Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-06-2010  

Nick Toons op Cogas Previewkanaal

 

ALMELO - Met ingang van vandaag zal Cogas Kabel de zender Nick Toons doorgeven op het previewkanaal. De zender komt in plaats van RTL Lounge, dat de afgelopen drie maanden op het previewkanaal was te zien.
Nick Toons is het digitale kanaal van Nickelodeon dat 24 uur per dag cartoons uitzendt. Dit zijn naast de cartoons die te zien zijn op Nickelodeon, ook exclusieve cartoons. Overdag (05.00 uur tot 21.00 uur) zijn er Nederlands gesproken cartoons te zien en ’s avonds vanaf 21.00 uur worden de Engelstalige cartoons uitgezonden. Zo is de zender voor jong en oud leuk om naar te kijken.
Het Cogas Kabel previewkanaal is te vinden op kanaal 62, 799,25 MHz.

 
01-06-2010  

Oud- wethouder Freek Becker overleden

 

TWENTERAND – Oud-wethouder Freek Becker van de gemeente Twenterand is gisteravond op 62-jarige leeftijd overleden. Becker was in de vorige raadsperiode wethouder namens Lokaal Liberaal Twenterand - een fusie van de VVD en de Gemeenschaps Partij - en voordien raadslid voor de VVD. Becker was al enige tijd ziek en nam in september vorig jaar voortijdig afscheid van zijn wethoudersfunctie.
Becker was voordien exploitant van sporthal De Stamper in Vriezenveen en genoot voordien bekendheid als begenadigd voetballer voor de Vriezenveense voetbalvereniging DETO. Zijn overlijden komt als een schok nadat gisteren bekend werd dat ook oud- burgemeester Helmer Koetje was overleden. De vlag hangt dan ook halfstok bij het gemeentehuis van Twenterand.

 
01-06-2010  

Grondlegger URENCO overleden

 

BILTHOVEN - De kernfysicus professor Jakob Kistemaker is op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij geldt als een der beroemdste geleerden in zijn vakgebied en is de ‘uitvinder’ van de ultracentrifugemethode om uranium te verrijken tot brandstof voor kerncentrales. Dat verrijken van uranium gebeurt door gebruik te maken van het minieme gewichtsverschil tussen de isotoop U235 en het niet splijtbare U238.

URENCO
Door zijn werk kwam Het Verdrag van Almelo tot stand tussen Groot Brittannië, Duitsland en Nederland en werd de eerste ultracentrifugefabriek gestart in Almelo onder de naam Ultra Centrifugefabriek Nederland (UCN) dat tegenwoordig bekend is onder de naam URENCO.
Verder richtte Kistemaker het instituut voor atoom- en molecuulfysica Amolf in Amsterdam op. Hij was er directeur tot 1982 en werkte er nog tot op hoge leeftijd enkele uren per week in het laboratorium.
URENCO werd in 2008 gesplitst in een producerende fabriek van uraniumverrijking en Enritec dat de centrifuges produceert. Het concern heeft vestigingen in Engeland, Duitsland, USA en Almelo. 

 
02-06-2010  

Lichaam vermiste Pool gevonden

 

WIERDEN – Het lichaam van de 30-jarige vermiste Pool Thomaz Plonski is door de hondenbrigade van de Politie Twente gevonden in een bosje bij recreatiepark Het Lageveld in Wierden. Volgens een eerste onderzoek heeft de Pool zichzelf om het leven gebracht. Hij werd sinds vorige week donderdag vermist.

 
02-06-2010  

Overname Catalpa kinderopvang reëel

 

HENGELO – Catalpa in Hengelo, een der grootste kinderopvangorganisaties in Nederland, gaat mogelijk over in buitenlandse handen. Het Financieel Dagblad meldt dat een groep van buitenlandse investeerders uit de VS, Engeland en Scandinavische landen een oogje heeft laten vallen op Catalpa en mogelijk een bod wil uitbrengen tussen de 400 en 500 miljoen euro.
Catalpa heeft een omzet van 143 miljoen euro en telt 220 vestigingen in Nederland waar het dag-, buitenschoolse- en gastouderopvang biedt aan 18.000 kinderen. Catalpa is voor 90 procent eigendom van investeringsmaatschappij Bencis en voor 10 procent van het huidige management. De belangrijkste redenen voor eventuele verkoop zijn groeiplannen via overnames en het openen van nieuwe vestigingen.

 
02-06-2010  

De Enterse Waarf is officieel geopend

 

ENTER - De nieuwe Waarf in Enter is vandaag officieel geopend door gedeputeerde Piet Jansen en wethouder Ria Broeze van de gemeente Wierden  De Waarf is onderdeel van een project van de Regionale Stichting Enterse Zomp. De Waarf is tot stand gekomen door steun van onder meer de Europese Unie, de provincie en de gemeente Wierden. De Regionale Stichting Enterse Zomp werkt in de Waarf aan de bouw van een nieuwe Enterse Zomp, een scheepstype dat tussen 1670 en 1925 veel werd gebruikt ten oosten van de IJssel voor het vrachtvervoer over water.

 
03-06-2010  

Brandveilig tips WK voetbal

  HENGELO - Brandweer Twente vraagt alertheid voor veilige versiering tijdens het WK
Over ruim een week gaat het WK voetbal van start. Overal in Twente zullen cafés, huizen en straten oranje kleuren. Misschien gaat u de wedstrijd kijken in een café? Of blijft u thuis en kijkt u de wedstrijd met buren, familie of vrienden? De brandweer juicht zoveel gezelligheid uiteraard toe, maar ziet graag dat de burger alert is op brandveiligheid in de eigen omgeving. Daarom komt Brandweer Twente met de belangrijkste tips voor een brandveilig WK voetbal 2010.
Lees verder...

 
03-06-2010  

Politieman buiten functie gesteldPolitiepet past niet iedereen !
 

ENSCHEDE - De korpsleiding van de politie Twente heeft vanmorgen, donderdag 3 juni, een 55-jarige brigadier buiten functie gesteld.
De buitenfunctiestelling volgde nadat hij was aangehouden als verdacht van ambtelijke corruptie. Het onderzoek is in handen van de rijksrecherche en nadere mededelingen worden door de korpsleiding niet verstrekt.

 
03-06-2010  

Nieuwe bestuurders bij Twente Milieu

 

ENSCHEDE – Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van Twente Milieu NV zijn de heren J. Goudt (56) en K. Pool (52) benoemd tot leden van de Raad van Commissarissen (RvC). Samen met de heer D. Schiphorst vormen zij de RvC waarbij de heer Goudt als voorzitter optreedt.
De heer Goudt was voordien zestien jaar wethouder in de gemeente Enschede en de heer Pool is eigenaar van interim-management en consultancybureau ‘Pool Management & Organisatie BV’ te Vriezenveen. Hij is tevens vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rabobank Noord Twente. De heer D. Schiphorst was tot oktober 2007 algemeen-directeur van Cogas NV te Almelo.

Door de gemeenteraadverkiezing van maart jl. waren er ook mutaties in de AvA. De wethouders J. Andela (Almelo), H. van Agteren (Enschede), J. Oude Alink (Hengelo) B.M.J. Eshuis (Hof van Twente), mevrouw J. Schuddeboom (Losser) en H. Winkelhuis (Oldenzaal) traden als afgevaardigden namens de aandeelhoudende gemeenten toe tot de Algemene vergadering van Aandeelhouders.

 
03-06-2010  

Waterschap ondertekent Mobiliteitconvenant

  ENSCHEDE - De Twentse overheden en bedrijven werken onder de paraplu van Twente Mobiel hard aan het in standhouden en verbeteren van de bereikbaarheid in de regio. Waterschap Regge en Dinkel is deze week aangehaakt bij het Convenant Mobiliteitsmanagement Twente. “Wij streven naar een verduurzaming van ons werkproces. Het aanpakken van de mobiliteitssituatie sluit hierop uitstekend aan”, aldus Willem Joosten, Secretaris Directeur van het Waterschap.
De werkgevers die sinds eind vorig jaar bij het convenant van Twente Mobiel zijn aangesloten, nemen concrete maatregelen op het gebied van mobiliteitmanagement. Dit betekent slimme manieren van reizen of niet reizen, zoals telewerken. Ton ten Vergert, stuurgroeplid van Twente Mobiel: “Met de deelname van het Waterschap willen we het virus van anders omgaan met mobiliteit verder verspreiden in Twente”. Dit moet in 2012 leiden tot een 5% reductie van het aantal autokilometers tijdens de spits.
Lees verder...

 
04-06-2010  

Politie wil continu plastic in Hengelose horeca

 

HENGELO – Het is de korpsleiding van de politie Hengelo kennelijk een beetje in de bol geslagen. De politietop stelt namelijk dat ook tijdens het reguliere uitgaan eigenlijk plastic glazen gebruikt moeten worden om veilig uitgaan te bevorderen.
Tijdens evenementen worden door de horeca al sinds jaar en dag plastic glazen gebruikt. Het idee van de korpsleiding om dat ook tijdens reguliere openingstijden te doen valt echter niet in goede aarde bij de Hengelose horeca-ondernemers. Zij noemen dat onuitvoerbaar. Bij de korpsleiding regeert kennelijk de waan van preventie, waarom geen totale drooglegging, kun je ook denken?

< 12 plastic glazen kosten bij de HEMA toch 1,75 - het idee kost dan gauw 15 eurocent per consumptie extra

 
04-06-2010  

Wierden presenteert nota meerjarenbeleid

  WIERDEN - De nota Meerjarenbeleid 2011-2013 van de gemeente Wierden ademt enerzijds ambities en anderzijds bezuinigingen. Ambities, omdat het coalitie-akkoord heeft geleid tot acht raadsprogramma´s waarin met name de gedachten naar de toekomst zijn vastgelegd. Bezuinigingen, omdat in het meerjarenbeleid alleen de aller-noodzakelijkste actiepunten zijn opgenomen en alle overige wensen een plek hebben gekregen in de bijlagen.
Lees verder...

 
05-06-2010  

Vier gewonden bij ongeval Bruinehaar

 

BRUINEHAAR – Vier inzittenden van twee voertuigen zijn vrijdagavond op de N343 bij Bruinehaar gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. De politie vermoedt dat een der bestuurders geen voorrang heeft verleend.

< foto Clemens Brughuis - meer foto's op:
www.tubbignieuws.nl
 

 
07-06-2010  

Twente prominent op vastgoedbeurs PROVADA

  ALMELO - Joop Munsterman (FC Twente), Jan Smit (Heracles), burgemeester Peter den Oudsten (Enschede), burgemeester Frank Kerckhaert (Hengelo) en burgemeester Jon Hermans (Almelo) zijn slechts enkele van de prominente gasten die acte de présence geven op de PROVADA 2010. Tijdens een dynamische presentatie, onder leiding van toppresentator Tom van ´t Hek, spreken ze over de formule van het huidige Twentse succes.
Almelo, Enschede, Hengelo, XL Businesspark Twente en Netwerkstad Twente presenteren zich van dinsdag 8 t/m donderdag 10 juni gezamenlijk aan de Nederlandse vastgoedwereld tijdens de PROVADA 2010 in de RAI in Amsterdam.
Het is het derde achtereenvolgende jaar dat de beursbezoekers worden uitgedaagd om de regio Twente nadrukkelijk op te nemen in hun investerings- en vastgoedplannen.
Lees verder...

 
08-06-2010  

Nieuw PPM Oost krediet voor MKB-bedrijven

 

ARNHEM - Gelderse MKB-ondernemers met een in de kern gezond bedrijf, maar een tijdelijk tekort aan geld, kunnen sinds kort een beroep doen op een nieuw fonds, de MKB Kredietfaciliteit Gelderland. De provincie Gelderland heeft € 25 miljoen beschikbaar gesteld voor achtergestelde leningen aan bedrijven die door de crisis moeite hebben kapitaal aan te trekken. Veel ondernemers in Gelderland hebben door de crisis problemen gekregen. Inmiddels hebben de meeste bedrijven maatregelen genomen en is er bijvoorbeeld gereorganiseerd. Nu nemen de orderportefeuilles weer toe en zijn er mogelijkheden voor groei. Maar het geld dat daarvoor nodig is, ontbreekt. Specifiek voor deze bedrijven heeft de provincie Gelderland een nieuw fonds gecreëerd: de MKB Kredietfaciliteit Gelderland. 

Er zijn strikte voorwaarden verbonden aan het fonds (zie www.ppmoost.nl). Zo moeten bedrijven in Gelderland gevestigd zijn, behoren tot het klein en middelgroot MKB en werkzaam zijn in de maakindustrie, energie- of milieutechnologie, of opereren in de voeding-, gezondheid- of technologiesector. 

Participatiemaatschappij Oost Nederland NV beheert het fonds, waarvoor ondernemers zich via www.ppmoost.nl kunnen aanmelden. De achtergestelde leningen hebben een looptijd van maximaal vijf jaar. De eerste reacties vanuit het bedrijfsleven zijn positief. Het fonds biedt snel en adequaat een oplossing voor een tijdelijke kredietbehoefte die nergens anders te vervullen is. “De MKB Kredietfaciliteit is een werkbaar en laagdrempelig krediet dat zeer welkom is”, aldus een van de aanvragers. 

PPM Oost organiseert op 22 juni 2010 in het Gelredome in Arnhem een bijeenkomst voor ondernemers om de regeling toe te lichten en vragen te beantwoorden. Kijk voor meer informatie op de website: www.ppmoost.nl  

Of de provincie Overijssel het goede voorbeeld volgt ?

 
08-06-2010  

Bob Holland Bob!

 

ENSCHEDE - Nee..we geven geen beesies, vuvuzela’s of pletterpetten weg.. maar echte originele oranje bobsleutelhangers! Tijdens de WK-periode lopen nuchtere bestuurders de kans om na een alcoholcontrole een oranje Bobsleutelhanger te ontvangen.
Alcohol leidt tot teveel doden en gewonden in het verkeer. Het drinken van drie glazen alcohol verhoogt het ongevalrisico met 100%. Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 100 doden vallen en er 2.300 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (bron Rijden onder invloed 1998-2008 van Min VenW, 2008). Daarom controleert de politie regelmatig nadrukkelijk op alcohol in het verkeer.

Een echte Bob bevat tijdens het WK 0% alcohol!

 
09-06-2010  

Financieel tekort GGD Twente

 

ENSCHEDE – Doordat bij de GGD Regio Twente teveel werk is blijven liggen tijdens de vaccinatieperiode tegen de Mexicaanse griep, heeft de GGD 75.000 euro extra nodig om achterstanden weg te werken.
De GGD vindt het essentieel dat de achterstand nog dit jaar wordt ingelopen en wil daarvoor extra menskracht inhuren.

 
09-06-2010  

Negen dorpen in de race voor Duurzaam Dorp

Ook publiek kan stem uitbrengen
  ZWOLLE - Negen dorpen en/of stadswijken in Overijssel willen Duurzaam Dorp Overijssel worden. Zij leggen hun plannen en ideeën voor een duurzame leefomgeving voor aan een vakjury èn aan de inwoners van Overijssel. Een vakjury kiest uit deze dorpen het Duurzaam Dorp Overijssel. Voor dit dorp stelt de provincie 1,5 miljoen euro beschikbaar om de duurzame plannen en ideeën uit te voeren. Daarnaast is er een publieksprijs van 25.000,- euro.Een duurzaam dorp is een stadje, dorp, buurt of wijk waarin inwoners zelf hun eigen leefomgeving sterker maken. Op economisch en sociaal vlak en op het gebied van milieu. Zo zijn er in de deelnemende dorpen ideeën voor gezamenlijke opwekking van duurzame energie, met zonnepanelen of biovergisters. Ook zijn er plannen die vooral de sociale samenhang in de dorpen versterken, zoals voor dorpshuizen of wijkcentra of voorzieningen als een gezamenlijke tuin, kinderopvang of spiritueel centrum.Verder zijn er dorpen met plannen om jonge ondernemers een goede start te geven.
Lees verder...

 
10-06-2010  

Zendmast RTV Oost oranje tijdens WK

 

HENGELO - De skyline aan de noordkant van Hengelo heeft er momenteel een markant herkenningspunt bij. Ter gelegenheid van het WK Voetbal wordt de zendmast naast de hoofdstudio van RTV Oost de komende weken oranje uitgelicht. Met dit enorme oranje ‘baken’, dat ook goed te zien is vanaf de snelweg A1, levert de omroep voor Overijssel haar eigen bijdrage aan de oranjegekte in de provincie. De mast blijft in elk geval oranje zolang het Nederlands Elftal deelneemt aan het WK.
RTV Oost is tevens benieuwd hoe op andere plaatsen in Overijssel het Nederlands Elftal wordt gesteund. Overijsselaars worden opgeroepen foto’s van opgetuigde straten en andere ‘Oranje-uitingen’ te mailen naar foto@rtvoost.nl. Al deze foto’s worden geplaatst op de website van RTV Oost. Bij Radio Oost kan elke werkdag worden deelgenomen aan de 'Wij houden van Oranje Quiz', waarmee fantastische prijzen te winnen zijn! Meer informatie hierover is te vinden op www.rtvoost.nl.

 
13-06-2010  

Reisplanner Connexxion zeer verrassend

  ALMELO – Bij het plannen van een reis via de reisplanner van Connexxion is de uitkomst wel zeer verrassend. Het ingeven van een route van station Almelo De Riet naar Amersfoort per bus gaf een rondje door Nederland met een reistijd van dik veertien uur en zestien keer overstappen. Laat nou een strippenkaart een maximale reisduur hebben van 3,5 uur !
Het alternatief is een ritje met de Connexxion Straattaxi en kent een kostprijs van bijna 230 euro.

Kijk naar het onderstaande resultaat.
Lees verder...

 
14-06-2010  

VMTC-Motory bij Engbers in Tubbergen

 

TUBBERGEN – Achthonderd motorrijders hielden een rustpauze bij de motorshop van Jos Engbers in Tubbergen tijdens de negentiende editie van de internationale VMTC-Motary die wordt georganiseerd door de motorclub VMT en Rotary Ermelo-Putten. De VMTC-Motory is een tocht over een afstand van 400 km ten bate van de stichting Triple-O. Deze stichting helpt weeskinderen in het plaatsje Oqugis in Nigeria aan een zelfstandige en eerlijke toekomst.
De stop in Tubbergen was het initiatief van de in Tubbergen woonachtige Hans Hesselink en Ben Letteboer.
De ‘Tea-stop’ bij de motorshop van Jos Engbers trok veel bezoekers die de gelegenheid te baat namen de vele motoren te bewonderen.

< Clemens Brughuis maakte de foto’s

Fotoreportage (5 foto's)...

 
15-06-2010  

Wierden 200 jaar: ´t geet vedan

 

WIERDEN - De gemeente Wierden bestaat in 2011 tweehonderd jaar. Maandagavond werd de tweede informatieavond gehouden voor verenigingen en instellingen. In Het Anker waren ruim 65 personen aanwezig om met elkaar van gedachten te wisselen over de viering van twee eeuwen Wierden.
De avond werd geopend door de heer G. van Loevezijn, voorzitter van Stichting Wierden 200 jaar. Aansluitend roemde burgemeester Robben de aanwezigen voor hun enthousiasme om samen een mooie viering te realiseren.
De aanwezigen vertegenwoordigen verenigingen en instellingen in de groepen Buurten en Buurtschappen, Muziek en Koren, Sport en Bewegen, Kunst en Cultuur, Horeca en Enter.
Het hele jaar door zullen door de diverse verenigen en instellingen activiteiten worden georganiseerd. In de week van 16 t/m 24 september 2011 zal de officiële feestweek van het tweehonderdjarig bestaan zijn.
De diverse projectgroepen gaan hun plannen in de komende tijd uitwerken en de overkoepelende Stichting Wierden 200 jaar zal met een complete programmering van alle activiteiten komen.
De slogan voor de viering van het tweehonderd jarig bestaan werd op deze avond bekend gemaakt; Wierden 200 jaar, ’t geet vedan.
Op de site www.wierden200jaar.nl is het komende jaar alle informatie te vinden over de plannen en de samenstelling van het bestuur van de Stichting Wierden 200 jaar.

 
15-06-2010  

Parochiebestuur Losser zwaar onder vuur

 

LOSSER – Het parochiebestuur van de H. Maria Geboortekerk in Losser is verder onder vuur komen te liggen in de kwestie over het schenden van grafrust. Na publicaties in TC Tubantia over het onterecht ruimen van mogelijk honderd graven op het kerkhof naast en achter de kerk in Losser, hebben zich meer dan 20 mensen gemeld bij klokkenluider Frans Schopman. Lees artikel 1 en artikel 2 in TC Tubantia

 
15-06-2010  

Almelo eerste Twentse gemeente met ‘kliklijn´

 

ALMELO – De gemeente Almelo gaat als eerste Twentse gemeente mee doen met het landelijke Burgernet waarvoor burgers zich konden opgeven om de politie van tips te voorzien bij het terugvinden van vermiste personen of opsporen van criminelen die zich in de wijk hebben misdragen.
Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld tekent daarvoor woensdagmorgen in het stadhuis van Almelo een convenant met korpschef Martin Sitalsing van het Politiedistrict Twente. Burgernet wordt in het gehele politiedistrict Twente ingevoerd.
Burgernet werd in 2008 voor het eerst opgestart. Via Burgernet krijgen aangemelde deelnemers een telefonisch ingesproken boodschap op hun mobiele telefoon of een SMS-bericht met het signalement van de gezochten.

 
15-06-2010  

CDA Overijssel wil niet in kabinet met PVV

 

ZWOLLE - Het CDA Overijssel vindt dat er een pas op de plaats gemaakt moet worden als het gaat om regeringsdeelname. Dat laat voorzitter Maij namens het district Overijssel weten. Gisteren spraken lokale afdelingen uit de provincie daarover met elkaar op een bijeenkomst. Volgens Maij waren alle partijen het eens. De CDA-afdelingen in Overijssel delen ook de mening van de Enschedese CDA-voorzitter Bolscher over samen regeren met de PVV. Bolscher sluit dat uit, omdat het gedachtegoed van de CDA haaks staat op de ideologie van de PVV.

 

 
15-06-2010  

Vijftig boeren in Tubbergen willen stoppen

 

TUBBERGEN – Volgens een bericht in TC Tubantia hebben vijftig varkens- en pluimveehouders bij de gemeente Tubbergen aangegeven binnen nu en 2013 te stoppen met de intensieve veehouderij. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Van deze bedrijven zal een klein deel volledig stoppen. Veel bedrijven hebben naast de varkens of kippen een rundveebedrijf of paardenhouderij.

 
15-06-2010  

Miljoenenverlies Twentse XL Businesspark

 

ALMELO – Het exploitatieresultaat van het XL Businesspark Twente laat tot nu toe een tekort zien van ruim 2,3 miljoen euro. Het tekort moet worden bijgepast door de aandeelhoudende gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel. Voor de gemeente Almelo betekent dit een bijdrage van 522 euroton uit de ‘lege’ kas van de toch al zo geplaagde gemeente.
De recessie noopt de aandeelhouders de verkoopverwachting fors naar beneden bij te stellen. Van de 180 ha zijn inmiddels drie kavels verkocht met een totaal van 11 ha. Vivochem uit Aadorp is een van hen en begint eind dit jaar aan de bouw van een nieuw onderkomen.
De aandeelhoudende gemeenten stonden vorige week inclusief de gezamenlijke burgemeesters op de beurs PROVADA in de RAI om de bedrijfsterreinen aan de man te brengen.

 
15-06-2010  

Gaslek in Tubbergen, vijftig evacués

 

TUBBERGEN - Bij werkzaamheden in de Ds. H. Janzenstraat in Tubbergen is iets voor drie uur vanmiddag een gaslek ontstaan. De brandweer en politie ontruimden aanpalende woningen en de vijftig bewoners werden opgevangen in de Verdegaalhal. Het lek kon na een uur worden gedicht. Voordat de bewoners weer naar hun huizen konden werden eerst metingen verricht of de huizen gasvrij waren.

< Foto: Clemens Brughuis

Fotoreportage (6 foto's)...

 
17-06-2010  

Provincie stemt in met plan luchthaven

 

ZWOLLE - Met 28 stemmen voor en 17 tegen heeft Provinciale Staten van Overijssel woensdagavond ingestemd met een doorstart van een burgerluchthaven in Twente. In januari sneuvelde het plan nog omdat de PvdA-fractie tegen stemde, dit tot leedwezen van de partijbroeders in Enschede. Het leidde tot een crisis maar de coalitie werd gelijmd. Dit keer gingen vijf PvdA-statenleden overstag.
Daarmee is de weg vrij voor een doorstart van de burgerluchthaven mede ook omdat defensie aankondigde de luchthaven als uitvalsbasis te gaan gebruiken waardoor de F16 om de vijf jaar weer tijdelijk in Twente wordt gestationeerd.
Het plan omhelst verder kleinschalige bedrijvigheid, woningbouw en aanleg van nieuwe natuur.
Voor de exploitatie van de luchthaven schijnt belangstelling te zijn door een Turkse investeerder die wel enige noten op zijn zang heeft voordat deze dik 200 miljoen wil investeren. Zo moeten er chartervluchten van Schiphol naar Twente komen en wordt fiscaal voordeel geëist. Of dat er van komt, kan vooralsnog worden betwijfeld.

 
17-06-2010  

Crisisopvang Salida Haaksbergen failliet

 

ALMELO – Crisisopvang Salida met vestigingen in Haaksbergen, Ruurlo, Agelo en Borculo is door de rechtbank in Almelo failliet verklaard. Het faillissement werd aangevraagd door vier werknemers die al maanden wachten op hun loon.
Salida staat al langer in een verkeerd daglicht door twijfelachtig beleid en mislukte projecten in Tenerife en Marbella.
Salida inde miljoenen aan persoonsgebonden budgetten van cliënten en gaf niet de zorg en opvang waarvoor de budgetten waren bedoeld. Tot enkele maanden gelden werden zo’n tachtig jonge cliënten opgevangen maar deze werden bijna allemaal weggehaald door het ingrijpen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
De rechtbank benoemde mr. Eric Poelenije uit Enschede tot curator.

 
17-06-2010  

Nieuw dagelijks bestuur Regio Twente

  ENSCHEDE – Tot dagelijkse bestuurders van de Regio Twente zijn benoemd de heren P.E.J. den Oudsten - Enschede, De heer drs. F.A.M. Kerckhaert - Hengelo, De heer drs. T.J. Schouten - Almelo, K.B. Loohuis - Haaksbergen, J. Coes - Hellendoorn, drs. R.S. Cazemier - Dinkelland en H. van Agteren - Enschede.
In de eerste regioraadvergadering in nieuwe samenstelling, d.d. 2 juni jl., heeft de regioraad van Regio Twente de portefeuilleverdeling van het Dagelijks Bestuur voor de zittingsperiode 2010-2014 vastgesteld. Deze is als volgt:
Lees verder...

 
17-06-2010  

Boderie Albergen heeft nieuwe plattelandswinkel

 

ALBERGEN – Wethouder Tom Vleerbos van de gemeente Tubbergen en gedeputeerde Piet Jansen openden vanmiddag de nieuwe plattelandswinkel van mini-camping De Boderie annex biologische kippenfarm van de familie Lansink aan de Markgravenweg in Albergen.
De Boderie werd eerder dit jaar al uitgeroepen tot Recreatieve Poort van het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente.
Deze recreatieve poort werd gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Tubbergen, de provincie Overijssel en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

< Jan Bril nam een kijkje bij de opening.

Fotoreportage (43 foto's)...

 
19-06-2010  

Enters echtpaar Fernhout 70 jaar getrouwd


Het echtpaar Fernhout krijgt de felicitaties van burgemeester Robben
 

ENTER - Zondag is eigenlijk de dag dat Jan Fernhout (93) en Adri Fernhout-van der Wiel (90) exact 70 jaar geleden in het huwelijk traden. Het echtpaar woont aan de Reggestraat, hoek Bornebroekseweg in Enter. Jan Fernhout heeft bijna zijn hele leven doorgebracht in de scheepvaart. In 1938 kwam hij voor zijn dienstplicht bij de pontonniers in Dordrecht en daar leerde hij Adri kennen, een meisje van de wal. Hij was 23, zij bijna 21 toen ze trouwden op 20 juni 1940. In 1973 verhuisden ze met hun tien kinderen naar Enter, eerst wat krap, later in een huis met vijf slaapkamers. Ze werden lid van de Gereformeerde kerk en Jan bleef schipper, maar dit keer van de Enterse zomp. Adri legde zich toe op vrijwilligerswerk bij Het Reggedal. Het gezin Fernhout is inmiddels flink gegroeid, er zijn 24 kleinkinderen en 14 achter kleinkinderen. Ruim 80 nazaten van de familie Fernhout waren vanmiddag aanwezig bij de viering van het 70 jarig huwelijk. Felicitaties waren er echter ook namens Koningin Beatrix en Commissaris van de Koningin van Overijssel, dhr. Jansen. Burgemeester Robben overhandigde namens hen een brief en bloemen.

< Het jubilerende paar met burgemeester Robben van de gemeente Wierden. Foto: Jan Bril

 
22-06-2010  

Tukkerstocht Albergen vreest reclameregels

 

TUBBERGEN – Het bestuur van de Tukkerstocht is niet blij met de nieuwe reclameregels die de gemeente Tubbergen wil invoeren. Bestuurslid Jos Eidhof is er zo van geschrokken dat hij dit als de ‘doodsteek’voor de Tukkerstocht ziet.
Tubbergen wil dwangsommen invoeren voor illegale weilandborden, reclamevoertuigen, reclame op gemeentegrond en wil ook een verbod voor neonreclame in het buitengebied instellen. Eidhof heeft met afgrijzen van de nota kennis genomen omdat de Tukkerstocht veelvuldig gebruik maakt van reclameborden in weilanden. De nota komt eind dit jaar ter besluitvorming in de gemeenteraad.

 
22-06-2010  

Verduistering van 8 euroton bij Windesheim

 

ZWOLLE – Ex-directeur H. (Marketing & Communicatie) van de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle, die momenteel terecht staat wegens verduistering van enkele tonnen, blijkt veel meer te hebben verduisterd dan gedacht.
De man blijkt sinds de eeuwwisseling stelselmatig geld te hebben verduisterd voor een totaal bedrag van ruim acht euroton. H. leefde op grote voet en stak het verduisterde geld in een paardenhouderij en declareerde bovendien 26.000 euro aan privékleding.
De verduistering kwam aan het licht nadat zijn inmiddels ex- vrouw ontdekte dat H. er een buitenechtelijke relatie op nahield. Door te snuffelen in zijn laptop ontdekte zij de verduistering en meldde dit bij de Fiscale Inlichtingen en Opsporing Dienst (FIOD). H. heeft de jarenlange praktijken bekend.
Ook demissionair staatssecretaris van Bijsterveldt houdt zich met de affaire bezig omdat in de loop der jaren meer verduisteringszaken in het onderwijs aan het licht zijn gekomen. Dit speelde ondermeer bij Hogeschool Edith Steijn in Hengelo tussen 2002 en 2004 en in 2002 bij de Holland Accent Onderwijsgroep te Vlaardingen.
De Tweede Kamerfractie van de SP heeft de staatssecretaris vragen gesteld hoe zij denkt dit soort verduisteringen te kunnen voorkomen en wil dat het toezicht wordt verscherpt.

 
22-06-2010  

Ernstig ongeval 'karrespoor' Almelo-Zwolle

 

WIERDEN - Vanmorgen vroeg rond de klok van zeven uur zijn zes gewonden gevallen bij een frontale botsing op de N35 tussen Wierden en Nijverdal.  Een 28-jarige chauffeur uit Hengelo wilde op het beruchte 'karrespoor' richting Nijverdal een mede-weggebruiker inhalen en botste daarbij frontaal op een hem tegemoet komende auto. 
Door de klap verloren beide automobilisten de macht over het stuur en raakten daarbij ook nog eens twee andere auto's. De 28-jarige automobilist raakte dermate zwaar gewond dat hij met een traumahelikopter naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Zijn mede-passagiers van 49 jaar en 23 jaar eveneens uit Hengelo en drie inzittenden van de andere betrokken auto's werden per ambulance naar ziekenhuizen in de regio vervoerd. Het 'karrespoor' van en naar Zwolle was ongeveer twee uur voor alle verkeer gesloten en dat leidde tot groot oponthoud en vertraging voor forensen en deelnemers aan de Almelose Ruiterdagen.

 
23-06-2010  

Nieuw bedrijventerrein in Oldenzaal

 

OLDENZAAL – De gemeente Oldenzaal gaat een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen langs de Jufferbeekweg. Volgens de gemeente is er dringend behoefte aan een nieuwe bedrijfslocatie met de nadruk op duurzaam. Het bedrijvenpark Jufferbeek Zuid moet passen in een natuurlijke omgeving en de te bouwen panden zouden groene daken en gevels moeten krijgen. Ook de aanleg van daktuinen wordt als mogelijkheid gezien. Criticasters beweren dat in Oldenzaal zoveel bedrijfspanden leeg staan dat er geen behoefte is aan nieuwe bedrijfslocaties en dat de gemeente teveel achter andere Twentse steden aanloopt.

 
23-06-2010  

Oranjewoud koopt Strukton

 

UTRECHT – De Almelose Oranjewoud-topman Sanderink heeft overeenstemming bereikt voor de overname van de Struktongroep te Utrecht door Oranjewoud. Eerder al gaf de Nederlandse Spoorwegen groenlicht voor de overname van Strukton en vandaag stemde ook de groepsdirectie en Raad van Commissarissen van de NS-dochtermaatschappij Strukton in met de overname.
Sanderink denkt nog zeker twee weken nodig te hebben om tot een succesvolle afronding te komen. Na de overname ontstaat een organisatie met meer dan 16.500 medewerkers.

< Hoofdkantoor Strukton te Utrecht

 
24-06-2010  

Jeugdwerkgelegenheid positief in Twente

  ENSCHEDE - Aan de sterke stijging van jeugdwerkloosheid in Twente lijkt een einde te zijn gekomen. Het aantal geregistreerde jongere werklozen staat in Twente per eind mei op 2.820, eind april was dat nog 3.048. Dit is een daling van 228 jongeren. Het project ‘Jongeren aan de slag´, het Twentse Actieplan bestrijding Jeugdwerkloosheid, lijkt zijn vruchten af te werpen.
Lees verder...

 
28-06-2010  

Natuurbrand in Wierdense Veld

 

WIERDEN – Maandagnacht is in het Wierdense Veld op de grens met de gemeente Hellendoorn circa 10 ha natuurgebied verloren gegaan door brand. Vanwege de mist duurde het bijna een uur voordat de brandhaard kon worden gelokaliseerd en worden bestreden. Omdat het gebied tussen de Spikkenplasweg, Veenweg, Prinsendijk en Hotmeerweg drassig is, kon de brandweer niet met voertuigen dichtbij de vuurhaard komen en werd het vuur eerst met vuurzwepen en heidemeppers bestreden. Uiteindelijk kon dankzij de inzet van vier tankautospuiten tegen 07.00 uur het sein brand meester worden gegeven.
 

 
28-06-2010  

Quadrijder dood na aanrijding (upd)

 

FLERINGEN - Een 42-jarige man uit Fleringen raakte maandagavond tegen 20.00 uur ernstig gewond bij een aanrijding met een tractor op de kruising Putmansweg/Hagveldsweg/Fleringerveldweg in Fleringen. De Quadbestuurder reed over de Putmansweg en werd bij de kruising over het hoofd gezien door de 23-jarige bestuurder uit Albergen van een landbouwvoertuig. De Quad werd door de tractor overreden waarbij de bestuurder met zijn quad bekneld raakte onder de tractor en ernsting gewond raakte. Hulpverleners hebben hem weten te bevrijden, waarna de zwaar gewonde quadbestuurder per traumahelicopter naar het ziekenhuis in Enschede werd afgevoerd. De politie onderzoekt nog de oorzaak van de aanrijding.

Update:
De 42-jarige Quadrijder is na aankomst in het ziekenhuis in Enschede alsnog bezweken aan zijn verwondingen.

< Clemens Brughuis maakte voor AlmeloNieuws.nl de volgende foto's

Fotoreportage (13 foto's)...

 
29-06-2010  

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra dood gevonden

 

UBBERGEN - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra (59) is maandag tegen het einde van de middag dood aangetroffen in zijn villa in Ubbergen. De politie is een groot onderzoek gestart.
De politie vond Kooistra na een melding. Een woordvoerster wilde niet zeggen of het om een anonieme tip ging, of van een bekende van Kooistra. Aan het begin van de avond is besloten tot grootschalig onderzoek. Op het bureau in Nijmegen is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Volgens de woordvoerster zijn er inmiddels twintig man actief.
Kooistra bezat meer dan 80 horecabedrijven in Nederland waaronder in Enschede en was bezig met de ontwikkeling van een horecabedrijf aan het Amaliaplein in Almelo.
Lees verder in De Telegraaf
Archief AN.nl / Lees ook: Genie of crimineel
en lees ook Quote en het vakblad Misset Horeca

 
29-06-2010  

Code droog en zuinig met water in Overijssel

 

ZWOLLE – In geheel Overijssel geldt met ingang van woensdag ‘Code Droog’ en mag er niet meer worden gestookt met open vuur. In en boven natuurgebieden wordt extra controle gehouden op de naleving. In de vroege maandagochtend ging al 10 ha natuur verloren door brand in het Wierdense Veld.

Waterleverancier Vitens vraagt tegelijkertijd om zuinig te zijn met water en tuinen niet te sproeien, auto’s te wassen of zwembadjes te vullen. Vooral s’avonds tussen 18.00 uur en 23.00 uur heeft Vitens te kampen met grote drukverschillen in de leidingen en is daardoor de kans op bruin water uit de kraan groter.

 
30-06-2010  

Geen nieuw Hoftheater in Raalte, geld is op

 

RAALTE – De gemeente Raalte ziet noodgedwongen af van een verhuizing van het gemeentelijk Hoftheater. Wethouder Hoge vindt een investering van 10 miljoen euro niet verantwoord omdat de gemeente vanwege de financiële omstandigheden moet bezuinigen. Volgens een locatieonderzoek zou de Domineeskamp of het Kulturhus in Raalte goede opties zijn om het Hoftheater op termijn te vestigen.

 
30-06-2010  

Inzameling plastic in Wierden succes

 

WIERDEN - Het apart inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal in de gemeente Wierden is een succes. Sinds het begin van de inzameling in januari van dit jaar is ruim 44.000 kg ingezameld. Over een jaar gezien zou dat uitkomen op bijna 15 kg per huishouden. Dit is meer dan vergelijkbare gemeenten in de regio met hetzelfde inzamelsysteem en ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde.
Het succes leek even te groot. Er werd zoveel plastic aangeboden dat de containers bijna continue vol waren en veel afval ernaast werd gezet. Dat probleem is opgelost door meer containers te plaatsen en ze vaker te legen (drie maal per week). Inmiddels zijn de containers met het Plastic Heroes logo meer dan bekend bij de inwoners en weet men de weg naar de container te vinden.
De enige “problemen” die er zijn gaan over wat nou wel en niet in de container moet. Het is namelijk niet zo dat alle plastic daarin moet. Het gaat uitsluitend om verpakkingsmateriaal en niet om zaken als oud speelgoed, kapotte tuinstoelen e.d. De containers zijn zo gemaakt dat er ook geen grote stukken in passen. Een vuilniszak vol plastic past niet. Wel pedaalemmerzakken, boodschappentasjes e.d.
De gemeente is heel tevreden met het succes. Op acht plekken in de gemeente staan containers. Zoals het nu gaat is het inzamelsysteem kostendekkend. 

 
30-06-2010  

Horecatycoon Kooistra pleegde zelfmoord


Aan de Grote Markt in Groningen begon de 'victorie' van Kooistra
 

UBBERGEN (Gld) – Volgens het forensisch onderzoek op het lichaam van de Groningse horeca-tycoon Sjoerd Kooistra pleegde deze zelfmoord. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het dode lichaam van Kooistra werd door zijn chauffeur in zijn villa in het Gelderse Ubbergen gevonden, die vervolgens de politie alarmeerde.
De wijze waarop het lichaam werd aangetroffen, gaf aanleiding tot uitgebreid onderzoek, aldus een politiewoordvoerster. Rechercheurs brachten de laatste dagen van Kooistra in beeld en hoorden nabestaanden en betrokkenen. Bij de zelfdoding waren geen andere personen betrokken, aldus de politie.
In de woning zijn afscheidsbrieven aangetroffen zoals zijn advocaat Oscar Hammerstein al wereldkundig maakte. De politie concludeert na onderzoek van het handschrift dat de schrijfsels ook daadwerkelijk van Kooistra afkomstig zijn. Over de manier waarop de horecabaas zichzelf van het leven beroofde, doet de politie geen mededeling.
Het stoffelijk overschot is inmiddels aan de nabestaanden overgedragen. 

 
30-06-2010  

Onderwijs en bedrijven vormen Technet

  ENSCHEDE - Het daadwerkelijk interesseren van jongeren voor technisch vakmanschap. Deze uitdaging stond dinsdag 29 juni centraal bij de startbijeenkomst van TechNet Twente. In Enschede ondertekenen de betrokken partijen deze dag het contract om in Twente van start te gaan met dit initiatief. TechNet richt zich op de samenwerking tussen voornamelijk het vmbo en technische bedrijven in Twente. Door het onderwijs beter aan te laten sluiten op de praktijk wordt de keuze voor techniek aantrekkelijker voor jongeren en kwalitatief beter. Doel is om op deze manier de instroom van technisch geschoolde werknemers te vergroten. Het project is een initiatief van TechniekTalent.nu en het Platform Bèta Techniek. In Twente wordt TechNet uitgevoerd door Kenteq, Innovam en Twente TOA.

Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina