De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-02-2018  

Peperdure fusie OvhO en Gelders Orkest op til

 

ENSCHEDE/ARNHEM – De voortdurende nationale bezuinigingen in de cultuursector gaat langzamerhand ook haar tol eisen voor het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Zowel Gelderland als Overijssel en de ‘thuishavens’ Arnhem en Enschede probeerden al jaren om een fusie te voorkomen. Het Orkest van het Oosten ging zelfs een vergaande samenwerking aan met de Nationale Reisopera in Enschede. Daarnaast werd door het OvhO  een naamswijziging doorgevoerd in Nederlands Symfonieorkest (NedSym) en internationaal de ‘markt’ bewerkt met Netherlands Symphony Orchestra.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) of internationaal Netherlands Philharmonic Orchestra uit Amsterdam maakte bezwaar en spande uiteindelijk een jaren durende bodemprocedure aan. De rechter floot de Tukkers terug met een dwangsom van 1000 euro per dag tot een maximum van 1 miljoen euro plus de te betalen gerechtelijke  kosten.  Daar kwam nog eens de kosten van juridische bijstand overheen. Een faillissement leek zich aan te duiden maar de provincie Overijssel en Enschede pompten opnieuw geld in het orkest dat uiteindelijk nationaal weer de naam Orkest van het Oosten hanteerde.

Nu weer enkele jaren later blijkt kostendekkend blijven exploiteren moeilijk voor het OvhO en het Gelders. Noodgedwongen werd dus weer gesproken met elkaar over mogelijk een fusie. Per 1 september 2019 moet dat nu rond zijn. De samenvoeging blijkt in de praktijk echter duur. Zowel Enschede als Arnhem moeten volgens de plannen een functie behouden voor het orkest.   Enschede als repetitieplek voor opera’s en educatieve concerten en Arnhem als brandpunt van het symfonisch repertoire. Om het gefuseerde gezelschap te laten functioneren in beide provincies en nieuwe ambities te realiseren, is een extra investering nodig van 1,2 miljoen euro. Daar komt nog eens extra 250.000 euro extra per jaar bij om het orkest te kunnen laten reizen. Het prijskaartje ligt nu bij de provinciale besturen van Gelderland en Overijssel.

 
22-02-2018  

D66 lijdend voorwerp in afschaffing referendum


Een kleine samenvatting van internetfora
 

DEN HAAG – De afschaffing van het raadgevend referendum door het kabinet Rutte III maakte de ‘tongen los’ op sociale media.
In de aanloop naar het debat zette Thierry Baudet alle D66 fractieleden in de Tweede Kamer te kijk. Baudet zelf, won zijn populariteit onder de rechtse kiezers juist door het raadgevend Oekraïne referendum. Het referendum als instrument voor meer democratische invloed van het volk, was ooit het paradepaardje van D66. Dat Baudet nu strijdt voor behoud van referenda middels onorthodoxe methoden is wellicht nog te begrijpen. Het past echter niet bij het royeren van leden die binnen zijn partij Forum voor Democratie juist meer democratisch gehalte wilden invoeren.
Ook Wilders roerde zich tegen de afschaffing van het raadgevend referendum. Ook dat is niet ongewoon, want Wilders is altijd bereid om reuring te veroorzaken, al was het maar om in de picture te blijven. Als vroegere liberaal was hij het met de partijlijn van de VVD altijd eens om geen referendum te willen. Democratie past ook niet bij Wilders. Zijn club is louter een beweging met hem als absulute machthebber. Even buiten de gevestigde orde en zogenaamde partijgenoten worden rucksichtsloos buitenspel gezet.

De coalitie onder Rutte III maakt vandaag gebruik van haar macht om het raadgevend referendum om zeep te helpen. Met pijn in het hart voor D66 dat op instignatie van oprichter Hans van Mierlo altijd streed voor meer democratie zoals een gekozen burgemeester en referenda.
Anno 2018 is D66 meer een machtspartij gelet op de invoering van orgaandonatie door alle Nederlanders mits men niet zelf het initiatief neemt om vast te leggen dat men dat niet wil. Veel kiezers vinden deze vorm van donatiewet principieel onjuist en vinden dat men vrijwillig moet kunnen kiezen voor donateurschap van organen.
Ook de wens om zelfbeschikking bij voltooid leven zal D66 in de lade moeten laten liggen. De partij zal onder leiding van Pechtold haar idealen in feite moeten laten rusten zolang Rutte III in het zadel blijft.

Het Oekraïne referendum was op zich niet de gelukkigste start. De lage opkomst van 31 procent was maar nipt de minimum norm en dan is een meerderheid maar amper 15 procent van de stemgerechtigde kiezer.
Maar om het referendum dan gelijk weer om zeep te helpen is ook een brug te ver. Oplossingen hadden ook gezocht kunnen worden in het verhogen van het aantal steunverklaringen en het verhogen van de opkomstnorm.
Nu behoort Nederland weer tot de drie landen binnen Europa dat geen vorm van tussentijdse volksraadpleging heeft.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-02-2018  

Ontvoerde baby gevonden in Bad Bentheim (D)

 

EERSEL/BAD BENTHEIM – Baby Hannah die vanmorgen werd ontvoerd in het Brabantse Eersel is terecht. Haar biologische ouders, verdacht van de ontvoering,  werden na een tip op een vakantiepark bij het Duitse Bad Bentheim ontdekt. De baby maakt het goed.
De biologische ouders werden eind vorig jaar uit de ouderlijke macht ontzet vanwege vastgestelde mishandelingen zoals ribbreuken, gebroken enkel en blauwe plekken. Dit werd door hen altijd ontkent. Baby Hannah werd na de uitspraak bij pleegouders ondergebracht door Jeugdzorg. De biologische ouders behielden contact onder toezicht en pleegden vanmorgen in een wanhoopsdaad de ontvoering door de maxi cosi met daarin de baby uit handen te trekken van de verzorgster die net een supermarkt verliet.
Momenteel verleent Duitsland zorg en zitten de biologische ouders in hechtenis. Nederland heeft verzocht om de aanhouding die door de Duitse politie werd uitgevoerd. Nederland zal verzoeken om uitlevering. Voor de ontvoering werd een Europees Amber Alert uitgezet.

 
27-02-2018  

Nederlandse woningmarkt steeds krapper

 

De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het 4de kwartaal 2017 het aantal woningverkopen (-6%). Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal*.
* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig.

Ook de prijzen blijven stijgen, het afgelopen jaar met maar liefst 9,1%. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro. Evengoed gaan ze als warme broodjes over de toonbank, bij ruim een kwart van de woningen zelfs boven de vraagprijs.
En ze wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 52 dagen verkocht. Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben volgens Jaarsma consumenten ko(o)pschuw gemaakt. “Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander.”

Starters staan voor een dichte deur
Consumenten hadden het afgelopen kwartaal gemiddeld nog maar te kiezen uit 4 woningen. En in oververhitte steden als Utrecht, Amsterdam en Almere was de keuze beperkt tot ongeveer 2 woningen. “Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen”, zegt Jaarsma. “Ja, er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt.”
•    Regionale marktcijfers


Transacties 4e kwartaal 2017 regio Almelo/Tubbergen

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina