10-08-2013

PEC scoort 4x en wint met 1-3 van Heracles

Matthew Amoah treft met zijn omhaal het zijnet - Foto: Harry Broeze

ALMELO – De Overijsselse derby Heracles Almelo – PEC Zwolle bood zaterdagavond strijd, sensatie en klungelige arbitrage. Om met dat laatste te beginnen; grensrechter Edwin de Vree schijnt met een afscheidstoernee bezig te zijn want hij vlagt zelfs voor buitenspel bij een ingooi en scheidsrechter Ed Janssen zag herhaaldelijk hands over het hoofd en gaf tot verbazing van vriend en vijand ook nog een penalty tegen doelman Pasveer nadat de Zwolse aanvaller al languit op het kunstgras lag voordat beiden elkaar beroerden. De penalty belandde in deze terecht tegen de paal.  Janssen stuurde ook nog clubarts Jan Rauws naar de tribune toen deze demonstratief een tuinstoel langs de lijn zette omdat Janssen in zijn ogen niet optrad tegen de vertragingstactiek van PEC Zwolle. Het ‘goedmakertje’ kwam in de vorm van zes minuten extra speeltijd.

Heracles Almelo had zich voorgenomen om vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Ed Janssen, het bezoekende PEC Zwolle onder druk te zetten maar binnen 11 seconden overliep Zwollenaar Jesper Drost Heracles-verdediger Bart Schenkeveld en deponeerde hij de bal achter doelman Pasveer in het net (0-1) waardoor de strategie van trainer Jan de Jonge volkomen op tilt stond. Heracles Almelo probeerde zich te hervatten met gecontroleerde opbouw maar moest na 12 minuten een tweede tegenslag incasseren toen Mokotja de centrale verdedigers voor aap zette en de 0-2 liet aantekenen.
“Het eerste doelpunt was een mokerslag”, zei trainer jan de Jonge na afloop. “Dan train je de hele week, maak je afspraken en gebeurt er na 13 seconden dit. Dit was wel een heel slecht begin, die zijn invloed op de wedstrijd heeft gehad. Als je zo de wedstrijd begint wordt het een lastig verhaal. We wilden juist agressief beginnen, meteen knallen. En dan sta je direct na de aftrap al achter. Heel pijnlijk”, aldus De Jong.

Heracles Almelo kreeg wel een veldoverwicht en Linssen maakte zelfs terecht aanspraak op een penalty toen hij met handen en voeten werd tegengehouden op de rand van het strafschopgebied maar arbiter Janssen zag in de overtreding die vrije baan voorkwam, niet meer dan een vrije trap. Het regende corners waar PEC Zwolle veel problemen mee had. Het was dan ook PEC-verdediger  Maikel van der Werff die de aansluittreffer achter zijn eigen doelman Kevin Begois deponeerde. Even daarvoor had Fred Benson de Zwollenaren al in veiliger vaarwater kunnen brengen, maar zijn schot ging voorlangs het doel van Remko Pasveer. Ook Matthew Amoah kon het verschil niet maken en zag zijn omhaal in het zijnet belanden.
Trainer De Jonge greep in en liet na rust Milano Koenders in de kleedkamer voor Dario Vulicevic die voor meer aanvallende impulsen moest zorgen. Ook PEC-trainer Jans had echter zijn maatregelen genomen en liet zijn spelers korter dekken waardoor Heracles genoodzaakt werd meer opportunisme in het spel te brengen via lange ballen voor de pot van de Zwollenaren. De spanning nam evenredig toe maar ook een tweede omhaal van Amoah ging langs het doel. De Zwollenaren vertraagden waar mogelijk maar ‘scheids’ Janssen trad er niet echt tegen op zodat ook de onrust op de bank van de Almeloërs toenam. Pas in de blessuretijd kwam de ‘nekslag’ voor de Heraclieden toen invaller Guyon Fernandez Christian Dorda aftroefde en vervolgens Remko Pasveer wist uit te spelen waarna de weg vrij was voor de 1-3 overwinning van de debutant in de eredivisie.

Een glunderende Ron Jans na afloop: “Een rare wedstrijd met de complimenten voor beide teams zeker ook voor Heracles dat beter voetbalde maar wij maakten in de beginfase twee mooie doelpunten. Daarna liepen wij terug en gingen wij de strijd niet aan. In de tweede helft ging dat beter al bleven wij problemen houden met de lange bal. Al met al een boeiende wedstrijd.”

Heracles Almelo zal de slechte competitiestart recht moeten zetten in de uitwedstrijd tegen Heerenveen dat inmiddels twee keer won en dat wordt geen eenvoudige opgave!

Heracles Almelo - PEC Zwolle 1-3 (1-2)
0-1 Drost (1), 0-2 Mokotjo (13), 1-2 Van der Werff (44/ed), 1-3 Fernandez (90+1)