Politiek nieuws


Plaatsing  
 
09-01-2017  

Jet Bussemaker spreekt Herman Höften Lezing

 

ALMELO – De Herman Höften Lezing 2017 wordt op maandag 6 februari uitgesproken door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker.

Haar voor gingen o.a. Job Cohen, Diederik Samsom, Agnes Jongerius, Ahmed Marcouch,  Felix Rottenberg, Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem.

De Lezing is vernoemd naar het oud- raadslid in de gemeente Almelo, Herman Höften. Het raadslid stond bekend als zeer maatschappelijk betrokken. Een man die bovendien niet schroomde ook zijn eigen partijgenoten/stadsbestuurders de wacht aan te zeggen indien hij dat nodig achtte.
Gedurende bijna 30 jaar was Höften een sociaal raadslid, maar ook ondernemer en bestuurder van de vroegere lokale toeristische informatiedienst VVV.  Daar waar Höften nooit of sporadisch over sprak, was zijn verdienste tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin hij als verzetsman deel uitmaakte van het verzetsteam dat op 15 november 1944 met instemming van de Nederlandse regering in ballingschap, het filiaal van de Nederlandse Bank in Almelo overviel. De (kortstondige) buit bedroeg ruim 46 miljoen Hollandse guldens, de grootste nationale bankroof ooit. Helaas werd de buit enkele dagen later achterhaald en een deel van de dapperen door de bezetter opgepakt.

Een Koninklijk lintje weigerde Höften als rechtgeaard socialist, maar de Gouden Stadspenning nam hij op 11 april 1990 trots in ontvangst uit handen van toenmalig burgemeester Harry van Roekel. Op dinsdag 23 oktober 2007, tijdens zijn slaap, overleed Herman Höften. Sindsdien wordt hij in ere gehouden middels de jaarlijkse Herman Höften Lezing, deze keer uitgesproken door Jet Bussemaker.

De Herman Höften Lezing in Leescafé De Meridiaan op maandag 6 februari begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Na de pauze kunt u met de minister in debat.

 
14-01-2017  

Borrel, bier en brood op nieuwjaarsrecepties

 

ALMELO – Bij de VVD in Almelo noemen ze de nieuwjaarsreceptie van de partij de ‘gezelligste nieuwjaarsborrel ’ van Almelo. Met ’t Hookhoes als locatie zit je ook wel goed en dan willen Kamerleden en Statenleden ook wel komen voor de borrel of het bier. De lokale afdeling leverde bij de laatste verkiezing aardig in maar ‘plukte’ halverwege de rit versterking binnen door een overstap van de fractievoorzitter van de PvdA, die in onmin was geraakt met zijn eigen fractie. De stemming is dus optimistisch, mede ook omdat minister-president Mark Rutte met zijn beleid niet die klappen krijgt, die de PvdA landelijk en in Almelo ondervind. Volgens fractievoorzitter Jemy Pauwels gaat de samenwerking in de gemeenteraad wel beter en is men begonnen de ‘onbezonnen bestuursstijl’ om te buigen. De partij zit niet in de minderheidscoalitie na jaren van bestuursverantwoordelijkheid en kan dus vaker aansluiten bij andere fracties in de oppositie.

Bij de geminimaliseerde PvdA was de stemming heel anders. Daar keek men niet graag terug op het afgelopen jaar. Twee raadsleden stapten op en ook de wethouderszetel ging verloren door onderling gekissebis in de fractie en de afdeling. Na decennia bestuursverantwoordelijkheid over de stad in financiële problemen, nu dus de rol van oppositie met de hoop dat in maart 2018 tijdens de gemeenteraadsverkiezing, de kiezer de partij weer wat gunstiger beoordeeld.

Die bestuursverantwoordelijkheid geldt in grote mate tevens voor het CDA dat al decennia in het college van B&W zit. In 10 jaar tijd  gingen de eens zo grootse plannen om de stad voort te bewegen in de vaart der volkeringen, nagenoeg allemaal ter ziele. Vele tientallen miljoenen euro’s moesten worden afgeschreven en de burgers en lokale bedrijven merken dat nog jaren in de ‘knip’.
Daar past dus geen feestelijke nieuwjaarsborrel bij. Het werd een ontbijtsessie met koffie en brood om informeel te praten met specialisten over de zorg en welke verbeterpunten men ziet. Wat minder betweterigheid en eigenzinnigheid dus bij het lokale CDA, wellicht toch een zinvolle start van het nieuwe jaar!

Archief
Terug naar vorige pagina