Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
16-03-2015  

Slamat uit Sumatra...

 

Hanny en ik zijn weer eens op onze jaarlijks huwelijksreis. Dit keer naar Sumatra en Borneo. Na 10 jaar weer terug in Indonesië.
De eerste indruk: laten we met het negatieve beginnen.
Wat een goor zwerfvuilzooitje. Jemig de pemig. En al die plastic karton, papier, bladeren en weet ik wat voor een zooi, waait dus het afwateringssysteem in wat dan weer verstopt raakt en bij het eerste de beste plensbui, je raad het al. Behalve in de betere kampongs. Daar wordt het allemaal opgeruimd. Maar daar woont dan ook het meer ontwikkelde volk. Wie ik er ook over spreek, ze erkennen het probleem, maar doet er dus verder helemaal niks aan. Jammer.
Met als toppertje de nationale moskee in Medan. Op de openbare ruimte zooi, zooi en nog eens zooi. Ook de moskee, ooit eens gebouwd door Nederlanders overigens. Geen achterstallig onderhoud, want er is nooit onderhoud aan gepleegd. Dus daar ligt het niet aan.
Dan het eeuwig durende gepingel over de prijs ergens van, vooral over de prijzen van het vervoer. We konden zelfs zwaar onderhandelen over een vliegticket van Medan naar Banda Aceh. Laguna.
Politiek: Indonesie is een olie-exporterend land, dus het is rijk. Maar ook hier het bekende verhaal, die rijkdom blijft bij een kleine toplaag en het volk zelf moet verder maar zien hoe ze overleven. Dat verklaard ook het feit, dat het normale volk ons rijke westerlingen, een poot proberen uit te draaien. Maar halal is dat niet, om maar eens in moslim termen te blijven. Indonesië is tenslotte het grootste moslimland ter wereld.

Zo, dat was het negatieve.
Wat nou moslimland. Gewoon lieve, aardige mensen. Altijd veel glimlach en vrolijkheid. En de mooiste hoofddoekjes. Zelfs in Banda Ache, waar volgens zeggen, nog streng volgens de moslimwet geleefd zou moeten worden. Nou ammehoela om die Indonesische term maar te gebruiken. Selfies makende Facebook twitterende smartphone gebruikers en vooral de meisjes, vrouwen. Hier en daar een helemaal zwarte, en soms een gekleurde spleetoogrok en verder gewoon de mooiste hoofddoekjes met de knapste koppies daar onder. Vrouwen nemen hier gewoon deel aan het maatschappelijk leven. Dat is in Iran en Saoedi Arabië wel anders. Met als toppertje zo'n spleetoogrok die een beetje tegen mij zat te glimlachen. Kon het niet laten en glimlachte terug met meteen de angst een boze Eva in mijn nek te krijgen. Die kwam dus niet, dus meteen maar gewoon naar gezwaaid.
Onze duikgids was ook een moslima, maar daar wil ik er wel tien van hebben. Vrijgevochten, vrouw van de wereld me om ons te jennen, had ze onder water ook een hoofddoek om. Zo zie je maar weer, moslim wordt in elk deel van de wereld weer anders beleefd.
En dan die tsunami tien jaar geleden. Volgens mij was Allah dat het zooitje ook helemaal zat en dacht: "laten we er eens een emmer water overheen gooien en dat mooi alles aandweilen. Scheelt ook weer een heleboel troepmakers." En toen dus die zondvloed. Doordat wij toen net weg waren uit Indonesie, heeft het bij ons wel een indruk achtergelaten. Dus wij naar Banda Aceh, het zwaarst getroffen door die zondvloed. Miljarden zijn er ingepomt, maar tien jaar na dato, is het weer zo'n zooitje, zo niet erger.
Verder is tot nu Utrecht Sumatra precies zoals we het verwacht hadden. Jungle tracking, Oerang Utang knuffelen met nog een paar verre familieleden, haaien spotten en schildpadden rodeo, gewoon prima. Oerangs zijn gelukt, maar de haaien en schildpadden niet.
toch leer je zo Nederland weer meer waarderen. Via internet dus krantje lezen en het gedoe rond de verkiezingen volgen. Jongens wat hebben we het toch goed in ons kikkerlandje.
We zitten nu op een vaag eiland www.monsterdivers.com ,boven Banda en gaan morgen (16-3) de westkust verkennen.
Mij bellen heeft geen zin, want ik het een lokaal simkaartje gescoord, want ik wil blijven internetten.
Slamat enzo...

Gewoon Chris en Hannie...
 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
25-03-2015  

Centraal Sumatra, Lake Toba...

 

Oef, lees ik mijn vorige blog nog eens even door en ik schrik weer van de fouten. Deels door de autcorrect en deels door mijn eigen stommiteit. Ik ga zo snel mogelijk terug naar de lagere school, met kofschip en stammen plus tee. Of zal ik na het schrijven de blog even laten rusten en het nog eens een keer doorlezen?
Het rare is wel, dat wanneer in een boek ook maar één fout staat, ik die er uit pik. Dat heeft vast wel een psycholoische verklaring. Ik zal het er eens over hebben met mijn psychiater.Ik schaam mij wel een beetje....

Zo, de statenverkiezingen zijn voorbij.Het feest der politiek kan beginnen. Geen dichtgetimmerde meerderheid van een coalitie, maar nu opperste onderhandelingen en consessies. Heerlijk. "Zet um op Markie"
En elke "politicus" die wat beloofd is het niet waard om deze naam te voeren. De enige belofte die een politicus kan doen én waarmaken is, dat hij/zij zijn/haar stinkende best zal doen om de standpunten van zijn/haar partij waar te maken. Daarom is die blonde Greet ook geen politicus. Ik hoor hem nog zeggen bij dat "minder, minder" braaksel van hem/hen en zijn
pvv: "Gaan we regelen". Ik zeg daarop: Whoehaaaaa.Ben toch benieuwd waar het in zijn jeugd mis is gegaan.
Blijft de vraag of provinciale staten nog nodig zijn? Ik denk het niet.
Afschaffen is bezuinigen. En wat zij daar deden naar Den Haag of Gemeenten. Afhankelijk van de importatie.


Indonesië. Mooi, lief, aardig en vuil. Jakarta stond laatst 1 meter onder water. Nou dat verbaasd mij niks. Die Indo's gooien echt alles op straat.
Hemelwater afvoer of wat daar voor door moet gaan, raakt verstopt en hatseflas, daar is de ellende. Geen stuiver ontwikkeligshulp daarvoor Markie! Of we moeten flink kunnen verdienen aan de verkoop van vuilniswagens, kliko's, vuilverbrandigsovens etc. Laat ze eerst maar hin eigen oliedollars gebruiken om deze shitzooi op te ruimen. Jammer van het mooie land. En dan pretenderen ze ook nog dat ze "het grootste moslimland"
zijn in de werled. In theorie misschien wel, maar in de praktijk maken ze er één grote zwijnenstal van. En zwijnen zijn niet hallal. Dus.... En dat het kan bewees de stad Meuliboh. Vuilcontainers, afval manden, die regelmatig geleegd werden en ik zag zelfs een straatvegeres! Resultaat:
een schonere stad! Ook waar geeen mensen wonen is het schoon. Maar dat is logisch.
erg
Maar de mensen zijn zo aardig en lief. Ook in het moslim orthodoxe Banda Aceh (Kota Radja voor de oud gedienden) gewoon vriendelijk, met de mooiste hoofddoeken.
Hanny en ik hebben het land nu aardig door. En wanneer je de weggetjes weet, is het helemaal genieten. Niet te vergelijken met Nederland en Almelo, al was het alleen al om de temperatuur. Nu bijna 3 weken overdag boven de 30 graden. En heel lekker eten. Nederlandse invloeden volop in de taal. Knalpot, asbak, handdoek, doorsmeer, kamer, versnelling, koelkast etc.om maar wat te noemen. Lang leve mijn vertaal app en de apps voor navigatie en goegelkaart en mijn autochtone sim-kaart. We verdwalen nooit meer, of de accu moet leeg zijn van mijn handigefoon.

Politiek? Men heeft goede hoop dat de huidige president iets aan de corrupte en ontwikkeling gaat doen. Hij is aardig populair zo begrijp ik.
Wie het is weet ik niet. In het buitenland bemoei ik mij niet zo snel met binnenlandse politiek van het land waar ik te gast ben. Lijkt mij beter.
Wel hoor ik van een autochtoon, dat de visumplicht voor Nederlanders in aril er af gaat. Zal mij benieuwen of dat ook al voor visumhouders geldt.
Reden: meer geld in de kist via het toerisme.
Java, Bali en Lombok zijn al "stuk" gemaakt en Sumatra is nu aan de beurt en Kalimantan ook. Zijn wij mooi op tijd...

Slamat dingus.. Chris

Hartelijk dank en met vriendelijke groeten!

 

Fotoreportage (6 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina