Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-06-2017  

Marquette´s doq 16 geeft impuls aan Vriezenveen


v.l.n.r.: Hans en Pa Evers, wethouder Jan-Herman Scholten en Magda Evers bij de onthulling van de naam doq 16 voor het arbeidsmigranten-pension van Marquette Detachering aan het kanaal in Vriezenveen.
 

VRIEZENVEEN – Ruim 10 jaar stond het oude Raiffeisen-pand aan de Wierdenseweg 16 in Vriezenveen leeg. Het bedrijventerreintje waar in vroegere tijden de Landbouwersbank en het aanpalende bankgebouw zat ingeklemd tussen het spoor Almelo-Mariënberg en het kanaal Almelo-De Haandrik lag er al een tijdje zieltogend bij sinds de laatste gebruiker de Jong & Laan accountants belastingadviseurs verkaste naar een nieuwbouwpand aan de Koningsweg 2.

Marquette Vastgoed
Min of meer bij toeval kwamen Hans en Magda Evers op het spoor van de panden die er verloederd bijlagen. Hun bedrijf Marquette Detachering op het Bedrijvenpark Twente 331 in de gemeente Almelo is een boeiend, uitdijend bedrijf dat arbeiders uit Oostbloklanden als Polen, Hongarije en Roemenië succesvol uitzet bij bedrijven in geheel Overijssel. Zo’n 700 werknemers telt Marquette Detachering inmiddels maar met de groei neemt ook het huisvestingsprobleem toe van nieuwkomers. ‘Dat is de groep die nog in een gewenningsfase zit’, zegt Hans Evers. ‘Ze komen hier in principe alleen naar toe om geld te verdienen voor thuis. Vier weken hard werken en dan weer een lang weekend naar huis. De beloning in Nederland en het thuisland loopt nog ver uiteen en ze willen hier dus bouwen aan hun toekomst. Het zijn bijna allemaal vakmensen als metaalbewerkers en lassers en productiemedewerkers of bouwvakkers. Wij bieden een goed Nederlands salaris maar vinden ook dat zij recht hebben op goede huisvesting’, aldus Evers.

Dat bleek minder makkelijk gedaan dan gezegd door verzet van bewoners in steden en dorpen en ook gemeentebesturen namen daardoor een afwachtende houding aan. Zo ontstond Marquette Vastgoed dat zich richt op onroerend goed om arbeidsmigranten te huisvesten. Villapark ’t Lageveld in Wierden werd als eerste aangekocht om medewerkers te huisvesten. De gemeente Wierden stond niet te juichen, maar blokkeerde het ook niet en zo ontstond na een grondige opknapbeurt een eerste huisvestingslocatie voor de werknemers, die de kritiek van de werkgevers Magda en Hans Evers kon doorstaan maar ook voldoet aan de door de wet gestelde voorwaarden en in bezit is van het SNF-certificaat maar ook de Nationale Inspiratieprijs in brons Flexwonen kreeg toegedicht.

Her en der in de provincie werden woningen aangekocht en opgeknapt door de bouwtak Marquette Projecten dat ook door aannemers wordt ingehuurd of zelf grotere projecten ontwikkelt. Al die woningen blijven onder eigen beheer, onderhoud en toezicht. In Almelo ging de aankoop van de vroegere meisjesinrichting Huize Alexandra ter elfde ure niet door vanwege uitbreiding van het naastgelegen asielzoekerscentrum. De behoefte bleef derhalve hoog en nu volgt een nieuwe locatie in Vriezenveen waar de oude Raiffeisenbank werd omgetoverd in een fraai pension-onderkomen voor 30 arbeidsmigranten. De gemeente Twenterand werkte mee, Evers en de zijnen voeren het beheer en de arbeidsmigranten zijn blij, want de pensionkosten per week blijven met 57 euro laag.
‘Hier worden de door ons genoemde eerste-fase arbeidsmigranten gehuisvest. Diegenen die hier uiteindelijk willen blijven en hun gezin laten overkomen, helpen wij met reguliere huisvesting via de normale kanalen. Voor de groep die nog twijfelt, willen wij nog meer van dit soort  huisvesting organiseren. Wij vragen inzet, maar bieden veel ook qua zorg en begeleiding in deze fase, voor hen als onze werknemers en voor de buurtbewoners. Iedereen tevreden is ons uitgangspunt’, zegt Evers die wethouder Jan-Herman Scholten bereidt vond om samen met Pa Evers de naam doq 16 van het fraaie arbeidsmigrantenonderkomen te onthullen .

Marquette Groen
Zestig locaties waar Marquette Detachering haar werknemers in Overijssel huisvest. Dat betekende tevens dat het ondernemersechtpaar Evers nog wat extra verantwoordelijkheden kreeg. Opdrachtgevers willen natuurlijk dat hun ingehuurde krachten op tijd op het werk verschijnen. Zo ontstond Marquette Logistiek dat inmiddels een wagenpark beheert van 60 voertuigen om medewerkers van en naar de diverse werkplekken binnen Overijssel te vervoeren. Zestig voertuigen die onderhoud behoeven, maar vooral aan alle veiligheidsregels moeten blijven voldoen. Geboren uit nood vanwege de vele huisvestingslocaties.

Die vele huisvestingslocaties hebben nog een verder gevolg gehad. Rondom de onderkomens is groen en veel groen zoals op villapark Het Lageveld of het inmiddels ook in bezit zijnde naastgelegen Buitengoed Het Lageveld waar Marquette Projecten recreatieve luxe villa’s voor koop of verhuur realiseert.
Al dat groen moet worden onderhouden en zo werd Marquette Groen geboren. Inmiddels uitgedijd met vakbekwame hoveniers dat naast het groen rond de eigen Marquette Vastgoedpanden ook in opdracht werkt voor particulieren, bedrijven en gemeenten. Naast doq 16 is dat de tweede revitalisering op het oude bedrijvenparkje in de kanaalzone aan de Wierdenseweg in Vriezenveen. De gemeente Twenterand kan er trots op zijn dat Magda en Hans Evers dat allemaal van de grond tillen.

Fotoreportage (36 foto's)...

 
03-06-2017  

Gebundelde kracht Lokaal Hellendoorn

 

HELLENDOORN – De toenemende versnippering van lokale gemeenteraadsfracties zorgt hier en daar voor bezinning. Gingen in Almelo de politieke partijen Almelo’s Liberaal Alternatief (ALA), BurgerBelangenAlmelo (BBA) en Almelooooo al samen tot Lokaal Almelo Samen (LAS), in Hellendoorn volgden de partijen BurgerBelang, GemeenteBelangen en HOP dat voorbeeld en gaan nu bij de gemeenteraadsverkiezing in 2018 de verkiezingsstrijd aan als Lokaal Hellendoorn. De naam werd gekozen uit 150 inzenders van de gemeente. Met nu 9 zetels is Lokaal Hellendoorn virtueel de grootste fractie in de gemeenteraad van Hellendoorn.  
Ook de LAS-partijen in Almelo kregen bij de vorige verkiezingen in 2014 het meeste aantal stemmen maar ook daar werd de fractie LAS buitenspel gezet tijdens de collegevorming. Door de fusie krijgen zij bij de volgende verkiezing het lijstnummer 1 en dat doet ‘zeer’ bij de traditionele machtspartijen.
 

 
03-06-2017  

Politie slaat slag in Noordoost Twente

 

OLDENZAAL – Tientallen huisadressen in o.a. Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen werden zaterdag onaangekondigd bezocht door de politie wegens openstaande boetes. Daarbij werd flink gecasht en werden twee auto’s in beslag genomen. Wie niet kon betalen werd gewezen op een betalingsregeling met het CJIB. Wie niet thuis was kan rekenen op een herhaald bezoek. Uiteraard onaangekondigd.
 

 
09-06-2017  

Regiotaxi geen openbaar vervoer meer

 

ALMELO – Per 1 juli 2017 vervalt de openbaar vervoer functie voor Regiotaxi. Met ingang van die datum krijgt Regiotaxi een functie voor leerlingenvervoer en vervoer van en enaar dagbestedingen. De regeling geldt voor 13 Twentse gemeenten.
De openbaar vervoer functie per taxi wordt met ingang van dezelfde datum overgenomen door vervoerder Twents.
Meer info klik hier.

 
15-06-2017  

OAD zet nachtbus Twente-Schiphol in

 

GOOR – Hij gaat weer rijden, de snelweg nachtbus van Twente naar Schiphol vice-versa. Vervoerder OAD begint op 24 juni met de snelweg nachtbus met als opstapplaatsen Enschede, Hengelo, Goor, Almelo, Hof van Twente/Holten, Deventer, Apeldoorn en Barneveld.  De opstaplocaties zijn aangegeven op de website van OAD waar u ook kunt boeken vanaf 10 euro. Een goed en veilig alternatief voor de parkeerkosten op Schiphol Airport.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-06-2017  

Oplichters huis aan huis actief in Twente

 

REGIO – Lieden die de bestrating rond het huis wel even vernieuwen, de tuin opknappen, het schilderwerk wel onderhanden willen nemen en dan later een hoge rekening presenteren, het gebeurt allemaal en dat al sinds jaren.

In de regio zijn dergelijke leiden weer op pad. In Haaksbergen waarschuwt de politie voor pannen en messensets-verkopers die de huizen langs gaan en deze vanuit de auto aan de man proberen te brengen. Dat gaat gepaard met enig intimiderend gedrag en wie door de knieën gaat blijkt achteraf spullen van inferieure kwaliteit te hebben gekocht. Aan de colportagewet hebben deze lieden geen boodschap waardoor de koper met waardeloze spullen in zijn maag zit.

De gemeente Wierden waarschuwt voor glazenwassers die ongevraagd ramen lappen en een rekening achterlaten. Later op de dag volgt de inning waarbij het gedrag intimiderend is. Betaal niet als u geen opdracht hebt gegeven, is het advies van de gemeente.

De politie geeft het advies om zo mogelijk kentekens van auto’s van de oplichters te noteren en deze aan hen door te geven via telefoonnummer  0900 8844
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zegt de politie er bij.

< afbeeldingen gemeente Wierden en politie Haaksbergen

 
20-06-2017  

Hengeloër naar RvS over afvalbeleid


'Omgekeerd inzamelen' krijgt veel kritiek. De burgers moeten sorteren en sjouwen, de gemeenten incasseren voor metalen, glas, plastic en papier en de kosten van burgers zijn niet lager. Vooral ouderen zijn de dupe door de brengafstanden. Bovendien leidt omgekeerd inzamelen tot veel klachten over het dumpen van afval, zowel in de natuur waar veel natuurorganisaties over klagen en bij milieu-eilanden.
Toch zetten gemeenten het 'omgekeerd inzamelen' door.
 

HENGELO – De Hengeloër Eddy van Essen gaat de ‘oorlog’ aan met de gemeente over het afvalbeleid. In Hengelo is vorig jaar het zo genoemde ‘omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval’ ingevoerd. Inwoners moeten dan hun verplicht gescheiden afval naar milieu-eilanden in de wijken brengen om dat in ondergrondse containers te storten middels een milieupas.
Eind dit jaar wil de gemeente Hengelo stoppen met de ophaaldienst van de grijze container. Het ‘omgekeerd inzamelen’ gebeurt onder regie van Twente Milieu, het afvalbedrijf van meerdere Twentse gemeenten.

Van Essen is het niet eens met het nieuwe beleid en stelt dat de gemeente met bijvoorbeeld de afstanden tot de milieu-eilanden. Dat zou maximaal 250 meter zijn maar dat veranderde later in circa 250 meter. Ook de keuzeplekken zijn volgens de Hengeloër discutabel. Eigenlijk vindt Van Essen dat de gemeente verzaakt bij haar wettelijke plicht om huishoudelijk afval in te zamelen door de burgers nu een deel van het werk te laten uitvoeren. 
De Hengeloër krijgt echter geen voet aan de grond bij de gemeente en stapt nu naar de Raad van State waar hij eist dat het ‘omgekeerd inzamelen’ per direct wordt gestopt. De spoedzaak dient donderdag a.s.

 
24-06-2017  

Moeraskoorts paardenstal bij Bad Bentheim


Ten zuiden van Bad Bentheim is een vervoersverbod van paard-achtigen ingesteld.
 

BAD BENTHEIM (D) – Bij een stalhouderij ten zuidwesten van Bad Bentheim is een paard afgemaakt dat getroffen werd door het virus Equine infectieuze anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd. De andere paarden op stal zijn gecontroleerd en bleken virusvrij.  De Duitse veterinaire autoriteiten hebben rond de getroffen stalhouderij een vervoersverbod ingesteld. Voor de getroffen stalhouderij geldt een quarantaine van twee maanden.  De ziekte kent Europees een meldingsplicht sinds 2010.

Moeraskoorts is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. Het is geen zoönose. Dat wil zeggen dat mensen de ziekte niet kunnen krijgen of overbrengen. Wel is er een menselijke variant die malaria wordt genoemd.
Het virus wordt uitgescheiden via ontlasting, bloed en sperma van paardachtigen en overgebracht door muggen, vliegen en dazen. Dat gebeurt vooral in lente, zomer en herfst en vooral in laaggelegen, moerasachtige gebieden. Tegen erg warme en droge omstandigheden is het virus niet goed bestand.

Equine infectieuze anemie is lastig te bestrijden. Er zijn geen geneesmiddelen tegen. Bestrijden van muggen en dazen is de beste preventie. Laat bijvoorbeeld niet langdurig water staan in drinkbakken en emmers waar muggen larven in kunnen uitzetten.  
Lees meer…

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-06-2017  

De Wilmersberg wint zilver bij Dutch Hotel Award

 

DE LUTTE - Landgoed De Wilmersberg in De Lutte is er net niet in geslaagd de Dutch Hotel Award te winnen. De prestigieuze award werd gisteravond, tijdens het Hotel Management Diner in Den Haag, uitgereikt aan het Kruisherenhotel in Maastricht. De Wilmersberg werd tweede, Bilderberg Vaalsbroek in Vaals won de bronzen plak.
 
Begin deze maand bracht de jury een bezoek aan De Wilmersberg. In twee uur tijd leidde het managementteam ze rond in het hotel en over het landgoed. ‘Het was al een enorme eer om in de finale te staan’ zegt Githa van Vilsteren. ‘We zijn natuurlijk teleurgesteld dat we de award niet gewonnen hebben, maar we zijn ook blij met de tweede plaats, net achter het zeer gerenommeerde 5-sterren design Kruisherenhotel in Maastricht’.
 
De jury over De Wilmersberg: ‘Dit landelijk gelegen hotel heeft een bijzonder model ontwikkeld om gasten binnen te krijgen en terug te laten keren. Ook is het heel knap om op zo’n locatie een 9,3 te halen op Booking.com én om zulk goed personeel aan zich te kunnen binden. Moderne managementtechnieken als scrum worden hier succesvol ingezet en alles is in serieuze teams gevangen. Mooi om te zien hoe Boudewijn en Githa van Vilsteren elkaar aanvullen en sinds 2011 dit hotel succesvol leiden terwijl ze niet uit de regio en niet uit de hotellerie komen. Ze excelleren in het laten ‘shinen’ van hun team. De chef-kok verdient een eervolle vermelding, wát een gedrevenheid.

Dutch Hotel Award
De Dutch Hotel Award is een onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich op een unieke manier onderscheidend heeft gemanifesteerd. Het doel is om de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten. De positieve publiciteit zal een bron moeten vormen van inspiratie voor ondernemers, directeuren en medewerkers, waardoor de kwaliteit van dienstverlening en plezier in het vak actief wordt gestimuleerd.

Landgoed De Wilmersberg
Landgoed De Wilmersberg is een zelfstandig 4-sterren hotel gelegen in De Lutte (Ov.). Het hotel is gevestigd in het voormalig landhuis van de Twentse textielfamilie Blijdenstein en ligt op een landgoed ruim 14 hectare eigen grond. Het hotel biedt 59 kamers en suites, diverse terrassen, een lounge, restaurant, zaalruimte tot 300 gasten en een in de winter van 2017 geheel vernieuwde Wellness & Beauty. Het hotel is eigendom van Agfra Holding B.V., de beheers- en investeringsmaatschappij van de familie Fransen (voorheen eigenaar van het reisconcern Arke Reizen). De dagelijkse leiding is in handen van het directie-echtpaar Boudewijn en Githa van Vilsteren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-06-2017  

Koninklijke Boom verkoopt nieuwsmedia aan NDC

 

MEPPEL – Koninklijke Boom Uitgevers heeft haar nieuwsmedia verkocht aan de Noordelijke Dagblad Combinatie. Het personeel werd dinsdag geïnformeerd door directeur Mas Boom. Bij de overname zijn 130 medewerkers betrokken die 5 dagbladen, 15 weekkranten en diverse sociale media verzorgen. Koninklijke Boom vierde vorig jaar haar 175-jarig bestaan. Koninklijke Boom blijft actief als uitgever  en concentreert zich verder op het gebied van haar educatieve, professionele, wetenschappelijke en algemene uitgeefactiviteiten vanuit Uitgeverij Edu’Actief, Boom uitgevers Amsterdam, Boom uitgevers Den Haag, Uitgeverij Sarphati en Courseweb.
Directeur Boom (5e generatie van het familieconcern) stelde dat de nieuwsafdeling van Koninklijke Boom een gezond bedrijf is maar op den duur een niche te kleine speler zou worden. Eerder was al eens geprobeerd om De Stentor los te weken uit de vroegere Wegener Groep (nu Persgroep Nederland) maar dat lukte niet. Het samenvoegen met NDC ziet Boom als een versterking voor de nieuwsvoorziening in Noord Nederland.
De NDC Mediagroep is o.a. uitgever van het Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Fries Dagblad en een 40-tal weekkranten.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina