Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-10-2013  

Zes bedrijven in Overijssel failliet

 

ALMELO – Rechtbank Overijssel heeft vandaag het faillissement uitgesproken over zes bedrijven. Het betreft Restabo BV Almelo, Hotel Berg & Dal De Lutte, JDR Kozijnen Haaksbergen, Ingenieursbureau Vogelsang Hengelo, Taxi Oost Steenwijk en Ten Koppel Staalbouw Zwolle.

 
03-10-2013  

Brand verwoest nieuw bedrijfspand in Borne

 

BORNE – Vanmorgen ontstond de vierde grote bedrijfsbrand in Twente binnen 48 uur. Op het nieuwe bedrijventerrein Veldkamp in Borne werd het bedrijfsverzamelgebouw aan de Scholtenshove verwoest. Het pand was amper een jaar geleden opgeleverd en huisvestte een achttal bedrijven waaronder Notenhandel Tovano BV waarvan de verkoopwagens nog net op tijd uit het pand gehaald konden worden. Ook zijn in ieder geval getroffen Hako Infra, Boomkamp Schilders en Deurloo Elektro.

Foto: @niek-vaanholt

 
03-10-2013  

Succesvolle Rabo Startersavond

 

ALMELO - De vastzittende woningmarkt, gecombineerd met de coöperatieve gedachte van de Rabobank om kennis te delen, was voor Rabobank Noord Twente de aanleiding om dinsdag 1 oktober een avond voor starters op de woningmarkt te organiseren. Rabobank Noord Twente bood de potentiële starters deze avond een platform om alles te weten te komen over de aanschaf van een eerste koopwoning.

De Rabobank informeerde de starters aan het begin van de avond over alles wat er komt kijken bij het kopen van je eerste huis. Waar moet je allemaal aan denken? Wat kan je ongeveer lenen? Welke hypotheekvormen zijn er? Daarna maakten budgetcoaches Eef van Opdorp, van RTL-programma’s Uitstel van Executie en Koffietijd, en Daniëlle Knapen hun opwachting. Zij verzorgden een interactieve lezing over ‘Uitkomen met inkomen’. Vele besparingstips passeerden de revue en ervaringen werden uitgedeeld.

Startersmarkt
Na de presentaties vond er een Startersmarkt plaats waar twintig bedrijven zich presenteerden. Makelaars, notarissen, gemeenten, isolatiebedrijf, interieurarchitect en aannemer. Allerlei bedrijven die handig kunnen zijn bij het kopen van een eerste huis waren aanwezig.

Rabobank Noord Twente kijkt tevreden terug op de Startersavond die door ruim honderd potentiële starters is bezocht. Dit succes is mede te danken aan de bijdrage van de twintig aanwezige Twentse bedrijven die op de markt stonden om de vele vragen van de starters te beantwoorden.

 
03-10-2013  

Start bouw schutsluis Meppelerdiep

 

ZWARTSLUIS - Na jaren voorbereiding en vertraging wordt eindelijk gestart met de aanleg van een nieuwe schutsluis in het Meppelerdiep bij Zwartsluis. Het gehele bouwtraject van de schutsluis en het ophogen van dijken duurt tot zeker 2016 en vergt een investering van 50 miljoen euro, waar ook de provincies Overijssel en Drente aan meebetalen. Bovendien wordt de brug in de provinciale weg N331 (Hasselterdijk) door een nieuwe vervangen.
De brug en keersluis bij Zwartsluis zijn voor de scheepvaart al jaren een groot knelpunt. Bij extreem hoog en laag water moet de keersluis dicht en kan er niet meer worden gevaren. Dit gebeurt gemiddeld 20 dagen per jaar. Ook is de brug te smal voor moderne schepen.
De capaciteitsvergroting is een uitkomst voor de containerterminal MCS in Meppel, die tevens partner is bij de Container Terminal Twente (CTT) te Hengelo. Per schip kunnen straks 100 containers vervoerd worden en dat scheelt evenveel vrachtwagens minder over de weg naar de zeehavens in Rotterdam of Amsterdam.
 

 
10-10-2013  

Foto´s van Wierdenaren in streekdracht gevraagd

 

WIERDEN - Ná de succesvolle expositie met vele, vele schoolfoto’s gaat de Historische Kring Wederden een expositie wijden aan de klederdracht zoals deze werd gedragen in vroeger tijden in en rond uw dorp Wierden.

Op dit moment zijn studenten van het ROC te Enschede en enkele vrouwenverenigingen volop aan de slag om zich te verdiepen in het onderwerp. Daarnaast zullen zij met alternatieve technieken en materialen, op hedendaagse wijze de streekkleding namaken.

Een nieuwe expositie waar u zich kunt laten verrassen.

Om de expositie compleet te maken is de Historische Kring Wederden nog op zoek naar oude foto’s van Wierdenaren gekleed in de streekdracht. Hebt u er nog enkele en mag de Historische Kring Wederden de foto’s scannen?
Tijdens de openingsuren van de Van Buuren Stee (wo. & do 14.00 – 17.00, vr. 15.00 – 21.00,
za. 11.00 – 16.00) kunt u de foto’s afgeven om te scannen

De foto’s kunt u ook afgeven bij:
(tevens het adres voor verdere informatie over de expositie)

Leta Evers-Meijer
Nijverdalsestraat 9A
Wierden
Telefoon: 0546-572651
Mail:
bert.leta@home.nl
De kans dat u mij thuis treft is ’s avonds het grootst.

De originelen krijgt u natuurlijk zo snel mogelijk retour.

Bij voorbaat hartelijk dank !!!

 
14-10-2013  

Windenergie zorgt voor stroompieken en dalen

 

ENSCHEDE – Winderenergie blijkt niet zaligmakend te zijn voor een constante leverantie van elektriciteit. Bij gunstige windomstandigheden zorgen de windmolens voor een piek in de stroomvoorziening waardoor gas en kolencentrales moeten worden stopgezet. Bij teveel wind worden windmolens stil gezet om de molens niet op hol te laten slaan. In de praktijk blijkt dat dan de stopgezette centrales niet tijdig het verlies van stroom op het netwerk kunnen opvangen waardoor dalen in de stroomvoorziening voor problemen zorgen. In Duitsland is dat al veelvuldig het geval.

Onderzoeker Stefan Nykamp van de Universiteit Twente stelt daarom dat stroom van windmolens en zonnecellenmoet worden opgeslagen in grote batterijcentrales om de pieken op te vangen en de dalen te voorkomen. Volgens Nykamp wordt het probleem ook in Nederland prangend indien het voornemen om 16 procent van de energie door windmolens te laten leveren produceren. Nykamp promoveert vrijdag op zijn onderzoek waarin de toenemende problematiek wordt geschetst.

<< Het Duitse bedrijf Younicos gaat voor een energiebedrijf een accuopslag bouwen die gedurende een uur 5 Megawatt kan leveren.

 
15-10-2013  

Eerste staking in 400 jaar bij Grolsch


Dit vrolijke beeld is passé bij Grolsch.
De stakers mochten de kantine niet in en hebben nu 'partytenten' buiten de hekken gezet om de stakers van koffie te voorzien.
 

ENSCHEDE – Het personeel bij Grolsch is het helemaal zat. Reorganisatie volgde op reorganisatie en een vaste baan zit er bijna helemaal niet meer in. In de loop der jaren na de overname door SAB Miller in 2008 zijn de verhoudingen op de werkvloer verziekt omdat voortdurend met flexwerkers en tijdelijke banen wordt gewerkt. “Ben je bijna aan een vaste aanstelling toe, dan wordt je ontslagen en kun je drie maanden later weer opnieuw starten met het lage beginloon’, vertelt een werknemer die niet met naam genoemd wil worden. Bij velen is dus de motivatie zoek omdat men weet dat binnenkort de WW wacht om tegen het laagste uurtarief weer aan de slag te kunnen. De gevolgen zijn o.a. productie-uitval dat met tijdelijke arbeidskrachten weer moet worden ingelopen.
Het cao-conflict met vakbond FNV Bondgenoten zit dus dieper dan alleen de looneis. Grolsch bood een verhoging van 0,75 procent maar de werknemers dienen dan wel 3 ATV-dagen in te leveren en moeten bovendien akkoord gaan met de invoering van variabele beloning. Na de 'prikstaking' van vorige week, liggen voorlopig de vullijnen en de expeditie stil bij Grolsch en dat voor het eerst in 400 jaar.

Fc Twente daagt Grolsch voor de rechter
Grolsch ligt ook in conflict met FC Twente over de inkoopprijs die FC Twente moet betalen voor leveranties in de Grolsch Veste. Tussen beide bestaat een langjarige overeenkomst betreffende sponsoring en verplichte afname. Fc Twente is zelfs bereid om naar de rechter te stappen om een lagere inkoop af te dwingen. De club was in het verleden al eens in onderhandeling met Heineken en recent met de Duitse brouwer Veltins.
Grolsch is de laatste jaren afgestapt van zogenoemde liberale contracten indien er leningen in het spel zijn. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat men bestuurders persoonlijk laat tekenen om deze aansprakelijk te kunnen stellen indien afnames niet conform het contract zijn.

 
16-10-2013  

Westerhuis Verhuur uitstel, Polman Fijnhout failliet

 

ALMELO – Rechtbank Oost heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Polman Fijnhout en Ester Barkel Oogmode te Enschede, Hengelo Foodservices en installatiebedrijf Scholten Montage en Service te Hengelo en Site Local te Den Ham. Westerhuis Horeca Verhuur te Almelo kreeg surseance van betaling.
 

 
16-10-2013  

Staken helpt! Grolsch akkoord!


Grolsch is om !
 

ENSCHEDE – Na de prikstaking van vorige week en het platleggen van distributie en vullijnen gisteren en vandaag, is vanavond de directie van Koninklijke Grolsch Bierbrouwerijen overstag gegaan. Het inleveren van 3 ATV-dagen is van de baan en het salaris gaat over een periode van 2 jaar met 2,5 procent structureel omhoog plus 1  procent variabel. Wel is FNV Bondgenoten akkoord gegaan met een kleine flexibilisering (1%) van het loon. De inflatie is dus grotendeels weggewerkt, maar het personeel moet wel iets inleveren. Grolsch wilde eerst niet verder gaan dan 1,25 procent loonsverhoging, invoering van prestatieafspraken en 3 dagen korten op de ATV-dagen.
De staking is door Grolsch vandaag gebruikt om de wasinstallatie te cleanen, zodat meteen de productie weer op volle toeren kan worden gestart. Met het akkoord is drooglegging van de horeca en de detailhandel van de baan.

 
16-10-2013  

Paardrijnetwerk Twente dient sport en economie

 

DEN HAM - Den Ham - Bij de Lourenshoeve in Den Ham is het Paardrijnetwerk Twente geopend, waarvoor burgemeester Visser in gezelschap van regiobestuurder Van Agteren, gedeputeerde Rietkerk en bestuurslid Bronkhorst van de KNHS naar het brinkdorp kwam. Het zogenoemde Paardrijnetwerk Twente is een aaneengesloten en bewegwijzerd netwerk voor ruiters en menners.
Lees verder in De Roskam…
 

 
17-10-2013  

Wierden participeert met Twente Personeelsdienst


Marie Jeanne Boltong (sectorhoofd Maatschappelijke ontwikkeling, gemeente Wierden, links) en Nicole Meijerink (Twente Personeelsdiensten, rechts) ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst in bijzijn van Theo de Putter (wethouder, links), Jan Smit (Twente personeelsdiensten, midden) en Henk Hesselink (afdelingshoofd Werk en Inkomen, gemeente Wierden, rechts).
 

WIERDEN - De gemeente Wierden en Twente Personeelsdiensten zijn een samenwerking aangegaan op het terrein van ‘werkgeversbenadering’ en uitstroom van mensen uit de bijstand. Dit onder het motto “Doen wat werkt!”. Ambities van de gemeente Wierden op dit gebied: het aantal inwoners met een uitkering terugbrengen en meer mensen aan het werk.

De werkgeversbenadering houdt een andere manier van werken in. De gemeente wil een vanzelfsprekende partner zijn voor de lokale werkgevers bij het bemiddelen van mensen naar werk. Daarvoor wil zij actief participeren in het lokale netwerk van werkgevers en maatschappelijke organisaties.

“Werkgevers moeten de gemeente weten te vinden als het gaat om arbeidsbemiddeling. De gemeente moet de werkgevers kennen en weten welke vragen werkgevers hebben,” aldus wethouder Theo de Putter. De andere manier van werken komt ook nog ergens anders tot uiting. De Putter hierover: “Vroeger zou je een ambtenaar hebben aangesteld voor zo’n project. Nu schakelen we het bedrijfsleven zelf in, in de persoon van Nicole.”

Vanaf medio oktober 2013 zet de gemeente een accountmanager in die de werkgeversbenadering verder vorm en inhoud moet geven. Kern van de functie is om lokaal een netwerk van werkgevers op te bouwen, te onderhouden, vacatures te werven en plaatsingen tot stand te brengen. Die accountmanager wordt geleverd door Twente Personeelsdiensten, in de persoon van Nicole Meijerink.

Op 16 oktober hebben gemeente en Twente Personeelsdiensten de samenwerking, vooralsnog voor de duur van 1 jaar, officieel bekrachtigd met het ondertekenen van een overeenkomst.

 
18-10-2013  

Genomineerden voor WTC Twente Export Award

  HENGELO - Voor de verkiezing van de World Trade Center Twente Export Award 2013 zijn genomineerd Machinefabriek Boessenkool in Almelo, Easy Sanitary Solutions – Oldenzaal/Gildehaus (D) en Electromach - Hengelo.
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bedrijf of organisatie die zich heeft onderscheiden op het gebied van internationalisering. De finale verkiezing en de uitreiking zal op 13 november a.s. plaatsvinden tijdens de Business Meets Twente in GoPlanet ExpoHall Enschede.

Genomineerden:
• Machinefabriek Boessenkool B.V. uit Almelo ontwerpt en produceert onderdelen voor machinebouw, complete machines en apparaten en verzorgt machinereparatie, renovatie of opwaardering van bestaande machines. De onderneming maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door.
• Easy Sanitary Solutions B.V. heeft in de Euregio vestigingen in Oldenzaal en Gildehaus. ESS is een familiebedrijf en ontwerpt, ontwikkelt en produceert sanitaire oplossingen, waaronder Easy drain afvoersystemen.
• Het bedrijf Electromach B.V. uit Hengelo is een internationaal producent en handelsmaatschappij van explosieveilige materialen en besturingssystemen. De producten worden toegepast in omgevingen waar gas- en/of stofontploffingsgevaar dreigt.
Lees verder...

 
18-10-2013  

Amerikaanse Bimba Group kiest voor Almelo

 

ALMELO - Het Amerikaanse bedrijf Acro Associates, heeft haar Europese vestiging opgezet in Almelo. Het bedrijf is onderdeel van de Bimba Group, met een groepsomzet van ruim $ 150 mln. Vanuit Almelo wil Acro Associates nu als zelfstandige vestiging de volgende stappen zetten naar de Europese markt.
Acro Associates besloot te profiteren van het cluster van High Tech bedrijven in de regio Twente. Het bedrijf ontwikkelt hoogwaardige afsluiters en geïntegreerde vloeistofbeheerssystemen toegepast in medische apparatuur en biotechnologie. Acro Associates Europe ziet in Twente interessante mogelijkheden om op termijn ook research activiteiten te ontplooien.
Het bedrijf beschikt over een breed assortiment van industriële producten, zoals elektromagnetische en pneumatische knijpventielen en motoren, pompen en sensoren voor doseerapparatuur.
Oost NV, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland ondersteunt het bedrijf verder bij het leggen van contacten naar de Universiteit Twente en andere kennisinstellingen in de regio.
NFIA, Netherlands Foreign Investment Agency, afdeling van het Ministerie van Economische Zaken heeft het bedrijf bij de vestiging in Almelo ondersteund. Oost NV werkt nauw samen met de NFIA om gezamenlijke nieuwe, hoogwaardige buitenlandse bedrijven naar Twente te trekken.
In de opstartfase heeft EuroDev in Almelo een rol gespeeld. EuroDev helpt buitenlandse bedrijven in de beginfase bij het ontwikkelen van de Europese markt.
 

 
19-10-2013  

Brand dood 70 kalveren in Hoge Hexel

 

HOGE HEXEL – Een grote brand in een veeschuur aan de Bruine Hoopsweg in Hoge Hexel (gem. Wierden) heeft vanmorgen het leven gekost van 70 kalveren. Voor 66 kalveren kwam de hulp op tijd. Zij staan onder controle van een veearts. De veehouder werd met ademperikelen naar het ZGT Ziekenhuis in Almelo gebracht vanwege het inademen van rook tijdens het redden van kalveren.

 
19-10-2013  

ROC Twente stopt landelijke chauffeursopleiding

 

ALMELO – Het ROC van Twente stopt met het aanbieden van landelijke opleiding voor beroepschauffeurs in het personenvervoer. De opleiding in Almelo (MBO College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit) aan 99 Connexxion-chauffeurs in spe uit het hele land kreeg stevige kritiek van de onderwijsinspectie. Probleem is dat de chauffeurs in opleiding niet landelijk gevolgd kunnen worden of men de lessen voldoende in de praktijk brengt. Zij krijgen een aanvullende cursus. Reden voor het ROC van Twente om niet meer mee te doen aan landelijke aanbestedingen. Wel blijft met rijopleidingen verzorgen voor de regio omdat zich daar een zelfde probleem niet voordoet.
De problematiek komt ook voor bij de opleidingen tot beveiliger. In 8 jaar tijd werden 3.000 beveiligers uit het hele land opgeleid. Ook bij die opleiding trekt het ROC van Twente zich terug tot het kerngebied. De MBO-raad maakt zich bezorgd over deze tendens. Eerder prees het ministerie van Onderwijs juist deze landelijke aanpak, maar dat blikt dus minder goed te werken dan opleiding op kleinschaliger leest.

 
20-10-2013  

Motorrijder komt om in toertocht

 

GEESTEREN - Een 19-jarige motorrijder uit IJhorst (gem. Staphorst) is zondag om het leven gekomen tijdens een toertocht door een ongeluk in de buurt van Geesteren. De man reed in het buitengebied over een zandpad langs een kanaal en botste door nog onbekende oorzaak tegen een boom.

 
21-10-2013  

Dode bij ongeval op A28 bij Zwolle

 

ZWOLLE – Bij een ernstig ongeluk op de A28 bij Zwolle is vanochtend in ieder geval een dode gevallen. De bestuurder van een personenauto met daarin twee inzittenden. Raakte de macht over het stuur kwijt en kwam daarbij voor een vrachtwagen die een botsing niet kon ontwijken. Beide voertuigen belandden daarna in de naast de A28 gelegen sloot waarbij de vrachtwagen bovendop de personenwagen belandde.
De A28 is ter plekke afgezet en ook werd een traumahelikopter ingezet. De A28 blijft tot ongeveer 13.00 uur afgesloten voor het verkeer. Dat meldt de ANWB.

 
21-10-2013  

Inwoners gemeente Wierden energiebewust

  WIERDEN - Inwoners uit de gemeente Wierden vragen relatief vaak een duurzaamheidspremie en –lening aan bij het energieloket. Wethouder De Putter: ‘Als gemeente vinden wij duurzaamheid belangrijk. Ik ben dan ook blij dat onze inwoners zo energiebewust zijn.’

In de periode van 1 juli 2012 tot en met 30 september 2013 hebben 298 mensen uit de gemeente Wierden een duurzaamheidspremie aangevraagd. In dezelfde periode is 24 keer een duurzaamheidslening aangevraagd. Het aantal aanvragen in de gemeente Wierden is hiermee relatief hoog vergeleken bij andere Overijsselse gemeenten: de meeste gemeenten ‘boven’ Wierden zijn grotere gemeenten.
Lees verder...

 
22-10-2013  

Twenterand verdringt werk met werklozen

 

TWENTERAND – De gemeente Twenterand zet werkzoekenden met een uitkering aan de schop om achterstallig bestratingswerk op te knappen, meldt De Roskam. Volgens wethouder Engberts in het artikel heeft de gemeente geen geld om het werk aan te besteden. Daarmee wordt het inzetten van werkzoekenden regelrechte concurrentie van de infra-bedrijven in de regio en is sprake van werkverdringing. Engberts ziet dat anders, hij acht het opdoen van werkervaring belangrijker terwijl de leefomgeving er op vooruit gaat. Voor het project heeft de gemeente Twenterand wel 69.000 euro uitgetrokken. Of de ontslagen wegwerkers in de wegenbouw daar net zo over denken?

De politieke partij Gemeentebelangen Twenterand zet vraagtekens bij het project en citeert de vakbonden: "Wanneer een gemeente geen geld heeft voor het herstel van straatwerk en dat vervolgens uitbesteedt aan bijstandsgerechtigden zonder loon, dan is er sprake van verdringing."

 
22-10-2013  

Brand bij Van Merksteijn Coating in Raalte

 

RAALTE – Surveillerende agenten ontdekten vannacht brand bij staalcoatingbedrijf Van Merksteijn in Raalte en alarmeerden de brandweer. De brand vernielde een deel van het dak van het bedrijf aan de Heesweg. Volgens een woordvoerder van Van Merksteijn op RTV Oost bleven de machines gespaard zodat de brand geen gevolgen heeft voor de productie. Ook de opvang van de schade in financiële zin is nog onbekend. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

 
22-10-2013  

Verzet tot het gaatje tegen mortuarium Borne

 

BORNE – Buurtbewoners van het voormalige Joodse badhuis aan de Stationsstraat in Borne laten zich niet kisten en zetten hun verzet tegen vestiging van een mortuarium in het Rijksmonument door tot het bittere eind. Dat bleek gisteravond tijdens een bijeenkomst in het Kulturhus in Borne. Tot woensdag kunnen de omwonenden nog een zienswijze indienen, maar desnoods stapt men naar de rechter.
De boze buurtbewoners vrezen waardedaling van hun woningen (juridisch geen argument) en verkeersoverlast. Ook is men niet tevreden over de houding van het gemeentebestuur die tot nu welwillend tegenover de vestiging van uitvaartonderneemster Jessica Konink staat.

Lees ook: ‘NIMBY in Borne voor Uitvaarthuis
Klik hier voor een filmpje van RTV Oost

 
22-10-2013  

FD nomineert Shock Media voor Gazelle Award

 

ALMELO - Internetbedrijf Shock Media is een van de door het Financiële Dagblad genomineerden voor de prestigieuze FD Gazelle Award 2013. Het Almelose bedrijf behoort ondanks de financiële crisis, tot één van de snelst groeiende bedrijven in de regio Noord/oost van Nederland met een omzetgroei van boven de 20 procent over de laatste 3 boekjaren.
Shock Media biedt sinds 1999 server en internet oplossingen aan zowel regionale, nationale en internationale organisaties en behoort tot één van de grootste gespecialiseerde aanbieders van Nederland.
De FD Gazelle Award wordt inmiddels voor het tiende jaar op rij uitgereikt en is daarmee een zeer toonaangevende prijs onder bedrijven in Nederland. Voor de regio Noord/Oost (Groningen, Friesland, Drente, Overijssel) is de bekendmaking van de winnaar op 21 november a.s. in Sneek.

 
22-10-2013  

Signaalstoring zet Twente in het donker

 

HENGELO – Op veel plaatsen in Twente was het dinsdagavond pikdonker op straat door een signaalstoring in Hengelo waar de straatverlichting wordt aangestuurd voor o.a. Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Tubbergen. Toen de storing niet direct was te verhelpen, heeft netbeheerder Enexis de monteurs handmatig het licht laten inschakelen zodat rond 21.00 uur de verlichting weer brandde. De werkzaamheden aan de storing werden later op de avond stopgezet vanwege naderend onweer. De herstelwerkzaamheden gaan woensdagochtend verder.

 
23-10-2013  

Spoormanifestatie RONA tegen goederentransport

 

ZUTPHEN - Onder het motto: Politiek! Zet uw gedachten op een ander spoor! organiseert het RONA in samenwerking met andere belangengroepen een manifestatie tegen de komst van goederentreinen over IJssellijn, Twentelijn en Twentekanaallijn. Vrijdagavond 1 november op de IJsselkade te Zutphen tussen het IJsselpaviljoen en Eethuis De Kade. Vanaf 19.00 uur is ieder welkom. Vanaf 19.30 sprekers en korte interviews, afgewisseld met muziek. Om 20.30 een fakkeloptocht over de IJsselbrug heen en terug waarna een ieder weer huiswaarts kan keren. Wel graag met een veilige lantaarn als tuinverlichting, lampion met LED verlichting of zaklamp. U wordt aangeraden per trein te komen. Voor parkeergelegenheid wordt gezorgd.

 
23-10-2013  

Universiteit Twente in de prijzen


Team Steenbergen - Universiteit Twente
 

ENSCHEDE - Met het project 'Tumoren kun je Horen' heeft het team Steenbergen van de Universiteit Twente vanavond de Publieksprijs van de Academische Jaarprijs 2013 gewonnen. Bij 'Tumoren kun je Horen' gaat het om fotoakoestiek. Licht en geluid worden gebruikt als nieuwste technologie om borstkanker mee op te sporen. Bovendien willen de teamleden jongeren enthousiast maken voor wetenschap en technologie. Het leverde ze dus de prijs van het publiek op.

Eerder al maakte UT Nieuws bekend dat Team Steenbergen ook genomineerd is voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Steenbergen ontwikkelt voor onderzoeksinstituut MIRA een nieuwe methode om tumoren op te sporen. De Herman Wijffels Innovatieprijs kent een algemene innovatieprijs en een prijs in de categorie ‘zorg en welzijn’. Steenbergen doet mee in die laatste categorie. Voor de top drie in beide categorieën is in totaal €150.000 aan prijzengeld beschikbaar. Naast de innovatieprijzen in de twee eerder genoemde categorieën, wordt er ook een publieksprijs van €5.000 uitgeloofd. Stemmen op één van de dertien projecten kan hier. De uitreiking van de prijzen is op 7 november a.s.

Nominatie World Technology Award 2013
UT-hoogleraar filosofie Peter-Paul Verbeek is één van de zes finalisten voor de World Technology Award 2013 in de categorie ‘ethiek’. Dat schrijft UT Nieuws.
De finalisten zijn mensen die volgens het World Technology Network ‘voor de lange termijn het meest belangwekkende innovatieve werk verrichten en daarmee de 21ste eeuw vormgeven’. De winnaars worden op 15 november bekendgemaakt in New York.

 
23-10-2013  

Twence houdt proef met gele recyclezak

 

RIJSSEN - Grondstoffen- en energieproducent Twence te Hengelo gaat in Rijssen een proef houden met de recyclezak, meldt De Roskam. De gele zak is bestemd voor allerhande plastic, voor sap- en melkpakken, voor blik en voor kleine elektrische apparaten en mag op vaste dagen aan straat gezet worden indien er minimaal 5 kg in zit.
Eerder werd bekend dat con-collega Twente Milieu de zogenoemde Eco-zuilen in Almelo en Hengelo weer weg haalt vanwege vandalisme en diefstal.

 
23-10-2013  

Horeca-imperium Brandriet Beheer failliet

 

ALMELO – De rechtbank in Almelo heeft Beheersmaatschappij Guus Brandriet Beheer woensdag failliet verklaard. Brandriet Beheer is tevens eigenaar van de Stichting Administratiekantoor Guus Brandriet waarin alle activiteiten van de Goorse ondernemer zijn ondergebracht. Brandriet begon zijn imperium met het wegrestaurant in Delden en is o.a. mede-eigenaar van het vastgoed op Go Planet Parc en de hotels De Herikerberg in Markelo, De Rijsserberg en Bad Boekelo.

Ook is failliet verklaard Westerhuis Horeca Verhuur in Almelo. Het van oorsprong familiebedrijf in de vierde generatie werd in 2011 verkocht aan J. Besteman en een financier. Vorige week werd al surseance verleend, maar dat bleek een onbegaanbaar pad. Tot curator is benoemd Mr. J. van der Hel. Bij Westerhuis Verhuur werken 15 mensen.

 
23-10-2013  

Provinciaal Grondfonds moet gemeenten helpen

 

ZWOLLE – Het oprichten van een provinciaal Grondfonds moet Overijsselse gemeenten helpen om de last van te grote grondspeculaties te kunnen behappen. Dat is de gedachte achter de mogelijke oprichting van het Grondfonds.
Volgens de plannenmakers betaalt het provinciale Grondfonds de boekwaarde aan de gemeenten, zodat deze van de onmiddellijke sores zijn ‘bevrijd’. Het Grondfonds kan dan de grond verkopen tegen de ‘marktwaarde’ en het verschil wordt een af te lossen lening aan de gemeenten. Volgens een eerste verkenning is het instellen van een provinciaal Overijssels Grondfonds ‘haalbaar’ en zou dat mogelijk in het voorjaar van 2014 zijn beslag moeten krijgen.
Het plan ontmoet ook kritiek omdat gemeenten die te groots speculeerden, op deze wijze ‘beloond’ worden door een bankierende provincie. Feitelijk is het plan louter een idee om ‘tijd’ te kopen gedurende de economische dip omdat de ‘schulden’ op termijn toch moeten worden afgelost.

 
26-10-2013  

Het gaat swingen in kerken Rouveen en Staphorst

 

STAPHORST/ROUVEEN - De kerkenraad van de Hervormde Gemeente van Rouveen en Staphorst (PKN) heeft besloten dat de gemeente vanaf volgend jaar ritmisch gaat zingen. Nu zingt het kerkvolk nog 'ouderwets' en niet-ritmisch, dus op hele noten. Het is een grote overgang en daarmee een mijlpaal in de geschiedenis van de kerk.
Lees verder…

 
26-10-2013  

Zoektocht explosieven kanaal Almelo-De Haandrik

 

ZWOLLE – In opdracht van de provincie Overijssel gaan duikers op 49 verdachte plekken in het kanaal Almelo – De Haandrik op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Die plekken zijn middels een bodemscan aangemerkt als zijnde metalen voorwerpen. Omdat uit archiefgegevens is gebleken dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied ook bommen zijn afgeworpen, wordt dat nu onderzocht maar het kunnen ook andere metalen voorwerpen zijn.
De preventieve zoektocht is nodig omdat het kanaal wordt uitgediept om grotere schepen met containers te kunnen laten varen. Meerdere bruggen in het traject Almelo – De Haandrik zijn al vernieuwd.
In 2009 werd al een proefvaart (foto) gehouden met gekoppelde schepen beladen met containers door de Rijssense transportonderneming Nijhof - Wassink. Containertransporten over water zorgen er voor dat per vaart zo’n 30 vrachtwagens minder over de weg moeten.

Inloopavond

Om bewoners en andere belangstellenden over de duikwerkzaamheden te informeren, organiseert de provincie Overijssel een inloopavond. Deze vindt plaats op woensdag 30 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in dorpshuis ’t Aahoes, Albardastraat 20 in Aadorp (Almelo). Tijdens de inloopbijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de provincie Overijssel en de aannemer aanwezig om vragen te beantwoorden over het uitgevoerde onderzoek en de werkwijze en planning van de duikteams.

 
28-10-2013  

Stormschade neemt toe in Overijssel

 

ALMELO – Nederland gaat gebukt onder een stevige Zuidwester storm. Het gevaarlijkst is het in de Westelijke provincies en de Waddeneilanden waar de stormkracht oploopt tot windkracht 11/12.
In Overijssel valt tot nu toe de schade mee en blijft het beperkt tot omgewaaide bomen, aanhangers en dakbedekkingen zoals bij een verzorgingstehuis in Zwolle aan de Willemskade.
In Amsterdam viel 1 dode door een omgevallen boom op een auto. Een andere automobilist kon worden bevrijd en werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Ook viel een boom op een woonboot, zonen woonboten en raakten woonboten los van de kade. De NS heeft na de lijn Utrecht-Amsterdam meerdere tjaecten uit dienst genomen vanwege omgevallen bomen en stormschade aan de bovenleidingen. In IJmuiden bleek het de ferry met 1000 passagiers aan boord niet mogelijk om de haven binnen te varen. Op open zee wordt beter weer afgewacht. De zwaarste windstoten werden gemiddeld gemeten op de westpunt van Vlieland met 151 km/uur. Dat is orkaankracht en het zwaarst ooit gemeten.
In Noordwest-Nederland, de Wadden en de Noordelijke provincies kan de storm nog toenemen. In Overijssel neemt de storm inmiddels af. In Zeeland en Zuid Holland is code Rood ingetrokken.

UPDATE
De schade is fis door de Zuidwester die over het land raasde. De brandweer zal nog tot laat in de avond bezig zijn om wegen vrij te maken van omgevallen bomen. De NS heeft alle moeite om spooorlijnen boomvrij te krijgen en bovenleidingen te herstellen. Het traject Utrecht-Amsterdam wordt pas dinsdag weer in gebruik genomen. In totaal zijn 25 treintrajecten getroffen. Waterleiding Vitens moet meer dan 50 gebroken leidingen herstellen door ontwortelde bomen.
De brandweer in Twente kreeg 450 meldingen en zette daar 30 voertuigen en 200 brandweerlieden in.


<< Op de Burcht in Almelo waaide ook een fikse boom om.
Foto: @markkiffen.nl
Meer stormfoto's in Overijssel - klik hier

Ook op De Wadden hield de storm flink huis. Op Ameland werden meerdere panden in de dorpen Nes, Buren, Ballum en Hollum flink getroffen door omgevallen bomen. Klik hier voor de foto's van Truus Kiewied.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-10-2013  

Met woonaanpassing langer wonen in Wierden

  WIERDEN – In Wierden start men in november de campagne ‘Lang zult u wonen´. De gemeente Wierden, de woningstichtingen en een aantal zorgorganisaties slaan dan de handen ineen om
middels eenvoudige aanpassingen aan de woning ouderen en gehandicapten langer thuis te laten wonen. De campagne wordt ondersteund middels de speciale website: www.langzultuwonen.nl
De campagne richt zich specifiek op het uitvoeren van eenvoudige (technische) maatregelen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Denk aan verlichting die automatisch aan gaat, het verwijderen van drempels, enz. De campagne is in maart 2013 in de gemeente Wierden gestart met een pilot over thuistechnologie in Notter-Zuna. De campagne wordt nu uitgebreid naar de rest van de gemeente en in het bijzonder Wierden West en Wierden Centrum.
De campagne is een samenwerking tussen de provincie Overijssel en gemeenten en ook via RTV Oost wordt vanaf 2 november aandacht besteed aan de provinciale campagne.
Lees verder...

 
29-10-2013  

Syntus en Connexxion ruziën over abonnementen

 

ZWOLLE – De provincie Overijssel moet waarschijnlijk als scheidsrechter optreden tussen de vervoerders Connexxion en Syntus. Per 8 december neemt Syntus het personenvervoer in de provincie over van Connexxion maar beide partijen ruziën over de restvergoeding van de abonnementhouders van Connexxion aan Syntus.
De abonnementen lopen af per 31 december en het lijkt er op dat de abonnementhouders hun tegoed terug moeten vragen van Connexxion. De spelregels staan in de consessievoorwaarden maar beide partijen komen er onderling niet uit.

 
30-10-2013  

Luchthaven Twente behoudt militaire status

 

DEN HAAG – De Raad van State heeft een besluit van de rechtbank in Almelo nietig verklaart t.a.v. de opheffing van de militaire status van de voormalige vliegbasis Twente. Volgens de Raad van State blijft de militaire status van de luchthaven gehandhaafd tot 1 november 2014.
Door het besluit kunnen de huidige gebruikers van de luchthaven zoals de vliegclubs, de luchthaven nog blijven gebruiken.
De uitspraak geeft ook lucht voor de omvorming tot luchthaven voor burgerluchtvaart. Gebiedsregisseur ADT en het consortium Reggeborgh/Aviapartner ontwikkelen gezamenlijk plannen voor de burgerluchtvaart waarbij de eerste vlucht staat gepland medio 2016. VOLT-Twente, de vereniging van omwonenden die de plannen bevechten, betreurt de uit spraak van de Raad van State maar blijft de verleende concessie aan het consortium bevechten op Europees niveau. VOLT meent dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun nu zowel de provincie Overijssel als het ministerie van Economische Zaken een bescheiden bijdrage hebben toegezegd. Ontwikkelaar Dik Wessels van Reggeborgh stond op die bijdrage als teken van betrokkenheid.
 

 
31-10-2013  

Teerput Vasse veilig ingepakt

 

VASSE - De sanering van de teerput bij Vasse is klaar. De teerput, die o.a. zuurteer bevat, is volledig afgedekt met speciaal plastic waarop grond is gestort dat is ingezaaid. Over een jaar moet de plek waaronder de ‘stortputten’ zich bevinden, niet meer herkenbaar zijn.
Volgens de provincie bestaat er geen gevaar dat het grondwater wordt verontreinigd met het chemische goedje. Ter controle zijn diverse meetbuizen in de grond rond de stort geplaats voor het nemen van regelmatige bodemmonsters. De twee teerputten liggen op 1,5 km van het waterwingebied.
Overijssels Gedeputeerde Ineke Bakker zal t.z.t. in Vasse de oplevering bijwonen.

<< Jaren geleden werd gepoogd met gebluste kalk de teerput te neutraliseren.
 

Archief
Terug naar vorige pagina