Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
05-03-2015  

Nog max. 400 startersleningen in Overijssel

 

ZWOLLE – De provincie Overijssel stelt tot eind dit jaar nog maximaal 400 startersleningen voor beginners op de woningmarkt beschikbaar. Dit voorjaar is de extra rijksbijdrage die in 2013 beschikbaar werd gesteld uitgeput. In overleg met de deelnemende gemeenten in Overijssel heeft de provincie een nieuwe verdeelsleutel opgesteld waardoor nog maximaal 400 kandidaten geholpen kunnen worden.
Jongeren maken het meest gebruik van de populaire provinciale starterslening. Sinds 2012 zijn in Overijssel al ruim 1200 startersleningen verstrekt. De starterslening heeft een stuwend effect op doorstroming in de Overijsselse woningmarkt.

 
05-03-2015  

Herbezinning NAM injecteren Twentse bodem

 

ASSEN – Sinds 2011 injecteert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) afvalwater met chemicaliën van winlocaties in o.a. Drenthe (Schoonebeek) in oude ontgonnen gasvelden in Twentse bodem. De periode waarin men dat denkt te doen, is 25 jaar.
Bij onderzoek is echter aangetoond dat de bodem rond Rossum de afgelopen jaren 3,5 cm is verzakt. Ook zijn verhoogde waarden van zink, barium en zware metalen gevonden en is schade (scheuren) in huizen geconstateerd. Eveneens is lekkage vastgesteld van leidingen bij het injecteren.
Sinds bekend werd dat de NAM chemicaliën in Twentse bodem stopt, is de onrust onder de bevolking flink toegenomen.
De huidige vergunning moet in 2016 worden vernieuwd. Reden voor de NAM tot herbezinning en onafhankelijk onderzoek. "We gaan in gesprek met de provincie (de vergunningverlener) en toezichthouder SODM over de selectie van die onderzoekers", meldde woordvoerder Moeksis op Radio1.

 
11-03-2015  

Provincie richt pijlen op economische ontwikkeling

 

ALMELO – “Het provinciebestuur gaat zich volop bezig houden met de economische ontwikkeling van Overijssel”, dat zei gedeputeerde Bert Boerman woensdagmiddag tijdens een werkbezoek aan Almelo. Boerman was in Almelo om de vorderingen in de revitalisering van de binnenstad te schouwen. Hij bracht tevens ‘groen licht’ voor de ‘bevroren’ 8,9 miljoen euro van een totaal aan ruim 16 miljoen euro aan zogenoemde IMG-gelden die de stad waren toegezegd.

Overijssel investeert de komende tijd 151,5 miljoen euro in ontwikkeling van de regionale economie. Daarmee ligt de provincie op plek vier achter leider Noord Brabant en Gelderland en Friesland terwijl de provincie Utrecht de rijen sluit met een slordige 30 miljoen euro op een totale investering van 1,7 miljard euro door alle provincies samen.
Maar wat betekent die Overijsselse investering per inwoner? De provincie komt op 3,5 procent van de begroting en dat is 33 euro per inwoner jaarlijks. Koploper Friesland investeert echter 96 euro per inwoner. Drenthe en Flevoland delen met elk 53 euro de tweede plaats. Ook Gelderland en Brabant liggen Overijssel nog nipt voor. Overijssel ligt dus qua investering per inwoner zesde, niet meer dan gemiddeld.
Utrecht besteed met 6 euro per inwoner het minst en profiteert dus puur van de centrale ligging ten opzichte van de Randstad dat het altijd al makkelijker had.

Doet Overijssel wel genoeg? De provinciale investering richt zich vooral op de ontwikkeling van toerisme, de opwaardering van de A1 en verschillende N-wegen en het stimuleren van innovatie. Minder wordt gekeken naar de aantrekkelijkheid van huisvesting voor bedrijven in bijvoorbeeld Twente. Het afgelopen jaar gaven tientallen bedrijven de voorkeur aan vestiging net over de grens in Duitsland. De lage grondprijs en de stapeling van subsidies gaven daarbij de doorslag. Minister van Economische Zaken Kamp (VVD) wil echter niet ingrijpen omdat dan volgens hem het economische plaatje van Nederland wordt verstoord. Het is maar hoe je dat bekijkt in lengte van jaren en het weglekken van arbeid grotere vormen heeft aangenomen. Kortom de provincie Overijssel is er nog niet met 33 euro per inwoner jaarlijks!

 
11-03-2015  

Horecatalenten ROC van Twente in de prijzen


Mauro Ena (midden) mag stage lopen bij sterrenkok Jonnie Boer
 

ALMELO – Drie studenten van de horecaopleiding van het ROC van Twente uit Almelo vielen in de prijzen tijdens de Horeca Talentendag georganiseerd door de Stichting Horecatalent Achterhoek.
Op het koksniveau 2 behaalde Mauro Ena uit Enschede een eerste prijs, hij loopt stage bij Restaurant Hanninkshof in Usselo. Veroniek Demaj uit Almelo behaalde een tweede plek in de bediening niveau 2. Zijn stageplek is bij Restaurant Bistro Kir Royal in Borne. Ook een tweede prijs behaalde Anna Snellers uit Hengelo (Ov) in de bediening op niveau 3. Zij loopt stage bij Fellini in Enschede.
Voor Mauro Ena en alle andere eerste prijswinnaars volgt er nog een hoogtepunt. Een stage bij Michelinsterren-restaurant De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer. De andere prijswinnaars gingen met een koffer keukenmessen van producent Wüsthof (Solingen) naar huis.
Het ROC van Twente kwam ‘overall’ als beste uit de bus voor de opleidingen van Rijn IJssel, De Graafschap en Aventus.
In het randprogramma werden er diverse masterclasses, demonstraties en workshops georganiseerd. Ongeveer 50 studenten van het ROC van Twente hebben deelgenomen aan de Masterclass 'Proud to be a team' van Gonnie Klein Rouweler, Image Consulting. Zij houdt zich bezig met 'The fine art of presenting yourself'. Daarnaast konden bezoekers mee doen aan een ‘horeca kenniswedstrijd’.

 
15-03-2015  

Vlöggeln Ootmarsum nationaal cultureel erfgoed

 

OOTMARSUM – Het vlöggeln, de rondgang van de Poaskeerls in Ootmarsum tijdens Pasen, kreeg vandaag de erkenning tot nationaal cultureel erfgoed. Gedeputeerde Hester Maij overhandigde daarvoor in het bijzijn van de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, de bijbehorende certificaten en schildjes aan burgemeester Cazemier van de gemeente Dinkelland.
Het vlöggeln op eerste Paasdag is de rondtocht door Ootmarsum van acht vrijgezelle jongemannen uit Ootmarsum gekleed in lichte regenjas en zwarte hoed die onder gezang van religieuze liederen eindigt in de kerk. In de dagen er voor geven zij leiding aan de opbouw van het Paasvuur en het halen van de Poasstaak. Ook de Nachtwacht, een wandeling van een uur op Nieuwjaarsdag door Ootmarsum behoort tot hun taak.
De paasgebruiken in Ootmarsum bestaan al sinds 1840 en trekken jaarlijks duizenden bezoekers.

 
16-03-2015  

Wens elektrificatie spoor Almelo-Mariënberg 2027

 

ALMELO – De wens om het spoortraject Almelo-Mariënberg te elektrificeren is gunstiger dan gedacht, blijkt uit onderzoek van de provincie Overijssel. De verwachte opbrengst bij elektrificatie bedraagt 22,8 miljoen euro. Eerder werd uitgegaan van 15,5 miljoen euro. De berekening valt gunstiger uit omdat volgens het nieuwe onderzoek wordt uitgegaan van elektrificatie in 2027 wanneer de vervoersconcessie van Arriva afloopt. Tegen die tijd is een deel aan de Hardenbergse kant van het traject (30 procent) al geëlektrificeerd door de verbinding van Zwolle naar Hardenberg. De wens bestaat ook bij alle partners om het traject Almelo-Mariënberg te verlengen naar Hardenberg.
Bij elektrificatie kan tevens worden bespaard op diesel omdat de dieseltreinen nu nog door moeten naar Hengelo om te worden bijgetankt.
Naast financiële voordelen is er winst te behalen op C02-uitstoot, minder geluidsoverlast en minder vervuiling langs het traject. Ook de betrouwbaarheid van elektrische treinen is groter terwijl door toepassing van nieuwe technieken kan worden bespaard op de energiekosten met zo’n 40 procent. Ook de reistijd neemt af bij elektrisch vervoer.

 
20-03-2015  

ETS en Energiewacht servicepartner van Essent

 

ENTER – ETS Isolatie in Enter en Energiewacht Groep Zwolle worden exclusieve servicepartner van energieproducent Essent. Beide bedrijven zorgen samen voor de complete ontzorging van Essent op het gebied van na- isolatie. “Door deze samenwerking kunnen wij onze klanten een nog breder dienstenpakket aanbieden op het gebied van duurzaamheid”, licht ETS-bedrijfsleider Michael van Oostveen toe. “We zagen zeer snel de gemeenschappelijk grond van de samenwerking”, aldus een verheugde ETS-directeur Mike ter Schegget van het Enterse isolatiebedrijf.
 

 
21-03-2015  

Geen paasvuur van De Schaop'nbölkes

 

TUBBERGEN – Carnavalsvereniging De Schaop'nbölkes uit Tubbergen is er niet in geslaagd een alternatief terrein te vinden voor het jaarlijkse paasvuur. Reden waarom de vereniging dit jaar het paasgebruik niet organiseert. Wel blijven De Schaop'nbölkes doorzoeken om volgend jaar weer vol elan de traditie te hervatten.

 
22-03-2015  

Annet Schaap wint Willem Wilmink dichtwedstrijd

  ALMELO - Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de 19e Willem Wilmink dichtwedstrijd voor amateurs in leescafé De Meridiaan van de Almelose bibliotheek kende de zeskoppige jury, met o.a. gastdichter Ingmar Heytze de eerste prijs toe aan het gedicht ‘Marianne´ van illustratrice Annet Schaap uit Deventer (foto).
De tweede prijs ging naar Ko de Laat uit Tilburg met het gedicht ‘Onverteerbaar leesvoer´ en derde werd Gabriëlle ´t Hoen uit Haaksbergen me het gedicht ‘Een dag aan het water´. De jaarlijkse Willem Wilmink dichtwedstrijd trekt deelnemers uit uit het hele land. Dit keer werden zo´n 200 gedichten ingezonden met deze keer de verplichte zin “alles is meteen zoveel”. Juryvoorzitter Willen van Doorn sprak zijn waardering uit voor de wijze waarop de deelnemers de door gastdichter Ingmar Heytze bedachte zin hadden gebruikt. In totaal waren er 10 prijswinnaars.
Lees verder...

 
22-03-2015  

Oranjefeesten Vriezenveen in gevaar

 

VRIEZENVEEN – Het afhaken van de stichting Sportpromotie Twenterand met het organiseren van de Twenterandrun, heeft mogelijk vergaande gevolgen voor het organiseren van de Oranje Feestweek in Vriezenveen.
Het bestuur van de stichting Sportpromotie Twenterand en de Oranjevereniging hadden eerder besloten onder de nieuwe naam ‘De Kuierfeesten’ de krachten te bundelen en de begroting te verhogen. Nu de stichting Sportpromotie Twenterand afhaakt, beraadt de Oranjevereniging zich woensdag a.s. over de feestweek in Vriezenveen.

 
22-03-2015  

Geen treinen Deventer-Apeldoorn door ongeval

 

TEUGE – Prorail denkt nog minimaal tot en met dinsdag nodig te hebben om het spoor tussen Apeldoorn en Deventer te herstellen. Mogelijk is zelfs dat donderdag voor het eerst weer treinen op het baanvak kunnen worden ingezet. Bovenleiding en masten moeten worden vervangen na het uit de rails geraken van een trein die zondagmorgen botste met een auto op de onbewaakte overgang aan de Stationsweg bij Teuge.
Bij het ongeval kwam de automobilist om het leven, vermoedelijk door zelfdoding volgens een eerste reactie van de politie. Treinreizigers en NS-personeel bleef ongedeerd.

Op het baanvak met meerdere onbewaakte overgangen, komen vaker ongevallen voor. Wijlen journalist Dick Panman procedeerde er zelfs over met ProRail/NS nadat zijn moeder in 2006 op het baanvak dodelijk verongelukte.

Tussen Deventer en Apeldoorn zet NS bussen in. Reizigers uit Twente die richting de Randstad moeten, kunnen eventueel omreizen via Almelo-Zwolle.

< Twitterfoto: ProRail

 
22-03-2015  

Serie autobranden in Westerhaar

 

WESTERHAAR – In Westerhaar/Vriezenveensewijk maken de bewoners zich zorgen dat een pyromaan actief is met het aansteken van auto’s. Vorig weekend ging een bedrijfsbus in vlammen op in de Heidestraat in Westerhaar. Dit weekend was het driemaal raak. Aan de Lavendel gingen twee naast elkaar geparkeerde personenwagens in vlammen op en 500 meter verder in de Bremstraat een bedrijfsbus. Alle branden ontstonden onder de motorkap.

 
27-03-2015  

Juridisch Loket sluit kantoren in Overijssel


Het Juridisch Loket Almelo aan de Oranjestraat gaat dicht per 7 april a.s.
 

ALMELO – De Overijsselse kantoren van het Juridisch Loket in Almelo, Enschede en Zwolle gaan sluiten. Almelo en Zwolle sluiten al op 7 april a.s. en Enschede volgt op 11 mei van dit jaar. Het Juridisch Loket met 250 werknemers richt zich op digitale en telefonische dienstverlening en is van zins alle 20 kantoren in Nederland voor inloopadvies te sluiten.
Volgens directeur Jan Albert Waal is dit nodig om de klanten kunnen blijven helpen. "De wachtrijen aan de telefoon en aan de balie liepen op, terwijl het Juridisch Loket met minder personeel het werk moest doen. We moeten onze middelen slim inzetten om toch zo veel mogelijk mensen te helpen", aldus Waal.

Gratis advies voor mensen met lager inkomen
Het Juridisch Loket is bedoeld voor mensen met een lager inkomen en weinig vermogen en wordt gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. De juristen geven de mensen gratis advies. Blijkt aan de telefoon dat een uitgebreid advies nodig is, dan wordt er een afspraak gemaakt bij een vestiging in de buurt. De vestigingen blijven dan ook bestaan maar kunnen niet zomaar meer worden binnengelopen.

 
28-03-2015  

College bruuskeert oppositie Hellendoornse raad

 

HELLENDOORN – De raadsfracties Burgerbelang en HOP in de gemeente Hellendoorn voelen zich overvallen door het contract dat het college van B&W (foto) sloot met een extern bedrijf voor het handhaven van het parkeerbeleid. Beide fracties wilden de afschaffing van betaald parkeren opnemen in het Masterplan dat nog voor de zomer klaar moet zijn, dit omdat het college van B&W al meerdere keren ondernemers en de raad te kennen heeft gegeven het betaald parkeren te willen herzien om verdere leegstand te voorkomen. Door een contract van 2,5 jaar af te sluiten kan dat volgen Burgerbelang en HOP niet meer.
De gemeente heeft volgens CBS-cijfers een jaarlijks tekort op het parkeerbeleid op een kostenplaatje van 712.000 euro.

Archief
Terug naar vorige pagina