Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-09-2018  

Verkeerschaos in en rond Almelo


omleidingsroutes september/oktober 2018 rond Almelo.

Ook aan de Windmolenbroeksweg gaat vanaf maandag 10 september de brug over de Weezebeek dicht voor groot onderhoud. De werkzaamheden nemen een maand in beslag. Hier wordt het beton van de brug vernieuwd en waterdicht gemaakt waarna een nieuw wegdek wordt gelegd. Fietsers kunnen wel passeren. Automobilisten moeten omrijden via de Weezebeeksingel/ H.R. Holstlaan/Rembrandtlaan.
 

ALMELO – Groot onderhoud aan de Van Rechteren Limpurgsingel (N349) tussen Hofstraat en Sluitersveldsingel leidt tot verkeerschaos in de stad. Liefst 2 maanden wordt er gewerkt aan de N349 in Almelo. Zo wordt groot onderhoud gepleegd aan de twee viaducten (Sluiskade/kanaal Almelo Nordhorn en Ootmarsumsestraat) waarvan betonlagen moeten worden vernieuwd. Ook krijgt het wegdek compleet nieuwe asfaltlagen. Er zijn omleidingen maar veel autoverkeer rijdt in de fuik zodat via de parallelweg bij de Gravenallee al files ontstaan richting Sluiskade/Vriezebrug. Vooral doorgaand verkeer (richting Ommen en Mariaparochie/Tubbergen) rijdt zich hier in de file. Voor het verkeer uit de richting Zenderen dat richting Mariaparochie/Albergen/Fleringen/Ootmarsum moet, is de afsluiting een crime omdat de N349 vanaf Albergen richting Fleringen ook op de schop gaat. De sluipweg Zenderen/Albergen (N744) is bij dit laatste geen alternatief.  Het oostelijk doorgaande autoverkeer kan daarom beter omrijden via de Nijreessingel/Weezebeeksinkel/Bleskolksingel om de N349 weer op te pikken in de richting Vriezenveen om via Geesteren richting Tubbergen te rijden.

Het doorgaande noordelijk verkeer richting Witte Paal (Ommen/Hardenberg) kan het beste op de A35 doorrijden tot de afslag Wierden om via de N36 naar het noorden te rijden. De langdurige werkzaamheden aan de N36 zijn afgerond. De N36 is vanaf maandagmorgen weer volledig berijdbaar.

Doorgaand verkeer dat vanaf de A35 via de H.R. Holstlaan stad-inwaarts rijdt, moet omrijden via de Weezebeeksingel (linksaf). Vooral vrachtverkeer rijdt zich klem in de stadskern, hetgeen vreemde manoeuvres en vertraging met zich meebrengt. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-09-2018  

Politie zet 450 man in in Nieuwstraatkwartier (upd)

Deuren met explosieven opengeblazen
 

ALMELO – Politie, belastingdienst, sociale recherche en specialisten van defensie zijn met 450 man sterk vanmorgen vroeg rond 05.00 uur een ‘schoonmaakactie’ begonnen in het Nieuwstraatkwartier. Daarbij werden explosieven gebruikt om deuren van huizen, garages en opslagloodsen te openen in o.a. panden aan de Nieuwstraat, Melkweg en Wondestraat. De actie wordt gecoördineerd uitgevoerd onder leiding van het openbaar ministerie.
Meerdere personen werden van hun ‘bed gelicht’ en onder arrest gesteld in deze actie tegen georganiseerde misdaad. De defensiespecialisten zoeken met speciale apparatuur naar geheime ‘bergplaatsen’ van geld, drugs en wapens. Doel van dit alles de wijk leefbaarder te maken en criminaliteit een slag toe te brengen. Over resultaten is nu nog niets bekend.

Actie gericht op groot crimineel netwerk
Volgens burgemeester Arjen Gerritsen richt de gecoördineerde actie zich op een groot crimineel netwerk dat in de wijk actief is met criminele zaken. Dat maakte hij vanmorgen rond 07.00 uur bekend. Over details verwijst Gerritsen naar de politie en justitie die naar verwachting na 10.00 uur nadere mededelingen doet. Wel is de burgemeester verheugd dat nu ingegrepen wordt en met hem tal van wijkbewoners verwacht hij. Over het aantal arrestaties doet Gerritsen eveneens geen mededeling. Wel is inmiddels bekend dat personen zijn overgebracht naar diverse cellencomplexen in de regio, meldt RTV Oost. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-09-2018  

Dertien arrestanten bij Almelose politie-inval

Pistool, scooters en 13 auto's in beslag genomen
 

ALMELO – Met enige aplomp werd door de gemeente Almelo vanmorgen vroeg de regionale pers geïnformeerd dat maar liefs 450 personen van politie, belastingdienst, sociale recherche, opsporingsspecialisten van defensie en het openbaar ministerie waren ingezet bij het oprollen van een criminele bende in het Almelose Nieuwstraatkwartier. In werkelijkheid waren het er tijdens de nachtelijke inval minder dan 150 ‘manschappen’ ingezet en blijken verder alle overheidsbetrokkenen geturfd te zijn gedurende anderhalf jaar onderzoek naar de teelt en handel in wiet en het witwassen van crimineel verkregen geld door een groep van criminelen die min of meer ook een schrikbewind uitvoerde in het Nieuwstraatkwartier.

Gedurende het lange onderzoek waren al 18 wietplantages opgerold met diverse huisuitzettingen tot gevolg. Dit op basis van de Wet Damocles waarbij de burgemeester de panden voor maanden kan verzegelen. Gedurende dat langlopende onderzoek werd de ‘bende’ steeds beter in kaart gebracht en nu achtte het openbaar ministerie de tijd rijp om de ‘kopstukken’ van het bed te lichten.

Bij sommige panden werd explosief materiaal gebruikt om arrestatieteams snel toegang te waarborgen. ‘Hierbij is geen gevaar geweest voor personen’, zo verzekerde districtchef Jos Westerveld van het politieteam Noordoost Twente tijdens de persconferentie rond de klok van 10.00 uur. Ook maakte Westerveld een eerste resultaat bekend van de inval tijdens het ochtendgloren. Zo werden nog 3 in bedrijf zijnde wietplantages opgerold waardoor de teller op 21 staat. Ook werd een vuurwapen, diverse kweekbenodigdheden, 13 auto’s, scooters, contanten, banksaldi en administratie geconfisqueerd. Verder werden 13 personen in verzekerde bewaring gesteld in diverse Twentse cellencomplexen van de politie. Volgens Westerveld zijn er zeker 20 personen betrokken bij de ‘gang’ die zich heer en meester voelde in de wijk.  
Westerveld meldde tijdens de persconferentie dat de ‘zoekingen’ nog de hele dag zullen beslaan. De vroege inval was in 12 woningen, 6 garages en 3 loodsen maar mogelijk volgen nog meer panden.

OM-woordvoerder Vincent Smink sprak over omvangrijke criminele winsten die werden witgewassen. Om hun activiteiten te waarborgen schuwde de groep criminelen geweld en intimidatie niet waardoor men een onaantastbare status in de wijk verwierf. Volgens Smink was de tijd rijp om in te grijpen. Hij sloot verdere arrestaties niet uit.

Burgemeester Gerritsen toonde zich verheugd dat diverse overheidsinstanties samenwerkten om deze vorm van ondermijning en criminaliteit een halt toe te roepen. Gerritsen verkondigde dat alle burgemeesters in Twente de harde lijn voorstaan in samenwerking met de ‘driehoek’.  Gerritsen sprak over patserig gedrag in combinatie met ‘te dure auto’s  aangeschaft met illegaal verkregen geld en mogelijk steunfraude. Voor de wijk noemt Gerritsen  de actie goed in de poging om de sociale weerbaarheid in de wijk te vergroten en net zoals voor de inzet van de gemeente om het Nieuwstraatkwartier in overleg met de bewoners een beter aanzien te geven. Momenteel wordt bijvoorbeeld de riolering en de straatinrichting van de Nieuwstraat vernieuwd. De werklui keken dus vreemd op toen men vanmorgen bij de werkplek arriveerde en kon beginnen met een pauze die zich als een film voor de ogen afspeelde.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie / Vriezenveen

Nog een hennepkwekerij opgerold
Later op de avond deed Politie Twente een inval in een huis aan de Trompstraat. Ook hier werd een wietplantage ontmanteld. Deze inval stond op zichzelf en had niets met de massale actie in het Nieuwstraatkwartier te maken.

Fotoreportage (8 foto's)...

 
05-09-2018  

Broodje bij de Brug in strijdt met bestemming


Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) is als nieuwkomer in Almelo met het dossier 'Quick' opgezadeld. Een 'slepend' dossier dat goed bestudeerd zal moeten worden omdat de historie leert dat ambtelijk 'even mondeling bijpraten' al vaker geleid heeft tot blunders in bestuursrechtelijke zaken.
 

AADORP – Even ‘kraaide de haan victorie’ nadat de bestuursrechter de gemeente Almelo ‘terugfloot’ betreffende de door de gemeente opgelegde dwangsom aan de exploitant van ‘Broodje bij de Brug’ aan aan de Peppellaan in Aadorp.
Volgens de bestuursrechter had de gemeente Almelo zich louter gebaseerd op klachten van omwonenden die anoniem wensten te blijven en dat mag niet volgens het bestuursrecht.  De gemeente moet derhalve haar besluit beter motiveren. De opgelegde dwangsom werd door de bestuursrechter geschorst voor een periode van zes weken. Dit mede omdat de gemeente niet duidelijk genoeg was in al dan niet een mogelijke ontheffing betreffende het vigerende bestemmingsplan. Volgens het bestemmingsplan is een horecalocatie in het woongebied niet toegestaan’, zo is te lezen in een nadere schriftelijke uitleg van de gemeente na de uitspraak van de bestuursrechter bestudeerd te hebben. De gemeente houdt dus vast aan haar mening dat het bedrijfsmatige handelen van de familie Quick daarmee in strijd is en blijft. De gemeente stuurt daarmee aan op een bodemprocedure en dan kan ook de dwangsom weer boven tafel komen.

Het geschil aan de Peppellaan is niet nieuw en speelde ook al voor en ten tijde van de grenscorrectie in 2001 toen Aadorp aan Almelo werd toegewezen. De familie Quick ‘exploiteerde’ toen een biljartcentrum in de achterliggende gebouwen achter de door hen bewoonde bungalow. De gemeente Vriezenveen ‘liet het liggen’ in afwachting van de grenscorrectie en zadelde de gemeente Almelo er mee op.
Ook toen bestreed de gemeente Almelo de gang van zaken, maar toen Quick eind 2009 beheerder werd van dorpshuis ’t Aahoes, kwam daar een eind aan omdat de biljartclub mee verhuisde. Alles leek dus ‘koek en ei’.

Strubbelingen tussen het bestuur van de stichting ’t Aahoes en beheerder Quick leidde er vorig jaar toe dat Quick het veld moest ruimen en waar terugging naar het pand aan de Peppelstraat. Ook nu pakte de biljartclub weer haar 'boeltje' om mee te verhuizen. Daarnaast begon Quick echter met de horeca-activiteit ‘Broodje bij de Brug’ en investeerde in verplichte voorzieningen die dat met zich meebrengt.
Die activiteiten hebben echter tot klachten geleid van omwonenden zoals stank, lawaai en verkeeroverlast. Ook leidde dit tot onmin met de huisbaas van Quick die geen gezeur wil van de buurtbewoners. Deze overweegt nu naar verluidt de huur op te zeggen waardoor mogelijk op twee fronten gestreden moet gaan worden.

Naschrift:

In ontwerpnota’s heeft de gemeente Almelo aan de noordelijke achterzijde van de Peppellaan meer woningbouw in het vooruitzicht. Kennelijk mede de reden waarom de gemeente voet bij stuk houdt in het geschil met de familie Quick. Een ontheffing van het bestemmingsplan lijkt daarmee verder weg dan ooit.

 
11-09-2018  

Petitie: Ziekte van Lyme nog onderbelicht

 

ALMELO – De ziekte van Lyme is het gevolg van een tekenbeet. Per jaar worden in Nederland zo’n 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Het gevolg is dat circa 27.000 mensen te maken krijgen met een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi. Het gevolg voor enkele duizenden getroffenen een jarenlange lijdensweg. Meestal ook omdat lang niet alle huisartsen dit onderkennen en zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM ) erkent, onvoldoende op de hoogte zijn met de CBO-richtlijn Lymeziekte. (meer info voor huisartsen klik hier)

In Nederland verrichten o.a. het RadboudUMC te Nijmegen en het AMC te Amsterdam samen met het RIVM onderzoek naar de ziekte van Lyme en ook het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn heeft een gespecialiseerde afdeling.
Toch voelen vele Lyme-patiënten zich in de steek gelaten. Een diagnose kan soms jaren duren terwijl werk of studie een veel te zware opgave is geworden. Bovendien werken ook zorgverzekeraars niet al te spontaan mee en werd al eens de rechter ingeschakeld om voor nader specialistisch onderzoek in aanmerking te komen. Lyme-patiënten zoeken derhalve nog wel eens behandeling en onderzoek in onze buurlanden Duitsland en België, hetgeen de nodige kosten met zich meebrengt. Dat men vaak niet in staat is om te werken, kent ook zo zijn problemen bij het UWV en derhalve gevolgen voor de ziekteuitkering. Chronische Lyme-patiënten vechten door dit soort ombegrip op vele fronten en daar moet 'Vadertje Staat' nodig iets aan doen.

Petitie24.nl
In Almelo werd enkele jaren geleden door Lyme-patiënten de stichting ‘Lyme dat blijft plakken’ opgericht. Doel meer erkenning voor patiënten met de ziekte van Lyme en meer en beter toegankelijk onderzoek. De publiciteit wordt gezocht via de eigen website, het benaderen van raadsleden (o.a. LAS), leden van de Tweede Kamer, de pers en bekende Nederlanders om meer steun te verkrijgen.
De jongste loot in deze erkenningsstrijd is de PETITIE, Landelijke erkenning Lymepatiënten.
Opgezet door de Almeloër Aziz Koca die op zijn driewieler naar het Binnenhof in Den Haag fietst om zoveel mogelijk handtekeningen te kunnen aanbieden. Aanleiding is zijn buurvrouw die door de ziekte Lyme chronisch is getroffen, maar desondanks ook Koca hielp toen deze door hersenletsel (CVA) werd getroffen, zo lazen wij in Tubantia.   

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-09-2018  

A Local Swim Almelo: 56.000 euro tegen ALS

 

ALMELO - Ruim 100 starters telde het deelnemersveld van de vrijdag gehouden eerste Local Swim Almelo in de strijd tegen de spierziekte ALS. Start en finish voor het stadhuis aan de haven ZZ over drie afstanden. De lokale sponsoractie werd ‘opgehangen’ aan de aan de ziekte ALS in juli 2015 overleden ‘paparazzo-fotograaf’  Freek Buitenweg van AlmeloNieuws.nl en bracht meer dan 56.000 euro in het laatje voor onderzoek om ALS te bestrijden. Een benefiet voor 'Paparazzo'Freek in 2013 bracht toen al ruim 160.000 euro op in de strijd tegen ALS.

De Local Swim van nu gaf een goed gevoel bij de deelnemers, familieleden van getroffenen, sponsoren en organisatoren waarbij een trotse burgemeester Arjen Gerritsen het startschot loste.

Kijk naar de Local Swim rapportage van fotograaf Jan Bril.

Fotoreportage (147 foto's)...

 
19-09-2018  

Conflict dreigt tussen gemeente en ontwikkelaars

 

ALMELO – Tussen de gemeente Almelo en projectontwikkelaars dreigt een conflict over woningbouw buiten de kernbebouwing van de stad. Het Almelose college van B&W liet dinsdagavond aan de gemeenteraad weten dat het alleen gaat ontwikkelen binnen de bebouwde kom op plekken die in bezit zijn van de gemeente. De protectionistische maatregel heeft alles te maken met het genereren van geld voor de gemeentekas.  De bouwcrisis maakte dat de gemeente 55 miljoen euro moest afschrijven op aangekochte bouwgronden voordat de crisis in 2008 toesloeg. Een bedrag dat de gemeente in 2020 hoopt helemaal te hebben afgeschreven. Maar de stad kampt met meer tegenslagen. Diverse voormalige Rijksregelingen zoals o.a. Jeugdzorg, Wmo en meer, drukken nu op de begroting van Almelo vanwege overschrijdingen en een te lage Rijksvergoeding. De ‘open eind’ taken kosten de stad miljoenen en eventuele maar ook te lage aanvullende betalingen vanuit De Haag zijn onzeker en laten tevens op zich wachten. Kortom een Rijksbezuiniging over de rug van gemeenten en haar inwoners.

Naast de al fors toegenomen gemeentelijke lasten aan burgers en bedrijven, moet de gemeente Almelo daarom op zoek naar extra inkomsten. Grondverkoop binnen het ‘versteende gebied’ is daarin een van de middelen zoals de stadsvernieuwing met woningbouw in het centrum. Elk plekje ligt momenteel onder de loep om in verkoop te brengen voor woningbouw. Het kan nog voor verrassingen zorgen met opties die voorheen nooit in vernieuwingsplannen zijn voorgekomen.

In het provinciaal overzicht van woningbouw tot 2028 mag Almelo netto circa 1600 woningen toevoegen aan het bestaande areaal. Meer bouwen betekent ook slopen.
Daarmee loopt de gemeente op tegen bouwplannen van ontwikkelaars die bouwgrond in bezit hebben of gekocht buiten en binnen het stedelijk gebied. Terwijl het college van B&W alleen wil ontwikkelen op eigen grond. Daarmee jaagt de gemeente in feite ontwikkelaars in het harnas. Zo ook de maatschap Waterrijk bv van de aannemers Bramer, Webbink, Timmerhuis en BPD (het vroegere Bouwfonds) die tussen de Bleskolksingel en Aadijk 335 woningen wil realiseren. Het bouwdeel, nu Noordflank geheten, staat in de provinciale visie en daar beroept de maatschap Waterrijk bv zich nu op. Het Almelose college wijst dat af vanwege de voorkeur voor ontwikkeling van in eigen bezit zijnde gronden die meer geld genereren.

Maatschap Waterrijk bv heeft echter de makelaars Kamphuis en Weghorst laten onderzoeken hoe de woonwens van mogelijke kandidaat-kopers en/of huurders is over wonen aan de stadsrand. Via de website www.mooialmelo.nl kwamen in korter tijd al meer dan 100 serieuze inschrijvingen waarbij de enquete met woonwensen werd ingevuld. Dat nu zorgt er voor dat maatschap Waterrijk bv haar doelstelling wil bereiken en met de gemeente ‘in de slag’ wil om alsnog het woonproject te kunnen realiseren. Weghorst en Kamphuis verwachten dat het aantal kandidaten nog fors zal toenemen en een doelgroep bediend die anders mogelijk de stad gaat mijden.
Kortom, de gemeenteraad zal in de komende tijd ‘harde noten’ moeten kraken of men ontwikkelaars buitenspel wil zetten of planmatig als aanwinst kan zien waarbij kortstondig minder geld in het laatje komt maar op termijn wel geld oplevert door gemeentelijke heffingen.

Braakliggende percelen
Binnen de versteende contouren van de gemeente Almelo liggen eveneens braakliggende percelen die geen eigendom zijn van de gemeente. Door de bouwcrisis kwam ontwikkeling er niet van, maar in de herstellende economie komen die plannen weer uit de la.
Zo wil Aws Beter Wonen diverse braakliggende terreinen in het stadscentrum ontwikkelen tot woningbouw met sociale huren rond de 575 euro per maand. Het gaat dan in totaal om zo’n 105 appartementen die nog in 2019 moeten worden opgeleverd.
Buiten het centrum heeft Beter Wonen op korte termijn nog plannen voor ruim 100 wooneenheden terwijl de woningbouwcorporatie nog meer braakliggende gronden bezit in de Ossenkoppelerhoek/Beeklust en de Noordelijke binnenstad.
Ook St. Joseph is nog volop aan het ontwikkelen in de Rumerslanden en Sluitersveld. Allemaal op eigen grond.
Her en der hebben ook ontwikkelaars nog grondposities binnen het versteende gebied van de stad zoals o.a. het Kollenveld en de nabije vroegere locatie Rossmark gelegen aan de Bornsestraat/Nijreessingel.
Al deze ontwikkelingen moeten passen binnen de met de provincie Overijssel vastgelegde maximale netto toename van zo’n 1600 wooneenheden tot 2028 en zijn dus concurrerend met de protectionistische opvatting van het college van B&W om verkoop van eigen grond voorrang te geven.

 
20-09-2018  

Langer voorarrest drugsverdachten na inval

 

ALMELO – Bij de massale inval door de politie in het Nieuwstraatkwartier in de vroege ochtend van 4 september jl om een drugssyndicaat op te rollen, werden 13 mensen opgepakt. De rechtbank in Almelo heeft nu besloten dat voor elf verdachten het voorarrest wordt verlengd met maximaal 90 dagen. Een verdachte werd nu op vrije voeten gesteld nadat eerder al een andere verdachte huiswaarts kon keren.

 
23-09-2018  

Onthulling 85 jaar 'drielandenpunt Weiteman'


v.l.n.r.: Wethouder Jan Martin van Rees (Almelo), oudste ‘Weitemanslander’ Gerrit Brink, wethouder Mark Paters (Twenterand) en burgemeester mevrouw Haverkamp (Tubbergen).
 

ALMELO /TUBBERGEN/VRIEZENVEEN – De gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand kennen een gemeentelijk ‘drielandenpunt’ dat 85 jaar geleden ontstaan is uit de ontginning van het het 600 ha grote moerassige veenlandschap gelegen tussen de drie gemeenten. Het project ‘Weitemanslanden’ was een werkverschaffingstraject dat in 1926 ontstond door het oprichten van de Ontginnning Maatschappij Overijssel dat eerst het Staphorsterveld ontginde en vervolgens de Weitemanslanden met als doel het stichten van een dorp à la het nabije Aadorp en nieuwe grond voor agrarische doelen binnen en rond het domein van Huize Almelo en vele particulieren. De grafelijke familie Van Rechteren Limpurg was dus een van de grotere belanghebbenden om er een vijftal pachtboerderijen te stichten op circa 100 ha grond. Het Rijk, provincie Overijssel en de drie gemeenten waren eveneens betrokken bij de financiering van de ontginning van het veenlandschap. Bij particuliere ‘gronden’ dienden de turfstekers commissie af te dragen en dat leidde soms wel eens tot animositeit. Zo stuurde ene Herman Dijkhuis, naar wiens bijnaam het gebied is vernoemd, zijn stier eens af op een weigerachtige turfsteker, zo luidt het verhaal uit overleving. Dit nu werd ter ere van 85 jaar ontginning in beeld gebracht op een herdenkingsbord dat burgemeester mevrouw Haverkamp (Tubbergen), wethouder Mark Paters (Twenterand) en de Almelose wethouder Jan Martin van Rees (LAS) gezamenlijk onthulden door de ‘stier’van  bij de horens te vatten.
Werd in vroegere tijden het ‘noaberschap’ nog beklonken in het niet meer bestaande café Weiteman aan de gelijknamige weg van Almelo (Schelfhorst) naar Vriezenveen, nu werd de grote opkomst van ‘Weitemanslanders’ gezamenlijk beklonken op het ‘drielandenpunt’ op de hoek Weitemansweg/Blankemeersstraat.

Bekijk hier de historie en ga ook eens ter plekke kijken.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (39 foto's)...

 
28-09-2018  

Van Rechteren Limpurgsingel langer dicht

 

ALMELO – De herstelwerkzaamheden aan de Van Rechteren Limpurgsingel hebbn te kampe met tegenslag. Bij beide viaducten over respectievelijk de Ootmarsumsestraat en het kanaal Almelo-Nordhorn/Sluiskade is meer roestvorming aan de bewapening vastgesteld dan verwacht.
Daardoor lopen de werkzaamheden met zeker twee weken uit en kan de belangrijke verbindingsweg niet eerder dan medio november weer in gebruik worden genomen. Dit alles met de hoop dat geen overtollige regenval of vorst zal plaatsvinden. Tot die tijd blijven de aangegeven omleidingsroutes aanbevolen.

 
28-09-2018  

Almelo vertraagt aflossing schuldenlast


Het Almelose college van B&W.
Uiterst rechts 'schatkistbewaarder' Alex Langius (ChristenUnie) verder links van hem Jan Martin van Rees (LAS), burgemeester Arjen Gerritsen, Eugène van Mierlo (CDA) en Arjen Maathuis (VVD).
 

ALMELO – De gemeente Almelo moet volgens de overeenkomst met toezichthouder de provincie Overijssel in 2024 van haar schuldenlast zijn verlost. Tot en met 2017 liep de gemeente daarop vooruit zodat naar verwachting eind 2020 de gemeente weer schuldenvrij zou zijn. Financiële tegenvallers in 2018 en het waarmaken van verkiezingsbeloftes, vertragen dat echter. Een en ander maakte wethouder Langius (ChristenUnie) vanmorgen bekend tijdens de presentatie door het Almelose college van B&W bestaande uit de coalitie CDA/VVD/LAS en Christen Unie.
Zo wil het college per 1 januari starten met de proef twee uur gratis parkeren en wordt ook de hondenbelasting gehalveerd, gevolgt met een laatste stap in 2020 naar nul.
Ook wil het college blijven investeren in vernieuwing van de binnenstad, veiligheid en toezicht, beter onderhoud openbaar gebied en verbetering van processen in het sociale domein om daar in de toekomst met de beschikbaar gestelde Rijksgelden mee uit te kunnen. Nu moet de gemeente nog miljoenen euro’s bijpassen zoals bijvoorbeeld de Jeugdzorg en Wmo.
Omdat er ook niet begrootte tegenslagen zijn zoals o.a. een lagere Rijksuitkering uit het gemeentefonds en tegenvallende opbrengsten uit gemeentelijke diensten zoals vergunningen, leges, grafgelden, legitimatiebewijzen et cetera, gaan de kosten komend jaar met iets meer dan de inflatie omhoog. Dat komt vooral door de onroerendgoedbelasting. Zo betalen huiseigenaren gemiddeld 25 euro meer en huurders 10 euro (per individueel geval verschillend), wel gaat de rioolbelasting iets omlaag.
Desondanks komt de stad in 2019 naar verwachting nog zo’n half miljoen euro tekort. Het college verwacht dat de provincie als toezichthouder daarvoor groen licht geeft, want over de afgesproken termijn tot 2024 is de koers nu bijgesteld om in 2022 schuldenvrij te zijn. Twee jaar later dan vorig jaar nog werd gedacht maar wel ruim binnen de afspraak met de provincie.
De eenmalige overschrijding van een half miljoen euro noemt Langius verantwoord, mede ook omdat ambtelijk daar vanuit het provinciehuis niet op voorhand afkeurend op is gereageerd.
Op 16 oktober gaat de gemeenteraad het 'vragenuurtje'aan over de door het college gepresenteerde productbegroting, waarna op 1 november a.s. de besluitvorming moet plaatsvinden.

Archief
Terug naar vorige pagina