Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
03-03-2018  

Zenkeldamshoek Goor aantrekkelijk voor bedrijven

 

GOOR – Het bedrijventerrein Zenkeldamshoek in Goor lijkt in trek te zijn bij bedrijven. Dit jaar klopten al zes bedrijven aan bij de gemeente Hof van Twente voor een afname van 2,7 ha op het 8 ha grote bedrijventerrein in de eerste fase.
Onder hen wil een gevestigd autoschadeherstelbedrijf uitbreiden, vestigt zich een autohandelaar met Oldtimers en komt ar naast de vestiging van Karwei een bedrijfsverzamelgebouw met kantoren. Ook de nu nog in Enschede gevestigde kalverslachterij Veal Fine heeft een optie genomen op een kavel op de Zenkeldamshoek vanwege de ligging dicht bij de A1 en voor expansieruimte om het aantal slachtingen te kunnen opvoeren naar 1.000 kalveren per week. Hiervoor is een bestemmingsplanwijziging nodig waaraan de gemeente Hof van Twente wil meewerken.

 
04-03-2018  

Dode man gevonden bij Holtheme (UPD)

 

HARDENBERG – Langs het kanaal De Haandrik bij Holtheme (gem. Hardenberg) hebben aan het begin van de avond voorbijgangers het dode lichaam van een man aangetroffen. Volgens de politie is het lichaam 'onder verdachte omstandigheden' gevonden.
In deze zaak werd later op de avond een man uit Coevorden aangehouden. Hangende het onderzoek doet de politie geen verdere mededelingen.

https://twitter.com/POL_Overijssel/status/970....

UPDATE
De dode is een 28-jarige inwoner van Coevorden. Hij schijnt ruzie te hebben gekregen met zijn eveneens 28-jarige vriend en plaatsgenoot die later in 'hogere sferen' het politiebureau in Coevorden beschoot en daarop werd gearesteerd. Hij wees de politie op de plaats delict bij Holtheme. De politie trof er het stervende slachtoffer aan, maar alle hulp kwam te laat.

 
06-03-2018  

Verzet tegen afbraak Zandwijk Vriezenveen


Zandwijk anno 1970
 

VRIEZENVEEN – Het Cuypersgenootschap en de erfgoedvereniging Heemschut komen in verzet tegen de mogelijke afbraak van het vroegere hotel Zandwijk in Vriezenveen. Beide cultuurhistorische organisaties zijn tegen het plan van de Wierdense eigenaar Freddy Nijhof om op die plek 25 tot 30 woonappartementen met onderliggende winkelruimte te bouwen. Het plan ‘De Poort van Vriezenveen’is ontwikkelt door Nijhof, Weghorst Architectuur en Marquette Projecten.

Het 102 jaar oude pand Zandwijk is een gemeentelijk monument en moet volgens het Cuypergenootschap en Heemschut in zijn oude luister worden hersteld. De familie Winkel bestierde de horeca-locatie 120 jaar voordat zwager Freddy Nijhof het kocht en de familie Winkel de exploitatie per 1 januari 2015 stil legde omdat het nauwelijks nog rendabel was. De broers Wim en Meindert Winkel richten zich sindsdien volledig op catering en events.

Grandcafé Seven
Sinds juni 2015 verhuurde Nijhof het pand nog aan Bas Winkel en Jeffrey Bakker die er Grandcafé Seven begonnen. Dat 'avontuur' eindigde echter per eind december 2017.

 
06-03-2018  

Lijsttrekker PVV Hengelo haakt af om familie

 

HENGELO – Het kortstondige lijsttrekkerschap van PVV Hengelo is Jordi Rietman niet in de koude kleren gaan zitten. Amper twee weken voor de gemeenteraadsverkiezing haakt Rietman af en zal geen zetel in de gemeenteraad innemen.
De reden volgen eigen zeggen zijn de heftige emotionele reacties van familieleden toen bekend werd dat Rietman als lijsttrekker de verkiezingen in zou gaan. Ook een interview in Tubantia versterkte zijn gevoel om alsnog af te haken. Jeanet Nijhof, tevens Statenlid Overijssel,  neemt nu het lijsttrekkerschap op zich.

 

 
07-03-2018  

Energiefonds Overijssel gaat door!


Bij de biocentrale van Brouwer werd het het eerste lustrum van Energiefonds Overijssel gevierd.
(foto: Esther van de Wallen)
  ZWOLLE - De provincie Overijssel heeft met haar Energiefonds Overijssel in de afgelopen vijf jaar 200 miljoen euro geïnvesteerd, uitgeleend, toegezegd of gereserveerd voor vervolgfinancieringen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten. Het goede nieuws is dat het fonds de gelden die terugbetaald worden uit de leningen en participaties opnieuw mag uitlenen. De provincie Overijssel heeft zelfs tijdelijk extra financieringsruimte gecreëerd om de energietransitie in de provincie tot een succes te maken. Het doel is 20 procent nieuwe energie in 2023. Energiefonds Overijssel is na de eerste vijf jaar een revolverend fonds geworden en gaat in 2018 door met nieuwe investeringen, leningen en participaties met verdere energiebesparing en/of energieopwekking als doel. De lopende portefeuille van Energiefonds Overijssel mag er zijn!
Lees verder...

 
08-03-2018  

Uitreiking Roos van Elisabeth 2017

 

DEVENTER – Het Overijsselse Elisabethfonds doet in haar jaaroverzicht 2017 kond van een donatie van de Dokter Wittenberg Stichting en van een groep medewerkers van Dimence die de waarde van het kerstgeschenk beschikbaar stelden aan het fonds dat als vangnet functioneert bij hulpvraag voor rehabilitatie/resocialisatie van ex- patiënten psychiatrische zorg in hun opbouw naar een normaal burgerlijk leven.
Ook is het Elisabethfonds onder voorzitterschap van de Almeloër W.P. van der Elst een samenwerking aangegaan met de Dokter Wittenberg Stichting vanwege de raakvlakken van beide stichtingen.
In geldelijke zin heeft het Elisabethfonds in 2017 een dertigtal hulpaanvragen uit Overijssel kunnen honoreren. 

Arjen Gerritsen, in het dagelijks leven burgemeester van Almelo, overhandigde als lid van het comité van aanbeveling van het Elisabethfonds de ‘Roos van Elisabeth’ aan een vijftal medewerkers van Overijsselse zorginstellingen. De ontvangers waren Erik Averdijk (AKIKO), Hanneke Meints (Ambiq), Harry Lokate (Dimence), Rogier Piksen (Dimence) en Gerda Brantenaar (RIBW).
Meer info: www.st-elisabethfonds.nl

 
11-03-2018  

CDA-leider Buma in de fout

Niet Tubbergen maar Dalfsen veiligste gemeente 2017
 

TUBBERGEN/DEN HAAG – In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen draait het parlement op een lager pitje. Al die kopstukken van landelijke politieke partijen worden ingezet om de opmars van lokale partijen een halt toe te roepen. Het hele land wordt doorgereisd om handjes te schudden met lokale partijgenoten en hun aanhang om maar zeveel mogelijk bestuurszetels binnen te slepen. De campagnekas van die landelijke partijen wordt er flink voor open gezet. Bij het CDA had het campagneteam bedacht dat partijleider Sybrand Buma wel kon figureren in een campagnefilmpje voor TV. De suggestie wordt gewekt dat hij een dag van functie ruilt met fractievoorzitter Tonnie Busscher van het CDA in de gemeente Tubbergen. Nog een van de weinige gemeenten in ons land waar het CDA feitelijk nog alleen de macht heeft. En dat was te zien, de gehele gemeenteraad inclusief de burgemeester kwam opdraven om hun rol te spelen met Sybrand Buma in de rol van raadslid Tonnie Busscher. Busscher zelf reisde af naar Den Haag voor zijn gespeelde rol als partijleider.

Het CDA-bolwerk Tubbergen moet voor de partij behouden blijven, was de grondgedachte. Het thema veiligheid als issue om de mensen aan te spreken, want het reclamefilmpje moet alle mensen in het land aanspreken.
‘Maak uw stad of dorp even veilig als Tubbergen’, de slogan, met de bewering dat Tubbergen de meest veilige gemeente van Nederland in 2017 was en dus de verdienste van het heersende CDA.
Dat riekt een beetje misleidend. Niet Tubbergen is de meest veilige gemeente van 2017 maar Dalfsen met Tubbergen als goede tweede. In Dalfsen speelt echter Gemeentebelangen de eerste viool en mocht het CDA slechts aanschuiven als coalitiepartner.   
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-03-2018  

Van Merksteijn heeft 70 vacatures in Almelo

Uitbreiding Eemshaven levert 300 banen op
 

ALMELO – De groei in de bouwsector betekent voor het Almelose staalverwerkingsbedrijf Van Merksteijn een forse uitbreiding van de productiecapaciteit voor bewapeningstaal en hekwerken (Fencing Systems). Een banenmarkt i.s.m. Timing leverde 70 gegadigden op en daar is men maar wat blij mee. Het gaat bij de hoofdvestiging in Almelo om productiemedewerkers, logistiek medewerkers, machine-operators en monteurs. In het afgelopen half jaar werd aan 50 oproepkrachten een vast contract verleend maar Van Merksteijn wil meer personeel vanwege de groei. In Almelo werken momenteel zo’n 550 medewerkers. Bij het coatingbedrijf van Van Merksteijn in Raalte zijn eveneens banen beschikbaar evenals bij de vestiging in België.

De grootste klapper aan banengroei heeft Van Merksteijn voorzien in de Groninger Eemshaven. Het Twentse familiebedrijf bouwt op een 50 ha grote kavel een nieuwe fabriek voor walsdraad bestemt voor eindproducten als bewapeningsstaal, verzinkt draad en hekwerk omdat men minder afhankelijk wil zijn van import. Eind 2020 moet de fabriek klaar zijn om jaarlijks 900.000 ton walsdraad te kunnen produceren. Dat is minder dan de helft van de totale verwerkingscapaciteit van Van Merksteijn International. Nu importeert Van Merksteijn nog walsdraad uit o.a. Rusland en Turkije maarc daar wil het concern minder van afhankelijk zijn. De nieuwe vestiging in de Eemshaven biedt 300 mensen een baan.

 
13-03-2018  

Gemeenten lekken data naar de NOS

 

DEVENTER – De gemeenten Deventer, Leiderdorp en Woerden hebben persoonlijke data van kandidaatsraadsleden gelekt naar de NOS inclusief het burger servicenummer (Bsn).
De omissie ontstond doordat de persoonlijke gegevens uit de bestanden van de Kiesraad werden doorgegeven. De Kiesraad vroeg bij de inschrijving als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen wel naar het Bsn, maar dat bleek achteraf niet verplicht.
De NOS heeft bij alle gemeenten in Nederland de kandidatenlijsten opgevraagd en kreeg van voornoemde gemeenten alle persoonsgegevens zoals vermeldt in het bestand van de Kiesraad. De NOS stelde de gemeenten zelf op de hoogte van de omissie met de mededeling dat alle niet relevante data zijn vernietigd. De gemeente Deventer stelde daarop de betrokken kandidaten niet op de hoogte van de misser. Het kwam toch naar buiten omdat de NOS over de gelekte data publiceerde. In Deventer hebben nu negen partijen om opheldering gevraagd hoe de data gelekt werden en zij willen naast excuses ook weten hoe de gemeente denkt een dergelijke omissie in de toekomst te kunnen voorkomen.
De NOS en andere media vragen altijd de kandidatenlijsten op bij verkiezingen voor ‘background checks’ van kandidaten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-03-2018  

Vierde containerhaven Overijssel in Deventer

 

REGIO – Na Hengelo, Kampen en Almelo komt er in Deventer een vierde havenoverslag van zeecontainers. De overslag wordt gevestigd tussen het Basiskanaal en de Westfalenstraat (locatie Circulus). De containeroverslag in Deventer is een initiatief van Vos Transport uit Deventer en BCTN Nijmegen dat in meerdere containerterminals binnen Nederland en België belanghebbende is. De containeroverslag in Deventer krijgt ‘waterverbindingen’ met de havens van Rotterdam en Antwerpen. De Deventer wethouder Frits Rorink noemt de overslag van containers in de haven van Deventer een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijvenpark A1. In 2020 moet de containeroverslag in Deventer operationeel zijn.
De containeroverslag in Deventer lijkt op het eerste oog concurrerend voor CTT in Hengelo en Almelo. CTT heeft echter ook een eigen overslag in de haven van Rotterdam waar het binnenvaartschepen belaad richting Twente en dagelijkse goederentreinen samenstelt richting de eigen CTT spoorterminal in Bentheim (D) en vandaaruit naar Coevorden, Scandinavië en Oost Europa (o.a. Polen).
CTT Almelo is vooral actief in de overslag voor de bedrijven op het in ontwikkeling zijnde 180 ha grote XL Businesspark pal aan de A35 met het al gevestigde Europees distributiecentrum van Timberland, en de zich vestigende Chinese speelgoedreus VTech (Europees magazijn) en olieproducent Eurol. Daarnaast slaat CTT Almelo momenteel windmolens over voor montage in Duitsland.
De overslagterminal in Deventer zal naar verwachting vooral de regio Deventer/Apeldoorn bedienen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-03-2018  

Zwolle steekt 15 miljoen in nieuwe sporthal


De oude fabriekshallen van Beers Stork zijn al jaren in gebruik als sportaccommodatie. Renovatie was te duur, waardoor Zwolle opteert voor nieuwbouw op een betere locatie met voldoende parkeerplaatsen en goede bereikbaarheid aan de Voorsterpoort.
 

ZWOLLE – De WRZV sporthallen op het voormalige Beers Stork terrein aan de Grote Voort in Zwolle hebben hun langste tijd gehad.
De gemeenteraad van Zwolle stemde maandagavond unaniem in met het plan voor een 15,1 miljoen euro begroot nieuw sportcomplex dat twee hallen krijgt aan de Voorsterpoort. De hallen, in L-vorm liggend, moeten multifunctioneel zijn en de komende 40 jaar plek kunnen bieden voor meerdere takken van sport in verenigingsverband.
Helemaal van een leien dakje ging het unanieme besluit niet. Vooral de SP was kritisch over het voorbereidend proces en voelde zich voor het blok gezet. GroenLinks pleitte voor meer duurzaamheid in het ontwerp. De VVD wilde vooral snelheid betrachten en accepteert geen vertraging nu het college die duurzaamheid alsnog meer aandacht wil geven. De PvdA stak in deze een waarschuwend vingertje op voor mogelijk het overschrijden van het budget.

 
13-03-2018  

VDL ETG biedt leerwerkcontracten jongeren

 

ALMELO - In Nederland biedt een baan in de techniek toekomstperspectieg. VDL ETG aan de Bornsestraat in Almelo wil daarom meer jongeren opleiden tot technici. Bij VDL ETG zijn momenteel 13 jonge technici werkzaam die  een a twee dagen per week theorielessen volgen bij de opleidingsinstituten SMEOT en STODT.
Werkgever VDL EGT wil daaraan nu 15 leerplekken toevoegen. Daarvoor wordt donderdag om 18.30 uur een informatieavond gehouden bij het bedrijf om met de technische productie en bedrijfscultuur kennis te maken. Bij VDL ETG maakt men hoogwaardige machines voor chipfabrikant ASML en vluchtsimulators voor de opleiding van piloten.
In de afgelopen jaren werd bij VDL ETG al meerdere keren uitgebreid en ook binnenkort wordt een nieuwe uitbreiding in gebruik genomen. In totaal werken er nu zo’n 600 mensen.

 
14-03-2018  

ZGT Knuffelberenspreekuur in week van de Zorg

Open Dag ZGT Ziekenhuizen op zaterdag 17 maart
 

ALMELO-HENGELO – In de Week van Zorg en Welzijn hield ZGT-ziekenhuizen een inloopspreekuur voor kinderen met knuffelberen in de Twentezaal van ZGT Almelo. Coassistenten, medische studenten in opleiding tot arts, onderzochten de ‘zieke’ knuffelberen. Zo nodig werd een spuitje gegeven, een verbandje aangelegd, een been of arm gespalkt of een wond gehecht. De coassistenten/dokters gaven de kinderen uitgebreid uitleg wat er met hun knuffelbeer aan de hand is.

Doel van het project is tweeledig. Toekomstige artsen kunnen ervaringen opdoen in de communicatie en omgang met kinderen. Tegelijkertijd worden de kinderen vertrouwd gemaakt met het ziekenhuis. De basisscholen hebben enkele weken geleden een uitnodiging ontvangen om met kinderen uit de groep 1 en 2 naar het spreekuur te komen. Een groot aantal basisscholen heeft positief gereageerd op de uitnodiging. Het spreekuur was volledig volgeboekt.

Week van Zorg en Welzijn
De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 12 tot en met 17 maart 2018. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Ook ZGT organiseert tijdens deze week de open dag op zaterdag 17 maart tussen 10.00 en 14.00 uur in beide ziekenhuislocaties.

< Amy de Pagter had haar knuffel Rups meegebracht.

 

 
15-03-2018  

Grote dump afval buitengebied Geesteren-Almelo

 

GEESTEREN – Wie wel eens binnendoor rijdt van de Schelfhorst naar Geesteren, kan zich de locatie een beetje voorstellen. Aan de Blankemeerweg, ter hoogte van de Witteveensweg, heeft een onverlaat de resten van een verbouwing in de sloot gedumpt.
De gemeente Tubbergen mag opdraaien voor de kosten. Maar de politie zet steeds meer in om dit soort aso’s te achterhalen, vanwege de toename van illegale stort.
Wie dus woensdagmiddag in de buurt een auto met aanhanger heeft gezien met daarop een wc-pot, bouwafval, laminaat en bankstel, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-884. Dat mag ook via sociale media.
 

 
15-03-2018  

Motbunker Wessels Rijssen in brand

 

RIJSSEN – De ‘motbunker‘ (zaagsel) van bouwconcern Wessels aan de Nijverheidsstraat in Rijssen staat in brand. De brandweer is met groot materieel aanwezig en zal waarschijnlijk uren nodig hebben om de smeulende massa uit te krijgen.
Voor personen is er geen gevaar omdat de werkplaats vroegtijdig werd ontruimt.

Overigens draaide het inmiddels weer beursgenoteerde moederbedrijf VolkerWessels vorig jaar fors meer winst. De omzet steeg met 4,1 procent naar 5,7 miljard euro. De winst steeg met 38 procent naar 142 miljoen euro en de orderportefeuille staat momenteel boven 8 miljard euro.
Wel gaat VolkerWessels selectiever te werk bij inschrijvingen op grote structurele werken. Aanleiding de zeperd van 135 miljoen euro die het samen leed met bouwer BAM op de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. BAM gaf daarvoor vorig jaar al een winstwaarschuwing. Beide bedrijven hebben voor de zeperd elk de helft opzij gezet.

 
17-03-2018  

Spitsstroken A1 Deventer worden rijstroken


Omdat de rijbanen bij spitsstroken smaller zijn geldt dat de maximum snelheid ter plekke terug gaat naar 100 km per uur bij continu-openstelling.
 

ALMELO – Minister van infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen maakt 100 miljoen euro vrij voor een aantal knelpunten in het Nederlandse verkeer. Tot die knelpunten behoort de A1 tussen Apeldoorn en Bathmen waar nog dit jaar de spitsstroken veranderen in rijstroken, evenals bij een kwart van de andere spitsstroken in het Nederlandse wegennet. Van Nieuwenhuizen maakte dat bekend tijdens een ‘petit dejeuner’ in Almelo op uitnodiging van de lokale VVD.
Onder de aandacht werd nogmaals gebracht een gewenste versnelde capaciteitsvergroting van de A1 als verbinding naar Oost Europa en het zich aanduidende nieuwe knelpunt de ‘Kardinaalshoed’ bij Azelo, maar ook de al op de rol staande capaciteitsvergroting van de Twentekanalen en de aan te leggen zwaaikom bij het XL Businesspark Twente in Almelo. Over de N35 Wierden-Zwolle werd niet gerept.
Van Nieuwenhuizen (VVD) was klip en klaar. De aangedragen onderwerpen staan al geagendeerd voor uitvoering, zijn aan wettelijke procedures gebonden en Rijkswaterstaat heeft het al moeilijk genoeg met alle voorbereidingen van alle geplande werken in ons land.
Het bezoekje aan de partijgenoten was dus meer in te schatten als verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart a.s.

 
21-03-2018  

CDA'er Raalte valt vrouw lastig met seks-appjes

 

RAALTE – De nummer 4 van de CDA-kandidatenlijst Robert V. heeft de afgelopen tijd een 29-jarige huisvrouw in Raalte bestookt met seksueel getinte Appjes, meldt RTV Oost. Beiden kenden elkaar vanwege een interview dat de vrouw hield met Robert V. voor haar internet-radiostation.
Toen er maar geen eind kwam aan de Appjes greep de echtgenoot van de vrouw in en stelde de partijleiding in Raalte op de hoogte waarbij op verzoek de app-berichten van Robert V. werden doorgemaild.
Er volgden wel gesprekken tussen het echtpaar en de partijleiding maar Robert V. werd zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezing niet geroyeerd. Toch lekte de affaire uit waarop Robert V. zijn excuses aanbood. Ook meldde de partijleiding dat na de verkiezingen er nog een gesprek volgt met Robert V.

Update
Op de dag van de gemeenteraadsverkiezing heeft CDA'er Robert V.  uit Raalte alsnog de handdoek in de ring gegooid vanwege he schandaal rond zijn seksueel getinte appjes met foto's aan een plaatsgenote. Hij beloofde de partijleiding een eventuele gekozen status tot benoeming als raadslid niet te aanvaarden. Ook betoogde hij nogmaals zijn spijt.  'Vuilnisman kan deze ... ook mee?'

 
21-03-2018  

Graf in Mariaparochie goedkoopst

Grafkosten in Overijssel volgens Monuta
 

ALMELO – De kosten van een graf bedraagt in Overijssel gemiddeld 2920 euro voor een periode van 20 jaar. Toch zijn  er volgens de cijferreeks van begrafenisverzekeraar Monuta grote verschillen. Zo is de R.K. begraafplaats in Mariaparochie het goedkoopst met een tarief van 400 euro voor eveneens 20 jaar. De R.K. begraafplaatsen in Lonneker en Glanerbrug brengen 425 euro in rekening waarna volgen de R.K. begraafplaatsen in Fleringen (505), Langeveen (650) en Losser met 721 euro voor Albergen (805) en Vasse dat net eindigt op 1000 euro.
‘Rust Zacht’in Olst-Wijhe rekent voor een periode van 20 jaar 4490 euro, nipt minder dan Colmschate (4493) maar meer dan Zwartewaterland met 4425 euro.
Volgens Monuta moet de consument steeds meer speur- en rekenwerk verrichten om achter de totaalprijs van een graf te komen. ,,Onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten worden afwisselend wel of niet in rekening gebracht.''
Ook zijn er verschillen in A, B en C graven zoals op de gemeentelijke begraafplaats Groenendael in Almelo waar een graf voor een periode van 50 jaar kan oplopen tot boven de 10.000 euro.
Zwartewaterland kan als duurste gemeente in Overijssel worden aangemerkt.

 
22-03-2018  

PVV pakt niet de voorspelde zetels in Twente

 

REGIO – De deelname van de club van Wilders in vier Twentse gemeenten heeft niet de verwachting gebracht die vooraf werd voorspeld. Lijsttrekker Stöteler verwachtte in Almelo de grootste te worden, het werden drie zetels. Onvoldoende om echt een rol te kunnen gaan spelen in de collegevorming. VVD, CDA en Lokaal Almelo Samen (LAS) lijken tot elkaar veroordeeld maar hebben dan nog wel een vierde partij nodig voor een meerderheid. Almelo Centraal en Minima Partij verloren hun raadszetel.
In Hengelo eveneens minimaal een nieuw college bestaande uit vier partijen. De VVD won een zetel (6), Pro Hengelo bleef met 6 zetels de grootste maar leverde er toch eentje in net zoals de SP (5) en het CDA (4) dat elk 2 zetels verloor  De PVV bleef steken op 2 zetels.
In Twenterand maakte Gemeentebelangen een reuzesprong met 5 zetels winst (12) en heeft daarmee een absolute meerderheid. CDA (4), ChristenUnie (3) en SGP (1) leverden elk een zetel in. Nieuwkomers zijn PVV met een zetel en PvdA/GroenLinks ook een zetel.
In Enschede zijn naast de PVV (3) ook Denk (1), EnschedeAnders (1) en Democratisch Platform (1) de nieuwkomers. Burgerbelangen (7) werd met drie zetels winst de grootste. De anderen verloren 1 tot 2 zetels en OPA verdween uit de raad.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-03-2018  

Open brief De Klup aan nieuwe gemeenteraden

 

ALMELO - Directeur Jan Anema van Stichting De Klup richt zich namens de mensen met een beperking in een open brief aan de nieuwe gemeenteraden van de negen Twentse gemeenten waar De Klup actief is.

Geacht (nieuw) gemeenteraadslid,
Allereerst van harte gefeliciteerd met uw raadlidmaatschap. De Klup Twente wenst u alvast mooie jaren en veel wijsheid toe. Er is veel te doen en we hebben onze hoop op u gevestigd. Want we leven in een tijd waarin eenzaamheid en armoede alleen maar toenemen. Mensen met een beperking zijn er de afgelopen vijf jaar financieel zwaar op achteruit gegaan. Onze deelnemers kunnen erover meepraten. We hopen dan ook uit de grond van ons hart dat u als volksvertegenwoordiger het heel belangrijk vindt dat kwetsbare groepen meedoen. We vonden het in ieder geval fijn in veel partijprogramma’s te lezen dat vrijwilligerswerk een onmisbare schakel is als het gaat om leefbaarheid en wederkerigheid.

Mocht u De Klup Twente nog niet kennen: we zijn een organisatie met een kleine groep gemotiveerde professionals (9 fte) die meer dan 500 vrijwilligers ondersteunen bij hun vrijwilligerswerk voor zo’n 1100 mensen met een beperking en mensen die geen kans hebben op een baan. Onze vrijwilligers helpen de deelnemers nieuwe kennis op te doen, zelfstandiger te worden en meer te bewegen zodat ze een plezieriger, minder eenzaam en gezonder leven krijgen en houden.
We hopen dat u ons gaat helpen in de komende jaren. Want De Klup heeft heel hard een betere en structurele financiering voor onze basisorganisatie nodig. Nu moeten we ieder jaar opnieuw subsidie aanvragen en (gespannen) afwachten of er geld komt en of we al die vrijwilligers en deelnemers kunnen blijven ondersteunen.

Daarom, beste raadsleden, roep ik u op dit subsidiebeleid te veranderen. Waardeer professionele vrijwilligersorganisaties als de onze met een subsidie voor minimaal 4 jaar. Zorg voor meer zekerheid voor die honderden vrijwilligers en dat kleine ploegje professionals. Zij zijn de deskundigen die uw inwoners helpen, zij zorgen ervoor dat dure zorg kan worden afgeschaald. Beloon ze voor het ondernemen, de ambitie en de creativiteit. Vraag liever een professional uit het veld de gemeente te helpen bij het ontwikkelen van een visie en aanpak, in plaats van een kostbaar adviesbureau.

Bij de Klup Twente anticipeerden we al op bezuinigingen die gemeenten nu moeten door- voeren op het gebied van dagbesteding. We hebben met het TAV project een goed en goedkoper alternatief voor een dagactiviteitencentrum. TAV is evenzeer bewezen effectief voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Belangrijk voor u is dat we op korte termijn ook individuele inwoners kunnen ondersteunen die kwetsbare mensen in hun buurt willen helpen. In hun eentje redden die welwillende burgers het niet, want ze krijgen te maken met een stapeling aan lastige overheidsregels als Verklaring Omtrent Gedrag, Meldcode en de nieuwe wet op de privacy. Een beetje deskundige hulp is dan hard nodig!
Help ons al die vrijwilligers, goedwillende burgers en al die kwetsbare deelnemers helpen. Van harte welkom bij De Klup Twente. We gaan graag met u in gesprek!

Jan Anema, Directeurbestuurder Stichting De Klup Twente 

 
24-03-2018  

Investeren in zorgpersoneel maar ook uitbuiting


Extra handen aan het bed en verzuimuren (ziekte) inhalen.
 

ALMELO – In de zorgsector zijn deze week de Overijsselse zorgaanbieders  TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) en Carinova in het nieuws.
TMZ maakte bekend dat het vijf miljoen euro investeert in meer handen aan het bed. Dat kan de zorgaanbieder met hoofdkantoor in Almelo doen dankzij een rijkssubsidie van drie miljoen euro. Met de investering van vijf miljoen euro kan TMZ op elke 48 bedden 36 tot 80 extra zorguren bieden. TMZ zegt dat alle 15 vestigingen in Twente daarmee geholpen worden in het bieden van betere zorg.

Heel anders komt het Sallandse Carinova in beeld. Zorgaanbieder Carinova heeft namelijk het personeel verplicht om door ziekte verloren uren weer in te halen. De maatregel druist vierkant tegen de cao in tot ergernis van de in Enschede woonachtige ex- staatsecretaris Sharon Dijksma. "Dit zijn niet de juiste methodes om ziekteverzuim tegen te gaan. Er is een groot personeelstekort in de zorg. Je moet medewerkers juist in de watten leggen. Dit is echt het paard achter de wagen spannen." 
Dijksma (PvdA) is er zo verbolgen over dat zij samen met collega Tweede Kamerlid Gijs van Dijk vragen gaat stellen aan de minister van VWS. Ook CDA, GroenLinks en SP spuien kritiek en willen uitleg. De minister wordt tevens gevraag om in te grijpen door het verzuimprotocol van Carinova te verbieden.

 
26-03-2018  

Meer gemeenten steunen klacht krimp buslijn 66

 

REGIO – Na Almelo trekken ook Hof van Twente en Haaksbergen aan de bel nu vervoerder Keolis het aantal ritten op buslijn 66 (Neede-Almelo-Oldenzaal) in de daluren wil verminderen. Lijn 66 kent binnen de gemeentegrens van Almelo 31 haltes met o.a. XL Businesspark Twente, AOC Oost, GTZ (Twenteborg), ROC van Twente en NS Centraal.
In Hof van Twente gaat het om de haltes in Hengevelde, Bentelo, Delden maar ook de buurtschappen rond Haaksbergen worden getroffen net zoals verder op de route Albergen, Fleringen, Weerselo, Lemselo en Oldenzaal.
Hof van Twente vindt dat de ‘krimp’ van het aantal ritten ten koste gaat van de bereikbaarheid van het ZGT ziekenhuis en van AOC-Oost en het ROC in Almelo waar lijn 66 een belangrijke schakel in vormt.
Lokaal Almelo Samen (LAS) stelde al vragen vanwege die belangrijke schakels en wees tevens op de binnenstedelijke verbindingshaltes van lijn 66. Wethouder Irene ten Seldam (CDA) reageerde dat Almelo haar zorg had uitgesproken richting het provinciebestuur als concessieverlener. De motivatie van vervoerder Keolis is een te lage bezetting van buslijn 66 in de daluren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
31-03-2018  

Annie Schreijer onthult 'Binnenkieken Bij Boeren'


V.l.n.r.: Wouter Borre, Carla Ros, Anouk Hemmink, Angèl Pierik, Ellen te Riele, Judith Wassink, Edwin Siemerink.
 

BENTELO - Vanaf zaterdag 31 maart  is er een bijzondere foto-expositie te zien in de hal van Sportcomplex De Pol in het Twentse Bentelo. De expositie met de naam ‘Binnenkieken Bij Boeren’ werd geopend door Europarlementariër Annie Schreijer. Zij onthulde negen prachtig ingelijste foto’s van formaat. Ze geven een inkijkje in het boerenleven anno 2018. “Actualiteit die onlosmakelijk verbonden is met een stuk historie”, voegt initiatiefnemer Angèl Pierik toe. “Het idee voor dit project ontstond vanuit de gedachte dat veel mensen geen weet (meer) hebben over wát het boerenleven, zo dicht om ons heen, nou eigenlijk inhoudt. Met deze fotoseries, willen wij dit mysterie een beetje ophelderen.” Inmiddels bestaat de groep ‘Binnenkieken Bij Boeren’ uit vijf fotografen en twee tekstschrijvers. Tijdens de openingstijden van De Pol is de expositie vrij toegankelijk voor publiek. Zie ook www.depol.info. 

Het verhaal achter de muren
Centraal in deze eerste fotoserie staat de familie Haverkate. Samen vormen ze een boerenbedrijf waar 4 generaties bij elkaar wonen en werken in de buurtgemeenschap Wiene. Angèl: “typisch zo’n mooie boerderij, een eindje van de weg af, waar je langsrijdt en denkt: goh, wie zouden daar wonen en is het een varkensbedrijf of misschien toch een melkveehouder? Wonen er ook kinderen en hoe groeien die op? Naast mijn dagelijks werk bij Welzijnsorganisatie Salut, heb ik de fotovakschool gedaan omdat fotografie mij al m’n leven lang boeit. Fotografie maakt ook nieuwsgierig. Ik merk dat ik steeds op zoek ben naar verhalen om in beeld te brengen. En juist dat, lukt uitstekend op boerdenerven. Steeds weer ben ik verbaasd over wat ik daar allemaal hoor en zie. Bentelo en omgeving is een kleine gemeenschap met grote betrokkenheid. We kennen elkaar, maar het verhaal achter de deuren van stallen en schuren blijft vaak verscholen.”      

Elk half jaar een nieuwe serie
Angèl Pierik besprak haar idee met fotografen Wouter Borre, Edwin Siemerink, Judith Wassink en Anouk Hemmink, allemaal wonend in Bentelo. Ook vroeg ze tekstschrijvers Carla Ros en Ellen te Riele om erbij te komen. Zij zorgen voor korte verhaaltjes bij de foto’s. “Eigenlijk reageerde iedereen meteen enthousiast. Ik had al toezeggingen tot vrijwillige deelname, nog voordat ik mijn plan volledig aan hen had voorgelegd. De Stichting Cultuur en Sport Bentelo geeft ons een onkostenvergoeding voor het afdrukken van fotomateriaal en voor de lijsten. Elke fotoserie is een half jaar te bezichtigen in de hal van Sportcomplex De Pol. Ondertussen werken we met onze groep aan een volgende serie. We kiezen daarvoor verschillende boeren in Bentelo of directe omgeving. Uiteraard zorgen we voor afwisseling. Zo heeft de familie Haverkate een gemengd bedrijf met varkens en koeien. De volgende keer kiezen we bijvoorbeeld een geitenboer, een hertenfarm of een pluimveehouder. Aanbod genoeg in deze mooie en ondernemende agrarische omgeving.”

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina