Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-08-2010  

Deventer boekenmarkt trekt 120.000 bezoekers

 

DEVENTER – Ruim 120.000 boekenliefhebbers hebben de 22e Deventer boekenmarkt bezocht. Bijna 900 kramen stonden opgesteld langs de IJsselkade en in de binnenstad met een totale lengte van ongeveer 6 km. Naast het zoeken naar bijzondere boeken kon men ook genieten van exposities, muziek, culturele activiteiten en mooi weer en dat was voor de organisatoren een hele opluchting nadat de vorige editie door slecht weer slechts 70.000 bezoekers trok. De Deventer boekenmarkt is de grootste boekenmarkt van Europa.

 
02-08-2010  

FARC-guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer leeft

 

COLOMBIA – Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo leeft FARC-guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer uit Denekamp nog, maar zit zij bij een andere commandant. El Tiempo meldde dat zondag op basis van bronnen dichtbij de FARC.
Nijmeijer zat bij guerrillacommandant Mono Jojoy, volgens velen een van de belangrijkste mensen binnen de beweging. Deze guerrillacommandant ligt echter zwaar onder vuur van het Colombiaanse leger. Met het oog op haar veiligheid is Nijmeijer volgens El Tiempo overgebracht naar de groep van commandant Mauricio. Ze verblijft volgens El Tiempo nog steeds in Meta, de regio ten zuiden van de hoofdstad Bogota, waar ook haar dagboeken zijn gevonden in 2007.

 
03-08-2010  

Mariaparochie bijna weer goed bereikbaar

 

ALMELO - De Ootmarsumsestraat (N349) in Almelo is van 26 juli tot en met 6 augustus bij de Mariaparochie wegens werkzaamheden afgesloten voor doorgaand verkeer van en naar Geesteren en Albergen. Het doel van de tijdens de vakantieperiode uit te voeren werkzaamheden is het bevorderen van de verkeersdoorstroming.
Vrijdagavond a.s. moet de klus geklaard zijn, zodat de omweg via Zenderen of Vriezenveen tot het verleden behoort. Het fietsverkeer kan er wel langs en sommige automobilisten hebben de sluiproute via de Schietbaanweg ook wel gevonden, hoewel dat voor het vrachtverkeer amper opgaat.

< Jan Bril nam alvast een kijkje hoe de werkzaamheden vorderen.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
03-08-2010  

Meer uitheemse vissoorten in de IJssel

 

DEVENTER – Het aantal uitheemse vissoorten rukt op in de IJssel blijkt uit onderzoek dat in Deventer is uitgevoerd. Vooral vissoorten uit de Donau en de Zwarte Zee nemen toe in aantal. Zo werd tot 2004 de Zwartbek Grondel niet in Nederland waargenomen, maar sindsdien wordt hij tijdens het vissen al gevangen in de IJssel, de Rotterdamse Haven en in de grachten in Amsterdam. Het aantal Zwarte Grondels in de wateren rond Amsterdam wordt al geschat op tienduizenden.
Ook de Kesslers Grondel en en de Pontische Stroomgrondel komen in steeds grotere aantallen voor. Als oorzaak wordt gezien de verbinding via het Main-Donau kanaal dat sinds 1992 geheel is opengesteld.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-08-2010  

Geerdijk (gem. Twenterand) nu echte woonkern

 

TWENTERAND - De gemeente Twenterand heeft er per 1 september a.s. een woonkern bij. Het gehucht Geerdijk met o.a. een treinstationnetje en ongeveer 500 inwoners krijgt dan de eigen postcode 7686. Voordien viel Geerdijk onder de registratie Vroomshoop. Aanleiding voor het wijzigen tot officiële woonkern is de wet BAG – Basisregistratie Adressen en Gebouwen - In de wet BAG wordt geregeld dat woonplaatsnamen en woonplaatsgrenzen worden vastgelegd. De gemeente Twenterand, waar Geerdijk onder valt, heeft op basis van een bewonersenquête besloten de registratie van Geerdijk te laten wijzigen omdat 75 procent van de inwoners van Geerdijk daarvoor stemde. Ook de woonkern De Pollen kon worden gewijzigd met een eigen registratie maar daar was amper animo onder de bewoners.
De naam Geerdijk is terug te voeren naar het jaar 1682 toen het Geerakkers heette dat later veranderde in Geerdijk.

Niet alle inwoners zijn content met de registratiewijziging blijkt uit
reacties op de website van RTV Oost. Vooral ondernemers vrezen jarenlang gevolgen te krijgen door vooral de adreswijziging die de nieuwe registratie met zich meebrengt.

 
04-08-2010  

Grote brand in Nijverdal

 

NIJVERDAL – Een grote brand heeft woensdagavond het bedrijfspand van een failliet verklaarde producent in bakkerijmachines aan de Nijverheidsweg in Nijverdal volledig in de as gelegd. De grote rookpluimen waren al op kilometers afstand te zien. Het brandweerkorps van de gemeente Hellendoorn kreeg assistentie van omliggende korpsen en kon het overslaan van het vuur naar aanliggende bedrijfspanden voorkomen.
Na het faillissement vestigde zich in het pand Lab Venture Capital een investeringsmaatschappij van 'The Entertaiment Group' waarvan Marco Borsato grootaandeelhouder is. Lab Venture Capital en diverse andere dochter-bv's gingen eveneens failliet.

< Kijk naar de fotoreportage van Patrick Weegink.

 
06-08-2010  

Nieuwe begraafplaats gemeente Hellendoorn

 

HELLENDOORN – De gemeente Hellendoorn heeft bekend gemaakt dat is gekozen welk ontwerp de nieuwe begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan krijgt. Op de nieuwe begraafplaats is ruimte voor 4118 grafplaatsen en moet voor een periode van 50 jaar kunnen voorzien in de behoefte.
De gemeente Hellendoorn wil in het voorjaar van 2011 beginnen met de aanleg omdat over twee jaar de huidige begraafplaats aan de Ninaberlaan vol zit.
 


Afbeelding in PDF

 
10-08-2010  

Agrifair Wierden zonder fokvee

 

WIERDEN – De organisatie van de Agrifair in Wierden is er niet in geslaagd voldoende fokveehouders te interesseren voor de fokveedag tijdens Agrifair. Wethouder Broeze betreurt het verlies van de fokveedag en vermoedt dat de strengere wettelijke eisen daar mede debet aan zijn. Toch geeft de organisatie de moed niet op en wil volgend jaar proberen om de fokveedag alsnog weer op het programma te krijgen. Als alternatief wordt gedacht aan een kalverkeuring mocht ook volgend jaar de aanmelding voor een fokveedag beneden maats zijn.
De Agrifair wordt gehouden van 11 t/m 14 augustus.

< Foto: Gerard Lansink - Fokveedag 2009 op Twentestream.nl

 
12-08-2010  

Aantal Muskusratten Overijssel fors lager

 

ZWOLLE – Volgens het Coördinatiecentrum Muskusrattenbestrijding is het aantal muskusratten in Overijssel in de laatste vijf jaar gedaald met 68 procent. Ook landelijk gezien daalt het aantal muskusratten.
Twee jaar geleden was de bestrijding van muskusratten in Overijssel nog ver onder de maat, maar door de verbeterde samenwerking tussen de waterschappen is dat geweldig verbeterd. De muskusrat wordt bestreden omdat het dier grote schade kan veroorzaken aan oevers en dijken met alle gevolgen van dien zoals wordt beweerd. Ook zijn er tegenstanders van de vangst die Nederland 31 miljoen euro per jaar kost.
In België wordt de muskusrat ook wel ‘waterkonijn’ genoemd en prijkte hij tot 3 jaar geleden een verbod werd afgekondigd op menig menukaart. 

 
14-08-2010  

Postduivenvlucht uit 125-jarig Westerhaar

 

WESTERHAAR/VRIEZENVEENSE WIJK – Als een der activiteiten van 125 jaar Westerhaar/Vriezenveensewijk organiseerden de ‘duivenmelkers’ van De Zilvermeeuw en Ons Genoegen in het dorp een vlucht voor de collega-duivenmelkers uit Urk.
Zo rond de klok van tienen werden vanaf het feestterrein aan de Schuineweg een kleine vijfduizend duiven gelost voor hun terugvlucht naar het voormalige Zuiderzee eiland.

< Jan Bril nam een kijkje.

Fotoreportage (19 foto's)...

 
14-08-2010  

Jaarlijkse Fokveedag Vriezenveen een succes

 

VRIEZENVEEN – Wat in Wierden dit jaar niet is gelukt tijdens de Agrifair, lukt al sinds jaar en dag in Vriezenveen. Kennelijk is Wierden toch meer Almelo’s dan men zelf wil weten. In Vriezenveen trokken zaterdagmorgen honderden belangstellenden naar de Fokveedag bij de manege aan de Schout Doddestraat om de keuring van de 100 aangevoerde koeien te bekijken. Voor de jeugd was er een kalverkeuring en dat betekende eerst borstelen, wassen, nogmaals borstelen en poetsen voordat de kalveren getoond konden worden aan de vakkundige jury. S’middags volgt dan de tweede keuring voordat de eindstand wordt bepaald.

< Jan Bril schetste een fotografisch beeld van de ochtend.

Fotoreportage (37 foto's)...

 
17-08-2010  

Grote verschillen in Overijsselse bouwleges

Almelo heeft gunstige tarieven
 

ALMELO - In Overijssel zitten net als in de rest van het land enorme verschillen in wat een gemeente rekent voor een bouwvergunning. De gemeente Almelo is net als Deventer, een gunstige uitzondering betreffende bouwactiviteiten boven de 130.000 euro. In beide gemeenten moet circa 3000 euro worden betaald. De verschillen met bijvoorbeeld Enschede, Hengelo en Zwolle lopen op naar bijna 1000 euro. De gemeente Zwartewaterland is betreffende grotere bouwwerken de duurste in Overijssel. Lees verder

Landelijk overzicht
per provincie

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-08-2010  

CDK Jansen tegen kabinet met PVV

 

ZWOLLE - Commissaris van de Koningin Geert Jansen van Overijssel is geen voorstander van deelname van het CDA aan een kabinet met de VVD met gedoogsteun van de PVV. Dat heeft Jansen laten weten in een bericht aan de NOS.
Jansen heeft een lijst met punten samengesteld en aan fractievoorzitter Verhagen gezonden waarvan hij vindt dat een nieuw kabinet met het CDA aan moet voldoen. Jansen heeft er geen vertrouwen in dat dit in een kabinet met gedoogsteun van de PVV kan waarmaken. Jansen sluit zich daarmee aan bij tal van prominente CDA-ers die dinsdagavond daarover met elkaar in gesprek gingen.

 
18-08-2010  

Tegeltoko met 7 vestigingen failliet

 

ZWOLLE – De rechtbank in Zwolle heeft de Tegeltoko uit Nieuwleusen failliet verklaart. Naast de hoofdvestiging heeft Tegeltoko ook vestigingen in Hengelo, Muntendam, Drachten, Hoogeveen, Dronten en Assen. Ook de groothandel van Tegeltoko valt onder het faillissement. De curator wijdt het faillissement aan de crisis in de bouw. Het is nog onduidelijk of er een doorstart kan worden gemaakt.

Volgens landelijke cijfers van CBS daalt het aantal faillissementen in Nederland met 6,7 procent terwijl het aantal faillissementen in Overijssel juist met 12 procent is gestegen. In de eerste helft van 2010 werden in Nederland 2100 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Het aantal faillissementen bij eenmanszaken en particulieren bedraagt 1800 totaal. De meeste pijn wordt geleden bij de bouw terwijl het in de handel en zakelijke dienstverlening juist beter gaat.
 

 
18-08-2010  

Burgerinitiatief duurzame energie

 

DEN HAAG – Het burgerinitiatief voor meer duurzame energie heeft nog 620 handtekeningen nodig om het initiatief in te dienen bij de Tweede Kamer. De initiatiefnemers uit de achterban van het CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD hopen dat nog een der dagen te kunnen afronden om het initiatief ook bij kabinetsinformateur Ivo van Opstelten op tafel te kunnen leggen.
Tot de ondertekenaars behoren o.a. prominenten als Herman Wijffels, Jan Terlouw, Pieter Winsemius en Jacqueline Cramer en tal van bedrijven en organisaties.
Het streven is om in Nederland naar 100 procent hernieuwbare en schone energie te groeien uiterlijk in 2050. Als bronnen worden gezien duurzame biomassa, aardwarmte, zon en wind.
Meer informatie vindt u hier.

< Houtgestookte (snoeihout/snippers) biomassacentrale - BioEnergie Twente, Goor

 
19-08-2010  

Zorgen over Elfdorpentocht in Albergen

 

ALBERGEN - De organisatie van de Elfdorpentocht, een rondrit voor oude tractoren door de gemeente Tubbergen, maken zich steeds meer zorgen over de toekomst van het populaire evenement. De vergunningverlening wordt steeds lastiger, zo constateert de organisatie. De rondrit die voor 28 augustus a.s. weer op de agenda staat en start en eindigt in Albergen, gaat onder meer langs wegen waar normaal gesproken niet gereden mag worden. Ook gaat de tocht door natuurgebieden en bebouwde kommen. Het wordt steeds lastiger daarvoor vergunningen te krijgen,
De organisatie wil nu proberen in overleg met betrokkenen zoals bewoners, natuurbeheerders en overheidsinstanties tot een goede regeling te komen. Op deze manier wordt gepoogd om de Elfdorpentocht te laten voortbestaan. Aan de rondrit, 28 augustus, doen het maximale aantal van 200 oude landbouwvoertuigen mee.

 
20-08-2010  

Den Oudsten: Opschalen politie aanvaardbaar

 

ENSCHEDE - Burgemeester Den Oudsten van Enschede vindt een opschaling van de grootte van de politieregio aanvaardbaar. Dat zegt hij deze week in het Twentse opinieweekblad De Roskam.
Twente is nu één van de 25 politieregio’s en Den Oudsten kan zich voorstellen dat dit wordt opgeschaald tot het landsdeel Oost, zijnde Overijssel en Gelderland. Den Oudsten acht een dergelijke regio werkbaar. In de vorming van één nationaal politiekorps ziet Den Oudsten niets, omdat dan lokale prioriteiten ondersneeuwen en burgemeesters daar geen invloed meer op uit kunnen oefenen.
Toch vreest Den Oudsten in deze, dat de kabinetsformatie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV wel aan een dergelijk scenario werkt.

 
21-08-2010  

Wellekade Deventer wordt opgeknapt

 

DEVENTER – De gemeente Deventer is begonnen met het opknappen van de Wellekade langs de IJssel. Het voegwerk en losliggende stenen van de kademuur wordt vernieuwd en het laagliggende Wellepad krijgt een nieuwe vlakke verharding middels Noors graniet. De werkzaamheden aan de Wellekade zullen duren tot het eind van dit jaar.

 
23-08-2010  

Supermarktoorlog in Hengelo

 

HENGELO – De zondagopening van een vijftal supermarkten in Hengelo leidt tot conflicten met de gemeente Hengelo waarbij de dwangsommen van vier supers die geen zondagvergunning hebben, al zijn opgelopen tot 35.000 euro per supermarkt. Vij andere supers hebben wel een vergunning en dat leidt volgens de anderen tot het weglopen van klanten en verlies van omzet. De gemeente Hengelo wil niet meer vergunningen verstrekken dan één super per 15.000 inwoners. Reden waarom de ‘overtreders’ uit protest toch open gaan op zondag met de dwangsommen tot gevolg.
Lees de commentaren op RTV Oost
 

 
23-08-2010  

Klok oude dorpshuis Markelo ontvreemd

 

MARKELO - Waarschijnlijk zijn de dieven afgelopen weekend in de toren geklommen om de bronzen klok te ontvreemden. Omdat het voormalige stadhuis van Markelo (gem. Hof van Twente) wordt gerestaureerd, was de toegang gemakkelijk via de steigers. De klokkenstoel en klok waren juist in juni jl. teruggeplaatst. De heropening van het gebouw van de culturele stichting Het Beaufort op vrijdag 3 september a.s. had met klokkengebeier moeten plaatsvinden maar dat wordt nu onzeker.Op de website van RTV Oost staat een reactie van ‘kunnig volk’ dat de klok vast wel weer zal opduiken bij het ‘Maarkels feest’ van 27 t/m 29 augustus a.s.

 
24-08-2010  

OM Almelo tijdelijk een nieuwe baas

 

ALMELO – Vertrekkend directeur van Bureau Ontnemingwetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) Hessel Schuth, wordt per 1 september a.s. tijdelijk de hoogste baas van het Openbaar Ministerie van de Rechtbank Almelo. Hij neemt die functie waar tot 1 januari 2011 als opvolger van de donderdag afscheid nemende hoofdofficier van Justitie Ben Hendriks. Hendriks wordt per 1 september vice-president van de rechtbank in Almelo en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem. Schuth wordt per 1 januari hoofdofficier van Justitie bij de rechtbank in Assen. Schuth werd vooral bekend door het verbeteren van de uitvoering van het ‘plukken’ van criminelen. Zo legde hij o.a. een claim neer van 17,9 miljoen euro bij de crimineel Willem Holleeder.

 
24-08-2010  

Geen schadevergoeding vuurwerkramp Enschede

 

DEN HAAG – Het gerechtshof in Den Haag heeft beslist dat de vroegere buurtbewoners van het ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks in Enschede, geen recht hebben op een schadevergoeding van de gemeente Enschede en de Staat der Nederlanden. Volgens het hof in Den Haag is de overheid niet aansprakelijk voor de ramp.
Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 verloren 23 mensen het leven en werd bijna de complete woonwijk Roombeek in Enschede weggevaagd.

 
24-08-2010  

Erfverbod voor Boer Frans

 

DE LUTTE - Boer Frans, een van de boeren die landelijke bekendheid vergaarde via het tv-programma Boer Zoekt Vrouw, heeft een huisverbod gekregen. Lees verder

 
25-08-2010  

VVD 2e Kamer tegen spoorboog Deventer

 

DEVENTER / DEN HAAG - De fractie van de VVD in de Tweede Kamer gaat niet akkoord met de plannen voor een spoorboog bij de Deventer wijk Colmschate, dat zegt VVD-kamerlid Aptroot. Volgens hem is het plan voor de 1200 meter lange spoorboog een dictaat van verkeersminister Eurlings en zonder overleg met de gemeente Deventer tot stand gekomen. Volgens Aptroot moet de minister zijn huiswerk overdoen en ook kijken naar alternatieve routes.
De spoorboog moet twee spoorlijnen met elkaar verbinden om het goederenverkeer via de Twenteroute te laten verlopen. Dagelijks betekent dat 80 transporten extra op de lijn Deventer-Oldenzaal.
Eurlings drukte het plan door kort voor het zomerreces en kreeg daarbij de instemming van GS van Overijssel. De gemeente Deventer werd niet geconsulteerd. Ook de aanpalende gemeenten in Twente maken zich zorgen over het extra treinverkeer. 

< De spoorboog bij Nooddorp
- foto: Prorail

 
26-08-2010  

Politie stelt inspecteur buiten functie

 

ENSCHEDE - De korpschef van Politie Twente heeft dinsdag 24 augustus een 59-jarige inspecteur buiten functie gesteld. De man wordt ervan verdacht ongecertificeerd zijn werk als Hulpofficier van Justitie te hebben verricht. Feitelijk ontstaat dan een situatie van valsheid in geschrifte. De inspecteur in kwestie was geurende 10 jaar de rechterhand van de officier van Justitie in het arrondissement Almelo. Hij bereidde zaken voor en gaf aan wanneer arrestaties moesten worden verricht. Welke gevolgen dat heeft voor afgehandelde en lopende strafzaken wordt nog onderzocht. Wel is de rechtbank in Almelo op de hoogte gesteld.
Het Bureau Interne Veiligheid stelt een onderzoek in hoe het tot deze situatie heeft kunnen komen. De zaak kwam aan het rollen toen zich bij de politie in Noord-Brabant een vergelijkbaar geval voordeed. Dat was aanleiding voor het korps in Twente om na te gaan of hulpofficieren wel het goede certificaat hebben. Het is al de derde op non-actief stelling van dit jaar bij het politiekorps Twente.

< De pet past niet altijd

 
26-08-2010  

TwenteBallooning voor vandaag afgelast

 

OLDENZAAL – De regenval van vandaag speelt de organisatoren van vier dagen durende TwenteBallooning dermate parten dat de activiteiten voor vandaag zijn afgelast en code rood is vastgesteld.
De terreinen van Het Hulsbeek zijn voor vandaag ontruimd en de organisatie hoopt morgen de draad weer op te kunnen pakken.

Woensdagavond vond wel de openingact plaats met de ‘special shapes’. Zo gingen ballonnen in de vorm van een aap, een margriet en een kangoeroe de lucht in.

 
26-08-2010  

Sproeiverbod waterschap opgeheven

 

ALMELO – Het sproeiverbod dat door het Waterschap Regge & Dinkel op 14 juli jl. werd ingesteld, is per heden ingetrokken. Boeren mogen hun akkers dus weer volop beregenen omdat sloten en kanalen voldoende water bevatten en de grondwaterstand weer op peil is.
Als we even naar buiten kijken… zal geen boer het in z’n hoofd halen om... denken we maar zo.
 

 
26-08-2010  

TV Gelderland op previewkanaal Cogas Kabel

 

ALMELO - Vanaf 1 september a.s. zal Cogas Kabel voor drie maanden de zender TV Gelderland doorgeven op haar previewkanaal. TV Gelderland komt in de plaats van Nick Cartoons, dat vanaf 1 juni jl. voor drie maanden op het previewkanaal was te zien. Cogas Kabel heeft ditmaal gekozen voor een regionale televisiezender om onder de aandacht te brengen dat alle regionale Nederlandse televisiezenders voor haar klanten beschikbaar zijn in het digitale basispakket. Met een digitale decoder kan iedere klant van Cogas Kabel al deze digitaal doorgegeven regionale televisiezenders zonder extra abonnementskosten ontvangen.
TV Gelderland zal de laatste zender zijn die Cogas Kabel op haar previewkanaal doorgeeft. Aan het eind van dit jaar zal Cogas Kabel het previewkanaal van de kabel halen. De reden is dat vrijwel alle daarvoor in aanmerking komende televisiezenders in de afgelopen jaren al via het previewkanaal zijn gepresenteerd.
Het Cogas Kabel previewkanaal is te vinden op kanaal 62, 799,25 MHz.

 
26-08-2010  

Let’s go Zorg Hasselt volledig failliet

 

ZWOLLE – Nadat in juni al de thuiszorgpoot van Let’s Go Zorg in Hasselt failliet werd verklaard is nu ook het uitzendbureau van Let’s Go failliet. Het bureau werkte vooral in de medische sector met uitzendkrachten en wilde ook starten met het project ‘De Witte Werkster’. Ook poogde men met het uitzendbureau de bakens te verzetten naar een bredere markt zoals industrie en bouw.
Personeel (100) in de thuiszorgpoot klaagde vorig jaar steen en been over te late betalingen en Let’s Go werd zelfs onder toezicht gesteld net zoals de thuiszorgonderneming Hanimeli in Enschede. De thuiszorgwerkzaamheden van beide zijn inmiddels overgenomen door andere thuiszorgbedrijven in de regio's.

 
26-08-2010  

Wateroverlast van Den Haag naar Twente

 

ALMELO – In geheel Twente is de wateroverlast toegeslagen. Tunnels, kelders en straten staan blank omdat de rioleringen de hoeveelheid regenwater niet aankunnen. Vanmiddag werd de A1 afgesloten vanaf het knooppunt Buren tot aan de Duitse grens. Bij De Lutte begaf een dijkje rondom een meertje van Visserij de Lutte het waardoor de A1 blank kwam te staan. De hulpdiensten zijn de hele avond bezig geweest om de dijk te repareren.
Inmiddels is het verkeer weer op gang gekomen. De politie Twente waarschuwt om niet terug te rijden tegen het verkeer in en niet 112 te gebruiken bij overlast.
De hevige regenval doet zich in een smalle strook voor van Den Haag tot Twente. Het Noorden en Zuiden van het land hebben weinig tot geen last.
Kijk verder op NOS.nl en TC Tubantia

 
27-08-2010  

´t Oosterhoes Wierden heeft Jeu de Boulesbaan

 

WIERDEN – De Wierdense wethouder Hans Bekke viel de eer te beurt om de Jeu de Boulesbaan bij wijkontmoetingscentrum ’t Oosterhoes in Wierden Oost te openen. Dat moest door de regenval wel binnen gebeuren, waar hij na de openingshandeling de strijd op nam tegen zijn collega De Putter.
Ook werd een toernooi gespeeld waar voornamelijk senioren aan deelnamen. De wedstrijdbaan buiten is echter voor iedereen, maar dan moet men wel zelf de ballen meenemen.

< Jan Bril toog naar Wierden voor de fotoreportage

Fotoreportage (21 foto's)...

 
28-08-2010  

Dinkel overstroomt, Losser in nood (upd)

 

LOSSER – Het riviertje de Dinkel is dezer dagen een echte rivier geworden. Door de hevige regenval van de laatste dagen en de toevoer vanuit Duistland, is de hoeveelheid te verwerken water dermate groot dat op veel plaatsen de Dinkel buiten haar oevers is getreden en voor flinke wateroverlast zorgt in en om Losser.
Een crisisteam van Waterschap Regge & Dinkel, gemeenten, de brandweer en de politie doet er alles aan om de overlast te bezweren. De natuur zal echter het overgrote deel op zich moeten nemen om de waterstand te latene zakken. Veel straten in en om Losser staan blank en meerdere kelders staan vol met water.

Update: 29-08-2010
Het Waterschap Regge & Dinkel heeft bij de Dinkel versterkte dijkbewaking ingesteld. Het waterpeil zakt licht, maar dat is nog geen reden tot gerustheid omdat meer water uit Duitsland wordt verwacht.De gemeente Borken in het Duitse grensgebied heeft eveneens met flinke overstromingen te maken. 
Ook bij Diepenheim is de waterstand van de Schipbeek kritiek. De gemeente Berkelland heeft een crisisteam in werking gesteld. De Gelderse brandweer krijgt assistentie van Twentse korpsen bij het vullen van zandzakken ter versterking van dijken. Dit geldt eveneens voor de regio Bathmen. 

< foto: Maarten Mijwaart.
Kijk ook naar het filmpje en diverse fotoreportages
Foto's De Schipbeek en filmpje dijkdoorbraak De Schipbeek bij Diepenheim.

 
29-08-2010  

De Bokk´nrieders Albergen in actie voor KiKa

 

ALBERGEN - De Albergse wielerclub De Bokk’nrieders organiseerde zaterdag een sponsortocht voor KiKa in een rit door alle dorpskernen van de gemeente Tubbergen. Aan de rit van 50 km namen 40 deelnemers mee, zijnde de eigen leden en een aantal gastrijders. Enkele rijders legden het parcours zelfs vijf keer af. Ook reden De Bokk'nrieders allemaal met een nieuwe veiligheidshelm. 
Met de tocht werd 4250 euro bij elkaar gefietst voor de actie ‘Tubbergen voor KiKa’.
“Vooraf hadden wij gedacht 1500 euro op te halen, als je dan deze opbrengst ziet kan je niet meer dan enorm tevreden zijn”, vertelt John Wolbers namens de organisatie in TC Tubantia. (upd) Begin en eindpunt van de tocht was zalencentrum Morshuis in Albergen.

< Penningmeester Jos van Everlo nam de cheque dankbaar in ontvangst.

Fotoboek

 
30-08-2010  

Doorstart van Tegeltoko, 3 filialen dicht

 

NIEUWLEUSEN – Curator Van Zant heeft een doorstart van Tegeltoko aangekondigd. Bij de doorstart blijven de filialen in Hengelo, Drachten en Hoogeveen gesloten en verliezen 12 werknemers hun baan. Als oorzaak van de problemen wordt de recessie in de bouw gezien.
Het hoofdfiliaal in Nieuwleusen en de filialen in Assen, Dronten en Muntendam blijven geopend en ook de tegelgroothandel TT gaat vanuit Nieuwleusen weer van start.

De doorstartende filialen zullen per direct weer volop van voorraad worden voorzien en klanten die hebben moeten wachten op uitlevering van goederen worden ook snel worden voorzien. De komende weken wordt het assortiment iets gewijzigd, zo meldt Tegeltoko.

 
30-08-2010  

Tactus opent jongerenkliniek verslavingszorg

 

DEVENTER – Tactus Verslavingszorg opent in het Gelderse Wapenveld een kliniek voor verslaafde jongeren uit Oost Nederland. Volgens Tactus is dat noodzaak omdat het aantal verslaafde tieners in Oost Nederland blijft groeien. In de kliniek is jaarlijks ruimte om 75 à 100 jongeren te helpen in hun strijd tegen verslaving.
De kliniek wordt gevestigd op het terrein van jeugdzorgorganisatie Avenier in Wapenveld. Door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde hopen beide organisaties verslaafde jongeren nog beter te kunnen helpen.

 
31-08-2010  

Grote waterstroom via Overijsselse Vecht

 

OMMEN – Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is de Overijsselse Vecht bij Ommen gestegen tot recordhoogte. De neerslagsituatie die zich normaal gesproken eens in de 100 jaar voordoet, is oorzaak van hoge waterstanden in kanalen en rivieren.
De Vecht moet ook het water van De Dinkel en het Duitse grensgebied verwerken zodat er sprake is van een flinke afvoergolf die uiteindelijk in het IJsselmeer terecht komt.
Bij Ommen lijkt het niet tot grote problemen te leiden gelet op de brede uiterwaarden en de uitstroom tot de oude Vechtarm. Toch blijft het Waterschap Velt en Vecht waakzaam.

< Jan Bril nam een kijkje bij de Vecht.

Fotoreportage (14 foto's)...

 
31-08-2010  

Verbouw NS station Zwolle Centraal van start

 

ZWOLLE – Het NS station Zwolle Centraal krijgt er aan de kant van het Lübeckplein een vierde perron bij. De reizigerstunnel wordt daarvoor verbreed van 5 meter naar 17 meter. De verbouwing is nodig om de groei van het aantal reizigers per spoor in de komende jaren te kunnen opvangen.

Spoorbeheerder Prorail start deze week met de voorbereidingen en ook krijgen de technische installaties en de sporen een onderhoudsbeurt. Het monumentale stationsgebouw in Zwolle blijft ongewijzigd.

Archief
Terug naar vorige pagina