Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-06-2014  

Gekissebis over salarissen XL Businesspark


Gedeputeerde Ineke Bakker en wethouder Jan van Marle kissebissen
 

ALMELO/ZWOLLE – Gedeputeerde Ineke Bakker en de Almelose wethouder van Economische Zaken Jan van Marle zijn het oneens over hoe de hoge salarissen van de managers van het XL Businesspark Twente omlaag moet worden gebracht. Gedeputeerde Bakker denkt dat dit met terugwerkende kracht kan en wethouder Van Marle vindt dat dit met het aangaan van een nieuwe contractperiode moet. De wethouder wil nu een onafhankelijke deskundige naar de afgesloten contracten laten kijken. De twee managers Luit Hoogenberg en Maarten Rol krijgen, omgerekend naar een volledige baan in uren, meer betaald dan de Balkenendenorm. Die overeenkomsten zijn overigens tot stand gekomen door een Europese aanbesteding en lopen eind 2015 af.
Het XL Businesspark bij Bornerbroek langs de A35 (gem. Almelo) is een gezamenlijke exploitatie van de provincie Overijssel en de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Enschede. Het bedrijvenpark is bestemd voor ‘ruimtevreters’ die zich willen vestigen in Twente of binnen Twente moeten verkassen.

Lees ook:
Politieke ophef over XL Businesspark Twente
Politiek toneel over salarissen XL Businesspark

 
04-06-2014  

Rijssen/Holten betaalt uitkeringen dubbel

 

RIJSSEN – De gemeente Rijssen/Holten heeft vandaag zo’n 300 bijstandsuitkeringen dubbel uitbetaald. Na Amsterdam en Almelo dus wederom een gemeente die in de fout gaat. Met de dubbele betaling was in Rijssen/Holten zo’n 250.000 euro gemoeid.
Na het ontdekken van de fout zijn alle uitkeringsgerechtigden gebeld met het verzoek de onterechte uitbetaling binnen een week terug te storten.

 
05-06-2014  

Menzis steunt klinische verloskunde in Almelo

 

ALMELO/HENGELO – Ziektekostenverzekeraar Menzis heeft geen problemen met de concentratie van Klinische Verloskunde in het ZGT Almelo en MST Enschde. Eerder wees Menzis de omgekeerde route van Almelo naar ZGT Hengelo af. Dit vanwege de slechte bereikbaarheid uit bepaalde delen van Twente.
De ZGT Ziekenhuizen in Hengelo en Almelo en het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede maken steeds meer gezamenlijke afspraken over concentraties van top-medische zorg in Twente. Aanleiding is de drang tot bezuinigen waardoor niet elk ziekenhuis in de regio elke vorm van top-medische zorg kan blijven handhaven. In ZGT Almelo wordt ook de Intensive Care van de ZGT-ziekenhuizen geconcentreerd. De bundeling en spreiding wordt gedragen door de samenwerkende maatschappen van specialisten in de Twentse ziekenhuizen waardoor de concurrerende rol van de directies van ZGT en MST ondergeschikt raakten. Twentenaren moeten dus voor top-specialistische zorg dus vaker naar drie verschillende ziekenhuizen. De basiszorg blijft wel in elk ziekenhuis gehandhaafd.

 
05-06-2014  

Nieuwe ontwikkeling Deventer Moordzaak

 

DEVENTER – Volgens de Volkskrant is er een nieuwe ontwikkeling in de moord op de Deventer weduwe Wittenberg in 1999. Een getuige heeft zijn verklaring ingetrokken tegen de inmiddels op vrije voeten veroordeelde boekhouder Ernest Louwes. Hij zat een straf uit van 12 jaar. Sindsdien vecht Louwes voor eerherstel en advocaat Knoops diende een herzieningsverzoek in. Louwes was boekhouder bij de weduwe Wittenberg en werd uiteindelijk tweemaal vrijgesproken voordat hij werd veroordeeld op technische getuigenverklaring en dna-sporen die volgens deskundigen niet op de dag van de moord achter gelaten hoeven te zijn.
Naar de Volkskrant nu publiceert heeft een getuige deskundige zijn verklaring ingetrokken dat Louwe met zijn mobiele telefoon op de dag van de moord in Deventer is geweest. Volgens de nieuwe uitleg was het technisch toch mogelijk dat het signaal via een zendmast in Deventer is gegaan zonder dat Louwes daar ter plekke was.
Ook heeft de recherche nieuwe aanwijzingen dat de moord niet op donderdag 23 september 1999 is gepleegd maar mogelijk op vrijdag 24 september. Op die dag heeft Louwes een sluitend alibi. Ernest Louwes heeft altijd ontkend iets met de moord op de weduwe te maken te hebben gehad. Meerdere deskundigen steunden hem daarin en ook marktonderzoeker Maurice de Hondt steunde Louwes in zijn verzet. De Hondt wees naar de zin van de rechter teveel op de rol van de tuinman en werd daarvoor veroordeeld en mocht daarover niets meer publiceren.

<< Ernest Louwes schreef een onthullend boek over zijn case
 

 
06-06-2014  

Vjenne's Illegale Haringparty levert 29.000 euro op

 

VRIEZENVEEN – De jaarlijkse ‘Illegale Haringparty’ van de stichting Mensen voor Mensen in Zalencentrum Zandwijk te Vriezenveen heeft donderdag een recordbedrag van ruim 29.000 euro opgeleverd voor nog nader te bepalen goede doelen. Stichtingsvoorzitter Albert Hendrikse maakte het bedrag bekend aan het einde van de party waar veel ondernemers uit de regio actief meeboden op de te veilen goederen en diensten.
De opbrengst van de haringparty 2013 kwam ten goede aan Zorgcentrum ‘t Haarhuus in Westerhaar, Zorgcentrum de Vriezenhof in Vriezenveen, Stichting Bowie uit Wierden en Stichting Manna uit Twenterand.

< Stichtingsbestuurders Magda en Hans Evers nemen het vaatje haring in ontvangst uit handen van de haringmeisjes van Maatjes Vishandel. Foto: Coen Mulder

 
08-06-2014  

Vriezenvener verongelukt bij Geesteren

 

GEESTEREN – Een 43-jarige automobilist uit Vriezenveen is vanmorgen bij een eenzijdig ongeval om het leven gekomen. De bestuurder reed over de Geesterenseweg-Vriezenveenseweg ter hoogte van de Wolfshaarweg en Gelepollenweg bij Geesteren met hoge snelheid tegen een boom. Hij overleed ter plekke. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie heeft het ongeval in onderzoek.

Meer foto's: Alwin Winkel Fotografie


< De restanten nadat de brandweer de knipschaar heeft gebruikt om het slachtoffer te bevrijden.

 
11-06-2014  

Stekker uit ontwikkeling Luchthaven Twente

  ZWOLLE/ENSCHEDE – De provincie Overijssel en de gemeente Enschede hebben definitief besloten te stoppen met de ontwikkeling van een commerciële burgerluchthaven op de voormalige vliegbasis Twente. Gebiedsontwikkelaar ADT (provincie en gemeente) maakte dat vanmiddag bekend. Als aanleiding wordt genoemd een te verwachten negatief advies uit Brussel voor de beoogde bescheiden overheidsbijdrage, een bijdrage waar beoogd exploitant en investeerder Dik Wessels op stond vanwege het bewijs van betrokkenheid van provincie en gemeente Enschede. Het advies uit Brussel (Europese Unie) wordt op z’n vroegst in januari 2015 verwacht, toch trekt ADT er nu al de stekker uit.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-06-2014  

Almelo en Geesteren één Hippisch blok

 

ALMELO – Op vrijdag 13 juni beginnen de Almelose Ruiterdagen met de pony’s. Op maandag 16 juni gevolgd door de paarden t/m zondag 22 juni. Aansluitend op dinsdag 24 juni volgt dan het CSI Twente in Geesteren kortom ruim 3 weken paardensport aaneen in Twente dat als hippische regio al jaren op de kaart staat.
In absolute aantallen is de breedtesport in Almelo het grootste en zelfs een der grootste hippische evenementen in Europa. Liefst 800 pony’s en bijna 1500 paarden zijn goed voor zo’n 11.000 starts in dressuur en springen. Het CSI Twente heeft zich eveneens verbreed met de basissport maar is in de slotdagen het domein voor de internationale subtoppaarden als 3-sterren evenement.
In Almelo is de Bolk Transport Derby over een afstand van 1050 meter met 21 hindernissen, waaronder de fameuze Irish Wall, de zwaarste springwedstrijd. In Geesteren is dat op de slotdag de Grote Prijs van Twente. De geldprijzen van het internationale hippische evenement in Geesteren is uiteraard hoger, maar de paardensport kent één bijzonderheid en dat is dat topruiters en amateurs met regelmaat tegen elkaar strijden. Dus ook in Almelo ruiters als Gerco en Ben Schröder, Jeroen Dubbeldam, het jonge Franse talent Roger Chammas, de Iraanse kampioen Majid Sharifi, Wassim Anzarouti,  Hendrik-jan Schuttert, en Gert-Jan Bruggink (foto) die de derby al eens won in 2009 met Acodetto. Maar meestal is er wel een andere subtopsporter die met de eer gaat strijken vanwege het bijzondere karakter van de zware derby. Zelfs bij de pony’s is die derby een waar spektakel om te zien. Kortom ruim 3 weken is heel hippisch Nederland in Twente te vinden.
 

 
12-06-2014  

Wie herkent fietsdief in Rijssen na TDR-Classic

 

RIJSSEN – Oud- profwielrenner Theo de Rooy en ex- directeur sportief van de opgeheven Rabobank wielerploeg Theo de Rooij heeft een foto vrijgegeven van de dief die zijn dure racefiets stal na de finish van de jaarlijkse Theo de Rooij Classic jl. zaterdag 7 juni. Theo de Rooij liet meteen al via Twitter weten dat er beelden waren van de dief en deze vermoedelijk wel gepakt zou worden.
Tot op heden is dat niet gebeurd, vandaar dat deze foto werd vrijgegeven. Wie de dief herkent, kan zich melden bij de politie.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-06-2014  

Haring en nog eens haring bij Bolk Transport

 

ALMELO – Het jaarlijkse haringhappen bij Bolk Transport in Almelo is een der haringparty’s in het land waarvoor vele agenda’s worden aangepast. Van ministers tot parlementsleden, van burgemeesters tot wethouders en vele (inter)nationale zakenrelaties van Bolk Transport in Almelo en Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo, allemaal houden ze rekening met het haringhappen van Henk Bolk, de grondlegger van het concern en ras lobbyist voor de belangen van de Nederlandse en Twentse transportwereld in het bijzonder. Maak Henk Bolk tot kartrekker en de zaak komt in beweging! Dat weten ze inmiddels in Den Haag, waar een telefoontje van Bolk meer invloed heeft dan van welke Twentse wethouder dan ook. Zo’n 550 gasten mocht Bolk ontvangen tijdens het haringhappen dat altijd gekenmerkt wordt door de ongedwongen sfeer. De ultieme reden voor velen om er bij te willen zijn.
Pensionado Henk Bolk heeft dus nog een druk leven ondanks dat de bedrijven al in 2008 in handen van de directieleden André Pluimers, Joop Savenije (Bolk Transport) en Gerco Linthorst (CTT) over gingen.

André Pluimers, directeur Bolk Transport, heette alle gasten uit binnen- en buitenland welkom namens organisator Henk Bolk, Bolk Transport en CTT Hengelo. Pluimers prees Bolk over zijn ondernemersgeest en organisatietalent en wees er op dat het 20 jaar ‘Haringhappen bij Henk’ er toch voor diende om de logistieke bedrijven in de schijnwerpers te zetten. Hij verwees naar de opgestelde specifieke transportmogelijkheden van Bolk Transport met lengtes van 70 meter, de groeiende container-overslag bij CTT in Hengelo, de investeringen en uitbreidingen op het XL Businesspark Twente en de rail-containeroverslag in Bentheim (D). In deze riep hij collega-ondernemers en de politiek op om Mark van Onna te steunen bij de ontwikkeling van ‘Port of Twente’, de gezamenlijke havenontwikkeling van gemeenten in de regio. Volgens Pluimers kan dat binnen een paar jaar tot honderden extra banen in de Twentse logistieke bedrijfstak leiden.

Henk Bolk, die nog president-commissaris is bij Bolk Transport en CTT, riep vervolgens de zes aanwezige burgemeesters op om samen met hem de eerst ‘hollandse nieuwe’ te nuttigen. Voordien zette hij nog zijn oude leermeester aan de technische school Roel Vos en vriend en fotograaf Freek Buitenweg in de bloemen als dank voor bewezen diensten en vriendschap. Beiden zijn ernstig ziek.
Ook de Europarlementariërs Hans van Baalen (VVD) en Annie Schreijer-Pierik (CDA), die onlangs met ruim 113.000 voorkeurstemmen werd gekozen, kregen een bloemenhulde. Annie reageerde adrem en riep Bolk op om ook haar deur in Brussel niet voorbij te lopen als hij Van Baalen bezoekt om Twente te promoten in het Europees parlement. Bolk ‘bekende’ als rasechte VVD’er dat hij Annie een beetje had geholpen in de campagne en merkte richting Van Baalen op; ’Dat vindt je toch niet erg he?’
De plezierige haringparty werd muzikaal opgeluisterd met optredens van het combo Tonny Eyk, de beste zanger van Nederland volgens Sterren.nl Jannes en het orkest voor verstandelijk gehandicapten Flying Birds van de stichting Aveleijn.

Fotoreportage: Coen Mulder
en Roel Immink

Fotoreportage (41 foto's)...

 
21-06-2014  

Westerhuis neemt Rokarent Party & Event over

 

ENSCHEDE/ALMELO – Rokarent Party & Event in Enschede is overgenomen door Westerhuis Verhuur Twente in Almelo. Het partyverhuurbedrijf in Almelo kent al een zeer lange historie sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw en heeft haar klanten vooral in de regio Almelo en in het westen van het land. Westerhuis Verhuur ging vorig jaar, na eerder te zijn overgenomen, failliet maar maakte een snelle doorstart door de overname van ‘thuiszorg-miljonair’ Jan Torny. Deze kondigde gelijk al aan grotere plannen te hebben met zijn investering in Westerhuis. Met de overname van Rokarent wil Torny ook de Duitse markt op en lonkt hij tevens naar het Noorden van het land. De vestiging Rokarent in Enschede blijft gewoon open en ook het personeel wordt overgenomen.

 
24-06-2014  

Failliet Veurink Transport Hardenberg verkocht

 

HARDENBERG – Veurink International in Hardenberg maakt een doorstart door de overname van het logistieke dienstverleningsbedrijf Koninklijke Rotra uit Doesburg. Dat is het resultaat na een weekend onderhandelen met curator Mr. Eringa. Veurink International ging vrijdag failliet.
Wat in 1883 begon met een beurtvaartschip op het Overijsselsch Kanaal tussen Beerzerveld en Almelo dankzij de inspanningen van de betovergrootvader van toenmalig directeur Jan Veurink bij het 125-jarig jubileum in 2008. De betovergrootvader voer eerder als schippersknecht en begon destijds een eigen beurtvaart. Met de beurtvaart werden o.a. eieren en kippen vanuit de regio Hardenberg/Coevorden naar de stad Almelo vervoerd.
Ondanks de goede toekomstverwachtingen in 2008, bleek ook de crisis en de druk op de vrachtprijs voor Veurink Internationaal te lang te duren. Van 120 personeelsleden en zo’n 100 trucks, kromp het bedrijf al gestaag en toen begin dit jaar eigenaar-directeur Jan Veurink overleed, kwam er nog een probleem bij.
Koninklijke Rotra uit Doesburg is nu de koper en heeft de intentie uitgesproken het meeste personeel over te nemen. Ook heeft het de bedrijfspanden in Hardenberg voor langere tijd gehuurd maar aan het tijdperk van het inmiddels 130-jarige familiebedrijf Veurink Transport is een einde gekomen.
Toch zal de bekende oranje truck met het V-logo niet van de Europese wegen verdwijnen. Lidus Veurink, broer van de inmiddels overleden Jan, begon in 1991 in het Belgische Roeselare zijn eigen bedrijf, na zakelijke onmin binnen het bedrijf, onder de naam A.J. Veurink. Ook hij voert het bekende logo en de oranje kleur van de trucks. Bovendien heeft Lidus zoon Arjen in Haaksbergen een logistiek centrum onder de naam AJV Logistic.

 
25-06-2014  

Jeugdzorg Overijssel wil 251 mensen kwijt

 

ZWOLLE - Bureau Jeugdzorg Overijssel (BJzO) sluit niet uit dat medewerkers moeten worden ontslagen. BJzO heeft 251 medewerkers in de regio's Twente en IJsselland boventallig verklaard.
De reorganisatie bij Bureau Jeugdzorg Overijssel is noodzakelijk omdat de jeugdzorg per 1 januari 2015 van de provincies naar de gemeenten gaat. De gemeenten hebben aangegeven minimaal 15 procent te korten ten opzichte van het huidige budget.
Voor een deel kunnen medewerkers overstappen naar gemeenten of door gemeenten ingehuurde uitvoeringsorganisaties maar dat zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. Zo neemt de stichting Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening in Enschede 25 werknemers in dienst omdat het de jeugdzorgtaak voor de gemeente Enschede gaat uitvoeren.
De ondernemingsraad van BJzO heeft ingestemd met de reorganisatie en samen met de vakbonden is een sociaal plan opgesteld.
 

 
26-06-2014  

Groei paardensector versterkt economie Euregio

  GEESTEREN - Er zijn veel kansen om de economische betekenis van de hippische sector in de EUREGIO te vergroten. Dit blijkt uit het Duits-Nederlandse onderzoeksrapport ‘Het paard als economische factor in de EUREGIO´. In het rapport dat op 26 juni tijdens het CSI Twente in Geesteren werd gepresenteerd, worden de perspectieven van de hippische sector voor de arbeidsmarkt, het toerisme en innovatie in het EUREGIO gebied geschetst. Wat betreft de paardeneconomie is de EUREGIO uniek in Europa. Nergens anders is de hippische sector zo breed en zo groot. Een goede basis om de sector te laten groeien. Zo blijft de internationale vraag naar paarden, instructeurs en diensten groot en zijn de eigen inwoners onverminderd geïnteresseerd in de paardensport, zoals het CSI Twente, Military Boekelo en het Dutch Youngsters Festival Wierden en de Almelose Ruiterdagen laten zien. De laatste is zelfs een der grootste hippische evenementen voor de basissport in Europa. Daarnaast biedt de hippische sector ook veel mogelijkheden voor toerisme, onder meer op gebied van ruitervakanties en ruiterroutes.
De totale gerelateerde omzet binnen de Euregio bedraagt volgens het onderzoek maar liefst 1,1 miljard euro. Twente en de Achterhoek vullen daar 600 miljoen euro van in.
Lees verder...

 
27-06-2014  

Tuitert en Dubbeldam in Fokkerscafé CSI Twente

 

GEESTEREN - Vanuit verschillende invalshoeken in de topsport zoeken naar overeenkomsten om van elkaar te kunnen leren, dat staat centraal tijdens een uniek Fokkerscafé tijdens CSI Twente. KWPN Overijssel houdt in samenwerking met Rijpaarden Fokvereniging Twente en de fokvereniging Holbatheo een Fokkerscafé op zaterdag 28 juni tijdens het CSI Twente Geesteren.
Olympisch kampioenen Mark Tuitert en Jeroen Dubbeldam geven hun visie op essentiële eigenschappen van topsport(ers), het recent benoemde nieuwe lid van de hengstenkeuringscommissie Wout Jan van der Schans vertaalt dit naar visie op fokkerij. Het forum wordt geleid door de zeer ervaren veterinair Jan Greve die onder andere zijn sporen verdiend heeft als veterinair van de Nederlandse equipe.
Het Fokkerscafé tijdens het CSI Twente begint om 10.30 uur.
Meer info klik hier.

 
28-06-2014  

Rutte: Optimistisch over economie Overijssel


Premier Rutte bij het bezoek aan de Almelose Ruiterdagen.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Minister-president Mark Rutte is zeer optimistisch over de economische kracht van Overijssel. In het programma ‘Het Ochtendhumeur’ van RTV Oost wees Rutte o.a. op de ontwikkeling van de Regio Zwolle als knooppunt naar het noorden van het land en de innovatieve ontwikkelingen rond de Universiteit Twente. De premier wees in deze op de ontwikkelingssubsidie van Bill Gates die 7.5 miljoen euro ter beschikking stelt. Hij ze verder; "Als ik dat aan de vooravond van economische groei combineer met de nuchtere mentaliteit die hier heerst, kan de regio wellicht meer dan gemiddeld profiteren van de economische groei en de kansen die komen."
In het programma, dat vorige week in Almelo werd opgenomen voorafgaand aan een privébezoek aan Bolk Transport en de Almelose Ruiterdagen, ging Rutte ook in op vragen over de toenemende druk van vrachtverkeer per spoor, grotere samenwerking van de provincies Overijssel en Gelderland en de gestegen brandstofaccijns die pomphouders in de grensstreek en transporteurs een doorn in het oog is. Volgens Rutte doet minister Schulz er alles aan om de overlast van transport over spoor in te perken. (Zij investeert fors in transport over water naar Twente – red.) De accijnsverhoging werd door Rutte verdedigd omwille van de staatskas maar hij snapte dat dit wel pijn doet bij de pomphouders langs de grens. Ondanks ‘vluchtgedrag’ van transporteurs en particulier zijn de inkomsten van brandstofaccijns landelijk gestegen, zo werd eerder al duidelijk. Rutte wees er op dat er ook periodes van omgekeerd profijt zijn geweest. Toch heeft de Tweede Kamer nog deels haar twijfels over hogere aacijnsopbrengsten, zoals eerder CDA’er Pieter Omtzigt liet blijken.
Rutte ziet veel in provinciale samenwerking van onderaf. Volgens de premier kunnen Overijssel en Gelderland daar samen beter aan worden. Het kabinetsplan om Flevoland, Utrecht en Noord Holland samen te voegen, leed vorige week schipbreuk.
Hoe interviewers Jan Medendorp en Martin Steenbeeke en de gasten Urenco-directeur Huub Rakhorst en bestuursvoorzitter De Vries van Koninklijke Ten Cate ook hun best deden, de premier liet zich niet uit over het ‘afblazen’ van de ontwikkeling van de burgerluchtvaart op de voormalige vliegbasis Twente.

Archief
Terug naar vorige pagina