Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-09-2010  

K.O.´s in Bornerbroek voor Bokdam en Pigge

 

Toespraak burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld

Dames en heren,
Ik ben heel blij dat ik vandaag samen met jullie, leden en sympatisanten van De Zonnebloem, en leden van die hechte Bornerbroekse gemeenschap, dit feest mag meevieren. Het feest van 60 jaar afdeling Bornerbroek van De Zonnebloem. Een feest waard, want De Zonnebloem probeert in het dagelijks leven altijd iets feestelijks te doen voor anderen, vandaag mag De Zonnebloem zelf wel in in het zonnetje worden gezet.

De Zonnebloem geeft elke dag kleur aan het leven van zieken, gehandicapten, en hulpbehoevende ouderen. Op ieders eigen manier, in zijn eigen omgeving.

Daarom, namens de Gemeente: hartelijk gefeliciteerd met dit mooie jubileum.

In mijn jeugd had je het televisieprogramma Breng eens een bloemetje onder de mensen. Een heel simpel idee: doe eens iets voor een ander.
Breng eens een bloemetje onder de mensen
Een blij gezicht te zien doet je goed
Breng eens een zonnetje onder de mensen
Want wie goed doet, goed ontmoet

Ik zie dat sommigen van u de tekst van dit lied wel herkennen. Een mooi lied, maar ook een wat ouderwets lied. Een beetje oubollig, misschien. En dat imago kleefde ook een beetje aan De Zonneboem, helaas.
Ik las afgelopen week in de Twentsche Courant Tubantia dat zelfs hier, in het hechte Bornerbroek, de afdeling nog maar zes vrijwilligers had. Maar inmiddels zijn er alweer zestien vrijwillgers. Het het werk van De Zonnebloem bloeit weer. Niet alleen hier in Bornerbroek, maar in heel Nederland. De Zonnebloem is weer hip, lijkt het.

Of het nu komt doordat Danny de Munck meewerkt aan een publiciteitscampagne, of omdat veel mensen beseffen dat tegenwordig vrijwilligerswerk harder nodig is dan ooit, vanwege de terugtredende overheid, dat maakt eigenlijk niet uit.

Hoofdzaak is dat het werk van De Zonnebloem leeft.

Ook hier in Bornebroek, na zestig jaar.

Zestig jaar De Zonnebloem Bornerbroek. Hoeveel zieken, hoeveel eenzamen, hoeveel dorpsgenoten zouden zijn bezocht door de vrijwilligers?

Honderden? Duizenden? Tienduizenden?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat veel van die mensen bezoek moeten hebben gehad van twee van de bekendste vrijwilligers hier in Bornerbroek. Twee vrijwilligers die met niet aflatende inzet hun mensen bezochten.

wee vrijwilligers die vandaag afscheid nemen, na respectievelijk 38 jaar en 34 jaar.

Leny Bokdam en Tonny Pigge.

Hen wil ik dan ook even naar voren roepen.

Leny Bokdam. Jij bent dertig jaar bestuurslid of voorzitter geweest. Verder organiseerde je de jaarlijkse lotenverkoop, de actie Zon in de Schoorsteen, de jaarlijkse feestavond en je was ook nog coördinator van het bezoekwerk.

Tonny Pigge, ook jij was jarenlang bestuurslid, en je organiseerde mede de lotenverkoop, de feestavond en ook de kerstviering. Behalve het vele vrijwilligerswerk voor De Zonnebloem, had je ook nog tijd en energie om de tafel-je-dekje-maaltijden rond te brengen, om de bewoners te helpen van Sint Elisabeth in Delden, je bent gastvrouw in De Mors en ook nog eens organisator van de wekelijkse bingo.

Dames en heren,

Ik wist dat in Bornerbroek een bloeiend verenigingsleven is, en dat de mensen zeer betrokken zijn bij de gemeenschap, maar bij dit soort gelegenheden besef ik meestal pas echt dat dat wel allemaal moet worden georganiseerd , en dat er nog veel meer werk bij komt kijken. Allemaal vrijwilligerswerk!

Beste Leny,

Als voorzitter had jij de touwtjes goed in handen. Elke gast had een vaste bezoeker en kreeg regelmatig bezoek. Bijvoorbeeld van jou zelf. Eén van die zieken die je trouw hebt bezocht,zegt over jou: Zij was een schot in de roos!

Je bent begaan met iedereen, en zeker met zieke en kwetsbare mensen. Ook bij verjaardagen en hoogtijdagen vergat jij niemand, en had je voor elke gast een kleine attentie. Met jouw positieve inbreng, heb je je jaren sterk gemaakt voor de gasten van De Zonnebloem. Je weet mensen te motiveren om zich ook in te gaan zetten voor de medemens. Niets is je te veel, en je doet het allemaal belangeloos.

Je zorgde ervoor dat er werd gecollecteerd op bruiloften en feesten, ik zei het al, je regelde ook nog andere zaken, zoals de kerstviering en de actie Zon in de Schoorsteen, met Sinterklaas.

Leny Bokdam, jij was het gezicht van De Zonnebloem.

En dan Tonny Pigge,

Een echte doener. Een hele zorgzame vrouw. Jij kan geen nee zeggen, en je staat voor iedereen klaar die een beroep op je doet. Je hoeft jou niets te zeggen, je ziet veel dingen tegelijk en pakt dat gelijk aan. Jij komt een groot gezin, je was de oudste, en dan leer je dat wel!

Als 19-jarig meisje hield je al een heel huishouding draaiende, het gezin van je oom en tante waar je toen werkte, maar waar tante ziek werd. Als jij er niet was geweest, hadden de kinderen het huis moeten verlaten.

Dat tekent jou.

Behalve het vrijwilligerswerk voor De Zonnebloem deed je nog veel meer. 25 jaar lang de kerk schoon gemaakt, en dan bedoel ik ook écht schoon. Tien jaar lang vrijwilliger bij Sint Elisabeth, helpen bij de bingo, koffie halen, andere klussen, niets was je te veel.

Je bracht de buitenwereld binnen, je zorgde ervoor dat de bewoners op de hoogte waren van ee plaatselijk nieuwtjes. Je bood aan iedereen een luisterend oor, en had altijd tijd voor een praatje. Het verpleeghuis was erg blij met je gedreven en persoonlijke warme inzet voor de bewoners.

Tien jaarlang heb je maaltijden rond gebracht van Tafeltje Dekje. Door weer en wind, en in alle uithoeken van Bornerbroek en omstreken.

Ik geef het je te doen!

Geachte mevrouw Leny Bokdam-Lammertink en geachte mevrouw Tonny Pigge-Olde Hensken,

Omdat u zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen gestimuleerd, en gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van uw verdiensten, heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u beide te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!
 

Bornerbroek - De Zonnebloem Bornerbroek bestaat 60 jaar en dat jubileum werd zaterdag 11 september gevierd in Het Café in Bornerbroek. ’s Middags van 14.30 tot 16.30 uur was er een receptie en ’s avonds werd de feestavond gehouden. Hiervoor werden alle gehandicapten, zieken, 65 plussers en alleenstaanden uitgenodigd. De avond was geheel gratis. 
De Zonnebloem Bornerbroek werd 30 juli 1950 opgericht door kapelaan Loukes. Tegenwoordig worden jaarlijks zo’n 500 personen, zieken, gehandicapten en bejaarden bezocht door de zestien vrijwilligers. Mensen vanaf 80 kunnen ook regelmatig met Pasen, Kerst en hun verjaardag op een bezoekje rekenen. Tevens worden de Bornerbroekers die in verpleeghuizen elders verblijven door de vrijwilligers van de Zonnebloem bezocht. Mensen vanuit het Trivium die graag naar de kerk willen en begeleiding nodig hebben worden door de Zonnebloem gehaald en gebracht. Ook worden nabestaanden van overledenen een tijdje bezocht.
In verband met Ziekenzondag wordt zondag 12 september vanaf 9.30 uur een viering in de kerk gehouden. De zieken in Bornerbroek, mensen die niet in staat zijn om naar de kerk te gaan, ontvangen dan een bloemetje. In oktober is er een ontspanningsmiddag voor de regio Almelo in Preston Palace. Voor vervoer wordt gezorgd door de afdeling Bornerbroek.

Archief
Terug naar vorige pagina