De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
05-02-2010  

EINDELIJK THUIS... Prof. dr. Bob Smalhout

 

Meer dan vijftig jaar heb ik als arts duizenden mensen bijgestaan in hun ziekte, ellende, pijn en verdriet. Vele honderden malen heb ik ontzette familieleden moeten vertellen dat een van hun geliefden, hun kind, een ouder of een partner was overleden. Ik was altijd degene die trachtte te troosten en te bemoedigen.
Maar vorige week werden de rollen omgedraaid. Mieki, mijn vrouw, overleed na een lang en ontluisterend lijden aan de ziekte van Alzheimer.

Lees verder
 

 
20-02-2010  

PvdA stapt uit de regering


Hoofdrol in de val van het kabinet
 

DEN HAAG - Na tot diep in de nacht te hebben vergaderd en er geen beweging was te bespeuren binnen de coalitie om in het landsbelang tot een compromis te komen, trok Wouter Bos de stekker uit het kabinet door het ontslag van de PvdA-bewindslieden aan te bieden.
Vice-premier Bos die donderdag in de 2e Kamer als leugenaar werd neergezet, wilde niet wijken van zijn standpunt dat Nederland voor het eind van het jaar uit Uruzgan moest zijn vertrokken. Wel meldde hij dat de PvdA had voorgesteld om de inzet van de F16 te blijven continueren en mogelijk op andere wijze het belang van de burgers in Afghanistan te dienen.
CDA en Christen Unie zochten naar wegen om aan het officiële verzoek van de NAVO tegemoet te komen, een verzoek dat normaliter pas schriftelijk wordt gedaan als daarover instemming is bereikt. In dat vooroverleg is volgens minister van Buitenlandse Zaken Verhagen ook steeds overleg gewest met Wouter Bos. Volgens Verhagen is tijdens het kabinetsoverleg alles geprobeerd om er uit te komen maar ontbrak de wil bij de PvdA. Ook staatssecretaris van Defensie Jack de Vries meent dat de PvdA bewust aanstuurde op een breuk. Vice-premier André Rouvoet schaamt zich dat het kabinet er niet in is geslaagd het landsbelang te laten preveleren.
Minister-president Balkenende maakte het resultaat na ruim zestien uur vergaderen vannacht rond de klok van vier uur bekend en vond dat Nederland imagoschade had opgelopen. Balkenende vond dat het zou moeten gaan om werk en welzijn in Nederland - nu en in de toekomst. En om de bijdrage die Nederland in redelijkheid kan leveren aan een betere wereld. Helaas was er te weinig beweging om tot overeenstemming te komen en ontbrak volgens hem het vertrouwen in elkaar. Een week eerder hing het kabinet Balkenende ook al aan een zijden draadje door de opstelling van de PvdA over het rapport Davids. Balkenende gaat vandaag naar de koningin om het ontslag van de PvdA-bewindslieden aan te bieden en om de functies van de CDA en Christen Unie bewindslieden ter beschikking te stellen.

 
20-02-2010  

Koningin ontvangt Balkenende, Bos, Rouvoet e.a

 

DEN HAAG - De Koningin ontvangt op 22 februari 2010 demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, de demissionaire viceminister-presidenten Bos en Rouvoet, de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en de vice-president van de Raad van State.

Koningin Beatrix ontvangt achtereenvolgens op Paleis Noordeinde:
Demissionair minister-president Balkenende
Tjeenk Willink, vice-president van de Raad van State
Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer
Van der Linden, voorzitter van de Eerste Kamer
Demissionair vice minister-president Bos
Demissionair vice minister-president Rouvoet
President Balkenende heeft op 20 februari 2010 aan de Koningin het ontslag aangeboden van de ministers en staatssecretarissen van de PvdA. De portefeuilles, het ambt en de functies van de overige bewindspersonen heeft hij ter beschikking gesteld.

< Vier kabinetten Balkenende haalden de eindstreep niet en hij is daarmee de grote verliezer en veel aanzien kwijt.

 
23-02-2010  

Tweede kamer verkiezingen 9 juni 2010

 

De Koningin heeft de bewindspersonen van de PvdA op hun verzoek ontslag verleend. De staatssecretarissen De Jager en Huizinga zijn beëdigd als ministers. De verkiezingen vinden plaats op 9 juni 2010.Koningin Beatrix heeft op 23 februari 2010 ontslag verleend aan de volgende bewindslieden van de PvdA:

viceminister-president Bos, tevens minister van Financiën;
minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;
minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;
minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie;
minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking;
staatssecretaris Timmermans van Buitenlandse Zaken;
staatssecretaris Albayrak van Justitie;
staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;
staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken;
staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;
staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De Koningin houdt de terbeschikkingstelling van de portefeuille, ambt of functie van de minister-president en de overige ministers en staatssecretarissen in overweging.

Verkiezingen
De Koningin heeft het demissionaire kabinet verzocht te bevorderen dat de Tweede Kamer wordt ontbonden, zodat verkiezingen kunnen plaatsvinden op 9 juni 2010.

Benoemingen
Koningin Beatrix heeft staatssecretaris De Jager (Financiën) beëdigd als minister van Financiën.

Staatssecretaris Huizinga (VenW) is beëdigd als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Het beheer van het ministerie van BZK wordt gevoerd door minister Hirsch Ballin (Justitie) en het ministerie van OCW door minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Het beheer van de aangelegenheden van Wonen, Wijken en Integratie wordt gevoerd door minister Van Middelkoop (Defensie).
 

 
25-02-2010  

Lasten hoger door D66 en GroenLinks

 

AMSTERDAM / DEN HAAG - De lokale lasten zijn sinds 2006 het sterkst gestegen in gemeenten waar D66 en GroenLinks in het college van B & W zaten. In gemeenten waar de VVD in het gemeentebestuur zat, liepen de lokale lasten het minst op.
Gemiddeld stegen de lokale lasten sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen 55 euro per huishouden. In de 21 gemeenten waar D66 in het college zat, stegen de lasten met 67 euro. De 74 gemeenten met GroenLinks lieten de lasten met 65 euro stijgen. In de 183 gemeenten waar de VVD bestuursverantwoordelijkheid droeg, stegen de lasten met gemiddeld 52 euro.
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de lokale lasten in 435 Nederlandse gemeenten. Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt van onderzoeksinstituut Coelo en de Staatsalmanak. 

Archief
Terug naar vorige pagina