04-08-2011

EK<19 Dag 1: Spanje aan kop in groep A

ALMELO - Onder toeziend oog van ongeveer 250 toeschouwers streden in een broeierige Almelose IISPA de deelnemers van groep A voor het eerst tegen elkaar voor plaatsing voor de finales EK Handbal <19. Hieronder een kort verslag van beide wedstrijden.

In de openingswedstrijd speelden Rusland en Roemenië tegen elkaar. Het werd een nipte overwinning voor Roemenië: 25-26, tot groot ongenoegen van de Russen. Bij rust stonden de Roemenen met 12-13 voor. Aan Roemeense zijde was Eliza Buceschi de beste speelster, zij scoorde maar liefst 10 keer.

In de tweede wedstrijd nam Spanje het op tegen Slovenië. Na 20 minuten gelijk opgaand spel werd de ban gebroken door Spanje, dat vervolgens uitliep en met rust al 13-8 voor stond. In de tweede helft kreeg de Sloveense speelster Ekaterina Ceckova een directe rode kaart wegens hals-verdedigen en was de wedstrijd gespeeld. Toch kwam Slovenië nog terug van 16-10 naar 16-14. De Spaanse coach benutte een time-out op zijn team tijdig wakker te schudden en liep alsnog uit naar 23-17. De Spaanse keepster Esteban Dorado werd uitgeroepen tot beste speelster.
Vrijdag om 18.00 uur gaan de voorrondes in de IISPA verder.

Het Nederlands team <19 won in speelstad Arnhem de eerste groepswedstrijd van het EK tegen Oostenrijk met 35-27. Bij de rust leidde Jong Oranje met 20-13. Lois Abbingh werd topscoorster met tien treffers, Angela Malestein werd uitgeroepen tot beste speelster.

<< De speelsters van Slovenië (in blauw) kunnen de Spaanse furie niet blokkeren. Spanje (beter doelsaldo) en Roemenië voeren groep A aan.
Foto's: Alexander Kamp, Tijdover.nl Fotografie