Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-02-2015  

Omtzigt en Van Helvert stellen Kamervragen over N36


Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt - CDA Kamerfractie
  DEN HAAG/ALMELO – De N36 benoorden Almelo is een stukje autoweg van zo´n 35 km met 17 verkeersdoden in de laatste 8 jaar (onderzoek TC Tubantia). Al jaren wordt er gesproken hoe de N36 veiliger te maken maar tot echt resultaat leidt het niet. Reden voor de CDA´ers Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert om minister Schulz van Haegen wederom met Kamervragen te bestoken. Omtzigt en Van Helvert hebben kritiek dat er nog steeds niet is begonnen aan acht maatregelen die vorig jaar februari werden toegezegd. Schulz van Haegen komt eind februari zelf poolshoogte nemen.
Lees verder...

 
03-02-2015  

Enschede wil XL Businesspark kwijt aan provincie

 

ENSCHEDE/ALMELO/ZWOLLE – De provincie Overijssel wordt mogelijk de enige eigenaar van het XL Businesspark Twente aan de A35 in Almelo, dat meldt Tc Tubantia. Volgens het dagblad zijn gesprekken gaande met Zwolle om het hele aandelenpakket van XL Businesspark over te dragen aan de provincie. De Enschedese wethouder Welman zou bevestigd hebben dat GS van Overijssel open staat voor de overname van het al jaren verliesgevende bedrijvenpark.
Nu is de provincie al deels eigenaar samen met de gemeenten Almelo, Borne, Enschede en Hengelo. De aandeelhouders moeten nu jaarlijks de exploitatietekorten aanvullen.

 
08-02-2015  

Carnavalsoptocht Albergen telt 3100 deelnemers

 

ALBERGEN - De Eerste Grote Twentse Carnavalsoptocht vindt jaarlijks plaats in Albergen. Deze 45e editie telde maar liefst 3100 deelnemers van praalwagens tot individu en naar schatting van de organiserende vereniging ‘de Alberger Bökke’ kwamen er maar liefst 35.000 toeschouwers naar het kerkdorp onder de rook van Almelo.
Fotograaf Jan Bril maakte de bijgaande reportage.

Prijswinnaars klik hier
.

Fotoreportage (108 foto's)...

 
09-02-2015  

ROC Twente topper in minder schoolverzuim


ROC van Twente - locatie Almelo
 

DE HAAG/ALMELO – Het ROC van Twente is een van de toppers in het bestrijden van schoolverzuim, dat blijkt uit cijfers die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend zijn gemaakt. De school voor Middelbaar Beroeps Onderwijs met vestigingen in Almelo, Enschede, Hengelo en negen andere gemeenten in de regio, staat zelfs zevende in de nationale Top 10 met een uitvalpercentage van 4,2 procent. In het afgelopen ‘boekjaar’ bewerkstelligde men een daling van maar liefst 12 procent. Van het totaal van 14.185 leerlingen verlieten 590 leerlingen vroegtijdig de opleiding. Het ROC van Twente was de enige onderwijsinstelling met meer dan 10.000 leerlingen die een daling van 10 procent op meer behaalde.
Landstede uit Zwolle deed het ook prima. Met een gemiddelde uitval van 4,1 procent pikte het net de zesde plek voor de neus van het ROC van Twente weg.

Het Christelijke Hoornbeeck College met vestigingen in Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Kampen en Rotterdam was de onbetwiste nummer 1 met een percentage vroegtijdige schoolverlaters van slechts 1,8 procent (92), een daling van liefst 55 procent.
De aanpak om vroegtijdig schoolverlaten te komen is gebaseerd op landelijke normen. In 2016 moet het nationale totaal minder zijn dan 25.000.

 
09-02-2015  

Almelo heropent geboorteloket in ZGT

 

ALMELO – Op 3 september 2012 sloot de gemeente Almelo het geboorteloket in het ZGT Ziekenhuis door een bezuiniging evenals de gemeente Enschede dat het geboorteloket in het MST sloot. De start van het geboorteloket in het toenmalige Twenteborg Ziekenhuis stamde uit 1999 en Johan Frederik Nieuwenhuis was destijds de eerste boreling die toen werd aangegeven bij het geboorteloket. Almelo had destijds de primeur in Oost Nederland en het is nu de eerste Twentse gemeente die het geboorteloket weer heropent.
De tijden zijn veranderd, aangifte van geboorte kan nu digitaal met behulp van de Ipad via de website www.almelo.nl Toch is er een fysieke handtekening nodig en dat kan bij het geboorteloket in het ZGT Almelo op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 11.00 uur wanneer de ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig is. Wettelijk is aangifte van geboorte nodig in de gemeente weer de boreling het eerste levenslicht aanschouwd en dat kan een teleurstelling zijn voor met name Hengelose ouders die sinds de sluiting van de kraamafdeling in ZGT Hengelo zijn aangewezen op het MST in Enschede of het ZGT in Almelo. Voor andere gemeenten in de regio was dat altijd al zo.

Lees ook: Geboorteloket ZGT bestaat 10 jaar

 
12-02-2015  

Ondernemers Zwolle krijgen vrijstelling GB

 

ZWOLLE/ALMELO – Kleine ondernemers in de gemeente Zwolle kunnen vrijstelling van gemeentelijke belastingen aanvragen die privé zijn opgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de afvalstoffenheffing en rioolheffing voor hun woning. Om in aanmerking te komen wordt gekeken naar het vermogen van de onderneming en de betalingsmogelijkheden. Voor minima met loon uit werk of uitkering geldt dat al langer in Zwolle.

In de gemeente Almelo woedt juist de discussie om de vrijstelling voor minima geheel af te schaffen. Dit vanwege de financiële nood van de gemeente en de beoogde structurele bezuiniging van 15 miljoen euro per jaar. Rechtsongelijkheid neemt dus toe naar gelang de financiële kracht van gemeenten.

 
12-02-2015  

Minister trekt direct de knip voor 'dodenweg' N36


screenshot - afbeeldingen N36
 

DEN HAAG – Minister Schultz van Haegen trekt op korte termijn 6,5 miljoen euro uit voor het veiliger maken van de N36 bij Almelo Noord. De ’dodenweg’ is regelmatig in het nieuws. Aanleiding voor de Tweede Kamer om de minister ‘op de huid’ te zitten.
Vanmorgen reageerde de minister in de Tweede Kamer met haar besluit dat het geld al in maart vrijkomt om al bestaande plannen uit te voeren. De ‘dodenweg’ kostte in 8 jaar tijd 17 mensenlevens.
Volgens de gemeente Twenterand is het nu vrijkomende geld nog niet genoeg. De weg is volgens de gemeentelijke enquete ‘weinig vergevingsgezind’, oftewel te smal om stuurfouten snel te corrigeren.
In de huidige plannen wordt de bocht bij de spoortunnel Almelo-Wierden verbeterd, wordt rijbaanscheiding op verschillende plekken geplaatst en worden in- en uitvoegstroken verlengd.
Minister Schulz komt zelf op 26 februari kijken bij de N36. Veel automobilisten vinden dat de weg en de snelheid niet correspondeert met de hoeveelheid verkeersbewegingen.

 
12-02-2015  

De Persgroep wordt grootste Nederlandse uitgever

 

DEN HAAG – Kartelautoriteit ACM gaat akkoord met de overname van de Britse uitgever Mecom door de Belgische De Persgroep met dagbladen als Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Tijd en L’Echo en de TV-zenders VTM, 2BE, Vitaya, VTMkzoom, JIM en Stevie. De Persgroep betaalt 245 miljoen euro voor Mecom dat in Nederland o.a. Uitgever Koninklijke Wegener en Mediagroep Limburg bezit.
De Persgroep bezat in Nederland al het Algemeen Dagblad, De Volkskrant Trouw, Parool en de websites Autotrack, Nationale Vacaturebank, Tweakers.net en Carsom.nl. Op de radio is met actief met o.a. Q-music. Daar komen nu De Limburger, Limburgs Dagblad en de Wegener kranten De Stentor, BN De Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, De Gelderlander en Twentsche Courant Tubantia bij. Totaal heeft De Persgroep in Nederland nu 1,1 miljoen abonnees en is daarmee de grootste dagbladuitgever van dit land.
Wegener is eveneens veruit de grootste uitgever in Nederland van weekbladen. Door de overname krijgt De Persgroep ruim 45 procent van de Nederlandse dagbladenmarkt in handen. De Telegraaf Groep is goede tweede met dik 35 procent.
In Denemarken krijgt De Persgroep twee nationale kranten in eigendom met 500.000 abonnees.

Mecom verkocht al eerder diverse Duitse dagbladen een andere investeerders.

<< De Belg Christian van Thillo geeft al 24 jaar leiding aan de overkoepelnde De Persgroep.

 
12-02-2015  

Paniek bij Sassendonks carnaval Zwolle


Links het valse muntien, midden het te ruilen muntien en rechts het nieuwe muntien (de achterkant blijft nog even geheim).
 

ZWOLLE – De Zwolse horeca is in paniek nu vlak voor het Sassendonks carnaval van start gaat, duizenden valse consumptiemunten in omloop zijn gebracht. Maandag jl. werd ontdekt dat er zo’n 10 à 20.000 goed gelijkende valse munten in omloop zijn en dat kan de horeca in Zwolle een flinke duit gaan kosten.
Reden om opnieuw munten te laten aanmaken. Deze keer goudkleurig van kleur. Legaal aangekochte munten kunnen worden omgewisseld, maar de inspectie is streng. Valse munten, die iets valer van kleur zijn, worden niet geaccepteerd. Bij de hoofdwacht op de Grote Markt in Zwolle komt een omwisselkantoor. Daar kunnen carnavalsvierders de oude munten op gezette tijden omruilen tegen de nieuwe.
De Zwolse horeca heeft aangifte van vervalsing gedaan!

 
13-02-2015  

Feeëriek verlichte carnavalsoptocht Tubbergen

 

TUBBERGEN – Duizenden toeschouwers trokken vrijdagavond naar Tubbergen om de fraaie verlichte carnavalsparade te aanschouwen. Grote en kleine praalwagens maar ook loopgroepen zorgden voor een feeëriek sfeertje.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (123 foto's)...

 
14-02-2015  

Carnavalsoptocht Harbrinkhoek.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (99 foto's)...

 
15-02-2015  

Carnavalsoptocht CV De Papsleef’n Geesteren

 

GEESTEREN - Fotoverslag van de carnavalsoptocht 2015 van cv De Papsleef'n uit Geesteren (Papsleef'ndorp)

Fotoreportage: Dennis Masselink
(klik hier)
 

 
23-02-2015  

Roemeen aan de ‘roerstok´ bij Grolsch

 

ENSCHEDE – Andrei Haret (44) wordt per 1 april de opvolger van de Belg Tom Verhaegen als algemeen-directeur bij Koninklijke Grolsch bierbrouwerij in Enschede. De Roemeen Haret is financieel deskundige en werkt sinds 2003 bij de eigenaar van Grolsch, SABMiller in de Roemeense brouwerij Ursus. Sinds 2010 was Haret directeur van Dreher Brouwerijen in Hongarije eveneens een dochterbedrijf van SABMiller. Haret werkte voor 2003 bij British American Tobacco

SABMiller nam op 12 februari 2008 de aandelen over van de familie Groen en is sindsdien bezig met kostenvermindering en winstvermeerdering. Zo produceert men tegenwoordig pils in een week tijd terwijl Grolsch er vroeger prat op ging dat juist ambachtelijk te doen met een minimale lagertijd van 6 à 8 weken voordat het ‘rijpe’ Grolsch kon worden afgevuld op fust of in fles. Ook volgt Grolsch meer de modetrend van nieuwe brouwdrankjes als Radler (met vruchtensap) en Kornuit (makkelijker drinkbaar qua smaak met een laag alcoholpercentage).
Grolsch, dat dit jaar haar 400-jarig bestaan viert, kreeg vorig jaar voor het eerst in haar bestaan te maken met een staking.

De bij Grolsch na 3 jaar vertrekkende topman Verhaegen wordt commercieel directeur Europa bij moederbedrijf SABMiller. Het Brits Zuid Afrikaanse concern deed vorig jaar nog een vergeefse poging met een miljarden bod om Heineken over te nemen. Dit om mogelijk de interesse voor een overname van SABMiller door ’s werelds grootste brouwer Anheuser-Busch InBev te voorkomen. Die ‘verdedigingszet’ werd later ontkend.
Heineken maakte onlangs bekend voor een bedrag van 750 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen, om zich nog sterker te wapenen om een ongewilde overname te voorkomen. Het controlerend belang bij Heineken ligt in handen van de in Londen woonachtige Charlene de Carvalho-Heineken. Haar vader Freddy Heineken bezwoer bij leven altijd dat het concern in handen van de familie zou blijven.

 
24-02-2015  

Geen snoep meer sport in Rijssens gemeentehuis

 

RIJSSEN-HOLTEN – Volgens gemeentesecretaris Van Eck van de gemeente Rijssen-Holten weet het kantinepersoneel veel te goed wat de ambtenaren van de gemeente lekker vinden. De gemeentesecretaris neemt daarom een aantal maatregelen zoals het meer beschikbaar stellen van fruit en het faciliteren van abonnementen op een sportschool. Volgens Van Eck is maar liefst 50 procent van het gemeentelijk personeel (260 totaal) te dik. Van Eck wil niets verbieden maar hoopt wel dat de medewerkers meer voor een gezonde leefstijl gaan kiezen.
 

 
26-02-2015  

Geen extra geld voor aanpak ‘dodenweg´ N36


Minister Schulz van Haegen trekt wel meteen de knip maar stelt niet meer geld beschikbaar dan al was gereserveerd voor het veiliger maken van de N36. Dit tot teleurstelling van loco-burgemeester Ben Engberts van de gemeente Twenterand.
 

ALMELO – Het bezoek van minister Schulz van Haegen van Infrastructuur en Milieu donderdag aan de gemeente Twenterand over de ‘dodenweg’ N36 heeft er niet toe geleid dat zij meer geld beschikbaar stelt om de weg van Almelo naar de Witte Paal veiliger te maken. In 2014 vonden op de N36 liefst 58 verkeersongevallen plaats. In december 2013 stond de teller op 13 doden in zeven jaar tijd en in 2014 kwamen daar nog eens 3 doden bij. Het lijstje met zwaar lichamelijk letsel is nog veel langer. Kamervragen leidde er toe dat minister Schulz het bestemmingspotje van 5,6 miljoen euro versneld wil inzetten om de N36 op bepaalde punten veiliger te maken. Verkeerslichten bij de kruising Beerzerveld, aanpassing van de aansluiting van de N36 met de N35 bij Almelo en langere op- en afritten zijn zo de voorbeelden die in planning zijn. Dat moet dan in de komende twee jaar worden gerealiseerd. Wat er volgens haar niet komt is een ongelijkvloerse kruising bij Beerzerveld, zoals aanpalende gemeenten willen. ‘Dat kost zo’n 10 miljoen euro meer en dat geld is er niet’, hield ze de aanwezigen tijdens haar bezoek in het gemeentehuis van Twenterand voor. Zij nodigde de gemeenten en de provincie dan ook uit om zelf de knip te trekken voor meer veiligheid op de N36. Wel toonde ze zich onder de indruk van het filmpje waarin meerdere ongevallen werden getoond. Het vermurwde haar niet om extra geld vrij te maken. Vorige week liet ze al weten dat het risicocijfer van de N36 slechts 0,003 hoger ligt dan vergelijkbare rijkswegen die risicocijfer 0,016 kennen. Maar die kleine afwijking in het risicocijfer is in procenten wel bijna 20 procent meer kans op een ongeval!

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (7 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina