Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-08-2018  

#MeToo kost Han ten Broeke Kamerzetel

 

DEN HAAG – Tweede Kamerlid Han ten Broeke (49) heeft met onmiddellijke ingang zijn Kamerlidmaatschap beëindigd. Het VVD-Kamerlid kwam in opspraak door een artikel in HP De Tijd over een relatie met een fractieassistente in 2013. Hoewel de affaire binnenskamers al jaren bekend was en is onderzocht door de VVD, bleef Ten Broeke volksvertegenwoordiger vanwege een gesloten overeenkomst  ‘agree to disagree’ tussen Ten Broeke en de toen 25-jarige fractieassistente. Zij wilde geen aangifte doen evenals ten Broeke geen aangifte wilde doen wegens smaad. Dit werd door toenmalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra aan beiden wel geadviseerd. Ook stelde de VVD de toenmalige fractiemedewerkster een advocaat ter beschikking. Het partij-onderzoek leidde tot strengere regels waarbij relaties op de werkvloer door de VVD niet meer werden toegestaan.
In feite werd dus de ‘affaire’ met ‘de mantel der liefde’ bedekt. Wel kostte het Ten Broeke waarschijnlijk een ministerspost nadat de voorrang hebbende Halbe Zijlstra moest aftreden als minister van Buitenlandse Zaken over zijn pochen dat hij Poetin had aangehoord over zijn mening over Europa. In werkelijkheid had Zijlstra dat vernomen via een SHELL-vertegenwoordiger die daarbij aanwezig was. Ten Broeke, waarvan breed werd aangenomen dat hij rijp was voor een ministerspost, zag derhalve dit carrière –pad geblokkeerd.
Nu de ‘affaire’ alsnog publiekelijk werd, ziet de inwoner van de Hof van Twente geen mogelijkheid meer om zijn werk als volksvertegenwoordiger goed te kunnen blijven doen en diende Ten Broeke  zijn ontslag in. Dit maakte hij bekend in een eigen verklaring.
De geboortige Haaksbergenaar was sinds 2006 volksvertegenwoordiger namens de VVD in de Tweede Kamer.

Lees in deze ook het schrijfsel
Overigens XLIX van de hand van hoofdredacteur Han Pape van De Roskam.

Archief
Terug naar vorige pagina