Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-08-2013  

Weth. Andela start bodemsanering J. Perkstraat


De onttrekkings- en filterinstallatie aan de J. Perkstraat
 

ALMELO – Milieuwethouder Johan Andela heeft vanmiddag het startsein gegeven van de sanering van het grondwater in de Jacques Perkstraat. Tot in de jaren ’90 zat op die plek een chemische wasserij waardoor het grondwater is vervuild. Het grondwater bevat perchloorethyleen (PER), een chemisch oplossingsmiddel dat evenals tetrachlooretheen veelvuldig gebruikt wordt in chemische wasserijen.
Het grondwater moet gedurende een periode van een jaar worden gereinigd met een onttrekkings- en filterinstallatie waarna het geschoonde water kan worden geloosd in de nabij gelegen Weezebeek. Na een jaar volgt een evaluatie hoe het afbraakproces verloopt.

Eerdere saneringsfases
Uit onderzoek door de provincie Overijssel medio jaren negentig bleek dat zowel de grond als het grondwater forse hoeveelheden PER bevat. Naar aanleiding van dit onderzoek is tijdens eerdere saneringsfases grond ontgraven en zogenaamde chemische oxidatie toegepast om de aanwezige verontreiniging met oplosmiddelen te verwijderen. Daarbij werd speciale vloeistof in de grond geïnjecteerd om de afbraak van PER te stimuleren. Grondwatermonsters lieten zien dat de bodemkwaliteit verbeterd is, maar nog onvoldoende om ook het risico op verspreiding van vervuild grondwater te stoppen.

Drainagebuizen
Over de huidige saneringswerkzaamheden is contact geweest met omwonenden. Ook is er een bouwkundige opname geweest van omliggende panden. Vanaf de zijde van de Frederik van Eedenstraat, waar vroeger een garage gevestigd was, worden vijf drainagebuizen onder de weg door geboord op een diepte van 4 à 5 meter. Aan de achterzijde van het terrein worden deze buizen bovengronds weer aangesloten op een waterzuiveringsinstallatie. Het gezuiverde grondwater wordt daarna geloosd op de Weezebeek.

Werkzaamheden
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hannover Milieu en Veiligheids Techniek (HMVT) onder supervisie van Arcadis. HMVT kwam als beste inschrijver uit de bus bij de aanbesteding.

Link naar bodemonderzoek: http://ruimtelijkeplannen.almelo.nl/1F08D600-FED4-489E-A105-2FAE68A10731/tb_NL.IMRO.0141.BP00068-0401_01.pdf

< Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (17 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina