Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-04-2015  

Hardenberger Jaap Haartsen in US Hall of Fame

 

HARDENBERG – Electrotechnicus Jaap Haartsen (52) uit Hardenberg is in de USA opgenomen in The National Investors Hall of Fame van belangrijke uitvinders en deelt daar nu de vermeldingen met o.a. grootheden als Thomas Edison, de gebroeders Wright en Henry Ford. Haartsen heeft in dienst van de Zweedse elektronicagigant Ericsson talrijke uitvindingen gedaan waarvan er zo’n 150 zijn gepatenteerd. De belangrijkste is echter wel de uitvinding van Bluetooth in 1997, het draadloze verbindingssysteem dat wereldwijd in zo’n drie miljard apparaten wordt gebruikt.
Haartsen werd er echter geen miljardair mee, maar werkgever Ericsson plukte er wel de vruchten van.
In de Volkskrant van vandaag doet Haartsen zijn zegje over de eervolle vermelding en uit hij zijn kritiek op het nationale investeringsklimaat.

 
04-04-2015  

Meer transport over spoor door Twente

 

ALMELO – Al sinds het begin van deze maand rijden er in Twente meer goederentreinen over het spoor. Aanleiding is de capaciteitsaanpassing van het reguliere spoor aan Duitse en Nederlandse zijde van de grens op de aansluiting met de Betuwelijn. Door die werkzaamheden is de Betuwelijn niet altijd beschikbaar en worden goederentreinen omgeleid o.a. via de lijn Oldenzaal- Hengelo-Almelo-Deventer.
Spoorbeheerder Prorail kondigde dit wel aan maar beloofde voordien geluiddempende maatregelen te nemen met de aanleg van raildempers en kwam dit niet overal na. Vooral in de stedelijke gebieden zorgt dit voor extra lawaaioverlast. In Oldenzaal betreft het 22 woningen, zo onderzocht de gemeente. Bovendien maakt men zich zorgen over de toename van transport van gevaarlijke stoffen door stedelijk gebied. Dit in strijd met de nieuwe Basiswet waarin is vastgelegd dat er de komende jaren minder transporten met gevaarlijke stoffen zullen plaatsvinden.

 
05-04-2015  

Het Paasvuur in Harbrinkhoek

 

HARBRINKHOEK - Traditiegetrouw worden met Pasen in Oost Nederland de paasvuren ontstoken. Van Denekamp met het traditionele slepen tot de buurtschap Espelo bij Holten waar het hoogste paasvuur – 18,5 meter – van Nederland werd gemeten.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje in Harbrinkhoek.


 

Fotoreportage (37 foto's)...

 
10-04-2015  

Falco gaat asbest-daken duurzaam vernieuwen

 

VRIEZENVEEN – Falco, producent van duurzaam meubilair voor het openbaar terrein in Vriezenveen gaat zijn bedrijfspanden grondig aanpakken. Het bedrijf sloot met de provincie Overijssel en de gemeente Twenterand een intentieovereenkomst in het kader van ‘Asbest van het bedrijfsdak’. De overheid ondersteunt dergelijke initiatieven vanwege het potentieel gevaar voor de volksgezondheid van oude asbestdaken. Het project ‘Asbest van het Bedrijfsdak’ is een samenwerkingsverband van Overijsselse gemeenten, de provincie Overijssel, Bouwend Nederland (Regio Oost), de Stichting Pioneering, VNO-NCW, Hogeschool Saxion en UNETO-VNO.

<< Wethouder Oudendijk van de gemeente Twenterand en provinciaal projectleider Jan Elzenga tekenden de overeenkomst met de directie van Falco en gingen voor de foto samen nog even het dak op van een der oudere bedrijfshallen.


 

 
12-04-2015  

Dode met Cessna op A28 bij Oldenburg

 

OLDENBURG (D) – Op de A28 van Bremen naar Emden is vanmiddag bij Oldenburg een Cessna 172 met vier inzittenden neergestort net naast de autobahn. Daarbij kwam een inziitende om het leven en raakten de anderen gewond. Volgens de persdienst van de NDR was de Cessna kort tevoren opgestegen bij het vliegveld Oldenburg en poogde deze kennelijk een noodlanding te maken op de A28 maar kwam deze er vlak naast de vangrails neer in bebost gebied.
De Cessna is een van de meest populaire propellervliegtuigen ter wereld voor vier inzittenden waarvan er meer dan 43.000 zijn gebouwd.

Twitterfoto: @Muschelschloss

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-04-2015  

Inloopavond over werk aan N746 Almelo-Tubbergen

 

TUBBERGEN - De provincie Overijssel organiseert op dinsdag 28 april een inloopavond over de werkzaamheden aan de provinciale weg N746 Almelo-Tubbergen. De inloopavond vindt plaats van 18.00-20.00 uur in de horecalocatie Kampkuiper, Almeloseweg 113 in Harbrinkhoek. Vertegenwoordigers van de provincie Overijssel, gemeente Tubbergen (Noaberkracht) en de aannemer zijn dan aanwezig om een toelichting op de werkzaamheden, de fasering en de omleidingroutes te geven en om vragen te beantwoorden.

Werkzaamheden
De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen zich gemakkelijk, veilig en vlot kan verplaatsen. Daarom werkt de provincie op veel plaatsen aan de verbetering van de wegen. Een van deze wegen is de N746 Almelo-Tubbergen, Noordegraafsingel en Almeloseweg in de gemeente Tubbergen. De werkzaamheden betreffen het aanbrengen van nieuw asfalt en markeringen op de hoofdrijbaan. Tevens wordt er extra bermverharding langs delen van de hoofdrijbaan aangebracht.

Planning
De provincie start woensdagochtend 6 mei a.s. met het in twee fasen uitvoeren van groot onderhoud aan de N746. De werkzaamheden zijn vrijdag 5 juni aan het eind van de dag gereed. De fasen betreffen:
• Noordegraafsingel -> traject kruising met de N349 t/m rotonde met de Almeloseweg/Hagweg;
• Almeloseweg -> traject rotonde met de Almeloseweg/Hagweg tot de kruising met de N343.

Afsluiting en omleidingen
Het traject Noordegraafsingel (inclusief rotonde) wordt één week afgesloten. Het traject Almeloseweg wordt drie weken afgesloten. Het is nog niet bekend met welke fase de aannemer als eerste start.
Gedurende de werkzaamheden is de desbetreffende fase afgesloten voor doorgaand verkeer en geldt er een wegomleiding. Voor aanwonenden en aangrenzende bedrijven worden door de aannemer afspraken gemaakt over de bereikbaarheid. Voetgangers en fietsers blijven toegang houden tot een afgesloten fase, dit geldt ook voor spoedritten van hulpdiensten.
De omleiding voor doorgaand verkeer is via de N343 (Fleringen)–N349 (Albergen) (v.v.). Alle omleidingen worden met borden aangegeven en zijn ook te zien op: www.bereikbaar.overijssel.nl

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-04-2015  

Bouwen in Zuidbroek Wierden weer in trek

 

WIERDEN – Volgens makelaar Weghorst uit Wierden is bouwen in Zuidbroek weer aantrekkelijk. Samen met collega Ten Hove uit Rijssen telt men 13 opties voor het bouwen in het Wierdense Zuidbroek. In totaal zijn 28 kavels beschikbaar uit de eerste fase van het project Zuidbroek. De bouw van de eerste acht woningen staan gepland aan het Waterspoor nabij de rotonde aan de Rijssensestraat zodat ook eindelijk de entree van Zuidbroek zichtbaar wordt. De woningen zijn ontworpen door 4D Architecten uit Enter en worden gebouwd door de ten Brinke Groep uit Varsseveld.

< Wethouder Dianne Span ontvangt de brochure


Brochure woningtype Acacia
Brochure woningtype Esdoorn
Brochure woningtype Populier

 
23-04-2015  

Roel Cazemier langer burgemeester Dinkelland

 

DENEKAMP - De gemeenteraad van Dinkelland heeft dinsdagavond jl. unaniem besloten zittend burgemeester Roel Cazemier voor te dragen voor opnieuw een ambtstermijn van zes jaar in de gemeente Dinkelland. Cazemier trad aan op 1 oktober 2009.

Cazemier is geboren in Oldebroek op 12 april 1959. Hij begon zijn bestuurlijke carrière in 1984 als ambtenaar voor de provincie Friesland. In 1991 werd hij burgemeester van het Drentse Ruinerwold om daarna van 1994 tot 2000 burgemeester te worden van Ameland waarna hij vertrok naar Dongeradeel tot 2008 om aansluitend het ambt als burgemeester te beëindigen om algemeen directeur van Omroep Fryslan te worden. Na anderhalf jaar trok toch weer het ambt als burgemeester als opvolger van waarnemend burgemeester Jan Kristen die aantrad wegens een vertrouwensbreuk tussen de gemeenteraad en burgemeester Frans Willeme die zo’n 20 jaar in Denekamp actief was.
 

 
25-04-2015  

Winst Twence onder druk door sorteerdrift

 

HENGELO – Afvalverwerker Twence in Hengelo moest de reserves aanspreken om de aandeelhoudende gemeenten in Twente hun dividend over 2014 te kunnen uitkeren. Het bedrijf boekte maar 9 miljoen euro winst op een omzet van 100 miljoen euro. De winst werd vooral behaald uit de levering van energie zoals elektriciteit, stoom en warmte uit de verbranding van huishoudelijk afval en biovergisting.
Twence noemt de afvalverwerking een ingewikkelde markt. Feit is dat de Twentse aandeelhoudende gemeenten steeds minder restafval aanleveren voor verbranding. Ook is de winst uit sortering lager waardoor minder opbrengsten uit papier, glas en metalen wordt ontvangen. Het gevolg is dat Twence restafval moet importeren uit het buitenland om aan de vraag van energie te kunnen voldoen.
Het samenwerkingsverband Regio Twente ontvangt 8 miljoen euro voor gezamenlijke projecten en de aandeelhoudende gemeenten mogen naar rato 2,5 miljoen euro verdelen.
Twence oriënteert zich op de markt voor mogelijke verkoop, zo werd in politieke kringen vernomen. Tegelijkertijd onderzoekt Twence of resterende verbrandingsslakken kunnen worden opgeslagen in nabijgelegen zoutholtes hetgeen een kostenbesparing met zich meebrengt. Dit restafval is slechts één procent van de totaal aangeleverde stoffen.

 
30-04-2015  

TSN verlaagd lonen huishoudelijke hulp

 

ALMELO – Neerlands grootste werkgever in huishoudelijke zorg TSN verlaagd de lonen van circa 4300 werknemers die lichte huishoudelijke hulp (HH1)verlenen. Per uur betekent dat een verlaging van 12,60 euro naar 10,20 euro. De verlaging geldt niet voor de uren waarin dezelfde werknemers zware huishoudelijke hulp (HH2) verlenen. De loonsverlaging moet al per 18 mei haar beslag krijgen. TSN maakt zwaar verlies in gemeenten die flink hebben bespaard op lichte huishoudelijke hulp en vreest zelfs een faillissement indien de korting niet wordt toegepast. TSN maakte onlangs in Den Haag bekend dat het bedrijf 650 thuiszorgmedewerkers moet ontslaan en van 1500 contractmedewerkers de contracten niet verlengd omdat de overheden de hand op de knip houden. De vakbonden hebben verzet tegen het loonoffer aangekondigd. TSN is een dochteronderneming van het eveneens in Almelo gevestigde schoonmaakbedrijf Asito.

Archief
Terug naar vorige pagina