Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-01-2010  

Rechter heeft kritiek op rode kaart Horeca

 

ALMELO, De rechter in Almelo heeft kritiek op het rode kaartensysteem dat horeca-ondernemers in Twente hebben afgesloten met justitie, politie en burgemeesters. De rechter vraagt zich af of dit systeem geen overtreding is tegen de fundamentele rechten van de mens. Ook uitte hij kritiek op de controle en naleving daarvan.
Aanleiding was de snelrechtzitting waarin drie mannen uit Hengelo en Winterswijk voor moesten komen wegens geweld tegen politieagenten en horecaportiers. Een der verdachten had sinds een jaar een rode kaart voor een periode van twee jaar en bevond zich desondanks in een horecabedrijf.
De opgelegde straffen variëren van een boete van 500 euro tot een werkstraf van 32 uur. Een andere zaak werd uitgesteld omdat het slachtoffer niet over de zitting was geïnformeerd en mogelijk nog een schadeclaim wil indienen.

Naschrift redactie:
Bezoekers van een horecabedrijf die zich misdragen, kunnen door de ondernemer worden voorgedragen om een gele cq rode kaart te krijgen. De politie adviseert welke kaart wordt uitgedeeld en voor hoelang een eventueel bezoekersverbod bij een rode kaart wordt opgelegd. De burgemeester neemt het fetelijke besluit.
Horeca-ondernemers kunnen via een beveiligde website kijken welke personen een rode kaart hebben ontvangen en deze dan de toegang weigeren en de politie waarschuwen.
In de praktijk zal een ondernemer daar amper aan toekomen, waardoor een 'out off bound' altijd wel ergens naar binnen kan. De kritiek van de rechter heeft feitelijk te maken met evenredigheid. Moet een misdraging in één cafe uitsluiting betekenen voor alle horecagelegenheden in de stad?
Het systeem is feitelijk gebaseerd op het zogenaamde straatverbod wat bij ex- echtelieden nogal eens wordt opgelegd. Ook voor het kaartensysteem bij de horeca in werking trad kon een horeca-ondernemer al iemand buitensluiten wanneer deze zich misdragen had. Een aangetekend schrijven met kopie aan burgemeester en politie was daarvoor al voldoende. Het kaartensysteem is een verzwarende 'straf' waarbij de getuigende invloed van één horeca-ondernemer mede bepaald of een rode kaart wordt uitgedeeld en gehele uitsluiting het gevolg is. Ook dat zal de rechter zich gerealiseerd hebben bij het uitten van zijn kritiek.

Archief
Terug naar vorige pagina