De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
06-07-2011  

Uitzondering rookvrije horeca treedt in werking

 

DEN HAAG – Met ingang van vandaag is de uitzondering op het rookverbod in de horeca van kracht en gepubliceerd in het Staatsblad. De uitzondering geldt uitsluitend voor horecagelegenheden kleiner dan 70m2 zonder personeel.
Ook worden tegelijkertijd hogere boetes van kracht wanneer een rookverbod wel wordt overtreden. Deze gaan namelijk van € 300,-- naar € 600,-- tot een maximum van € 4500,-- bij herhaalde overtredingen. De lagere boet bleek in de praktijk niet afschrikwekkend genoeg.
 

 
18-07-2011  

Philips boekt rode cijfers in 2e kwartaal

 

AMSTERDAM - Elektronicaconcern Philips heeft 1,3 miljard verlies geboekt in het tweede kwartaal. Het boekt 500 miljoen aan bezuinigingen in. Dat maakte het concern vandaag bekend.
Het verlies is vooral zo groot omdat topman Frans van Houten zwaar heeft afgeschreven op de ‘goodwill’. Eerder al werd een winstwaarschuwing afgegeven omdat vooral de omzetgroei bij de consumentenelektronica achter blijft bij de prognoses. Bij de medische divisies werd de beoogde omzetstijging wel behaald met een groei van 8 procent. De lichtdivisie boekte een omzetstijging van 4 procent dankzij de met 24 procent gestegen verkoop van LED-verlichting.
Van Houten grijpt fors in en wil wereldwijd 500 miljoen euro bezuinigen om de beoogde winststijging in 2013 waar te kunnen maken. Om de financiële basis te versterken wordt voor 2 miljard euro aan aandelen terug gekocht.

 
22-07-2011  

87 doden bij aanslagen in Noorwegen

 

OSLO – In Oslo vond vanmiddag om 15.20 uur een bomaanslag plaats in het regeringskwartier op het Youngstorget, een plein in het centrum van Oslo. Hier staan de gebouwen van het parlement, ministeries, grote kranten en een belangrijk theater. Bij de explosie vielen minstens twee doden en acht gewonden, waaronder de Noorse premier Jens Stoltenberg, zo luiden eerste berichten. Getuigen melden een autowrak op het plein en in de wijde omgeving zij de ramen uit de muren geblazen. Er heeft zich nog geen organisatie gemeld die de verantwoordelijkheid opeist maar dat het een aanslag betreft wordt door de politie in Oslo bevestigd.
Noorwegen is lid van de NAVO en doet mee met de bombardementen op doelen van de Libische dictator Muammar Gaddafi. Hij heeft al vaker gedreigd met wraakacties in Europa. Noorwegen is in het verleden ook bedreigd door het terreurnetwerk al-Qaida wegens de acties in Afghanistan. Politiek geweld is zeer zeldzaam in Noorwegen.
Update: 1
Een woordvoerder van de regering heeft ontkend dat premier Stoltenberg gewond zou zijn. Hij en zijn collega- ministers zouden niet in het regeringskwartier aanwezig zijn geweest. 
Update: 2
Het aantal doden in Oslo is opgelopen naar 7 en er zijn tientallen gewonden waarvan 9 zwaargewond. 
<< Noorwegen werd haast tegelijkertijd getroffen door een tweede aanslag. Op het eilandje Utøya zo'n 30 km van Oslo, werd tijdens een jongerenbijeenkomst van de regerende socialistische partij door een als politieman verklede man met een automatisch vuurwapen om zich heen geschoten. Hierbij vielen 10 slachtoffers en raakten tientallen gewond. De verdachte man (foto) is gearresteerd. Hij stamt uit een Noorse conservatieve christelijke beweging. Dit is zijn laatste tweet. De Noorse politie vermoedt dat hij bij beide aanslagen is betrokken.
Update: 3
Het aantal doden bij de schietpartij op het eilandje Utøya neemt dramatische vormen aan. De Noorse politie meldt dat er zeker 80 doden te betreuren vallen en er nog geen feitelijkoverzicht bestaat omdat gewonden in veel ziekenhuizen in de regio zijn opgenomen. Een echt overzicht komt naar verwachting eerst zaterdag beschikbaar en er wordt rekening mee gehouden dat het dodental nog zal stijgen. Tijdens de schietpartij probeerden vele jongeren het eiland zwemmend te ontvluchten. De verdachte Anders B. Breivik zit vast. Hij zou ook gezien zijn in Oslo kort voor de bomaanslag. Ook wordt hij in verband gebracht met rechts extremistische groeperingen in Noorwegen. 
Klik hier voor filmpje 1, hier voor filmpje 2, hier voor filmje BBC, volg hier NRK Noorwegen en hier Huffpost World.

Update: Uit nadere tellingen is gebleken dat er uiteindelijk 77 slachtoffers zijn gevallen.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
27-07-2011  

Nieuwe verkeersborden in Belgiƫ

 

ANTWERPEN – Gisteren maakte de demissionaire Belgische regering bekend dat er met ingang van 2012 nieuwe verkeersborden in het straatbeeld worden opgenomen. Reden voor de satirische website en emailcourant ’t Scheldt onderstaand bericht en bijgaande foto te publiceren.

‘De geschreven en audiovisuele pers maakten gisteren bekend dat er nieuwe verkeersborden zullen worden geplaatst in het land.

In aansluiting daarop besliste de Antwerpse ploert (cfr Knack), ook burgemeester genoemd, om gezien de dramatische toestand van de plaatselijke wegen, een nieuw verkeersbord in het stadsbeeld aan te brengen.

Zij nemen als voorbeeld het sinds Mandela in het paradijselijke Zuid-Afrika gebruikte verkeersbord.

De tekst moet alleen in gangbaar Nederlands worden omgezet. Voor de wijk het Kiel zal een Arabische versie worden gebezigd.’

Archief
Terug naar vorige pagina