Politiek nieuws


Plaatsing  
 
01-03-2010  

AlmeloAnders zorgt voor politieke satire

 

ALMELO – De website AlmeloAnders.nl zorgt voor de nodige satire in het Almelose politieke spectrum. Met regelmaat worden politici op de hak genomen doormiddel van spectaculaire fotobewerkingen en ook de teksten mogen er zijn. Een kijkje op de website van Tony Cassese loont dan ook de moeite om even in de lach te schieten. Of kijk anders even naar de YouTube-filmpjes van de geïnterviewden.

 
01-03-2010  

Veel persoonlijke campagnes in verkiezingsstrijd

 

ALMELO – De gemeenteraadverkiezing kenmerkt zich door veel persoonlijke campagnes. Bij de VVD voeren de jongelingen Arjen Maathuis en Jamy Pauwels een eigen campagne om vooral de jonge kiezers te trekken. Ook de muzikant van het VVD-gezelschap Luc Simmering voert een eigen campagne als een der ‘Heeren van Almelo’.
Bij D66 is Gina Rozema, o.l.v. de nog grotere draaikont als Wouter Bos Fred Gerritsen, op een ‘zijspoor’ beland door o.a. de ambities van bijvoorbeeld Huub Isendoorn, eens wethouder omdat hij in 2002 de gezamenlijke afspraken met de oppositiepartijen schond en nu tijdelijk ingehuurd wethouder in Borne. Het wethouderschap in Almelo verdient kennelijk beter. Gina hield jaren het lawaaiprobleem van het verkeer langs ‘De Kogel’ warm bij het college dat uiteindelijk resulteerde in het nu geplaatste geluidsscherm. Rozema wil zich niet zomaar laten afserveren en heeft daarom bijna bij alle seniorenflats in de stad een briefkaart in de bus laten stoppen met de tekst 'Van Harte Aanbevolen' en is een eigen website gestart om via voorkeurstemmen alsnog kans te maken op een raadszetel.
Bij het CDA zorgt Carla Davis voor de persoonlijke noot in de campagne. Davis heeft verstand van boeren, zo lezen we in het Almelo's Weekblad. Landelijk verliest het CDA aanhang in het agrarisch 'landschap', maar in geanexeerde Bornerbroek moet Davis dat voorkomen. Zelfs de 'prinsenwagen' van het CDA werd er tijdens de carnavalsoptocht voor ingezet. Ook bij het CDA houdt Imran Dikmen-Yalçi haar eigen campagne. Verder bezocht het CDA tal van kerkelijke organisaties om toch maar vooral zieltjes te winnen. Bij de Armeense kerk werd zelfs vanaf de kansel gepredikt dat men CDA moet stemmen.
Voor Jan Hammink (PvdA) gaat het er nog bonter aan toe. De laatste vier jaar heeft hij zich zonder enig verzet laten ringeloren door fractiegeneraal Bert Kozijn. Nu wordt alle oude 'kunnigheid' uit de kast getrokken om hem van een onverkiesbare plaats twaalf via voorkeurstemmen alsnog weer in de raad te laten plaatsnemen. Vier hele advertentiepagina's in het Almelo's Weekblad werden er tegenaan gegooid. Kosten en moeite worden niet gespaard om Jan opnieuw op het pluche te laten plaatsnemen.
De kleinere partijen hebben het allemaal moeilijk om in de publiciteit te komen. TC Tubantia schrijft louter positief over het huidige establishment en kraakt voortdurend alle kleinere partijen af. Bij TC Tubantia trokken ze de uitzending van Zembla TV openlijk in twijfel en hebben de vier onderzoeksrapporten over wat er mis is in het gemeentelijk apparaat geen invloed meer. Op de redactie van TC Tubantia schijnt het te rommelen door de koers die de redactiechef in deze voert, zo hoorden wij uit interne bronnen.

 
02-03-2010  

VVD wint virtueel stemmen in laatste debat


Alberto Kampman (BBA) tijdens een interruptie
  ALMELO – Het laatste verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers in wisselende zetting maandagavond werd een slag voor VVD-voorman Gerrit van Woudenbergh. Duidelijk meer ervaren dan de nieuwkomers maar ook sneller van de tongriem gesneden dan Mieke Kuik (PvdA) en Fred Gerritsen (D66) troefde hij zijn tegenspelers ook op opportunistische wijze af. Bijvoorbeeld bij de stelling dat expansie van woningbouw in Almelo, moet plaats vinden binnen de huidige stadsgrenzen en niet in uitleggebieden. Van Woudenbergh pleitte voor het eerste, maar niemand die van Woudenbergh voor de voeten wierp dat hij altijd heeft ingestemd met plannen als Waterrijk, Almelo Noord en Leemslagen. Niemand die van Woudenbergh er aan herinnerde dat hij zelf enkele jaren geleden kwam met het idee om in Waterrijk ook grote kavels te realiseren voor paardgebonden wonen. Ofwel een landhuis met stallen, een trainingsbak, paddock en een stuk weiland. De tegenstanders lieten zich door van Woudenbergh aftroeven, zij het dat wethouder van Marle nog enigszins op de been bleef met de stelling dat de stad in balans moet worden ontwikkeld en dus ook grotere kavels in de uitleggebieden voor de mensen met en dikke knip. De VVD is daar eigenlijk voor, maar van Woudenbergh voelt op feilloze wijze aan dat die boodschap momenteel niet land bij de Almelose samenleving.
Lees verder...

Fotoreportage (20 foto's)...

 
03-03-2010  

Leerlingen Het Noordik kiezen voor de PvdA

 

ALMELO - Leerlingen van Het Noordik hebben hun stem uitgebracht in het stemlokaal aan de C. van Renneslaan. Bert Hummels van Leefbaar Almelo bracht dinsdag ook nog even een bezoekje aan onze leerlingen. Hij was daartoe uitgenodigd tijdens het bezoek aan het gemeentehuis door onze 3e en 4e klassen. Op de foto schudt Bert Hummels de hand van de voorzitter van het stembureau, Babette.
PvdA 74 (33.94%), CDA 32 (14.68%), VVD 10 (4.59%), SP 8 (3.67%), ALA/AOV 2 (0.92%), GroenLinks 3 (1.38%), ChristenUnie 18 (8.26%), D66 2 (0.92%), Leefbaar Almelo 17 (7.80%), PVA 10 (4.59%), BBA 2 (0.92%), Lijst Cete 14 (6.42%), TON 26 (11.93%),
Blanco stemmen: 4 

 
04-03-2010  

Het volk spreekt: PvdA, VVD, CDA coalitie

 

ALMELO - De Almelose stemmers hebben zich mede door een lage opkomst uitgesproken voor maar één mogelijke coalitie van VVD, PvdA en CDA. Dat wordt voor de VVD een lastige klus met al die verkiezingsbeloften die tegendraads zijn aan de megalomane ambitieuze koers van de PvdA en CDA. De vraag is ook of 3 of 6 wethouders de dienst gaan uitmaken gelet op de kleine verschillen tussen de drie partijen. De ambities van D66 kunnen in de ijskast en lijsttrekker Gerritsen kan zich beperken tot aanvoerder van de versplinterde oppositie. Verrassend laag was ook de ene zetel van Rita Verdonk's Trots Op Nederland die vooraf door menigeen hoger werd ingeschat maar bleef steken op 1 zetel. De komende raadstermijn zitten 12 partijen in de raad want BBA bungelde aan een touwtje en viel uiteindelijk als enige van de kandiderende partijen af.

De voorlopige uitslag:
PvdA 7(13), VVD 7 (4), CDA 6 (8), SP 3 (3), D66 3 (1), ALA/AOV 2 (2), PVA 2 (0), GroenLinks 1 (2), Christen Unie 1 (1), TON 1 (0), Cete 1 (0), Leefbaar Almelo 1 (1). (Tussen haakjes zetels in 2006).
De definitieve uitslag met invulling van de raadsleden wordt vrijdag bekend gemaakt.

Fotoreportage (29 foto's)...

 
05-03-2010  

Onregelmatigheden tijdens stemmen?

 

ALMELO – Over het stembureau in Eninver (Aalderinkshoek) bereiken de redactie van AlmeloNieuws berichten dat daar kon worden gestemd zonder kopie van een identiteitbewijs te tonen bij het uitbrengen van een stem met machtiging. Ook zou er structureel geholpen zijn bij het stemmen door Turkse medelanders buiten op te wachten om vervolgens te gaan stemmen met meer dan één persoon in het kieshokje.
Bij het stembureau in de Elisabethhof kon de buurvrouw vanuit haar appartement meekijken hoe en op wie werd gestemd. Kandidaat raadslid Jan Hammink (PvdA) belde daarover wel TC Tubantia maar niet de voorzitter van het stembureau zo staat in TC Tubantia te lezen.

 
05-03-2010  

Officiële uitslag raadsverkiezing 2010 bekend

 

ALMELO - De uitslag wijkt in aantal niet af van zoals deze in de voorlopige uitslag werd bekendgemaakt. Met voorkeurstemmen zijn in de raad gekomen: Carla Davis (CDA), Jan Hammink (PvdA), Marike van Doorn (ALA-AOV), Gina Rozema (D'66), Dikman-Yalci (CDA).

Foto: Jan Hammink (PvdA), hier in goed gezelschap, komt alsnog met 650 voorkeurstemmen in de raad.

 
05-03-2010  

PVA wil hertelling wegens onregelmatigheden

 

ALMELO – Het nieuw gekozen raadslid de Olde (PVA) wil een hertelling na berichten uit de Almelose samenleving. AlmeloNieuws bereikten berichten dat in het wijkcentrum Eniver niet alles volgens de regels verliep bij het stemmen met machtiging. De PVA-voorman de Olde heeft daarom zijn beklag en verzoek ingediend bij de voorzitter van het overkoepelende stembureau burgemeester Vloedbeld. 
De kans op een hertelling lijkt weinig kans van slagen te hebben, omdat een hertelling op zich geen (grote) afwijking kan laten zien van de eerdere telling gelet op de aard van de meldingen.

Lees ook TC Tubantia

 
06-03-2010  

Leefbaar Almelo wil 3 wethouders

 

LEEFBAAR ALMELO PERSBERICHT!

hier de 1e suggestie van leefbaar almelo voor de coalitievorming waar wij best deel van uit willen maken maar waar we eerst willen meegeven dat dit de kans is voor vvd cda en pvda om samen te laten zien dat ze t beste met de stad voor hebben en niet alleen maar aan zichzelf denken leefbaar almelo stelt voor de eerste realistische bezuiniging door te voeren door slechts met 3 wethouders verder te gaan cda 1 vvd 1 pvda 1
gezien de zetelverdeling heel normaal en acceptabel en tegelijkertijd een bezuiniging op de politiek een interne bezuiniging waar velen al zo lang op zitten te hameren zowel uit de oppositie als wel uit de coalitie dus hiermee kan een eerste positief veranderingssignaal worden afggegeven
teven is dit een verbetering in de verstandhouding tussen de verschillende fracties want hierin komen alle partijen elkaar zowel organisatorisch als inhoudelijk tegemoet

leefbaar almelo is van mening dat als de partijbelangen te groot zijn en de persoonlijke ego's een te belangrijke rol spelen dit tegelijkertijd een zwaktebod is van de 3 partijen dus volgens leefbaar almelo kan niemand hier onderuit of zlfs iets zinnigs tegen in brengen
hopelijk worden de kiezers en de politici door dit signaal van leefbaar almelo nu eindelijk eens wakkerder

groeten en succes op weg met Leefbaar Almelo naar een leefbaar almelo!

Dont worry too much, be happy enough!
Be sure you enjoy life and love to the max!
[Raadsfractie Leefbaar Almelo]

 
08-03-2010  

Isendoorn (D66) wil minderheidscollege (reacties)


Ingezonden reactie:

De hr. Isendoorn heeft met groot enthousiasme deel uitgemaakt van de voorlaatste bestuursdersclub in deze stad, een club die het geritsel en gerommel ook zeer hoog in het vaandel had staan. De dhr. Isendoorn moet m.i. op zijn beurt wachten, indien nodig kan hij in Borne worden opgehaald.

In de wandelgangen van het gemeentehuis beluister ik zeer regelmatig en met een forse meerderheid de geluiden, dat er inmiddels 2 wethouders zijn die we hard nodig hebben voor de toekomst.
Te weten de hr. Marle en de hr. Schouten, die in korte tijd bewezen hebben “vakwethouder” te zijn. Dit even los van de politieke partij waar men toe behoort, maar dat is met vakwethouders ook minder van belang. De raad moet weer echt gaan beslissen.
We gaan hopelijk eindelijk terug naar 4 wethouders, wat inhoud dat er nog naar 2 nieuwe wethouders gezocht moet worden.
Liefst 2 nieuwe wethouders, desnoods van ver weg om te voorkomen dat er uit de spelonken van het stadhuis toch nog oudgedienden zullen trachten via allerlei kronkels toch nog een stukje macht willen heroveren en willen redden wat er nog te redden valt.

Vele coalities zijn mogelijk, de winst van de verkiezingen is, dat er altijd een meerderheid te vormen is, die te grootse plannen kan tegenhouden.
De VVD kan de eerste aftrap nemen.

De dhr. Isendoorn kan nog wel even met zijn schaakspelletje doorgaan, hij kan beter in Borne blijven, dan kunnen wij in onze stad met nieuwe, liefst "onbesmette" mensen verder.

J. van Willigen
 

Almelo, 7 maart 20120
D'66 is voorstander van een minderheidscollege Out of the box.
De verkiezingsuitslag overziende is er volgens de gevestigde orde maar één conclusie mogelijk: alleen VVD, CDA en PvdA kunnen een college vormen met een meerderheid in de raad. Maar dat is te eenvoudig. Om recht te doen aan de verkiezingsuitslag moet er out of the box gedacht worden in plaats van in vanzelfsprekendheden.

Optie 1, een VVD/CDA/PvdA college.
Getalsmatig (20 zetels in de raad) is dit de meest voor de hand liggende variant. In dit college zullen de VVD en de PvdA ieder 2 wethouders leveren en het CDA, als kleinste partij, moet dan genoegen nemen met 1 wethouder. De grote verliezers, CDA en PvdA leveren dus de meeste wethouders. De VVD, de winnaar zal een ondergeschikte rol krijgen. Immers, de verliezers hebben samen nog altijd 3 wethouders – en dus een meerderheid in het college. Zo’n ondergeschikte rol zal de VVD zwaar vallen, na PvdA en CDA jarenlang tot op het bod te hebben bestreden.

Optie 2, een college van vier of meer partijen.
Twee van de drie grootste partijen aangevuld met kleinere partijen kan ook, maar dat wordt wel heel erg lastig. Twee van de grootste partijen hebben respectievelijk 13 of 14 zetels in de raad. Om een meerderheid te krijgen moeten er dus minimaal 2 andere partijen aansluiten. Bovendien is het vrijwel zeker dat de SP en ALAOV niet gevraagd zullen worden. De spoeling is dus heel dun.

Optie 3, out of the box: een minderheidscollege.
De vorming van een minderheidscollege met gedoogsteun van de raad, is realistisch en de meest voor de hand liggende variant.
Er zijn dan verschillende varianten mogelijk: VVD/CDA of VVD/PvdA of PvdA/CDA. Afhankelijk van de variant beschikt zo’n college over 13 of 14 zetels in de raad. De samenstelling doet er niet zoveel toe; elk collegevoorstel zal door de voltallige raad op haar merites moeten worden beoordeeld.

En het wordt …
De vorming van een college is meer dan de optelsom van een aantal raadszetels. Al is het getal wel van belang. De helft plus één is immers de meerderheid die nodig is voor een besluit. Maar het is een misvatting om te denken dat het noodzakelijk is dat die meerderheid al op voorhand wordt geregeld. Het is dus wel gebruikelijk, maar strikt genomen niet noodzakelijk en soms niet wenselijk. Zoals nu in Almelo. Immers, de kiezers hebben de coalitie PvdA en CDA 8 zetels minder gegeven en dus een dikke onvoldoende. Daar past geen college (Optie 1) bij, waarin juist deze partijen het voor het zeggen hebben.
In tegendeel, de verkiezingsuitslag wijst uit dat de kiezers hebben gekozen voor een sterkere rol voor de raad. Daarbij past een minderheidscollege. Eén van de drie (PvdA, CDA of VVD) zou dan in de raad blijven.
Met één van deze partijen in de raad is sprake van een krachtige oppositie, waarbij een collegevoorstel niet op voorhand al kan rekenen op voldoende steun. Achterkamertjes politiek is uitgesloten, het loont immers niet om achter gesloten deuren afspraken te maken. Een debat op basis van argumenten is dan noodzakelijk om een meerderheid krijgen. De rol van de raad wordt daarmee versterkt. De
democratie is daarbij gediend. Nu de verkiezingsuitslag is zoals die is, verdient een onconventionele oplossing – een minderheidscollege – de voorkeur.

Huub Isendoorn, D66 Almelo

Uit TC Tubantia:
HAAKSBERGEN - Wethouder Ben Eshuis heeft dinsdag met onmiddelijke ingang zijn werkzaamheden neergelegd. De wethouder moet met de haven in zicht stoppen met zijn functie. Hij is vorige week gekozen als raadslid in de Hof van Twente, als gemeld. Op zijn verzoek is uitgezocht of dat wettelijk te combineren is met zijn taak als demissionair wethouder in een andere gemeente (Haaksbergen). De uitkomst is dat dat op grond van de kieswet niet mag. De taken van Eshuis worden, tot een nieuw college aantreedt, waargenomen door burgemeester Karel Loohuis en wethouder Marcel Diepenmaat.

Redactie AN.nl
Zou bovenstaande ook niet gelden voor Huub Isendoorn als demissionair wethouder van de gemeente Borne en tot raadslid in Almelo gekozen voor D66?
Mogen wij vandaag het bericht ontvangen dat Isendoorn met onmiddellijke ingang stopt als wethouder in Borne of anders zijn raadszetel in Almelo ter beschikking stelt aan een partijgenoot?

 
10-03-2010  

VVD niet accoord met alleen Otten als informateur

 

ALMELO - De VVD gaat niet accoord met de voortvarendheid van de PvdA om de demissionaire PvdA wethouder Bert Otten uit Hengelo aan te stellen als informateur. Bert Otten is eveneeens vice-voorzitter van de PvdA landelijk. Volgens de VVD kan de PvdA  niet bogen op de 300 stemmen meer als de VVD maar moet zij het zetelverlies van zes zetels ook tegen de winst van 3 zetels van de VVD zetten en rekening houden met de 7 tegen 7 zetels verhouding in de nieuwe gemeenteraad van de beide partijen. De VVD wil daarom een tweede informateur laten aanschuiven uit eigen kring, zo meldt de VVD in haar schrijven.
Ook wil de VVD de locatie van een nieuw stadhuis opnieuw tegen het licht houden en onderzoeken of een kleiner (bestuurs) stadhuis op een andere locatie denkbaar is. De VVD laakt het collegebesluit vlak voor de verkiezing en noemt dat over het graf heen regeren.


VVD inbreng 1e informatieronde coalitievorming

 
10-03-2010  

Besluitenlijst B&W d.d. 09-03-2010

 


Besluitenlijst B&W d.d. 9 maart 2010
B&W reactie op woonvisie gem. Wierden
B&W besluit: Uitgifte bouwkavels Aadorp en Bornerbroek
B&W besluit: Compensatie bouwvolume Hegeman Bouw
B&W besluit: Veratwoording Welzijnsgelden 2009
B&W besluit: Antwoord vragen LA opheffen Sportraad
Raadsbrief: Beantwoording vragen LA opheffen Sportraad
B&W besluit: Herziening bestemmingsplan Krikkenstraat
Raadsbrief: Herziening bestemmingsplan Krikkenstraat
B&W besluit: Crisisprotocol
B&W besluit: Nieuw stedenbeleid en bestedingsreserve
Raadsbrief: Nieuw stedenbeleid en bestedingsreserve
B&W besluit: ter afdoening portefeuillehouders

 
11-03-2010  

Isendoorn kiest eieren voor zijn geld

 

ALMELO/BORNE – De D66’er Huub Isendoorn kiest eieren voor zijn geld en heeft zijn functie als wethouder in Borne neergelegd. Dinsdagavond diende hij schriftelijk nog een verzoek in bij burgemeester Hermans van de gemeente Almelo om een bedenktijd van 14 dagen i.v.m. zijn benoeming als raadslid. Hij liet daarmee eerste opvolger Claudio Bruggink in onzekerheid of Isendoorn zou kiezen om zijn taak als wethouder in de gemeente Borne af te maken of te kiezen voor het raadslidmaatschap in de gemeente Almelo.
Het bestuursrecht verbiedt een dubbelfunctie als wethouder in de ene gemeente en raadslid in de andere gemeente.
Maandag lanceerde Isendoorn nog een alternatief voor collegevorming in Almelo waarbij D66 ook een wethouder – lees Isendoorn - zou kunnen leveren, maar dat opzetje is te doorzichtig met het daarop volgende schriftelijke verzoek om bedenktijd. De bestuurswet biedt in deze geen bedenktijd. Formeel is het zelfs zo dat zijn wethouderschap in Borne pas eindigt een maand na zijn opzeggen. De melding in TC Tubantia dat hij voorlopig nog onbezoldigd als adviseur in Borne zal optreden moet dus nog eens tegen het licht gehouden worden. Isendoorn wil zich vandaag als raadslid laten installeren in de gemeenteraad van Almelo. Formeel kan dat pas als in Borne een ander tot wethouder is benoemd.

 
16-03-2010  

Instellen reclamefonds is Paard van Troje

  ALMELO – Op initiatief van de VVD heeft de gemeente onderzocht of er een gemeentelijk reclamefonds kan worden ingesteld om het probleem van de zogenaamde ‘freeriders´ in de binnenstad te tackelen. Doel is om voldoende geld te verzamelen om activiteiten in de binnenstad te organiseren maar vooral om meer winkelend publiek te genereren.
Maandagavond werd een conceptplan aan de middenstand gepresenteerd waarbij de binnenstad in drie zones werd verdeeld met drie verschillende tarieven oplopend van 200 euro naar 800 euro jaarlijks. Voordien werden 350 middenstanders geënquêteerd met een respons van 55% waarvan een meerderheid van 62% voor invoering was.
Bij de bijeenkomst in de bovenzaal van de bioscoop waren +/- 50 bedrijven vertegenwoordigd en gingen er kreten door de zaal dat het een schande was dat de gemeente vindt dat bijvoorbeeld de sinterklaasintocht door de middenstanders betaald zou moeten worden. Beetje vreemd zo´n opmerking. ‘Waren het niet de middenstanders zelf die sinterklaas, braderie en al dat soort activiteiten hebben uitgevonden?
Lees verder...

 
16-03-2010  

Informateur presenteert donderdag coalitieadvies

 

ALMELO – Informateur Bert Otten (PvdA) presenteert donderdagavond om 20.00 uur zijn formatieadvies aan de nieuwe gemeenteraad van Almelo. De bijeenkomst is ook via de webcam van de gemeente te volgen.
Gisteravond kwam de gemeenteraad in beslotenheid bijeen om door gemeentesecretaris De Haan bij te worden gepraat over de bestuurlijke merites en de integriteitwaarborgen van de gemeenteraad die 19 nieuwe raadsleden telt.

 
17-03-2010  

Besluitenlijst B&W d.d. 16-03-10

 


Besluitenlijst 16 maart 2010
Beslissing op bezwaar Jur. Bureau JEEJAR - fictieve weigering
B&W besluit: Begroting 2010 OPOA
Raadsbrief: Begroting OPOA
Ondertekenen ambitiedocument overbelaste jongeren
Besluit: Verkoop jongerenbus Almelo on Tour
B&W besluit: Overhevelen budgetten 2009 naar 2010
B&W besluit: Bestuursplanning en Controlcyclus
B&W besluit: Ter afdoening portefeuillehouders
B&W besluit: Éénmalige uitkering ambtenaren onder voorbehoud

 
18-03-2010  

Informateur Otten: VVD, CDA, PvdA beste optie


De VVD ging na de presentatie onmiddelijk in beraad
 

ALMELO – Informateur Bert Otten komt na de diverse gesprekken met de Almelose raadsfracties tot de conclusie dat een college van winnaar VVD en de verliezers CDA en PvdA de beste optie is om tot collegevorming te komen. Hij erkende de verschillen maar zag toch mogelijkheden omdat er bereidheid is tot compromis. Hij stelde voor om elkaar eerst te vinden op de zaken die men deelt en grote geschillen niet vast te leggen zodat deze in de gemeenteraad tot besluit kunnen komen. Daarmee voldoet volgens Otten een toekomstige coalitie ook aan de algemene wens dat de gemeenteraad meer invloed moet hebben dan voorheen. Otten gaf tevens het advies een externe formateur aan te trekken.
Gerrit van Woudenbergh (VVD) reageerde na afloop minder optimistisch dan Otten wellicht hoopte. ‘Het lijkt simpel, maar is dat niet. Wij gaan zeker niet akkoord met een nieuw stadhuis op de locatie Kloosterhof en hebben problemen met meerdere grote geplande projecten. Met één externe formateur kunnen we leven maar dat mogen er ook twee zijn’, stelde van Woudenbergh. 

 
19-03-2010  

Jan Herman de Baas wordt formateur

 

ALMELO – De VVD, CDA en PvdA zijn overeengekomen om Jan Herman de Baas tot formateur te benoemen om te bezien of de drie partijen tot collegevorming kunnen komen. De Baas is geen onbekende in Almelo, omdat hij van augustus 2007 t/m augustus 2008 als ‘puinruimer’ interim gemeentesecretaris werkzaam was bij de gemeente na het vertrek van gemeentesecretaris H. Geerdink. 
De Baas moet proberen de drie partijen programmatisch tot elkaar te brengen. Grootste geschilpunt is wel het plan voor een nieuw stadhuis op de plek van de Kloosterhof. De VVD heeft dat in de aanloop naar de raadverkiezing van 3 maart jl. als breekpunt verklaard en herhaalde dat nog eens na het uitbrengen van het verkenningsrapport van informateur Otten. 


Gezamenlijk persbericht: VVD, CDA en PvdA

 
20-03-2010  

CDA bezorgt over opstelling VVD ???

 

Ja, het kan verkeren. Het CDA dat twee zetels verloor bij de gemeenteraadsverkiezing toont zich in TC Tubantia bezorgt over de opstelling van de VVD in de collegeonderhandelingen. Reden, de VVD wil vasthouden aan het standpunt om geen nieuw stadhuis op de locatie Kloosterhof te bouwen.
Het CDA bij monde van de ‘zwager van Sjoers’ Henk Slettenhaar en nieuwkomer en lijstaanvoerder Jan van Marle, houdt vast aan die locatie en ziet dat als het vliegwiel voor de herontwikkeling van de binnenstad. De PvdA neigt daar ook toe maar wil nog wel nadenken over een andere locatie. Beide coalitiegenoten van voor 3 maart zakten van 21 naar 13 zetels en zijn dus duidelijk door de kiezers ‘beloond’ over het beleid en de ontwikkelde plannen van de afgelopen vier jaar.

De VVD heeft getracht in de loop der jaren alternatieve locaties aan te dragen zoals het Twenthe Centrum (samen met D66 en burgerinitiatief dat door de machthebbers werd genegeerd) en mogelijk integreren in Fortezza.
Het college van B&W onderhandelt nu met het Twenthe Centrum over herhuisvesting van CWI Werk & Inkomen, zodat daar geen ruimtelijk alternatief meer ligt voor een deel van het eigen ambtelijk apparaat.

Chef stadsredacteur Leo van Raay van TC Tubantia noemt de opstelling van de VVD vandaag in zijn wekelijkse column een soort ‘draaikonterij’.
Feit is dat de VVD zich voor de verkiezing heeft uitgesproken tegen de Kloosterhoflocatie en drie zetels heeft gewonnen. D66 bepleitte renovatie van het huidige stadhuis en wint er twee. Voeg daarbij de komst van nieuwkomers als Cete en PVA en het zich handhaven van ALA/AOV en SP die ook tegen zijn en de realiteit gebied te zeggen dat de verhoudingen toch wel anders liggen dan de absolute heerschappij van PvdA en CDA voordien.
VVD en D66 denken aan renovatie van het huidige stadhuis en een kleinere nieuwbouw op een andere locatie. Zij zitten daarmee op de lijn van het grootste deel van de Almelose bevolking maar ook de woningbouwcorporaties en een burgerbeweging o.l.v. oud- gemeentesecretaris Marinus Snijder hebben opgeroepen tot bezinning aangaande de megalomane plannen voor de binnenstad.
Het kan toch niet waar zijn dat de VVD zijn ‘oren moet laten hangen’ naar wat het CDA en van Raaij wil?

Redactie


Collegevorming volgens professor Elzinga

 
21-03-2010  

PVA vragen over Kloosterhof en Dolle Pret

  ALMELO - Het is natuurlijk nog even wennen als nieuwe raadsfractie maar Partij Vrij Almelo (PVA) heeft toch de eerste vragen aan het demissionaire college van B&W gesteld.
Ten eerste vraagt de tweemansfractie zich af hoe het college zo kort voor de verkiezing toch nog een contract sloot met Beter Wonen om een deel van de Kloosterhofflat aan te kopen terwijl het college wel onder de klompen kon aanvoelen dat na de verkiezing geen meerderheid meer voor een nieuw stadhuis op die plek zou zijn?
Ten tweede wil PVA dat uitgaanscentrum Dolle Pret/Aylin alsnog een ontheffing krijgt en de opgelegde dwangsom ten bedrage van 50.000 euro wordt kwijtgescholden. Dat laatste kan natuurlijk beter door een initiatiefvoorstel in te dienen in de raad dan daar het college naar te vragen. Bij een initiatiefvoorstel moet de gemeenteraad zich tenminste uitspreken.
Lees verder...

 
21-03-2010  

Wethouder Sjoers blikt terug...

 

ALMELO - Anthon Sjoers (CDA) vertrekt volgende week na twintig jaar uit de Almelose politiek. Zijn poltieke carriëre begon tijdens een politiek café Polca in Proeflokaal 't Hookhoes toen hij door het toenmalige CDA-presidium Roel Koetsier/Henk Heideman werd benaderd. Hij blikt zaterdag in een verhaal in de editie Almelo van de Twentsche Courant Tubantia terug op die periode. De man die zestien jaar wethouder is geweest, zegt onder meer 'Ontwikkelen, dat heeft deze stad nodig'.

 
22-03-2010  

Het dilemma van VVD-er Drs. Jemy Pauwels (upd)

 

ALMELO – Jemy Pauwels het kersverse jeugdige talent van de VVD wil niet overdag vergaderen. Hij deed zijn beklag bij de griffie dat de gemeenteraad teveel verplichtingen overdag voorgeschoteld kreeg en dat dit moeilijk te combineren valt met zijn full-time baan als bestuurskundige. Volgens Pauwels moet de raad een afspiegeling van de bevolking zijn en niet alleen gepensioneerden die tijd hebben. Pauwels heeft resultaat met zijn beklag want de bijeenkomst van dinsdagmiddag is van 14.00 uur verplaatst naar 18.00 uur.
Pauwels vergeet echter dat de raadsvergoeding ten bedrage van het minimum loon mede bedoeld is als compensatie voor inkomstenderving wanneer men wel eens onbetaald verlof moet nemen bij de werkgever. Deze is zelfs wettelijk verplicht om dat toe te staan.
Ja, teveel vrij nemen kan natuurlijk een bevordering bij de baas in de weg staan, maar met teveel verzuim bij raadsbijeenkomsten kom je ook nooit in de Tweede Kamer !

Redactie

Lees ook TC Tubantia

Geachte redactie,

Ik heb uw reactie op mijn schrijven richting de Raadsgriffie gezien.

U schrijft per abuis dat ik werkzaam ben als bestuurskundige. Ik ben werkzaam als investeringsmanager bij een participatiemaatschappij. Ik wil u vriendelijk vragen dit ZSM te wijzigen.

Tevens wil ik benadrukken dat mijn reactie breed gedragen wordt door zowel de leden van de Raadsgriffie als presidium alsook diverse andere fracties. Hiermee wordt aangetoond dat het probleem dat ik heb gesignaleerd inspeelt op behoefte bij de griffie en ook de andere fracties.

"Raadslidmaatschap is een functie van 7 dagen per week, 24 uur per dag. Laat ik daar helder over zijn. Het organiseren van bijeenkomsten waarvoor een zo groot mogelijk deel van de gemeenteraad wordt verwacht dienen zo veel als mogelijk in de avonden of weekenden georganiseerd te worden. Dit is een logisch gevolg van het streven naar een gemeenteraad die is samengesteld uit een diverse groep raadsleden welke een afspiegeling is van de Almelose samenleving".
Ik zou graag zien dat u bovenstaande opneemt in uw reactie.

Dank!

Vriendelijke groet,

Jemy Pauwels

De oude job (red.)

 
23-03-2010  

Luc Schuur nieuwe fractievoorzitter PvdA

 

ALMELO - De fractie van de PvdA Almelo heeft Luc Schuur unaniem gekozen tot nieuwe fractievoorzitter. Hij zal namens de fractie samen met lijsttrekker Mieke Kuik-Verweg de onderhandelingen voeren in de vorming tot een nieuw college waaraan de PvdA de intentie heeft opnieuw aan deel te nemen. Zoals bekend is Jan Herman de Baas, voormalig interim gemeentesecretaris in Almelo benoemd tot formateur. De onderhandelingen gaan deze week van start.

 
24-03-2010  

PVA: geen genoegen met antwoorden Sportraad

  ALMELO - Kort voor de raadsverkiezing deelde het college van B&W mede dat de Sportraad wordt opgeheven ten faveure van een op te richten Sportbedrijf Almelo BV.
Uit de raad kwamen vragen maar PVA neemt geen genoegen met de antwoorden en zet de 'boel' op scherp door opnieuw vragen te stellen waarom de Sportraad moet worden opgeheven.
De sportverenigingen spraken zich onlangs uit tegen de opheffing en vrezen dat oude tijden zoals vroeger ten tijde van de Sportstichting terugkeren en de invloed van de sport zelf op het beleid wordt geminimaliseerd.
Lees verder...

 
24-03-2010  

Besluitenlijst B&W d.d. 23-03-10

 


B&W besluitenlijst 23-03-2010
Wijzigen APV i.v.m. hondenbeleid
Vergoeding extra funderingskosten Almelo NO 1.
Vergoeding extra funderingskosten Almelo NO 2.
B&W: Handhaving Oost Nederland 2011-2014
B&W: negatief besluit bloemenzaak G. Breitnerstraat
B&W besluit: Toezicht/handhavingsbeleid bodem
Raadsbrief: Vaststellen handhavingsbeleid bodem
B&W: instemming uitbreiding vuurwerkopslag Noordbroek
Memo: vuurwerkbunker Noordbroek
B&W: Aandeelhouderschap Twence
B&W: Bodemsaneringsprogramma 2010-2014
B&W: Aanhoudingsbesluit geurverordening Bornerbroek
Raadsbrief: aanh.besl. geurverordening Bornerbroek
Raadsbrief: Planning geurverordening Bornerbroek
B&W: openbaar t.a. portefeuillehoudernota

 
27-03-2010  

Burgerinitiatief Binnenstad van start

 

ALMELO - Het duurde iets langer dan gepland, de start van het Burgerinitiatief voor de vernieuwing van de binnenstad. De initiatiefnemers maken zich zorgen over de grote financiële risico's die de geplande vernieuwingen en de bouw van een nieuw stadhuis met zich meebrengen. Via het Burgerinitiatief hoopt men het college van B&W en de gemeenteraad tot bezinning te brengen. Ook wil men een onderzoek of de wel gewenste vernieuwing meer op Almelose schaal kan plaatsvinden met minder afbraak en kapitaalsvernietiging. 

<< Via de eigen
website van de initiatiefnemers kan men het Burgerinitiatief ondersteunen middels het tekenen van een verklaring.

De coalitiebespreking tussen PvdA, CDA en VVD gaan ondertussen door met volledige inachtneming van radiostilte en dat kan niet de bedoeling zijn na de gemeenteraadsverkiezing van 3 maart jl. De VVD als grote winnaar beloofde geen nieuw stadhuis op de locatie Kloosterhof. De verliezers PvdA en CDA willen dat wel. Het Burgerinitiatief kan dus een extra middel zijn om de beoogde coalitiepartners en de andere raadsfracties er nog eens op te duiden wat de Almelose burger werkelijk wil.

 
29-03-2010  

Stork wil reactie B&W op bericht Fortezza

 

Aan college van B&W,

Graag vestig ik uw aandacht op onderstaand bericht, dat ik met grote verbazing las.

http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/1639/47/Van-der-Looy-Fortezza-gaat-gewoon-door

Graag zou ik uw commentaar ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Gijs Stork
ALA-AOV

 
31-03-2010  

Acht 'werkloze' hondenpoepcontroleurs


Wie hoort bij wie?
 

ALMELO - De door de gemeente Almelo aangestelde acht Bijzondere Opsporing Ambtenaren (BOA’s) mogen per 1 april wel controleren maar nog niet verbaliserend optreden tegen hondenbezitters die hun viervoeter buiten de geijkte plekken laten poepen. Als reden wordt door de gemeente genoemd o.a. dat de speciale afvalbakken voor hondenpoep nog niet zijn geplaatst. En dat deze bakken in overleg met de buurtbewoners een plekje moeten krijgen. Zo meldt de gemeente via een persbericht.
De werkelijke reden is dat de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) nog niet is aangepast en dus de wettelijke basis tot bekeuren ontbreekt. De in het collegevoorstel genoemde boetes zijn overigens niet kinderachtig. Het niet bij zich hebben van een schepje of plastic zakje kost 60 euro evenals het niet opruimen. Bij een kinderspeelplaats mag de hondenbezitter helemaal niet met zijn trouwe viervoeter komen want dat zou hem maar liefst 90 euro kosten.
Maar voorlopig mogen de BOA’s alleen maar waarschuwen in afwachting of de nieuwe gemeenteraad instemt met de nieuwe voorschriften. Het salaris via Stadstoezicht blijft verzekerd, maar als straks er met instemming van de gemeenteraad wel mag worden beboet, volgen er naar te verwachten de nodige juridische procedures als gevolg van de mogelijke bezwaarschriften die kunnen worden ingediend. Argumenten zouden kunnen zijn; Onvoldoende uitlaatgebieden, onvoldoende hondenpoepafvalbakken, onduidelijke aanduidingen, bij loslopende honden het bewijs dat de uitwerpselen van uw hond zijn, kortom zo zijn wel een aantal bezwaren te bedenken en de BOA moet de eigenaar persoonlijk een proces-verbaal overhandigen. Bij geen riem en halsband wordt dat een lastige zaak. De inning van de opgelegde boetes moeten volgens het plan via het CJIB gaan lopen en als daar veel zaken worden aangedragen en veel bezwaren worden ingediend zal uiteindelijk de rechter niet blij zijn met de toename van zijn werkzaamheden.

 
31-03-2010  

Criteria voor dienstauto B&W op komst

 

ALMELO – Het college van B&W gaat de gemeenteraad verzoeken om criteria op te stellen voor het gebruik van een dienstauto voor het college van B&W. Het gaat daarbij om het vaststellen van criteria, zoals milieulabel, CO2 uitstoot, brandstof(verbruik), prijsklasse, autoklasse, maatvoering en accessoires.
Vorig jaar ontstond de nodige commotie toen nog onder het bewind van inmiddels ex- burgemeester Menno Knip de luxe Mercedes werd vervangen door een Audi A8 omdat deze meer werkruimte bood.

Wij hebben de
oplossing, hij kost de helft van een Audi A8, stukken minder dan een Mercedes en biedt toch ruimte in overvloed.

 
31-03-2010  

Besluitenlijst B&W d.d. 30-03-10

 


Besluitenlijst B&W 30-03-10
B&W besluit: Bezwaar Daisybel geluidsproducties
B&W besluit: Jeugdmonitor 2009
Jeugdmonitor 0-3 jaar 2009
Jeugdmonitor 4-7 jaar 2009
Jeugdmonitor 8-11 jaar 2009
Jeugdmonitor 12-17 jaar 2009
Jeugdmonitor 18-23 jaar 2009
Jeugdmonitor 2009 (samenvatting)
B&W besluit: Budget pilot bestrijding onderwijssegregatie
B&W: Vrijstelling art. 19 Wro ontw. Nijrees Noord
Raadsbrief: Opstarten art. 19 Wro ontw. Nijrees Noord
B&W besluit: Beleid dienstauto B&W
Raadsbrief: Beleid dienstauto B&W
B&W besluit: Feest- en Gedenkdagen 2010
B&W: Trendmonitor Economische recessie feb. 2010
Raadsbrief: Trendmonitor Ec. recessie feb. 2010
Trendmonitor Economische recessie feb. 2010
B&W besluit: ter afdoening portefeuillehouders

Archief
Terug naar vorige pagina