Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-06-2018  

Tekorten dreigen voor gemeente Wierden

 

WIERDEN – Na jaren van ‘welstand’ dreigt ook de gemeente Wierden in de rode cijfers te belanden. Op taken als de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet kwam Wierden in 2017 een bedrag van bijna 8 euroton tekort met een flink stijgende tendens. De verwachting is derhalve dat Wierden in de komende jaren in de rode cijfers beland bij ongewijzigd beleid. Voor dit jaar is naar verwachting de geoormerkte reserve al niet meer voldoende.
De negatieve tendens kon nog worden ‘gemaskeerd’ door gunstige baten van het grondbedrijf en reeds doorgevoerde bezuinigingen, waardoor in 2017 onder de streep voor de gemeente nog 2,3 miljoen euro overbleef. Dat geld gaat voorlopig in de algemene reserve.
De ‘kersverse’ wethouder Richard Kortenhoeven presenteerde de jaarstukken daarom met enige scepsis. Hij voorziet dat de gemeente Wierden nog meer moet bezuinigen en mogelijk ook een streep moet zetten in beoogde investeringsprojecten. Kortenhoef keek met een schuin oog ook richting Den Haag dat de voormalige rijkstaken Jeugdwet en Wmo over de schutting gooide richting gemeenten maar daarbij niet de benodigde pecunia leverde. ‘Binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt volgende maand bekeken of we landelijk geen actie moeten voeren richting politiek Den Haag’, aldus Kortenhoef. Vooral bij gotere Twentse gemeenten als Enschede, Hengelo en Almelo bedragen de tekorten op het sociale domein al meerdere miljoenen euro's.

 
08-06-2018  

Nieuwe Haring 'vangt'1,3 euroton voor goed doel

 

ALMELO – Zeven jaar geleden werd in Vriezenveen de eerste ‘Illegale Haringparty’ georganiseerd door de stichting Mensen voor Mensen. Het leverde in de loop der jaren duizenden euro’s op voor goede doelen in de regio Almelo. Vorig jaar werd de term ‘illegaal’ geschrapt en werd de jaarlijkse haringparty verlegd naar de businessruimte van Heracles Almelo. De gisteren gehouden zevende nu Haring Party hetende haringhapperij leverde zelfs een recordbedrag op van 130.000 euro dat in de loop van het jaar een bestemming krijgt. 

Stichtingsvoorzitter Albert Hendrikse (Nijhoff & Wassink) overtrof zich zelf als jaarlijkse veilingmeester door het ruim aanwezige regionale bedrijfsleven ‘het geld uit de knip te hameren’. De bestuurders van regionale gemeenten dolven daarbij het onderspit, zuinig als men moet zijn met gemeenschapsgeld.
De ‘kartrekkers’ van ‘Mensen voor Mensen’, Albert Hendrikse en Hans Evers (Marquette), beleefden dus een topavond dankzij de gulle bieders op de diverse veilingitems. Zij presenteerden tevens drie ambassadeurs van de stichting in de personen van de burgemeesters Arjen Gerritsen (Almelo), Henk Robben (Wierden) en Henk Bolk, president-commissaris van het gelijknamige transportbedrijf in Almelo.
Naast een hapje en een drankje genoten de talrijke gasten tevens van het optreden van zangtrio O'G3NE.

 
13-06-2018  

Woningen op plek Zaal Takens Balkbrug


Het roemruchte Zaal Takens in Balkbrug wordt gesloopt om plaats te maken voor 25 levensloop bestendige woningen.
 

BALKBRUG – Eerst in 2014 en daarna in 2015 ging het eens zo roemruchte uitgaanscentrum Zaal Takens in Balkbrug failliet. Pogingen om het uitgaansdomein voor vele generaties uit de verre regio weer nieuw leve in te blazen, leden schipbreuk. In april 2016 volgde een openbare verkoop in opdracht van de bank. Sindsdien lag het pand te verloederen.
Anno nu werd een bouwplan gelanceerd voor de bouw van  25 levensloopbestendige woningen. Volgens het plan van projectontwikkelaar Terwel uit Zwartsluis krijgen de woningen een hybride energievoorziening. Dit is ook de reden dat de ontwikkelaar haast heeft met de bouwaanvraag. Na 30 juni mag alleen nog energieneutraal gebouwd worden. Terwel ziet een hybride verwarmingsketel  als een oplossing omdat slechts weinig gas benodigd is.
De projectontwikkelaar presenteerde zijn plan voor het 9.000 m2 grote terrein van het voormalige Takens op de driesprong Dedemsvaart, De Wijk, Zuidwolde eerder deze week aan omwonenden. De meeste reacties waren positief. ‘Vroeger was het een mooi plekje, maar zoals het nu verloedert is het ook niets’, zei een van hen.

 
13-06-2018  

Ten Hag Prestatieprijs 2018 voor Erik Dijkstra

 

ENSCHEDE/HENGELO – Een opvallende winnaar dit jaar voor de ten Hag Prestatieprijs; televisiepersoonlijkheid Erik Dijkstra. Hij is weliswaar nu woonachtig in Amsterdam, maar zijn wieg stond in Glanerbrug. Hij viel de jury, onder voorzitterschap van Wilma van Ingen, op door zijn liefde voor FC Twente, de bezoeken aan zijn moeder in Enschede, de onmiskenbare Twentse tongval, zijn creativiteit en spontaniteit. „En door mooie, leuke en maatschappelijk ertoe doende programma’s en documentaires. Een journalist/presentator om trots op te zijn. Die verdient een prijs. En wel nu!”, jubelde de jury dinsdag bij de uitreiking in de Sint-Blasiuskerk te Beckum.
Al sinds 1994 wordt de ten Hag Prestatieprijs uitgereikt aan personen, instellingen en organisaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Oost-Nederland (het werkgebied van de ten Hag groep) en die de regio daarmee nationaal en internationaal positief in beeld brengen. Dijkstra (1977) doet dat letterlijk: hij is regelmatig op televisie te zien.

Carrière
Hij begon zijn televisiecarrière bij de lokale omroep OOG TV in Groningen. Daar studeerde hij ook geschiedenis aan de universiteit. Rond 2009 begon hij bekender te worden: hij vormde samen met Frank Evenblij het duo Jakhalzen bij De Wereld Draait Door, was regelmatig te gast bij onder meer Voetbal International, werd in 2011 verteller in The Passion en was in datzelfde jaar een maand lang dagelijks te zien in Tour de Jour van RTL 7. In juni 2012 presenteerde hij met Frank Evenblij het programma Bureau Sport en maakte hij het boek Hoe sterk is de eenzame schaatser over Van Helden. In 2016 was hij de hoofdpersoon in de documentaire “Het laatste jaar van FC Twente” van Geertjan Lassche en vorig jaar zond de BNNVARA zijn documentaire over het leven van Che Guevara uit. „Wij zijn trots op deze man”, vertelde juryvoorzitter Van Ingen.

Winnaars
Dijkstra is de opvolger van de turnzusjes Sanne en Lieke Wevers, die vorig jaar werden beloond met de ten Hag Prestatieprijs. De lijst winnaars sinds 1994 is indrukwekkend, met onder andere Ilse de Lange, De Zwarte Cross, de hulpverleners van de Vuurwerkramp Enschede en professor Anne van der Meiden.

Innovatie
Directeur Michel ten Hag had nog meer nieuws dinsdagmiddag. Hij vertelde in een notendop hoe de organisatie zich inspant oplossingen te vinden voor de tekorten op de woningmarkt. Zo is de groep betrokken bij nieuwe woningconcepten (House 2 Start en Novito) waarbij de woningen bijna volledig in de fabriek worden gemaakt om het werk op de bouwplaats te verkorten. Om ontwikkelaars te souffleren waaraan behoefte is in de markt, heeft ten Hag met partners twee platforms opgetuigd: De Woonfabriek in Zwolle en Nieuw Wonen Twente. Deze krijgen navolging in de Stedendriehoek en de Achterhoek. Tevens brengt het samen met Reimarkt gestandaardiseerde producten op de markt die ook minder kapitaalkrachtige consumenten helpen te verduurzamen. „Wij lopen altijd al voorop. Innovatie zit in onze genen”, aldus Michel ten Hag.

ten Hag is al vijftig jaar actief in de makelaardij en financiële dienstverlening in Oost-Nederland. De groep heeft negen vestigingen in Almelo, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Hengelo, Vroomshoop, Zutphen en Zwolle. Het hoofdkantoor bevindt zich in Enschede.
www.tenhag.nl

 
13-06-2018  

Fiscus vordert 4,4 miljoen van Fc Twente

Geld is er niet, ondanks reservering in de boekhouding
 

ENSCHEDE – Fc Twente lijkt er nog slechter voor te staan dan werd gezegd. De club uit Enschede had nog een geschil met Rijksbelastingen over ‘verkapte’ transfervergoedingen die via spelersmakelaars bij betrokken spelers in de ‘knip’ belandde.
In de boekhouding had Fc Twente daarvoor al een reservering opgenomen van 5,9 miljoen euro, maar dat was louter een boekhoudkundige camouflage, want dat geld heeft Fc Twente helemaal niet.
Nu de ‘fiscus’ en Fc Twente overeengekomen zijn dat er nog een bedrag van 4,4 miljoen euro aan loon- en omzetbelasting afgedragen moet worden aan de Rijkskas, kwam de waarheid aan het licht. Noodgedwongen werd alsnog een betalingsregeling getroffen met Rijksbelastingen maar dan moet Fc Twente zich wel aan de afspraak houden.
De bestuurders van Fc Twente moeten derhalve naarstig op zoek naar geldschieters om Rijksbelastingen tevreden te houden.
Eerder deze week presenteerde de club al het plan om aandelen aan ‘bevriende geldschieters’ te verkopen en ook kreeg de gemeente Enschede al het verzoek om uitstel ten aanzien van de financieringslening voor de eerdere verbouw van het stadion. De druk op de gemeente wordt daarmee erg groot, dit ondanks dat de stad al miljoenen euro’s moet bijpassen in het sociale domein en zelf in de 'rode cijfers' dreigt te komen.

 
27-06-2018  

Groeiende zorgen over Fc Twente. Failliet dreigt.

 

ENSCHEDE – De belastingclaim van 4,4 miljoen euro en de door het internationaal sport juridisch bureau CAS toegewezen claim van 6,3 miljoen euro van de eigenaren van voormalig Fc Twente-speler Jesus Corona drukken de Enschedese club steeds verder in de zorgen.
Temeer daar Fc Twente de zogenaamde ‘voorzieningen’ in de boekhouding niet waar kan maken. De club wist derhalve dat het voor de kosten kwam te staan en nam dat op in de boekhouding als Grootboekrekening. Een dergelijke post verlaagd de winst cq vergroot het verlies voor belastingen maar dan moet het geld wel geoormerkt aanwezig zijn.
Fc Twente heeft dat geld echter niet, waardoor er betalingsregelingen getroffen moeten worden en tevens vraagtekens bij de boekhoudkundige constructie gezet kunnen worden.
Bovendien moet Fc Twente met ingang van het nieuwe boekjaar ook periodiek gaan aflossen op de miljoenenlening van de gemeente Enschede. In de afgelopen jaren werd alleen de overeengekomen rente afgedragen. De geldzorgen worden dus nijpender mede ook omdat de club het gewenste spelersjaarbudget van 14 miljoen euro nog niet rond heeft. Daarvoor wil de club spelersaandelen uitzetten. Maar wie steekt normaliter zijn geld in een ‘failliete boedel’?

Ook bij de gemeente Enschede nemen de zorgen toe over de uitstaande lening. Dinsdagavond werd de gemeenteraad in besloten zitting bijgepraat door wethouder Eelco Eerenberg. Deze wil echter in dit stadium niets publiekelijk maken en heeft de gemeenteraad geheimhouding opgelegd.
Eerder werd al wel bekend dat Fc Twente een versoepeling wil over de aflossingsregeling. De club heeft bovendien voor het nieuwe seizoen nog maar 17 spelers en dat is te weinig. Door de malaise neemt de druk op de gemeente Enschede toe. Temeer daar al meer dan 15.000 jaarkaarten zijn verkocht aan de ‘hondstrouwe’ supporters.

Update 28-06-2018
De vertrouwelijkheid over het onderwerp Fc Twente in de bespreking van de Enschedese gemeenteraad is er wel vanaf. Uitgelekt is dat de leiding van Fc Twente heeft gedreigd met een fallissementsaanvraag per 1 juli a.s. indien de gemeente geen garantiestelling van 7 miljoen euro afgeeft. Toevallig bijna het bedrag dat de club volgens de CAS moet betalen aan de eigenaren van oud- clubspeler Jesus Corona.
Het Enschedese college van B&W had in vertrouwelijkheid al toegezegd uitstel te willen geven voor een aflossingsbetaling van 2,1 miljoen euro, maar zit nu met het dreigement in haar maag.
Met de gevraagde garantstelling zou de schuld van de club aan de gemeente Enschede toenemen tot 32,4 miljoen euro. Daarnaast heeft de club nog een miljoenenschuld vanwege de uitbreiding van het stadion. Mocht Fc Twente failliet gaan, leidt de gemeente nu een verlies van 25,4 miljoen euro.
In de gemeenteraad worden forse vraagtekens gezet bij de handelswijze van Fc Twente. Temeer daar de gemeente al een bezuiniging van 15 miljoen euro moet doorvoeren op de begroting. De animo om Fc Twente opnieuw uit de sores te helpen is marginaal vanwege het gemeenschapsgeld dat er mee gemoeid is.

Spelerspot
Fc Twente heeft eveneens problemen bij de verkoop van aandelen om het aantal contractspelers op peil te brengen. Mogelijke investeerders vrezen dat hun geld opgaat aan aflossingen. Volgens de eigen begroting heeft Fc Twente een 'spelerspot' nodig van 14 miljoen euro om competatief het nieuwe seizoen in te kunnen gaan, met als doel in één seizoen weer terug te keren in de eredivisie. Nu de werkelijkheid naar buiten komt, kan de conclusie getrokken worden dat ook de huidige clubleiding de zaken veel rooskleuriger heeft voorgeschoteld dan de werkelijkheid.
Mocht de club failliet gaan, vervallen de huidige spelerscontracten.

Archief
Terug naar vorige pagina