Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-05-2013  

Wierden onderzoekt puinwegen op asbest

 

WIERDEN – De gemeente Wierden gaat alsnog in de komende maanden op speurtocht naar asbestdeeltjes op wegen en paden die met puin verhard zijn. De gemeente wilde dit nalaten vanwege de kosten en het lage risico maar daar was de Inspectie Leefomgeving en Transport het niet mee eens. Mocht de noodzaak tot sanering blijken uit het vooronderzoek, kunnen de saneringskosten oplopen tot 6,4 miljoen euro. Eventuele sanering neemt dan een à twee jaar in beslag.

 
01-05-2013  

In Dinkelland/Tubbergen direct op de bon!

 

DINKELLAND/TUBBERGEN - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan de touwtjes aantrekken in het openbaar domein omwille van een schone leefomgeving voor haar inwoners. De toezichthoudende Boa’s grijpen vanaf nu vaker naar het bonboekje. Daarbij kunnen de boetes flink oplopen. Zo kost het wegwerpen van afval op straat bijvoorbeeld 390 euro en het laten liggen van hondenpoep buiten de vrije uitlaatgebieden 130 euro. Ook het los laten lopen van honden kan een prent opleveren van 90 euro en gebeurt dat op een speelplek of in de zandbak loopt het bedrag onmiddellijk op naar 130 euro.

Uit onderzoek van de gemeente Tubbergen blijkt dat hondenpoep ergernis nummer één is. Wel is men tevreden over het onderhoud van openbaar groen. In de gemeente Dinkelland werd in 2012 de controle op dit soort zaken aangescherpt en vooral preventief handhavend gewaarschuwd. Dat wordt dus in beide gemeenten nu anders door direct naar het bonboekje te grijpen.
Kattenbezitters hebben nog geen financiële last van hun jagende en poepende huisdieren. Die rechtsongelijkheid blijft dus voortbestaan.

 
01-05-2013  

Cliënten De Twentse Zorgcentra naar Disneyland

 

ALMELO – Dankzij de De Stichting voor Geestelijk en Maatschappelijk Welzijn Gehandicapten Nederland (SWGN) konden zes cliënten van De Twentse Zorgcentra hun droom waarmaken, een reis naar Disneyland Parijs. Het themapark is bewust gekozen omdat het uitstekend past bij de belevingswereld van de verstandelijk gehandicapten. In de laatste week van april was er weer een reis gepland en de deelnemers van De Twentse Zorgcentra - met vestigingen in Losser, Enschede, Almelo en Hengelo - en hun begeleiders waren er bij.

Een reisverslag:
Met glinsteringen in de ogen maar toch ook wel de nodige spanning in het lichaam stonden er zes meiden dinsdagochtend bij de ontbijttafel. Het brood werd snel naar binnen gewerkt zodat we maar eerder weg konden. Het was eindelijk zover, de dag waar ze al zo lang naar uitkeken, D-day, oftewel Disney dag! Er stond een mooie grote luxe bus voor ons klaar en meteen werden de plekken verdeeld tussen de meiden. Tien uur in de bus was wel erg lang, maar geen oog is dicht gegaan want berg landschap en andere nummerborden, alles was spannend om te zien en we wilden natuurlijk niks missen. Na tien uur kwamen we aan bij de Davey Crockett Ranch, dit op zich was al een sprookjesachtig park en meteen de eerste avond zijn de eerste Disney figuren al gespot.
Om zeven uur de volgende ochtend ging de wekker, heerlijk Frans stokbrood werd gehaald en na een lunchpakketje gemaakt te hebben was het zo ver, eindelijk gingen we echt naar Disneyland! Wat een heerlijke dag, alleen het rondlopen in het park was al fantastisch, alles is zo mooi en overal de perfecte muziek. Maar ook de attracties moesten doorgaan natuurlijk. De boten, wagentjes, kop en schotels en olifantjes, alles werd geprobeerd. En tussendoor zaten we heerlijk in de zon, wat een geluk, 27 graden. Aan het eind van de dag hebben we, allen met een rode verbrande neus, nog de parade gekeken. Wat een genot. Een en al glinsterende ogen en stralende gezichtjes. Alle Disney figuren werden uit volle borst geroepen en wat is er wat afgezwaaid. Toen we eenmaal weer bij de huisjes waren was het pyjama aan en slapen maar, iedereen was heel moe. De volgende ochtend ging om zeven uur weer de wekker, dit keer moesten we nog harder opschieten want ook de koffers moesten weer gepakt. Om negen uur zaten we bepakt en bezakt weer in de bus, maar voor we naar huis gingen mochten we eerst nog even het park in. Dit keer waren de studio’s aan de beurt. We hebben zelfs nog een mooie special effect bus tour mee kunnen pakken voor we de bus weer in moesten. Eenmaal weer op de groep zagen de bedden er heel verleidelijk uit en de meiden zijn allemaal met een glimlach op het gezicht in slaap gevallen. Dankzij de SWGN hebben de meiden onvergetelijke dagen gehad waar ze het nog steeds dagelijks over hebben. We willen hen dan ook heel erg bedanken voor deze geweldige kans! 

Fotoreportage (4 foto's)...

 
05-05-2013  

Dodelijk ongeval A1 Holten

 

HOLTEN – Bij de afslag Holten op de A1 is vanmiddag rond half twee een automobilist dodelijk verongelukt. Hoe het ongeval werd veroorzaakt is nog onbekend. De dienst verkeersongevallen analyse (VOA) van de politie Oost Nederland heet de zaak in onderzoek. Het ongeval veroorzaakte een flinke opstopping en ook werd de afslag afgesloten. Rond kwart voor vier werd de weg weer vrij gegeven.
Klik hier voor de fotoreportage van Kees Verwijs.

 
07-05-2013  

Rondweg Vriezenveen wordt Rusluieweg

 

VRIEZENVEEN - De aanleg van de nieuwe rondweg om Vriezenveen zal over enkele weken worden voltooid en zal medio volgende maand in gebruik worden genomen. De werkzaamheden zijn begin september gestart. De weg voert van Geesterenseweg naar de Oosterwei- landweg/Almeloseweg (N36) en heeft een lengte van ruim drie kilometer.
Lees verder…

 
07-05-2013  

Geen MBO Installalatietechniek in NO-Twente

 

 TUBBERGEN – Er komt voorlopig geen MBO-opleiding Installatietechniek in Noord Oost Twente. Kandidaat-leerlingen blijven voorlopig aangewezen op de BBL en BOL-opleidingen van het ROC van Twente in Almelo, Enschede, Hengelo en Rijssen.

Drie grote werkgevers op het gebied van Installatietechniek, Loohuis Saasveld, Lammerink Ootmarsum en Loohuis Fleringen hadden plannen in die richting maar zien daar zeker voorlopig vanaf, zo hebben zij de gemeenten Tubbergen en Dinkelland medegedeeld.
Zij zien gelet op de teruggang in de bouw geen mogelijkheden de opleiding in Noord Oost Twente op te starten. Mogelijk dat bij een herstel van de markt de plannen weer uit de ijskast worden gehaald. 

 
07-05-2013  

Treinverkeer Twente komend weekend plat

  ZWOLLE – Spoorbeheerder ProRail gaat in het weekend na Hemelvaart met honderden spoorwerkers aan de slag met de spoorlijnen in Twente. Zo wordt in Oldenzaal een tunneldeel ‘ingereden´, worden er slimme storingsmelders geïnstalleerd voor de overwegen tussen Almelo en Hengelo, Komen er nieuwe wissels en zijn er massaal werkzaamheden op het emplacement in Hengelo. Ook wordt de rails geluids-armer gemaakt en wordt in Enschede een grootschalige voorbereiding getroffen voor werkzaamheden die later dit jaar zijn gepland. Ook aan de lijn Almelo-Mariënberg wordt onderhoud gepleegd. De werkzaamheden gaan nog door tot 20 mei a.s. maar met ingang van maandag 13 mei is de dienstregeling weer normaal. Van vrijdag 10 mei t/m zondag 12 mei gaat het treinverkeer grotendeels plat. Kijk voor alle reizigersgegevens op: NS.nl, Syntus.nl en 9292.nl
Lees verder...

 
09-05-2013  

Levend Veenmuseum groot succes.

 

WESTERHAAR-VRIEZEVEENZEWIJK - Het museum aan de Paterswal in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd donderdag letterlijk tot leven gebracht door de vele vrijwilligers, die in originele kledij van zo’n 70 jaar oud het wonen en werken in het veen uitbeelden.

Daarnaast waren er vele extra activiteiten georganiseerd voor de bezoekers, o.a. demonstraties turf graven, zeisen haren, uitleg over oude gebruiksvoorwerpen, demonstraties van oude ambachten als de touwslager, stoelen matten, manden vlechten, klompen maken en een tiental echte oude tractoren. Een Boerendansgroep liet oude volksdansen zien en er is was live harmonica muziek van diverse muzikanten.

Voor de inwendige mens werd goed gezorgd: er was koffie/thee met krentwegge, pannenkoeken en ouderwetse snoep te koop. Op één van de twee veentreintjes konden de bezoekers rondrijden over het terrein en waar gewenst even afstappen om de huisjes, de winkel en de boerderij te bekijken. Breng eens een bezoek aan het Veenmuseum. De openingstijden zijn van 10 – 16.30 uur. De toegang is zoals gebruikelijk: een vrije gift.

Kom ook kennis maken met de veengeschiedenis van de streek!

Fotoreportage Jan Bril.

Fotoreportage (73 foto's)...

 
13-05-2013  

Open dag galerie 't Vossenveen Albergen

 

ALBERGEN - Elk seizoen geeft de beeldentuin van ’t Vossenveen een verrassend aanzicht. Of het nu zomer is of winter, overdag of in de avonduren, de tuin nodigt uit voor een heerlijke wandeling in dit unieke buitengebied van Twente. In ’t Vossenveen Albergen wordt er naast de kunst aan zowel particulieren als bedrijven, diverse creatieve en leuke workshops aangeboden. Alle workshops zijn gerelateerd aan kunst, cultuur of ambacht. De workshops worden gegeven door experts en kunstenaars. De meeste kunstenaars die een workshop begeleiden, hebben in het verleden geëxposeerd of exposeren op dit moment in ’t Vossenveen. ’t Vossenveen is gelegen in een heerlijk wandel- en fietsgebied. Deze prachtige omgeving en het zeer inspirerende interieur van de galerie, geven een bijzondere tint aan elke zakelijke of creatieve bijeenkomst.
’t Vossenveen biedt u de mogelijkheid om in omgeving waar kunst en natuur samenkomen, uw vergaderingen te beleggen, trainingen en presentaties te geven of uw relaties uit te nodigen voor een lezing of workshop. Er is een beamer en laptop aanwezig, evenals draadloos internet. Maar naast de zakelijke bijeenkomsten, is er ook de gelegenheid om bijvoorbeeld een jubileum te vieren.

Fotoreportage Jan Bril.

Fotoreportage (56 foto's)...

 
16-05-2013  

Ontslaggolf bij Plegt-Vos zet door, nu Langeveen

 

OLDENZAAL – Plegt-Vos Bouwgroep, met haar hoofdvestiging in Oldenzaal, ontslaat opnieuw personeel. Na eerdere ontslagen in Bemmel, Langeveen en Gendt is nu opnieuw Langeveen weer aan de beurt met een inkrimping van de helft van het personeel. Bij de timmerfabriek voor kozijnen en het woningbouwbedrijf in Langeveen moeten nu 32 mensen vertrekken. In totaal zijn bij Plegt-Vos nu al meer dan 100 mensen op straat komen te staan als gevolg van de bouwmalaise. Volgens Plegt-Vos valt niet aan deze inkrimping te ontkomen door het negatieve effect van het regeerakkoord, waardoor woningbouwverenigingen zich niet aan nieuwbouwprojecten wagen.

< Hoofdkantoor Plegt-Vos Oldenzaal

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-05-2013  

Vriezenveense Harmonie naar St. Petersburg

 

VRIEZENVEEN – De Vriezenveense Harmonie gaat op 5 juli a.s. optreden in de Hermitage in St. Petersburg. Het is het eerste concert van een buitenlands orkest in de muziekzaal van de gerenoveerde Oostvleugel van de Hermitage.
Aanleiding is de eeuwenoude band tussen St. Petersburg en Vriezenveen toen de zogenaamde Vriezenveense ‘Rusluie’ al handel dreven in St. Petersburg. Naast het optreden in de Hermitage zal de Harmonie ook paraderen over de Nevski Prospekt, de belangrijkste winkelstraat van St. Petersburg. Het optreden is het resultaat van jarenlange voorbereiding waaronder ook een eerder optreden behoorde in de Amsterdamse vestiging van de Hermitage.

< De Vriezenveense Harmonie in het Muziekcentrum Enschede

 
18-05-2013  

Beeld bijstellen: Horeca zit in flinke dip

 

ALMELO – Velen hangen het denkbeeld aan dat de economische dip grotendeels de horeca voorbij gaat. Op mooie dagen stromen terrassen vol en bij activiteiten komt publiek massaal. Het is dat beeld dat mensen bijblijft. Toch is de continuïteit in de horeca ver te zoeken en stijgt het aantal werklozen fors. Van januari 2009 t/m maart 2013 is het aantal ww-uitkeringen meer dan verdubbeld van 6.000 naar 13.500. Ook stijgt het aantal faillissementen en steeds vaker nemen banken het eerste verlies, ondanks dat er soms wel kansen zijn om de dip te overleven. Daarbij zijn afwachtende cq berustende ondernemers oververtegenwoordigd. Diegenen die actief zijn met het organiseren van allerlei activiteiten overleven vaak wel.
Ook is het aantal aanvragen voor financiële ondersteuning via de Wet Bbz flink gestegen. In 2012 kregen 410 horeca-ondernemers financiële hulp via gemeenten. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen daar volgens de cijfers van het Instituut Midden- en Kleinbedrijf al 100 gevallen bij.
Voorwaarde daarbij is, dat er overlevingskansen zijn. In Twente en de Achterhoek wordt de aanvraag voor Bbz-hulp uitgevoerd door de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ). ROZ beoordeeld de levensvatbaarheid van de bedrijven en kan bemiddelen bij overbruggingskredieten tot een maximum van 189.110,00 euro, die binnen 10 jaar moet worden terugbetaald. Ook adviseert ROZ startende ondernemers.

 
18-05-2013  

Striktere regels Horeca Tubbergen en Dinkelland

 

DINKELLAND/TUBBERGEN – De gemeenten Tubbergen en Dinkelland gaan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op elkaar afstemmen. In de APV wordt omschreven waaraan horecabedrijven, slijters en para-commerciële instellingen als sportkantines en buurthuizen zich dienen te houden. De aanpassing van de APV is een gevolg van de sinds 1 januari jl. van kracht zijnde aangepaste Drank & Horecawet. Daarin staat o.a. dat gemeenten nu het verplichte toezicht en de handhaving moeten uitvoeren. Voorheen was dat grotendeels voorbehouden aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (eerder Keuringsdienst van waren). Zo valt o.a. ook het rookverbod onder het toezicht evenals strikte regels t.a.v. para-commerciële instellingen. Beide gemeenten lopen daarmee voorop in Twente.

< Horeca-ondernemers en alle wederverkopers van alcoholische versnaperingen binnen beide gemeenten, zijn uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 29 mei vanaf 20.00 uur in Zaal Ensink in Weerselo.

 
19-05-2013  

UT-team 3e in Shell Euro Eco Marathon

 

ROTTERDAM – Het Green Team van de Universiteit Twente heeft de titel in de Europese Shell Eco-marathon 2013 niet kunnen prolongeren. In Rotterdam moesten de Tukkers dit keer na vijf dagen strijd genoegen nemen met een derde plek achter de teams van het Franse Polytech Nantes en het Bulgaarse TUS-team uit Sofia.
Het voertuig van het Franse universiteitsteam legde maar liefst 145,66 km af op één liter hydrogene brandstof en lag mijlen voor op de Bulgaren en de Nederlanders. Het verdubbelde daarmee ruim de afstand waarmee de Tukkers vorig jaar wonnen. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
20-05-2013  

Limburgers op dievenpad in Twente

 

ALMELO – In Almelo hield de politie in de nacht van zondag op maandag rond 00.30 uur 3 verdachten van inbraak aan. De mannen uit Roermond, 29,34 en 37 jaar, worden er van verdacht te hebben ingebroken bij een bedrijf aan de Twentelaan. In de wijk Windmolenbroek werd een inbraak hen fataal. Buurtbewoners aan de Taling in de wijk Windmolenbroek hoorden glasgerinkel en zagen kort daarna twee verdachten wegrennen. Aan de hand van het signalement hield de politie even later een auto aan op de H. Roland Holstlaan met daarin de drie verdachten.
ENSCHEDE - In Enschede werd rond 05.45 uur een 29-jarige man aangehouden die poogde aan de Espoortstraat met een steen een autoruit stuk te slaan, om iets naar zijn gading te zoeken. Ook dit werd getipt door een buurtgenoot.

< Alle verdachten werden opgesloten in het politie-arrestantencentrum in Borne.

 
22-05-2013  

Dijkstra kwartiermaker voor fusie waterschappen

 

ALMELO - Oenze Dijkstra (foto) is de beoogd secretaris en directeur van het nieuwe waterschap Vechtstromen met de hoofdvestiging in Almelo. Per 1 september a.s. treedt hij in dienst om samen met Marianne Langeslag en Roelof Schuiling het kwartiersmakerstrio te vormen voor de fusie tussen de waterschappen Regge & Dinkel te Almelo en Velt en Vecht in Coevorden. Nu is Dijkstra (62) nog gemeentesecretaris in de gemeente Zwolle.
Per 1 januari 2014 is de fusie een feit en beheert waterschap Vechtstromen het natuurlijk water voor circa 800.000 inwoners van Twente, Noordoost Overijssel en Zuidoost Drenthe. De naam is afgeleid van de Vecht, de grootste rivier in het beheergebied waar ook de Twentse rivieren Regge en Dinkel in uitmonden. De Regge, de Dinkel en de Vecht vormen samen één logisch en samenhangend watersysteem. Door de fusie komt het beheer daarvan ook in één organisatie te liggen. Het beheer kan daarmee beter, effectiever en doelmatiger plaats vinden. Met de fusie wordt een structurele besparing van circa 11 à 15 miljoen euro per jaar gerealiseerd. De provincies Drente, Gelderland en Overijssel gaven al eerder toestemming. Als gevolg van de beoogde fusie vinden in het najaar verkiezingen voor het algemeen bestuur van Vechtstromen plaats.

 
25-05-2013  

Gemeenten sluiten cultuurconvenant met provincie

 

ZWOLLE – De gemeenten Almelo, Dalfsen, Haaksbergen, Hardenberg, Oldenzaal, Ommen, Raalte en Wierden hebben met de provincie Overijssel het convenant Arrangement Cultuurparticipatie 2013-2016 afgesloten.
Met dit convenant wil de provincie met de gemeenten afspraken maken over een gezamenlijke inzet op het gebied van kunst en cultuur. De afspraken gelden voor vier jaar. De provincie wil zo een samenwerking met en tussen gemeenten stimuleren. Ook worden het beleid en financiën van de gemeenten aangevuld om de infrastructuur te versterken en cultuurdeelname te stimuleren.

 
25-05-2013  

57 miljoen voor nieuw Innovatiefonds Overijssel

 

ZWOLLE – De provincie Overijssel en de Regio Twente spekken een nieuw innovatiefonds met 57 miljoen euro. Van dat bedrag brengt Overijssel 42 miljoen in (uit de opbrengst van Essent) en Twente, verspreid over vijf jaar, vijftien miljoen. Het geld van Twente is specifiek voor Twentse businesscases, het geld van Overijssel kan provinciebreed worden ingezet.
Lees verder… 

 
26-05-2013  

Fantastische dagtocht Rode Kruis Twenterand

 

VRIEZENVEEN – Het Rode Kruis Twenterand ging zaterdag op reis met een groep verstandelijk gehandicapten naar het Dierenpark Nordhorn en het Bootmuseum dalen in Drenthe. Allereerst werd het dierenpark in Nordhorn aangedaan, waar na de wandeling door het ‘dierenrijk’ ook de lunch werd genuttigd. Daarna ging de tocht per luxe touringcar naar het Woonboot Museum van Nelis en Leentje in Dalen. Daar keer je terug in oude tijden en werd het nog feest toen Nelis een kanp stukje muziek op zijn harmonica speelde. De gasten uit Twenterand lieten zich niet onbetuigd op het klaar staande drumstel. Na een afsluitend diner bij restaurant Cornelis, werd de terugtocht naar huis ondernomen en kwam aan het jaarlijkse uitstapje een eind.
Met dank aan de sponsoren: Schepers Tours, Dasko, Diaconie Vroomshoop en giften van particulieren.

 
27-05-2013  

Veel vieze restaurants volgens NVWA

 

ALMELO – Het is maar droevig gesteld met de hygiëne in de eethuisjes en restaurants in Nederland. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit de cijfers van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De voormalige Keuringsdienst van Waren controleerde 14.156 bedrijven en deelde 7.105 boetes uit. Vooral in de keukens troffen de inspecteurs de smerigste zaken aan zoals schimmels, kakkerlakken, muizen en ratten. De inspecteurs laten zich daarbij ook leiden door ervaring uit het verleden zodat slechts een deel van de bedrijfstak is gecontroleerd.
Feitelijk zijn het aantal controles dalende van 21.686 in 2010 naar 14.156 in 2012. Wel is in verhouding het aantal boetes gestegen van 6.398 in 2011 naar 7.105 in 2012. De cijfers tonen dus aan dat controles dringend noodzakelijk zijn om voedselbesmettingen te voorkomen. Met ingang van 2013 is dat echter een verantwoordelijkheid geworden van gemeenten, die nagenoeg geen beleid hebben ontwikkeld om dat van de grond te tillen.

< Tubbergen scoort het slechts en Oldenzaal het best.

 
27-05-2013  

Jeroen Ekkerink zet theater in vuur en vlam!


Jeroen liet na de huldiging nog een keer zijn liedje klinken.
Foto beschikbaar gesteld door: Erik Schaddelee
 

HENGELO – De artiestendag voor verstandelijk beperkte cliënten van De Twentse Zorgcentra in het Rabotheater in Hengelo werd zondag een heel spektakel. In de show “The Choice of Twente” liet men zien wat men zoal in huis had als zanger en/of entertainer. Vooraf onderging iedere finale-deelnemer de styling en de make-up waarna een grote limousine hen naar het theater bracht voor het optreden. De jury, bestond uit Marga Bult en Thomas Berge, terwijl Sabine Uitslag en Jan van Halst het programma presenteerden en de artiesten aankondigden. Zij werden daarbij begeleid door de Travelin’band en Big Band Apollo uit Goor. Bij het optreden van Jeroen Ekkerink ging heel het Rabotheater met 800 gasten uit haar dak. Het liedje “Je denkt maar dat je alles mag van mij” van Frans Duijts zorgde ervoor dat ook menig traantje werd weggepinkt. Commissaris der Koning Ank Bijleveld mocht van de jury de eerste prijs overhandigen aan Jeroen Ekkerink en had voor hem ook nog een grote verassing in petto. Jeroen mag namelijk op 19 juni a.s. tijdens het bezoek van het Koningspaar aan Overijssel, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima persoonlijk ontmoeten en zelfs voor hen optreden. Na die mededeling was niets meer te dol en zong Jeroen nog één keer zijn winnende liedje voor het uitbundige publiek.

 
27-05-2013  

Enschede wil Wegener behouden

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede wil in gesprek met uitgever Wegener om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Wegener, onderdeel van het Britse Mecom, kondigde onlangs opnieuw een ontslagronde aan van 500 werknemers om het bedrijf verkoop-klaar te maken. De PvdA in Enschede drong aan bij wethouder Hatenboer om alles in het werk te stellen om Wegener in Enschede te behouden. Hatenboer gaat wel in gesprek, omdat de gemeente enkele jaren geleden de grond en panden kocht en sindsdien verhuurt aan Wegener. Dat huurcontract loopt over 3 jaar af. Of Hatenboer er in slaagt om Wegener te behouden is twijfelachtig. De personeelsleden van de drukkerij (165) hebben al te horen gekregen dat de drukkerij eind dit jaar ‘overstapt’ naar Apeldoorn. Voor slechts 12 personeelsleden betekent de overstap het behoudt van hun baan. Een lager huurcontract lost dus weinig op, ook al wil de PvdA in Enschede dat mogelijk maken. Ook de drukkerij van Wegener in Limburg gaat dicht. Wegener is de grootste uitgever van regionale kranten en weekbladen in Nederland en wordt al jaren afgeroomd door Mecom, het Britse moederconcern dat in financieel zwaar weer verkeerd. Daar komt bij dat de winsten van Wegener sterk dalen door lagere advertentieomzetten en het dalende aantal abonnees van de dagbladen. Opmerkelijk is wel dat de Wegener weekbladen die zelfstandig door lokale directies worden aangestuurd, het beter doen dan de weekbladen die onder centraal beheer van Wegener staan.

 
28-05-2013  

Meeloopdag bij Ter Steege Bouw in Rijssen

 

RIJSSEN - Studente “Vastgoed & Makelaardij” aan de Saxion Hogeschool in Enschede, Jocelyn Boerman beleefde een interessante en leerzame ‘meeloopdag’ bij algemeen directeur Hans ter Steege van de Ter Steege Groep in Rijssen. Boerman won de ‘meeloopdag’ tijdens een Twitter-actie van @werkenbijTS als onderdeel van de bedrijvendag die werd georganiseerd door de studieverenigingen ‘Trias Loci’ en ‘Contruct’ van Saxion. Voor de winnares een uitgelezen kans een kijkje te nemen in dit familiebedrijf en kennis te maken met de Bouw- en Vastgoed activiteiten van de Rijssense Ter Steege Groep. De dag maakte veel indruk op Jocelyn. “Veel van wat ik leer in mijn opleiding zie ik nu echt in de praktijk terug”, aldus de eerstejaars studente. Ze vervolgt: “Ik heb gezien en gehoord waar Ter Steege mee bezig is en welke visie zij op de woningbouwmarkt hebben”. Ook Hans ter Steege kijkt positief terug. ‘Het mooi om op deze praktische manier een studente te betrekken bij ons dagelijkse werk en bedrijf. Haar scherpe en onbevooroordeelde vragen geven ons ook een frisse kijk op bepaalde onderwerpen”. Deze actie krijgt zeker een vervolg aldus Ter Steege.
 

 
28-05-2013  

Wessels krijgt groen licht voor Airport Twente

 

ENSCHEDE – Rijssenaar Dik Wessels (Reggeborgh) heeft groen licht van het college van GS van Overijssel en het Enschedese college van B&W voor het opstarten van de exploitatie van Airport Twente zoals de voormalige luchtmachtbasis gaat heten. De provincie en de gemeente Enschede investeren samen 16,2 miljoen euro in de infrastructuur rond Airport Twente. Ook het Investeringsfonds PPM Oost draagt 2,5 miljoen euro bij als stimulans voor de werkgelegenheid. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel doen daar nog eens samen 2,5 miljoen euro bij. Die extra investering was een harde eis van Wessels omdat hij commitment wilde van de overheid. Daarvoor voerde Wessels ook besprekingen met minister Henk Kamp.
Wessels zelf investeert vele miljoenen in de gebouwen die moeten verrijzen rond Airport Twente. De overheid geeft hem een concessie voor 49 jaar. De gemeenteraad van Enschede en Provinciale Staten moeten uiteindelijk beslissen over de toezeggingen en de concessie. Ook worden de overheidsbijdragen nog getoetst aan het Europees Recht.
Mocht dit allemaal goed worden bevonden, is de verwachting dat eind 2014 de procedures zijn beslecht. Wessels hoopt dat dan in 2016 kan worden gevlogen van Airport Twente. In 2017 moet volgens verwachting Airport Twente aan 219 mensen een baan bieden. Een belangrijk deel daarvan valt onder de Belgische luchthavenoperator Aviapartner, die met Wessels een exploitatieakkoord heeft gesloten.

 
30-05-2013  

Duitse banken bestormen hypotheekmarkt NL

 

ALMELO – De Duitse banken hebben vandaag de aanval geopend op de Nederlandse hypotheekmarkt. Met een budget van 200 miljard euro is er voldoende kapitaal voorhanden om de hegemonie van de concurrent loze Nederlandse banken te doorbreken met een rentepercentage dat 2 procent onder de gangbare Nederlandse hypotheken ligt. Gangbare hypotheekrentes in Duitsland zijn 2,8 procent. De Duitse banken die deelnemen, zijn allen geregistreerd bij de Nederlandse Bank en ook de AFM ziet geen belemmeringen.
Volgens de beschikbare informatie kunnen de hypotheken oplopen tot 100 procent financiering en is de rente gewoon aftrekbaar voor de Nederlandse fiscus. Alle Haagse plannen van minister Blok ten spijt, komt de ‘redding’ van de in het slob geraakte huizenmarkt dus waarschijnlijk uit het buitenland. In Nederland komen 10 bemiddelaars voor Duitse hypotheken. Een van hen is Adfinis Makelaars (NVM) in Deventer.

 
30-05-2013  

Bevolkingskrimp Twente snelst in Nederland

 

DEN HAAG - De bevolkingsomvang van de provincie Overijssel zal 5 jaar eerder krimpen dan die in de rest van Nederland, dat schrijft Binnenlands Bestuur, het platform voor de overheden. Twente krijgt daar het eerst mee te maken en Noord-West-Overijssel het laatst. Dat het in Overijssel sneller gaat, komt vooral doordat er meer mensen uit de provincie vertrekken dan er terugkomen.
Lees verder…

 
30-05-2013  

Illegale Haringparty brengt 24.450 euro op


Een week lang gratis in deze luxe van de Posche Panamera rond toeren was een der veilingkavels.
 

VRIEZENVEEN – De jaarlijkse ‘illegale haringparty’ bij Zalencentrum Zandwijk in Vriezenveen heeft donderdagavond 24.500 euro opgebracht voor de stichting ‘Mensen voor Mensen’. Heracles Almelo voorzitter Jan Smit trad bij gelegenheid op als veilingmeester, waarbij het vaatje haring uiteindelijk volgens het Amerikaanse systeem, met aanvullende biedingen van 250 euro per keer, werd afgehamerd op 9.000 euro totaal en de laatste bieder theoretisch het vaatje voor 250 euro mee kon nemen.
Naast de haring werden o.a. kavels geveild als gesigneerde voetbalshirts van Heracles Almelo en FC Twente, en de door Auto Haarhuis (Geesteren) voor een week gratis rijden beschikbaar gestelde Porsche Panamera.
De organisatie van de ‘illegale haringparty’ was in handen van Marquette Detachering uit Almelo en Zalencentrum Zandwijk in Vriezenveen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (32 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina