorgen.
'T is maar dat u het weet !

 
09-03-2014  

VVD blijft voor betaald parkeren

 

ALMELO - In de nieuwe coalitieperiode zal de VVD in Almelo vasthouden aan betaald parkeren in de binnenstad. Dat hebben de wethouders Van Woudenbergh en Andela meegedeeld tijdens een politiek café van de VVD met en op verzoek van binnenstadondernemers, van wie sommigen tegen betaald parkeren in de city zijn.
Lees verder…
 

 
12-03-2014  

B&W besluiten d.d. 11 maart 2014

 


B&W besluitenlijst d.d. 11 maart 2014
B&W besluit: Formaliseren nieuwe plankaart centrumgebied
Bijlage: Formaliseren nieuwe plankaart centrumgebied
B&W besluit: Marktconsultatie parkeerbeheer
B&W besluit: Herziene subsidieaanvraag Duurzaam Veilig
Bijlage: Herziene subsidieaanvraag Duurzaam Veilig
B&W besluit: Ontwikkeling Noordflank (v/h Waterrijk)
Bijlage: Ontwikkeling Noordflank (v/h Waterrijk)
B&W besluit: verschuiven bouwvlak Nieuwe Gravenweg 3
Bijlage: verschuiven bouwvlak Nieuwe Gravenweg 3
B&W besluit: Uitbreiding Fa. Kolenbrander Gr. Bavenkelsweg
Raadsbrief: Uitbreiding Fa. Kolenbrander Gr. Bavenkelsweg
Bijlage: Uitbreiding Fa. Kolenbrander Gr. Bavenkelsweg
B&W besluit: Opheffen hondenuitlaatstrook Acaciaplein
Bijlage: Opheffen hondenuitlaatstrook Acaciaplein
B&W besluit: Raadsvragen verstrekken dig. gegevens WWB
Bijlage: Raadsvragen verstrekken digitale gegevens WWB
B&W besluit: Programma vergunningverlening T & H
Raadsbrief: Programma vergunningverlening T & H
Bijlage: Programma vergunningverlening T & H
B&W besluit: Inzetprocedure Netwerk RUD Twente
Int. Inzetprocedure Netwerk RUD Twente
Int2. schema inzetprocedure Netwerk RUD Twente
Int.3 profielformulier Netwerk RUD Twente
Bijlage: Inzetprocedure Netwerk RUD Twente
B&W besluit: Verhogen vergoeding commissie bezwaren
B&W besluit: Openbaar ter afdoening portefeuillehouder
B&W besluit: t.a.v. faillissement RealWork
Raadsbrief: t.a.v. faillissement RealWork

 
14-03-2014  

Aangifte dreigt tegen ‘lekkend´ raadslid Kamphuis


'Kamphuis kan Stapel wel schieten'
De bewerkte foto is van AlmeloAnders.nl - Tony Cassese
 

ALMELO – Volgens een schrijven van raadslid Gerwin Kamphuis (LKA) wil burgemeester Jon Hermans een aanklacht tegen hem indienen wegens het lekken over het besluit om scheidend wethouder Mieke Kuik-Verweg bij haar afscheid de Stadspenning toe te kennen.
Burgemeester Hermans wil met de aanklacht wachten tot na de gemeenteraadsverkiezing om niet te veel ophef te veroorzaken, schrijft Kamphuis.
Het raadslid twitterde de uitslag van de stemming de wereld in en dat schoot o.a. in het verkeerde keelgat van presidiumvoorzitter Jaap Stapel. In een besloten zitting werd Kamphuis door Stapel gekapitteld over het lekken. Kamphuis meldt dat hij zelf niets mocht zeggen en schrijft verder in zijn publicatie en brief aan burgemeester Hermans; “Stapel sprak uit dat hij het ronduit onfatsoenlijk vond wat er is gebeurd, terwijl hij me zelf tijdens die hele bijeenkomst, niet 1 keer aankeek. Maar wel altijd amicaal doen in de wandelgangen en de raadszaal, ik heb er geen woorden voor.
Het lijkt natuurlijk nergens op dat de stemming over de erepenning nog even door deze raad wordt gedaan, waar dit college een meerderheid heeft (en er kennelijk angst is dat het er in een nieuwe raad niet door zou komen). Vandaar dat het nu gebeurt en het moet ook maar even stil worden gehouden, want dit mag de kiezer natuurlijk voor 19 maart niet weten, die gooien we het na de verkiezingen wel voor de voeten.
Al snel bereikte mij het nieuws dat er aangifte zou worden gedaan, maar pas na de verkiezingen om er nu vooral niet teveel ruchtbaarheid aan te geven. Als u van mening bent dat het college wel mag goochelen en ik niet, moet u dat vooral doen”.
 
Precies een jaar geleden deed Kamphuis zelf aangifte tegen de gemeente betreffende de gang van zaken in de Poortaffaire naast het pand van Antiekhandel Stegehuis aan de Haven NZ. In 2011 kreeg Kamphuis zelf een aanklacht aan de broek wegens publieke 'bedreiging' van toenmalig wethouder Sjoers op de website van Tc Tubantia. In die zaak ging hij vrij uit.

 
16-03-2014  

Leer, oeps en floeps

 

ALMELO - Op AlmeloAnders.nl een schouwend artikel over het functionere van het bijna demissionaire college van B&W met een fraaie fotocollage van de hand van Tony Cassese die wij u niet willen onthouden. Klik hier...

 
17-03-2014  

Nekt fusiedwang gemeente Sv DRC 2012 ?

 

ALMELO – Een besparingsbesluit uit 2005 om het sportcomplex ’t Maatveld te willen sluiten is de aanleiding tot de door de gemeente afgedwongen fusie tussen Sv Rietvogels en DVO’71. Almelo’s kleinste voetbalclub DVO speelde sinds jaar en dag op ’t Maatveld ver van de stad en werd daarom nooit groot omdat een jeugdafdeling daardoor nooit van de grond kwam. De club moest van de gemeente naar sportcomplex De Riet maar kreeg daar geen eigen onderkomen. Samenwerken of fuseren met Sv Rietvogels was het credo uit het gemeentehuis. Pakte voormalig wethouder Reinier van Broekhoven dat nog met fluwelen handschoen aan, zijn opvolger Jan van Marle pakte rigoureus door, door in 2011 DVO’71 voor het blok te zetten middels het opzeggen van de huur op ’t Maatveld.
Lange jaren van overleg tussen beide clubs hadden het ledental al onder druk gezet, moe van dit alles vertrokken leden naar andere clubs en vooral bij Rietvogels zakte de kwaliteit van het bestuur, waardoor ook financiële problemen ontstonden en het ontdekken van een wietplantage in de zomerstop in 2011 in een voormalige oude schuur van de gemeente op het door Rietvogels gehuurde complex voor nog grotere problemen en kosten zorgde. Wie de dader(s) is bleef tot dusverre onopgehelderd.
Uiteindelijk werd onder druk van de gemeente, met behulp van externe bemiddelaars, toch aangestuurd op een fusie. Het bestuur van DVO trok herhaaldelijk aan de bel bij Van Marle over de schuldenberg van Rietvogels maar kreeg daar geen gehoor. Met behulp van een geoormerkte accommodatiesubsidie werden vier kleedkamers opgeknapt en kreeg de kantine een nieuw dak maar de gepresenteerde schuldenlast bij de fusie bleek achteraf veel groter en ook het ledental werd geen één plus één is twee, zo meldde de club aan de politiek. De opbrengst voor het oude clubgebouwtje van DVO bleek niet voldoende om de ‘lijken uit de kast’ te betalen, zo bleek pas achteraf.
Inmiddels bijna twee jaar verder is het ledental weer groeiende, vooral bij de jeugd. Sinds september jl. is dat met ruim 40 gestegen, zo meldt de website van Sv DRC 2012. Ook wil men starten met 45+ voetbal en vrouwenvoetbal waarvoor voldoende aanmeldingen binnen zijn om in september te kunnen starten.
Volgens het bestuur is een ‘break even’ bereikt en wordt er marginaal afgelost op de schulden. Dat gaat in feite te langzaam waardoor schuldeisers lang moeten wachten om hun openstaande posten te kunnen incasseren, maar dat is altijd nog zekerder dan een faillissement. De club wendde zich eind vorig jaar tot wethouder van sport Jan van Marle om een lening, zodat de schuld gesaneerd kan worden en de lening over meerdere jaren afgelost kan worden. Tot dusverre gaf Van Marle echter geen krimp. Onlangs werden ook de fractievoorzitters vertrouwelijk aangeschreven. Maar als het bij de politiek ligt, blijft er weinig vertrouwelijk, zo is gebleken. Of het de wethouder van sport allemaal deert? Publiek geheim is dat de gemeente graag Avc Heracles wil verhuizen om dat complex te gelde te maken voor woningbouw, iets wat op De Riet niet kan vanwege de vuilnisbelt onder het sportcomplex. Avc Heracles heeft ruimtenood maar kreeg al eens te horen dat het de wedstrijden maar moest afwerken op De Riet. Net zoals soft- en honkbalclub De Uitsmijters eerder al het advies van Van Marle kreeg om het vizier op Hengelo te richten. De Uitsmijters zitten nog steeds op ’t Maatveld waar inmiddels de voormalige behuizing van DVO en de opleiding van de talenten van Heracles Almelo zijn gesloopt. Die beoogde bezuiniging uit 2005 bedroeg nog geen 50.000 euro. Een bedrag dat DRC goed uit zou komen in de vorm van een hypotheek op de opstallen die vrij van schuld zijn. Maar net zoals bij ‘grote broer’ Heracles Almelo is er geen bank die een hypotheek wil verstrekken.
Daar komt bij dat een deel van de politiek eigenlijk 5 voetbalclubs in Almelo wel genoeg vindt. Dat lijkt een voorbode op toekomstig sportbeleid en meer afgedwongen fusies in de Almelose voetbalwereld. Interessant in deze de nieuw ontstane situatie op sportcomplex Ossenkoppelerhoek waar na afzien van nieuwbouw voor een groter voetbalstadion voor Heracles Almelo, de totale herschikking van de baan is. Één miljoen euro is daarvoor nu het maximale budget maar wethouder Van Marle zou daar graag nog wel iets van over willen houden. Op De Riet heeft men gezien hoe het niet moet en dat mag de gemeente zich aantrekken. Het antwoord is aan de politiek of men Sv DRC hierin wil betrekken en er alsnog een hypothecaire lening vrij kan komen. Mede omdat het qua ledental in de aandachtwijk De Riet juist de goede kant opgaat!

 
18-03-2014  

Halve campagne-waarheden en onwaarheden

 

ALMELO – Verbazingwekkend hoeveel geld er is gemoeid met de Almelose gemeenteraadsverkiezing van woensdag 19 maart. Liefst 16 partijen dingen om de gust van de kiezer met gehuurde billboards aan lantaarnpalen, gemeentelijke aanplakborden, digitale snelwegen en een zee aan advertenties in lokale bladen. Op voorhand daarom de conclusie dat alle campagnekassen van de politieke partijen leeg zijn.

Interessant ook om te lezen van welke halve waarheden en onwaarheden men zich bediend om het kiezersvolk te verleiden. Zo beweert de PvdA dat het er voor heeft gezorgd dat het Dienstencentrum De Riet open blijft. In werkelijkheid had vertrekkend PvdA-wethouder Mieke Kuik- Verweg een deal met SCOOP om het Dienstencentrum te sluiten en om de activiteiten voor ouderen te spreiden over de stad. Dankzij het ouderenverzet en verzet van lokale partijen blijft het dienstencentrum grotendeels voor ouderenactiviteiten behouden. Maar hoe lang?
De VVD beweert er verantwoordelijk voor te zijn dat de gemeentelijke financiën weer op orde komen. In werkelijkheid hielp het een verlies van 13 miljoen euro weg te werken in de huisvestingslasten van het in aanbouw zijnde stadhuis. Ook stelde het een provinciale subsidie van 9 miljoen euro in de waagschaal door vol te gaan voor een voetbaltempel met meer detailhandelsruimte dan in de binnenstad leeg staat. Almelo is dankzij de VVD ook een stuk veiliger geworden, staat in de advertentie te lezen, nou ja, dankzij ??
LKA is vooral tegen, behalve als het om publiciteit gaat, want alles moet op straat om de ‘Slag om Almelo’ te winnen. D66 pleit voor excellente scholen, maar de koek van hoger onderwijs is in Twente al lang verdeeld. ‘Nu vooruit’, roeptoetert D66 om vervolgens 20 miljoen euro te willen bezuinigen op de personeelskosten van de gemeente. Dat zijn dik 300 ambtenaren minder maar of dat reëel is?
Almelooooo wil de geldverslindende IISPA en de exploitatie van het buitenzwembad uit de begroting. Worden de sportkosten dan lager? Ook wil Almeloooo een lokale ombudsman. Alsof de provinciale ombudsman de gemeente al niet genoeg pijnlijk over de vingers heeft getikt!
Volgens burgemeester Hermans, in de gemeentelijke advertentie, heeft de burger echt wat te kiezen om de gemeenteraad een opdracht mee te geven voor de komende vier jaar. Dat was de afgelopen jaren ook al zo, maar het geheugen was kort. Daarom nu ook 16 partijen die elkaar de  gemeentelijke 'tent' uitvechten.
Het bontst van allemaal in de ‘beloften’ maakt de Libertarische Partij het. Men predikt het afschaffen van regels en vrijheid, blijheid voor ondernemerschap zonder belasting. Mooi, denk je dan maar past dat bij het eveneens verkondigde stevig sociaal beleid voor hen die niet uit ondernemershout gesneden zijn? Hoe moet je dan sociaal beleid financieren? Via de bedelstaf en de gunst van rijken om af en toe een ‘duit’ te laten vallen? Men wil ook de horecavergunningen afschaffen, hoewel dat in eerste instantie landelijke wetgeving is. Ontregelen noemt de Libertarische Partij dat. Nee, dan liever de lokalen die nog de taal van de burger spreken en zich druk maken voor het welzijn van jong en oud, gezond of ziek, arm en rijk.
Dus nooit meer klagen als u onverhoopt thuis blijft en niet gaat stemmen!!!

 
19-03-2014  

Campagne bij het stembureau niet kies!

 

ALMELO – Volgens de kieswet mag er in de onmiddellijke nabijheid van een stembureau geen campagne worden gevoerd. Toch stuurde men de redactie foto’s toe van een tafel met partijfolders van meerdere partijen in de lokaliteit van het stembureau.
Ook in Hoog Schuilenburg is een stembureau. Op het informatiebord naast het stemlokaal flyers van Almelo Centraal die er eerder vanmorgen nog niet hingen.

Neutraliteit
In Almelo zitten geen kandidaatsraadsleden meer op een stembureau. Dat besluit werd in de aanloop naar de verkiezingen genomen om ongewilde beinvloeding te voorkomen. Ook werd de nadruk gelegd op neutraliteit van de bemensing van een stembureau. Partijspeldjes of kleding met een partijlogo is uit den boze evenals het gebruik van pennen/potloden met een beeldmerk van politieke partijen.

De minimale bezetting van een stembureau
Uit hoeveel personen de bezetting van een stembureau moet bestaan weten we niet zeker, maar zover de herinnering strekt moeten dat minstens 3 personen zijn waarvan één tot voorzitter is benoemd. Op een stembureau in de wijk Schelfhorst zaten rond 17.30 uur maar twee personen waarvan een tot de ondersteunende scholierenbestanden behoorde.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-03-2014  

B&W besluiten d.d. 18 maart 2014

 


B&W besluitenlijst 18 maart 2014
B&W besluit: afwijzen nadeelcompensatie Verd. Spoor
B&W besluit: Subsidie Stadsmusical 100 jaar Almelo
Raadsbrief: Subsidie Stadsmusical 100 jaar Almelo
B&W besluit: Aanvraag EFRO-subsidie Waterboulevard
B&W besluit: Vastgestelde subsidie SPOA 2012
Bijlage: Vastgestelde subsidie SPOA 2012
B&W besluit: Krediet kleinmateriaal buitensport
B&W besluit: Verantwoording subsidie Theaterhotel
Raadsbrief: Verantwoording subsidie Theaterhotel
B&W besluit: Aankoop grond voor Gravenruiters
B&W besluit: Aanvraag afzinken boot in Leemslagenplas
B&W besluit: Betaling frictiekosten Soweco
B&W besluit: Verlengen termijn Cie. Bezwaar Soc. Zaken
B&W besluit: Motie GroenLinks, inzet lokale bedrijven
Raadsbrief: antwoord motie GrLinks, inzet lokale bedrijven
B&W besluit: Openbaar, ter afdoening portefeuillehouder
B&W besluit: bestuursdeal Ontwikkel Agenda Netwerkstad
Raadsbrief: bestuursdeal Ontwikkel Agenda Netwerkstad

 
20-03-2014  

LAS is de naam van de grootste raadsfractie


v.l.n.r.: Jan Hammink (Almelooooo), Louis Kampman (BBA) en Gijs Stork (ALA) hebben hun fracties gebundeld tot de fractie LAS (Lokaal Almelo Samen) om een vuist te kunnen maken voor verandering in beleid.
Foto: Jan Bril
 

ALMELO – De lokale partijen BBA, ALA en Almelooooo gaan voor de komende vier zittingsjaren van de gemeenteraad, één fractie vormen. Het belang van de Almelose burger staat daarbij voorop om een daadkrachtig signaal te kunnen geven in de vernieuwing van bestuur, de besluitvorming en voorafgaand de collegeonderhandelingen. De naam voor deze samenwerkende fractie wordt LAS (Lokaal Almelo Samen) en symboliseert ook de ijzersterke verbinding die men samen wil vormen. Daarin is vrijheid voor onderlinge verschillen met de intentie toch het algemeen belang van de Almelose burgers prioriteit te geven. Van de drie samenwerkende partijen vormt BBA de grootste, gevolgd door ALA en Almelooooo. Samen heeft men 7 raadszetels en vormt daarmee de grootste raadsfractie. Door de samenwerking heeft men één zetel meer dan het CDA en ook dat symboliseert de invloed die men wil hebben in de collegevorming en het raadsprogramma voor de komende jaren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (14 foto's)...

 
21-03-2014  

Collegevorming door Han Pape - De Roskam

 

ALMELO - Hoofdredacteur Han Pape van het Twents Opinieweekblad De Roskam heeft wel een idee hoe een coalitie in Almelo gevormd moet worden na de aardverschuiving van woensdag jl. tijdens de gemeenteraadsverkiezing.
Kijk en luister...

 
22-03-2014  

D66´ers haken af voor raadsbenoeming


Geachte redactie.

Ik heb de afgelopen verkiezing gestemd op deze partij en ben nu al teleurgesteld.
Kan niet waar zijn dat 2 dames op de kieslijst staan om stemmen te trekken en als het dan lukt, trekken de dames zich terug. Onderdwang??? Als je te ziek bent om zitting te nemen moet men zich niet verkiesbaar stellen. Vind dit zeer amateuristisch en zal nooit meer stemmen op deze partij. Wil dit toch kenbaar maken.

m vr gr

Fred H.
 

ALMELO - Imran Dikmen-Yalci en Annet Stuivenberg , die met voorkeursstemmen voor D66 in de gemeenteraad werden gekozen, haken alsnog af voor hun benoeming. Volgens Imran Dikmen (210 voorkeurstemmen)doet zij dat wegens gezondheidsproblemen en vindt ze het niet netjes om zich direct na de beëdiging ziek te melden. Voor Annet Stuivenberg (267 voorkeurstemmen) liggen er volgens het persbericht van D66 privéredenen aan ten grondslag om alsnog af te zien van benoeming.

Door het afzien van benoeming worden nu Marc Bout (75 voorkeurstemmen) en Claudio Bruggink (154 voorkeurstemmen) alsnog raadslid, Bruggink is ook de beoogd wethouderskandidaat voor D66. Mocht D66 in de coalitie worden opgenomen en Bruggink worden benoemd tot wethouder, is Jeroen Wiertz de eerstvolgende op de lijst. Tenzij Dikmen of Stuivenberg alsnog de hen toekomende zetel willen innemen.

(Volgens de kieswet komen de dames in aanmerking voor benoeming. Dat kan door de mogelijke wens van de partijleiding niet worden voorkomen. - red.)

D66 - Naam kandidaat - Aantal stemmen
1 Gerritsen, F.J. (Fred) (m) 1871
2 Isendoorn, H.C. (Huub) (m) 356
3 Bout, M. (Marc) (m) 75
4 Bruggink, C.F.M. (Claudio) (m) 154
5 Wiertz, J.B.W. (Jeroen) (m) 33
6 Dikmen-Yalçi, I. (Imran) (v) 210
7 de Bruijn, A.G. (Ton) (m) 30
8 Stuivenberg, A.G. (Annet) (v) 267
9 Mulder, M.M. (Martin) (m) 47
10 van der Kolk, R.J. (Ruud) (m) 16
11 Visser, P.J. (Peter) (m) 11
12 van Elsberg-Rutgers, M.J.P. (Marja) (v) 71
13 Bijsterbosch, A.J. (Betsie) (v) 30


Lees ook: Kiezersbedrog

 
23-03-2014  

Bert Meulman informateur Almelo

 

ALMELO - Bert Meulman gaat op verzoek van CDA Almelo aan de slag als informateur om de coalitievorming in Almelo tot een bevredigend einde te brengen.
Als voormalig burgemeester van Hardenberg kent hij de politiek van binnenuit zeer goed en heeft hij aangetoond dat hij boven de partijen staat en daarmee zijn taak onbevooroordeeld kan uitvoeren. Meulman staat bekend als een echte verbinder.

“Bert Meulman komt dan wel van buiten Almelo, maar staat dicht genoeg bij de gemeente om de Twentse cultuur te kennen en daar rekening mee te houden”, licht Jan van Marle, partijleider CDA Almelo, toe.
Meulman gaat op uitdrukkelijk verzoek van de CDA-fractie met alle fracties in de gemeenteraad van Almelo in gesprek om te onderzoeken welke samenwerkingsmogelijkheden er zijn en zo te komen tot een zo breed mogelijk gedragen en slagvaardige coalitie en college.

 
24-03-2014  

LAS reageert op woorden burgemeester Hermans

 

In de media wordt na de bekendmaking van Lokaal Almelo Samen (LAS), het samengaan als één fractie in de gemeenteraad door Almelooooo, ALA en BBA, de indruk gewekt dat de kiezer achteraf bedrogen wordt. Het tegendeel is waar. LAS benadrukt juist het belang van de kracht van samenwerking door lokale partijen. Dit was 1 van de grote wensen van de inwoners van Almelo waaraan wij nu hebben voldaan. De standpunten van elke partij blijven kaarsrecht overeind staan. Het doel van 1 fractie in de gemeenteraad is dat over gezamenlijke standpunten sneller overeenstemming kan worden bereikt en dat over de verschillen inhoudelijk goede discussies ontstaan. Elke partij blijft haar (oorspronkelijke) eigen identiteit behouden binnen LAS. Zoals landelijk al vele malen besproken is, telt Almelo met 14 partijen de meeste fracties. Samenwerken, participeren en elkaar tegemoet komen vinden wij van groot belang.

Verbijsterend is de opmerking van burgemeester Hermans die haar mening uit in de media dat het samengaan in 1 fractie nog voor de definitieve verkiezingsuitslag bekend was gemaakt. Dit is formeel wel juist, echter de definitieve uitslag was informeel al eerder bij de lijsttrekkers bekend . Daarna hebben wij gekeken naar de mogelijkheden. LAS vindt dat de burgemeester neutraliteit dient uit te stralen en zich niet moet bezighouden met het plaatsen van suggestieve opmerkingen in de media. De informele definitieve uitslag was juist de reden voor een informatief gesprek tussen de partijen. De inhoud en overeenkomsten in het verkiezingsprogramma, de wil van de inwoners voor lokale samenwerking en de juiste klik tussen de partijen hebben hierin de doorslag gegeven. Wij hebben besloten op basis van inhoud. Daar heeft een neutrale burgemeester geen uitlatingen in het openbaar over te doen.

Het is onzes inziens alleen maar goed en sterk voor de besluitvorming en ten behoeve van de kiezers dat lokale partijen de krachten bundelen, zodat in 4 jaar slagvaardiger besluiten genomen kunnen worden. Er is dus absoluut geen sprake van kiezersbedrog. Het tegenovergestelde is waar. Er zijn voor de inwoners, met een slagvaardiger en breder gedragen lokale fractie, dat is het doel van LAS.

Fractie LAS
(BBA, ALA en Almelooooo, samen doen!)

Naschrift redactie:
Lees ook:
Kiezersbedrog

 

 
25-03-2014  

Partij Vrij Almelo blijft Wilders steunen

 

ALMELO - Tijdens de kennismaking met de nieuwe raadsleden kwam Bert Hummels (Leefbaar Almelo)met een handtekeningenlijst langs om afstand te doen van de woorden van Geert Wilders.Dit komt waarschijnlijk volgende week ter sprake in de raad van Almelo.De Partij Vrij Almelo heeft geen handtekening gezet en Hummels vroeg waarom niet....
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en wij staan niet voor een hetze tegen welke persoon dan ook. Wel hebben wij gezegd dat zijn woorden misschien iets anders gekozen hadden moeten worden maar dat het onze warme samenwerking met de provinciale PVV beslist niet zal schaden, ook niet landelijk

Fractie Partij Vrij Almelo

 
26-03-2014  

LAS organiseert infoavond nieuwe WMO

 

ALMELO – Lokaal Almelo Samen (LAS = BBA, ALA en Almelooooo) houdt woensdag 2 april een bijeenkomst in het teken van de nieuwe regelgeving in de WMO. De verschuiving van de uitvoering van het rijk naar gemeenten betekent dat er veel op de gemeente afkomt en het is voor raadsleden van groot belang zich goed voor te bereiden. LAS wil graag van de mensen uit 'het veld' horen hoe zij aankijken tegen de veranderingen en welke adviezen zij geven aan de gemeente.

Jos de Blok namens Buurtzorg Nederland, Irma Harmelink van Zorgaccent en Theo Zijlstra, voorzitter van de WMO Adviesraad Almelo zijn aanwezig om samen deel te nemen aan een panel. Verder krijgt iemand van de gemeente de gelegenheid een actuele stand van zaken te geven over onder meer de samenwerking in Twents verband. Iedereen is van harte welkom op deze infobijeenkomst voor mensen die met WMO te maken hebben of krijgen.

Infoavond nieuwe WMO: woensdag 2 april, aanvang 19.30 uur, Wijkcentrum De Schöppe, Clematisstraat 2 Almelo.

Update:
AAFM maakt opnames tijdens deze bijeenkomst en zendt dit op een later tijdstip uit via de Lokale Omroep.

 
26-03-2014  

B&W besluiten d.d. 25 maart 2014

 


B&W besluitenlijst 25 maart 2014
B&W besluit: Antwoordt vragen E-bike fractie PVA
Ingekomen vragen PVA E-bike laadpunten
Antwoordbrief: PVA-vragen laadpunten E-bike
B&W besluit: SGBO benchmark over WMO
Raadsbrief: SGBO benchmark over WMO
Bijlage benchmark WMO voorzieningen Almelo
B&W besluit: Inkoopovereenkomst ROC - educatie 2014
B&W besluit: concept jaarreportage aanpak MAU
Raadsbrief: concept jaarreportage aanpak MAU
Bijlage: Jaarreportage MAU - Almelo
B&W besluit: Reactie manifest tegen boring Schaliegas
Brief: Reactie manifest tegen boring Schaliegas
B&W besluit: Jaarverslag Vergunning, Toezicht, Handhaven
Raadsbrief: Jaarverslag Vergunning, Toezicht, Handhaven
Brief: Jaarverslag Vergunning, Toezicht, Handhaven
Bijlage: Jaarverslag Vergunning, Toezicht, Handhaven
B&W besluit: Gunning Audiovisuele middelen stadhuis
B&W besluit: Openbaar ter afdoening portefeuillehouder

 
27-03-2014  

PVA: Dierenwelzijn in Almelo op een zijspoor


De Olde liet zich al eens opsluiten om de aandacht voor een nieuw dierenasiel op te wekken
 

ALMELO – Raadslid Harry de Olde (PVA) vindt dat dierenwelzijn niet hoog gewaardeerd wordt in het prioriteitenlijstje van andere raadsfracties. De fracties in de gemeenteraad van Almelo moesten dinsdag jl. prioriteiten aandragen voor een te formuleren Raadsprogramma 2014-2018.
Voor raadslid De Olde was dat het dierenwelzijn , middels een nieuw dierenasiel en een speciale wethouder die dierenwelzijn in zijn bestuurlijke portefeuille heeft. De Olde lanceerde het idee van een speciale wethouder voor dierenwelzijn al in oktober 2012.
Tot teleurstelling van De Olde hebben drie andere fracties, die dierenwelzijn ook hoog benoemden in hun verkiezingsprogramma, dat punt laten vallen bij het stellen van prioriteiten, zo meldt De Olde in een persbericht.

Dit ondanks dat de Europese Unie de volgende vijf, op grondrechten van mensen lijkende, 'vrijheden' heeft toegekend aan dierenwelzijn:

- Vrij zijn van dorst, honger en ondervoeding.
- Vrij zijn van fysiek en fysiologisch ongerief.
- Vrij zijn van pijn, verwondingen en ziektes.
- Vrij zijn om het normale gedrag te kunnen uitoefenen.
- Vrij zijn van angst en chronische stress.

 
30-03-2014  

LAS levert 5 publieke punten voor Raadsprogram

 

ALMELO – Volgens een eerder raadsbesluit gaat de gemeenteraad een Raadsprogramma samenstellen voor het nieuw te vormen college van B&W. Dat nieuwe college moet dan het Raadsprogramma gaan uitvoeren. De door grote winnaar BBA, ALA en Almelooooo gevormde fractie LAS (Lokaal Almelo Samen) droeg de onderstaande vijf punten aan waaraan LAS prioriteit wil geven.

1. Afvalbeleid:

LAS wil graag heroverweging van het afvalbeleid en dat het ont-zorgen van het restafval voorlopig 2-wekelijks blijft. Tevens is er in het verleden afgesproken dat de afvalstoffenheffing kostendekkend zal worden uitgevoerd, en dit dient dan ook te gebeuren. Scheiden van afval dient op een werkbare basis te geschieden voor iedereen. Eventueel gaan we kunststof ook apart inzamelen en afhalen. Aanleg van 14 ‘milieuparken’ á € 835.000,- dient te worden uitgesteld.

2. Parkeerbeleid:
LAS wil graag heroverweging van het nieuwe parkeerbeleid. Alle bezoekers aan de binnenstad moeten een nader te bepalen tijd vrij kunnen parkeren. Parkeervergunningen in het bewonersgebied moeten kostendekkend worden uitgevoerd . De weeffouten in het nieuwe parkeerbeleidsplan (blauwe zone) moeten zo spoedig mogelijk hersteld worden. Er dient maatwerk verricht te worden e.e.a. in overleg met inwoners van de betreffende straat of woonblok.

3. Sport en cultuur:
LAS wil graag heroverweging van de budgetten die er zijn voor de basisvoorzieningen betreffende sport en cultuur.
De huren van de sportaccommodaties en de sportvelden zijn de afgelopen jaren met 25% gestegen, en bij diverse sportclubs staat het water nu aan de lippen. Ook moeten sportverenigingen en het sportbedrijf meer vrijheid krijgen, zodat zij in staat zijn eigen inkomsten te genereren.
De bibliotheeklocaties op de Schelfhorst en de Windmolenbroek moeten behouden blijven. Eventueel moet er gekeken worden naar goedkopere alternatieve locaties om de bibliotheken te kunnen behouden in de wijken. Zwembad het Sportpark moet in zijn geheel open blijven. Er zal gekeken worden, of met een eenmalige investering de energiekosten van het zwembad gedrukt kunnen worden, zodat de exploitatiekosten onder controle kunnen worden gehouden. Denk hierbij aan zonne-energie of bodemverwarming.

4 en 5. Binnenstad en wijkcentra:
Verder moet er op een zeer korte termijn, een invulling en revitalisatie gerealiseerd worden van de binnenstad, incl. herbestemming van het huidig stadhuis.
Bovendien moet er gekeken worden of het beheer van wijkgebouwen weer terug kan richting de bewoners in de wijk zelf. Het voormalig Wijk Service Punt moet weer in ere worden hersteld.
 

Archief
Terug naar vorige pagina