Politiek nieuws


Plaatsing  
 
01-02-2018  

Wethouder belooft meer verkeersveiligheid

 

ALMELO – Het raadslidmaatschap is in de regel een druk bestaan voor politici. Naast een normale baan zijn er de wekelijkse fractievergaderingen, zijn er vragenuurtjes en voorbereidende raadsvergaderingen om wethouders stevig aan de tand te kunnen voelen over hun voorstellen, voordat deze op de agenda komen van de besluitende raadsvergadering. Daarnaast zijn er besprekingen met belanghebbenden die de moeite nemen om raadsleden cq fracties te benaderen en moet men ook regelmatig de boer op om zich in allerlei zaken te kunnen verdiepen.

Sommige fracties gaan nog een stapje verder. Zij signaleren problemen en nemen dan zelf het initiatief voor een publiekelijke bijeenkomst op diverse locaties in de stad. Zo ook de grootste oppositiefractie Lokaal Almelo Samen (LAS). Bewust buiten de coalitie gehouden door de huidige CDA-wethouder Irene ten Seldam, want LAS moest eerst maar eens bewijzen dat de uit BBA, ALA en Almelooooo samengestelde fractie zich als eenheid staande kon houden.
Inmiddels zijn die lokalen gefuseerd om verdere versnippering in de raad een halt toe te roepen. Volgens de kieswet worden dan de behaalde stemmen van de vorige verkiezingen bij elkaar geteld met als gevolg dat Lokaal Almelo Samen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezing lijstnummer 1 kreeg toebedeeld. Niet leuk natuurlijk voor het CDA, dat de vorige keer net wat minder stemmen kreeg maar desondanks gaande de rit toch een extra raadszetel binnensleepte door een afvallige van de SP binnen te hengelen.

Lokaal Almelo Samen gaat bovendien bewust de boer op voor contacten met burgers, verenigingen en bedrijfsleven en dat steekt soms ook wel een beetje bij andere raadsfracties. Zo ook bij éénpitter Uğur Çete (foto). Hij verweet de directie van Obs De Windhoek en het bestuur van Avc Heracles tijdens een praatavond - woensdag in De Windhoek over verkeersveiligheid van en naar de school of voetbalclub - dat deze praatavond alleen samen met LAS werd georganiseerd. Volgens Çete zou de schooldirectie en het bestuur van de voetbalclub eerder resultaat hebben als de samenwerking met alle raadsfracties was gezocht. De woordvoerster van De Windhoek diende de toch welbespraakte Çete onmiddellijk van repliek. ‘Wij hebben een jaar geleden alle raadsfracties aangeschreven en LAS was de enige die reageerde en zich in de situatie heeft verdiept. Vanavond wordt daarom de ouders gevraagd waar en welke knelpunten zich voordoen, om u te overtuigen dat er dringend iets moet gebeuren!

Resultaat bracht de avond ook. Irene ten Seldam beloofde als verantwoordelijk wethouder met partijen om tafel te gaan zitten voor het snel oplossen van knelpunten. Bovendien verkondigde ze dat naar verwachting het Rijk nog dit jaar geld beschikbaar stelt voor een slim verkeersregelsysteem vanaf de afrit A35 tot aan Mariaparochie en mede daardoor het knelpunt Berkelstraat/van Rechteren Limpurgsingel voor een groot deel veiliger kan worden.
Nu de desolate wegdekken op het Kollenveld, de Hospitaalweg (+ verlichting) en de Verlengde Sportlaan (Avc Heracles) nog!

Wat schrijft Hart van Almelo? Klik hier

 
05-02-2018  

PVV maakt Almelose kandidaten bekend

 

ALMELO – Zoals eerder publiekelijk werd, is deurwaarder Sebastiaan Stöteler de lijstaanvoerder van de Almelose aanhang van Geert Wilders. Nummer twee op de lijst is de juriste Patricia Pol, medewerkster bij een accountantskantoor dat zegt maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel te hebben. Pol kwam eerder in het nieuws door uitspraken als ‘Marokkaans tuig’ op sociale media. De Oldenzaler Hidde Heutink schijnt de ‘cultuurbewaker’ te moeten worden. Het PVV-statenlid droomt van ‘meer blauw op straat en een vluchtelingenvrij Overijssel’. Haalt Heutink voldoende stemmen, dan moet hij verhuizen naar Almelo. Op nummer vier staat Joey Tijhof, gevolgd door Mario Siebum en de autohandelaar in occasions Mark Leus. Dave Tijink sluit de rij.
De Almeloër Edwin Oldersma staat niet meer op de lijst. Bij de presentatie in Zwolle stond hij nog wel op de foto met 'grote meester' Wilders. De reden waarom Oldersma vandaag niet is aangemeld voor het kiesregister, is onbekend. De PVV kent in deze geen leden en democratische gekozen bestuur. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de beweging van Wilders vanaf boven kandidaten screend en alle kandidaten zorgvuldig hun mediaberichtgeving laat opschonen.

 
08-02-2018  

Almelo in de min door slechte bereikbaarheid

 

ALMELO – Het is een ‘hot item’ hoe de herontwikkeling de binnenstad aantrekkelijker moet maken. In de afgelopen jaren werd in de gemeenteraad al vaker ‘gratis parkeren’ aangedragen als middel maar een meerderheid schijnt dat inmiddels achter zich gelaten te hebben. Zelfs VVD-voorman Jemy Pauwels gelooft daar niet meer in, zo stond in Tubantia.
Tijdens een debatavond van Lokaal Almelo Samen (LAS) in wijkcentrum ’t Dok had gastspreker Remco Klomp ook een nieuwtje: ‘Gratis parkeren bestaat niet’, begon hij zijn inleiding. ‘Maar als Almelo niets doet, kom je wel achteraan in het rijtje’, was zijn waarschuwing.

Klomp was als directeur van investeerder Urban Interest 10 jaar actief met de vernieuwing van de Almelose binnenstad en maakte uit dien hoofde talrijke gesprekken met opeenvolgende colleges van B&W. ‘Vasthouden aan parkeren waarbij de bezoekers van de binnenstad eerst geld in de meter moeten werpen . werpt de stad steeds verder achteruit en dan kom je vanzelf helemaal achteraan te staan’, aldus Klomp die ook andere oplossingen ziet.
‘Maak nu eerst eens een rondrekening van de geldstroom van het parkeerbeheer. Hoeveel brengt het in de gemeentekas en welke geldstroom gaat er weer uit gaat om het parkeerbeheer vorm te geven. Ik geef u op een briefje dat het negatieve verschil niet meer is dan 40.000 euro’, betoogde Klomp.

Volgens Klomp kan hij binnen 24 uur regelen dat er in de binnenstad van Almelo een supermarkt komt van een grote Nederlandse keten indien de klanten er gratis kunnen parkeren. ‘De beheerskosten van dat parkeren willen die ketens graag betalen’, aldus Klomp die er op wees dat Almelo Centrum al jarenlang omzet ziet wegvloeien naar buurgemeenten en naar de succesvolle wijkwinkelcentra in de stad zelf, waar ook geen geld in de parkeermeter hoeft.

Klomp beweerde ook dat de middenstand in het kernwinkelgebied best wil bijdragen voor een klantvriendelijke benadering van de bezoekers aan de binnenstad. Toch ook een kleine maar. ‘Het wordt nooit meer zoals het was. Almelo heeft niet meer het verzorgingsgebied van weleer. Het is een andere tijd waardoor anders wordt geshopt (internet) en mede daardoor er feitelijk teveel m2 aan winkelruimte is. Het kernwinkelgebied moet compacter, maar ook goed bereikbaar zijn voor de shoppende klant met auto. Deze brengt namelijk meer geld in het laatje dan de klant met de fiets. Vooral vanuit de westkant ontbreekt een goede ontsluiting en parkeergelegenheid. Er zijn wel paarkeerplaatsen, maar op de verkeerde plek’, zo zei Klomp die de knip in de Wierdensestraat/ Hofstraat (Passage) een historische fout noemde.

‘Parkeerbeleid met parkeerplaatsen op de verkeerde plekken ook nog tegen betaling en met verschillend beleid voor de bewoners in de binnenstad gaat niet werken. Almelo is geen Amsterdam. Dat zijn net zomin Den Haag of Amersfoort of dichterbij Hengelo en Enschede. Al dist soort steden krijgen problemen met hun aantrekkelijkheid. Dat begint bij klantvriendelijk parkeren en een warme aankleding van het winkelgebied met restauratieve voorzieningen. Dan komen er ook weer aantrekkelijke winkels om te shoppen’, aldus het betoog van Klomp die vindt dat de neuzen dezelfde kant op moeten om het Almelose stadscentrum aantrekkelijk te maken voor shoppen, recreeren en wonen. Het antwoord ligt bij de gemeenteraad die het college van B&W, de beleidsambtenaren en de Almeloërs zal moeten overtuigen dat het anders moet!

Opvallend ook het betoog van Ab Gietelink, oud- directeur Economische Zaken van de gemeente Almelo. Volgens Gietelink begint de klantonvriendelijkheid al op de Wierdensestraat met een 'verborgen' flitspaal die menigeen al flink duiten heeft gekost om vervolgens al het geld uit de knip te halen voordat je in de winkel bent. Anderen betoogdendat ze in Wierden, Rijssen (markt) en Twenterand boodschappen gingen doen, louter vanwege het parkeergeld met het risico van boetes.
Eigenaar/bewoners van appartementen in de Hagenborg wezen op de hoge gemeentelijke heffing van ruim 620 euro per jaar voor een parkeerplaatsje ergens op het parkeerdek terwijl de huurders van het eerste uur daar de helft voor betalen. Ook betalen zij veel meer dan andere bewoners met een parkeervergunning in de binnenstad.

 
08-02-2018  

Ouderenbonden organiseren politiek debat

 

ALMELO, donderdag 1 maart, stadhuis, aanvang 16.00 uur

Uit onderzoek blijkt dat senioren weinig tot geen vertrouwen hebben in de politiek. Of zij een punt hebben, zal donderdag 1 maart moeten blijken wanneer in het stadhuis van Almelo een politiek debat wordt georganiseerd onder het motto ‘Almelo een Senior Vriendelijke Stad?!’

Lokale partijen zijn uitgenodigd om uitleg te geven over hun inzet voor ouderen gedurende de afgelopen 4 jaar en welke plannen zij voor deze categorie kiezers hebben voor de periode 2018-2022. Fracties die deze donderdag schitteren door afwezigheid vallen sowieso door de mand en zij die wel aanwezig zijn zullen aan de hand van enkele stellingen stevig aan de tand gevoeld worden. Onderwerpen die aan de orde komen zijn wonen, mobiliteit, zorg en welzijn in Almelo.

Ook het publiek wordt in de gelegenheid gesteld vragen op de dames en heren politici af te vuren. Het aantal senioren groeit fors in de komende jaren en dat brengt grote uitdagingen met zich mee.

Telde ons land op 1 januari 2016 3,1 miljoen 65-plussers, dat aantal zal over 20 jaar oplopen tot bijna 5 miljoen, bijna 20 procent van de totale bevolking. Een grote groep potentiële kiezers wat voor het Collectief Orgaan Samenwerkende Bonden voor Ouderen (COSBO), de koepel van de drie ouderenbonden in Almelo aanleiding is deze debatmiddag te organiseren. 

“Een goed inzicht ontbreekt nog, maar wij hebben via onze COSBO Adviesraad aanwijzingen dat de senior geen issue is voor de lokale politiek”, aldus voorzitter Lily Altena van de COSBO.

Het debat is gratis bij te wonen en vindt plaats op donderdag 1 maart van 16.00 tot 18.00 uur in het stadhuis van Almelo.
Aanmelden is verplicht. Dit kan via Almelo Sociaal, tel. 0546-456909 of per e-mail cosbo@almelosociaal.nl

 

 
09-02-2018  

Deelnemers gemeenteraadsverkiezing definitief


Lokaal Almelo Samen (LAS) kreeg tot verrassing van de andere kandiderende partijen lijstnummer 1 toegewezen. Door de fusie van BBA, ALA en Almelooooo (Jan Hammink) werden alle behaalde stemmen van 2014 bij elkaar opgeteld, zo schrijft de Kieswet voor. LAS werd direct na de verkiezingen 2014 gesmeed tot één fractie om de versnipperde gemeenteraad meer body te geven.
Het CDA, onder aanvoering van Irene ten Seldam, hield LAS destijds buiten de coalitie-onderhandelingen en vormde met de SP en D66 de coalitie 2014-2018.
Gaande de rit snoepte het CDA ook nog eens Robin Gelici weg bij coalitiegenoot SP dat zich verder gaande de rit opstelde als een ‘lamme eend´.
De derde coalitiegenoot D66-fractie halveerde zelfs door onderlinge gekrakeel nadat de veteranen Fred Gerritsen en Huub Isendoorn te hard de wethouders Jan van Marle (CDA) en Claudio Bruggink (D66) attaqueerden. Het kostte de wethouders de kop, maar ook Gerritsen en Isendoorn die bij hun partij niet meer welkom waren. Zij vormden daarop de fractie Democraten.Nu
Bij LAS werd gaande de rit het raadslid Stam weggestuurd. Hij sloot zich later aan bij de gehalveerde fractie van D66.
Ook de PvdA haalde niet compleet de eindstreep. Raadslid Willem Loupattij aasde teveel op de wethouderszetel die de vroegtijdig vertrokken partijgenoot en wethouder Anja Timmer achterliet. Loupattij werd vervolgens binnen gehengeld door de VVD.
Ook Lieneke Bolhuis was al uit de fractie van de PvdA gestapt, omdat zij een socialer beleid voorstond. Zij vormde daarop de Minimapartij als eenkoppige fractie.
 

ALMELO – Bij het inleveren van de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart a.s., hebben enkele politieke partijen kleine foutjes gemaakt. Zo bleek uit het proces verbaal van de Kiesraad dat het zittende raadslid Ugur Çete niet de naam van de partij Lijst Çete had ingevuld. Door de omissie werd de inschrijving als blanco lijst beschouwd en dus als een nieuwe inschrijving in het kiesregister. Het gevolg deelname aan de loting voor een lijstnummer voor nieuw ingeschreven partijen waartoe ook behoren de Minimapartij, Democraten.Nu en Partij voor de Vrijheid. De eerste 11 genummerde partijen kregen hun lijstnummer op basis van het behaalde aantal stemmen in 2014.
Zonder foutje bij de inlevering zou de lijst Çete het lijstnummer 8 zijn toegekomen. Çete maakte nog een foutje in de naamomschrijving van mede-kandidaat Cengizhan Kandemir. Soortgelijke fouten maakte ook de VVD met de kandidaten  Babbette Schoonebeek en Gerrit van Woudenbergh en ook de PvdA bleef niet foutloos met de naam van kandidaat Tom Munter. Alle correcties konden nog op tijd door het centraal stembureau worden aangebracht.
Kandidaat Wiebe Blaauw (VVD) moest ter elfder ure alsnog een geldig identiteitsbewijs overleggen omdat het ingeleverde kopie van een verlopen identiteitsbewijs was.
Tegen de kandidaatstellingen zijn bij het centraal stembureau geen bezwaren ingediend.
Opmerkelijk ook dat de voor de PVV kandiderende Oldenzaler Hidde Heutink, 3e op de lijst, al is ingeschreven in het bevolkingsregister van Almelo.


Verkiezingsuitslagen Almelo GR 1982-2014

 
10-02-2018  

ChristenUnie stelt vragen over mensenhandel

 

ALMELO – De ChristenUnie in Almelo stelt mensenhandel en vormen van dwangarbeid cq misbruik van mensen centraal in een brief met vragen aan het Almelose college van B&W.
 


Lees de bijlage...

 
13-02-2018  

PVA op de bres voor Broodje bij de Brug

  AADORP – In Aadorp is Richard Quick al jaren actief met de exploitatie van een biljartclub aan de Peppellaan. In vroegere tijden leverde dat de nodige onmin op met de gemeente inzake een exploitatievergunning.
Toen Quick later uitbater werd van dorpshuis ´t Aahoes, leek aan deze strijd een einde gekomen, mede omdat de biljartclub meeging naar ‘t Aahoes. Maar ook daar ging het niet goed. Quick geraakte in onmin met het toenmalige stichttingsbestuur van ´t Aahoes en na zes jaar exploitatie keerde Quick terug naar het pand aan de Peppellaan.
´t Aahoes kreeg een nieuw stichtingsbestuur en zo leek de rust teruggekeerd in het dorp. Dat bleek toch anders te gaan, want Quick begon ook een catering onder de naam ‘Broodje bij de Brug´ en dat was tegen het zere been van de stichting die daarmee concurrentie zag voor haar nieuwe exploitant-beheerder. Bovendien waren er klachten uit de buurt over geuroverlast.
Kortom aan de Peppellaan werd het pand van Quick onderworpen aan een keuring en dat bleek niet allemaal volgens de richtlijnen te zijn. De handhaving trad derhalve in werking met zelfs een dreigende dwangsom aan toe.

Raadslid Harry de Olde (PVA) maakt zich nu sterk voor ‘Broodje bij de Brug´ en stelde daarom de nodige vragen aan het college van B&W.
Lees verder...

 
14-02-2018  

TeCe weer actief op AlmeloAnders.nl

 

ALMELO – Het was een tijdje rustig op de website AlmeloAnders. Schrijver-vormgever Tony Cassese had het ‘veder’ een tijdje neergelegd, maar in verkiezingstijd gaat het weer ‘borrelen’. Voor de burgemeester, wethouders, raadsleden, kandidaten voor de komende verkiezingen is het dan ook tijd om met regelmaat zich even te verkneukelen wie TeCé op de korrel heeft genomen in de politieke stoelendans die verkiezingstijd nu eenmaal is.

 
20-02-2018  

Kieskompas.nl helpt bij het maken van keuze

 

ALMELO - Inwoners van Almelo kunnen vanaf morgen (woensdag 21 februari) almelo.kieskompas.nl raadplegen. Kiezers kunnen dit Kieskompas gebruiken als stemhulp bij de gemeenteraadsverkiezing op woensdag 21 maart a.s.
Het Kieskompas maakt verschillen tussen politieke partijen duidelijk. Het laat zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. Zo helpt het Kieskompas met het maken van een weloverwogen keuze.
Klik hier voor Kieskompas.nl

Meer informatie
Kiezers in Almelo vinden meer informatie over de verkiezingen en de stembureaus op de website van de gemeente via www.almelo.nl/verkiezingen. Daar staat ook een digitale kaart met alle stembureaus in Almelo.
-----------------

De coalitie voor de bestuursperiode 2014-2018 werd in het begin gevormd door het CDA, PvdA, SP en D66. Wethouders werden Irene ten Seldam (CDA), Jan van Marle (CDA), Anja Timmer (PvdA), Javier Cornelissen (SP) en Claudio Bruggink (D66).
Gaande de ‘rit’ zorgde een ‘scheuring’ binnen D66 er voor dat de wethouders Jan van Marle (CDA) en Claudio Bruggink (D66) tussentijds aftraden. Een half jaartje later trad Anja Timmer (PvdA) af om persoonlijke redenen.
Mede door opvolgingsperikelen binnen de PvdA en een 'scheuring' in de fractie, werd daarna een minderheidscoalitie gesmeed door het CDA, SP en ChristenUnie. Irene ten Seldam (CDA) en Javier Cornelissen (SP) bleven op het pluche. Alex Langius (CU) en de partijloze Christien van Wijk completeerden nu een kwartet wethouders dat onder voorzitterschap staat van burgemeester Arjen Gerritsen die de tussentijds vertrokken Jon Hermans-Vloedbeld opvolgde.

Financieel zit de gemeente Almelo in zwaar weer door de schuldenlast en afschrijvingen (verlies) op grondposities die in vorige coalities voor 2014 werden veroorzaakt. Coalities van CDA, PvdA en afwisselend D66 en VVD investeerden teveel geld in te ambitieuze plannen. Het gevolg sinds jaren, oplopende kosten voor inwoners en verenigingsleven. Tot 2020 zijn nog de nodige bezuinigingen voorzien om de stad weer financieel gezond te maken.

Referendum
Op woensdag 21 maart kiest u niet alleen een nieuwe gemeenteraad, maar kunt u ook uw stem uitbrengen in een raadgevend referendum voor of tegen de invoering van de zogenoemde 'sleepwet' die de overheid meer vrijheid geeft om uw gegevens van telefonie en digitaal verkeer via internet vast te leggen. Die gegevens mogen met internationale bondgenoten gedeeld worden.
Het raadgevend referendum over de 'sleepwet' is na het Oekraïne-referendum het tweede raadgevend referendum dat ooit werd gehouden. Het huidige kabinet VVD/CDA/D66/ChristenUnie wil het raadgevend referendum weer afschaffen, ondanks veel kritiek van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

Indien het kabinet Rutte III het referendum afschaft, en dat ziet er wel naar uit, gaat ons land weer bij de weinigen behoren van landen in Europa die geen referendum-recht hebben geregeld zoals België en Bosnië/Herzegowina. In Noorwegen, Tsjechië en Cyprus worden door de regeringen soms referenda uitgeschreven. Zwitserland is koploper in het uitschrijven van bindende referenda.
Actievoerders voor het behoud van referenda hebben voldoende handtekeningen verzameld om een raadgevend referendum over de op handen zijnde afschaffing af te dwingen. De huidige coalitie wil dat negeren. CDA-voorman Sybrand Buma riep zelfs hardop dat hij de uitkomst van een dergelijk referendum zou negeren.

'Sleepwet'
Trouw: Dit zijn de gevolgen
NRC: Stevige kritiek Raad van State op sleepwet


De OSF, Onafhankelijke Senaats Fractie, strijdt tegen kiezersbedrog en steunt de lokale partijen.
Bekijk het spotje: Kies Lokaal

 
21-02-2018  

D66 bepleit regionale jeugdhulp en Wmo

 

ALMELO – Op vele manieren wordt er door de Twentse gemeenten gezamenlijk gewerkt aan maatschappelijke dossiers. Zo is dat ook het geval bij Jeugdhulp en Wmo waarbij gezamenlijk beleid en offertes zijn/werden ingezet.
Het Almelose college van B&W wil echter een eigen koers varen om beleidszaken op deze gebieden lokaal te kunnen uitvoeren. Reden o.a. het tekort van 4,5 miljoen euro op de lokale jeugdzorg in 2016.
De fractie van D66 in de Almelose gemeenteraad betreurt die ‘Einzelgang’, gelet op vragen en antwoorden van het college.


D66 over inkoop jeugdhulp en wmo met antwoorden

 
22-02-2018  

GroenLinks wil treinen naar Groningen


Ingenieursbureau Witteveen+Bos uit Heerenveen becijferde de kosten voor het traject Almelo-Groningen op een investering van 250 miljoen euro.
  ALMELO – Voor een goede treinverbinding tussen Twente en Groningen Stad wordt door de gemeente Hardenberg al langer gelobbyd. Volgens het Hardenbergse college van B&W is dat van groot belang voor de ontwikkeling van eigen regio maar ook voor Twente en de regio Emmen.
Zo bestaan er in Drenthe al langer plannen om de verloren gegane treinverbinding tussen en Emmen en Musselkanaal/Stadskanaal weer in ere te herstellen en ziet men daar ook het belang van het elektrificeren van de treinverbinding Almelo-Mariënberg.

GroenLinks Almelo bij monde van raadslid Hans Buitenweg sluit zich nu aan bij de lobby omdat de treinverbinding van Almelo naar Groningen dan slechts 85 minuten bedraagt. Almelo zal daar garen bij spinnen denkt Buitenweg die ook nog eens de vermindering van fijnstof op het nu nog dieseltraject Almelo-Mariënberg benoemt.
Buitenweg wil een raadspetitie richting Den Haag en Zwolle om dit plan, zo snel als mogelijk is, te realiseren. Vorig jaar werden in Emmen en Hardenberg ook al petities georganiseerd.
Emmen kijkt bij het plan ook naar een vervolg voor een treinverbinding met Rheine (D), waardoor ook het Duitse spoornet ontsloten wordt voor Drenthe.
Lees verder...

 
24-02-2018  

Hummels verwacht succes voor LAS en PVV

 

ALMELO – Raadslid Bert Hümmels van Leefbaar Almelo verwacht bij de komende gemeenteraadsverkiezing succes voor Lokaal Almelo Samen (LAS) en nieuwkomer PVV. Van LAS vindt Hümmels dat zij georganiseerd werken en ook actief is om de burgers te betrekken.
Het verwachte succes voor de PVV baseert Hümmels op de omrekening van de landelijke verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer van vorig jaar. Dit met zijn kanttekening dat in de omrekening geen rekening is gehouden met lokale partijen die landelijk toch ruim 33 procent van de kiezers vertegenwoordigen in gemeenteraden.
Hümmels vond het terugblikkend ook een zegen dat Almelo de laatste jaren een minderheidscollege heeft en er daarom telkens naar meerderheden gezocht moest worden bij raadsbesluiten. Dit in tegenstelling tot het machtsdenken uit het verleden. In deze is hij verbaasd over de ontwikkeling binnen het CDA met de oud- gemeentesecretaris Geerdink als tweede kandidaat. Blij was hij over het installeren van een Jongerenraad. Het raadslid voor Leefbaar Almelo hoopt zelf op een terugkeer in de gemeenteraad na de verkiezingen op 21 maart. Van zijn echtgenote, die in HongKong woont, mag Bert er nog een keer voor gaan.

Bekijk het interview van AlmeloAnders.nl

 
25-02-2018  

Geen bewijs criminele infiltratie gemeenteraden

 

Bestuurders waarschuwen voor criminele infiltratie in de gemeenteraad. Dreigen er Italiaanse toestanden? Vanavond (zondag) 19.00 uur bij @ReporterRadio1

ALMELO - De burgemeesters van Breda en Eindhoven schreven in de aanloop naar de komende verkiezingsstrijd op 21 maart brieven naar de fractievoorzitters van politieke partijen om alert te zijn op pogingen van criminelen te infiltreren in gemeenteraden en om ondermijning in verkiezingsprogramma’s op te nemen.
Ook Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo, uitte publiekelijk zijn zorgen inzake het bestuurlijk domein in relatie met criminelen. Maar is die zorg terecht? Volgens hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en ex- voorzitter van de commissie Elzinga die het duale bestuursstelsel introduceerde, is daar echter geen bewijs voor en zijn deze waarschuwingen alleen maar schadelijk voor het aanzien van Nederlandse politici.
Ook politielector Guus Meershoek vindt dat het gevaar voor criminele infiltratie in gemeenteraden wordt overdreven. Wel constateert hij dat bedreigingen aan het adres van bestuurders zijn toegenomen.
Beide deskundigen zeggen dit vanavond in het radioprogramma Reporter Radio op Npo 1. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in het programma dat criminele infiltratie moeilijk te bewijzen valt. Het ministerie kan zelfs geen enkel geval aangeven.

Archief
Terug naar vorige pagina