Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-01-2011  

Gerestaureerde torenspits Wijhe uitgebrand

 

WIJHE/OLST – Vanochtend tegen 08.00 uur is de torenspits van de R.K. Kerk in Wijhe uitgebrand. Een passant die zijn hondje uitliet ontdekte de brand. De kerk dateert van 1870.
Het kerkgebouw heeft het afgelopen jaar in de steigers gestaan. Alle metselwerk is hersteld, het voegwerk werd vernieuwd. De haan, klok en het kruis op de toren waren gerestaureerd en die werkzaamheden werden voor enkele weken geleden afgesloten. Dat laatste werk is in elk geval teniet gedaan: het bovenste deel van de spits viel even voor negen uur brandend naar beneden. Wat de overige schade is, moet nog worden opgemaakt.
Over de oorzaak valt nog weinig te zeggen. Vermoed wordt kortsluiting omdat op de vroege ochtend van de eerste dag in het nieuwe jaar geen vuurwerk in de buurt werd ontstoken.

 
01-01-2011  

Nieuwjaarsduik Lageveld Wierden

 

WIERDEN - Vandaag om 15.00 uur werd de traditionele nieuwjaarsduik op het Lageveld te Wierden voor de 11de keer gehouden. Een groot aantal dappersten der dapperen trotseerden het koude water voor een frisse duik. Er waren er zelfs een aantal die voor de tweede keer het water in gingen. Al met al doken 200 deelnemers het ijskoude water in.

Fotoreportage: Nick Zweers en Jan Bril
(Klik hier voor alle foto's van Nick Zweers en hier voor alle foto's van Jan Bril)

Kijk ook naar het prachtige filmpje in slow-motion van Martijn.

Fotoreportage (50 foto's)...

 
01-01-2011  

Verdwenen klok Het Beaufort Markelo terug

 

MARKELO - De luidklok van Het Beaufort, het voormalige gemeentehuis van Diepenheim is terug. De 300 jaar oude klok werd na het traditionele slepp’n in de nacht van oud op nieuw in de vroege ochtend ontdekt door Henk Leppink, medewerker van de fusiegemeente Hof van Twente waartoe Diepenheim/Markelo behoord.
Tijdens het slepp’n worden alle spullen die buiten staan ‘verhuist’ naar het oude gemeentehuis waar de eigenaren hun eigendom weer kunnen ophalen.
De klok werd ontvreemd in augustus 2010 toen de restauratie van Het Beaufort in Markelo nagenoeg was afgerond. 

 
02-01-2011  

Hellendoorn ‘bevriest’ grondprijzen 2011

 

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn verhoogt de grondprijzen van woningbouwkavels in 2011 met 3 procent maar past tegelijkertijd een korting toe die even hoog is als de prijsstijging.
In november besloot Hellendoorn al de grondprijs voor bedrijfsterreinen niet te verhogen.

 
03-01-2011  

Watermolen Singraven blijft draaien

 

DENEKAMP – Even dreigde de watermolen van Singraven voorgoed stil komen te staan na het ontslag van de vaste molenaar. De Edwina van Heek Stichting die het landgoed Singraven beheert, kon de personele lasten niet meer opbrengen. Vaste molenaar Geert Wesseling draaide op zaterdag 30 oktober jl. de molen met het gigantische zaagwerk voor het laatst.
Te elfder ure heeft de Molenstichting Lattrop-Tilligte zich opgeworpen om de watermolen van Singraven voorlopig met enige regelmaat in beweging te houden om verval te voorkomen. Molenaar Jozef Derkman (74) zal dat doen naast zijn taak als molenaar van de St. Nicolaasmolen. Het ligt in de bedoeling om vrijwilligers als molenaar op te leiden en daarvoor hebben zich al een aantal kandidaten gemeld.

 
04-01-2011  

Twenterand wil hoger onderwijs

 

VRIEZENVEEN – Burgemeester C. Visser van de gemeente Twenterand wil hoger onderwijs in zijn gemeente. Volgens Visser is het minste wel dat tenminste de brugklas op havo/vwo niveau in de eigen gemeente gevolgd kan worden. Visser meldde dat in zijn nieuwjaarstoespraak. Er zouden al gesprekken plaatsvinden met het ROC van Twente en CSG Het Noordik.

 
05-01-2011  

Oplage TC Tubantia en De Stentor blijft dalen

 

APELDOORN - De daling van de oplages van de Overijsselse/Gelderse dagbladen de Twentsche Courant Tubantia en De Stentor heeft zich ook in het derde kwartaal van 2010 doorgezet, zo meldt RTV Oost.
De oplage van TC Tubantia daalde met 2,2 procent tot 110.873 vergeleken met het derde kwartaal van 2009. Bij De Stentor was de daling 3,6 procent naar een verspreide oplage van 126.004 exemplaren.
Bij het totale concern Wegener groeide de omzet in geld uit oplage met 2 procent terwijl de advertentieverkoop daalde met 2 procent.
De winst steeg fors door nieuwe bezuinigingsmaatregelen en lagere grondstofprijzen.
Lees verder.
 

 
05-01-2011  

Burgemeester Meulman kondigt vertrek aan

 

HARDENBERG - Burgemeester Bert Meulman van de gemeente Hardenberg heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn vertrek aangekondigd per 1 september a.s. De nu 64-jarige Meulman wil niet wachten op de opening van het nieuwe stadhuis in 2012. “Als ik daarop had gewacht, was de verleiding waarschijnlijk te groot geweest om mijn vertrek dan opnieuw uit te stellen. En dat wil ik niet", aldus Meulman.
Meulman pleitte in zijn nieuwjaarsrede ook voor meer samenwerking met de gemeente Ommen om de regio sterker te maken.
Meulman is, als hij stopt in september, tien jaar burgemeester van Hardenberg geweest. Daarvoor was hij zes jaar eerste burger van Den Ham.

 
06-01-2011  

Wärtsilä: geen problemen na Moerdijkbrand

 

ZWOLLE – Wärtsilä Nederland verwacht geen onoverkomelijke problemen na de gigantische brand in Moerdijk die daar de vestiging in vlammen deed opgaan.
De Finse fabrikant in scheepsmotoren en aandrijvingen gaat niet herbouwen in Moerdijk zo maakte de Nederlandse hoofdvestiging in Zwolle vandaag bekend. Het vroegere Werkspoor verwacht dat vanuit vestigingen in Azië de voorraad snel kan worden aangevuld. Wärtsilä kent acht vestigingen in Nederland en gaat zich meer concentreren in een nieuw te bouwen pand in Kampen. Het concern heeft in Nederland ruim 1700 werknemers en zit wereldwijd in 66 landen.

 
08-01-2011  

Wensballon mogelijk oorzaak brand Wijhe

 

WIJHE – Een Thaise wensballon is mogelijk de oorzaak van de brand in de torenspits op nieuwjaarsochtend van de zojuist gerestaureerde kerk in Wijhe. Uit technisch onderzoek is gebleken dat kortsluiting kan worden uitgesloten.
Kijkers bij de brand kwamen met het verhaal bij een medewerker van de kerk dat zij die ochtend wensballonnen hadden waargenomen.

De wensballonnen zijn in Duitsland verboden omdat aanwijsbaar de ballonnen als brandoorzaak konden worden aangewezen bij meerdere branden. Bij een der branden waren toen zelfs dodelijke slachtoffers te betreuren.
 

 
09-01-2011  

Politicoloog negatief over Kieskompas

 

ENSCHEDE – Politicoloog Van der Kolk van de Universiteit Twente waarschuwt kiezers om bij de Statenverkiezing op 2 maart a.s. geen gebruik te maken van de website Kieskompas.nl
Volgens Van der Kolk werkt het systeem niet goed en kunnen kiezers 't advies krijgen om op een partij te stemmen, waarmee ze 't helemaal niet eens zijn. Beter is het volgens Van der Kolk om de kiesprogramma’s van de deelnemende politieke partijen door te lezen om een eigen afweging te maken.
Tijdens de Statenverkiezing worden niet alleen de Provinciale Staten gekozen maar indirect door de nieuwe Statenleden ook de senatoren van de Eerste Kamer.

Foto: Eerste Kamer der Staten Generaal

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-01-2011  

Feestelijke campagne-kickoff D66 Overijssel

 

BATHMEN - Zaterdag gaven Aart Karssen en Roger van Boxtel samen de kickoff voor de verkiezings­campagne van D66. De lijsttrekkers voor Provinciale Staten respectievelijk de Eerste Kamer spraken in zaal Boode voor een volle zaal met D66’ers uit heel Overijssel. Ook Tweede-Kamerlid Wouter Koolmees, in december uitgeroepen tot politiek talent van het jaar, was aanwezig.

Zwollenaar Aart Karssen voert de lijst in Overijssel aan. Hij bracht de speerpunten uit het verkiezingsprogramma “Overijssel anders naar de toekomst” over het voetlicht: een duurzame economie, kennis en innovatie, meer aandacht voor natuur en landschap, en voor kunst en cultuur.

Roger van Boxtel sprak over zijn drijfveren om D66 in de Eerste Kamer te willen vertegenwoordigen. Achter de schermen is de oud-Minister altijd actief gebleven, maar zijn zorgen over de groeiende achterstand die Nederland onder het huidige kabinet oploopt op het vlak van onder meer innovatie, en vooral onderwijs, waren aanleiding om terug te komen in de actieve politiek.
Van Boxtel sluit niet uit dat veel kiezers naar de stembus zullen gaan om hun oordeel te geven over het huidige kabinet. Toch benadrukt Karssen dat er ook voldoende regionale thema’s zijn die de gang naar de stembus op 2 maart rechtvaardigen. “Denk aan de bezuinigingen op natuur en landschap waar D66 tegen is, of de bezuinigingen op cultuur.” Nadrukkelijk noemt Karssen ook vliegveld Twente. “D66 wil samenwerking over de grens in plaats van een geldverslindend en zinloos plan voor een burgerluchthaven in Twente. Ook dat is een van onze speerpunten.”

 
11-01-2011  

Succesvol Traineeship bij Ter Steege Groep


Hans Bruggeman (r) ontvangt uit handen van Hans ter Steege (algemeen directeur Ter Steege Groep) de TopS Award.
Foto: Ter Steege Groep.
 

RIJSSEN/HOLTEN - Deze week heeft Hans Bruggeman zijn TopS traineeship bij Ter Steege Groep succesvol afgerond. Na een tweejarig intensief werk- en opleiding traject werd dit afgelopen maandag feestelijk gevierd. Uit handen van Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Groep, ontving Hans Bruggeman een getuigschrift en een aandenken in de vorm van een glazen TopS award.
De bouwkundig HBO`er Bruggeman (25, woonplaats Gorssel) is erg enthousiast over het verloop van het traject en de mogelijkheden die hij bij Ter Steege heeft gekregen. In twee jaar heeft hij bij drie verschillende bedrijven van Ter Steege Groep gewerkt. Hierdoor heeft hij een hele brede kijk op de bouw- en vastgoedbranche gekregen. Een prachtige basis voor een verdere succesvolle loopbaan. Door de intensieve leermethode heeft hij ook grote stappen in zijn persoonlijke ontwikkeling gezet. Hans Bruggeman heeft inmiddels zijn definitieve werkplek gevonden: hij wordt werkvoorbereider bij Ter Steege Bouw in Rijssen.
Ter Steege ziet dat de investering in haar eigen TopS traineeship leidt tot medewerkers met een bredere kennis en een snelle persoonlijke ontwikkeling. Ondanks de huidige economische lastige tijden blijft Ter Steege Groep investeren in jong talent door middel van het TopS traineeship. Dit blijkt ook wel uit het feit dat deze zomer een nieuwe trainee wordt aangesteld die ook de kans krijgt om op een structurele wijze te werken aan zijn of haar ontwikkeling. Op dit moment heeft Ter Steege nog twee trainees in opleiding. Voor de langere termijn blijft Ter Steege zo gegarandeerd van goed opgeleide medewerkers.
Het traineeship is een combinatie van werken en leren, bedoeld voor recente afgestudeerde HBO-ers bouwkunde of vastgoed. Het werk is een echte baan, dus geen stage, het leren verloopt via een gestructureerd opleidingstraject. In twee jaar worden vier modules doorlopen bij telkens een ander bedrijf uit de Ter Steege Groep. Naast inhoudelijke kennis ligt het accent vooral op persoonlijke ontwikkeling. Na een succesvol traineeship ligt een vast dienstverband bij Ter Steege in het verschiet.

Meer info:
www.werkenbijtersteege.nl 
of volg ons op
www.twitter.com/TopStraineeship

 
11-01-2011  

CDA Wierden tegen verhuizing kraamkliniek

 

WIERDEN – Het verzet tegen het voornemen van ZGT om de klinische kraamzorg van Almelo naar Hengelo te verhuizen valt niet in goede aarde in de gemeente Wierden. Het CDA
Heeft het Wierdense college van B&W opgeroepen om actie te ondernemen tegen het besluit van de directie van ZGT.
„Het is vanuit onze gemeente niet logisch om naar Hengelo in plaats van Almelo te gaan, gezien de geografische spreiding, de afstand en de voorkomende files op de A1 en de A35. Hierdoor zal de reistijd, ook voor ambulances, aanzienlijk langer worden, wat niet wenselijk is in acute, soms levensbedreigende situaties”, aldus het CDA in de brief.
Op de website van TC Tubantia staat een publiekspoll over deze kwestie.

 
11-01-2011  

Moties tegen sluiting klinische kraamzorg (upd.)


In het Ommeland schijnen de rieken en hooivorken al te worden geslepen !
 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft unaniem besloten een motie aan te nemen om het college van B&W stappen te laten ondernemen tegen het voorgenomen besluit van de directie van de ZGT- ziekenhuizen om de klinische kraamzorg in het Almelose ZGT- ziekenhuis (v/h Twenteborg) te sluiten.
Wethouder The Schouten heeft al contact gehad met de directie en hen medegedeeld dat de gemeente Almelo – desnoods in coalitie met de buurgemeenten – er alles aan zal doen om die sluiting te voorkomen. “Het voorgenomen besluit doet geen recht aan de belangen van burgers in Almelo en buurgemeenten en de gewenste geografische verdeling van de zorg in Twente”, aldus Schouten.
De raad vreest dat de langere reisafstand en voorkomende files op de A1/A35 tot levensbedreigende situaties zal leiden.

Het personeel van de klinische kraamzorg in Almelo is eveneens in actie gekomen en hing spandoeken op. Op last van de directie werden die verwijderd waarna deze met toestemming werden opgehangen aan belendende percelen. Met de spandoektekst; ‘De kraam Almelo met gesloten deuren, dat mag niet gebeuren’ en mondelinge aankondiging van verdere acties door het personeel staat ook intern bij ZGT op scherp.
Volgens wethouder Schouten is een afdeling Verloskunde met ruim 1700 bevallingen per jaar meer dan levensvatbaar. Het Hengelose ZGT- ziekenhuis heeft een vergelijkbaar aantal bevallingen.

De gemeente Wierden sluit zich ook aan bij het verzet. Wethouder Bekke: “De gemeenten Almelo, Wierden, Hellendoorn, Tubbergen, Rijssen-Holten en Twenterand trekken samen ten strijde, desnoods naar de Tweede Kamer.”
Deze opdracht gaf de gemeenteraad van Almelo het college van B&W ook mee waarbij alle ‘netwerken’ benut moeten worden. De SP heeft al vragen gesteld aan minister Schipper van Volksgezondheid en de SP in Almelo is een handtekeningenactie gestart. In vier dagen tijd werdenal 3400 handtekeningen verzameld.

Update: 13-01-2010
In het radioprogramma Rumoer van TC Tubantia en de bibliotheek Almelo werd een discussie gevoerd over het voornemen van de directie van ZGT de kraamafdeling in Almelo te sluiten. Gynaecoloog Peggy van der Lans van de ZGT-vestiging Almelo
schoof aan en stelde dat de babysterfte in de regio Almelo zal toenemen door de langere reistijden. Ook de verloskundigen in de regio bundelen hun krachten en vrezen dat in noodgevallen vanuit een thuisbevallingsituatie keuzes gemaakt moeten worden tussen de ziekenhuizen van Hardenberg, Hengelo, Deventer en Zwolle. Almelo en de
omliggende gemeenten Wierden, Hellendoorn, Rijssen/Holten, Twenterand en Tubbergen komen dan in de rode zone te liggen qua reistijd.

Uitzending gemist: Radio Almelo - Rumoer
Foto's: Jan Bril 

Fotoreportage (13 foto's)...

 
12-01-2011  

Edgar Mulder lijsttrekker PVV Overijssel

 

ENSCHEDE - Edgar Mulder uit Zwolle wordt de lijsttrekker voor de PVV tijdens de provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. Op plek twee staat Rob Berkhof uit Zwolle en op drie staat Diederik Visser uit Kampen. Tweede Kamerlid Marcial Hernandez uit Kampen staat op plek vier. Hernandez raakte in opspraak door een vermeende kopstoot in een Haags café en accepteerde begin december een schikking van 500 euro, waarmee hij strafrechtelijke vervolging voorkwam.
Lijsttrekker Mulder stond tijdens de landelijke verkiezingen op plek 30 voor de PVV. Eerder was de 49-jarige Mulder lid van de VVD. De lijst werd maandagavond bekend gemaakt door Geert Wilders.

1. Edgar Mulder - Zwolle
2. Rob Berkhof - Zwolle
3. Diederik Visser - Kampen
4. Marcial Hernandez - Kampen
5. Ben Hermans - Diepenveen

 
13-01-2011  

Dinkelland wil nieuw Topsport bad


Sportcentrum De Dinkel Twente

Ontwerpen: Koppert en Koenis Architecten, Morsink Architecten, Dinkelborgh Energie en Twence.
 

DENEKAMP – In de gemeente Dinkelland wordt een plan ontwikkelt voor een nieuwe Topsport Zwemaccommodatie in Twente. Het huidige bad Dorper Esch moet uitgroeien tot een bad met Olympische afmetingen met een wedstrijdbad van 50 meter, een instructie- en zorgbad, een sporthal, restaurant, fitnesscentrum, een paramedische en een fysiopraktijk, sauna’s, stoomcabines en whirlpools.
Het plan dat een investering vergt van 10,5 miljoen euro, is door vijf Denekampers ontwikkeld en is inmiddels aangeboden aan de gemeente Dinkelland
De topsportaccommodatie moet worden voorzien van een biomassacentrale voor de opwerking van energie en moet tevens gebruik gaan maken van bodemwarmte.
Met de KNZB is een intentieafspraak om een zwemtrainer aan te stellen voor regionale toptalenten.


Ontwikkelplan sportcentrum De Dinkel (pdf)

 
17-01-2011  

Provinciale lijstverbinding PvdA en GroenLinks

 

ZWOLLE – Wat de partijen op het linkse front in Den Haag nog niet is gelukt, gaat deels in Overijssel wel gebeuren. Gevreesd wordt kennelijk dat de PvdA haar zetels als gedeputeerden gaat verliezen tijdens de statenverkiezing op 2 maart a.s. De lijsttrekkers Dick Buursink (PvdA) en Daphne Dertien (GroenLinks) hebben met steun van de achterban namelijk besloten een lijstverbinding aan te gaan zodat geen reststemmen wegvloeien naar andere partijen.
Als motivatie geldt de zetelwinst van vorige keer van de SGP eveneens door een lijstverbinding. “Wij zien graag dat de restzetels naar de linkse hoek van de Statenzaal gaan. Er mogen geen progressieve stemmen verloren gaan”, aldus Buursink.
Beide partijen blijven wel afzonderlijk campagne voeren en hun eigen verkiezingsprogramma uitdragen.

 
17-01-2011  

Laat Almelo bevallen!

 

NIJVERDAL – Onder die titel voert de SP in Overijssel actie tegen het besluit van de Raad van Bestuur van het ZGT ziekenhuis in Almelo (v/h Twenteborg) om de klinische kraamzorg over te hevelen naar de ZGT vestiging in Hengelo.
In Almelo werden in enkele dagen al meer dan 4000 handtekeningen verzameld en ook in Nijverdal liep men te hoop tegen het besluit. SP Overijssel lijsttrekker Frank Futselaar: “Dit mogen we niet laten gebeuren! Landelijk moeten we al een tijdje aanzien hoe de zorg verschraalt. Binnenkort is het streekziekenhuis in Almelo een soort tweederangsziekenhuis. Het wordt tijd dat we de ZGT duidelijk maken dat wij gewoon goede zorg willen, daarom is het belangrijk dat de iedereen in protest komt tegen het voorgenomen besluit. De zorg is van ons en voor ons, en beslist geen markt!.”
SP tweede kamer fractievoorzitter Emile Roemer zette vorige week de eerste handtekening. In de tweede kamer worden door meerdere fracties van o.a. de SP en CDA vragen gesteld aan minister Schipper van het ministerie van VWS.

Ook professor Dr. H.H. (Herre) Kingma – voorzitter Raad van Bestuur MST Enschede – heeft zich in de strijd gemengd. Hij noemt de keuze voor Hengelo onbegrijpelijk en niet conform de benodigde geografische spreiding van de zorg in de regio. Hij wil het onderwerp op de agenda zetten van het overleg tussen de ziekenhuizen in Twente en de Achterhoek.

 
17-01-2011  

Thales ondertekent convenant Twente Mobiel


Gerben Edelijn, CEO Thales Nederland (links) en Geert de Raad, stuurgroeplid Twente Mobiel (rechts).

Foto: Thales
 

Mobiliteitsoplossingen voor medewerkers Thales
HENGELO – Thales in Hengelo, actief in professionele elektronica voor defensie- en veiligheidstoepassingen, heeft zich aangesloten bij Twente Mobiel. Het mobiliteitscentrum in de Regio Twente. Door het ondertekenen van een convenant hoopt Thales een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid voor medewerkers, klanten en leveranciers, maar ook grip en sturing te houden op vervoerskosten en uiting te geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Doel is eveneens om werknemers en bedrijf nog bewuster te laten zijn betreffende het milieu tijdens de vervoersstromen. Daarvoor wordt binnenkort gestart met een actie om de 2000 medewerkers van Thales nog meer gebruik te laten maken van het OV middels de Thales OV-chipkaart en/of de inzet van een elektrische fiets. Op dit moment gaat bij Thales 58% van het personeel met de auto naar het werk, circa 40% komt op de fiets en de rest is met het OV of lopend.
In de Regio Twente zijn inmiddels 27 bedrijven aangesloten bij Twente Mobiel.

 
17-01-2011  

Heterdaadje in Vasse, dieven gevlucht

 

VASSE – Bij het Twents Wijnhuis / drankenhandel Veelers in Vasse aan de Denekamperweg werden maandagochtend vroeg drie mannen die illegaal een drankvoorraad bij een aanhanger neer te zetten om in te laden. Een dorpsbewoner die de mannen betrapte belde spontaan de eigenaar. De dieven zagen dit en namen onverwijld de vlucht zonder buit.

 
18-01-2011  

UT en Tauw winnen publieksprijs Mooi Nederland

 

DEN HAAG – De Universiteit Twente en ingenieursbureau Tauw uit Deventer zijn de winnaars geworden van de Mooi Nederland publieksprijs. De prijs is ingesteld op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Verkeer & Waterstaat) en bedraagt 10.000 euro.
Tauw en de UT voeren samen een project uit om energie op te wekken uit de trillingen van passerend autoverkeer op een deel van de N34 tussen Witte Paal en Coevorden. De trillingen leveren energie voor de langs het traject staande lichtmasten, verkeerslichten en informatieborden. Voor deze proef wordt in het voorjaar onder delen van het wegdek in de N36 piëzo-elektrisch materiaal aangebracht dat trillingen kan omzetten in elektriciteit.

 
19-01-2011  

De Vlaskoel Tubbergen moet voor kerst klaar


Links het zwembad. De grote sporthal rechts is deelbaar in drie delen en krijgt 6 kleedkamers.

Ontwerp: Norbert Lienesch - pr8 Architecten Almelo
 

TUBBERGEN – Als het aan de stichting Sport & Recreatie Tubbergen ligt, moet de nieuwe zwem- en sporthal in Tubbergen nog voor de kerst van dit jaar klaar. Bovendien moet het nieuwe complex aan de Sportlaan multifunctioneel zijn met bijvoorbeeld kinderopvang en fysio- en artsenpraktijk en oefenruimte voor de plaatselijke harmonie evenals ontmoetingsruimtes in de menselijke sfeer en een rijwielstalling voor 120 fietsen. De Vlaskoel als bruisend hart van de samenleving in Tubbergen.
Anderhalf miljoen euro subsidie om De Vlaskoel te kunnen bouwen en 14.000 euro jaarlijkse exploitatiesubsidie, meer hoeft de stichting niet van de gemeente Tubbergen te hebben.
Het gemeentebestuur heeft er wel oren naar, want bij de presentatie van het ontwerp van architect Norbert Lienesch van pr8 architecten uit Almelo, tekende de 'Tubbigse' wethouder Vleerbos een zogeheten kaderovereenkomst. Als de raad op 14 maart a.s. nu ook nog ja zegt, kan de schop onmiddellijk de grond in.

 
19-01-2011  

ZGT gaat gemeenteraden informeren


Foto: WKZ Open Dag - UMC Utrecht
 

ALMELO/HENGELO – De Almelose wethouder Theo Schouten heeft mede namens de buurgemeenten in de regio Almelo een gesprek gehad met twee leden van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Aanleiding is het voornemen om de klinische kraamzorg van Almelo naar Hengelo te willen verplaatsen. Bij het gesprek was ook de Hengelose wethouder Oude Alink aanwezig. Uitkomst van het gesprek is dat ZGT binnenkort uitleg gaat geven aan de diverse gemeenteraden in het verzorgingsgebied van de ZGT-ziekenhuizen.
In Almelo, Wierden, Rijssen/Holten, Hellendoorn, Twenterand en Tubbergen is grote commotie ontstaan over het voornemen de klinische kraamzorg in Hengelo te concentreren. ZGT-Hengelo vist daardoor versterkt in het zelfde deel van de Twentse ‘kraamvijver’ als het MST Enschede. Het voornemen is mede ingegeven omdat bij concentratie in Almelo anders een te groot deel onder de kraamvrouwen voor het MST in Enschede zal kiezen. Dat verlies wordt door de Raad van Bestuur op 40 procent (± 600) van het aantal huidige bevallingen in het ZGT-Hengelo geschat.
Zoals ZGT-Hengelo de concurrentie met het MST in Enschede aangaat en Almelo wil offeren, gaat het Röpcke Zweers ziekenhuis in Hardenberg in de aanval vanuit de noordelijke hoek op het ZGT-gebied door een viertal kraamsuites te realiseren, waarmee getracht wordt de thuissituatie te benaderen. Als de klinische kraamzorg in Almelo dicht gaat, kan het Röpcke Zweers op enkele honderden bevallingen uit Twenterand en Tubbergen rekenen. Aan de westkant zal ZGT bevallingen mislopen uit Rijssen/Holten en Hellendoorn.
Het voornemen van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen is in ieder geval aanleiding dat o.a. SP en CDA Kamervragen hebben gesteld. Minister Schipper wordt eveneens gevraagd of zij het noodzakelijk vindt om in te grijpen vanwege het ontstaan van ‘witte vlekken’ in de klinische kraamzorg in Twente Noord.

 
21-01-2011  

Trotseren gynaecologen ziekenhuisdirecties ?

 

ALMELO – Het besluit van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo om de klinische kraamzorg in Hengelo te concentreren heeft niet alleen onder de burgerij in Twente tot grote commoties geleid.
Ook onder de gynaecologen in Twente is roering ontstaan omdat het besluit louter en alleen lijkt gebaseerd op economische motieven in een strijd tussen MST Enschede en de ZGT-ziekenhuizen.

Zo gaf gynaecoloog Dieke Smit van het Almelose ziekenhuis in een interview in TC Tubantia vorige week zaterdag al aan dat hij het besluit dom vind. Smit (62) die Almelo gaat verlaten omdat hij nog enkele jaren op Sint Maarten zijn vak wil uitoefenen, voorspelde dat het plan van de RvB niet door zou gaan. Smit baseerde zijn uitlating op het feit dat de gynaecologen in Twente gaan fuseren tot een maatschap. Ook noemde Smit vanuit kwaliteitsoogpunt de concentratie onvermijdelijk. “Bijna alle gynaecologen hebben een subspecialisme waarmee ze betere zorg kunnen leveren. Dat kun je op kleine locaties niet in stand houden. Ook gezien de landelijke ontwikkelingen om kraamzorg te verbeteren zijn grotere locaties nodig. De nieuwe maatschap zal op twee plaatsen een prachtige kraamkliniek openen: Enschede en Almelo. Hengelo kan een kliniek voor fertiliteit krijgen”, aldus Smit in het interview.

Door de ontstane druk van het besluit van de RvB van de ZGT-ziekenhuizen hebben de gynaecologen opnieuw de ‘koppen bij elkaar gestoken’ en schijnt men nog een stap verder te willen gaan door één Moeder-Kind centrum voor heel de regio te ontwikkelen. ”We hebben de intentie door te gaan”, aldus een betrokkene in TC Tubantia.
De RvB van ZGT weet nog nergens van. Het nieuwe centrum zou kunnen en moeten voldoen aan de toekomstige nieuwe richtlijnen. Die komen er hoogstwaarschijnlijk op neer dat in Nederland van de negentig geboortecentra er nog maar circa zestig overblijven. In die centra moet 24 uur per dag een OK-team van gynaecoloog, kinderarts en verpleegkundige aanwezig zijn.

 
21-01-2011  

Schuren slopen voor nieuwbouw Wierden

 

WIERDEN - De gemeente Wierden heeft al een aantal jaar ‘Rood voor Rood beleid’. Het doel hiervan is het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied door de sloop van landschapsontsierende agrarische bijgebouwen. In ruil voor sloop hiervan kan een nieuwe woning worden gebouwd. In de praktijk blijkt dat veel mensen de ontsierende stallen wel willen slopen, maar dat ze geen extra woning op hun erf willen. Gevolg is dat de stallen niet worden afgebroken, maar dat deze blijven staan en steeds meer vervallen.
De gemeente Wierden wil die regeling verruimen door sloop van schuren mogelijk te maken en deze te vervangen door nieuwe bijgebouwen van 250 m2 maximaal.


Verruiming sloop en vervanging schuren (pdf)

 
24-01-2011  

Politie Twente ontslaat brigadier voor ontucht

 

ENSCHEDE – De korpsbeheerder van Politie Twente heeft een 40-jarige brigadier van politie ontslagen wegens onzedelijke handelingen die hij heeft verricht bij een minderjarige vrouw. De brigadier zat al geruime tijd geschorst thuis. Over de affaire doet de korpsleiding verder geen mededelingen, ook niet of de man in kwestie nog door het O.M. wordt vervolgd.

 
24-01-2011  

Aussies geïnteresseerd in luchthaven Twente

 

AMSTERDAM/HENGELO - De Australische investeringsmaatschappij Macquarie is één van de partijen die geïnteresseerd is in de luchthaven Twente, meldt RTV Oost.
Macquarie staat op een lijst met belangstellenden voor de exploitatie van de luchthaven, laat een medewerker van Area Development Twente aan RTV Oost weten. Macquarie is een serieuze partij en heeft ervaring met vliegvelden. De Australische investeerder heeft ook een belang in de luchthavens van Sydney, Kopenhagen en Brussel/Zaventum. Volgens Macquarie is er veelvuldig contact geweest met de Vliegwiel Twente Maatschappij, de voorloper van Area Development Twente. Volgens de Australiërs is de Luchthaven Twente alleen rendabel te maken als er grote maatschappijen kunnen landen en opstijgen. Naast de belangstelling uit Australië was er eerder al belangstelling van regionale ondernemers onder wie Dik Wessels en een Turkse investeringsmaatschappij. Volgens Area Development Twente is het de bedoeling de aanbesteding van het vliegveld binnenkort te starten.
Macquirie Capital dat o.a. investeert en adviseert in infrastructuur heeft ook een vestiging in Amsterdam.

 
24-01-2011  

Enschede wil door met Usseler Es

 

ENSCHEDE – Het kwam niet als en verrassing tijdens de raadsvergadering over de nota Bedrijventerreinen in de gemeenten van de Netwerkstad Twente, dat het Enschedese college van B&W vasthoudt aan de visie de Usseler Es langs de A35 te willen ontwikkelen.
Weliswaar gefaseerd en in het begin vooral langs de N18, maar toch. De wethouders van Hees (PvdA) en Hatenboer (VVD) willen niet van wijken weten, ondanks het verzet van coalitiepartner Burger Belangen Enschede dat eigenlijk liever wil dat er helemaal niet ontwikkeld wordt gelet op de historische waarde van de Usseler Es als enig overgebleven kranses in Europa. Al 15 jaar is er stevig verzet onder de bevolking tegen de plannen.
Van Hees gaf wel aan, dat er geen plek is voor ruimtevreters. Die worden verwezen naar het Business Park XL Twente bij Bornerbroek (gem. Almelo) aan de A35.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-01-2011  

Nieuwe gemeentesecretaris in Wierden

 

WIERDEN - Bjørn van den Brink wordt per 1 april a.s. de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur in Wierden
Hij volgt Jan Koldeweid op die op die datum gebruik maakt van de FPU. Van den Brink is momenteel nog gemeentesecretaris in de gemeente Ameland.
Voordat hij naar Ameland ging, werkte Van den Brink in de gemeenten Maarssen, Sliedrecht, Rozenburg en Hattem op verschillende posities. Hij kent de gemeentelijke organisatie vanuit verschillende beleidsterreinen.

< R.B. (Björn) van den Brink

 
25-01-2011  

It´s en Prijstopper plotseling gesloten

 

TILBURG – It’s Electronics en Prijstopper is in financiële problemen geraakt door heftige concurrentie en tegenvallende verkopen. De directie van het moederconcern IMpact Retail in Tilburg heeft vandaag surseance van betaling aangevraagd. Tot het concern behoort verder nog de webwinkel Modern.nl de naam waar het concern ooit onder begon. Alle winkels en de webwinkel zijn gesloten en het personeel moest thuisblijven, dit om ‘leegroof’ te voorkomen.

De 118 winkels en internetshop zijn voorlopig gesloten. Bij IMpact Retail zijn 980 mensen in dienst. Klanten met lopende bestellingen of reparaties krijgen persoonlijk bericht. De website van IMpact Retail geeft met regelmaat updates van de situatie.

De rechtbank heeft mr. M.J.M. Franken (Van Iersel Luchtman Advocaten – www.vil.nl) benoemd als bewindvoerder bij IMpact Retail, moederbedrijf van It’s Electronics, Modern.nl en Prijstopper. Hij onderzoekt of de onderneming op een financieel gezonde manier kan worden voortgezet, al dan niet in afgeslankte vorm.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-01-2011  

Ommen en Hardenberg integreren ambtelijk

 

OMMEN/HARDENBERG – De college’s van B&W van beide gemeenten willen de twee ambtelijke organisaties binnen twee jaar volledig gaan integreren. De samenwerking moet onder meer de kwaliteit van beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering en dienstverlening versterken. Ook moeten de kosten van de bedrijfsvoering van beide gemeenten omlaag.
Ommen en Hardenberg zijn de eerste gemeenten in Overijssel die een dergelijk vergaande samenwerking willen aangaan.
De gemeenteraad van Ommen is al van het plan opde hoogte gesteld en die van Hardenberg volgt binnenkort. Hoe de burger en het personeel er over denkt is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of de samenwerking op ambtelijk gebied op termijn tot een fusiegemeente leidt.

Update:
De plannen van beide colleges van B&W hebben tot grote
onrust heleid onder het ambtelijk personeel in de gemeente Ommen. Deze waren onwetend en vernamen het voornemen uit perspublicaties. Ook dat men hoofdzakelijk in Hardenberg moet gaan werken en slechts een loketfunctie in Ommen overblijft, ontmoet veel kritiek. De voorgenomen bezuiniging moet via natuurlijk verloop plaatsvinden, mits beide gemeenteraden accoord gaan.

 
26-01-2011  

Zwolle klimt voorzichtig uit het dal

 

ZWOLLE – In Zwolle wordt weer voorzichtig vooruit gekeken, omdat men denkt uit het economisch dal te zijn. Volgens de crisismonitor daalt het aantal uitkeringsgerechtigden omdat er lichte groei in de werkgelegenheid is en het aantal ontslagen afneemt. Zwolle verwacht in 2012 dat er 450 woningen worden gebouwd en dat is ook een lichte stijging.

 
26-01-2011  

Afvalstoffenheffing Kampen omlaag

 

KAMPEN - Inwoners van Kampen gaan gemiddeld vijftig euro per jaar minder betalen voor de afvalstoffenheffing. Dat komt omdat in Kampen zijladers worden gebruikt waardoor op personele lasten kan worden bespaard. In Kampen is bovendien het tarief voor bioafval (GFT) verlaagd. Of Twente Milieu, dat in een groot deel van Twente de huishoudelijke afvalstromen verzorgt, dat voorbeeld volgt is onbekend.
 

 
27-01-2011  

Zes nominaties voor Onderwijsprijs Overijssel

 

ZWOLLE - Zes Overijsselse scholen zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Overijssel. De winnaars gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs op 30 maart 2011 in Amsterdam. De Nationale Onderwijsprijs, een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) i.s.m. de provinciebesturen, is ingesteld om de creativiteit en inventiviteit in het onderwijs voor het voetlicht te brengen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993.
Mevrouw drs. Carry Abbenhues, Gedeputeerde Economie, Toerisme en Arbeidsmarkt in de provincie Overijssel, maakt op 1 februari 2011 om 21.00 uur de winnaars van de Onderwijsprijs Overijssel bekend. Dit zal zij doen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Provinciehuis, Luttenbergstraat 2 te Zwolle.

Genomineerd in de categorie primair onderwijs:
▪ Almelo, De Wierde
▪ Dalfsen, OBS De Carrousel
▪ Reutum, Mariaschool


Genomineerd in de categorie voortgezet onderwijs:
▪ Steenwijk, RSG Tromp Meesters
▪ Zwolle, Thomas a Kempis College, afd. praktijkonderwijs
▪ Zwolle, Thorbecke Scholengemeenschap


De jury bestaat dit jaar uit:
Dick Laning, redactiechef IJsseldelta/De Stentor
Henk Robben, burgemeester gemeente Wierden
Patrik Vehof, docent OSG Erasmus, winnaar Onderwijsprijs Overijssel 2007-2009

 
28-01-2011  

Klinische kraamzorg in Hengelo buffer tegen MST

 

ALMELO/HENGELO – De sluiting van de klinische kraamzorg in het voormalige Twenteborg ziekenhuis (ZGT Almelo) ten faveure van de vestiging ZGT Hengelo, lijkt louter en alleen te zijn ingegeven uit concurrentieoverweging. Dat mag worden geconcludeerd uit de presentatie van bestuursvoorzitter M.J.P. Schmidt (foto) van de Raad van Bestuur donderdag jl. in het stadhuis van Hengelo. Schmidt noemde het achterland van ZGT Hengelo groter dan dat van ZGT Almelo, terwijl het aantal geboorten in Almelo boven dat van Hengelo ligt. Wat hij bedoelde, was de vrees van verloop in Hengelo naar Enschede (MST) indien de klinische kraamzorg in Almelo geconcentreerd wordt.
Lees verder

Jaarbericht 2009


Standpunt Almelose wethouder The Schouten
Financieel jaarverslag ZGT 2009

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-01-2011  

NAT-Analyse Twentse bedrijventerreinen

 

ALMELO – Volgens de Stichting Natuurlijk Twente (NAT) is het recent herziene plan voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen in de Twentse Netwerksteden nog veel te ambitieus en moet het advies van adviesbureau Ecorys de prullenbak in.
NAT onderbouwt haar visie in 5 bijlagen die bestaan uit samenvattingen van wetenschappelijke studies van de Radboud Universiteit uit Nijmegen, advies en onderzoeksbureau voor locatieontwikkeling en ruimtelijke economie STOGO, en een eigen overzicht van de situatie in Twente. Ook doet NAT een aantal aanbevelingen.

Klik hier voor bestaande bedrijventerreinen.
Lees ook de 5 bijlagen van NAT.


NAT-brief aan raadsleden Netwerksteden
Symposium bedrijventerreinen
Situatie bedrijventerreinen
Greep op bedrijventerreinen
Overschatten behoefte bedrijventerreinen

 
31-01-2011  

De Top 100 invloedrijke personen Overijssel 2010

 

ZWOLLE – Volgens de Businesscompagnie, makers van zakenmagazines Twente Business en Zwolle Business, is FC Twente-voorzitter en ex CEO van Koninklijke Wegener Joop Munsterman de meest invloedrijke persoon van 2010 in Overijssel.
Businesscompagnie enquêteerde haar abonnementhouders. Eén respondent die hem op die positie plaatste, vatte bondig alle anderen reacties samen: “Wat een inspirator! Denkt groot, zonder de realiteit te verliezen!” De prestaties van Munsterman reiken dan ook verder dan Twente of zelfs de provincie Overijssel. Door de financiële en sportieve topprestaties staat Enschede zelfs internationaal weer op de kaart, iets dat voor de regio een niet te onderschatten spin-off heeft.
Inmiddels ex- CdK Geert Janssen eindigde als tweede en derde werd de burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer. Op de Top 100 lijst verder tal van ondernemers, miljonairs, sporters en musici. Kenmerkend is in de lijst dat de publiciteit zoekende ‘netwerkers’ onder hen hoger eindigden dan de publicitair meer bescheiden types met invloed. 


Uitslag Business Top 100 van 2010

 
31-01-2011  

Wessels geen interesse meer in vliegveld

 

ENSCHEDE – Bouwondernemer Dik Wessels uit Rijssen is niet meer geïnteresseerd in vliegveld Twente. Hij zal ook niet meedoen aan de aanbesteding, die binnenkort van start gaat. Het hele proces duurt Wessels te lang. Ook kan hij weinig met de voorwaarden waaraan de luchthaven zal moeten voldoen. Buitenlandse interesse voor de luchthaven is er nog wel. Een Turkse en Australische investeringsmaatschappij hebben belangstelling getoond om de luchthaven te gaan exploiteren.
 

Archief
Terug naar vorige pagina