De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-03-2010  

Productie trekt aan in Nederland

 

Bron NOS - Het economisch herstel in de productiesector is vorige maand in hoog tempo doorgezet. De inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) steeg naar 55,2 punten.
Dat is de hoogste stand in ruim twee jaar. In januari stond de index op 54,8 punten.
"Dit wijst op een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden in Nederland", zegt de NEVI.

Nieuwe orders
De NEVI-index geeft een beeld van de economische activiteiten in meerdere industrieën. Een stand hoger dan vijftig punten duidt op groei, eronder op krimp. In augustus kwam de index voor het eerst in dertien maanden boven de vijftig punten.
Het aantal nieuwe orders nam afgelopen maand fors toe. De groei was de laatste 31 maanden niet zo groot. Toch bleef de werkgelegenheid in de industrie volgens de NEVI afnemen.

 
01-03-2010  

Meeste zetels naar lokale partijen

  DEN HAAG - Na de val van het kabinet acht dagen geleden lijkt de PvdA het te verwachten forse verlies een beetje in te dammen. De partij van Wouter Bos stijgt sindsdien in alle peilingen en in die van opiniepeiler Maurice de Hond deze week met twee zetels.
Dat is een stijging van zes zetels ten opzichte van de peilingen voordat het kabinet Balkenenende-IV stopte.
Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn, komt de PvdA uit op 21 zetels, maar vier zetels minder dan het CDA, dat nog een zetel verloor. De PVV van Geert Wilders is weer de grootste met 26 zetels.
Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van De Hond, een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer worden op 9 juni gehouden. Ruim drie maanden voor deze vervroegde verkiezingen staan CDA (nu 41) en PvdA (nu 33) dus op fors verlies.
Lees verder...

 
04-03-2010  

Wat vindt Maarten van Rossem over populisme

 

In de SPITS een interview (pdf) met Maarten van Rossem over populisme onder het Nederlandse volk.
 

 
12-03-2010  

Oprichter D66, Hans van Mierlo overleden

bron: De Telegraaf
 

AMSTERDAM - Mede-oprichter en prominent van D66 Hans van Mierlo is donderdag overleden. Mr. H.A.F.M.O. van Mierlo overleed op 78-jarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Samen met de in 2005 overleden Hans Gruijters richtte Van Mierlo in 1966 de partij D66 op met als doel het democratiseren van de Nederlandse politiek. Van alle kanten werd de politicus geroemd door collega's in reactie op zijn overlijden.

Hans van Mierlo's lange politieke carrière
Voor journalist Van Mierlo, die bij de oprichting partijleider werd, bleek de geboorte van D66 het begin van een glansrijke carrière. Hij werd in de decennia daarna onder andere lid van de Tweede Kamer, minister in diverse kabinetten, lid van de Eerste Kamer en uiteindelijk minister van Staat. In november vorig jaar trouwde hij met schrijfster Connie Palmen waarmee hij sinds 1999 een relatie had.

Een charismatische persoonlijkheid, een lieve man en een bekwaam politicus. Van links tot rechts herdachten politici in Den Haag Hans van Mierlo met positieve kwalificaties. PvdA-leider Wouter Bos noemde zijn verscheiden „het verlies van een markant en krachtig politicus”. CDA-leider Jan Peter Balkenende sprak van „een markant figuur” en een „democraat in al zijn vezels”. „Hij was zo'n ongelooflijk vitale man. Hij wilde leven”, aldus oud D66-minister Els Borst.

GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema toonde zich via Twitter ontzet over het overlijden. „Wat erg. Zulke goede herinneringen aan taartjes bij hem thuis, gesprekken her en der. Wat erg voor Connie”, luidde haar digitale reactie. VVD-leider Mark Rutte noemde Van Mierlo de „meester van de paradox” en meldde zeer op hem gesteld te zijn. Volgens Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft Van Mierlo de Nederlandse politiek verrijkt. „Zijn charismatische persoonlijkheid heeft velen geïnspireerd.”

Warm mens
Partijvoorzitter van D66 Ingrid van Engelshoven liet weten dat Van Mierlo tot het laatst toe betrokken was bij de partij die hij zelf mede had opgericht. Ze omschrijft Van Mierlo als een warm mens en een uniek politicus. „Met zijn intellectueel vermogen, retorische gaven en grote charme heeft hij velen geïnspireerd.”

Henricus Antonius Franciscus Maria Oliva van Mierlo werd op 18 augustus 1931 geboren in Breda. Als zoon van een katholieke bankier en fabriekseigenaar kreeg hij een traditioneel katholieke opvoeding. Na zijn studie Rechten werd hij journalist bij het toenmalige Algemeen Handelsblad.

Na de oprichting van D66, kwam Van Mierlo na de verkiezingen in 1967 in de Kamer als lid van de zevenmansfractie van de nieuwe partij. Hij leidde de fractie tot 1973. Vier jaar later werd hij minister van Defensie. Na een periode in de Eerste Kamer keerde hij terug in de Tweede Kamer om minister van Buitenlandse Zaken te worden in Paars I. In 1998 vertrok hij uit de Kamer en werd hij benoemd tot minister van Staat.

Twee jaar na zij vertrek uit de politiek kreeg hij leverkanker. In 2000 kreeg hij een nieuwe lever via een transplantatie.

Op internet werd kort na het overlijden van Van Mierlo een condoleanceregister geopend.
Necrologie website D66
Omroep Portal
De eerste verkiezingspot van D66

 
17-03-2010  

Vermiste Milly dood gevonden in buurmans tuin

 

DORDRECHT - Het vermiste meisje Milly Boele is dinsdagavond dood aangetroffen. Een agent (26) van het korps Rotterdam/Rijnmond is aangehouden in verband met de zaak. Volgens RTL Nieuws is de tiener aangetroffen in een tuin.
In verband met de verdwijning van de twaalfjarige Milly Boele was de politie eerder deze avond een onderzoek begonnen in en rondom een woning aan de Schuilenburg in Dordrecht, in de buurt van het ouderlijk huis van Milly. De politie maakte rond 22.00 bekend een 26-jarige politieagent te hebben aangehouden en bevestigde enkele uren later het lichaam van Milly Boele in de tuin van de overbuurman te hebben gevonden. Lees verder in De Telegraaf.
 

 
23-03-2010  

Alsnog onderzoek stemfraude in Emmen

 

EMMEN - De gemeente Emmen start alsnog een onderzoek naar de gang van zaken tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De komende dagen worden alle 40.000 uitgebrachte stemmen opnieuw bekeken om uit te zoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.
Aanleiding zijn berichten dat er op zeker zes stembureaus fouten zijn gemaakt bij het tellen van voorkeursstemmen. De hoofdofficier van justitie heeft toestemming gegeven voor het onderzoek.

Resultaten
Het onderzoek heeft geen invloed meer op de uitkomst van de verkiezingen, omdat de gemeenteraad de uitslag al heeft goedgekeurd.
Burgemeester Bijl van Emmen zal de resultaten van het onderzoek over twee weken melden aan de hoofdofficier van justitie.

bron: NOS

Archief
Terug naar vorige pagina