De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
10-02-2011  

Dubbele kinderbijslag op de schop?

 

DEN HAAG - Minister Henk Kamp (VVD) van het ministerie van Sociale Zaken overweegt de dubbele kinderbijslag voor uitwonend kroost af te schaffen. Dat heeft Kamp donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Volgens hem gaat het om een regeling met relatief hoge uitvoeringskosten. Zo wees hij op hoge kosten die gemaakt worden om fraude te voorkomen en te bestrijden.
Ouders kunnen nu nog tweemaal kinderbijslag krijgen om extra hoge kosten te compenseren voor een kind dat niet thuis woont, bijvoorbeeld wegens een handicap of het volgen van een opleiding.
Met de hogere bijbetaling voor het jaarlijkse studiegeld en inperken van de studieduur waarbij de studiefinanciering in ‘overtijd’ wordt omgezet in een lening, volgt blijkbaar een derde maatregel om studeren te ontmoedigen. Vooral gezinnen met lagere inkomens worden daarmee getroffen mocht de excercitie van Kamp groen licht krijgen in de Tweede Kamer.

 
10-02-2011  

Donorregistratiesysteem blijft ongewijzigd

 

DEN HAAG - Minister Schippers van Volksgezondheid houdt vast aan het huidige donorregistratiesysteem. Dit schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Onderzoeken tonen niet overtuigend aan dat een ander donorregistratiesysteem tot meer donoren zou leiden. De minister is van mening dat een overgang naar een geen bezwaarsysteem, zoals het ADR-systeem, een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht zou betekenen. Die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert. En dat is uit onderzoeken niet gebleken.

Minister Schippers wil een toename van het aantal orgaantransplantaties door te focussen op de ziekenhuizen. Hiermee zet zij de lijn voort, die door haar voorganger minister Klink is gekozen. Daarin wordt vol ingezet op een betere organisatie en aanpak in ziekenhuizen. Als orgaandonatie in alle ziekenhuizen echt prioriteit krijgt, en alle betrokken zorgverleners en bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, kan het aantal orgaantransplantaties structureel hoger zijn. De huidige campagne Nederland zegt Ja is succesvol en wordt voortgezet. In 2010 verwerkte het donorregister bijna 233.000 registraties. In totaal zijn er 5,5 miljoen mensen geregistreerd. In 2011 wordt voortgebouwd op de successen van 2010, waarbij online (sociale) media en samenwerking met grote partners centraal staan.

 
11-02-2011  

Hasj, coke en pillen…

 

Iedereen weet dat alcohol in het verkeer gevaarlijk is. Maar dat drugs, óók softdrugs, net zo gevaarlijk is en soms zelfs gevaarlijker, weten maar weinig mensen. Of dat het strafbaar is om aan het verkeer deel te nemen onder invloed van drugs, evenzogoed met een brommer of scooter!

Wist je dat…?
• veel soorten drugs ervoor zorgen dat je dénkt dat je beter rijdt, terwijl je in feite juist slechter rijdt?
• je een hoge geldboete (tot € 4.500,--), rij-ontzegging, verplichte cursus en zelfs gevangenisstraf riskeert, wanneer je onder invloed van drugs aan het verkeer deelneemt? Dat geldt dus ook voor de brommer en scooter! meer info www.om.nl
• er in Nederland elk jaar 80 verkeersdoden vallen als gevolg van rijden onder invloed van drugs?
• het risico op een ongeval bij wiet drie keer, bij cocaïne vier keer en bij een combinatie van drugs tien keer zo groot is?
• bij schade de verzekeraar meestal niets uitkeert en je zelf voor de kosten opdraait?

Wat kan een jointje nou voor kwaad?
We vragen Peter Nijhuis, werkzaam bij de politie Twente, om enige uitleg: “Ik zit ruim dertig jaar in het vak en heb het gebruik van drugs in het verkeer de laatste jaren enorm zien toenemen. Daarom organiseren wij ook regelmatig controles. Bijvoorbeeld in de omgeving van coffeeshops of in de weekendnachten, wanneer veel jongeren in Duitsland zijn wezen stappen. Het probleem van drugs is de onwetendheid en de totale afwezigheid van schuldgevoel. Men kent de gevaren van alcohol wel, maar niet die van drugs. Daarom weten veel mensen ook niet dat drugsgebruik in het verkeer, dus ook de brommer en scooter, strafbaar is. Bovendien werken veel soorten drugs niet verdovend, zoals bij alcohol, maar juist stimulerend, waardoor je zelf denkt dat je prima rijdt. Dat geldt ook voor wiet!” meer info www.dontblowanddrive.eu
 

 
18-02-2011  

Het Nieuwe Rijden

 

Een opvallend verhaal over het Nieuwe Rijden in het AW

 
20-02-2011  

President weigert ondertekening Icesave-deal

 

REYKJAVIK - President Olafur Ragnar Grimsson van IJsland heeft wederom geweigerd het akkoord te ondertekenen over terugbetaling van de Icesave-schulden aan Nederland en Groot-Brittannië en wil opnieuw een referendum over de terugbetaling.
Daarmee ligt de schade voorlopig weer op het bordje van de belastingbetalers in Nederland en Groot Brittannië omdat de regeringen van beide landen besloten het verlies van de spaarders volledig te compenseren.
Van de 3,8 miljard aan tegoeden van de internetbank Icesave moet 1,3 miljard terug naar Nederland tegen een rente van 3 procent zoals in de deal was overeengekomen.
Een eerdere deal tegen een rente van 5,5 procent werd door de ruim 280.000 inwoners van IJsland afgewezen.

 
22-02-2011  

Kadhafi verantwoordelijk voor bloedbad Libië

 

Muamar Kadhafi heeft op de Libische staatstelevisie laten weten dat hij in Tripoli is en niet in Venezuela bij zijn vriend Hugo Chavez. Eerder sprak Venezuela al tegen dat Kadhafi naar dat land is uitgeweken.
Kadhafi was 22 seconden in beeld, leunend uit een auto met een paraplu op. Hij riep op niet te geloven wat er wordt gezegd op "zenders die van zwerfhonden zijn".
Lees verder

 
23-02-2011  

Sanderink bouwt Ziggo Dome af


Gerard Sanderink
(midden zittend)
 

AMSTERDAM – De Almelose miljonair Gerard Sanderink bouwt met zijn door hem overgenomen bouwbedrijf Strukton het Ziggo Dome in de Amsterdamse Bijlmer af. Sanderink die door Quote wordt ingeschat voor een bezit van 380 miljoen euro, is o.a. ook eigenaar van Centric en het ingenieursbureau Oranjewoud.
Bouwer Midreth ging failliet waardoor meerdere grote bouwwerken stil kwamen te staan. Het imperium van Rijssenaar Dik Wessels neemt bijvoorbeeld de verdere bouw van het Stedelijk Museum op zich.
De gemeente Utrecht zweet ook peentjes, omdat het 21 miljoen euro financierde voor de aankoop van het stadion Galgenwaard door Midreth.
Lees verder

 
23-02-2011  

Hypotheektoppers in het kabinet

 

AMSTERDAM – Quote heeft een lijstje van hypotheektoppers samengesteld uit het kabinet Rutte/Verhagen dat wil gaan sleutelen aan de hypotheekvoorwaarden om tophypotheken onmogelijk te maken.

<< Uit het lijstje van 11 blijkt dat VVD´er Ivo Opstelten op plaats 1 staat en zijn huis in Rotterdam kocht in 1999 voor een bedrag van € 1.050.501 en met twee hypotheken heeft belast voor een totaalbedrag van € 1.293.273

Mark Rutte woont het meest bescheiden in een appartementje dat met twee hypotheken is belast voor een totaalbedrag van € 90.528,50
Maxime Verhagen staat echter op plaats 11 omdat zijn huis - dat hij in 1990 kocht voor € 138.403,00 - volledig is afgelost.
Lees Quote

 
23-02-2011  

Aantal asielzoekers daalt ook in 2010 door

 

DEN HAAG – In 2010 hebben ongeveer 13.300 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 11 procent minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal asielzoekers daal al meerdere jaren door de strengere toelatingseisen en hardere terugkeerbeleid.
Bijna de helft van de asielzoekers in 2010 kwam uit Somalië, Afghanistan en Irak. Het aantal Somalische en Iraakse asielzoekers daalde sterk ten opzichte van 2009. Vorig jaar kwamen 3400 Somalische asielzoekers naar Nederland tegen 5900 in 2009. Het aantal asielaanvragen van Irakezen nam af van tweeduizend in 2009 naar 1400 vorig jaar. Het aantal Afghaanse asielzoekers nam met honderd iets toe tot 1400.

 
26-02-2011  

Baas Amnesty Int. krijgt 6 euroton bij vertrek

 

Bij haar vertrek als secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International streek Irene Khan een premie van een dikke 600.000 euro op. Haar plaatsvervangster kreeg 360.000 euro, zo meldt de Belgische krant Standaard. De betaling van de hoge bedragen maakte deel uit van een geheime deal die nu pas uitlekte. Veel donateurs reageren geschokt, want Khan maakte net van de armoedebestrijding een strijdpunt.
Lees verder

< spotprent internetkrant 'tScheldt.be

 
27-02-2011  

Zware sancties V-raad voor Kadhafi


Kadhafi heeft de wapendepots opengezet om zijn 'handlangers' te bewapenen. Op de weg van Tripoli naar het vliegveld wemelt het van 'politievoertuigen' die iedereen controleren.
De Nederlandse ambassadeur gaf in een TV-interview al te kennen dat veelvuldig met de 'geldbuidel' moet worden gezwaaid om vrijgeleide te krijgen.
 

NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde naties heeft nu vele uren van beraad vergaande sancties opgelegd aan het regiem van Moammar Kadhafi in Libië. Er is een totaal wapenembargo ingesteld en alle buitenlandse tegoeden van Kadhafi en zijn familie zijn bevroren. Ook mogen zij niet meer reizen.
In de resolutie staat verder dat het Internationaal Strafhof in Den Haag moet gaan onderzoeken of Kadhafi zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

VS-president Obama heeft zich eveneens uitgesproken en eist het aftreden van Kadhafi. ."Als een leider alleen kan aanblijven door zijn eigen volk met geweld te onderdrukken, heeft hij zijn legitimiteit verloren en moet hij vertrekken", zei Obama.
Steeds meer ambassades in Tripoli sluiten hun deuren. Amerika, Frankrijk en Canada hebben dat al gedaan en naar verwachting sluit vandaag ook de Nederlandse ambassade. De meeste Nederlanders zijn geëvacueerd. Enkelen zijn onbereikbaar en ook een aantal heeft aangegeven te willen blijven.

Turkije overweegt een militaire operatie om ruim 17.000 Turken uit Libië te halen. Het Turkse leger is zich daarop aan het voorbereiden, zo meldt de Turkse krant Bugün. Voor de kust van Libië liggen 4 Turkse fregatten die assisteerden bij de evacuatie van landgenoten middels overzetboten. Tot nu zijn 7500 Turken geëvacueerd.

The New York Times meldt dat vooral arbeiders uit armere landen nog vastzitten in Libië. In Benghazi hebben zich o.a. Maleisiërs en Chinezen verzameld die hulp vanuit het thuisland ontberen. De meeste westerlingen zijn door hun werkgevers en thuisland al geëvacueerd.

Tijdlijn Gadhafi die 42 jaar aan de macht is en zijn einde ziet naderen.

 
27-02-2011  

Britten halen 7 Nederlanders uit Libische woestijn

 

LONDEN - In het grootste geheim en zonder medeweten van Libische autoriteiten hebben Britse militairen met 2 Herculesvliegtuigen een raid uitgevoerd in de woestijn ten zuiden van Benghazi om een groep van 143 Europeanen waaronder zeven Nederlanders uit Libië te halen en over te brengen naar Malta.
De werknemers van oliemaatschappijen zaten zo geïsoleerd, dat ze onmogelijk de kust konden bereiken om vandaar te worden geëvacueerd. Ze werden een paar dagen geleden geïnformeerd over de reddingsactie, maar mochten er met niemand over praten, zelfs niet met hun familie.
Er zitten nog zes Nederlanders vast in Libië die te kennen hebben gegeven het land te willen verlaten. De Nederlandse overheid dubt hoe dat het beste kan geschieden. Ook zitten er nog 300 Britten in de woestijn die weggehaald moeten worden.

Archief
Terug naar vorige pagina