Shownieuws


Plaatsing  
 
11-03-2009  

RTV Oost stopt met ‘Van Jonge Leu en Oale Groond'

 

De reden om voorlopig met de serie te stoppen heeft volgens Everts een financiële en politieke achtergrond: ‘Van Jonge Leu en Oale Groond is nog altijd een goed bekeken en gewaardeerd tv-programma, maar tevens voor RTV Oost een dure en ambitieuze serie om te maken. Om het geld bij elkaar te krijgen, zijn naast veel publiek omroepgeld veel adverteerders nodig. Die adverteerders verwachten hoge kijkcijfers. Sinds de komst van digitale televisie zijn de regionale omroepen op een onmogelijke plek weggestopt. TV Oost is van kanaal 9 verhuist naar kanaal 981. Daarmee zit de zender nauwelijks meer in het zap-rijtje van de kijker. We merken dit aan de kijkcijfers bij alle regionale tv-zenders´.

Producent Johan Nijenhuis vult aan: ‘Er is vanuit de regionale omroepen en de politiek druk om deze situatie te veranderen. Publieke regionale omroepen worden voor een belangrijk deel gefinancierd met gemeenschapsgeld. Het lijkt me de bedoeling dat de programma’s dan ook goed bekeken worden. Minister Plasterk doet ondanks druk vanuit de Tweede Kamer op dit moment nog niet zijn best om bij de kabelaars een goede plek voor de regionale omroepen af te dwingen’. Henny Everts constateert dat de politiek het uitzenden van een regionale dramaserie toejuicht, maar daarvoor niet blijvend extra geld beschikbaar stelt. ‘We vinden het onder de huidige omstandigheden financieel niet verantwoord een vijfde serie van Van Jonge Leu en Oale Groond te laten maken’, aldus Everts.

Van Jonge Leu en Oale Groond wordt voor het laatst uitgezonden op TV Oost op zondagavond 12 april 2009 om 18.30 uur. Op de regionale zenders van Gelderland en Utrecht is de serie nog tot in de zomer te zien. De KRO heeft de serie ook aangekocht. BVN (Beste van Nederland) zendt de regiosoap eveneens uit. Opgeteld is elke aflevering goed voor rond de één miljoen kijkers.De serie eindigt met afrondende verhaallijnen. Slechts één verhaallijn houdt een open einde. Afgerond bijvoorbeeld wordt het zeer actuele verhaal van Fenna, die moeite heeft de boerderij draaiend te houden door de dalende melkprijs. Mans heeft te maken met onverwachte gebeurtenissen als Lineke Bodé zijn maïsdoolhof uitkiest om een kind te verwekken. Ondertussen moet Minie Wildspieker onder ogen zien dat zij niet alleen maar voor de gezelligheid drinkt.


 

Archief
Terug naar vorige pagina