Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
03-03-2011  

Groet´n uut ChristChurch…


Zoon Tim op jacht naar bier. Het 'hemeltje' in de super ziet er na de grote beving nog wat slordig uit.
Foto: Chris de Vries
 

Nu weet ik weer wat een JetLeg is. Jemig de Pemig. Je moet wel helemaal gek zijn om 26 uur in zo’n vliegtuig te zitten, maar dan heppie wel wat.
Om te beginnen een stop-over in KwalaLumpia. Lijkt wel wat op Almelo, maar hier hebben ze echt wat Athon Sjoers ooit wilde. Monorail en een echte city marker in de vorm van een Twin-Tower. Mooi gebouwtje. Kan geen Jumbo missen… Ik had mij nog even voorgenomen, sportief als ik ben, met de trap naar boven te gaan, maar helaas, we mochten er niet in. Kom je helemaal uit Almelo, heb ik mijn Heracles das nog om, ondanks die 32 graden Celsius, niks mee te maken, de tent bleef dicht. Maar daar wordt die toren niet lager om… maar best lekker eten daar in Loempoer… En dan hoppa naar het nieuwe Zeeland.. Aukland en dan snel door naar ChristChurch.
Zoon Tim had het toch wel voor elkaar gekregen om een motel te regelen, want ons originele besproken hotel lag een beetje in puin… De camperverhuur was ook een beetje chaos, want er waren geen campers meer in de verhuur. Gelukkig hadden we voor 4 weken eentje besproken… Dus snel met de taxi naar de stad. Onder veel excuses zei de taxichauffeur dat hij een beetje om moest rijden, want het hele centrum van ChristChurch is afgesloten. Alleen mensen die er wat te maken hadden mochten er in. Gelijk hebben ze.

Nu heb ik wel wat ervaringen met aardbevinkjes, maar deze was toch wel een heftige geweest. Niet omdat hij zo sterk was, want 6,4 op die Richter schaal is niet zo erg, maar hij zat slecht op 5 km. Diep, zo heb ik mij laten vertellen.
Maar maakt ook niet uit… Gewoon een zooitje en gewoon triest en ook best eigenlijk veel doden. Ruim over de 200 zo lees ik.. En dat voor een stadje van 350 duizend inwoners….
Is best veel voor zo’n dorp wat eigenlijk shock-proof moet zijn. 8 maanden geleden hebben ze ook al zo’n shaker gehad, maar die lag dieper en haalde de voorpagina van de Telegraaf niet….

Enfin, de motel eigenaar verzekerde ons dat zijn toko echt shock-proof was, alleen de trap naar ons appartement moesten we maar niet gebruiken als er weer een schok kwam, want hij kon niet garanderen dat hij dan zou blijven staan… Gelukkig was er een alternatief….
Hij had net weer stroom en water gekregen, dus… Nou wen ik snel aan alles, maar aardbevingen, daar kan ik maar niet echt aan wennen. Die nacht ook wakker gemaakt door een bevinkje van 4,6.. Geen toppertje, maar wel heel behulpzaam voor de puinruimers. Alleen wel pech, dat het lichamen bergen uit de grote kerk nu een dag uitgesteld moest worden. En dat zou nog wel een nationaal event worden.. Met meer kijkers dan de bekerwedstrijd cricket.. En onder het grote media gebouw lagen er ook nog te veel… Kortom.. allemaal dikke shit..

De tweede nacht kregen we 5 naschokken over ons pet heen en de derde was er eentje van 3,9 en het plafond van onze kamer kraakte aardig en de ruiten van het (inmiddels onbewoonde huis) naast ons lagen er nu echt helemaal uit en de schoorsteen was nu ook eindelijk echt door het dak heen op de eerste etage.

En terwijl ik dit schrijf begint ons gebouw weer te schudden. TV op meldingen.. was er 1tje van 4,2.

Ik heb het wel gehad hier even.. Gaan morgen mooi snel weg...

Cheers uit ChristChurch...

Chris

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-03-2011  

Gedoog of niet gedoog…Onze verkeerszonden zij ons vergeven...
 

Het is wel heel vermoeiend hoor, zo te leven op z’n kop. Maar gelukkig hebben ze hier ook aantrekkingskracht, anders zouden we echt zomaar van onze aarde afvallen. Maar die vermoeidheid kan ook van het bier komen. Als ik in Almelo ergens een biertje laat tappen, betaal ik ook voor het schuim. Maar hier hebben ze tenminste iets goeds overgenomen van die Engelsen, namelijk bier zonder schuim. Daarom vergeef ik hen ook dat ze nog steeds aan de verkeerde kant van de weg rijden…
Wanneer we echter ergens een wandeling maken, dan lopen wij wel consequent aan de rechterkant van het wandelpad. Imperialisten als we zijn…
En wat helemaal dom is van die NieuwZeelanders hier, dat ze nog nooit van Heracles Almelo hadden gehoord. Maar na ons zijn is daar nu ook verandering in gekomen…
Want dat cricketvolk en ook dat rugby gedoe.. Man, man, da’s toch geen sport.
Neem nou dat cricket. Geven ze die bal een hengst met een soort achterdeur, niet te missen dus en dan lopen ze als een gek tussen twee paaltjes heen en weer. Proberen ze dus met dei achterdeur een stukje hout van 3 paaltjes af te slaan.. Krijgt de partij ook extra punten voor…
En dat voetbal doen ze hier met een soort Zeppelinbal en ze mogen steeds hands maken….
Nee, doe mij maar een gewone pot voetjebal….
Maar goed, het bier smaakt goed en dat is het belangrijkste. Nu we uit ChristChurch weg zijn hebben we ook geen aardbevingen meer. En het is allemaal goed af te tuffen met ons campertje.
Een land net zo groot als half West Europa en dan nog maar met 6 miljoen inwoners. Dus het verbaasd mij dan ook niet dat er hele stukken zijn, waar we geen bereik hebben met onze mobieltjes en ons internet…..
En wel met 15 jaar al auto mogen rijden. Theorie is heel gemakkelijk, want je hebt hier slechts 25 verkeersborden ofzo en verkeer van rechts gaat gewoon voor… Met 18 mag je je legaal een longkanker roken, of een impotentie. Een nieuwe voor mij was, dat roken je blind maakt… Met 18 mag je ook je helemaal een leverziekte zuipen, maar ouwe als je met een grammetje of 5 cannabis gepakt wordt.. oei, oei.
Dus ik dat poneren hoe dat zit in Nederland, maar het is schier onmogelijk om ons gedoogbeleid aan iemand uit te leggen…
In Nederland mag het verkocht worden, een canabisshop maar 50 gram maximaal in huis hebben geloof ik. Maar op een gewonen doordeweekse zondag wordt er minimaal het veelvoudige verkocht worden… Je mag het dus niet kweken…. Dus de vraag is altijd hoe komt een coffeeshop dan aan zijn handel? Het steenvaste antwoord is dan van mij altijd dat de handel uit de lucht komt vallen, gelijk de manna in het oude testament bij Mozes of zo toen, ooit eens…. En met die uitleg begrijpen we het pas allemaal en helemaal en bestellen nog een mooie pot bier…

En de foto’s: Heracels en Almelo steeds beter op de NZ-kaart…

Cheers, Chris van onderste boven…

Fotoreportage (7 foto's)...

 
28-03-2011  

In de ban van de ring...

 

Toch wel een raar land dat Nieuw Zeeland. We zitten nu in Maori Land op het noorder eiland… Weet je wel, die gasjes waar Abel Tasman, nadat er 3 van zijn mannen gedood waren door die lui, verzaakt heeft om door te pakken. En die Thomas Cook deed het wel.
Abel (Nederlanders) was meer van de handel en Thomas (Brits of Engels) meer van het landje pik. En zo zijn wij ook Nieuw Jork (NY- de grote appel) kwijt geraakt. Door die verrekte handelsgeest van die gasjes toen. Gewoon landje pik hadden we moeten doen en daarna pas handel.
Enfin, wij dus zoeken naar de originaliteit van die Maories. Vragen we dat aan een autochtone Kiwi, zegt die gozer: “ga maar gewoon naar de MacDonalds”!!!! En willen we de culturele Maoiri drank drinken, krijgen we als antwoord “Bier”….. Nou vraag ik je.
En over dat bier gesproken. Tim en ik hebben dat dus onderzocht dat Kiwi Bier.. maar helaas zijn we toch weer teruggekomen op Heineken en Amstel uit de tap…(Grolsch is helaas weinig te kopen hier en alleen in de fles….) Dus hierbij beëindigd ons bieronderzoek.

Helemaal raar is ook dat zuidelijk halfrond. De maan en de zon staan om 12 uur dus in het noorden…. Het water loopt links-om weg in het putje en de noorder ster is helemaal vervangen door het zuider kruis.. Ook zo wat.

Nou hebben ze hier dus last van een soort buidelrat, possum genaamd. Van die beestjes lopen er dus ruim 75 miljoen !! van rond hier en daar zijn ze niet zo blij mee, want ze smaken nergens naar, maar leveren wel mooi bont op, als ze niet door de hagel lek geschoten zijn… Die beestjes vreten binnen een week de hele Veluwe leeg aan loof. Ze pakken dat dan ook meteen goed aan. Een helikopter met een grote zak met gif er onder en hoppa, over tig hectare bos is de possum zich aan het vergiftigen. Maar ook de enkele hert en geit die zich vergist in zo’n lekker hapje gif en dus ook de jager die zo’n beest schiet en op wil eten..
En die possum is in Australië beschermd. Een possumstaart levert in menig kroeg dus wel een bier op…

En over die Maori nog even… zijn net die lieverdjes van Job Cohen. Ze beslaan 17% van de bevolking, hebben wel eigen Tv-zenders en kranten en radiostations. Maar van die 17% zit wel 75% in de bak. Het alcohol misbruik onder die gasjes is wel tig keer zo hoog als die bij de originele Kiwi’s. En die zuipen zich al helemaal een slag in het rond.
Zou een mooi Wilders Kiwikolfje zijn…. Maar die Wildertjes zijn er best erg veel hier…

En alsje antwoord op de vraag “How are you”? en je zegt “With a campervan”, kijken ze je dom aan. En dat terwijl een camper juist heel populair is. En van Almelo en Heracles hebben ze nog steeds nooit van gehoord. Amsterdam en Ajax natuurlijk wel. En dat terwijl hier niet echt een grote Joodse gemeenschap is….Ik wordt er zo moe van. Toch een kijken of ik binnenkort op de nationale tv kan komen.

Gandalf en Frodo en die andere Hobbit gasjes waren helaas niet thuis, maar hun huisjes staan klaar, maar ik mag van die Peter Jackson of zo de foto’s niet laten zien…. Moest ik ondertekenen. Dus helaas, pas als de film klaar is over 3 jaar. Maar ze zijn begonnen me filmen in Wellington, dus er zit schot in….
De Hobbitstee was mooi..

En dat stomme Vodafoon heeft monopolie hier in Nieuw Zeeland. Mooie job voor Nelie Kroes hier…

En de monorail in ons Almelo gaat dus niet door. Jammer, gemiste kans. En het Almelo Niveau wel. Mooi,. Goede kans. En Hennie van Dolle Pret is dus gedeeltelijk blij, want ze is nu legaal, voor zover ze dus illegaal was. Nu die 50 rugguh nog en dan hebben we dolle pret weer…..

Cheers… Chris…

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina