Sportberichten


Plaatsing  
 
14-01-2013  

Erik Wevers uit Dakar rally door brand


Als beste Nederlander in het Dakar autoklassement, met zicht op de top 10, is uitvallen door een autobrand een grote deceptie voor Markeloƫr Erik Wevers.
Het overkwam Gert Huzink vorig jaar ook al eens met de nieuwe HRX Ford tijdens een voorbereidende rally in Rusland.
 

CORDOBA (Arg.) – Voor Erik Wevers was de maandag na de rustdag in de zwaarste rally ter wereld een pechdag die hem uitschakelde. Wevers stond als beste Nederlander geklasseerd op een twaalfde plaats in het klassement en reed in de negende etappe met zijn navigator Fabian Lurquin op een prachtige achtste plaats tussen San Miguel de Tucaman en Cordoba. Rijdend in het stof miste hij door het slechte zicht een scherpe knik - die niet in het 'roadbook' stond - in een grotere linker bocht, waarna de HRX Ford op zijn kant belandde in het droge gras. Volgens de tweet van Riwald-teamlid Bernard ten Brinke vatte daarop het gras en de HRX Ford vlam door de ‘gloeiend’ hete remschijven en brandde de bolide geheel uit. Wevers en Lurquin kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Ook dit jaar dus was Wevers strijdend voorin in het klassement te vinden maar toch weer uitgevallen en dat doet pijn in het Riwald Dakar team.
Het commentaar van Erik Wevers sprak voor zichzelf: “Ik heb geen woorden voor wat er vandaag is gebeurd. We zagen de brand ontstaan, het ging eigenlijk heel langzaam. De auto was nog wel te redden geweest door de brandweer. Maar ja, dit is de Dakar. Hier is alles anders.”
Teamgenoot Gert Huzink is binnen op ruim 34 minuten van de dagwinnaar twittert Kees van Houwelingen en geeft verder aan als 13e en dat er nog maar 14 auto's binnen zijn. Door de goede prestatie over een afstand van 593 kilometer staat Huzink nu op 33 in het klassement. In het 'parc fermé' kwam er voor het Riwald team nog een deceptie bij omdat ook de wagen van Gert Huzink dermate beschadigd is dat verplicht stoppen dreigt. (voorbehoud).
Anne Kies kwam in de Riwald Ginaf truck op 42 binnen met een achterstand van dik 53 minuten op dagwinnaar Loprais. Rene Kuipers lag met zijn Iveco prima in het veld maar verloor minuten toen hij kopman Gerard de Rooy assisteerde bij een kapotte turboslang. Kuipers moest daardoor achter de concurrenten aansluiten, kon nergens passeren en eindigde de dag als vijftiende. Kuipers: "Toen we weer gingen rijden, was er vijf man voorbij en zat ik vast achter een Tatra die een enorme hoop stof maakte. Dat is jammer, want de proef lag me wel. We moesten risico’s nemen om bij te blijven en zelfs even stoppen omdat de remmen te heet werden". In het klassement behield de geboortige Almeloër zijn negende plek. Dat was anders voor De Rooy. Na het echec van de turbo rijgde zich de pech aaneen. Hij beschadigde de stuurstang, geraakte in een greppel waar de passerende Jan Lammers hem uittrok en verloor in het klasement zijn eerste plaats en mag nu vanaf plek vier proberen de achterstand van bijna een uur op de nieuwe leider Nikolaev met de Russische Kamaz proberen goed te maken.
Bij de motoren probeert de oud- Vrezenvener Bastiaan Nijen Twilhaar alles heel te houden om Dakar uit te rijden. Hij eindigde de etappe op plek 114 ruim 2 uur en een kwartier achter dagwinnaar Despres die in het klassement door een penalty van 15 minuten op ruim 5 minuten staat van leider Faria.
Later eventueel meer over de technische problemen aan de bolide van Gert Huzink.

Update:
De HRX Ford van Gert Huzink heeft een uit het lood staande aandrijflijn, waardoor hij en navigator Eugenie Decré niet kunnen starten in etappe 10.
Voor het Riwald team komt dus de droom van eindigen in de top 10 in het autoklassement niet uit. Was er in de aanloop eerst het afhaken van kopman Bernard ten Brinke wegens ernstige ziekte van zijn moeder en ook het afhaken van de ernstig zieke Richard Huzink bij de trucks al een teleurstelling, nu komt daar het uitvallen van zowel Erik Wevers en Gert Huzink op dezelfde dag nog eens bij.
De deceptie in her Riwald team is groot en de aandacht moet zich nu richten op Anne Kies met de Riwald Ginaf truck. De Fries staat op plaats 31 op ruim een half uur van de Japanner Sugawara, maar Kies wil toch wel graag een top 30 klassement rijden en dat zit er dus nog in als pech uitblijft.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina