Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-04-2016  

Japanse Asahi koopt Grolsch van SABMiller

 

ENSCHEDE – De Japanse bierbrouwer Asahi staat op het punt voet aan de grond te krijgen in de Europese biermarkt. Het concern deed een bod van 2,6 miljard Euro aan SABMiller om o.a. Koninklijke Grolsch Bierbrouwerijen BV, het Italiaanse Peroni en het Britse Meantime Brewing Company over te nemen.
SABMiller heeft het bod aanvaard onder voorwaarde dat de fusie van het Zuid Afrikaanse SABMiller en het Belgische InBev tot het grootste brouwerijconcern ter wereld door gaat.
De brouwerijgigant in wording, moet als voorwaarde voor de fusie van meerdere mededingingsautoriteiten op diverse thuismarkten merken afstoten. Asahi verwacht dat de overname in de tweede helft van 2016 wordt afgerond.

Al in februari werd Asahi als mogelijke koper genoemd, maar ook bleek er interesse van durfinvesteerders. Dat het toch een brouwer wordt, is een goed teken voor Grolsch, Peroni en Meantime.  Japanse ondernemingen staan bekend als bouwers en niet zo zeer geïnteresseerd in 'snelle' handel om de kas te spekken.

Grolsch vierde vorig jaar haar 400-jarig bestaan. In de jaren dat SABMiller de heerschappij voerde, werd het brouwproces aangepast/versneld en werd mede daardoor de eigen gistcultuur van Grolsch over boord gezet. De gist van Grolsch wordt nog gecultiveerd in een Duitse 'gistbank', zodat deze nog niet verloren is gegaan. Mogelijk dus dat 'Vakmanschap is meesterschap' weer prioriteit krijgt. Asahi produceert naast bieren ook limonades, whisky en wijn, maar ook babyvoeding en voedingssupplementen. Asahi is in Japan importeur van diverse biermerken en o.a. ook van Lucas Bols.

Archief
Terug naar vorige pagina