Politiek nieuws


Plaatsing  
 
09-01-2017  

Jet Bussemaker spreekt Herman Höften Lezing

 

ALMELO – De Herman Höften Lezing 2017 wordt op maandag 6 februari uitgesproken door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker.

Haar voor gingen o.a. Job Cohen, Diederik Samsom, Agnes Jongerius, Ahmed Marcouch,  Felix Rottenberg, Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem.

De Lezing is vernoemd naar het oud- raadslid in de gemeente Almelo, Herman Höften. Het raadslid stond bekend als zeer maatschappelijk betrokken. Een man die bovendien niet schroomde ook zijn eigen partijgenoten/stadsbestuurders de wacht aan te zeggen indien hij dat nodig achtte.
Gedurende bijna 30 jaar was Höften een sociaal raadslid, maar ook ondernemer en bestuurder van de vroegere lokale toeristische informatiedienst VVV.  Daar waar Höften nooit of sporadisch over sprak, was zijn verdienste tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin hij als verzetsman deel uitmaakte van het verzetsteam dat op 15 november 1944 met instemming van de Nederlandse regering in ballingschap, het filiaal van de Nederlandse Bank in Almelo overviel. De (kortstondige) buit bedroeg ruim 46 miljoen Hollandse guldens, de grootste nationale bankroof ooit. Helaas werd de buit enkele dagen later achterhaald en een deel van de dapperen door de bezetter opgepakt.

Een Koninklijk lintje weigerde Höften als rechtgeaard socialist, maar de Gouden Stadspenning nam hij op 11 april 1990 trots in ontvangst uit handen van toenmalig burgemeester Harry van Roekel. Op dinsdag 23 oktober 2007, tijdens zijn slaap, overleed Herman Höften. Sindsdien wordt hij in ere gehouden middels de jaarlijkse Herman Höften Lezing, deze keer uitgesproken door Jet Bussemaker.

De Herman Höften Lezing in Leescafé De Meridiaan op maandag 6 februari begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Na de pauze kunt u met de minister in debat.

Archief
Terug naar vorige pagina