Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2013  

Müller Transport van Rijssen naar Enter

 

RIJSSEN – Transportbedrijf Müller uit Rijssen gaat nieuw bouwen in Enter op het bedrijventerrein De Elsmoat vlak aan de A1. Het bedrijf kent een lange historie en is in Rijssen uit haar jasje gegroeid. Het familiebedrijf in de vijfde generatie start nog deze maand met de bouw van een multifunctioneel bedrijfspand op een locatie van 6000 m2. Het pand zal worden gebouwd in prefabbeton van Hercuton en moet rond de bouwvak in 2014 gereed zijn. Müller Transport is vooral gespecialiseerd in het vervoer van stukgoed en pallets.

Met de komst van Müller Transport naar Enter ziet de gemeente Wierden betere perspectieven voor ontwikkeling van De Elsmoat. In het verleden kwamen bedrijfsverhuizingen van Wierden naar Rijssen meer voor zoals het gevoelige vertrek van transporteur Nijhoff en Wassink. Met de komst van Müller Transport geeft de gemeente Wierden dus na jaren een klein tikje terug.

 
03-11-2013  

Wehkamp bouwt nieuwe distributie in Zwolle

 

ZWOLLE – Verzendhuis Wehkamp uit Zwolle bouwt in de stad het grootste geautomatiseerde distributiecentrum van de wereld, dat meldt ABM Financial News. De nieuwe locatie van 10 ha. op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle ligt pal naast de A28, waardoor een snelle aan- en afvoer van goederen mogelijk is. Het gebouw wordt 35.000 m2 groot en telt 477.360 picklocaties die met 468 geautomatiseerde shuttles worden bediend. De pakketcapaciteit wordt 80.000 pakketten per dag. Investeerder WDP laat het centrum installeren door het Duitse KNAPP AG. Negentig procent van de energie wordt beleverd door zonnepanelen op de daken. De nieuwbouw vergt een investering van 100 miljoen euro. Wehkamp - onderdeel van RFS Holland Holding - groeide de laatste jaren explosief.
Door de nieuwbouw gaat de vestiging in Hardenberg na 60 jaar dicht. De 200 medewerkers gaan mee naar Zwolle. Dat geldt naar verwachting eveneens voor de vestiging in Maurik.

 
04-11-2013  

Fotograaf Schipper wint MPN-Karakter Prijs

 

VRIEZENVEEN - Topfotograaf Stefan Schipper uit Vriezenveen heeft de Karakter Prijs 2013 van Master Photographers Network gewonnen met een foto van Blaise Nkufo, de voormalige spits van FC Twente.
De winnende foto werd gemaakt in augustus jl. toen Blaise Nkufo voor even in de Enschedese Grolsch Veste terugkeerde en een signeersessie hield voor supporters.
Stefan Schipper won vorig jaar ook al een prijs van Master Photographers Network. Toen met het thema ‘zand’.
 

 
05-11-2013  

De Vuurwerkramp en de Doofpot

 

ENSCHEDE – Onderzoeksjournalisten hebben naar het onderzoek van het ontstaan van de vuurwerkramp in Enschede op zaterdag 13 mei 2000 dermate veel tegenwerking gehad van overheidswege tot op het hoogste niveau, politie en het openbaar ministerie, dat het hen nog steeds niet lekker zit.
Overtuigd dat het schort aan de waarheidsvinding hoe de ramp kon ontstaan en wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de ramp die nagenoeg de hele wijk Roombeek vernielde en waarbij 23 mensen om het leven en 947 mensen gewond raakten. Uitzendigingen van RTV Oost werden eerst door justitie bekeken en aangepast voordat ze mochten worden uitgezonden. Een aantal onderzoekers ziin daarom gestart met een speciale website om alsnog hun licht over de ontstane doofpot te onthullen.

Klokslag 24.00 uur kwam vannacht een persbericht met de aankondiging dat via de website, Twitter en You Tube alsnog de waarheid over het handelen van overheden etc. boven tafel moet komen. Op de website staat inmiddels een eerste ‘trailer’ over de documentaire die binnenkort beschikbaar komt.
Er zijn dus de nodige onthullingen te verwachten over de tegenwerking, de onjuistheden van het Tolteam in de onderzoeken naar mogelijke daders en waarom twee rechercheurs de laan uit werden gestuurd omdat zij naar buiten traden over fouten in het onderzoek.

 
05-11-2013  

Steden Twente ontwikkelen samen verder

 

ALMELO – De tijd van een dubbele ontwikkelingsagenda voor de vijf grote steden in Twente lijkt eindelijk voorbij. Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal gaan gezamenlijk beleid ontwikkelen voor woningbouw en industrieterreinen.
Door de crisis is het besef doorgedrongen dat niet elke gemeente hetzelfde kan doen terwijl de bevolkingsgroei in de toekomst in Twente eerder zal afnemen dan toenemen.
De samenwerking is jarenlang onderwerp van gesprek geweest maar nimmer werd de nu aangekondigde stap gemaakt. De bundeling van krachten op onderdelen van het ambtelijk apparaat in de afgelopen jaren heeft kennelijk eveneens bijgedragen dat samenwerking plannen sterker kan maken.
Vooraleerst moet er nog driftig worden geschrapt in diverse bestaande plannen en zal het verlies op nog te schrappen projecten moeten worden genomen.

Het plan tot vergaande samenwerking in de ontwikkelingsagenda van stedelijk Twente werd dinsdagmiddag in het Almelose stadhuis gepresenteerd. Zo schrapte Almelo al grotendeels de ontwikkeling van Waterrijk en schreef daar 50 miljoen euro verlies op af. Ook de andere steden zullen hun woningbouwprogramma’s moeten aanpassen. Wel werd men het op B&W niveau eens over de woningbouwlocaties Bornse Maten in Borne en Dalmeden in Hengelo als zijnde de belangrijkste ontwikkelingslocaties voor stedelijke woningbouw in Twente.
Ook de industriegebieden XL Businesspark bij Bornerbroek (gem. Almelo), Oosterveld in Hengelo en Jufferenbeek-Zuid in Oldenzaal kregen een ster als zijnde de ontwikkelingslocaties met prioriteit.
Het bestuurlijke akkoord moet nog wel in de vijf gemeenteraden worden bekrachtigd.

 
06-11-2013  

Ontspoorde vrachttrein legt Almelo-Hengelo lam

 

BORNE - Bij Borne is vanmorgen een goederentrein ontspoord. Volgens Prorail was het loopvlak van een der wielen versleten waardoor de trein over een lengte van meer dan 5 kilometer schade aanrichtte aan dwarsbalken, rails en elektronica. Ook het perron in Hengelo en Borne raakten beschadigd.
De machinist van de goederentrein had niet door dat er iets mankeerde en werd door een tegemoet komende collega er op geattendeerd dat er iets niet pluis was.
Onderweg spuwde de trein vonken en rook en knapten er spontaan onderdelen af. Pas voorbij Borne in de richting Almelo kwam de trein tot stilstand. De op zes na laatste wagon geladen met grint, staat naast de rail. Prorail verwacht tot maandag 11 november nodig te hebben om alle schade te verhelpen. Tot dan is er geen treinverkeer mogelijk op het internationale traject. Reizigers tussen Deventer en Hengelo kunnen omreizen via Zutphen. Mensen die vanuit Amsterdam richting Berlijn willen, kunnen omreizen via Utrecht, Arnhem, Duisburg. Tussen Hengelo en Almelo worden bussen ingezet.
Klik hier voor foto's

Update:
Het 101 geniebataljon uit Wezep gaat ProRail helpen de 40 ton wegende ontspoorde goederenwagon in Borne weg te takelen. Daarvoor moet eerst een noodweg worden aangelegd dwars door de weilanden om de wagon beladen met grind weg te takelen en op een dieplader te zetten. Pas daarna kan de trein weer gekoppeld worden om weg te rijden. Het herstel van het spoor over meerdere kilometers vergt zeker t/m zondag. De klus heeft een omvang die normaal gesproken zo’n 1,5 jaar aan planning kost. Nu wordt teruggegrepen op bestaande draaiboeken en ProRail hoopt dat maandag weer treinen kunnen rijden tussen Hengelo en Almelo.

De SP en het CDA in de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over de ontspoorde goederenwagon bij Borne. De wagon van het type Fccpps van RailPro is vaker bij ontsporingen betrokken. Ook zetten de fracties vraagtekens bij nog meer goederentreinen over het spoor door Twente.
Lees verder…


 
06-11-2013  

Twente en provincie financieren aanjaagprojecten

 

ZWOLLE – De steden Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal stoppen samen met de provincie Overijssel miljoenen euro’s in 13 aanjaagprojecten voor de Twentse economie. Zo wordt o.a. de bereikbaarheid van Borne verbeterd met een betere aansluiting op de A35, wordt er geld gestoken in het realiseren van tunnels onder het spoor in Borne en krijgt de Nationale Reisopera geld voor een verhuizing van de oude melkfabriek aan de Perikweg te Enschede naar het voormalig onderkomen van Polaroid in Enschede dat de naam krijgt van Performance Factory.
Almelo en Oldenzaal krijgen budget voor het vernieuwen van de stationsgebieden. Ook wordt in Almelo groots geïnvesteerd in een Laad & Loskade op het 150 ha. grote XL Business Park en kan Enschede geld tegemoet zien voor investeringen in het High Tech System Park Twente bij de U.T.
In totaal investeert de provincie 21 miljoen euro. De voornoemde netwerksteden leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag op tafel voor deze eerste inzet. Het totale projectenfonds om de Twentse economie te gaan aanjagen, moet 90 miljoen euro gaan bevatten waarbij ook het Twentse bedrijfsleven een duit in het zakje moet doen.

 
07-11-2013  

Ontucht op Zorgboerderij in Ambt Delden

 

AMBT DELDEN – Op Zorgboerderij Erve Tankink in Ambt Delden wordt de oudste zoon vanhet echtpaar dat de zorgboerderij exploiteert, er van verdacht in de afgelopen jaren herhaaldelijk kinderen misbruikt te hebben.
De affaire is al enige tijd in onderzoek bij de politie door aangifte van een ouderlijk echtpaar wiens kind op de boerderij dagbesteding genoot.
De vermoedens kwamen voor de exploitanten van Erve Tankink als een volledige verrassing maar zij ontzegden de oudste zoon per direct de toegang tot het complex, zo bleek uit een brief aan de ouders van kinderen die werd doorgespeeld aan RTV Oost.
Burgemeester Nauta van de gemeente Hof van Twente bevestigt de verdenking van ontucht op de zorgboerderij. Zij noemt het een pijnlijke affaire. Vanavond wordt er een besloten bijeenkomst georganiseerd voor betrokkenen in zaal De Bebsel in Goor.

 
07-11-2013  

Reparatie spoor Twente met groots materieel


Op het emplacement in Almelo wordt het benodigde materiaal als betonnen bielzen, grind en rails verzameld voordat de 'Umbauzug' van Eiffage Rail GMBH bevoorraad kan worden.
Twitterfoto: @rodneyhaarman
 

ALMELO – Prorail is vanmorgen begonnen aan de reparatie van ruim vier km spoor op het traject Almelo – Hengelo bij Borne. Tegen het ochtendgloren kon de beschadigde 40 ton wegende wagon met grind van het spoortalud worden getild, nadat de genie in de nachtelijke uren dwars door het weiland een noodweg had gelegd, zodat de takelwagen bij het spoor kon komen. Gelijk daarna werden de nog op de rails staande wagons weggereden waarna er ruim baan werd gemaakt voor de ‘Gleisumbauzug’ van Eiffage Rail GMBH uit Bocholt. De gerenommeerde firma werkt door geheel Europa en Azië bij de aanleg en vernieuwing van spoortrajecten.

De 165 meter lange ‘Umbauzug’ kan in acht uur zo’n 1200 meter spoor compleet vervangen inclusief dwarsliggers, grind en gelaste rails. In de hoogste snelheid zou dat op een nieuw tracé-bed zelfs 500 meter per uur zijn. Toch zijn voor het vervangen van ruim vier km spoor meerdere dagen nodig omdat ook de beschadigde elektronica voor seinen, wissels en spoorovergangen vervangen moeten worden. Bovendien vergt de bevoorrading van de gigantische ‘Umbauzug’ de nodige tijd. Nieuwe betonnen bielzen, rails en grind wordt via het spooremplacement in Almelo aangevoerd en ook het hervullen van de ‘Umbauzug’ vergt telkens 50 minuten. Toch gaat spoorbeheerder Prorail er vanuit dat maandagmorgen voor 05.00 uur de flinke klus is geklaard en er over de internationale railverbinding weer volgens het dienstrooster kan worden gereden. Tot die tijd zet vervoerder NS bussen in tussen Almelo en Hengelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-11-2013  

Borne wil snippergroen verkopen

 

BORNE – De gemeente Borne is het project ‘Snippergroen’ gestart. Na gedane inventarisatie wil Borne eenheid brengen in het gemeentelijk snippergroen bij woningen. Sommige inwoners van Born hebben snippergroen al in gebruik via gemaakte afspraak, anderen hebben zich het snippergroen toegeëigend. Borne wil aan dat illegaal gebruik een einde maken en wil het voor de gemeente niet van direct belang zijnde snippergroen bij woningen afstoten middels verkoop. Volgens de inventarisatie van de gemeente Borne gaat het in dit geval om 757 adressen.
 

 
11-11-2013  

Spoor in Twente weer in gebruik

 

ALMELO - Het spoortraject tussen Almelo en Hengelo is weer in gebruik. Rond 02.30 uur werden de reparatiewerkzaamheden door Prorail afgerond met het laten rijden van twee werktreinen over het traject.

Sinds woensdag een goederenwagon beladen met grind uit de rails liep, is er dag en nacht gewerkt om het internationale traject over een lengte van meer dan 4 km bij Borne te vernieuwen. In totaal werden 6.000 betonnen bielzen gelegd onder de nieuw aangebrachte rails en moesten 6 overgangen worden vernieuwd inclusief de elektronische infrastructuur. Daarvoor werden continu 50 mensen ingezet sinds de ontsporing. Het schadebedrag wordt voorlopig becijferd op 1 miljoen euro.

 
11-11-2013  

Miljoenensubsidie voor Nano-onderzoek UT


MESA-lab met cleanroom - Foto: UT
 

ENSCHEDE – De Universiteit Twente heeft van de Europese Unie 3 ‘Consolidator Grants’ toegewezen gekregen van elk 2 miljoen euro. De subsidie wordt verleend aan drie onderzoekers van instituut MESA+ voor nanotechnologie van de technische universiteit. De universiteit staat goed aangeschreven getuige de 21 procent die de UT totaal scoort bij haar aanvragen.
De drie wetenschappers Alexander Brinkman, Jeroen Cornelissen en Jacco Snoeijer krijgen elk 2 miljoen euro te besteden voor hun onderzoeken. Het betreft hier respectievelijk onderzoek naar kwantummechanica en het verklaren van natuurlijke verschijnselen op het vlak van elektronen, atomen en moleculen, het onderzoek naar chemische reacties van zogeheten eiwitkooien uit virussen en viruseiwitten en onderzoek op moleculair niveau wat er gebeurt als waterdruppels in contact komen met zachte materialen.

 
11-11-2013  

Expositie schoolfoto´s Wierden wordt succes

 

WIERDEN - De expositie van klassenfoto’s van begin 1900 tot en met 2001, die momenteel door de Historische Kring Wederden in de Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden wordt gehouden belooft een groot succes te worden. Enige weken geleden mocht reeds de 1000e bezoeker verwelkomd worden.
Dit succes is vooral te danken aan de mappen met foto’s waarin bezoekers zichzelf en vroegere klasgenoten terug kunnen vinden. Ook wordt erg gewaardeerd dat er een mogelijkheid is om namen in te vullen en mogelijke fouten te verbeteren.
Een enkele keer lijkt het meer een reünie dan het bezoeken van een tentoonstelling, want sommige bezoekers ontmoeten oude klasgenoten en deze hernieuwde kennismaking wordt erg op prijs gesteld.
Veel bezoekers herinneren zich bij het bekijken van de foto’s dat ze zelf ook nog foto’s hebben. Deze worden dan opgezocht en alsnog ter beschikking gesteld om te kopiëren, waarmee de mappen weer aangevuld kunnen worden.
Dit laatste heeft tot gevolg dat veel bezoekers die al een keer geweest zijn voor de 2e of 3e keer terugkomen.
De tentoonstelling betreft foto’s van klassen uit het dorp Wierden, Hoge Hexel, Notter-Zuna en Rectum-Ypelo en loopt nog tot het einde van deze maand.
De openingstijden zijn: wo. & do. 14.00 – 17.00, vr. 16.00 – 21.00 en za. 11.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis en de koffie voor niets, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 
12-11-2013  

De rijken worden rijker en armen steeds armer

 

AMSTERDAM – De nieuwe Quote 500 toont aan dat de rijken in Nederland steeds rijker worden en dat het ook moeilijker is geworden om überhaupt op de lijst te komen.
De laagst geklasseerde is DJ Tiësto met een geschat vermogen van 54 miljoen euro terwijl de hekkensluiter van vorig jaar nog met 50 miljoen werd geklasseerd. ‘Volgend jaar wil ik op 1 staan’, liet Tiësto schertsend weten. Dan moet hij wel Charlene de Carvalho-Heineken voorbij die haar vermogen zag toenemen met ruim 33 procent en nu wordt ingeschat met een vermogen van 7,2 miljard euro en dat allemaal dankzij het Heineken bier en de 'Vrienden van Amstel'.
Ondanks de crisis worden de rijken dus rijker. Zo stoomde bouwmagnaat Dik Wessels uit Rijssen de top 3 binnen met een geschat vermogen van 2,1 miljard euro achter Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad. Zijn vermogen steeg met ruim 44 procent terwijl de werknemers via uitzendbureaus alleen maar inleveren.
De gemeente Rijssen-Holten is trouwens ‘hofleverancier’ in de Quote 500. ‘Het Wassenaar van Twente’, zo noemt Quote Rijssen-Holten als enige plaats buiten de randstad en 't Gooi die voorkomt in de Quote top 10 van rijkenenclaves.

De Toppers uit Overijssel zijn:
Dik Wessels - nr. 3 - euro 2,1 miljard - Rijssen-Holten
Gerard Sanderink - nr. 42 - euro 455 miljoen - Almelo
Gerrit Tijhuis - nr. 109 - euro 235 miljoen - Rijssen
Albert ten Brinke - nr. 114 - euro 215 miljoen - Rijssen


Op de Top 50 van familiebezit staat de familie De Groen als voormalig eigenaar van Grolsch Bierbrouwerij hoog genoteerd.
Familie De Groen - nr. 19 - euro 390 miljoen - Enschede/Almelo

 
13-11-2013  

Syntus neemt abonnement Connexxion over

 

ENSCHEDE - Het sterabonnement voor de OV-chipkaart van Connexxion blijft vanaf 8 december geldig bij vervoerder Syntus. Dit is het resultaat van overleg tussen de twee vervoerders onder leiding van Regio Twente.
Regio Twente, Connexxion en Syntus zijn tevreden met het resultaat van het overleg en de uiteindelijke oplossing voor de reizigers. Door het tonen van dit zichtabonnement van Connexxion reist de reiziger met een geldig vervoerbewijs. Veel reizigers met een jaarsterabonnement hebben van Connexxion het zichtabonnement al ontvangen. Voor reizigers met een maandabonnement geldt een aparte regeling die binnenkort op de sites van de vervoerders staat vermeld. Voor vragen kunnen reizigers, met een bestaand abonnement dat doorloopt na 8 december, contact opnemen met de klantenservice van Connexxion. Nieuwe abonnementen, met ingangsdatum na 8 december, kunnen vanaf 30 november worden besteld bij Syntus via www.mijnsyntus.nl.

Beide vervoerders zijn tot overeenstemming gekomen na bemiddeling door Jan Bron, portefeuillehouder mobiliteit van Regio Twente. Regio Twente is concessieverlener voor het openbaar vervoer in Twente. Een probleemloze overgang voor de reiziger op 8 december bij de wisseling tussen beide vervoerders stond voor Regio Twente centraal tijdens de onderhandelingen.

 
13-11-2013  

Bornse bedrijven verenigt in Twente Duurzaam


Op de foto vanaf links Jarno Wilmink, Han Huls, Ronnie ter Braak en Bert Steenbergen.
Foto: Willem Pfeiffer
  BORNE – Amper twee maanden nadat de gemeente Borne tijdens een voorlichtingsavond voor bedrijven uitleg gaf over de noodzaak tot duurzaam wonen, hebben drie lokale ondernemers een uitgewerkt plan gereed om hieraan met vereende krachten invulling te geven.
Elektrotechniek Ter Braak, Huls Schilderwerken, en Bouwbedrijf Wilmink-Oosterveld hebben de handen ineen geslagen om met hun initiatief Twente Duurzaam gezamenlijk oudere, maar ook nieuwe woningen en bedrijfspanden te voorzien van meer comfort tegen lagere energiekosten.
“De gemeente heeft het liefst dat lokale partijen zich bemoeien met het besparen op energie”, legt Han Huls uit. “En dan is bundeling duidelijker dan dat ieder apart zijn werk doet.” Ronnie ter Braak vult aan: “Klanten kunnen nu terecht bij één aanspreekpunt, dat voor hun als een soort projectleider fungeert. Ze hoeven dus ook maar met één partij afspraken te maken. Wij stemmen dat vervolgens onderling af. Dat werkt kostenbesparend. ” En Jarno Wilmink: “De werkzaamheden van de verschillende disciplines sluiten op deze manier beter bij elkaar aan en er valt niets tussen de wal en het schip. Onvoorzien meerwerk sluit je zo uit en er is geen onduidelijkheid meer over de totale kosten.”
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-11-2013  

Zondagopening voor Ikea en Westermaat

 

HENGELO – De zondagopening van de detailhandel in Twente krijgt nieuwe impulsen nu het Hengelose college van B&W vrij baan wil geven voor de openstelling op zondag van de winkels op de Westermaat. Dat zijn dus inclusief feestdagen 56 zondagen per jaar tenzij de gemeenteraad er dwars voor gaat liggen. Dat is echter niet te verwachten, nu ook de winkeliers in de binnenstad (SCH) van Hengelo tevreden zijn met de toezegging de 20 koopzondagen te continueren. Daarbij wordt verwacht dat de druk om het aantal koopzondagen voor de binnenstad in Hengelo de komende jaren alleen maar zal toenemen. Mede ook omdat Enschede het aantal koopzondagen wil verhogen naar 25 voor de eerste en laatste zondag van de maand.
Of Borne, Almelo en Oldenzaal volgen is nog onbekend, maar ligt wel in de lijn der verwachting.

 
14-11-2013  

ESS wint TWC Twente Export Award 2013

 

ENSCHEDE – Het Oldenzaalse Easy Sanitary Solutions (ESS) won woensdag de Word Trade Center Twente Export Award 2013. Het kleinood werd overhandigd tijdens de zakenbeurs Business Meets Twente in Enschede.
Easy Sanitary Solutions heeft in de Euregio vestigingen in Oldenzaal en Gildehaus. ESS is een familiebedrijf en ontwerpt, ontwikkelt en produceert sanitaire oplossingen, waaronder Easy drain afvoersystemen.

Tot de genomineerden behoorden ook Machinefabriek Boessenkool uit Almelo en Electromach uit Hengelo. Het 111-jarige Boessenkool werd vorige week al winnaar van de Energiek Trofee Almelo. Boessenkool produceert vooral precisieonderdelen in groot formaat voor bijvoorbeeld de offshore en machinebouw en vergrootte in de laatste jaren de capaciteit meervoudig met twee nieuwe productiehallen terwijl de bouw van een derde hal op stapel staat.

Electromach te Hengelo is een internationaal producent en handelsmaatschappij van explosieveilige materialen en besturingssystemen. De producten worden toegepast in omgevingen waar gas- en/of stofontploffingsgevaar dreigt. De jury onder voorzitterschap van lector Bijeleveld van Saxion heeft bij de selectie van de genomineerden vooral gekeken naar de exportstrategie, innovatie, ondernemerschap, ambitie, visie en resultaat.

Tijdens de zakenbeurs Business Meets Twente verkondigde gedeputeerde Theo Rietkerk dat Twente er net zo goed als de regio Zwolle voor had kunnen staan indien Twente afstand kan doen van de vele bestuurlijke bemoeienis in de regio.
De drie genomineerden hebben daar kennelijk minder last van gehad.

 
14-11-2013  

Ootmarsumse maakt beeltenis Koning

 

DINKELLAND - Glaskunstenares Desiree Groot Koerkamp van Galerie Dechaux in Ootmarsum gaat in opdracht van de gemeente Dinkelland een beeltenis van Koning Willem Alexander maken. De kunstenares is uitgeroepen tot winnares van de Dinkellandse pitch welke is gehouden om de beeltenis van Koning Willem Alexander te vervaardigen. Een onafhankelijke beoordelings- en adviescommissie heeft een zestal verschillende inzendingen beoordeeld en heeft een advies uitgebracht aan de raad. Het advies van de commissie is overgenomen door het presidium van de raad. Het kunstwerk wordt in de raadszaal geplaatst.


Dinkellandse kunstenaars opgeroepen
Als gevolg van de troonswisseling op 29 april 2013 heeft de raad van de gemeente Dinkelland besloten om de bronzen buste van voormalig Koningin Beatrix te vervangen door een beeltenis van Koning Willem Alexander.
Hieraan is uitvoering gegeven door het uitschrijven van een pitch (prijsvraag). In Dinkelland gevestigde kunstenaars zijn door middel van een publicatie in de Dinkelland Visie, de gemeentelijke website en een flyer opgeroepen deel te nemen aan de pitch en een ontwerp in te zenden. De termijn van de pitch liep van 5 juli 2013 tot 15 oktober 2013 en heeft zes inzendingen opgeleverd. Deze zes ontwerpen zijn beoordeeld door de commissie.

Kunstwerk van meerdere glaslagen
In het kunstwerk dat Desirée Groot Koerkamp zal vervaardigen wordt Koning Willem Alexander in kleur afgebeeld op een glaspaneel, welk deel uitmaakt van een uit meerdere glaslagen bestaand object. Het object kan op een voet of sokkel in de raadzaal worden geplaatst. De exacte vormgeving en uitvoering van de beeltenis wordt nog besproken met de kunstenares.
Desirée Groot Koerkamp heeft als glaskunstenares een gevestigde naam. Bekend werk van haar is onder meer het glaskunstwerk ‘Willem Wilmink’ op de Kuiperberg in Ootmarsum.

 
14-11-2013  

John van der Vegt nieuwe voorzitter van POWI

  ENSCHEDE - De motor van de Twentse economie zijn de bedrijven maar die floreren alleen als er ook straks voldoende gekwalificeerde werknemers zijn en blijven. Daarnaast zijn nieuw startende ondernemers nodig, die in de toekomst op hun beurt ook voor nieuwe extra werkgelegenheid zorgen en werknemers in dienst gaan nemen. Personeel is en blijft de achilleshiel van de regionale economie. Dat is de boodschap van Patrick Welman (wethouder sociale zaken van de gemeente Enschede) als gaande voorzitter van het Twentse arbeidsmarkt Platform Onderwijs, werk en inkomen (POWI) aan de nieuwe voorzitter John van der Vegt (bestuursvoorzitter ROC van Twente). Vanochtend 14 november nam John van der Vegt de voorzittershamer over van Patrick Welman die als wethouder van de grootste Twentse gemeente POWI heeft geleid. Patrick Welman blijft als bestuurder aan POWI verbonden.

De nieuwe POWI-voorzitter John van der Vegt is 54 jaar en geboren in Zwolle. Hij combineerde werken in het onderwijs en bij gemeenten (o.a. Enschede) met een studie onderwijskunde. In februari 2013 werd hij bestuursvoorzitter van het ROC van Twente.
Lees verder...

 
14-11-2013  

Hof van Twente moet miljoenen betalen

 

ARNHEM – Het Gerechtshof in Arnhem heeft de gemeente Hof van Twente veroordeeld tot het betalen van meer dan 4 miljoen euro schadevergoeding aan de projectontwikkelaars van een bungalowpark met golfbaan in de Hof van Twente, dat er nooit kwam.
De gemeente kwam de belofte niet na dat individuele recreatiewoningen mochten worden verkocht. Die belofte van het college van B&W werd geblokkeerd door een besluit van de gemeenteraad die wilde voorkomen dat de recreatiewoningen, 350 in getal, permanent bewoond zouden gaan worden. Het Gerechtshof vindt die extra eis van een verkoopverbod in strijd met de redelijkheid en billijkheid. Een permanente bewoning had ook op andere wijze voorkomen kunnen worden. De projectontwikkelaars becijferen het verlies op meer dan 4 miljoen euro terwijl de proces- en advocaatkosten daar nog eens bijkomen.
Met het besluit van het Gerechtshof werd een eerder besluit van de rechtbank in Almelo teniet gedaan. Deze gaf de gemeente gelijk.
Of de gemeente Hof van Twente nu in cassatie gaat, is nog onbekend.

 
15-11-2013  

Rijssen heeft een pepernotenmachine

 

RIJSSEN/HOLTEN – Één dag voordat de Sint in de gemeente Rijssen/Holten zijn intocht maakt, hebben de leerlingen van Scholengemeenschap Reggesteyn de bouw van een pepernotenmachine af kunnen ronden. Door te draaien aan de pepernotenmachine, rollen de pepernoten er vanzelf uit. Of de Sint zijn Zwarte Pieten gebruik laat maken van de machine is nog niet bekend, maar in deze tijd van inkrimpen op de werkgelegenheid kan het de Sint wellicht goed uitkomen.
 

 
18-11-2013  

Fusie waterschappen bespaart jaarlijks 11 miljoen

 

ALMELO – Momenteel vindt de schriftelijke bestuursverkiezing plaats van fusiewaterschap Vechtstromen. Van pakweg Haaksbergen tot Bergen-Odoorn en van Duitse grens tot de lijn Rijssen-Holten, Hellendoorn, Ommen, Hoogeveen, heeft iedere inwoner de stemformulieren ontvangen om deze uiterlijk 26 november te posten.

Door de fusie van de waterschappen Regge & Dinkel en Velt & Vecht tot waterschap Vechtstromen, wordt circa 11 miljoen euro per jaar bespaard met gemiddeld lagere waterschaptarieven, vooral in het noordelijke deel Velt & Vecht. Dit valt op te maken uit de ontwerp-programmabegroting van het nieuwe waterschap.

“Met deze begroting leggen we een solide basis voor waterschap Vechtstromen,” aldus Stefan Kuks, beoogd watergraaf van Vechtstromen. “We zetten het beleid van Regge en Dinkel en Velt en Vecht onverminderd voort en blijven werken aan een duurzaam en klimaatbestendig watersysteem, maar tegen fors lagere kosten. Jaarlijks investeren we circa 55 miljoen euro.” Dit is in lijn met de business case die ten grondslag lag aan de fusie.
Stefan Kuks: “Deze begroting is een continuering van het huidige beleid van de beide voorgangers van Vechtstromen. Dit is een bewuste keuze. Het is aan het nieuw te kiezen bestuur van Vechtstromen om nieuwe keuzes te maken. De verkiezingen voor het bestuur van Vechtstromen worden op dit moment gehouden. Ik nodig inwoners van harte uit om hun stem uit te brengen. Dat kan nog tot en met 26 november.”

 
18-11-2013  

Slecht WOZ-cijfer voor gemeente Twenterand

 

DEN HAAG – Vier Overijsselse gemeenten zijn onder verscherpt toezicht geplaatst door staatssecretaris Frans Weekers inzake de bepaling van de WOZ-waarde. Naast Twenterand zijn dat Hardenberg, Ommen en Zwartewaterland. E.e.a. blijkt uit de brief van Weekers aan de Tweede Kamer. Alleen Tubbergen en Staphorst hebben de waardering goed voor elkaar en mogen hun WOZ-beschikkingen opsturen naar de Waarderingskamer. Alle andere Overijsselse gemeenten moeten voordien nog enige verbetering aanbrengen. Oldenzaal en Deventer zijn daar nagenoeg klaar voor.

 
18-11-2013  

Dinkelland weigert onderhoud informatieborden

 

ALMELO/DINKELLAND – Het Almelose bedrijf Besamu is woedend op wethouder Koegler van de gemeente Dinkelland. Deze beschuldigde het bedrijf over de gebrekkige staat van de acht digitale informatieborden die de gemeente telt. Volgens Besamu heeft Dinkelland dat aan zichzelf te danken omdat het geen regulier onderhoud wil betalen.

 
19-11-2013  

Winkels in Enter en Wierden goed toegankelijk

 

WIERDEN - Voor mensen met beperking zijn de winkels in Enter en Wierden goed toegankelijk. Dat blijkt uit het onderzoek in de ‘Week van de Toegankelijkheid’. De Wmo Cliëntenraad Wierden heeft het onderzoek afgelopen oktober uitgevoerd in Wierden en Enter, waarbij de toegankelijkheid van winkels en klantvriendelijkheid van het personeel voor mensen met een beperking werden onderzocht. Uit de door winkeliers en klanten ingevulde enquêtes blijkt dat de winkels over het algemeen goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Behulpzaamheid winkeliers
Een opmerking uit de enquête was bijvoorbeeld: ‘De behulpzaamheid van de winkeliers is groot’. En: ‘Soms verminderen reclameborden de toegankelijkheid van het trottoir.’ Ook werd opgemerkt dat lukraak geparkeerde fietsen vaak de doorgang belemmeren.’ Winkels zijn daardoor moeilijker te bereiken voor mensen met een scootmobiel, rollator, rolstoel of kinderwagen.

Ook heeft de WMO Cliëntenraad aan een aantal winkels gevraagd om bij het inrichten van de winkel rekening te houden met mensen met een scootmobiel, rollator of kinderwagen. Stellingen en bakken met aanbiedingen zijn dan zo geplaatst, dat het lastig is om de draai van het ene naar het andere gangpad te maken. De winkels in kwestie is gevraagd naar een oplossing te zoeken.

 
20-11-2013  

Einde Hotel Carelshaven na 237 jaar

 

DELDEN – Voor het roemrijke Hotel Carelshaven nadert een roemloos einde. Dik 237 jaar werd het gerenommeerde horecabedrijf geëxploiteerd door 6 generaties familie Kluvers, maar na de kerstdiners van 2013 gaat de deur op slot.
Reden de leeftijd en opvolging maar vooral de benodigde investeringen die het pand weer aan alle eisen van deze tijd moet laten voldoen. De financiën ontbreken daarvoor. De familie Van der Sluis-Kluvers hoopt er echter op dat zich alsnog opvolgers aanbieden om het hotel restaurant weer toekomst te geven.

 
21-11-2013  

Schuldhulp Rijssen/Holten stijgt explosief

 

RIJSSEN-HOLTEN – In de gemeente Rijssen-Holten is het aantal schuldhulpverzoeken in twee jaar tijd verdrievoudigd. In 2011 bedroeg het aantal aanvragen 55 terwijl dit jaar al 160 aanvragen op de burelen van het gemeentehuis binnenkwamen. De stijging in Rijssen-Holten wordt voornamelijk gezien door de dalende bouwactiviteiten in den lande. De gemeente telt relatief gezien veel grote bouwondernemingen die normaliter door het gehele land werken, maar de bouwbedrijven hebben hun personeelsbestand drastisch moeten inkrimpen.
Dat de stijgende tendens nog zal aanhouden, wordt eveneens verwacht gelet op de recente grote ontslagronde door het faillissement van OAD. Slechts een deel van het personeel kon blijven bij de doorstart van onderdelen van de onderneming.

 
21-11-2013  

Ontslagen bij De Groot Bouw in Vroomshoop

 

VROOMSHOOP – De Groot Bouw in Vroomshoop, onderdeel van VolkerWessels, gaat reorganiseren waardoor 23 banen vervallen bij de onderdelen Bouwsystemen en de overkoepelende De Groot Groep. Het onderdeel Houtconstructie en Houtbouw blijven buiten schot. De ontslagen vallen vooral onder het oudere personeel, maakte vakbond CNV Bouw bekend. Bij De Groot Bouw werken nu nog 210 mensen.
De reorganisatie is nodig omdat vooral de opdrachten uit de zorg- en onderwijssector achterblijven. Aanleiding daarvoor is de onzekere toekomst hoe nieuwbouw gefinancierd gaat worden door de overheid.

 
23-11-2013  

Holterhoek speelt rol in NSA-afluisterpraktijk


Zo zagen Russische satellieten Kamp Holterhoek bij Eibergen.
 

EIBERGEN – De Nederlandse militaire afluisterpost Holterhoek bij Eibergen speelde een rol bij de afluisterparktijken van het Amerikaanse NSA. Dagblad NRC beschikt over die informatie die door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden werden geopenbaard. De afluisterpost in Eibergen werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen om met name het Oostblok af te luisteren. In 1955 werd Holterhoek operationeel als gezamenlijke afluisterpost van Luchtmacht, Landmacht en Marine.
Zo werd in Holterhoek al vroegtijdig gesignaleerd dat de Russen van plan waren Tsjechië in te vallen in 1968. Zo ook de Russische dreiging hetzelfde te doen in Polen toen Lech Walesa de arbeidersbeweging teveel smoel gaf. Generaal Jaruzelski kondigde daarop de staat van beleg af en zette Walesa in 1981 gevangen om hem in 1982 weer ‘vrij’ te laten. Nadat Walesa in 1983 de Nobelprijs voor de vrede ontving in Stockholm, keerde langzaam het tij voor Walesa en zijn arbeidersbeweging Solidarność en koos Jaruzelski voor het overleg dat leidde tot de verkiezing van Walesa als staatshoofd in 1990.
Het werd in Eibergen allemaal afgeluisterd door Nederlandse militairen die o.a. de Russische taal machtig waren en ongetwijfeld ook door andere militaire afluisterposten in Europa door andere staten.
Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het losmaken van staten uit het Warschaupact, leek de rol van luisterpost Holterhoek uitgespeeld en werd er nauwelijks nog in geïnvesteerd. Het waren de Amerikanen die fors investeerden in het antennepark om Holterhoek een rol te geven in o.a. het afluisteren van radio en telefonie van Afghanistan en omliggende landen. Vooral de ‘bewegingen’ van de Taliban speelde een prominente rol bij het afluisteren en die gegevens werden één op één gedeeld met de Amerikanen in de tijd dat Nederland deel nam aan de Vredesmacht in Uruzgan.
De rol van Holterhoek in het afluisteren van de Taliban werd inmiddels bevestigd door de Defensiestaf in Den Haag en werd ook bevestigd dat Holterhoek nog steeds operationeel is.
 

 
24-11-2013  

Nieuwe spoordienstregeling Almelo-Mariënberg

 

ALMELO - In opdracht van de provincies Overijssel en Drenthe en de regio Twente verzorgt Arriva vanaf 8 december het vervoer op de Vechtdallijn Almelo – Mariënberg. Door vanaf 15 december met een nieuwe halfuurs-dienstregeling op dit traject te rijden sluiten de aankomst- en vertrektijden van de twee Vechtdallijnen beter op elkaar aan.

Nieuwe dienstregeling Almelo – Mariënberg (halfuurdienst)
Vertrektijden Almelo .18 en .48
Aankomsttijden Mariënberg .15 en .45
Vertrektijden Mariënberg .23 en .53
Aankomsttijden Almelo .11 en .41

Wijzigingen Emmen – Zwolle
Reizigers kunnen alle wijzigingen in de dienstregeling raadplegen via de website vechtdallijnen.nl. De belangrijkste wijziging is dat de trein die op zaterdag om 07.20 uur vertrekt vanuit Zwolle en om 08.15 uur aankomt in Emmen vervalt. Hiervoor in de plaats is een extra rit van Zwolle naar Emmen gekomen, die om 00.56 uur vertrekt uit Zwolle en om 01.53 uur aankomt in Emmen.

Op vechtdallijnen.nl kunnen reizigers via de reisplanner meer informatie vinden over de vertrektijden en de nieuwe reismogelijkheden van Arriva.

 
24-11-2013  

TenCate-materiaal op weg naar Mars


De bouw van de NASA-sonde naar Mars bij Lockheed Martin in Denver.
Foto: TenCate
 

ALMELO – In de eerder deze week gelanceerde NASA-sonde naar Mars zit ook koolstofvezel versterkt composietmateriaal van Koninklijke Ten Cate. Het Twentse beursgenoteerde bedrijf met hoofdzetel in Almelo, leverde het koolstof-composiet aan Lockheed Martin in Denver waar de structuur van de ruimtesonde werd gebouwd. De primaire structuur van de sonde heeft een gewicht van nog geen 125 kilogram en moet lancerings-belastingen kunnen weerstaan van 28.000 kilogram.
De NASA-sonde naar Mars gaat de atmosfeer rond de planeet onderzoeken, zodat mogelijk een antwoord komt op de vraag waar het vele water dat de planeet ooit had, is gebleven.
De bijdrage van TenCate aan deze NASA-sonde naar Mars is niet de eerste in de ruimtevaart. Eerder al leverde TenCate materialen voor de verkenningsvoertuigen Rover en Curiosity. Net zoals het koolstofvezel versterkt composietmateriaal van Koninklijke Ten Cate ook wordt gebruikt in de defensie- en luchtvaartindustrie.

 
25-11-2013  

Concentratie specialistische verloskunde Twente

  ALMELO – Al in 2010 begon de onrust bij het personeel van ZGT Almelo en de verloskundigen in de regio over geruchten dat de specialistische verloskunde van ZGT Almelo naar ZGT Hengelo zou vertrekken. De onrust nam in 2011 dermate vormen aan dat duizenden handtekeningen werden verzameld en zelfs de Tweede Kamer er zich mee ging bemoeien en zich in meerderheid uitsprak voor behoudt van de klinische verloskunde in Almelo.
Lees verder...

 
29-11-2013  

Minister komt met 150 miljoen over de brug

 

ALMELO – Voor de ontwikkeling van Port of Twente als logistieke hotspot voor vrachtvervoer over water, trekt minister Melanie Schultz van Haegen een bedrag uit van 150 miljoen euro. Ze deed deze mededeling donderdag jl. tijdens een vaart van de haven in Almelo naar de CTT container terminal in Hengelo. Onderweg gaf ze tevens het officiële startsein van de aanleg van een container terminal op het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek.
Lees verder…
 

Fotoreportage (50 foto's)...

 
29-11-2013  

CDA grootst: waterschapverkiezing Vechtstromen

 

ALMELO - De voorzitter van het stembureau heeft donderdagavond 28 november in Almelo de voorlopige uitslag van de verkiezingen voor het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen bekend gemaakt. In totaal hebben 135.293 kiezers hun stem uitgebracht. De opkomst bedraagt daarmee 21,21%. Zeven van de acht partijen zijn verkozen in het algemeen bestuur. Het meeste aantal stemmen is naar het CDA gegaan. Stefan Kuks, beoogd watergraaf van Vechtstromen, is verheugd met de opkomst: ‘Meer dan 135.000 mensen hebben hun stem uitgebracht, dat is echt heel veel. Ik ben daar ontzettend blij mee. Vergeet niet dat Vechtstromen een nieuw waterschap is, met een nieuwe naam, en dat we deze verkiezingen helemaal zelfstandig hebben gehouden, zonder mee te kunnen liften op landelijke aandacht of een landelijke campagne’ Kuks vervolgt: ‘We roepen altijd dat waterbeheer een kwestie van kiezen is. Ook van bestuurlijke keuzes. De ene partij is echt de andere niet, iedereen legt de accenten anders. Door in groten getale te stemmen laten inwoners van Vechtstromen zien dat ze het daar mee eens zijn.’

Vechtstromen
Waterschap Vechtstromen verzorgt vanaf 2014 het waterbeheer voor ruim 800.000 inwoners van Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. De naam is afgeleid van de Vecht, de grootste rivier in het beheergebied waar ook de Twentse rivieren Regge en Dinkel in uitmonden. De Regge, de Dinkel en de Vecht vormen samen één logisch en samenhangend systeem. Door de fusie komt het beheer daarvan ook in één organisatie te liggen. Het kan daarmee beter, effectiever en doelmatiger plaats vinden. Met de fusie wordt een structurele besparing van circa 11 miljoen euro per jaar gerealiseerd.

Archief
Terug naar vorige pagina