Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-04-2014  

Bezwaren tegen bouw moskee Bellavistagebied


In Enschede werd onlangs eveneens een ontwerp voor een nieuwe moskee gepresenteerd (Ontwerp: ENA Architecten, Bergen op Zoom)
 

ALMELO – De mogelijke nieuwbouw van een grote moskee in het Bellavistagebied is niet juichend ontvangen in de buurt. De omwonenden zien dat niet zitten vanwege het grote aantal verkeersbewegingen die dat dagelijks met zich meebrengt. Ook de capaciteit van mogelijk 2.000 à 2.500 bezoekers, is de kindvriendelijke buurt een doorn in het ook. Het demissionaire college van B&W ging vorige week akkoord met de verkoop van het braakliggende perceel van 5.832 m2 dat eerder voor woningbouw bestemd was voor een bedrag van 83 euro per m2 (483.000 euro). Wethouder Van Woudenbergh is zich bewust dat er bezwaren zullen komen, gelet op zijn opmerking dat er wel een bestemmingsplanwijziging nodig is. De omwonenden zijn zich dat eveneens bewust en willen zich verzetten tegen de nieuwbouw. Daarvoor heeft men inmiddels een facebook-pagina geopend om het verzet te bundelen en is er ook geflyerd in de buurt.
De vlakbij gelegen Yunus Emre-moskee is te klein geworden en het stichtingsbestuur kwam tot de conclusie dat verbouwen te weinig soelaas biedt. Op deze plek wordt de moskee waarschijnlijk verbouwd tot 20 à 23 wooneenheden. De Yunus Emre-moskee in Almelo is een van de oudste moskeeën in Nederland en de eerste met een minaret. In 1974 werd de moskee langs de Wierdensestraat in gebruik genomen. De bouw werd toen mede betaald door de overheid, met steun van de inmiddels afgeschafte Wet Premie Kerkenbouw. Ook de textielfabrikant Ten Cate betaalde destijds mee.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina